Προς το περιεχόμενο

Πρόβλημα υπερθέρμανσης GPU και η παράξενη επίλυση του

Diver66

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα στην κοινότητα,

Θέλω να μοιραστώ την εμπειρία που είχα με ένα παλιό λάπτοπ (δεκαετίας) και τον περίεργο τρόπο επίλυσης ενός προβλήματος που με βασάνιζε για αρκετό καιρό .

Αν κάποιος διαχειριστής θεωρήσει ότι το θέμα πρέπει να μετακινηθεί σε άλλο σημείο , παρακαλώ ας το κάνει.

Πριν λίγα χρόνια , εντελώς ξαφνικά , η GPU ανέπτυσσε αδικαιολόγητα υψηλές θερμοκρασίες σε βαριά προγράμματα (95-105 C ) .

Έκανα τα κλασικά βήματα , καθαρίζοντας τις σκόνες και αλλάζοντας τη θερμοαγώγιμη  πάστα . Καμία τύχη . Η θερμοκρασία στα ύψη.

Όμως η θερμοκρασία της CPU ήταν νορμάλ .

Στη φώτο φαίνεται το σύστημα ψήξης του λάπτοπ έτοιμο να δεχθεί νέα πάστα με τη GPU πάνω αριστερά

IMG_20190610_151213.thumb.jpg.5c5d95553ffe3793b2f928b1942eb592.jpg

Πρίν λίγες μέρες άκουσα για την ύπαρξη υγρού μετάλλου σαν μέσο επαφής της ψήκτρας με τα τσιπάκια αντί για την κλασική πάστα , με πολύ υψηλή θερμοαπαγωγική ικανότητα και αποφάσισα να τη δοκιμάσω . Λόγο της ηλεκτρικής της αγωγιμότητας , ήμουν πολύ προσεκτικός και απλά κάλυψα τα τσιπάκια , αφήνοντας την να απλωθεί μόνη της στο κομμάτι του χαλκού όταν θα τοποθετούσα την ψύκτρα.

Άνοιξα λοιπόν το λάπτοπ , φορτώνουν τα windows και λίγο πριν δω την επιφάνεια εργασίας ..............reboot .

Η πρώτη σκέψη ήταν "μ#υν! τα κανα " , " έβαλα πολί και θα άπλωσε το μέταλλο πάνω στις νησίδες και τα εξαρτήματα και @!@$%$%@@#$%%^^#@ "

Όταν το αποσυναρμολόγησα όμως , το μέταλλο  ήταν εκεί που έπρεπε , εκτός από ένα σημείο . Στο κομμάτι του χαλκού που αφορά το τσιπάκι της GPU.

Πράγμα που σήμαινε ότι ο χαλκός απείχε πολύ από το τσιπάκι . Τώρα αυτό πως συνέβη . Υποθέτω ότι κάποια στιγμή στο παρελθόν έφαγε "σούπα" το λάπτοπ , κάτι στράβωσε - έφυγε από τη θέση του και ξεκίνησε το πρόβλημα .

Το να βάλω μεγαλύτερη ποσότητα υγρού μετάλλου για να καλυφθεί το κενό ήταν πολύ παρακινδυνευμένο .

Οπότε αφαίρεσα το μέταλλο και πήρα μια κλασική θερμοαγώγιμη πάστα και το ξαναδοκίμασα .

Φόρτωσε κανονικά τα windows αλλά η θερμοκρασία δεν  βελτιώθηκε στο ελάχιστο .

Σκεφτόμουν ότι με κάποιο τρόπο έπρεπε να μειώσω το κενό ανάμεσα στο χαλκό και το τσιπάκι .

Και μου ήρθε ή φλασιά .  Να βάλω ένα λεπτό φύλο χαλκού , ανάμεσα στο χαλκό της ψύκτρας και στο τσιπ .

IMG_20190611_172816.jpg.982d889e5bef5646f9bbb78924932597.jpg

Αυτό που βρήκα έχει πάχος περίπου 0,2χιλ , έκοψα ένα μεγαλούτσικο κομμάτι 3χ3 εκ. , το ίσιωσα όσο μπόρεσα και το ακούμπησα επάνω στο στιπάκι (που επάνω του είχε την πάστα από προηγουμένως) και τοποθέτησα την ψήκτρα ( η οποία είχε και αυτή πάστα στο χαλκό της) στη θέση της .

ΔΟΥΛΕΨΕ !!!!!!!

Και μάλιστα καλύτερα από τις προσδοκίες μου . Θα ήμουν ικανοποιημένος αν η θερμοκρασία δεν ξεπερνούσε τους 95 C αλλά πλέον σπάνια βλέπω 80+ C

Αυτά από την εμπειρία μου,

Να είστε όλοι καλά   :-)

• Like 3
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 43
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
6 ώρες πριν, Diver66 είπε

Πράγμα που σήμαινε ότι ο χαλκός απείχε πολύ από το τσιπάκι

Μηπως επρεπε να ειχε thermal pad και οχι παστα ?Για αυτο ειχε και το κενο ?Γιατι ειχε σχεδιαστει ωστε το κενο να καλυφθει απο το παχος του thermal pad?
Συνηθως στα φορητα παστα εχει μονο στον επεξεργαστη και στα chipsets/gpus παιζει thermal pad.

Επεξ/σία από mphxths
  • Like 3

Εχω το dell inspiron N5010 το οποίο φημίζεται για τις υψηλές θερμοκρασίες του. Παλεύω χρόνια να λύσω το πρόβλημα χωρίς αποτέλεσμα. Η τελευταία απόπειρα αλλαγής πάστας είχε σαν αποτέλεσμα την λύση του προβλήματος στον επεξεργαστή αλλά δυστυχώς παραμένει στην gpu. Εχθές για παράδειγμα είχε παει 60-65 βαθμούς η cpu και 105 βαθμούς η gpu με αποτέλεσμα να σβήσει το laptop. Φοβάμαι μην κάνω καμιά πατάτα και δεν τολμάω να το λύσω μόνος μου. Οσοι τεχνικοί γνωρίζω δεν εχουν όρεξη να ασχοληθούν σοβαρα. 

24 λεπτά πριν, moumos είπε

αλλά δυστυχώς παραμένει στην gpu

Μηπως εμπιπτεις και εσυ στην ιδια κατηγορια?Μηπως εχεις βαλει παστα αντι pad στην καρτα γραφικων ? Εξ'ου και οι θερμοκρασιες μονο σε αυτην? Η τελευταια αποπειρα αλλαγης παστας απο ποιον εγινε?Οχι απο σενα?

Τσεκαρε βιντεος αποσυναρμολογης του φορητου σου και καντο μονος σου..δεν ειναι πυρηνικη φυσικη...απλα πρεπει να δεις τι δουλεια γινεται στην gpu..αν εχει παστα..ισως εχει κενο και δεν γινεται δουλεια...κατα πασα πιθανοτητα δηλ να θελει pad...τι παχους κλπ....αυτο μονο με πειραματα...

• Like 2

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
17 ώρες πριν, mphxths είπε

Μηπως επρεπε να ειχε thermal pad και οχι παστα ?Για αυτο ειχε και το κενο ?Γιατι ειχε σχεδιαστει ωστε το κενο να καλυφθει απο το παχος του thermal pad?
Συνηθως στα φορητα παστα εχει μονο στον επεξεργαστη και στα chipsets/gpus παιζει thermal pad.

Χωρίς να θέλω να σε αμφισβητήσω , αν βάλεις πάστα εκεί που πρέπει να μπει pad , αλλά τη βάλεις σωστά (αρκετή ώστε να μην αφήνει κενό) , δεν θα απαγάγει τη θερμότητα το ίδιο καλά ; Τουλάχιστον τις πρώτες μέρες ;

Επεξ/σία από Diver66

10 λεπτά πριν, Diver66 είπε

Χωρίς να θέλω να σε αμφισβητήσω , αν βάλεις πάστα εκεί που πρέπει να μπει pad , αλλά τη βάλεις σωστά (αρκετή ώστε να μην αφήνει κενό) , δεν θα απαγάγει τη θερμότητα το ίδιο καλά ; Τουλάχιστον τις πρώτες μέρες ;

Τις πρωτες μερες?Τις υπολοιπες? :)

Οταν ο κατασκευαστης βαζει καπου παστα και καπου αλλου pad κατι παραπανω ξερει απο εμας.Επισης αν πρεπει να βαλεις αρκετη παστα για να καλυψεις το κενο , διακινδυνευεις να απλωθει η παστα σε σημεια που δεν πρεπει...γιατι το αλουμινιο θα πιεσει την παστα και αυτη θα απλωσει...

Την παστα την βαζουμε σε πολυ λεπτο στρωμα , σε πολυ μικρη ποσοτητα και αφηνουμε την πιεση του χαλκου να την απλωσει οπου και οσο πρεπει.Αν βαλεις κανα κιλο (τροπος του λεγειν :) ) παστα για να καλυψεις το κενο , δεν ειναι δυσκολο να φανταστεις τι εχει να γινει...

• Like 3

Επισκέπτης
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
13 λεπτά πριν, mphxths είπε

Την παστα την βαζουμε σε πολυ λεπτο στρωμα , σε πολυ μικρη ποσοτητα και αφηνουμε την πιεση του χαλκου να την απλωσει οπου και οσο πρεπει.Αν βαλεις κανα κιλο (τροπος του λεγειν :) ) παστα για να καλυψεις το κενο , δεν ειναι δυσκολο να φανταστεις τι εχει να γινει...

Σωστά. Όση πάστα και να βάλουμε (και ένα κιλό) δε θα μπορούσε να φτιάξει κάποιο πάχος αφού με τη πίεση της ψύκτρας θα έβγαινε απ έξω. Θα έπρεπε να φτιάξουμε "τοίχο" γύρω - γύρω για να μπορέσουμε να φτιάξουμε ένα πάχος πάστας.

Στα chipset και στις κάρτες γραφικών έχω δει και εγώ pads. Αν θυμάμαι καλά μια φορά είχα βγάλει pad από κάρτα γραφικών, για desktop, είχε σαπίσει, έβαλα πάστα και δεν είχα θέμα.

Η παντέτα πάντως με το φύλλο χαλκού, καλή. Σαφώς και δούλεψε μιας και το φύλλο χαλκού δεσμεύει αρκετή θερμότητα.

*Με τόσες φορές που διάβασα και έγραψα τη λέξη "πάστα" λέω να πάω να πάρω μια σοκολατίνα.

Επεξ/σία από Επισκέπτης

21 λεπτά πριν, mphxths είπε

Τις πρωτες μερες?Τις υπολοιπες? :)

Οταν ο κατασκευαστης βαζει καπου παστα και καπου αλλου pad κατι παραπανω ξερει απο εμας.Επισης αν πρεπει να βαλεις αρκετη παστα για να καλυψεις το κενο , διακινδυνευεις να απλωθει η παστα σε σημεια που δεν πρεπει...γιατι το αλουμινιο θα πιεσει την παστα και αυτη θα απλωσει...

Το "πρώτες μέρες" το είπα γιατί είναι ακόμα πολύ ρευστή και σίγουρα δεν αφήνει κενό .

Για παράδειγμα όταν δοκίμασα να βγάλω την παλιά για να εφαρμόσω το υγρό μέταλλο , ήταν ξεραμένη και έβγαινε σε κομμάτια .

Σκέφτηκα λοιπόν ότι αν το πάχος είναι μεγάλο , θα μπορούσε με τον καιρό να σπάσει και να χάσει την σωστή επαφή.

Σχετικά με την ποσότητα , πριν εφαρμόσω το φύλλο του χαλκού , το άνοιξα και η πάστα ήταν εκεί που έπρεπε χωρίς να έχει απλωθεί εκτός ορίων . Άρα ήταν μια καλή ποσότητα.

Και επανέρχομαι γιατί πραγματικά με ενδιαφέρει.

Αν έχεις πάχος πάστας πχ ένα χιλιοστό και ένα pad σχεδιασμένο για αυτό το κενό , σε ποια περίπτωση η θερμοαπαγωγή θα είναι μεγαλύτερη ;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

pads υπάρχουν παντού δεν υπάρχει λόγος να γεμιζεις κενά με πάστα , αν θες κατι καλύτερο απο pad μπορείς να το ποτίσεις με πάστα και να αυξήσεις λιγο την αγωγιμότητά του

η λυση με φύλο χαλκου ειναι καλή για μεγάλα κενα υπάρχουν απο 0.1cm μέχρι >0.5cm για την δουλεία μας σε μαγαζια χόμπι η επιφάνειά πρεπει να ειναι λεία και ισια για καλη επαφή κόβεται με πριονάκι και παστα μπρος πισω

Επεξ/σία από Aris_
  • Like 3

1 ώρα πριν, mphxths είπε

Μηπως εμπιπτεις και εσυ στην ιδια κατηγορια?Μηπως εχεις βαλει παστα αντι pad στην καρτα γραφικων ? Εξ'ου και οι θερμοκρασιες μονο σε αυτην? Η τελευταια αποπειρα αλλαγης παστας απο ποιον εγινε?Οχι απο σενα?

Τσεκαρε βιντεος αποσυναρμολογης του φορητου σου και καντο μονος σου..δεν ειναι πυρηνικη φυσικη...απλα πρεπει να δεις τι δουλεια γινεται στην gpu..αν εχει παστα..ισως εχει κενο και δεν γινεται δουλεια...κατα πασα πιθανοτητα δηλ να θελει pad...τι παχους κλπ....αυτο μονο με πειραματα...

Θα κάνω μια προσπάθεια μόνος μου τελικά αφού δεν βλέπω προθυμία σταυς τοπικούς τεχνικούς. Πριν κανα 2 χρόνια το είχα πάει σε γνωστό μου που επισκευάζει υπολογιστές και ζήτησα να αλλάξει τον σκληρό, να το καθαρίσει και να αλλάξει και την πάστα. Οταν το πήρα πίσω, μου είπε ότι η παλιά πάστα είχε ξεραθεί και έβαλε καινούργια. Αλλά το πρόβλημα διορθώθηκε μερικώς μόνο. Τωρα θα πρέπει να δω σε βιντεό στο γιουτουμπ πως μπαίνει η θερμαντική παστα, πως μπαίνουν τα παντς αλλά και τα φύλλα χαλκού. Σε κάθε περίπτωση τα έβγαλε τα λεφτά του το λαπτοπ μιας και το έχω ήδη 8 χρόνια. Απλά ήθελα να πάρω κάρτα γραφικών για τον σταθερό τώρα και έλεγα μπας και μου κρατήσει το λαπτοπ κανα χρόνο ακόμα. 

2 ώρες πριν, Aris_ είπε

pads υπάρχουν παντού δεν υπάρχει λόγος να γεμιζεις κενά με πάστα , αν θες κατι καλύτερο απο pad μπορείς να το ποτίσεις με πάστα και να αυξήσεις λιγο την αγωγιμότητά του

η λυση με φύλο χαλκου ειναι καλή για μεγάλα κενα υπάρχουν απο 0.1cm μέχρι >0.5cm για την δουλεία μας σε μαγαζια χόμπι η επιφάνειά πρεπει να ειναι λεία και ισια για καλη επαφή κόβεται με πριονάκι και παστα μπρος πισω

Έχεις δίκιο .

Δεν εξετάζω όμως αν είναι σωστό να γεμίζεις μεγάλα κενά με πάστα . Ούτε το προτείνω σε κανένα .

Η ερώτηση μου έχει να κάνει με το αποτέλεσμα . Γιατί αν η διαφορά θερμοαπαγωγής της πάστας με τα pads είναι μικρή , αξίζει να δοκιμάσω pads τη στιγμή που με  σκέτη πάστα (που ήδη έχω δοκιμάσει) ,βλέπω  υψηλές θερμοκρασίες ;

14 λεπτά πριν, Diver66 είπε

Έχεις δίκιο .

Δεν εξετάζω όμως αν είναι σωστό να γεμίζεις μεγάλα κενά με πάστα . Ούτε το προτείνω σε κανένα .

Η ερώτηση μου έχει να κάνει με το αποτέλεσμα . Γιατί αν η διαφορά θερμοαπαγωγής της πάστας με τα pads είναι μικρή , αξίζει να δοκιμάσω pads τη στιγμή που με  σκέτη πάστα (που ήδη έχω δοκιμάσει) ,βλέπω  υψηλές θερμοκρασίες ;

Το θεμα μας ειναι η μαιμουδια με την παστα  , δουλευει οπως θα πρεπε να δουλευει?Και στην τελικη ψηνεσαι για τετοια ε?Ολοκληρη μανουρα , με υγρο μεταλλο , φυλλα αλουμινιου και δεν ξερωγω τι αλλο απο το να κανεις αυτο που προβλεπουν οι προδιαγραφες?Την τοποθετηση pads ?

Βαλε τα προβλεπομενα εκει που πρεπει και αν οι θερμοκρασιες ειναι παλι στον διαολο το ξανασυζηταμε..επισης λαβε υποψη σου την εποχη , δηλ καλοκαιρι με θερμοκρασιες περιβαλλοντος τσιμπημενες και την κατασταση των φανς του μηχανηματος.Ελπιζω να μιλαμε για καθαρα φανς και να στροφαρουν οπως και οταν πρεπει...
Επισης θελω να πιστευω οτι μιλαμε για καθαρες γρυλλιες οπου αυτες υπαρχουν και τοποθετηση σε σκληρη επιφανεια με κενο στις "απο κατω" γρυλλιες αν αυτες υπαρχουν...
Και οταν λεμε κενο..αρκετο κενο..και μενα στο κατω καπακι εχει γρυλλιες..αλλα τα "ποδαρακια" δεν δημιουργουν αρκετο κενο..αν βαλω 2 αντικειμενα μπρος πισω για να δημιουργησω εξτρα κενο βλεπω καλυτερες θερμοκρασιες..

Υπαρχουν λοιπον πολλοι παραγοντες , και πρεπει να ληφθουν ολοι υποψη πριν το τελικο συμπερασμα...

Επισκέπτης
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
53 λεπτά πριν, Diver66 είπε

Έχεις δίκιο .

Δε ξέρω κατά πόσο μπορεί να απαντηθεί αυτό.

Πόσο μάλλον όταν ο καθένας θα λέει ότι θεωρεί εκείνος, ή/και κάτι που έχει διαβάσει κάπου, εκτός και αν κάποιος μπορεί να το στοιχειοθετήσει σε "Μηχανικη Υπολογιστών", «Ηλεκτρονικών Μηχανικών», «Ηλεκτρολόγων Μηχανικών». Μπορεί να κάνω και λάθος.

Θα μπορούσατε όμως να πειραματιστείτε και να βγάλετε ενδείξεις.

Όπως το σκέφτομαι εγώ, το pad έχει ένα "χ" πάχος, οπότε περιμετρικά θα είχαμε κενο; ερώτηση είναι. Βέβαια θα πει κάποιος, γιατί οι κατασκευσαστές τα βάζουν; 

Αν αφαιρέσουμε το pad έχουμε καλύτερη επαφή χωρίς να υπάρχει το "παχύ pad" ενδιάμεσα. Άλλος θα πει "το παχύ pad" θα "κάτσει" με το που πιέζεται.

Άλλα pad είναι σαν gel, άλλα είναι "δε ξέρω τι περιγραφή να δώσω".

Τι να πω ...

Επεξ/σία από Επισκέπτης

1 ώρα πριν, mphxths είπε

Το θεμα μας ειναι η μαιμουδια με την παστα  , δουλευει οπως θα πρεπε να δουλευει?Και στην τελικη ψηνεσαι για τετοια ε?Ολοκληρη μανουρα , με υγρο μεταλλο , φυλλα αλουμινιου και δεν ξερωγω τι αλλο απο το να κανεις αυτο που προβλεπουν οι προδιαγραφες?Την τοποθετηση pads ?

Βαλε τα προβλεπομενα εκει που πρεπει και αν οι θερμοκρασιες ειναι παλι στον διαολο το ξανασυζηταμε..επισης λαβε υποψη σου την εποχη , δηλ καλοκαιρι με θερμοκρασιες περιβαλλοντος τσιμπημενες και την κατασταση των φανς του μηχανηματος.Ελπιζω να μιλαμε για καθαρα φανς και να στροφαρουν οπως και οταν πρεπει...
Επισης θελω να πιστευω οτι μιλαμε για καθαρες γρυλλιες οπου αυτες υπαρχουν και τοποθετηση σε σκληρη επιφανεια με κενο στις "απο κατω" γρυλλιες αν αυτες υπαρχουν...
Και οταν λεμε κενο..αρκετο κενο..και μενα στο κατω καπακι εχει γρυλλιες..αλλα τα "ποδαρακια" δεν δημιουργουν αρκετο κενο..αν βαλω 2 αντικειμενα μπρος πισω για να δημιουργησω εξτρα κενο βλεπω καλυτερες θερμοκρασιες..

Υπαρχουν λοιπον πολλοι παραγοντες , και πρεπει να ληφθουν ολοι υποψη πριν το τελικο συμπερασμα...

Έτσι για την ιστορία , όλες οι δοκιμές γίνανε στις ίδιες συνθήκες , την ίδια μέρα , στη ίδια βάση για λάπτοπ ,ι με το ίδιο κενό  από  κάτω και με το ίδιο καθαρές γρίλιες και φανς.

Τα περί μαϊμουδιών απλά τα προσπερνώ .

Ακολουθεί δοκιμή και τα ξαναλέμε .

Καμιά πρόταση για καλής ποιότητας  pads ;

19 λεπτά πριν, Diver66 είπε

Καμιά πρόταση για καλής ποιότητας  pads ;

Δεν εχω ιδεα :) Ποτε δεν εχω αγορασει pad... Δεν εχω ανοιξει ποτε φορητο και να εχει "χαλασει" το pad.Στην χειροτερη των περιπτωσεων να ειχε σκιστει..απλα τοποθετουσα τα κομματια στην θεση τους ευλαβικα ακομα και σκισμενα...και τελος οι σκοτουρες :)

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...