Voodooman Δημοσ. 8 Ιουνίου 2019 Δημοσ. 8 Ιουνίου 2019 (επεξεργασμένο) Ας γράψω δυο λόγια για αυτήν την συσκευή, που κάποιοι θα την χρειάζονταν, αλλά δεν ξέρουν ότι υπάρχει. Δεν είμαι ειδικός και, νομίζω, ούτε καν έχω ευαίσθητο αυτί. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω ένα MP3 320 kbps από ένα FLAC, αλλά μπορώ να ξεχωρίσω ένα 128άρι από ένα 320άρι. Δεν ξέρω από ένοιες όπως "sound stage" και άλλες τέτοιες, απλά ακούω. Λοιπόν, είχα ένα LG G6, του οποίου ο Quad DAC ήταν φημισμένος και ξεπερνούσε κατά πολύ το Samsung Note 4 που είχα ως τότε. Αυτός ήταν και ο κύριος λόγος που κόλλησα με την LG και δεν έλεγα να αλλάξω εταιρία. Αλλά λίγο η καθυστέρηση στην κυκλοφορία του G8, λίγο το notch του, πολύ το ότι μου χάλασε σοβαρά το G6, βρέθηκα να χρειάζομαι κινητό γρήγορα. Πήρα το S10, ξέροντας ότι, ηχητικά, δεν θα πλησιάζει το G6. Και πράγματι, τα κινητά ήταν η μέρα με την νύχτα όσον αφορά τα ακουστικά, γιατί στο ηχείο το S10 υπερτερεί κατά πολύ. Τέλος πάντων, ήξερα ότι μαζί με το S10 έπρεπε να πάρω και έναν USB DAC τύπου firefly, αν ήθελα να έχω καλή ποιότητα ήχου. Τότε εντόπισα τον X-Fi, ο οποίος ήταν σε προσφορά μαζί με τα συμπαθητικά Over-ear Aurvana SE στα €120 από το site της Creative Europe. Ήρθαν σε τρεις εργάσιμες. Η Creative δηλώνει στο site της ότι ο ενισχυτής της δεν δουλεύει στα S της Samsung και στα P20 της Huawei και κάποια ακόμη. Αιτία για αυτό είναι ο τρόπος που οι δύο εταιρίες έχουν επιλέξει να δουλεύει η θύρα USB μέσω του software τους. To έψαξα αρκετά πριν το αγοράσω και ρώτησα την Creative και την Samsung αν υπάρχει τρόπος να διορθωθεί αυτό. Κλασικά ο ένας τα ρίχνει στον άλλον, αλλά για εμένα η Samsung είναι που φταίει, αν και η Creative θα μπορούσε με λίγη δουλειά να λύσει το πρόβλημα σε επίπεδο software. Τέλος πάντων, μετά από πολύ ψάξιμο, βρήκα ότι ο USB Audio Player Pro (o οποίος είναι μάλλον ο κορυφαίος Player ούτως ή άλλως) χρησιμοποιεί δικούς του drivers που επιτρέπουν στον X-Fi να παίζει και πράγματι ο συνδυασμός όλων δουλεύει άριστα. Το κύριο selling point του X-Fi είναι ο "ολογραφικός" ήχος, που "κάνει τον ήχο να ακούγεται σαν να έρχεται έξω από τα ακουστικά". Στην άρχη χρειάζεται ένα setup όπου φωτογραφίζεις τα αυτιά και το πρόσωπό σου (...) για να αποφασίσει το software πώς θα διανείμει τον ήχο. Δεν ξέρω αν αυτά είναι marketing κόλπα ή όχι, πάντως το έκανα. Επίσης πρέπει να επιλέξεις τα ακουστικά σου από μία λίστα X-Fi ceritfied ακουστικών, τα οποία είναι αρκετά, αλλά όχι πάρα πολλά. Η λίστα "θα εμπλουτίζεται συνεχώς", αλλά όλοι ξέρουμε ότι αυτό δεν θα γίνει ποτέ, ιδίως αν λάβουμε υπόψιν ότι αυτό το δηλώνει η Creative... Επέλεξα "Unknown Over-ear" και συνέχισα. Το εφέ στην πράξη ισχύει, σε μερικά κομμάτια μπορεί να είναι εξαιρετικά εντυπωσιακό, ενώ κάποια άλλα (πολύ λιγότερα) τα καταστρέφει. Μου θύμισε αρκετά τα διάφορα εφέ που χρησιμοποιούσα παλιά στο Viper 4 Android για όσους ξέρουν. Παρένθεση, τις παλιές καλές ημέρες του root, το V4A ήταν πολύ καλή λύση για μια καλή ηχητική εμπειρία, αλλά πλέον δεν ρουτάρω κινητό, οπότε δεν είχα αυτήν την επιλογή. Το θέμα είναι ότι όλα μου τα τραγούδια τα ξανακούω με το εφέ στο On μόνο και μόνο για να δω πώς ακούγονται και 9 στις 10 φορές το αποτέλεσμα είναι-το λιγότερο-διασκεδαστικό. Αφήνω το ολογραφικό κομμάτι που σηκώνει ομολογουμένως πολλή συζήτηση, για να πάω στο κομμάτι του ενισχυτή. Με απλά λόγια, ο ενισχυτής ξεφτιλίζει υπερβολικά το S10 και πάρα πολύ το G6. Η ένταση και ο "όγκος" (να'τη και η ορολογία) δεν έχουν καμία απολύτως σχέση. Τις προάλλες που πήγα για τρέξιμο έβαλα για πρώτη φορά να ακούσω MP3 στο S10 από το jack χωρίς τον X-Fi και νόμιζα ότι ήταν χαλασμένο, τόσο ψόφιος ήταν ο ήχος. Και αν αυτό ήταν σχετικά ανεμενόμενο, δεν περίμενα να υπάρχει τόση διαφορά με το G6. Τα ακουστικά μου είναι 80 Ohm και, θεωρητικά, το G6 τα οδηγούσε εύκολα, αλλά το G6 δεν πλησίασε καν στο αποτέλεσμα του X-Fi. Το στικάκι ζεσταίνεται αρκετά και δεν καταναλώνει τρομερή μπαταρία. Οι ηχητικές επιδόσεις του υποψήφιου κινητού μου ήταν πάντα η ενότητα που διάβαζα πρώτη ή δεύτερη σε ένα review. Από εδώ και στο εξής δεν θα ξανασχοληθώ με αυτό το κομμάτι. Αυτή τη στιγμή στο site της creative ο X-Fi πωλείται στα €140+δώρο in-ear των €30, πολλά χρήματα για κάτι τόσο εξειδικευμένο και δεν ξέρω αν και κατά πόσο ο DragonFly black είναι καλύτερος στο κομμάτι της ενίσχυσης. Αλλά αν κάποιος θέλει καλή ποιότητα ήχου από το κινητό του σε λογικά πλαίσια τιμής, ίσως θα πρέπει να επενδύσει σε κάτι τέτοιο, η διαφορά είναι τεράστια. Υ.Γ Ξέχασα να αναφέρω ότι το μηχανάκι κάνει παπάδες στα windows, όταν παίζω παιχνίδια. Συνδέω ένα οποιοδήποτε ζευγάρι ακουστικά και αμέσως δίνει την αίσθηση του χώρου, ενώ εδώ το ολογραφικό εφέ αλλάζει τελείως οτιδήποτε έχει να κάνει με τον ήχο προς το (πολύ) καλύτερο. Επεξ/σία 9 Ιουνίου 2019 από Voodooman 1
pirmen56 Δημοσ. 10 Ιουνίου 2019 Δημοσ. 10 Ιουνίου 2019 Ευχαριστούμε για τις εντυπώσεις. Χρειάζεται σίγουρα να είναι τα ακουστικά πιστοποιημένα για SXFI(πρέπει να δουλέψεις το profile όπου είναι δυνατό), γιατί εκείνο που αλλάζει από το ένα ακουστικό στο άλλο είναι η τονικότητα(αποκριση συχνότητας και όχι μόνο). Η τονικότητα παίζει τεράστιο ρόλο στο εφέ της εξωτερίκευσης των ήχων. Ο εγκέφαλος κάθε ανθρώπου έχει μάθει πώς αλλοιώνεται ο ήχος από τα μοναδικά χαρακτηριστικά του κεφαλιού μας, προτού φτάσει στο τύμπανο του αυτιού. Αυτές οι αλλοιώσεις, μαζί με χρονοκαθυστερήσεις, παρέχουν την αναγκαία πληροφορία στο μυαλό για να χτίσει το 3d τοπίο. Αυτές τις αλλοιώσεις προσπαθεί να μαντέψει η τεχνητή νοημοσύνη του SXFI από τις φωτογραφίες σου. Όχι τέλεια, δυστυχώς, γιατί παίζει ρόλο και το ακουστικό κανάλι που δεν μπορεί να φωτογραφηθεί. Είναι πάντως μεγάλη καινοτομία έστω και αυτό.
Voodooman Δημοσ. 11 Ιουνίου 2019 Μέλος Δημοσ. 11 Ιουνίου 2019 Η αλήθεια είναι πως δοκίμασα πολλά διαφορετικά profiles από αυτά που δίνει η Creative και σε όλα σχεδόν υπήρχαν από αρκετές έως μεγάλες διαφορές μεταξύ τους. Δυστυχώς αυτά που έχω εγώ (Beyerdynamic DT770 pro 80 ohm) δεν υπάρχουν καταχωρημένα, οπότε δεν μπορώ να κάνω και πολλά. Συγκρίνοντάς τα Beyerdynamic με τα Aurvana SE (που, φυσικά, είναι πιστοποιημένα) θα έλεγα ότι και τα δύο ακούγονται καλά, αν και διαφορετικά. Εκτός του ότι ο ήχος είναι υποκειμενικός, υπάρχουν και τόσοι παράγοντες που επηρεάζουν το τελικό αποτέλεσμα, που είναι εξαιρετικά δύσκολο να τους ελέγξεις όλους. Και, τελικά, και ο ήχος είναι σαν το κρασί, από ένα επίπεδο και επάνω δεν έχει "καλό" και "κακό", γίνεται περισσότερο θέμα προσωπικού γούστου.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα