Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπέρα,

Η χρήση που κάνω συνήθως είναι: Office 2019 και γενικά δουλειά σε dual monitor (TAXISnet || e-banking || acrobat reader || dropbox)

Έχω ένα σύστημα με AMD Athlon II X2 250 3000 Mhz 2 core,  4 GB ram 1333 (που για κάποιο λόγο τρέχει στα 533 και δεν μπορώ να πειράξω BIOS γιατί η μητρική είναι η A890GXM-A (V1.0) )

και Samsung SSD 860 evo σε Win10 pro.

Για κάποιο καιρό το σύστημα πήγαινε καλά (ειδικά αφού άλλαξα από HDD σε SSD) αλλά τώρα τελευταία η CPU χτυπάει κάτι 100% και ψιλοφουλάρει και η RAM me firefox, dropbox acrobat και παρόλο που έκανα φορμάτ και εγκατάσταση σε νέο δίσκο δεν βλέπω προκοπή και λέω να πάω σε νέο σύστημα. Έχω να ασχοληθώ με hardware μια δεκαετία+. 

Θέλω να φτιάξω custom build από δω και από κει στο skroutz  (ή έστω όλα από Πλαίσιο που είναι στην πόλη μου) με ένα μέτριο επεξεργαστή (π.χ. i3 ή i5) και 8/16 GB RAM αλλά με φοβίζει ότι μπορεί να πάρω εξαρτήματα που δεν ταιριάζουν ή έστω καθυστερούν το ένα το άλλο. Δηλαδή δεν ξέρω από ταχύτητές μνήμης, πείραγμα BIOS μητρικής κλπ ώστε να ταιριάζουν αυτά. Επίσης δεν ξέρω πόσους ανεμιστήρες να βάλω. Ή όταν πέρασα σε SSD με έκπληξη διαπίστωσα στον Magician ότι το AMD chipset μου δεν είναι πλήρως συμβατό με τον SSD. Ή ότι τα Linux έχουν θέματα με κάρτες γραφικών μιας εςταιρείας (ξέχασα ποιας).  Όπως καταλαβαίνετε έχω ψιλο-πελαγώσει με όλες αυτές τις λεπτομέρειες. Είναι ρεαλιστικό να τα μάθω μόνη μου σε μερικές μέρες ή καλύτερα να πάω κάπου να μου κάνουν σύνθεση; Το θέμα μου δεν είναι τόσο το οικονομικό όσο να το κάνω μόνη μου, έτσι για την φάση.

Καλό βράδυ/ξημέρωμα.

ΥΓ: έχω και το bitDefender αλλά δεν πιστεύω να φταίει αυτό για την χαμηλή απόδοση

EDIT: οι μνήμες είναι 2χ2GB στα 1333 και όχι 1033

Επεξ/σία από soph(it)a
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλημέρα. 

Νομιζω για dual monitor, να βάλεις μια εξωτερική κάρτα γραφικών.

Όλα τα νέα hardware είναι συμβατά όταν μιλάμε για συνηθισμένα κομάτια.

Βέβαια θα κρατήσεις τον ssd και τον οπτικό δισκο απο το παλιό σύστημα εφόσον η συνδεσιμότητα του είναι sata.

Θα ψαξεις ενα επεξεργαστη. Μην ξεγελιεσαι απο τις τιμες. Οτι ακριβότερο δεν είναι ουτε καλύτερο αλλά ουτε και νεότερο. Μπορεί να έχει μείνει στοκ και να ψάχνουν να το δώσουν σε κάποιον άσχετο.

Εγώ πχ θα επαιρνα ενα i3 η i5 ένατης γενιάς (9ΧΧΧ) , αντίστοιχη μητρική (όταν βρεις μοντελο θα googlαρεις CPU support list για να δεις αν εχεις συμβατότητα και βέβαια ddr4 8gb (1 η 2 sticks) ανάλογα πόσες θέσεις έχει η μητρική για να μπορείς να αναβαθμίσεις στο μέλλον (δηλαδή ασε καμια κενή θέση).

Κάρτα δεν είναι ειδικός αλλά δεν θέλεις τίποτε το φοβερό, να έχει λίγη ram 2-4 GB και 2 εξόδους (κρατά την παλιά αν είναι καλη).

Κάπως έτσι θα κινήσεις και αντίστοιχα αν φτιαχνεις ενα amd based υπολογιστη.

ΠΡΟΣΕΧΕ μην σου πουλήσουν παλαιότερο hardware και καλά ως καλυτερο ακριβότερα.!!??

Καλη αναβάθμιση.

Επεξ/σία από tz_aristotelis
  • Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
8 ώρες πριν, vgeovai είπε

Ευχαριστώ @vgeovai & @tz_aristotelis ! Θα το προσοπαθήσω μόνη μου και θα μάθω από τα λάθη μου αρκεί να μην μου στοιχίσουν ακριβά!

Στο σκρουτζ όταν ψάχνω για μητρική μου βγάζει στα φίλτρα αριστερά

Socket και μοντέλο chipset.  Από ποιο αρχίζω για να βρω συμβατότητα με τη μητρική;

Επίσης αληθεύει ότι οι AMD είναι λιγότερο ευάλωτοι σε Meltdown, Spectre κλπ  ή όλοι είναι αστα να πάνε; Μιλάω για medium range/cost, όχι τις CPU-ναυαρχίδες]

Επίσης έχετε να προτείνετε κάποιο κουτί; Με ενδιαφέρει ο χαμηλός θόρυβος και μόνο. Δεν θέλω ούτε λαμπιόνια, ούτε υδροψύξεις κλπ.

Επεξ/σία από soph(it)a
Δημοσ.
2 ώρες πριν, tz_aristotelis είπε

Πρεπει να μας πεις το κρατας απο το παλιό PC τι θέλεις απο το νέο και τι budget εχεις.

Έφτιαξα νέο thread σύφμωνα με το πρότυπο φόρμας αγοράς εδώ

1 ώρα πριν, vgeovai είπε

Ότι είπε ο Αριστοτέλης.

Πρώτα πρέπει να διαλέξεις CPU και μετά μητρική κατά την γνώμη μου. Τα chipset, στην δικη σου περίπτωση, είναι για να ανεβάζουν την τιμή με πράγματα που δεν χρειάζεσαι.

Δεν νομίζω να ασχοληθείς με crossfire ούτε με overclocking για παράδειγμα, οποτε και το φθηνότερο chipset να πάρεις(a320 για am4 socket), κανεις την δουλειά σου.

ΑΛΛΑ. Ένα b350 chipset έχει μονο 10 euro παραπάνω, που εγώ θα τα έδινα για να έχω και μια προοπτική στο μέλλον. 

Θεωρητικά έτσι λέγεται. Πρακτικά ούτε η intel είναι ευάλωτη έτσι όπως το λένε. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ούτε μια επίθεση από αυτά τα vulnerabilities. Μην σε τρομάζει. 

Για κουτί δεν έχω να προτείνω κάτι μιας και παίζει τεράστιο ρολο Η προσωπική σου αισθητική.

Νομίζω ότι μετά από πολύ διάβασμα έβγαλα μια άκρη. Κατέληξα σε AMD B450 chipset αλλά τώρα κοιτάω και αυτό που προτείνεις!

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
22 ώρες πριν, soph(it)a είπε

Καλησπέρα,

Η χρήση που κάνω συνήθως είναι: Office 2019 και γενικά δουλειά σε dual monitor (TAXISnet || e-banking || acrobat reader || dropbox)

Έχω ένα σύστημα με AMD Athlon II X2 250 3000 Mhz 2 core,  4 GB ram 1033 (που για κάποιο λόγο τρέχει στα 533 και δεν μπορώ να πειράξω BIOS γιατί η μητρική είναι η A890GXM-A (V1.0) )

και Samsung SSD 860 evo σε Win10 pro.

Για κάποιο καιρό το σύστημα πήγαινε καλά (ειδικά αφού άλλαξα από HDD σε SSD) αλλά τώρα τελευταία η CPU χτυπάει κάτι 100% και ψιλοφουλάρει και η RAM me firefox, dropbox acrobat και παρόλο που έκανα φορμάτ και εγκατάσταση σε νέο δίσκο δεν βλέπω προκοπή και λέω να πάω σε νέο σύστημα. Έχω να ασχοληθώ με hardware μια δεκαετία+. 

Θέλω να φτιάξω custom build από δω και από κει στο skroutz  (ή έστω όλα από Πλαίσιο που είναι στην πόλη μου) με ένα μέτριο επεξεργαστή (π.χ. i3 ή i5) και 8/16 GB RAM αλλά με φοβίζει ότι μπορεί να πάρω εξαρτήματα που δεν ταιριάζουν ή έστω καθυστερούν το ένα το άλλο. Δηλαδή δεν ξέρω από ταχύτητές μνήμης, πείραγμα BIOS μητρικής κλπ ώστε να ταιριάζουν αυτά. Επίσης δεν ξέρω πόσους ανεμιστήρες να βάλω. Ή όταν πέρασα σε SSD με έκπληξη διαπίστωσα στον Magician ότι το AMD chipset μου δεν είναι πλήρως συμβατό με τον SSD. Ή ότι τα Linux έχουν θέματα με κάρτες γραφικών μιας εςταιρείας (ξέχασα ποιας).  Όπως καταλαβαίνετε έχω ψιλο-πελαγώσει με όλες αυτές τις λεπτομέρειες. Είναι ρεαλιστικό να τα μάθω μόνη μου σε μερικές μέρες ή καλύτερα να πάω κάπου να μου κάνουν σύνθεση; Το θέμα μου δεν είναι τόσο το οικονομικό όσο να το κάνω μόνη μου, έτσι για την φάση.

Καλό βράδυ/ξημέρωμα.

ΥΓ: έχω και το bitDefender αλλά δεν πιστεύω να φταίει αυτό για την χαμηλή απόδοση

Βρες έναν εξαπύρηνο  AMD 1090T ή έναν AMD 1075T με κανένα 20-30€.

Είναι πάνω από τρις φορές δυνατότερος από αυτόν που έχεις και μπαίνει στην μητρική σου.

Βάλε και άλλα  8GB RAM από τα μεταχειρισμένα και είσαι έτοιμος.

Οι μνήμες είναι DDR3  που σημαίνει πως ότι βγάζει το CPU-Z σαν συχνότητα το πολαπλασιάζεις X2 για να βρεις την συχνότητα που τρέχει.

Στην δικιά σου περίπτωση 533 Χ2 = 1066. Αρα οι μνήμες τρέχουν σωστότατα.

Η μητρική σου φοράει το SB850 που ήταν το πρώτο chip της αγορά που έδωσε SATA III , οπότε υποστηρίζεται πλήρως και ο SSD σου.

Υποστηρίζει πλήρως NCQ, AHCI κ.λ.π.  οπότε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα σε θέμα υποστήριξης του SSD.

spacer.png

Με αυτά θα έχεις ένα χρηστικό σύστημα για αρκετά χρόνια ακόμα  και θα λύσεις τα όποια προβλήματα ισχύος και μνήμης έχεις.

Στιγμιότυπο από 2019-06-09 22-20-53.png

Επεξ/σία από adtakhs
  • Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
14 λεπτά πριν, adtakhs είπε

Βρες έναν εξαπύρηνο  AMD 1090T ή έναν AMD 1075T με κανένα 20-30€.

Βάλε και άλλα 4 GB RAM ή και 8 αν βρεις και είσαι έτοιμος.

Οι μνήμες είναι DDR3  που σημαίνει πως ότι βγάζει το CPU-Z σαν συχνότητα το πολαπλασιάζεις X2 για να βρεις την συχνότητα που τρέχει.

Στην δικιά σου περίπτωση 533 Χ2 = 1066. Αρα οι μνήμες τρέχουν σωστότατα. 

Η μητρική σου φοράει το SB850 που ήταν το πρώτο chip της αγορά που έδωσε SATA III , οπότε υποστηρίζεται πλήρως και ο SSD σου.

Με αυτά θα έχεις ένα χρηστικό σύστημα για αρκετά χρόνια ακόμα  και θα λύσεις τα όποια προβλήματα ισχύος και μνήμης έχεις.

Σε ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια σου, καλό plot twist αυτό. Με μια γρήγορη ματιά στις αγγελίες του insomnia βλέπω τιμές 50-70ε αλλά και πάλι αξίζει αν είναι να πάρει το σύστημα παράταση ζωής.
Υπάρχει κάτι που πρέπει να προσέξω στην αγορά μεταχειρισμένου επεξεργαστή; Δεν έχω ξαναπάρει από αγγελία

Επεξ/σία από soph(it)a
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
11 λεπτά πριν, soph(it)a είπε

Σε ευχαριστώ για τη βοήθεια σου, καλό plot twist αυτό. Με μια γρήγορη ματιά στις αγγελίες του insomnia βλέπω τιμές 50-70ε αλλά και πάλι αξίζει αν είναι να πάρει το σύστημα παράταση ζωής.
Υπάρχει κάτι που πρέπει να προσέξω στην αγορά μεταχειρισμένου επεξεργαστή; Δεν έχω ξαναπάρει από αγγελία

Δες παραπάνω μερικά πράγματα που σου πρόσθεσα.

20-30€ θα βρεις  επεξεργαστή σε 1100T, 1090T, 1075T, 1055T .

Μνήμη όπως διόρθωσα, μια 8GB θα προσθέσεις.

Πρόσεξε να σου δώσουν και την ψύκτρα του επεξεργαστή, αν πας στους εξαπύρηνους.  Η δική σου μπορεί να κουμπώνει (η μαμά του 250) αλλά οι μεγάλοι θέλουν μεγαλύτερες ψύκτρες.

Επίσης σε ότι αφορά την τιμή, ψάξε διαπραγματεύσου και αγόρασε σε τιμές όσο πιο κάτω πάει .

Γράψε πόσο σου τους δίνουν τελικά τους παραπάνω επεξεργαστές , πόσο βρίσκεις την μνήμη, ώστε να σου πούμε αν συμφέρει ή όχι .

H ψύκτρα του 1090 είναι αυτή

spacer.png

ενώ αυτή που έχεις εσύ είναι αυτή

spacer.png

Επεξ/σία από adtakhs
Δημοσ.
3 λεπτά πριν, adtakhs είπε

Δες παραπάνω μερικά πράγματα που σου πρόσθεσα.

20-30€ θα βρεις  επεξεργαστή σε 1100T, 1090T, 1075T, 1055T . 

Μνήμη όπως διόρθωσα, μια 8GB θα προσθέσεις. 

Πρόσεξε να σου δώσουν και την ψύκτρα του επεξεργαστή, αν πας στους εξαπύρηνους.  Η δική σου μπορεί να κουμπώνει (η μαμά του 250) αλλά οι μεγάλοι θέλουν μεγαλύτερες ψύκτρες.

Ευχαριστώ και πάλι.

Μνήμη έχω 2 dimm RAM ADATA AD3U1333C2G9-R 2GB DDR3 1333MHZ. Μπορώ να βάλω έτσι απλά ένα έξτρα dimm 8GB δίπλα στις άλλες 2 των 2GB ή θα έχω πρόβλημα; Πρέπει να είναι ίδια συχνότητα ή θα ρυθμιστούν όλα μόνα τους στη μέγιστη δυνατή;

Επίσης δεν κατάλαβα αυτό με το 533χ2=1066. Οι μνήμες μου είναι στα 1333.  Δεν λέω ότι κάνεις λάθος, απλά δεν το πιάνω.

Τώρα είδα και το edit με τις εικόνες. Ευχαριστώ, με βοηθάς πολύ!

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, soph(it)a είπε

Ευχαριστώ και πάλι.

Μνήμη έχω 2 dimm RAM ADATA 33C2G9-RAD3U13 2GB DDR3 1333MHZ. Μπορώ να βάλω έτσι απλά ένα έξτρα dimm 8GB δίπλα στις άλλες 2 των 2GB ή θα έχω πρόβλημα; Πρέπει να είναι ίδια συχνότητα ή θα ρυθμιστούν όλα μόνα τους στη μέγιστη δυνατή;

Επίσης δεν κατάλαβα αυτό με το 533χ2=1066. Οι μνήμες μου είναι στα 1333.  Δεν λέω ότι κάνεις λάθος, απλά δεν το πιάνω.

Μπορείς να βάλεις όποιο σετ θες ή και μόνη της μια 8άρα μαζί με τις άλλες.

Οι μνήμες θα τρέχουν στα setting των πιο χαλαρών μνημων από τις τρεις.

Αναφορά σε κείμενο

Έχω ένα σύστημα με AMD Athlon II X2 250 3000 Mhz 2 core,  4 GB ram 1033 (που για κάποιο λόγο τρέχει στα 533 και δεν μπορώ να πειράξω BIOS γιατί η μητρική είναι η A890GXM-A (V1.0) )

Αυτό γράφεις, σε αυτό απάντησα.

Όταν στο CPU-Z βλέπεις πως οι μνήμες τρέχουν όπως δείχνει παρακάτω, (533Mhz) σημαίνει πως τρέχουν στα 1066 (533χ2) γιατί είναι DDR και όχι SDRAM.

spacer.png

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Δημοσ.
52 λεπτά πριν, TheDevilMayCare είπε

Ευχαριστώ. Για την ψύκτρα υπάρχουν κάποιες προδιαγραφές - μπορώ να βάλω και μια σύγχρονη ή αναγκαστικά πάω σε αγγελία για παλιότερη; Τελωνείο δεν θα πληρώσω αφού είναι πάνω από 24ε;

Δημοσ.

Εννοειται: αν μπορεις να τον βρεις Ελλαδα, ειναι το καλυτερο!! Δεν γνωριζω τωρα ειδικα: τι γινεται με τους Τελωνες..
Απο τον συγκεκριμενο πωλητη, ειχα αγορασει, και ολα πηγαν καλα -ομως ηταν περισσοτερο, απο +1/ενα χρονο πισω 👾

Ψυκτρα, μπορεις να μας πεις ποια, εχεις τωρα? Αλλα μπορεις να παρεις, μια καινουργια multisocket: και να σου μεινει!

• 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

update: Έπαιξε μια αναποδιά οικονομικού είδους για αυτό και δεν έχω αγοράσει ακόμα τίποτα από το νέο σύστημα που σχεδίαζα να πάρω. Εν τω μεταξύ ψάχνω για επεξεργαστή για αναβάθμιση όπως προτάθηκε παραπάνω για να πάρει μια ανάσα το παρόν σύστημα και βλέπουμε. Ευχαριστώ πολύ όλους σας για την ως τώρα βοήθεια!

Δημοσ.

Μιας και το θες για απλές δουλίτσες, θα σου έλεγα να ρίξεις και μια ματιά στις αγγελίες με πλήρη συστήματα. Μπορεί να βρεις "παλιά" φθηνά συστήματα με λίγα χρήματα. Αναλόγως τι σκέφτεσαι, δεν ξέρω. Μπορεί να θες να μείνεις με ένα απλό σύστημα σαν το δικό σου όσο πάει ή μπορεί γενικά να θες κάτι καινούργιο έτσι απλά επειδή θα είναι καινούργιο.

• Thanks 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...