Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Τα 5GHz εχουν πολυ μικροτερο Fresnel ομως, μικρα εμποδια που να μη μπλοκαρουν τελειως την οπτικη επαφη δε δημιουργουν σοβαρα προβληματα.

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, thedarks1de είπε

Τα 5GHz εχουν πολυ μικροτερο Fresnel ομως, μικρα εμποδια που να μη μπλοκαρουν τελειως την οπτικη επαφη δε δημιουργουν σοβαρα προβληματα.

Περίπου ολλικη εμποδιση έχω αποτι είδα και επίσημα σήμερα. Οπότε το κάνω αλλιώς 😁

Δημοσ.

Έχει διαφορά σε μεγάλες αποστάσεις. Στα 100 μέτρα η διαφορά είναι μόλις 50cm και στα 200 μέτρα 70cm. Βάλε μόνο 1 δέντρο με πλούσια φυλλωσιά ενδιάμεσα και η κατάσταση αντιστρέφεται γεωμετρικά. Και μιλάμε για μερική οπτική επαφή. Σε ολική, άστα να πάνε.

• 5 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Λοιπόν update. Πριν λίγες μέρες έπεσαν κάποια δέντρα λόγω κακοκαιρίας στην Χαλκιδική (είδατε ειδήσεις) και έχω οπτική επαφή. Έφερα επίσης έναν ειδικό εδώ της περιοχής για την κεραία της tv και ρώτησα μιας που αναλαμβάνει Hot spot ξενοδοχείων τι μπορεί να γίνει εδώ. Ο άνθρωπος μου είπε ότι δουλεύει microtik και για αυτό είμαι εδώ να ακούσω γνώμη. Υλικά δεν μου είπε ακόμα διότι τα είδε χονδρικά. 

Επεξ/σία από Realakias
Δημοσ.

Μια χαρά είναι τα Mikrotik και μάλιστα καλύτερα των Ubiquiti στο θέμα routing (ως ασύρματα είναι ένα κλικ παρακάτω). To μόνο θέμα ότι έχουν δύσκολη και εξεζητημένη παραμετροποίηση και ζητούν σχετικές γνώσεις του εγκαταστάτη. Θα σου τα φτιάξει σίγουρα και θα παίζουν σωστά, αλλά για οποιαδήποτε αλλαγή ή τροποποίηση θα ζητάς συνέχεια βοήθεια ή θα ψάχνεις στο διαδίκτυο.

Αν η τελική απόσταση από το σπίτι που έχει την σύνδεση στο διαδίκτυο μέχρι την περιοχή που θέλεις να καλύψεις είναι μέχρι 50 μέτρα (άντε λίγο παραπάνω) και με καθαρή οπτική επαφή, τότε ίσως δεν χρειάζεται ο αναμεταδότης αλλά να κάνει δουλειά μόνο ένα εξωτερικό κατευθυντικό ΑΡ, αρκεί να βλέπει όλη την περιοχή κάλυψης. Σε αυτή την απόσταση δεν υπάρχει θέμα να συνδέονται οι κινητές ασύρματες συσκευές.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Σχετικά με την δυσκολία στο interface το διάβασα και γω οπότε ευχαριστώ για την επιβεβαίωση. Θέλω να καλυπτω μια περιοχή 100 μέτρα, οπότε αυτό που θα μπει στο κάτω κτήμα (απόσταση 50 μέτρα από το σπίτι της σύνδεσης) θα κάνει την δουλειά (μιας που μετά από αυτό δεν υπάρχει κανένα δέντρο μέχρι κάτω την παραλία), δλδ από σπίτι σύνδεσης μέχρι παραλία περίπου 200 μέτρα και για αυτό και θα τοποθετηθεί στο κάτω κτήμα το δυνατό. Ευτυχώς έπεσε ένα μεγάλο κλαδί από το πλατάνι και τώρα έχω οπτική επαφή πάντως (😂). Αυτός πρότεινε δύο point to point και στο τέλος του point B ένα διαφορετικό access point (έτσι όπως μου είπε την διαδικασία που σκέφτεται δλδ). Αξίζει ή να πιέσω μπας και βάλει κάτι άλλο στο τέλος για να γλυτώσω το +πόσα€ θα μου πει για άλλο ap? Ευχαριστώ

Επεξ/σία από Realakias
Δημοσ.

Εικάζω ότι αναφέρεται σε 2 κατευθυντικά ΑΡ (π.χ. SXT) για μεταξύ τους ζεύξη και ένα τρίτο Omni (π.χ. Groove + κεραία) να μοιράζει περιμετρικά στην άλλη θέση. Όμως δεν έχω υπόψιν κάποιο Mikrotik Να έχει 2 LAN θύρες (σε αντίθεση με κάποια Nanostation) ώστε το 3ο να συνδεθεί κατευθείαν και θα χρειαστεί και ένα switch.

Αυτό είναι το σωστότερο, απλά λόγω της μικρής απόστασης (αρχικά ανέφερες 100 μέτρα και μετά έγραψες για 50 μέτρα) πρότεινα μόνο 2, με το δεύτερο να παίζει ως αναμεταδότης του 1ου.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Σχετικά με τα μέτρα όντως. Λόγω της πτώσης του μισού πλατανιου, το μηχάνημα μπορεί να πάει 15 μέτρα πίσω πιο μέσα μέσα στο κτήμα (σε σχέση με την προηγούμενη θέση στο κάτω κτήμα) όπου δεν υπάρχουν δέντρα (από κει και μέχρι την παραλία) και άρα μπορεί να καλυπτει πλέον και την παραλία άρα μεγαλώνει αυτό που θέλω να καλύψω στο κάτω κτήμα στα 100μ.

Ανακεφαλαιωση: Από ρουτερ μέχρι σημείο Β στο κάτω κτήμα= 50μ και σημείο Β μέχρι παραλία 100μ με κενό αέρα παντού.

Αυτός μου είπε 120€ το κάθε κατευθυντικό + 100κατι το ap και λίγο μου ακριβοφανηκε και για αυτό γράφω εδώ για γνώμη.

Επεξ/σία από Realakias
Δημοσ.

To 2o και το 3ο AP πρέπει να είναι κοντά μεταξύ τους, διαφορετικά δεν μπορώ να καταλάβω με ποιον άλλον τρόπο σκέφτεται να συνδέονται μεταξύ τους.

1. Ενσύρματα με καλώδιο δικτύου, είτε απευθείας μεταξύ τους είτε μέσω switch.
  2. Ασύρματα κάνοντας το 2ο αναμετάδοση αλλά προϋποθέτει να έχουν επικοινωνία, πράγμα που είναι δύσκολο αφού το 2ο ΑΡ είναι κατευθυντικό και στραμμένο προς στο 1ο ΑΡ στην αντίθετη πλευρά της παραλίας.

Δεν ξέρω ποια ΑΡ έχει επιλέξει, ειδικά για τα 2 πρώτα και αν συμπεριλαμβάνει εγκατάσταση και εργασία. Ενδεικτικά σε Ubiquiti θα ήθελες το ελάχιστο 220€ (για λύση με 2 ΑΡ) ή 260€-300€ με 3 ΑΡ. Επιπλέον είναι το κόστος για τα υλικά εγκατάστασης (καλώδια, ιστός κλπ) και η εργασία δικιά σου.

Με τα Mikrotik έχεις το κέρδος του routing που με κατάλληλες ρυθμίσεις μοιράζει σωστά το bandwidth της DSL σύνδεσης στους ασύρματος χρήστες, ενώ με τα Ubiquiti επαφίεσαι στον κύριο router που έχεις.

Άρα μιλάμε καθαρά για συνολική απόσταση 150 μέτρα. Για σιγουριά θα έκανα χρήση 3 ΑΡ. Και από την στιγμή που δεν υπάρχει θέμα με εμπόδια, το 2ο και 3ο ΑΡ θα τα έβαζα μαζί, όπου με βόλευε σε απόσταση τουλάχιστον 100 μέτρα από το 1ο.

• Thanks 1
  • 2 χρόνια αργότερα...
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπέρα και καλή χρονιά. (και συγνώμη που ξεθάβω θέμα παλιότερο και από την covid 19..)

Το ερχόμενο καλοκαίρι θα κάνουμε επιτέλους αυτό που λέγαμε, αλλά σκεφτήκαμε μια αλλαγή. Σκεφτήκαμε η γραμμή να μπει σε ένα ενδιάμεσο σπίτι. Ας το πούμε Α. Οι αποστάσεις είναι οι εξής:

Σπίτι Α - Σπίτι Β = 100μ
Σπίτι Α - Κιόσκι στο σπίτι Β = 60μ
Κιόσκι στο σπίτι Β - Σπίτι Β = 40μ

Σπίτι Α - Κιόσκι παραλία = 118μ

Σκεφτήκαμε να μπει η γραμμή στο σπίτι Α, και από κει να έχουμε μια κεραία η οποία θα κοιτάει στο Κιόσκι στο σπίτι Β, και στο Κιόσκι αυτό θα έχουμε κοντινό AP (τύπου Ubiquity) για τα σπίτια εκεί. Από το σπίτι Α θα υπάρχει και άλλη κεραία η οποία θα κοιτάει προς, την άλλη κατεύθυνση, το Κιόσκι της παραλίας (τελείως ανοιχτό οπτικό πεδίο).

Τι λέτε? Καμία πρόταση σχετικά με εξοπλισμό?

Ευχαριστώ και καλή χρονιά

Επεξ/σία από Realakias

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...