Προς το περιεχόμενο

Ryzen 3000 series & x570/Β550/Α520 Μobos

akoinonitos

Προτεινόμενες αναρτήσεις

15 λεπτά πριν, atsddd είπε

72-78 σε 100 load (cpu rendering η far cry new dawn που δοκιμασα)

Αρα στην ουσια πανω κατω τα ιδια με πριν εισαι αφου εφτασες 78βαθμους και ισως να δεις και 79-80 αναλογα και την θερμοκρασια δωματιου.

Βεβαια με την kraken σου και για Auto 3900x εχει υψηλοτερα ρολογια στον 3900x σε σχεση με αλλους με χειροτερες ψυκτρες.

Οσο καλυτερη ψυξη εχεις,τοσο καλυτερα ρολογια θα δεις. Γιαυτο και το αρχικο σου σκορ που ανεβασες ηταν οντως χαμηλο.

Επισης σε far cry new dawn δεν εχει ο cpu τετοιες θερμοκρασιες γιατι πολυ απλα το παιχνιδι αυτο δεν φτανει ουτε μεχρι το 40% συνολικο cpu usage για να εχεις ιδιες θερμοκρασιες με αλλες εργασιες με 100% cpu usage.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 13,1k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
7 λεπτά πριν, Fulgore είπε

Αρα στην ουσια πανω κατω τα ιδια με πριν εισαι αφου εφτασες 78βαθμους και ισως να δεις και 79-80 αναλογα και την θερμοκρασια δωματιου.

Βεβαια με την kraken σου και για Auto 3900x εχει υψηλοτερα ρολογια στον 3900x σε σχεση με αλλους με χειροτερες ψυκτρες.

Οσο καλυτερη ψυξη εχεις,τοσο καλυτερα ρολογια θα δεις. Γιαυτο και το αρχικο σου σκορ που ανεβασες ηταν οντως χαμηλο.

Επισης σε far cry new dawn δεν εχει ο cpu τετοιες θερμοκρασιες γιατι πολυ απλα το παιχνιδι αυτο δεν φτανει ουτε μεχρι το 40% συνολικο cpu usage για να εχεις ιδιες θερμοκρασιες με αλλες εργασιες με 100% cpu usage.

Κι ομως στο far cry χτυπαει πιο ψηλες θερμοκρασιες απ οπουδηποτε αλλου. Τερματιζει μερικα cores και τα υπολοιπα λειτουργουν στο 5%-10%

Το ιδιο ακριβως γινοταν και στον intel.

Αλλα far cry και assassins creed, ηταν παντα το δυο πιο hardcore test που εκανα.

Και τα δυο στον 4970k χτυπουσαν κατοσταρια

Στον 9900k που δοκιμασα επισης.

Aλλα ναι οι θερμοκρασιες πολυ μικρες διαφορες σε σχεση με πριν την αλλαγη παστας. Περα απ το idle

Εφοσον το 80 ειναι το ανωτερο που μπορω να δω σε θερμοκρασια και ιδιαιτερα αυτη την περιοδο με τοση ζεστη, δεν με ανησυχει. Ο 4790k εβγαλε 7 χρονια με μεσους ορους θερμοκρασιας 90 και :)

Επεξ/σία από atsddd

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
44 λεπτά πριν, atsddd είπε

Παντως τωρα μετα απο πολλες ωρες και δοκιμων και εγκαταστασεων κτλ, οι μεσοι οροι μπορω να πω οτι ειναι.

50-52 σε απλη χρηση του υπολογιστη (δεν βαζω idle γιατι οκ αυτο ειναι μονο για τη μετρηση)

64-70 σε μεγαλη χρηση του M2 (εκανα 8500 φωτογραφιες import στο lightroom και το κοιταζα οσο πηρε)

72-78 σε 100 load (cpu rendering η far cry new dawn που δοκιμασα)

-Ολα αυτα σε silent profile εκτος του pump.

-Θερμοκρασιες μετρημενες μετα απο ωρες χρησης του pc, που σημαινει οτι το εσωτερικο του εχει ηδη προθερμανθει για τα καλα.

Γνωμη για το cracken: Σε χαμηλα load, το βρισκω λιγο πιο ζεστο απ το corsair h100i pro που ειχα. H θερμοκρασια νερου στο corsair ηταν 34-37 βαθμοι, ενω στο kraken σταθερα γυρω στους 40.

Σε υψηλα load ομως κραταει τη θερμοκρασια σταθερα κατω απ τους 80, κατι που με το corsair δεν συνεβη ποτε.

Αρκετα με τα offtopic για τις ψυχτρες :)

Κατα τ αλλα ο 3900x, για τη δουλεια που τον πηρα πεταει πραγματικα. Σε after effects σε συνεργασια με τις gskill οτι καλυτερο εχω δει μεχρι στιγμης.

Και η asus prime x570 pro πανεμορφη.

Θερμοκρασίες νερού πόσο φτάνει max?Την pump την έχεις βάλει να μετράειμε βάση το liquid?

Επεξ/σία από ICE-T
  • Like 1

3 λεπτά πριν, ICE-T είπε

Θερμοκρασίες νερού πόσο φτάνει max?Την pump την έχεις βάλει να μετράειμε βάση το liquid?

Μεχρι 43 εχω δει. 

Την θερμοκρασια της απ το cam τη βλεπω

image.png.ca0bbbc4b5470ba9d4d7f36d89eb49d4.png

• Like 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

H θερμοκρασία σε μικρότερο από 100% cpu usage δεν είναι ένα χρήσιμο νούμερο για πάρα πολλούς λόγους:

1. Ακόμα και αν πάρεις τον μέσο όρο του load δεν βοηθάει στο να βγάλεις ασφαλή συμπεράσματα μια και το μόνο που μετράει είναι πόσο χρόνο ήταν απασχολημένος ο επεξεργαστής στο διάστημα που πέρασε. Στην περίπτωση που το 30% load αποτυπώνει ένα workload στο οποίο ο επεξεργαστής κάθε λίγο κάνει κάποιες απλές πράξεις η θερμοκρασία θα είναι πολύ χαμηλή. Στην περίπτωση που το 30% load αποτυπώνει ένα επεξεργαστή που για το 30% του χρόνου έτρεχε AVX  η θερμοκρασία θα φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα. To load και στις δύο περιπτώσεις είναι το ίδιο.

2. Σε windows με ένα κάρο background services και εφαρμογές όποτε το pc πάει να ηρεμήσει κάτι θα αρχίσει να τρέχει. Μερικά απαίσια προγράμματα για τα LED δεν σταματάνε ποτέ να τρέχουνε. Ο μόνος τρόπος για να είσαι idle (σταθερά 0.2V) είναι το selective startup.

3. Η θερμοκρασία σε χαμηλό load εξαρτάται κυρίως από το πόσο γρήγορα δουλεύουν τα fan/pump και αυτό το ορίζει το profile. Το κάθε AIO και η κάθε μητρική έχουν διαφορετικά profile και μπορείς να φτιάξεις και τα δικά σου fan/pump curve.

Κατά τη γνώμη μου στην ψύξη δύο πράγματα έχουν σημασία:

1. Nα είναι όλες οι θερμοκρασίες σε ασφαλή όρια σε όλα τα workloads που τρέχει ο επεξεργαστής, όχι στα benchmark. Όσο είναι καλοκαίρι όταν δεν υπάρχει AC προτείνω να είναι κλειστό το PBO και αν η θερμοκρασία περνάει τους 70 στα καθημερινά workloads να βελτιωθεί η ψύξη. Επίσης για κάποια workloads χρειάζεται και μία ψύκτρα στον controller του NVME.

2. Να είναι αθόρυβο το PC όταν το load είναι χαμηλό. Αυτό όποιος έχει aftermarket cooler το καταφέρνει πειράζοντας τα fan profile.

To undervolt είναι κάτι που θα πρέπει να ψάξεις και σχετίζεται άμεσα με τις θερμοκρασίες. Με το undervolt ο επεξεργαστής θα φτάνει στην ίδια συχνότητα με λιγότερο voltage. Όσο δεν επηρεάζει τις ST επιδόσεις (το βλέπεις με benchmark) τόσο μπορείς να το μεγαλώνεις. Με το undevolt έχεις τα εξής πλεονεκτήματα:

1. Στα spikes που κάνει o επεξεργαστής αντί για 1.5V θα παίρνει 1.4V και θα ζεσταίνεται λιγότερο, σε συνδυασμό με μεγάλο step up delay στο fan profile θα υπάρχει απόλυτη ησυχία.

2. Στα multi core workloads με PBO disabled ο επεξεργαστής θα ζεσταίνεται το ίδιο με πριν αλλά θα πηγαίνει λίγο πιο γρήγορα. Στα multi core workloads με PBO enabled ο επεξεργαστής θα ζεσταίνεται λιγότερο.

Επεξ/σία από elpenor
  • Like 4
  • Thanks 2

Ρε παίδες, σχεδόν με όλα τα undervolt, επηρεάζει το Power Reporting Deviation. Πχ με  -0.1V offset , βλέπω υψηλότερο VID 1.132V και SVI2TFN 0.957. Power Reporting Deviation βλέπω 80.8% σε  -0.075V , και 77.3% σε -0.1V! Σε νορμάλ/auto/κτλ, βλέπω 94.9%.

Έχετε παρατηρήσει τέτοια συμπεριφορά σε Power Reporting Deviation?? 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
4 λεπτά πριν, nikpoth είπε

Ρε παίδες, σχεδόν με όλα τα undervolt, επηρεάζει το Power Reporting Deviation. Πχ με  -0.1V offset , βλέπω υψηλότερο VID 1.132V και SVI2TFN 0.957. Power Reporting Deviation βλέπω 80.8% σε  -0.075V , και 77.3% σε -0.1V! Σε νορμάλ/auto/κτλ, βλέπω 94.9%.

Έχετε παρατηρήσει τέτοια συμπεριφορά σε Power Reporting Deviation?? 

Nαι αφου πειραζεις την ταση ,μην δινεις σημασια

με -0,1

1021182222_.png.78b2e43acff488d5c7e5a972b6b28360.png

Επεξ/σία από akoinonitos
  • Like 4

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Είπα να δοκιμάσω κι εγω να δω τι ειναι αυτο το αντεροβολτ που λετε :)

Με offset στο -0,065 ειδα το καλυτερο μεχρι στιγμης αποτελεσμα στον δικο μου φτανοντας μεχρι 7083.

Το πηγα και μεχρι -0,15 να δω τι γινεται, αλλα εκει περα επερνα σκορ γυρω στο 6500-6600 (εκει οι θερμοκρασιες επεφταν)

image.png.3445bcc28e83315f9d1446336063d89f.png

Απ την αλλη στις θερμοκρασιες δεν ειδα καμια μα καμια διαφορα. Απλα παρατηρησα οτι στο ryzen master, απο κει που πριν σταματουσε στα 3.95-4 ghz, τωρα ανεβαινε μεχρι 4,25. Κατα τη διαρκεια του cinebench.

Αυτα με τις δοκιμουλες:) Απο δω και μπρος δουλεια και παιχνιδακια :)

Επεξ/σία από atsddd
  • Like 2

23 λεπτά πριν, atsddd είπε

Είπα να δοκιμάσω κι εγω να δω τι ειναι αυτο το αντεροβολτ που λετε :)

Με offset στο -0,065 ειδα το καλυτερο μεχρι στιγμης αποτελεσμα στον δικο μου φτανοντας μεχρι 7083.

Το πηγα και μεχρι -0,15 να δω τι γινεται, αλλα εκει περα επερνα σκορ γυρω στο 6500-6600 (εκει οι θερμοκρασιες επεφταν)

image.png.3445bcc28e83315f9d1446336063d89f.png

Απ την αλλη στις θερμοκρασιες δεν ειδα καμια μα καμια διαφορα. Απλα παρατηρησα οτι στο ryzen master, απο κει που πριν σταματουσε στα 3.95-4 ghz, τωρα ανεβαινε μεχρι 4,25. Κατα τη διαρκεια του cinebench.

Αυτα με τις δοκιμουλες:) Απο δω και μπρος δουλεια και παιχνιδακια :)

καλύτερα να εφτιαχνες ένα profile στο ryzen master πχ 4100 all core με 1.12/1.15 παρά όλη αυτήν την διαδικασία

• Like 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
8 λεπτά πριν, ICE-T είπε

καλύτερα να εφτιαχνες ένα profile στο ryzen master πχ 4100 all core με 1.12/1.15 παρά όλη αυτήν την διαδικασία

Μπα ισα ισα. Απ το bios απλα το βαζεις μια φορα μετα τις δοκιμουλες και το ξεχνας. Στο ryzen θα πρεπε να το τρεχω καθε φορα ετσι δεν ειναι?

Το βασικο μελημα μου, ειναι μετα το στησιμο που γινεται οταν φτιαχνω το pc,( που συνηθως θα παρει καναδυο μερουλες με ολα τα τεστ κτλ), μετα να μην ξαναχρειαστει να σχοληθω με πειραγματα κτλ.

Γι αυτο και δεν ασχολουμαι και με PBO η αλλες ρυθμισεις. Γιατι εκει περα αν μπω στον χορο, θα μου φαει απιστευτο χρονο :)

Παντως εχω να πω οτι πρωτη φορα βοηθησε τοσο ενα forum σε οτι εψαχνα αρχικα, και στο στησιμο αμεσως μετα.

Eν το μεταξυ, σε κανεναν αλλο δεν εχει κανει εντυπωση το ποσο βαρυς ειναι ο 3900X??? Σε πραγματικο βαρος:)

Με τον που τον εβγαλα απ τη συσκευασια απορουσα μηπως κατι κολλησε πανω του και κρεμόταν.

Επεξ/σία από atsddd
  • Like 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

άμα είναι stable οι ρυθμίσεις που θα δοκιμάσεις τις περνάς στην μητρική μετά δεν νομίζω να το βάλανε έτσι για τον χαβαλε,οι μητρικές δεν ακούν απόλυτα στις ρυθμίσεις anyway καλή συνέχεια

Επεξ/σία από ICE-T
  • Like 2

23 λεπτά πριν, ICE-T είπε

άμα είναι stable οι ρυθμίσεις που θα δοκιμάσεις τις περνάς στην μητρική μετά δεν νομίζω να το βάλανε έτσι για τον χαβαλε,οι μητρικές δεν ακούν απόλυτα στις ρυθμίσεις anyway καλή συνέχεια

Απλά τα προγράμματα όπως το master, η ένα της gigabyte που είχα παλιότερα , δίνουν την ευκαιρία να παίξεις με τις ρυθμίσεις χωρίς  να γίνει ζημιά που δεν επιδιορθώνεται με ένα restart. Σ αυτό συμφωνώ απολύτως. 

Απλά  όλα τους έχουν κάποιες αυτοματοποιημένες διαδικασίες, οι οποίες είναι πολύ μπελαλίδικες μετά για να τις βρεις μια μια μέσω bios. 

Στην gigabyte είχα τραβήξει τα πάνδεινα γι αυτό δεν θέλω να ξαναμπώ σε περιπέτειες.  

Κιεδώ πέρα αν δεν έβλεπα πιο πάνω την επιμονή για το négative offset , ούτε καν αυτό δεν θα πείραζα ;) 

• Like 1

9 ώρες πριν, atsddd είπε

Απλά τα προγράμματα όπως το master, η ένα της gigabyte που είχα παλιότερα , δίνουν την ευκαιρία να παίξεις με τις ρυθμίσεις χωρίς  να γίνει ζημιά που δεν επιδιορθώνεται με ένα restart. Σ αυτό συμφωνώ απολύτως. 

Απλά  όλα τους έχουν κάποιες αυτοματοποιημένες διαδικασίες, οι οποίες είναι πολύ μπελαλίδικες μετά για να τις βρεις μια μια μέσω bios. 

Στην gigabyte είχα τραβήξει τα πάνδεινα γι αυτό δεν θέλω να ξαναμπώ σε περιπέτειες.  

Κιεδώ πέρα αν δεν έβλεπα πιο πάνω την επιμονή για το négative offset , ούτε καν αυτό δεν θα πείραζα ;) 

ότι νομίζεις και σε βολεύει, κοιτάς να είσαι κάτω από 1.35 voltages σε ότι κανείς 🙏.

• Like 1
  • Thanks 1

4 λεπτά πριν, soctap είπε

Εγω με -1,150 offset εχω αυτα.

Capture.PNG

Πολύ ωραία φαίνονται, ίδιες συχνότητες με σαφώς μικρότερη τάση / κατανάλωση όταν δεν υπάρχουν limits και μεγαλύτερη συχνότητα με την ίδια τάση όταν υπάρχουν. Τώρα πρέπει να επιβεβαιώσεις ότι:

1. Το pc είναι σταθερό. Οι 3900Χ είναι συνήθως σταθεροί με τόσο undervolt ενώ τα μικρότερα μοντέλα δύσκολα περνάνε το -0.0875 / - 0.1. Μερικές φορές μπορεί το pc να περάσει όλα τα stress test και να κολλήσει μετά οπότε μην βιαστείς να συμπεράνεις ότι είσαι σταθερός.

2. Δεν έχεις χάσει επιδόσεις σε ST. Εγώ προτείνω να τρέχεις CPU-Z / CB20 και ένα game benchmark ώστε να είσαι σίγουρος για τις επιδόσεις με το UV.

• Like 2

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...