Προς το περιεχόμενο

Ryzen 3000 series & x570/Β550/Α520 Μobos

akoinonitos

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
9 λεπτά πριν, LIGHT1NG είπε

πάνω από 70 δεν ξέφυγε πάντως.. 

Αν θυμάμαι καλά μετά τους 62 αρχίζει να ρίχνει αισθητά τα ρολόγια. Εγώ τώρα βγάζω 5102 με max temp 65-66 βαθμούς. Παίζει και το RAM tuning το ρόλο του.

Επεξ/σία από elpenor
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 13,1k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Btw χρειαστήκατε να ξαναπεράσετε drivers για gpu/audio μετά το bios update? Εμένα για κάποιο λόγο δε δούλευαν το audio control panel της Z και στη gpu κάποια πράγματα δεν ήταν διαθέσιμα όπως το να αλλάξεις ICC profile στο monitor. Κατά τα άλλα σε stock το bios δεν έχει καμία διαφορά από όλα τα υπόλοιπα, περίπου τα ίδια ρολόγια και voltages κρατάει, μη πω ότι και το 1.0.0.3 ABBA είχε λίγο καλύτερο single. Το ζουμί είναι σε pbo/fmax προφανώς.

Επειδή επίσης είμαι λίγο ανωμαλιάρης πρόσεξα και κάτι περίεργο, το pch fan πήγε 500 rpm κάτω και κανά 2 βαθμούς επίσης. Τι μαγειρέματα κάνουν πάλι?😁

// Dafuq έπρεπε να περάσω και ethernet drivers, refresh έγινε σε όλο το σύστημα. Win10 ftw.😁

55 λεπτά πριν, ilos είπε

Btw χρειαστήκατε να ξαναπεράσετε drivers για gpu/audio μετά το bios update? Εμένα για κάποιο λόγο δε δούλευαν το audio control panel της Z και στη gpu κάποια πράγματα δεν ήταν διαθέσιμα όπως το να αλλάξεις ICC profile στο monitor. Κατά τα άλλα σε stock το bios δεν έχει καμία διαφορά από όλα τα υπόλοιπα, περίπου τα ίδια ρολόγια και voltages κρατάει, μη πω ότι και το 1.0.0.3 ABBA είχε λίγο καλύτερο single. Το ζουμί είναι σε pbo/fmax προφανώς.

Επειδή επίσης είμαι λίγο ανωμαλιάρης πρόσεξα και κάτι περίεργο, το pch fan πήγε 500 rpm κάτω και κανά 2 βαθμούς επίσης. Τι μαγειρέματα κάνουν πάλι?😁

// Dafuq έπρεπε να περάσω και ethernet drivers, refresh έγινε σε όλο το σύστημα. Win10 ftw.😁

Σε εμένα όλα δουλεύουν οκ ,δεν χρειάστηκε επιπλέον drivers installation 

• Like 1

για αρχή κάνω ένα φορματ λίγο και ξεκινάω το τεστ.. πάντως στο current vcore πάντα 1.4 μου δείχνει.. είναι λογικό? βέβαια θερμοκρασία 37-40 λέει αλλά και πάλι χωρίς να κάνει τίποτα.. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, LIGHT1NG είπε

για αρχή κάνω ένα φορματ λίγο και ξεκινάω το τεστ.. πάντως στο current vcore πάντα 1.4 μου δείχνει.. είναι λογικό? βέβαια θερμοκρασία 37-40 λέει αλλά και πάλι χωρίς να κάνει τίποτα.. 

Το power plan της AMD φταίει για το μόνιμο 1.4V+ σε idle. Όχι πως έχει μεγάλη σημασία αλλά ελπίζω να το αλλάξουν σύντομα.

58 λεπτά πριν, kostas7837aek είπε

Στο τελευταίο bios της ASUS μήπως λέω μήπως έβαλαν chipset fan control ή μπα; Να περιμένω για Dark Hero ή να πάω για Hero VIII; 

Αφού η Dark Hero θα είναι βελτιωμένη (passive cooling κλπ) γιατί να μην περιμένεις να δεις αν έχει το ίδιο καλά VRM κλπ και πόσο θα έχει;

-----------

EDIT: Σχετικά με το power plan, στα παλιά power plan της AMD το minimum processor state ήταν 99%, με τους τελευταίους drivers έχει πάει 100%. Εγώ το κατέβασα στο 99% και το SVI2 κατεβάζει πλέον την τάση του όταν πρέπει.

Επεξ/σία από elpenor
  • Like 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αν και έχω από τα χειρότερα σαπάκια σε R5 3600 είδα κι εγώ διαφορές σε cineR20 και CPUz bench με όλα AUTO και XMP@3200 και τελευταία chipset drivers από AMD.

Προσωπικά δεν είδα τρομαχτικά ανώτερες συχνότητες αλλά τα bench δε λένε ψέματα. Νωρίτερα το απόγευμα είχα κάνει τα ίδια τεστ για σύγκριση με μνήμες @3600 14-15-15-15-30-48.

Πρέπει να ομολογήσω ότι τα καλύτερα αποτελέσματα τα είχα πιάσει Ιανουάριο με κρύο και 1.0.0.3 ΑΒΒΑ.

Επιπλέον εκτός από PBO\Fmax έχουν εμφανιστεί κι άλλα υπομενού στο CBS. Μήπως υπήρχαν ήδη σε άλλο μέρος;

EDIT: Παρατήρησα οτι το Vcore είναι χαμηλότερο από πριν και μάλιστα κατάφερα να δημιουργήσω αστάθεια στο σύστημα βάζοντας (ασυναίσθητα) το συνηθισμένο offset -75mV.

Επεξ/σία από Thrall7

15 λεπτά πριν, elpenor είπε

Το power plan της AMD φταίει για το μόνιμο 1.4V+ σε idle. Όχι πως έχει μεγάλη σημασία αλλά ελπίζω να το αλλάξουν σύντομα.

Αφού η Dark Hero θα είναι βελτιωμένη (passive cooling κλπ) γιατί να μην περιμένεις να δεις αν έχει το ίδιο καλά VRM κλπ και πόσο θα έχει;

-----------

EDIT: Σχετικά με το power plan, στα παλιά power plan της AMD το minimum processor state ήταν 99%, με τους τελευταίους drivers έχει πάει 100%. Εγώ το κατέβασα στο 99% και το SVI2 κατεβάζει πλέον την τάση του όταν πρέπει.

Εγώ που πέρασα τους chipset από πάνω, μου κράτησε όπως ήταν το παλιό ryzen balanced (99 και 100). Αν τα πας και τα 2 100% σε stock cpu δε πέφτει ποτέ κάτω από ~1.2v που είναι το vcore που κρατάει σε all core workloads. Δε μένει και πάλι καρφωτό στα 1.4v δηλαδή. Αυτά ίσως τα κάνει λόγω pbo.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, ilos είπε

Εγώ που πέρασα τους chipset από πάνω, μου κράτησε όπως ήταν το παλιό ryzen balanced (99 και 100). Αν τα πας και τα 2 100% σε stock cpu δε πέφτει ποτέ κάτω από ~1.2v που είναι το vcore που κρατάει σε all core workloads. Δε μένει και πάλι καρφωτό στα 1.4v δηλαδή. Αυτά ίσως τα κάνει λόγω pbo.

Όταν πρόσεξα ότι το SVI2 είχε σταθερά τιμή πάνω από 1.4V στο idle το πρώτο πράγμα που δοκίμασα ήταν να κλείσω το PBO (disabled) και να βγάλω το offset. Δεν άλλαξε τίποτα με αυτά, σε idle το SVI2 συνέχισε να δείχνει πάνω από 1.4V ακόμα και όταν το VID ήταν 0.2V και το CPU-Z έλεγε 0.168V. Φυσικά όταν έτρεχα CB20 η τάση έπεφτε.

Στη συνέχεια αφού έκανα διάφορες δοκιμές με selective startup και το HWInfo στο background με διάφορα poll speed και σιγουρεύτηκα ότι ποτέ και για κανένα λόγο δεν πέφτει κάτω από 1.4V* σκέφτηκα να αλλάξω power plan. Μόλις έβαλα των Windows έπεσε.

Μετά πρόσεξα ότι στο Ryzen Balanced το minimum ήταν 100% όπως έγραψα παραπάνω, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να το είχα βάλει εγώ 100%, δεν το έχω πειράξει ποτέ. Θυμόμουν ότι παλιά ήταν 99% , το έβαλα 99% και τώρα όχι μόνο η τάση πέφτει χαμηλά αλλά και το power consumption του CPU σε idle έπεσε στα 1-2watt από 9-10watt που ήταν πριν!

Spoiler

* Για να επαληθεύσω ότι όντως έδειχνε σωστά το SVI2 κοίταξα και το voltage και τα ampere που έδιναν τα VRM τα οποία ήταν αντίστοιχα ψηλά. Μετά πήρα πολλά screenshot του HWInfo και διαίρεσα το SVI2 Core Power με το SVI2 Core Current, όλα επαληθευόντουσαν, η μητρική μου έδινε σταθερά 1.4V στο idle και αρκετά παραπάνω ampere από το κανονικό.

Επεξ/σία από elpenor
  • Like 2

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

σήμερα πάντως που το άφησα idle μια φορά έπιασε crash.... το event log έδειξε κάτι για lost power... 

τι idle θερμοκρασίες έχετε και με τη ψύξη? 

Spoiler

Screenshot_6.png.a2ae986c3e97d5c391ad487af81001ce.png

Spoiler

Screenshot_5.png.fa8f5f52cb30c748def77b51b567d35d.png

μέχρι εκεί μάλλον πάει.. offset - 0.0500v

Επεξ/σία από LIGHT1NG

12 ώρες πριν, elpenor είπε

Όταν πρόσεξα ότι το SVI2 είχε σταθερά τιμή πάνω από 1.4V στο idle το πρώτο πράγμα που δοκίμασα ήταν να κλείσω το PBO (disabled) και να βγάλω το offset. Δεν άλλαξε τίποτα με αυτά, σε idle το SVI2 συνέχισε να δείχνει πάνω από 1.4V ακόμα και όταν το VID ήταν 0.2V και το CPU-Z έλεγε 0.168V. Φυσικά όταν έτρεχα CB20 η τάση έπεφτε.

Στη συνέχεια αφού έκανα διάφορες δοκιμές με selective startup και το HWInfo στο background με διάφορα poll speed και σιγουρεύτηκα ότι ποτέ και για κανένα λόγο δεν πέφτει κάτω από 1.4V* σκέφτηκα να αλλάξω power plan. Μόλις έβαλα των Windows έπεσε.

Μετά πρόσεξα ότι στο Ryzen Balanced το minimum ήταν 100% όπως έγραψα παραπάνω, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να το είχα βάλει εγώ 100%, δεν το έχω πειράξει ποτέ. Θυμόμουν ότι παλιά ήταν 99% , το έβαλα 99% και τώρα όχι μόνο η τάση πέφτει χαμηλά αλλά και το power consumption του CPU σε idle έπεσε στα 1-2watt από 9-10watt που ήταν πριν!

Εμφάνιση κρυμμένου περιεχομένου

* Για να επαληθεύσω ότι όντως έδειχνε σωστά το SVI2 κοίταξα και το voltage και τα ampere που έδιναν τα VRM τα οποία ήταν αντίστοιχα ψηλά. Μετά πήρα πολλά screenshot του HWInfo και διαίρεσα το SVI2 Core Power με το SVI2 Core Current, όλα επαληθευόντουσαν, η μητρική μου έδινε σταθερά 1.4V στο idle και αρκετά παραπάνω ampere από το κανονικό.

Εμενα ειναι στο 99% και πεφτει η ταση κανονικα

7 ώρες πριν, LIGHT1NG είπε

σήμερα πάντως που το άφησα idle μια φορά έπιασε crash.... το event log έδειξε κάτι για lost power... 

τι idle θερμοκρασίες έχετε και με τη ψύξη? 

Απόκρυψη περιεχομένων

Screenshot_6.png.a2ae986c3e97d5c391ad487af81001ce.png

Εμφάνιση κρυμμένου περιεχομένου

Screenshot_5.png.fa8f5f52cb30c748def77b51b567d35d.png

μέχρι εκεί μάλλον πάει.. offset - 0.0500v

aio 280

tempsidle.png.7eeb2151f94117273316b928c9081df9.png

• Like 2

20 λεπτά πριν, akoinonitos είπε

Εμενα ειναι στο 99% και πεφτει η ταση κανονικα

aio 280

tempsidle.png.7eeb2151f94117273316b928c9081df9.png

Το cpu core Voltage idle  SVI2 TFN κάθεται πολύ στα 0.944 idle ? Με τι power plan , usmus universal ?

εμένα πέφτει μεν 0.969 αλλά περισσότερο είναι πάνω από 1.35  , το vcore πεφτει βέβαια και 0.280V και είμαι με - 0.050 στο bios. 

Μόλις τώρα, dem είπε

Το cpu core Voltage idle  SVI2 TFN κάθεται πολύ στα 0.944 idle ? Με τι power plan , usmus universal ?

εμένα πέφτει μεν 0.969 αλλά περισσότερο είναι πάνω από 1.35  , το vcore πεφτει βέβαια και 0.280V και είμαι με - 0.050 στο bios. 

οσο καθοταν παντα, αν δεν εχεις τπτ ανοιχτο καθεται αρκετα .1usmus εχω

2 λεπτά πριν, akoinonitos είπε

οσο καθοταν παντα, αν δεν εχεις τπτ ανοιχτο καθεται αρκετα .1usmus εχω

Έκανα update το bios μετά από καιρό και ξανατσεκαρω κάποια πράγματα στα voltage settings στο bios προστέθηκε κάτω από τα offset , override CPU core voltage έχει VID auto or set manual , είναι στο auto μήπως πρέπει να μπει VID ; default value είναι VID αλλά μου το έχει στο Auto 

Usmus η usmus universal ; 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...