Προς το περιεχόμενο

Ryzen 3000 series & x570/Β550/Α520 Μobos

akoinonitos

Προτεινόμενες αναρτήσεις

2 λεπτά πριν, kostas_anes είπε

Ξαναθυμίζω: Ο IMC των Ryzen είναι αδύνατο να υπερβεί το FCLK clock και σε περίπτωση που ο χρήστης επιβάλει υψηλότερο real RAM clock από αυτό του FCLK, o ΙΜC πέφτει αυτόματα και μη αναστρέψιμα σε 1:2 Mode. 

Με βάση το παραπάνω, καταλήγουμε στο γεγονός ότι για να γράφει 2100MHz RAM, η RAM να δίνει νούμερα για 2100MHz και ο IMC να είναι επίσης στα 2100MHz και σε 1:1 Mode, το FCLK ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ είναι τουλάχιστον στα 2100MHz αν όχι υψηλότερο. 

Και ποιος μου λέει εμένα ότι δεν έχουν αλλάξει τα πράγματα. Πάντως πολύ κακο το latency αν είναι έτσι... 

• Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 13,1k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ήδη υπήρχαν ενδείξεις για υψηλότερο FCLΚ από τον 3300Χ. Αρκετοί πιάνουν 1933 ή και 1966 FCLK όπως είχαμε δει στα βίντεο του μαλλιά GN

Επεξ/σία από kkatzos
  • Like 2

2 λεπτά πριν, akoinonitos είπε

Και ποιος μου λέει εμένα ότι δεν έχουν αλλάξει τα πράγματα. Πάντως πολύ κακο το latency αν είναι έτσι... 

Aλλαγή που απαιτεί επανασχεδιασμό του CPU vs πιο ώριμο process, fixes κτλ :P
Με την λογική να το πάρεις, το δεύτερο είναι πολύ πιθανότερο. 

• Like 1

52 λεπτά πριν, Lfc είπε

Να και το δικό μου στην Asus x570 prime pro. Καταπληκτικό ΒΙΟS απλό μπορείς να κάνεις παπάδες αλλά θέλει λίγο χρόνο να το μάθεις και εγώ βαριέμαι να ασχοληθώ τώρα....

agesa.png

Αυτό το BIOS είναι αρχαίο, φλάσαρε ποιο πρόσφατο

• Thanks 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, kostas_anes είπε

Aλλαγή που απαιτεί επανασχεδιασμό του CPU vs πιο ώριμο process, fixes κτλ :P
Με την λογική να το πάρεις, το δεύτερο είναι πολύ πιθανότερο. 

Για πιο λόγο να απαιτεί επανασχεδιασμό κατι τετοιο?  Το if δεν χρειάζεται να είναι λινκαρισμενο με το uclk

Επεξ/σία από akoinonitos
  • Thanks 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, malakudi είπε

Πως το κάνω update? Κάπου είδα στο bios για αναβάθμιση. Σήμερα ασχολούμαι με τα παιχνίδια της nitro. Θα το κοιτάξω. Ευχαριστώ

Επεξ/σία από Lfc

51 λεπτά πριν, akoinonitos είπε

Για πιο λόγο να απαιτεί επανασχεδιασμό κατι τετοιο?  Το if δεν χρειάζεται να είναι λινκαρισμενο με το uclk

Γιατί δεν είναι software limitation, είναι hardware limitation. Πρέπει να αλλάξει η αρχιτεκτονική του I/O chip (και ίσως και λίγο του CCX) για να επιτραπεί κάτι τέτοιο. Εδώ κατά το release λέγανε πόσο τους προβλημάτισε στον σχεδιασμό το unlinked IF/IMC και τα dividers που επέβαλαν και ότι ήταν προϊόν εξαιρετικής μηχανικής το τελικό αποτέλεσμα. 

50 λεπτά πριν, kostas_anes είπε

Γιατί δεν είναι software limitation, είναι hardware limitation. Πρέπει να αλλάξει η αρχιτεκτονική του I/O chip (και ίσως και λίγο του CCX) για να επιτραπεί κάτι τέτοιο. Εδώ κατά το release λέγανε πόσο τους προβλημάτισε στον σχεδιασμό το unlinked IF/IMC και τα dividers που επέβαλαν και ότι ήταν προϊόν εξαιρετικής μηχανικής το τελικό αποτέλεσμα. 

Και το ότι ο if και ο imc δεν πηγαινε πάνω από 3800 hardware limitation ήταν, ο λόγος που δεν αφήνουν τον imc να ξεπεράσει το if ποιος ειναι?  Αν ήταν θέμα σιλικόνης γτ τώρα να μην αλλάξουν τον περιορισμό, δεν νομίζω ότι θέλει αλλαγή αρχιτεκτονικής αυτό, συχνότητες ειναι

• Like 1
  • Thanks 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 ώρες πριν, malakudi είπε

13 ώρες πριν, ilos είπε

Ακόμα με 1.0.0.3 ABBA είμαι και δε νομίζω να αλλάξω και ποτέ tbh.😁

Όποιος έχει καεί στο παρελθόν (ryzen 1st gen) φυσά και το γιαούρτι.

Άντε τώρα ποιον να ακούσεις...

Επεξ/σία από Lfc

1 ώρα πριν, akoinonitos είπε

Και το ότι ο if και ο imc δεν πηγαινε πάνω από 3800 hardware limitation ήταν, ο λόγος που δεν αφήνουν τον imc να ξεπεράσει το if ποιος ειναι?  Αν ήταν θέμα σιλικόνης γτ τώρα να μην αλλάξουν τον περιορισμό, δεν νομίζω ότι θέλει αλλαγή αρχιτεκτονικής αυτό, συχνότητες ειναι

Είναι θέμα hardware και μάλιστα μεγάλο. Το να τρέχεις σύγχρονα ακολουθιακά κυκλώματα σε ασυγχρονία μεταξύ τους είναι τρομερά μπελαλίδικο πράγμα και απαιτεί διάφορες μεθόδους έτσι ώστε να μην φλοπάρει εντελώς το κύκλωμα, αν κρίνω από αυτά που μου έχουν πει οι καθηγητές μου (trust me i'm an engineer από τα LIDL φάση :P. Στα ακολουθιακά το output του κυκλώματος δεν εξαρτάται μόνο από το input, μιας και αρκετά (η ακόμα και όλα) τα στοιχεία του κυκλώματος επανατροφοδοτούνται. 

Mπορεί κάλλιστα να υπάρχει το απαραίτητο ηλεκτρονικό κύκλωμα όπου φέρνει την ασυγχρονία στα ίσα, με τις ανάλογες καθυστερήσεις φυσικά, αλλά να είναι one way, όντας βασισμένο στο FCLΚ (το οποίο σχεδιαστικά μου φαίνεται σωστή επιλογή). 
Πέρα από το BCLK των 100MHz όπου βασίζονται όλα, για παραπάνω clock divisions και logic sorcery πρέπει να έχεις ένα άλλο clock signal ως βάση και μετά αναπροσαρμόζεις τα υπόλοιπα που τροφοδοτούνται από αυτό (στην περίπτωσή μας το FCLK). Δεν μπορώ να δω πως μπορεί κανείς να φτιάξει ένα ηλεκτρικό κύκλωμα ανεξάρτητο από τα δύο, το οποίο μπορεί να βγάλει ratios και για τα δύο, χωρίς να χρησιμοποιεί κάτι ως βάση.

20 λεπτά πριν, kostas_anes είπε

Είναι θέμα hardware και μάλιστα μεγάλο. Το να τρέχεις σύγχρονα ακολουθιακά κυκλώματα σε ασυγχρονία μεταξύ τους είναι τρομερά μπελαλίδικο πράγμα και απαιτεί διάφορες μεθόδους έτσι ώστε να μην φλοπάρει εντελώς το κύκλωμα, αν κρίνω από αυτά που μου έχουν πει οι καθηγητές μου (trust me i'm an engineer από τα LIDL φάση :P. Στα ακολουθιακά το output του κυκλώματος δεν εξαρτάται μόνο από το input, μιας και αρκετά (η ακόμα και όλα) τα στοιχεία του κυκλώματος επανατροφοδοτούνται. 

Mπορεί κάλλιστα να υπάρχει το απαραίτητο ηλεκτρονικό κύκλωμα όπου φέρνει την ασυγχρονία στα ίσα, με τις ανάλογες καθυστερήσεις φυσικά, αλλά να είναι one way, όντας βασισμένο στο FCLΚ (το οποίο σχεδιαστικά μου φαίνεται σωστή επιλογή). 
Πέρα από το BCLK των 100MHz όπου βασίζονται όλα, για παραπάνω clock divisions και logic sorcery πρέπει να έχεις ένα άλλο clock signal ως βάση και μετά αναπροσαρμόζεις τα υπόλοιπα που τροφοδοτούνται από αυτό (στην περίπτωσή μας το FCLK). Δεν μπορώ να δω πως μπορεί κανείς να φτιάξει ένα ηλεκτρικό κύκλωμα ανεξάρτητο από τα δύο, το οποίο μπορεί να βγάλει ratios και για τα δύο, χωρίς να χρησιμοποιεί κάτι ως βάση.

Κωστα βαζοντας στην προταση σου το μπορει αυτοματως το κανει μη σιγουρο αυτο που μου λες 😛

• Like 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 λεπτά πριν, akoinonitos είπε

Κωστα βαζοντας στην προταση σου το μπορει αυτοματως το κανει μη σιγουρο αυτο που μου λες 😛

Προφανώς και είναι μη σίγουρο, αν δεν έχω το σχηματικό μπροστά μου ή δεν μου το πει κάποιος που έχει δει το σχηματικό, δεν μπορώ να σου πω ότι έτσι είναι :P
Απλώς είναι πολύ πιο λογικό να είναι έτσι. Ούτως η άλλως speculations κάνουμε και οδηγούμαστε με βάση το τι είναι πιο λογικό. Και αυτό με την τεχνογνωσία φοιτητή και 10 πράγματα που μου έχουν πει καθηγητές μου. Κοινώς μπορεί να λέω Next-Level αρλούμπες. 

Αλλά τι άλλο να κάνουμε; Τα leaks είναι πραγματικά ο ορισμός των θεμάτων "συζήτηση να γίνεται".

Επεξ/σία από kostas_anes
  • Like 2

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 λεπτά πριν, kostas_anes είπε

Προφανώς και είναι μη σίγουρο, αν δεν έχω το σχηματικό μπροστά μου ή δεν μου το πει κάποιος που έχει δει το σχηματικό, δεν μπορώ να σου πω ότι έτσι είναι :P
Απλώς είναι πολύ πιο λογικό να είναι έτσι. Ούτως η άλλως speculations κάνουμε και οδηγούμαστε με βάση το τι είναι πιο λογικό. 

Καλα σιγουρα , παντως αν ειναι ετσι φαινεται οτι δεν σκαλαρει και πολυ το If και ο Imc μετα απο καποιο σημειο.

Επεξ/σία από akoinonitos

Μόλις τώρα, akoinonitos είπε

Καλα σιγουρα , παντως αν ειναι ετσι φαινεται οτι δεν σκαλαρει και πολυ το If και ο Imc μετα απο καποιο σημειο

Δεν αντιλέγω, το latency από την φυσική απόσταση πυρήνων/IO και την ανάγκη να περάσει από το ενδιάμεσο στάδιο είναι αρκετά υψηλό από μόνο του. Το οποίο μπορεί να μειωθεί με αναβάθμιση στο IF και τον τρόπο επικοινωνίας μεταξύ των dies μεν, αλλά νούμερα ενιαίου die δεν πρόκειται να πιάσει ποτέ.
Δυστυχώς είναι αναγκαίο κακό. Το monolithic design φαίνεται να πνέει τα λοίσθια και το chiplet design είναι ο πιο αποδοτικός και φθηνός τρόπος κατασκευής. 

Για το IF όπως το ξέρουμε τώρα πάντως, υπολογίζω το diminishing returns από τα 2000MHz και πάνω, ενώ στα 2400MHz+ πρέπει να δίνει πραγματικά ελάχιστα. 

1 ώρα πριν, Lfc είπε

Άντε τώρα ποιον να ακούσεις...

Το 1.0.0.3 ΑΒΒΑ καλό είναι. Αυτό που έδειξες στο screenshot είναι το πρώτο BIOS της μητρικής, αρχαίο. Απορώ πως πήρες μητρική με τόσο παλιό BIOS, πρέπει να ήταν 10 μήνες στο ράφι.

• Thanks 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...