Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Δεν καταλαβα τι ακριβως ρωτάς. Δως μου ενα παραδειγμα.

Προφανως ενας αδειος ssd ειναι πιο γρηγορος απο οτι εναν που θα τον εχεις  στο 50%, 70%,90% γεματο και ειδικα απο το 80% και πανω οι διαφορες ειναι σημαντικες.

Βεβαια ρολο παιζει και το μεγεθος του δισκου. Πχ ενας 2tb που τον εχεις γεμισει στο 90% θα χει καλύτερες ταχυτητες απο το ιδιο μοντελο των 250gb που θα τον εχεις γεμισει στο 90% για το λογο οτι θα χει περισσοτερα gb ελευθερα.

Δημοσ.

Ωραία, να το πάρουμε εντελώς πρακτικά (γιατί ξαναλέω δεν καταλαβαίνω και εγώ καλά τις caches των δίσκων, τα qlc, tlc κ.λ.π.):
Έστω οτι έχουμε εναν 970evo και τον crucial mp510 (παρόμοιες ταχύτητες).

Οπότε...
1. Αν είναι σχεδόν άδειοι, όταν γράφουμε ένα αρχείο ανεξαρτήτως μεγέθους, οι ταχύτητά τους θα είναι ~full?
2. Αν ένας από τους 2, είναι γεμάτος κατά 50%, η ταχύτητα του (είτε εγγραφής είτε διαβάσματος - αναλόγως ποιός είναι) θα πέσει αρκετά ας πούμε?
3. Αν και οι 2 είναι γεμάτοι κατά 80%, η ταχύτητά τους θα πέσει δραστικά σε αντιγραφή από τον έναν στον άλλον?

Δημοσ.

Εξαρτάται ..... πχ ο Intel είναι καλός αλλά, αν θυμάμαι καλά, φτάσει να έχει 200GB ελεύθερα η ταχύτητα θα είναι τραγική (για SSD) σε σχέση με άλλους.  

Τώρα για το τι να πάρεις και εδώ εξαρτάται για την δουλειά που τον θέλεις..

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, Stamer είπε

Ωραία, να το πάρουμε εντελώς πρακτικά (γιατί ξαναλέω δεν καταλαβαίνω και εγώ καλά τις caches των δίσκων, τα qlc, tlc κ.λ.π.):
Έστω οτι έχουμε εναν 970evo και τον crucial mp510 (παρόμοιες ταχύτητες).

Οπότε...
1. Αν είναι σχεδόν άδειοι, όταν γράφουμε ένα αρχείο ανεξαρτήτως μεγέθους, οι ταχύτητά τους θα είναι ~full?
2. Αν ένας από τους 2, είναι γεμάτος κατά 50%, η ταχύτητα του (είτε εγγραφής είτε διαβάσματος - αναλόγως ποιός είναι) θα πέσει αρκετά ας πούμε?
3. Αν και οι 2 είναι γεμάτοι κατά 80%, η ταχύτητά τους θα πέσει δραστικά σε αντιγραφή από τον έναν στον άλλον?

1. Oχι αν το μεγεθος του αρχειου ειναι μεγαλύτερο απο την slc cache τους, μολις τελειωσει η slc cache θα πεσουν στις ταχύτητες της tlc/qlc μνημης. Οπως βλεπεις στην εικονα οταν ειναι αδειοι ο mp510 εχεις slc cache μεγεθους περιπου 30-35& (300-350gb) ενώ ο evo περιπου 8% (80gb).

spacer.png

Προυποθεση να μπορεις με καποιο τροπο να διαβασεις με αυτες τις ταχυτητες. Πχ απο το hdd σου δεν προκειται ποτε να γεμισει γιατι θα αδειαζει πιο γρηγορα απο οτι γραφει.

Επισης το μέγεθος της cache ειναι μεταβαλλομενο αναλογα με τον ελευθερο χωρο στους περισσοτερους ssd και οσο μειωνεται ο ελευθερος χώρος τοσο μειώνεται και αυτή αναλογικα.

Καθε κατασκευαστής διαμορφώνει διαφορετικα τον τροπο λειτουργιας της. Καποιοι προτιμουν μεγαλο μεγεθος ωστε οι περισσοτερες λειτουργιες να γινονται σε αυτήν αλλα οταν την ξεπεράσει να πεφτουν πολύ οι επιδόσεις, και αλλοι μικροτερη cache αλλα οταν την ξεπερνας η πτώση δεν ειναι τοσο μεγάλη.

2. Οχι σχεδον τα ιδια θα ειναι με οσο ειναι αδειος. Η slc cache του θα χει μειωθει μονο.

3. Απο 80% και πανω, ναι οι επιδοσεις  θα πεφτουν αρκετα (20-30%) και οχι μονο στις εγγραφες, και κυριως στις μικροτερες χωρητικοτητες.  Στις εγγραφες ακομα και μεσα στην slc cache που θα ειναι ηδη μικρή θα υπαρχει πτώση. Δεν υπαρχει κάποιο standard νουμερο στην πτωση. Ειναι αναλογα με το μοντελο και ποσο γεματο τον εχεις.

Επεξ/σία από EddieObscurant
Δημοσ.

Κατάλαβα! Σας ευχαριστώ και πάλι. Εντάξει τον 2tb δεν νομίζω να τον άφηνα ποτέ να γεμίσει πάνω από 1.5 (και λιγότερο βασικά). Με τον μηχανικό που έχω (αυτόν που θέλω να διώξω) μέχρι 1.2 τον έχω γεμίσει τα τελευταία 2 χρόνια, δεν μου έχει τύχει περισσότερο. Αν κάτι το θέλω οπωσδήποτε αλλά ξέρω οτι δεν θα το χρησιμοποιήσω για πάρα πολύ καιρό, πάει σε εξωτερικό δίσκο και τέλος.

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...