Προς το περιεχόμενο

Ryzen 3000 series & x570/Β550/Α520 Μobos

akoinonitos

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
21 λεπτά πριν, yiannis1991 είπε

Εντάξει το prime95 είναι power virus. Σε blender ας πούμε και άλλα αντίστοιχα δεν θα είσαι ΟΚ με την D-15; Χρειάζεται σόνι και ντε AiO;

Αν κανεις modeling, texturing, animation εισαι πολυ οκ ναι.

Αν πας να κανεις particles, cloth simulation, σκηνες με βλαστηση και αερα, dynamic clouds κτλ, ή cpu rendering, εκει πλησιαζει τις τιμες του prime. Και δεν ειναι κατι που θα τυχει να κανεις καθε μερα (τουλαχιστον στη δικη μου περιπτωση). Ομως αν θελεις ενα απαιτητικο simulation 10-15 δευτερολεπτων για παραδειγμα, μπορει να χρειαστει το cpu να τρεχει σε prime τιμες για 4-6-8 ωρες συνεχομενα. Σκεψου μετα να τυχει και μια αλλαγη πανω σ αυτο και να πρεπει να ξαναυπολογιστει απ την αρχη.

Το δικο μου pc για παραδειγμα σε εποχες που τρεχω καλες δουλειες, μπορει να δουλευει στο 100% τις 18 απ τις 30 μερες του μηνα. Συνεχομενα. Ακομα και το βραδυ (μιας και πολλες φορες simulation και renderings τα βαζεις βραδυ για να τα βρεις ετοιμα το αλλο πρωι).

Γι αυτο και ειχα κανει και ολο αυτο το θεμα με τις θερμοκρασιες αν δεις 3-4 σελιδες πιο πισω :)

Και οι περισσοτεροι νομιζω που περνουν 3900x, 3950x και μια μεγαλη μεριδα των 10700k και 10900k, δουλευουν τα πισι τους στις ιδιες συνθηκες με μενα.

Αν σου δημιουργειται το ερωτημα γιατι δεν παμε σε threadripper ή zeon, έιναι πρώτα απ όλα το κόστος, μιας και το βασικό πισι θα αλλαχτεί ανά 4 max 5 χρόνια, αλλά και τις χαμηλές τιμές των προηγουμενων σε single core. Πολλες βασικες εργασιες ειδικα στο 3D τρεχουν single core.

Offtopic : Εδω μια εικονα ενος 9900k με μια οχι και τοσο καλη coolermaster των 60-70 ευρο (δεν θυμαμαι μοντελο μιας και δεν ειναι δικο μου το συγκεκριμενο πισι).

Τον τρεχαμε ενα χρονο ετσι γιατι δεν ειχε ασχοληθει κανεις:P Οποτε αντοχες εχει 😛 

2020-08-24.png

Επεξ/σία από atsddd
  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

@atsddd Εγώ θυμάμαι ένα 6 core Intel X που είχα παλαιότερα και όταν έκανα rendering έπρεπε να βάζω ένα κτήνος ανεμιστηράκι τέρμα και το AC τέρμα επίσης και πάλι με δυσκολία δεν έτρωγα throttle. Ρώταγε ο ένας γείτονας τον άλλο τι μηχανήματα δουλεύουν μέσα από το θόρυβο.

Σήμερα με τον 3700Χ όταν κάνω κανένα render χωρίς PBO ίσα που ακούγεται η ψύκτρα της Noctua σε δωμάτιο χωρίς AC, βασικά τον ήχο τον καλύπτει τελείως ο ανεμιστήρας του δωματίου. Αν βάλω PBO χωρίς limits και με τέρμα scalar περνάει λίγο τους 70 όμως αρκεί να βάλω το AC για να μην τους περάσει.

Για να μην συζητήσω για όση ώρα προγραμματίζω που ο επεξεργαστής υπολειτουργεί, δεν ακούγεται απολύτως τίποτα, δεν ξέρεις αν το PC είναι ανοιχτό.. και είμαι και σε μέρος που έχει νεκρική ησυχία.

Έχει γίνει φοβερή πρόοδος, πραγματικά απορώ που σε προβληματίζει η ψύξη στους σημερινούς επεξεργαστές, μόνο ο 10900Κ χωρίς limits θυμίζει λίγο τα παλιότερα χρόνια αλλά σίγα τι προσφέρει το PBO/MCE, ένα 10% επιδόσεις για 40%+ παραπάνω κατανάλωση...  οριακά αξίζει και αν το θέλεις με τα σημερινά συστήματα ψύξης και ένα AC δεν έχεις πρόβλημα.

PS: Είναι κρίμα να αφήνεις το PC να κάνει render για μέρες χωρίς AC αλλά ακόμα και έτσι μπορείς να πουλήσεις το NZXT και να πάρεις ένα κουτί πιο optimized για airflow και να μειώσεις αρκετά το θόρυβο. Και φυσικά να κλείσεις το PBO.. δεν μπορείς να θέλεις και CPU χωρίς limits και θερμοκρασία δωματίου 28+.

Επεξ/σία από elpenor
  • Like 2

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
49 λεπτά πριν, elpenor είπε

@atsddd Εγώ θυμάμαι ένα 6 core Intel X που είχα παλαιότερα και όταν έκανα rendering έπρεπε να βάζω ένα κτήνος ανεμιστηράκι τέρμα και το AC τέρμα επίσης και πάλι με δυσκολία δεν έτρωγα throttle. Ρώταγε ο ένας γείτονας τον άλλο τι μηχανήματα δουλεύουν μέσα από το θόρυβο.

Σήμερα με τον 3700Χ όταν κάνω κανένα render χωρίς PBO ίσα που ακούγεται η ψύκτρα της Noctua σε δωμάτιο χωρίς AC, βασικά τον ήχο τον καλύπτει τελείως ο ανεμιστήρας του δωματίου. Αν βάλω PBO χωρίς limits και με τέρμα scalar περνάει λίγο τους 70 όμως αρκεί να βάλω το AC για να μην τους περάσει.

Για να μην συζητήσω όση ώρα προγραμματίζω που ο επεξεργαστής υπολειτουργεί ότι δεν ακούγεται απολύτως τίποτα.. και είμαι και σε μέρος που έχει νεκρική ησυχία.

Έχει γίνει φοβερή πρόοδος, πραγματικά απορώ που σε προβληματίζει η ψύξη στους σημερινούς επεξεργαστές, μόνο ο 10900Κ χωρίς limits θυμίζουν λίγο τα παλιότερα χρόνια αλλά σίγα τι προσφέρει το PBO/MCE, ένα 10% επιδόσεις για 40%+ παραπάνω κατανάλωση...  οριακά αξίζει και αν το θέλεις με τα σημερινά συστήματα ψύξης και ένα AC δεν έχεις πρόβλημα.

Ο ηρωικος 4790k να δεις τι τραβουσε σε rendering:) Με ενα coolermaster posidon (πως λεγοταν), το οποιο εβραζε και ακουγοταν σαν καβουρδιστηρι:)

Πιο πανω γι αυτο ανεφερα τους χρηστες οι οποιοι δεν ξερουν καν τι ειναι το bios ή το oc κτλ. Για παραδειγμα εγω που δεv ειχα καμια ιδεα απο amd και τις ιδιαιτεροτητες του. Μου εφαγε πανω απο 50-60 ωρες συνολικα, για δοκιμες, σεταρισμα, επαναδοκιμες, πειραματισμους κτλ για να καταλληξω σε κατι που ειναι ικανοποιητικο σε θερμοκρασεις και με 360mm ΑΙΟ.

Το 80% των ατομων ομως που ξερω στον τομεα μου, δεν εχουν ιδεα για ολα τα παραπανω. Θα παρουν το πισι ετοιμο συναρμολογημενο και δεν θα κανουν ποτε τον κοπο να δουν ουτε θερμοκρασιες ουτε τπτ.

Και καποια στιμγη παφ! Παει το πισακιιιιιιι!

Απο τοτε ειδικα που τα σπασε η apple με την nvidia, υπαρχουν συχνα δραματα.

Yπαρχουν εταιρειες που συναρμολογουν πισι για τετοιες δουλειες, αλλα η συναρμολογηση με το τεστ και η αποστολη ελλαδα βγαινει αρκετα ακριβοτερα απο mac pro.

PS: Το PBO κλειστο ειναι σε μενα :) Μηπως εννοεις το turboboost  να μην παει πανω απο 3,8?

Επεξ/σία από atsddd
  • Like 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 λεπτά πριν, LIGHT1NG είπε

@atsddd 50-60 ώρες νομίζω είσαι υπερβολικός....ειδικά για τους ryzen που υπάρχουν τόσα tutorial.. 

Mα ακριβως γι αυτο εφαγα και τοσες ωρες :) Το μεγαλυτερο μερος ηταν να βλεπω τι κανει ο ενας και ο αλλος στα βιντεο:)

Σκεψου να αγοραζα τον υπολογιστη απλα συναρμολογημενο απο καποιο μαγαζι. Και τον δουλευα οπως μου τον εδωσαν.

Θα δουλευε μονιμα στους 80+ βαθμους χωρις καμια ρυθμιση. Τοσο παει σε stock σε high loads.  Συν οτι δεν θα χε και τοσο καλες επιδοσεις.

Επεξ/σία από atsddd

3 ώρες πριν, atsddd είπε

Αν κανεις modeling, texturing, animation εισαι πολυ οκ ναι.

Αν πας να κανεις particles, cloth simulation, σκηνες με βλαστηση και αερα, dynamic clouds κτλ, ή cpu rendering, εκει πλησιαζει τις τιμες του prime. Και δεν ειναι κατι που θα τυχει να κανεις καθε μερα (τουλαχιστον στη δικη μου περιπτωση). Ομως αν θελεις ενα απαιτητικο simulation 10-15 δευτερολεπτων για παραδειγμα, μπορει να χρειαστει το cpu να τρεχει σε prime τιμες για 4-6-8 ωρες συνεχομενα. Σκεψου μετα να τυχει και μια αλλαγη πανω σ αυτο και να πρεπει να ξαναυπολογιστει απ την αρχη.

Το δικο μου pc για παραδειγμα σε εποχες που τρεχω καλες δουλειες, μπορει να δουλευει στο 100% τις 18 απ τις 30 μερες του μηνα. Συνεχομενα. Ακομα και το βραδυ (μιας και πολλες φορες simulation και renderings τα βαζεις βραδυ για να τα βρεις ετοιμα το αλλο πρωι).

Γι αυτο και ειχα κανει και ολο αυτο το θεμα με τις θερμοκρασιες αν δεις 3-4 σελιδες πιο πισω :)

Και οι περισσοτεροι νομιζω που περνουν 3900x, 3950x και μια μεγαλη μεριδα των 10700k και 10900k, δουλευουν τα πισι τους στις ιδιες συνθηκες με μενα.

Αν σου δημιουργειται το ερωτημα γιατι δεν παμε σε threadripper ή zeon, έιναι πρώτα απ όλα το κόστος, μιας και το βασικό πισι θα αλλαχτεί ανά 4 max 5 χρόνια, αλλά και τις χαμηλές τιμές των προηγουμενων σε single core. Πολλες βασικες εργασιες ειδικα στο 3D τρεχουν single core.

Offtopic : Εδω μια εικονα ενος 9900k με μια οχι και τοσο καλη coolermaster των 60-70 ευρο (δεν θυμαμαι μοντελο μιας και δεν ειναι δικο μου το συγκεκριμενο πισι).

Τον τρεχαμε ενα χρονο ετσι γιατι δεν ειχε ασχοληθει κανεις:P Οποτε αντοχες εχει 😛 

2020-08-24.png

Νομίζω το ψειρίζεις πολύ. Βάλε το ψυγείο να παίρνει αέρα από μπροστά, αν η θερμοκρασία δε σε ικανοποιεί ρίχνεις το power limit σε cpu/gpu. Πάντως δε παθαίνουν κάτι τα ηλεκτρονικά αν δουλεύουν στους 85-90C αλλά αν δε το θες, θυσιάζεις ένα 10% απόδοσης για να δουλεύουν στη βέλτιστη απόδοση προς κατανάλωση. Σε μένα από 88W CPU + 180W *2 GPU = 448W με 142W CPU + 2*245W GPU = 632W  η διαφορά απόδοσης είναι 10-11% ενώ η διαφορά κατανάλωσης (άρα και θερμικής ισχύος) είναι 41%!

Επίσης δε καταλαβαίνω πως έχετε ambient 32C, εμένα με κλειστό το A/C πηγαίνει 27-28. 32C πιάνει εξωτερική το μεσημέρι αυτές τις μέρες στη Θεσσαλονίκη. Δεν έχει 40ρια φέτος, ούτε καν 36ρια.

• Like 1

2 λεπτά πριν, malakudi είπε

Νομίζω το ψειρίζεις πολύ. Βάλε το ψυγείο να παίρνει αέρα από μπροστά, αν η θερμοκρασία δε σε ικανοποιεί ρίχνεις το power limit σε cpu/gpu. Πάντως δε παθαίνουν κάτι τα ηλεκτρονικά αν δουλεύουν στους 85-90C αλλά αν δε το θες, θυσιάζεις ένα 10% απόδοσης για να δουλεύουν στη βέλτιστη απόδοση προς κατανάλωση. Σε μένα από 88W CPU + 180W *2 GPU = 448W με 142W CPU + 2*245W GPU = 632W  η διαφορά απόδοσης είναι 10-11% ενώ η διαφορά κατανάλωσης (άρα και θερμικής ισχύος) είναι 41%!

Επίσης δε καταλαβαίνω πως έχετε ambient 32C, εμένα με κλειστό το A/C πηγαίνει 27-28. 32C πιάνει εξωτερική το μεσημέρι αυτές τις μέρες στη Θεσσαλονίκη. Δεν έχει 40ρια φέτος, ούτε καν 36ρια.

Ισα ισα πλεον μια χαρουλα ολα :) Χωρις καν ν αλλαξω θεση στο kraken. Εβαλα τους ανεμιστηρες του κουτιου στο 100% (που ειναι εντελως αθορυβοι) και το pump στο 100% και εχει μεγιστα 3-4 βαθμους κατω απ οτι ηταν. Επισης η θερμοκρασια νερου επεσε απο 42 σε 37 σε full load. Κι εχω και τη λυση του TDP με τα νουμερα που μου ειχες δωσει, οπου μπορω να το παω και max 65 βαθμους.

Γι αυτο και σ ευχαριστω πολυ :)

Απλα επειδη η συζητηση που ειχαμε τις προηγουμενες μερες κινησε το ενδιαφερον σε αρκετο κοσμο απ οτι φαινεται, προσπαθω ν απανταω οσο το δυνατον πιο αναλυτικα καθε φορα σε περιπτωση που τα παιδια δεν εχουν διαβασει τα προηγουμενα ποστ. 

Για τη δικη μου περιπτωση παντως ετσι πως τρεχει αυτη τη στιγμη το συστημα (και μαλιστα καλοκαιρι και χωρις aircodition στο ιδιο δωματιο), ειναι κατι παραπανω απο καλα :)

• Like 2

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
47 λεπτά πριν, leros2004 είπε

Για πάμε λίγο 5ghz

Τι να τα κάνεις μωρέ, τζουφια είναι ,τσάμπα κόπος. BTW με ενα bdie βγαζεις τα ιδια νουμερα και καλυτερα στα 4400mhz

Επεξ/σία από akoinonitos
  • Like 2

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Άσχετο με τα παραπάνω.. Υπάρχει 64GB kit που να αξίζει; Γιατί πλέον οι browsers μου τρώνε 16GB ram και crashάρει το PC και άρχισε να με εκνευρίζει αυτό..

PS: Ο 2700x έχει πάνω 32GB και πάει ΟΚ και με Premiere και 2-3 browsers αλλά είναι πιο Light κατάσταση από το κεντρικό μου που έχει 4-5 browsers με υπερβολικά πολλά παράθυρα ανοιχτά 24/7..

Επεξ/σία από jmirko15

1 λεπτό πριν, jmirko15 είπε

Άσχετο με τα παραπάνω.. Υπάρχει 64GB kit που να αξίζει; Γιατί πλέον οι browsers μου τρώνε 16GB ram και crashάρει το PC και άρχισε να με εκνευρίζει αυτό..

Μπορείς να βάλεις ένα plugin και να γίνονται sleep/suspend τα ανενεργά tabs ώστε να μην τρώνε μνήμη. Δεν έχω ακούσει πάντως κάποιον να μην τον φτάνουν τα 32 για browsing και έχω δει πολλούς με άπειρες ανοιχτές καρτέλες.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 λεπτά πριν, elpenor είπε

Μπορείς να βάλεις ένα plugin και να γίνονται sleep/suspend τα ανενεργά tabs ώστε να μην τρώνε μνήμη. Δεν έχω ακούσει πάντως κάποιον να μην τον φτάνουν τα 32 για browsing και έχω δει πολλούς με άπειρες ανοιχτές καρτέλες.

Τις τελευταίες εβδομάδες έχει μαμηθεί το σύμπαν και μου crashάρει το PC συνέχεια με 16GB. Και άρχισα να χάνω και δουλειά πλέον..

Firefox και να κλείνω δεν νοιάζεται, Opera δοκίμασα μιλάμε απλά crashάρει, παίζει και σε 8 ώρες..

Επεξ/σία από jmirko15

19 λεπτά πριν, jmirko15 είπε

Τις τελευταίες εβδομάδες έχει μαμηθεί το σύμπαν και μου crashάρει το PC συνέχεια με 16GB. Και άρχισα να χάνω και δουλειά πλέον..

Firefox και να κλείνω δεν νοιάζεται, Opera δοκίμασα μιλάμε απλά crashάρει, παίζει και σε 8 ώρες..

Κανε έναν αναλυτικό έλεγχο του το τρέχει αν δεν το χεις κάνει. Μήπως εγκατέστησες τπτ και φόρτωσε κάνα κρυφό plug-in στους browsers? Συνήθως ad blockers και plug-ins για κατέβασμα από YouTube κτλ το κάνουν αυτό. 

3 ώρες πριν, atsddd είπε

Κανε έναν αναλυτικό έλεγχο του το τρέχει αν δεν το χεις κάνει. Μήπως εγκατέστησες τπτ και φόρτωσε κάνα κρυφό plug-in στους browsers? Συνήθως ad blockers και plug-ins για κατέβασμα από YouTube κτλ το κάνουν αυτό. 

Μόνο uBlock Origin έχω.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
7 ώρες πριν, jmirko15 είπε

Μόνο uBlock Origin έχω.

Για βγαλτο με απεγκατασταση plugin και ξαναδες. Πολλες φορες οι Blockers ειναι οτι χειροτερο σε τετοια θεματα. 

Αν έχεις φάει πολλές ώρες και δεν μπορείς να βρεις λύση , ίσως το καλύτερο είναι να κανείς ένα φορματ. Θα παρει σύνολο κάνα δίωρο-τρίωρο  μέχρι να ξανά εγκαταστήσεις και drivers και προγράμματα , αλλά εκεί μπορείς να αποκλείσεις σίγουρα το πρόβλημα software (αν συνεχίζει να έχει την ίδια συμπεριφορά ) και να επικεντρωθείς στο hardware. 

Ps: οι browsers λες σπυ τρώνε 16giga. Τους έχεις όλους μαζί ανοιχτούς κι αν ναι με ποσά περίπου tabs στον καθένα ;

Επίσης όταν τους κλείνεις, κοιτάς στο τασκ manager μήπως συνεχίζουν να τρέχουν στο background; Αν τους κλείσεις κι από κει με force quit η ραμ δεν αδειάζει ;

Επεξ/σία από atsddd

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...