Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλημέρα παιδιά. Στην Χαλκιδική έχουμε δύο κτήματα. Στο ένα στο πάνω έχω το WiFi (γραμμή τέλος πάντων) και θέλω να έχω ίντερνετ μέχρι και την παραλία στο κάτω κτήμα 200 μέτρα απόσταση περίπου. Έχω ψηλό σημείο στο πάνω κτήμα και σκέφτομαι να βάλω κεραία ubiquiti η οποία θα δίνει σήμα σε μια άλλη κεραία στο μέσο του κάτω κτήματος. Εκεί θα έχω λογικά ένα ubiquiti ac long range (αν δεν έχετε κάτι καλύτερο υπόψιν) ώστε να καλύπτει το κέντρο ενδιαφέροντος που θέλω + συν την θάλασσα (τα μέτρησα τα μέτρα και τις αποστάσεις). Σημείωση ότι όλο το κτήμα είναι δύο σπιτάκια και κενός αέρας μέχρι την θάλασσα. Αν έχετε κάποια καλύτερη ιδέα ή αν έχετε καλύτερα υλικά υπόψιν τότε γράψτε πλιζ. Θα βάλουμε λεφτά 5-6 ξαδέρφια οπότε μπορούμε να πάμε όριο τα 200-240€.

Λογικά θα χρησιμοποιήσω τα υλικά από Εδώ αλλά και πάλι οποιαδήποτε γνώμη ευπρόσδεκτη.

Ευχαριστώ. 

Επεξ/σία από Realakias
Δημοσ.

Καταλαβαίνω ότι υπάρχει καθαρή οπτική επαφή μεταξύ των 2 θέσεων. Στο 2ο κτήμα στην παραλία, υπάρχει τροφοδοσία για την λειτουργία του εκεί ΑΡ;

Ποιες είναι οι απαιτήσεις σε bandwidth και πόσοι περίπου οι ταυτόχρονοι χρήστες;

Πόσο μεγάλη είναι η έκταση που θέλετε να καλύψετε ασύρματα;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
21 λεπτά πριν, jkoukos είπε

Καταλαβαίνω ότι υπάρχει καθαρή οπτική επαφή μεταξύ των 2 θέσεων. Στο 2ο κτήμα στην παραλία, υπάρχει τροφοδοσία για την λειτουργία του εκεί ΑΡ;

Ποιες είναι οι απαιτήσεις σε bandwidth και πόσοι περίπου οι ταυτόχρονοι χρήστες;

Πόσο μεγάλη είναι η έκταση που θέλετε να καλύψετε ασύρματα;

Υπάρχει όντως καθαρή οπτική επαφή (αν εξαιρέσω ένα δέντρο, αν εμποδίζει τότε λίγο κόψιμο ή σηκώνω pvc σωλήνα που έχω αρκετούς). Τροφοδοσία υπάρχει παντού με ρεύμα. Οι χρήστες θα κυμαίνονται σε 8-10 άτομα και η ταχύτητα 24αρα (πιθανώς με qos για μεγαλύτερη ευκολία με βασική χρήση social media). Κάλυψη θέλω γύρω από το σημείο της δεύτερης κεραίας (ακτίνα 15 μέτρων) και κάτω στην παραλία γύρω στα 35-40μ.

Επεξ/σία από Realakias
Δημοσ.

Θα μπει ένα εξωτερικό κατευθυντικό ΑΡ στον 1η θέση που θα στέλνει το σήμα στην 2η. Επειδή είναι μικρή η απόσταση μεταξύ τους και για να μην αυξηθεί το συνολικό κόστος, το 2ο ΑΡ θα είναι με κεραία Omni όλα στους 2,4GHz. Για να πας σε 11ac που αναφέρεις, το κόστος εκτοξεύεται. Οπότε οι συσκευές είναι:

• NanoStation M2 ή Loco M2.

• BulletM2  με μία κεραία omni με N κονέκτορα και ένα τροφοδοτικό PoE (δεν έρχεται μαζί με το ΑΡ).

• Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
56 λεπτά πριν, jkoukos είπε

Θα μπει ένα εξωτερικό κατευθυντικό ΑΡ στον 1η θέση που θα στέλνει το σήμα στην 2η. Επειδή είναι μικρή η απόσταση μεταξύ τους και για να μην αυξηθεί το συνολικό κόστος, το 2ο ΑΡ θα είναι με κεραία Omni όλα στους 2,4GHz. Για να πας σε 11ac που αναφέρεις, το κόστος εκτοξεύεται. Οπότε οι συσκευές είναι:

• NanoStation M2 ή Loco M2.

• BulletM2  με μία κεραία omni με N κονέκτορα και ένα τροφοδοτικό PoE (δεν έρχεται μαζί με το ΑΡ).

Άρα ανακεφαλαιωση. M2 ή Loco M2 το κατευθυντικο ως ap station και Bullet το δεύτερο το οποίο θα λειτουργεί και σαν access point για να καλύπτει παραλία και γύρω ακτίνα. Οκ, ευχαριστώ. 

Επεξ/σία από Realakias
Δημοσ.

Σωστά! Το δεύτερο θα παίζει ως αναμεταδότης του πρώτου.

Αν ήταν μεγαλύτερη απόσταση δεν θα πρότεινα στην δεύτερη θέση μόνο τον αναμεταδότη αλλά πριν από αυτόν ένα ακόμη κατευθυντικό ΑΡ για καλύτερη ασύρματη ζεύξη. Στην περίπτωση αυτή ίσως το Bullet να είναι overkill και να γινόταν χρήση άλλου ΑΡ.

Δημοσ.
29 λεπτά πριν, jkoukos είπε

Αν ήταν μεγαλύτερη απόσταση δεν θα πρότεινα στην δεύτερη θέση μόνο τον αναμεταδότη αλλά πριν από αυτόν ένα ακόμη κατευθυντικό ΑΡ για καλύτερη ασύρματη ζεύξη. Στην περίπτωση αυτή ίσως το Bullet να είναι overkill και να γινόταν χρήση άλλου ΑΡ.

Θα ξαναμετρησω απόσταση (με λέιζερ το κάνω) για να είμαι σίγουρος και θα ξαναγράψω εδώ αν αλλάξει κάτι. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 14/6/2019 στις 3:55 ΜΜ, jkoukos είπε

Λοιπόν ξαναμετρησα. Απόσταση ψηλου σημείου με σημείο τοποθέτησης Bullet m2= 40-50m. Στον δρόμο όμως έχω κάτι δέντρα και θέλω να με συμβουλέψετε αν θα υπάρχει θέμα. Τα δέντρα είναι στην 1η φώτο. Το δεντράκι μπροστά μην το δώσετε σημασία (3 μέτρα είναι). Το θέμα μου είναι το μεγάλο (σε στυλ μαλλιών αφανας) δέντρο, πίσω αριστερά (περίπου ανάμεσα από την λάμπα και το δέντρο) από το οποίο θα δουλεύει το Bullet M2. Το ψηλό σημείο είναι στα 9-10 μέτρα και το δέντρο είναι επίσης 9-10 μέτρα. Η φώτο 2 (από την μισή φώτο και πάνω συγκεκριμένα) είναι το δέντρο από την άλλη πλευρά (εκεί που θα μπει το μπουλετ), ενώ επίσης το δέντρο πιθανώς θα κόβει ελάχιστα το σήμα διότι το μπουλετ θα μπει 9 μέτρα πίσω από το δέντρο). Ένα τυπικό ναι θέλω λόγω της καλύτερης εμπειρίας σας με αυτά τα μηχανήματα. 

Ευχαριστώ 

15607616881725687979630605229748.jpg

15607621572118726791947392990072.jpg

Επεξ/σία από Realakias
Δημοσ.

Από τις 2 φωτογραφίες φαίνεται ότι όχι μόνο δεν έχεις καθαρή οπτική επαφή ή τουλάχιστον μερική, αλλά καθόλου. Επειδή έχεις τραβήξει τις φωτογραφίες από το έδαφος, δεν μπορώ να καταλάβω πόσο ψηλά πρέπει να τοποθετηθεί το ΑΡ για να υπάρχει επαφή. Έτσι όπως τα δείχνεις τώρα είναι δύσκολα τα πράγματα.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, jkoukos είπε

Από τις 2 φωτογραφίες φαίνεται ότι όχι μόνο δεν έχεις καθαρή οπτική επαφή ή τουλάχιστον μερική, αλλά καθόλου. Επειδή έχεις τραβήξει τις φωτογραφίες από το έδαφος, δεν μπορώ να καταλάβω πόσο ψηλά πρέπει να τοποθετηθεί το ΑΡ για να υπάρχει επαφή. Έτσι όπως τα δείχνεις τώρα είναι δύσκολα τα πράγματα.

Το Bullet πόσα μέτρα μπορεί να δώσει ίντερνετ ως ap και επίσης σε ποιο προτεινόμενο ύψος πρέπει να είναι για να αποδίδει καλύτερα με οσο το δυνατόν μεγαλύτερη απόσταση (με νοιάζει να καλύψω ακτίνα 20 μέτρων σίγουρα και παραλία στα 120 μετρα αν είναι εφικτό)? Σκέφτομαι να το συνδέσω 10 μέτρα πριν το σπίτι όπου και έχω οπτική επαφή (φώτο). Σκέφτηκα δλδ ότι την ακτίνα θα την καλύπτει σίγουρα στα 20 μέτρα για WiFi (εκεί που θα μένουμε και θα θέλουμε και youtube) κτλ. Τώρα όσον αφορά την παραλία, εκεί θα χρησιμοποιούμε (σε περίπτωση που δεν πιάνει το Bullet) MB για social media μιας που έχουμε αρκετά και τα social media δεν τρώνε ουσιαστικά τπτ. 

😂 (το εμοτζι το έβαλα καταλαθος και δεν μπορώ να το αφαιρέσω). 

15607851303941976810214860739309.jpg

Επεξ/σία από Realakias
Δημοσ.

Το Bullet μπορεί να επικοινωνήσει και στα 200 μέτρα, αλλά δεν είναι αυτή η απάντηση που θέλεις. Το πραγματικό ερώτημα είναι σε ποια απόσταση από το Bullet μπορούν να επικοινωνήσουν οι φορητές ασύρματες συσκευές. Αυτές είναι ο αδύναμος κρίκος σε μια ζεύξη. Κι εδώ δεν υπάρχει κάτι στάνταρτ, αλλά χοντρικά θα σου πως ότι στα 100 μέτρα μπορεί να γίνει σύνδεση εφόσον δεν υπάρχουν καθόλου εμπόδια, αλλά με χαμηλή ταχύτητα κάτι που μάλλον είναι αδιάφορο σε τέτοιες περιπτώσεις.

Στην φωτογραφία φαίνεται το κτίριο στο οποίο θα τοποθετηθεί το 1ο ΑΡ στο οποίο θα συνδέεται το Bullet και έχει τραβηχθεί από την θέση του Bullet. Αν ναι, μια χαρά θα γίνει η ζεύξη μεταξύ τους.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
46 λεπτά πριν, jkoukos είπε

Το Bullet μπορεί να επικοινωνήσει και στα 200 μέτρα, αλλά δεν είναι αυτή η απάντηση που θέλεις. Το πραγματικό ερώτημα είναι σε ποια απόσταση από το Bullet μπορούν να επικοινωνήσουν οι φορητές ασύρματες συσκευές. Αυτές είναι ο αδύναμος κρίκος σε μια ζεύξη. Κι εδώ δεν υπάρχει κάτι στάνταρτ, αλλά χοντρικά θα σου πως ότι στα 100 μέτρα μπορεί να γίνει σύνδεση εφόσον δεν υπάρχουν καθόλου εμπόδια, αλλά με χαμηλή ταχύτητα κάτι που μάλλον είναι αδιάφορο σε τέτοιες περιπτώσεις.

Στην φωτογραφία φαίνεται το κτίριο στο οποίο θα τοποθετηθεί το 1ο ΑΡ στο οποίο θα συνδέεται το Bullet και έχει τραβηχθεί από την θέση του Bullet. Αν ναι, μια χαρά θα γίνει η ζεύξη μεταξύ τους.

Αν θελήσουμε παραλία θα το δοκιμάσουμε και βλέπουμε. Ειδάλλως όπως είπα τα 20mb που τρώνε τα social Media την ημέρα είναι πολύ λίγα. Κυρίως με ενδιαφέρει να έχει ίντερνετ WiFi το κυρίως κομμάτι μέσα στην ακτίνα 20 μέτρων (εφαρμογές που καταναλώνουν πολλά mb διότι youtube κτλ βλέπουμε σε σπίτι και όχι σε παραλία 😉) οπότε όλα οκ. Τέλος να δηλώσω ότι το σπίτι που θα μένουμε είναι του '92 και να τραβηχτεί νέα γραμμή από οτε πολύ δύσκολο. 

Επεξ/σία από Realakias
Δημοσ.

Εγω θα σου προτεινα να πας κατευθειαν σε 5GHz, Nanobeam M5 ή AC. Μπορει στο μελλον να βαλεις πιο γρηγορη συνδεση και να μην τη σηκωνουν τα 2,4.

Επισης γλυτωνεις απο παρεμβολες που θα εχουν τα 2,4.

Δηλαδη δυο Nanobeam, ενα ως station και ενα ως AP. Μετα βγαζεις καλωδιο απο το AP και προσθετεις αλλα AP (πχ AC Lite) οπου σε βολευει (τα συγκεκριμενα σε εσωτερικο χωρο).

Σιγουρα βγαινει πιο ακριβο αλλα ειναι μεσα στο μπατζετ σου και πολυ πιο σωστο. Καλυτερα να εχεις πολλα AP κοντα στα clients σου παρα να προσπαθεις να πιασεις wifi με το iphone στα 120 μετρα, ειδικα εαν εχει τοιχους ή εμποδια ενδιαμεσα.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, thedarks1de είπε

Εγω θα σου προτεινα να πας κατευθειαν σε 5GHz, Nanobeam M5 ή AC. Μπορει στο μελλον να βαλεις πιο γρηγορη συνδεση και να μην τη σηκωνουν τα 2,4.

Επισης γλυτωνεις απο παρεμβολες που θα εχουν τα 2,4.

Δηλαδη δυο Nanobeam, ενα ως station και ενα ως AP. Μετα βγαζεις καλωδιο απο το AP και προσθετεις αλλα AP (πχ AC Lite) οπου σε βολευει (τα συγκεκριμενα σε εσωτερικο χωρο).

Σιγουρα βγαινει πιο ακριβο αλλα ειναι μεσα στο μπατζετ σου και πολυ πιο σωστο. Καλυτερα να εχεις πολλα AP κοντα στα clients σου παρα να προσπαθεις να πιασεις wifi με το iphone στα 120 μετρα, ειδικα εαν εχει τοιχους ή εμποδια ενδιαμεσα.

Εμπόδια δεν έχω άλλα το σκέφτομαι και αυτό με τα 5ghz (όποιο μηχάνημα και αν βάλω) τα οποία δεν έχουν θέμα με ένα δέντρο (για να ενώσω point A to point B). Δεν μου φαίνεται να κάνουν διαφορά τα 10 μέτρα πιο μπροστά (για την παραλία) αλλά ποτέ δεν ξέρεις. 

Επεξ/σία από Realakias
Δημοσ.

Στους 5GHz το σήμα εξασθενεί σαφώς περισσότερο όταν υπάρχουν φυσικά εμπόδια (π.χ. δέντρα) έναντι των 2,4GHz. Γενικά όσο ανεβαίνουμε σε συχνότητα, αντίστοιχα εξασθενεί το σήμα, αλλά κερδίζουμε σε κανάλια προς χρήση.

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...