Δημοφιλής ανάρτηση fytotech Δημοσ. 9 Ιουνίου 2019 Δημοφιλής ανάρτηση Share Δημοσ. 9 Ιουνίου 2019 (επεξεργασμένο) Μετά την απρόσμενη ανταπόκριση στο νήμα με τα καρπούζια και συγκεκριμένα στο σχόλιο που έκανα: είπα να ξεκινήσω ένα νέο, για να απαντήσω συνολικά σε όποια απορία έχετε πάνω στα φυτά (κηπευτικά και μη): Είμαι γεωπόνος με αρκετή εμπειρία πάνω στα κηπευτικά (που φαντάζομαι πως θα είναι κι οι περισσότερες ερωτήσεις), καθώς δούλευα για κάποια χρόνια σε μια μεγάλη εταιρεία σποροφύτων (το φυτό που δημιουργείται από σπόρους). Πλέον δραστηριοποιούμαι όμως κυρίως στα καλλωπιστικά φυτά στα οποία έχω και το Master μου ( M.Sc. Ανθοκομίας κι Αρχιτεκτονικής Τοπίου στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών). Θα κάνω και κάποια post τύπου μικρού άρθρου, πάνω σε κάποιες κλασικές ερωτήσεις σιγά σιγά. Υπάρχουν πολλά πράγματα στα φυτά και στα κηπευτικά συγκεκριμένα, που είναι δύσκολα να μιλήσει κάποιος συγκεκριμένα, καθώς υπάρχουν πάρα πολλοί παράγοντες που παίζουν ρόλο στην απάντηση. Θα προσπαθήσω να είμαι αρκετά σαφής αλλά είναι αρκετά δύσκολο να είναι μονολεκτικές οι απαντήσεις. Επίσης, υπάρχει μεγάλη παραπληροφόρηση στο θέμα διατροφής, που πολλές φορές πηγάζει από μια αλήθεια, την οποία συνήθως διαστρεβλώνουμε για να φτάσουμε στην παραπληροφόρηση. Είμαι σίγουρος πως εκεί θα υπάρξει αντίδραση, καθώς πολλές φορές θα παίρνω τη "θέση" των πολυεθνικών! Αλλά σας υπόσχομαι πως θα είμαι όσο αντικειμενικός μπορώ. Άντε. Καλή μας αρχή! ΥΓ: Οι συμβουλές μέσω internet Κι ενός forum είναι πολύ δύσκολες. Ουσιαστικά είναι σα να ρωτάς ιατρικές συμβουλές. Θα βοηθούσε πάρα πολύ αν βάζετε κάποια φωτογραφία με το πρόβλημα, για να μπορέσω να σας δώσω κάποια συμβουλή πιο σωστή. Επεξ/σία 9 Ιουνίου 2019 από fytotech 30 5 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Getta Robo Δημοσ. 9 Ιουνίου 2019 Share Δημοσ. 9 Ιουνίου 2019 Ηθελα να ρωτησω εγω για καποια συγκεκριμενα κριτηρια που γινεται η εισαγωγη καλλωπιστικων αλλα και εδωδιμων / παραγωγικων φυτων και δεντρων. Ενω σε χωρες οπως η Ιταλια και η Ισπανια η εισαγωγη γινεται βαση ανθεκτικοτητας στις κλιματολογικες / γεωγραφικες συνθηκες, εδω τεινουν να φερνουν ειδη τα οποια δεν ειναι ουτε προσαρμοσμενα αλλα ουτε και ανθεκτικα. Υπαρχει λογος που γινεται αυτο, περαν πχ του οτι δεν εχουμε αντιστοιχη δυναμη ως αγορα; Πιο συγκεκριμενο παραδειγμα, προσφατως διαφορα φυτωρια ειχαν εισαγωγες, αν δεν κανω λαθος απο Ολλανδια, σε διαφορα τροπικα καρποφορα δεντρα, οπως πχ Moringa oleifera και Litchi chinensis. Σε αντιθεση ομως με την Ισπανια και την Ιταλια, οπου ειχαν εισαγει και παραγουν απο υποτροπικες ποικιλιες και οικοτυπους, εδω οι εισαγωγεις εμπορευονται φυτα πρωτιστως της υγρης τροπικης ζωνης, οπου δεν επιβιωνουν τον χειμωνα εκτος θερμοκηπιου. Δεν βγαζει νοημα αυτο και δεν εχω καταλαβει η βρει απαντηση γιατι συμβαινει. Ασχολουμαι με την δενδροκομια και την βοτανολογια αλλα επειδη δεν βγαζω ακρη με την Ελλαδα, εισαγω πολλαπλασιαστικο υλικο απο το εξωτερικο κυριως. 2 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Δημοφιλής ανάρτηση fytotech Δημοσ. 9 Ιουνίου 2019 Μέλος Δημοφιλής ανάρτηση Share Δημοσ. 9 Ιουνίου 2019 (επεξεργασμένο) Θέλω να ξεκινήσω με το σχόλιο για τα καρπούζια και να βάλω κάποιες φωτογραφίες που θα είναι πιο κατατοπιστικές από απλά αυτά που έγραψα. "Α.) Δείτε το "χλωρό" κομμάτι. Ο καρπός του καρπουζιού, ακουμπάει στο έδαφος. Στο σημείο επαφής με το έδαφος, μένει ένα κομμάτι ανοιχτόχρωμο, καθώς δεν μπορεί να πρασινίσει αφού δεν το βλέπει ο ήλιος. Αυτό το κομμάτι πρέπει να είναι σχεδόν κιτρινωπό κι όχι άσπρο. Αν είναι κίτρινο, σημαίνει πως έχει μείνει αρκετά στο χωράφι ώστε να γίνει γλυκό. Αν είναι άσπρο, σημαίνει πως μαζεύτηκε βιαστικά. Φαίνεται πιο "βρώμικο" αλλά αυτό είναι το πιο γλυκό." Β.) Ψάξτε τα σημεία από τα ακάρεα! Πάνω στα καρπούζια που πολλές φορές αγνοούμε γιατί δεν είναι αισθητικά όμορφα, έχει κάποιες καφέ κηλίδες. Σαν ιστός αράχνης είναι σχεδόν. Αυτό είναι σημάδια από τις μέλισσες όμως. Κι όσο πιο πολλά σημάδια, τόσο περισσότερη επικονίαση. Όσο περισσότερη επικονίαση, τόσο πιο γλυκό το καρπούζι. Γ.) Οι αγρότες τα ξέρουν ως "Αρσενικά" και "θηλυκά" καρπούζια. Τα αρσενικά είναι μακρόστενα και τα θηλυκά, πιο στρογγυλά. Τα θηλυκά είναι πιο γλυκά. Ανάλογα με την ποικιλία προφανώς το σχήμα διαφέρει. Αλλά συγκριτικά πάντα θα υπάρχουν κάποια πιο στρογγυλά σε σχέση με τα υπόλοιπα. Αυτά θα επιλέγετε. Είναι τα θηλυκά. Δ.) Η "ουρα". Το σημείο που κόβεται το καρπούζι. Είναι το κοτσάνι που κόβεται από το φυτό κατά τη συγκομιδή. Όσο πιο "μαραμένο" είναι, τόσο καλύτερα. Αν είναι φρέσκο, σημαίνει πάλι πως βιάστηκαν να κόψουν τον καρπό. Ε.) Το μέγεθος. Πάλι εξαρτάται από την ποικιλία προφανώς. Το μέτρο σύγκρισης, θα είναι τα καρπούζια που είναι δίπλα του. Δε θα πηγαίνετε ούτε στο μεγαλύτερο, ούτε όμως στο μικρότερο που πάνε κάποιοι. Τις καλύτερες πιθανότητες τις έχετε στα μέτρια καρπούζια. Αυτά έχουν το σωστό μέγεθος κι έχουν προλάβει και να ωριμάσουν και δεν έγιναν με πολύ νερό που μειώνει τη γεύση τους. Ελπίζω τώρα να είναι καλύτερα! Επεξ/σία 9 Ιουνίου 2019 από fytotech 39 10 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
sphinxgr Δημοσ. 9 Ιουνίου 2019 Share Δημοσ. 9 Ιουνίου 2019 Για να μην κουράζω θα τα πω σύντομα. 1) Έχω αγοράσει από AliExpress πολλούς σπόρους από διάφορα περίεργα φυτά ή φυτά γενετικα τροποποιημενα που δεν υπάρχουν στην Ελλάδα και φυσικά μπορει να μην φυτρώνουν στην Ελλάδα. Το γιατί είναι άλλη ιστορία. Πως ξεκινάω? Κάτι είχα διαβάσει ότι τα βάζω μήνες στο ψυγείο κλπ? 2) Έχω μια Λεύκα. Η διάμετρος του κορμού θα είναι κάνα μέτρο, ίσως κ παραπάνω. Σε ύψος ενός μέτρου από το έδαφος με τη χρήση αλυσοπριονου, έχει φαγωθεί το δέντρο παράλληλα με το έδαφος στο βάθος του μισού κορμού. Το δέντρο παραμένει όρθιο όμως. Υπάρχει περίπτωση να θρέψει και να γίνει όπως πρώτα εκείνο το κενό που υπάρχει στο δέντρο από το πριόνι? Η θα έχει πάντα κενό και τελικά κάποτε θα πέσει? 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
fytotech Δημοσ. 9 Ιουνίου 2019 Μέλος Share Δημοσ. 9 Ιουνίου 2019 6 λεπτά πριν, Getta Robo είπε Ηθελα να ρωτησω εγω για καποια συγκεκριμενα κριτηρια που γινεται η εισαγωγη καλλωπιστικων αλλα και εδωδιμων / παραγωγικων φυτων και δεντρων. Ενω σε χωρες οπως η Ιταλια και η Ισπανια η εισαγωγη γινεται βαση ανθεκτικοτητας στις κλιματολογικες / γεωγραφικες συνθηκες, εδω τεινουν να φερνουν ειδη τα οποια δεν ειναι ουτε προσαρμοσμενα αλλα ουτε και ανθεκτικα. Υπαρχει λογος που γινεται αυτο, περαν πχ του οτι δεν εχουμε αντιστοιχη δυναμη ως αγορα; Πιο συγκεκριμενο παραδειγμα, προσφατως διαφορα φυτωρια ειχαν εισαγωγες, αν δεν κανω λαθος απο Ολλανδια, σε διαφορα τροπικα καρποφορα δεντρα, οπως πχ Moringa oleifera και Litchi chinensis. Σε αντιθεση ομως με την Ισπανια και την Ιταλια, οπου ειχαν εισαγει και παραγουν απο υποτροπικες ποικιλιες και οικοτυπους, εδω οι εισαγωγεις εμπορευονται φυτα πρωτιστως της υγρης τροπικης ζωνης, οπου δεν επιβιωνουν τον χειμωνα εκτος θερμοκηπιου. Δεν βγαζει νοημα αυτο και δεν εχω καταλαβει η βρει απαντηση γιατι συμβαινει. Ασχολουμαι με την δενδροκομια και την βοτανολογια αλλα επειδη δεν βγαζω ακρη με την Ελλαδα, εισαγω πολλαπλασιαστικο υλικο απο το εξωτερικο κυριως. Χαίρομαι πολύ όταν βλέπω άτομα να ασχολούνται τόσο ενεργά με την επιστήμη μου! Έπιασες πολύ πονεμένο κομμάτι. Κι όχι μόνο στα καρποφόρα αλλά γενικά στα δέντρα. Την απάντηση την έδωσες. Και σχεδόν πάντα η απάντηση σε τέτοια ερωτήματα είναι το κόστος. Η Ιταλία κι η Ολλανδία είναι κόμβοι παραγωγής δέντρων (καλλωπιστικών και μη) και σε μεγάλο βαθμό κι η Ισπανία (κυρίως καρποφόρα εκεί). Θα μπορούσαμε να είμαστε κι εμείς αλλά πραγματικά τα εμπόδια από το κράτος, είναι ανυπέρβλητα. Όλη η αγροτική παραγωγή, έχει να αντιμετωπίσει το τέρας της Ελληνικής γραφειοκρατίας, η οποία μετά την κρίση έχει γιγαντωθεί περαιτέρω. Μία γεωπόνος είναι υπεύθυνη για όλη την Αττική, για να δίνει φυτοϋγειονομικά διαβατήρια, να ελέγχει τις εισαγωγές στις παλέτες, να ελέγχει τα καρποφόρα δένδρα για ασθένειες καραντίνας. Μία. Κι άντε και προλαβαίνει. Η νομοθεσία κλασικά είναι αντιγραφή της ευρωπαϊκής οδηγίας, χωρίς να λαμβάνει υπ' όψιν τις ιδιαιτερότητες της χώρας μας. Τέλος πάντων. Ξεφεύγω από την ερώτηση. Πάμε στο γιατί έπιασες πονεμένο κομμάτι. Βοήθησα στη διοργάνωση του παρακάτω συνεδρίου φέτος, καθώς είμαι εκλεγμένο μέλος στο Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας: Ένα από τα βασικά σημεία που στάθηκε το συνέδριο, είναι για τις άναρχες αναδασώσεις και δενδροφυτεύσεις στην Ελλάδα. Και στάθηκε γιατί στο Μάτι, τεράστιο μέρος στο πρόβλημα που είχε ως αποτέλεσμα τόσους νεκρούς, ήταν η δενδροφύτευση με ακατάλληλα δέντρα κατά μήκος της λεωφόρου. Η οποία είχε γίνει την περίοδο των Ολυμπιακών αγώνων, που φυτέυαμε κυριολεκτικά όπου βρίσκαμε, ό,τι βρίσκαμε. Τα δέντρα που φυτεύθηκαν εκεί ήταν ιδανικά για να περάσει η φωτιά το εμπόδιο της λεωφόρου κι όσο κι αν ακούγεται τραγικό, θα μπορούσε μέχρι και να είχε αποφευχθεί όλη αυτή η τραγωδία αν είχαμε διαλέξει κατάλληλα φυτά. Πιο συγκεκριμένα στη δική σου ερώτηση (συγνώμη που ξεφεύγω αλλά το πήρα ως αφορμή να πω και κοντινά θέματα), το κλίμα μας τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει αρκετά. Υπάρχουν κοντά στους δύο βαθμούς κελσίου διαφορά από λίγα χρόνια πριν. Επίσης, έχουν μικρύνει αρκετά οι ενδιάμεσες εποχές (Άνοιξη, Φθινόπωρο). Οπότε είμαστε αρκετά κοντά σε κλίμα που επιτρέπει την καλλιέργεια κι υπάρχει αρκετή ζήτηση σε τέτοιους καρπούς στην Ευρώπη, άρα υπάρχει ζήτηση. Πάντως συμφωνώ απόλυτα πως είναι παράλογο να πηγαίνουμε σε τέτοιου είδους καλλιέργειες. Αλλά αν ο αγρότης ζητάει, ο παραγωγός κι ο εισαγωγέας προμηθεύει. 14 λεπτά πριν, sphinxgr είπε Για να μην κουράζω θα τα πω σύντομα. 1) Έχω αγοράσει από AliExpress πολλούς σπόρους από διάφορα περίεργα φυτά ή φυτά γενετικα τροποποιημενα που δεν υπάρχουν στην Ελλάδα και φυσικά μπορει να μην φυτρώνουν στην Ελλάδα. Το γιατί είναι άλλη ιστορία. Πως ξεκινάω? Κάτι είχα διαβάσει ότι τα βάζω μήνες στο ψυγείο κλπ? 2) Έχω μια Λεύκα. Η διάμετρος του κορμού θα είναι κάνα μέτρο, ίσως κ παραπάνω. Σε ύψος ενός μέτρου από το έδαφος με τη χρήση αλυσοπριονου, έχει φαγωθεί το δέντρο παράλληλα με το έδαφος στο βάθος του μισού κορμού. Το δέντρο παραμένει όρθιο όμως. Υπάρχει περίπτωση να θρέψει και να γίνει όπως πρώτα εκείνο το κενό που υπάρχει στο δέντρο από το πριόνι? Η θα έχει πάντα κενό και τελικά κάποτε θα πέσει? 1.) Εξαρτάται προφανώς από το φυτό. Άλλα θέλουν κρύο, άλλα θέλουν συγκεκριμένες συνθήκες σποράς και πάει λέγοντας. Πάντως γενική αρχή για μια καλή αρχή του σπόρου, είναι τις πρώτες κοντά δέκα μέρες (ή μάλλον πιο σωστά μέχρι να ανοίξει πλήρως η κοτυληδόνα), να είναι σε υψηλή υγρασία (με ένα ψεκαστήρα να ψεκάζουμε το χώμα αντί για πότισμα) κι όσο μπορούμε σε σκοτεινό σημείο. Τα σπορεία, έχουν θαλάμους με σκοτάδι (ανάβουν λάμπες για διάστημα 4-6 ωρών ανάλογα το σπόρο) και συνεχή υγρασία. 2.) Ανάπλαση του κορμού δε γίνεται. Αυτό που θα γίνει είναι να επουλωθεί η πληγή. Δεν είναι απαραίτητο πως θα πέσει το δέντρο από αυτό Αν κι όταν ψηλώσει αρκετά θα είναι πρόβλημα. Καλό είναι να χρησιμοποιήσεις κάποιο επουλωτικό στην πληγή για να μην εισέρθει κάποιος μύκητας (ακόμα και μια πάστα εμβολιασμού, είναι καλή για κάτι τέτοιο). Υπάρχουν τρία συνηθισμένα είδη Λεύλας στην Ελλάδα. Η τρέμουσα, η λευκή κι η μέλαινα. Ανάλογα με ποιο είναι το είδος, θα εξαρτηθεί και το ύψος που θα φτάσει και το αν αξίζει να προσπαθήσεις να τη σώσεις. Γενική κατεύθυνση προς όλους. Μια φωτογραφία βοηθάει πάρα πολύ! 3 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
green gordon Δημοσ. 9 Ιουνίου 2019 Share Δημοσ. 9 Ιουνίου 2019 Μπαλκόνι πρώτου ορόφου με κήπο 5-6 μέτρα ως τον δρόμο από κάτω.Θελω κάτι πολύ πυκνό να φυτέψω που και να μου κόβει την ασχήμια του δρόμου και αν είναι δυνατόν να φιλτράρει και λίγη φασαρία.Θελω να είναι κάτι που να πυκνό μπροστά μου δλδ στα 3-6 μέτρα. Αν γίνεται να μη μαζεύει και πολλά έντομα ακόμα καλύτερα. Θενκς. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Dark_son20 Δημοσ. 9 Ιουνίου 2019 Share Δημοσ. 9 Ιουνίου 2019 @fytotech έχω στην πίσω αυλή μια βερικοκιά μπεμπεκου. έχει καλή παραγωγή, αλλά έχει μεγαλώσει άναρχα (ξένα μπαλκόνια κτλπ). Σκέφτομαι φέτος να την κουτσουρέψω (κηπουρός οχι εγώ) και να της δώσουμε σχήμα με κλάδεμα σιγά σιγά. υπάρχει κίνδυνος για το δέντρο με αυτό? παραγωγή πόσα χρόνια θα της πάρει να ξανα έχει? το δέντρο είναι 15 χρονών με λίγα μικρά κλαδέματα όχι από επαγγελματία Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Επισκέπτης Δημοσ. 9 Ιουνίου 2019 Share Δημοσ. 9 Ιουνίου 2019 1 ώρα πριν, green gordon είπε Μπαλκόνι πρώτου ορόφου με κήπο 5-6 μέτρα ως τον δρόμο από κάτω.Θελω κάτι πολύ πυκνό να φυτέψω που και να μου κόβει την ασχήμια του δρόμου και αν είναι δυνατόν να φιλτράρει και λίγη φασαρία.Θελω να είναι κάτι που να πυκνό μπροστά μου δλδ στα 3-6 μέτρα. Αν γίνεται να μη μαζεύει και πολλά έντομα ακόμα καλύτερα. Θενκς. Mέντες. Αν έχει βάθος η γλάστρα θα πάρουν ύψος γρήγορα. Μυρίζουν ωραία. Και θα τις βάζεις και στο φαί. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Getta Robo Δημοσ. 9 Ιουνίου 2019 Share Δημοσ. 9 Ιουνίου 2019 2 hours ago, sphinxgr said: 1) Έχω αγοράσει από AliExpress πολλούς σπόρους από διάφορα περίεργα φυτά ή φυτά γενετικα τροποποιημενα που δεν υπάρχουν στην Ελλάδα και φυσικά μπορει να μην φυτρώνουν στην Ελλάδα. Το γιατί είναι άλλη ιστορία. Πως ξεκινάω? Κάτι είχα διαβάσει ότι τα βάζω μήνες στο ψυγείο κλπ? Επειδη ξερω ατομα που ειχαν αγορασει σπορους και απο το aliexpress και αλλες κινεζικες σελιδες, σε αποτρεπω απο το να ξαναγορασεις για τους παρακατω λογους. Δεν υπαρχει κανενα φυτοϋγειονομικο πιστοποιητικο η βεβαιωση πως οι σποροι που εχουν οι διαφοροι πωλητες ειναι απαλαγμενοι απο παθογονες ασθενειες. Και εδω τα πραγματα ειναι παρα πολυ σοβαρα, μιας και ειναι δυστυχως εξαιρετικα εφικτο να εισαχθουν ετσι διαφορα παθογονα (ιοι, βακτηρια, μυκητες, εντομα κτλ) τα οποια ως ξενικοι εισβολεις θα δημιουργησουν σοβαρα προβληματα στο οικοσυστημα μας. Τα προβληματα οπου δυστυχως ξαναλεω εχουν δημιουργηθει και στην Ελλαδα, ειναι πολλα και πολυ σοβαρα. Δεν χρειαζεται να εχουμε νεωτερα προβληματα.. Ακομα, ουκ ολιγοι πωλητες πουλανε νεκρους η και λαθος σπορους! Δεν ειναι καθολου σπανια περιπτωση εις αγνοια σου να λαβεις εντελως λαθος σπορους, και μετα να προφασιζονται πως εστειλαν τους σωστους. Αν θες ξενικους σπορους με πιστοποιηση και σε πολυ καλες τιμες, σου προτεινω αυτες τις δυο σελιδες που ειναι εξακριβωμενες και αριστοι σε αυτα που εμπορευονται: http://www.sandemanseeds.com http://www.exotischezaden.nl/exotische_zaden/index.php?language=en Για το τελευταιο μερος της ερωτησης, το καλυτερο ειναι να κοιταξεις τις ιδιαιτεροτητες του καθε φυτου ξεχωριστα. Οδηγιες υπαρχουν για παρα πολλα και κοινα διαθεσιμες. 1 hour ago, fytotech said: Χαίρομαι πολύ όταν βλέπω άτομα να ασχολούνται τόσο ενεργά με την επιστήμη μου! Έπιασες πολύ πονεμένο κομμάτι. Κι όχι μόνο στα καρποφόρα αλλά γενικά στα δέντρα. Την απάντηση την έδωσες. Και σχεδόν πάντα η απάντηση σε τέτοια ερωτήματα είναι το κόστος. Η Ιταλία κι η Ολλανδία είναι κόμβοι παραγωγής δέντρων (καλλωπιστικών και μη) και σε μεγάλο βαθμό κι η Ισπανία (κυρίως καρποφόρα εκεί). Θα μπορούσαμε να είμαστε κι εμείς αλλά πραγματικά τα εμπόδια από το κράτος, είναι ανυπέρβλητα. Όλη η αγροτική παραγωγή, έχει να αντιμετωπίσει το τέρας της Ελληνικής γραφειοκρατίας, η οποία μετά την κρίση έχει γιγαντωθεί περαιτέρω. Μία γεωπόνος είναι υπεύθυνη για όλη την Αττική, για να δίνει φυτοϋγειονομικά διαβατήρια, να ελέγχει τις εισαγωγές στις παλέτες, να ελέγχει τα καρποφόρα δένδρα για ασθένειες καραντίνας. Μία. Κι άντε και προλαβαίνει. Η νομοθεσία κλασικά είναι αντιγραφή της ευρωπαϊκής οδηγίας, χωρίς να λαμβάνει υπ' όψιν τις ιδιαιτερότητες της χώρας μας. Τέλος πάντων. Ξεφεύγω από την ερώτηση. Πάμε στο γιατί έπιασες πονεμένο κομμάτι. Βοήθησα στη διοργάνωση του παρακάτω συνεδρίου φέτος, καθώς είμαι εκλεγμένο μέλος στο Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας: Ένα από τα βασικά σημεία που στάθηκε το συνέδριο, είναι για τις άναρχες αναδασώσεις και δενδροφυτεύσεις στην Ελλάδα. Και στάθηκε γιατί στο Μάτι, τεράστιο μέρος στο πρόβλημα που είχε ως αποτέλεσμα τόσους νεκρούς, ήταν η δενδροφύτευση με ακατάλληλα δέντρα κατά μήκος της λεωφόρου. Η οποία είχε γίνει την περίοδο των Ολυμπιακών αγώνων, που φυτέυαμε κυριολεκτικά όπου βρίσκαμε, ό,τι βρίσκαμε. Τα δέντρα που φυτεύθηκαν εκεί ήταν ιδανικά για να περάσει η φωτιά το εμπόδιο της λεωφόρου κι όσο κι αν ακούγεται τραγικό, θα μπορούσε μέχρι και να είχε αποφευχθεί όλη αυτή η τραγωδία αν είχαμε διαλέξει κατάλληλα φυτά. Πιο συγκεκριμένα στη δική σου ερώτηση (συγνώμη που ξεφεύγω αλλά το πήρα ως αφορμή να πω και κοντινά θέματα), το κλίμα μας τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει αρκετά. Υπάρχουν κοντά στους δύο βαθμούς κελσίου διαφορά από λίγα χρόνια πριν. Επίσης, έχουν μικρύνει αρκετά οι ενδιάμεσες εποχές (Άνοιξη, Φθινόπωρο). Οπότε είμαστε αρκετά κοντά σε κλίμα που επιτρέπει την καλλιέργεια κι υπάρχει αρκετή ζήτηση σε τέτοιους καρπούς στην Ευρώπη, άρα υπάρχει ζήτηση. Πάντως συμφωνώ απόλυτα πως είναι παράλογο να πηγαίνουμε σε τέτοιου είδους καλλιέργειες. Αλλά αν ο αγρότης ζητάει, ο παραγωγός κι ο εισαγωγέας προμηθεύει. Καλησπερα και συγχαρητηρια για την διοργανωση, δυστυχως δεν ειχα καταφερει να παραβρεθω στη συγκεκριμενη, ελπιζω ομως να ειχε τον καταλληλο αντικτυπο. Δεν εγινα κατανοητος στο κομματι για την εισαγωγη των φυτων, πιο συγκεκριμενα δεν εχω καταλαβει γιατι δεν κοιτανε πρωτιστως να εισαγονται φυτα με προσαρμοστικοτητα σε κλιματα BWh - Csc βαση της κλιμακας Κεππεν, και αντι αυτου βλεπω προς πωληση κυριολεκτικα οτι να ναι εισαγωγες. Παραδειγμα με το λιτσι οπου ενω υπαρχουν εδω και χρονια εκτακτικες εμπορικες καλλιεργειες σε κλιματα κοινα η παραπλησια με το ξηρο μεσογειακο που εχουμε στο μεγαλυτερο μερος της Ελλαδας, εισαγουν καθαρα τροπικα. Δεν γνωριζω ποιος θα ηθελε να αγορασει της υγρης τροπικης ζωνης (πχ Af / Am) αντι για προσαρμοσμενους οικοτυπους. Οι Ολλανδοι δεν εχουν προβλημα καθοτι τα εχουν ολα σε θερμοκηπια, εμεις ομως εδω εχουμε δυνατοτες υπεθριας καλλιεργειων. Σαν δευτερο σκελος τωρα, το οτι ειναι πολυ φτωχες οι εισαγωγες πχ σε συγκεκριμενες ποικιλιες και εμβολια ειναι το αλλο σκελος της ερωτησης, ειλικρινα δεν εχω δει ακομα στην Ελλαδα καποιον εισαγωγεα οπου εστω να εχει αξιοπρεπη ποικιλια φυτικου υλικου σε σχεση με την υπολοιπη δυτικη Ευρωπη.. Για τα αλλα που πολυ σωστα θιγεις, δυστυχως ειναι γνωστη η ιστορια. Ειχα παραβρεθει σε καποιες αντιστοιχες ομιλιες και αναλυσεις, αλλα στην Ελλαδα του σημερα με την ολη κατασταση δεν προκειται να υπαρξουν σοβαρες αλλαγες. Οχι σιγουρα ακομα. Τουλαχιστον υπαρχει ανταποκριση για αναδασωσεις και σπορες απο ανεξαρτητους φορεις και οργανωσεις, και ελπιζω εστω να αφησουν οι αρμοδιοι να πραγματοποιηθουν. Τα λεφτα ειναι πολλα παντως, και οι πειρασμοι για τους ιδιους μεγαλοι.. https://dasarxeio.com/2019/06/01/67932/ 3 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
green gordon Δημοσ. 9 Ιουνίου 2019 Share Δημοσ. 9 Ιουνίου 2019 31 λεπτά πριν, Aigeas είπε Mέντες. Αν έχει βάθος η γλάστρα θα πάρουν ύψος γρήγορα. Μυρίζουν ωραία. Και θα τις βάζεις και στο φαί. Σε ευχαριστώ αλλά εννοώ δέντρο στον κήπο από κάτω. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
new_guy Δημοσ. 9 Ιουνίου 2019 Share Δημοσ. 9 Ιουνίου 2019 Θέλω να βάλω στο μπαλκόνι, σε γλάστρες στο κάγκελο, κάποια κρεμαστά φυτά. Μπορείς σε παρακαλώ να προτείνεις κάποια; Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
melodicpunk Δημοσ. 10 Ιουνίου 2019 Share Δημοσ. 10 Ιουνίου 2019 4 ώρες πριν, fytotech είπε Μετά την απρόσμενη ανταπόκριση στο νήμα με τα καρπούζια και συγκεκριμένα στο σχόλιο που έκανα: είπα να ξεκινήσω ένα νέο, για να απαντήσω συνολικά σε όποια απορία έχετε πάνω στα φυτά (κηπευτικά και μη): Είμαι γεωπόνος με αρκετή εμπειρία πάνω στα κηπευτικά (που φαντάζομαι πως θα είναι κι οι περισσότερες ερωτήσεις), καθώς δούλευα για κάποια χρόνια σε μια μεγάλη εταιρεία σποροφύτων (το φυτό που δημιουργείται από σπόρους). Πλέον δραστηριοποιούμαι όμως κυρίως στα καλλωπιστικά φυτά στα οποία έχω και το Master μου ( M.Sc. Ανθοκομίας κι Αρχιτεκτονικής Τοπίου στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών). Θα κάνω και κάποια post τύπου μικρού άρθρου, πάνω σε κάποιες κλασικές ερωτήσεις σιγά σιγά. Υπάρχουν πολλά πράγματα στα φυτά και στα κηπευτικά συγκεκριμένα, που είναι δύσκολα να μιλήσει κάποιος συγκεκριμένα, καθώς υπάρχουν πάρα πολλοί παράγοντες που παίζουν ρόλο στην απάντηση. Θα προσπαθήσω να είμαι αρκετά σαφής αλλά είναι αρκετά δύσκολο να είναι μονολεκτικές οι απαντήσεις. Επίσης, υπάρχει μεγάλη παραπληροφόρηση στο θέμα διατροφής, που πολλές φορές πηγάζει από μια αλήθεια, την οποία συνήθως διαστρεβλώνουμε για να φτάσουμε στην παραπληροφόρηση. Είμαι σίγουρος πως εκεί θα υπάρξει αντίδραση, καθώς πολλές φορές θα παίρνω τη "θέση" των πολυεθνικών! Αλλά σας υπόσχομαι πως θα είμαι όσο αντικειμενικός μπορώ. Άντε. Καλή μας αρχή! ΥΓ: Οι συμβουλές μέσω internet Κι ενός forum είναι πολύ δύσκολες. Ουσιαστικά είναι σα να ρωτάς ιατρικές συμβουλές. Θα βοηθούσε πάρα πολύ αν βάζετε κάποια φωτογραφία με το πρόβλημα, για να μπορέσω να σας δώσω κάποια συμβουλή πιο σωστή. Γυρνωντας απο την δουλεια σημερα το απογευμα σταματησα λοιπον σε εναν παγκο καρπουζιων. Ακολουθωντας τις οδηγιες σου διαλεξα ενα που θα ανταποκρινοταν οσο το δυνατον περισσοτερο στα περισσοτερα κριτηρια ταυτοχρονα! Ηταν μελι το καρπουζι του Βαγγελη χαχ. Προβλεπεται νοστιμο καρπουζοκαλοκαιρο, σε ευχαριστουμε για τις συμβουλες. 3 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
bjj-p Δημοσ. 10 Ιουνίου 2019 Share Δημοσ. 10 Ιουνίου 2019 Καποια δεντρα σε γειτονιες ειναι μαρκαρισμενα με μια κιτρινη κορδελα. Ξερει κανεις τι σημαινει; 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
InsertCoinToJoi Δημοσ. 10 Ιουνίου 2019 Share Δημοσ. 10 Ιουνίου 2019 Καλησπέρα φυτοτέχνη και ευχαριστουμε για την βοήθεια εχω αυτη την αρρωστια σε λεμονια... πως ονομάζεται? πως να την καταπολεμησω? Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
ParhsG Δημοσ. 10 Ιουνίου 2019 Share Δημοσ. 10 Ιουνίου 2019 Μόλις τώρα, InsertCoinToJoi είπε Καλησπέρα φυτοτέχνη και ευχαριστουμε για την βοήθεια εχω αυτη την αρρωστια σε λεμονια... πως ονομάζεται? πως να την καταπολεμησω? Βαμβακαδα ειναι. Ειναι πολυ κλασικο Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα