Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπέρα. Είχα φτιάξει μια σελίδα μιας συγκεκριμένης θεματολογίας, χωρίς να έχω κάνει data entry (παρα μόνο 8-10 στοιχεία για τεστ), σε απλή php και url του τύπου index.php?brand=xxxx&model=yyyyy.

Τώρα αποφάσισα να ξανασχοληθώ από την αρχή με νέο design και να πατήσω πάνω σε mvc pattern. Απλά σκέφτομαι μήπως και όλο το listing το κάνω με js και ajax.

Το προβλημα μου είναι το εξής όμως. Είναι κακό οτί ο χρήστης ΔΕΝ θα μπορεί να έχει ένα χειροπιαστό url αν θέλει να στείλει κάπου ενεργοποιημένα κάποια φίλτρα?

Για παράδειγμα εδώ σας στέλνω σε μια σελίδα στο skroutz με φίλτρα που έχω επιλέξει.

Αν το κάνω όμως με ajax όλο, τότε το url θα είναι πιο ωραίο, αλλά ΠΑΝΤΑ θα είναι πχ https://www.skrountz.gr. 

Οπότε

α) Είναι κάτι αυτό που είναι στην ευχέρεια της σελίδας πως θα το κάνει? Δηλαδή είναι θέμα υποκειμενικό ή πρέπει να αποφεύγεται δια ροπάλου τέτοια λύση.

β) Επηρεάζει το SEO κάτι τέτοιο?

γ) Είναι πολύ οπισθοδρομικό αν γίνει με το κλασσικό τρόπο, δηλαδή να γίνεται refresh η σελίδα σε κάθε επιλογή φίλτρου.

Επεξ/σία από killer76
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αν δεν δώσεις κάποιο (public) api για το site δε νομιζω κάποιος να κάτσει να ασχοληθεί να "φέρει" προιόντα απο το site μέσω get url. Όλα μέσω του filter/search box θα τα βρίσκουν.

Το seo λογικά με ένα σωστό sitemap καθάρισες και είναι σημαντικό να έχεις clean urls, π.χ σκέψου να ψάχνουν οι αράχνες πόση ώρα σε δαιδαλώδη url's σαν αυτό που πόσταρες.

Δεν υπάρχει λόγος για refresh σελίδας όταν μπορείς να έχεις iframes ή να κάνεις refresh μόνο ένα div.

Επεξ/σία από mad-proffessor
  • Thanks 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, mad-proffessor είπε

Δεν υπάρχει λόγος για refresh σελίδας όταν μπορείς να έχεις iframes ή να κάνεις refresh μόνο ένα div.

Το δευτερο ειχα σκοπο να κανω, αλλα με αυτο το τροπο δεν θα αλλαζει το url που ειπα. Το skroutz με iframe το εχει κανει? Παρατηρησα οτι ενω αλλαζει το url δεν κανει refresh ολη η σελιδα αλλα μονο τα αποτελεσματα.

Να πω οτι το site δεν αναφερεται σε προιοντα αγοροπωλησιες κλπ. Ποιο πολυ μπορω πω οτι μοιαζει με ενα site συνταγων που φιλτρα θα εχει αν οι συνταγες θα ειναι για φουρνο, τηγανι, κατσαρολα κλπ, αλλο φιλτρο αν θα ειναι ζυμαρικα, ρυζι, κρεας κλπ. Δηλαδη το listing θα το περναω εγω.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, killer76 είπε

Το δευτερο ειχα σκοπο να κανω, αλλα με αυτο το τροπο δεν θα αλλαζει το url που ειπα.

Ποιός σου είπε ότι δε μπορείς να αλλάζεις το url;
Διάβασε αυτό για να καταλάβεις πώς κάνεις manipulate το history του browser.
Έχει και ένα παράδειγμα λίγο παρακάτω.

Επεξ/σία από vadou
  • Thanks 1
Δημοσ.

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας. Θα αρχίσω να τις μελετήσω από απόψε, που θα πάω σπίτι.

Κάτι τελευταίο. Προς το παρόν φτιάχνω τα site με codeigniter & jquery. Επείδή όμως έτσι και αλλιώς θα ξαναστήσω το site από το μηδεν, είναι καλύτερα να το "αργήσω" λίγο ακόμα αλλά να το κάνω με κάτι από τα παρακάτω? Δηλαδή είναι πολύ καλύτερα από codeigniter και jquery?

Θέλω να πω, αξίζει να παλέψω και να το φτιάξω με κάτι από τα παραπάνω. Ή αν όχι όλα, κάποιο από αυτά να είναι must σε μια σύγχρονη σελίδα? Πχ το παρεδωσε με rest api αντι για το κλασσικό τρόπο (δεν ξέρω πως λέγεται ☺️)

Δημοσ.

Με τη React μπορεις να φτιαξεις τα παντα, ακομα και native εφαρμογες για android/ios. 

Ειναι αρκετα ευκολο library, η jsx γ@μει, θελει ομως αρκετη προσοχη στο performance με τα (re) renders. 

Τη χρησιμοποιω 1.5 χρονο περιπου, σε βαρβατα projects και δεν εχει μασησει σχεδον ποτε.

ειναι το νο1 library αυτη τη στιγμη στο web dev (προσωπικα δεν την υπολογιζω τη jquery) συφωνα με το wappalyzer, αν και το αναφερουν σαν framework και οχι library.

Για backend βαλε οτι stack θες. 

Laravel δεν κατεχω, δεν εχω αποψη.

• Thanks 1
Δημοσ.

Λοιπον. Αποφασισα να προχωρησω προς το παρον το project με codeigniter, jquery και οπου μπορω (πχ φιλτρα) με ajax. Δεν εχω χρονο να ασχοληθω να μαθω νεα πραγματα τωρα (laravel, react). Σιγουρα ομως θα ασχοληθω στο μελλον.

Το τελικο μου ερωτημα ειναι αν θεωρειτε απαραιτητο το crud κομματι και τα φιλτρα να το κανω με rest api? Και αυτο ειναι κατι καινουργιο για μενα αλλα αν ειναι απαραιτητο θα ζοριστω να το μαθω. Να πω,μηπως παιζει ρολο, οτι καποια στιγμη θα ηθελα να φτιαξω και εφαρμογη για το site.

Το site εχει 3 βασικες λειτουργιες

• Listing με φιλτρα
  • Detail page της καταχωρησης
  • Compare μεταξυ 2-3 επιλεγμενων καταχωρησεων

υ.γ. Οποιος πιστευει οτι μπορει να με βοηθησει, βλεποντας την σελιδα που ηδη εχω φτιαξει, η οποια ειναι λειτουργικη, μπορει να μου στειλει πμ και να του στειλω το url

Επισκέπτης
Δημοσ.

Για τον χρήστη δεν ξέρω αν είναι κακό, αλλά σίγουρα είναι κακό για τα search engines γιατί δεν εκτελούν ajax παρά σε ελάχιστες περιπτώσεις. Οπότε αν ακολουθήσεις αυτό το μονοπάτι φρόντισε να έχεις σωστά sitemaps ώστε να γίνονται indexing όλες οι σελίδες σου.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ρε παιδες ξερω ειναι πρωτακουστο αυτο που θα ζητησω αλλα παρακαλω, αν υπαρχει καποιος που ξερει καλα απο php, ajax, rest api αν μπορει να μου στειλει με πμ το τηλεφωνο του να τον καλεσω για μια πολυ ολιγολεπτη συζητηση. 

υ.γ. Μια φορα θα καλεσω απλα γιατι εχω μπερδευτει σε κατι θεωρητικο. Μια φορα θα μιλησουμε. Θελω να πω, δεν θα γινω φορτωμα, «πως γινεται αυτο;» Και «πως γινεται το αλλο;»

ευχαριστω.

Επεξ/σία από killer76
Δημοσ.

Προσωπικα οταν βλεπω σελιδα full ajax παθαινω αλεργια νομιζω οτι πρεπει να παθαινουνε και τα περισσοτερα spiders

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...