Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

στο 3.6 παντως εγω δεν βλεπω να πεφτει...

υπαρχει μια συμπεριφορα λες και ειναι ανοιχτο το pbo.

μηπως πρεπει να κλεισω και κατι αλλο απο το bios?

all.jpg

Δημοσ.
15 λεπτά πριν, jimmy1973 είπε

στο 3.6 παντως εγω δεν βλεπω να πεφτει...

υπαρχει μια συμπεριφορα λες και ειναι ανοιχτο το pbo.

μηπως πρεπει να κλεισω και κατι αλλο απο το bios?

all.jpg

Ποια μητρική έχεις? 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

@jimmy1973 Μην σε μπερδεύει το PBO, δεν έχει καμία σχέση με τη συχνότητα του επεξεργαστή σε idle. Εμένα ο 3700Χ με το PBO on είναι idle στα 3600Mhz .

Ο λόγος που ο επεξεργαστής σου δεν ρίχνει τη συχνότητα του στα ~3600 φαίνεται καθαρά στο HWInfo, δεν μπαίνει ποτέ σε C6 state. Ο βασικός ύποπτος για αυτή τη συμπεριφορά είναι οι ρυθμίσεις του bios.

Βάλε τις παρακάτω ρυθμίσεις στο bios (η πρώτη είναι για αυτό που θέλεις αλλά και οι άλλες είναι σημαντικές οπότε αν έχεις παλιό bios με λάθος default ή τις έχεις πειράξει εσύ καλύτερα να τις τσεκάρεις όλες) :

Global C-state Control = Enabled

Power Supply Idle Control = Low Current Idle

CPPC = Enabled

CPPC Preferred Cores = Enabled

PPC Adjustment = PState 0

Επεξ/σία από elpenor
Δημοσ.
Στις 31/10/2020 στις 11:01 ΠΜ, spirit)earth)aflame είπε

Μόλις χθες εντόπισα τι φταίει για το πρόβλημα έχω με τον ήχο στο νέο - εκτός gpu, psu - μηχάνημα της υπογραφής.

Έχει λοιπόν κανείς άλλος πρόβλημα με crackling/popping sound όταν είναι ενεργοποιημένο το xmp ώστε να τρέχουν οι μνήμες (στην περίπτωσή μου) στα 3600MHz? Το κάνει όταν "ζορίζεται" (σε εισαγωγικά γιατί δεν είναι πραγματικό heavy load) πχ στον ήχο εισαγωγής στα windows, στην αρχή κάποιου βίντεο για 1 second και σταματάει , ή αν παίζει πχ ένα .mp3 και ανοίξω browser - εκείνη τη στιγμή που φορτώνει κάτι δηλαδή. Μετά σταματάει. Ο ήχος σαν να "σπάει", όπως όταν έχουμε πολύ ψηλά την ένταση του ήχου. To πρόβλημα δεν είναι μόνιμο, δεν το κάνει πάντα δηλαδή. Όποτε του'ρθει, με βασικό pattern το να φορτώνει κάτι, αλλά δεν το κάνει πάντα.

έριξα μέσω BIOS τις μνήμες στα 3400MHz και η κατάσταση βελτιώνεται κατα 90%, με το xmp off στα 2133MHz δεν το κάνει καθόλου. Ένα search στο google για το θέμα βγάζει πάρα πολλά αποτελέσματα, αλλά δεν βγάζω άκρη (ούτε και οι περισσότεροι). 

Κατά τ' άλλα 2 εβδομάδες τώρα άλλο πρόβλημα δεν είδα με τις μνήμες στα 3600ΜΗz, όλα σταθερά σε gaming, Cubase, δουλειά όλη μέρα κλπ. Μόνο αυτό το εκνευριστικό θέμα. 

Μήπως είχε κανείς το πρόβλημα και το έχει λύσει ή έχει να προτείνει κάτι; Δεν θα έπρεπε όλα να τρέχουν νορμάλ στα 3600ΜΗz? Κρίμα τέτοια θέματα σε hardware που είναι τόσο καιρό στην αγορά..

• x570 msi mag tomahawk wifi με latest BIOS 1.30 και όλα τα υπόλοιπα updated μέσω MSI live update (τα updates έγιναν χθες, που αποφάσισα να ασχοληθώ με το πρόβλημα)
  • ryzen 3700x  
  • ram Corsair Vengeance LPX Black DDR4-RAM 3600 MHz 2x 16 GB - schwarz - CMK32GX4M2D3600C18

Συνειδητοποιώ ότι μάλλον πρέπει να ανοίξω νέο θέμα βέβαια :lol:

οι επιλογές του BIOS της μητρικής φαίνονται εδώ. Σε spoiler screenshots από HWinfo64

Εμφάνιση κρυμμένου περιεχομένου

1.JPG.0948f953aa73829b5c64450f66792ed7.JPG2.JPG.eb28a7ca790ecd0fdfe5d8af341c0b20.JPG3.JPG.55e99d86854f62e703e451cd83608360.JPG4.JPG.4a2661e62ff21c4935cc1c7a226621bb.JPG

bro !!! εχω  x570 msi tomahawk  με το τελευταιο BIOS το 1.30  δεν αντιμετωπιζω  κανενα ειδους προβλημα με τον ηχο ειτε με ακουστικα ειτε με ηχεια

επισης δεν αλλαζει κατι με καμμια ρυθμιση απο τις μνημες ειτε σε xmp ειτε στα 3800 που τις εχω  για καθε μερα

παιζω με drivers για ηχο και lan κατεβασμενους απο station drivers 

702043554_.JPG.b9723377d54af635ebfe775f6682581f.JPG

• Thanks 1
Δημοσ.
7 ώρες πριν, elpenor είπε

@jimmy1973 Μην σε μπερδεύει το PBO, δεν έχει καμία σχέση με τη συχνότητα του επεξεργαστή σε idle. Εμένα ο 3700Χ με το PBO on είναι idle στα 3600Mhz .

Ο λόγος που ο επεξεργαστής σου δεν ρίχνει τη συχνότητα του στα ~3600 φαίνεται καθαρά στο HWInfo, δεν μπαίνει ποτέ σε C6 state. Ο βασικός ύποπτος για αυτή τη συμπεριφορά είναι οι ρυθμίσεις του bios.

Βάλε τις παρακάτω ρυθμίσεις στο bios (η πρώτη είναι για αυτό που θέλεις αλλά και οι άλλες είναι σημαντικές οπότε αν έχεις παλιό bios με λάθος default ή τις έχεις πειράξει εσύ καλύτερα να τις τσεκάρεις όλες) :

CPPC = Enabled

καλημερα

θα τις δοκιμασω το μεσημερι.

αν και τις παρακατω δεν τις θυμαμαι καπου..

asus 470 pro

CPPC = Enabled

Δημοσ.
8 ώρες πριν, elpenor είπε

CPPC = Enabled

τωρα θυμηθηκα....🤥

αυτες ακριβως τις ρυθμισεις που μου γραφεςι(με καποιες επιπλεον),

τις ειχα βρει στο ιντερνετ προχθες,αλλα εγω μενου NBIO Common Options δεν βρισκω πουθενα

και φοραω το τελευταιο bios(5603)

1. Global C-state Control = Enabled (Advanced\AMD CBS)

2. CPPC = Enabled (Advanced\AMD CBS\NBIO Common Options\SMU Common Options)

3. CPPC Preferred Cores = Enabled (Advanced\AMD CBS\NBIO Common Options\SMU Common Options)

4. AMD Cool'n'Quiet = Enabled (Advanced\AMD CBS\NBIO Common Options\SMU Common Options\DF Cstates = Enabled for Less Power or Disabled for Always More Power about 100 point difference in Cinebench R20)

5. Power Supply Idle Control = Low Current Idle (Advanced\AMD CBS\CPU Common Options)

6. PPC Adjustment = PState 0

(Advanced\AMD CBS\NBIO Common Options\SMU Common Options\APBDIS = 1

AND

(Advanced\AMD CBS\NBIO Common Options\SMU Common Options\Fixed SOC Pstate = P0)

Δημοσ.

ASUS ROG Strix X570-E Gaming
Version 2812 Beta Version
2020/11/05 19.85 MBytes
ROG STRIX X570-E GAMING BIOS 2812
"1. Update AMD AM4 AGESA V2 PI 1.1.0.0 Patch C
2. Improve system stability
3. Improve DRAM compatibility
Before running the USB flashback tool,please rename the BIOS file (SX570EG.CAP) using BIOSRenamer"

https://dlcdnets.asus.com/pub/ASUS/mb/SocketAM4/ROG_STRIX_X570-E_GAMING/ROG-STRIX-X570-E-GAMING-ASUS-2812.ZIP

Δημοσ.
17 λεπτά πριν, comfuzio είπε

ASUS ROG Strix X570-E Gaming
Version 2812 Beta Version
2020/11/05 19.85 MBytes
ROG STRIX X570-E GAMING BIOS 2812
"1. Update AMD AM4 AGESA V2 PI 1.1.0.0 Patch C
2. Improve system stability
3. Improve DRAM compatibility
Before running the USB flashback tool,please rename the BIOS file (SX570EG.CAP) using BIOSRenamer"

https://dlcdnets.asus.com/pub/ASUS/mb/SocketAM4/ROG_STRIX_X570-E_GAMING/ROG-STRIX-X570-E-GAMING-ASUS-2812.ZIP

Το περασα καμια διαφορα σε zen 2 ,ηταν πιο πολυ για τους zen 3 και το if απο οτι καταλαβα

• Like 1
Δημοσ.
Μόλις τώρα, akoinonitos είπε

Το περασα καμια διαφορα σε zen 2 ,ηταν πιο πολυ για τους zen 3 και το if απο οτι καταλαβα

Εγώ είχα δει με το 2802 να μου κάνει random crashes/reboots ή shutdown και power on μόνο. 
Σε άκυρα πράγματα όχι σε κάτι συγκεκριμένο, ακόμα και idle και τους έστειλα mail, κλασικά το ρίχνουν στις ram, όχι ότι παίζαν μια χαρά επί 1 χρόνο και 1,5 μήνα αλλά τυχαίως μετά το 2802 έχουν θέμα. 
Τεσπα, τεχνικός είμαι, τις δοκίμασα και αλλού, φυσικά και είναι μια χαρά, έβγαλα και στικ που είναι στο qvl και το είχα πάλι το θέμα αυτό.
Είδα στο forum τους ότι και άλλοι έχουν το ίδιο οποτε 100% είναι του BIOS, ελπίζω τώρα με το νεότερο μιας που αναφέρει το improve DRAM compatibility να είναι όλα καλά.
Για λίγο τώρα που το έχω, πάλι βλέπω ότι βαράει τέρμα γκάζια στον επεξεργαστή, τουλάχιστον δεν το έχασα αυτό! 

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
40 λεπτά πριν, comfuzio είπε

Εγώ είχα δει με το 2802 να μου κάνει random crashes/reboots ή shutdown και power on μόνο. 
Σε άκυρα πράγματα όχι σε κάτι συγκεκριμένο, ακόμα και idle και τους έστειλα mail, κλασικά το ρίχνουν στις ram, όχι ότι παίζαν μια χαρά επί 1 χρόνο και 1,5 μήνα αλλά τυχαίως μετά το 2802 έχουν θέμα. 
Τεσπα, τεχνικός είμαι, τις δοκίμασα και αλλού, φυσικά και είναι μια χαρά, έβγαλα και στικ που είναι στο qvl και το είχα πάλι το θέμα αυτό.
Είδα στο forum τους ότι και άλλοι έχουν το ίδιο οποτε 100% είναι του BIOS, ελπίζω τώρα με το νεότερο μιας που αναφέρει το improve DRAM compatibility να είναι όλα καλά.
Για λίγο τώρα που το έχω, πάλι βλέπω ότι βαράει τέρμα γκάζια στον επεξεργαστή, τουλάχιστον δεν το έχασα αυτό! 

Το ειχα και εγω αυτο ανεβασα voltage σε soc ,vddp,vddg κατα 0.0025v και εστρωσε

Επεξ/σία από akoinonitos
  • Like 2
Δημοσ.

Πάντως πάει καλά και με αυτό σε ταχύτητες!
Τώρα βλέπω 2 cores να πάνε 4.625!
Λέω να πάρω αν παίξει σε καλή τιμή cpu cooler, τι είναι πιο καλό για τον 3900χ?
Noctua nh-d15 ή nzxt kraken x63 που πάει με το h500i? 

image.png.0a033189ed12e5f5bd97e9d189d97bb3.pngimage.png.f0ccdee40639d8598c73975cbc5518c6.png

• Like 1
Δημοσ.
4 λεπτά πριν, comfuzio είπε

Πάντως πάει καλά και με αυτό σε ταχύτητες!
Τώρα βλέπω 2 cores να πάνε 4.625!
Λέω να πάρω αν παίξει σε καλή τιμή cpu cooler, τι είναι πιο καλό για τον 3900χ?
Noctua nh-d15 ή nzxt kraken x63 που πάει με το h500i? 

image.png.0a033189ed12e5f5bd97e9d189d97bb3.pngimage.png.f0ccdee40639d8598c73975cbc5518c6.png

με την stock εισαι?

Δημοσ.
2 λεπτά πριν, akoinonitos είπε

με την stock εισαι?

Ναι, όταν το πήρα έλεγα οκ σιγά για τον χειμώνα είναι καλά, θα πάρω το καλοκαίρι κάτι. Δεν περίμενα την κατάσταση που έχουμε ^^
Anyway, τώρα λέω να πάρω κάτι καλό

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...