Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
4 λεπτά πριν, giannhs.m είπε

Απλά ήθελα να ξέρω αν γίνεται απο το πρόγραμμα κάπως καθώς από το bios ξέρω απλά θεώρησα ότι εφόσον μπορώ να κάνω oc μπορεί κάπως ςνα το αποθηκεύσει και από εκεί ... ευχαριστώ πάντως...

Oχι δυστυχως δεν γινεται κατι τετοιο. Πρεπει να το ανοιγεις καθε φορα και να κανεις apply το OC σου.

• Απαντ. 13,1k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
4 λεπτά πριν, kostas_anes είπε

Oχι δυστυχως δεν γινεται κατι τετοιο. Πρεπει να το ανοιγεις καθε φορα και να κανεις apply το OC σου.

Ευχαριστώ πολύ Κώστα μην ξέρει τι μπορεί να φταίει στο άλλο που ρώτησα?

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 18/4/2020 στις 9:25 ΜΜ, EddieObscurant είπε

Τι πού το λέει? Εσυ την εβαλες την εικονα, εμένα ρωτας? Πού να ξέρω που την βρηκες? Διαρροες εχουμε, δεν υπαρχει κάτι επισημο. Αν υπηρχε δεν θα κάναμε αυτήν την συζήτηση, θα σου δειχνα κατευθειαν τα specs.

Οι διαφορες παντως ειναι αυτες και περιμενω να επιβεβαιωθουν οταν με το καλο κυκλοφορήσουν

spacer.png

Aυτές οι general purpose να είναι gen 3 μεγάλη υπόθεση πάντως. Εγώ πχ στε B350 έχω αναγκαστεί να δουλεύω οικονομικό NVME με κάρτα σε gen2. Μιας και η μοναδική m.2 θύρα της μητρικής μου καταλαμβάνεται από έναν m.2-sata δίσκο, και φυσικά η μοναδική 16x από την κάρτα γραφικών.

Όσο για το PCIE 4.0. Νομίζω πως  ο κόσμος δεν έχει αντιληφθεί ότι προσφέρει επιδόσεις και "αέρα" και σε περιπτώσεις πέραν των δυνατών καρτών ή πανάκριβων NVME δίσκων. Γι αυτό και σε πολλούς φαινόταν ανεξήγητη η συμπεριφορά με rx 5500xt.

Σε μένα ας πούμε, προσφέρει ακόμα και δίχως gen3 κάρτα! Όταν στο Resolve δουλεύω in-out με ψιλο-ασυμπίεστο codec (canopus), δίχως εφέ, πχ απλό editing, ή merging, ή cut και export σε ξεχωρα αρχεία, αν ενεργοποιήσω το PCIE 4.0 σε B350 με μια ταπεινή GTX 760 4GB έχω σημαντική αύξηση στα FPS (από 220-270 κυμαινόμενα σε 300+ σταθερά!!! στο πρότζεκτ που δοκίμαζα με ανοικτό το στόμα, δίχως να αλλάξω τίποτε άλλο) με τον ryzen 1600 να δουλεύει τέρμα και την κάρτα στο 30%. Η αφορμή να το ενεργοποιήσω, ήταν ότι παρατήρησα ότι το gpuz έδειχνε πάνω από 50% χρήση σε PCIE 3.0 X16 κατά το export.  Επαναλαμβάνω, GTX 760, ryzen 1600, Β350.

Επεξ/σία από nicksoti
Δημοσ.

@giannhs.m Αν κάνεις OC και έχεις μερικές φορές προβλήματα σημαίνει ότι το OC σου δεν είναι σταθερό.

Τα stress test που αναφέρεις είναι ενδεικτικά, ακόμα και αν έχεις περάσει 24ώρο Prime 95 και IntelBurn υπάρχει περίπτωση το PC σου να μην είναι 100% σταθερό σε κάποιο άλλο load.

Ιδίως τα stress test του δεκάλεπτου δεν είναι ιδιαίτερα αξιόπιστα.

Δημοσ.
1 ώρα πριν, nicksoti είπε

Aυτές οι general purpose να είναι gen 3 μεγάλη υπόθεση πάντως. Εγώ πχ στε B350 έχω αναγκαστεί να δουλεύω οικονομικό NVME με κάρτα σε gen2. Μιας και η μοναδική m.2 θύρα της μητρικής μου καταλαμβάνεται από έναν m.2-sata δίσκο, και φυσικά η μοναδική 16x από την κάρτα γραφικών.

Όσο για το PCIE 4.0. Νομίζω πως  ο κόσμος δεν έχει αντιληφθεί ότι προσφέρει επιδόσεις και "αέρα" και σε περιπτώσεις πέραν των δυνατών καρτών ή πανάκριβων NVME δίσκων. Γι αυτό και σε πολλούς φαινόταν ανεξήγητη η συμπεριφορά με rx 5500xt.

Σε μένα ας πούμε, προσφέρει ακόμα και δίχως gen3 κάρτα! Όταν στο Resolve δουλεύω in-out με ψιλο-ασυμπίεστο codec (canopus), δίχως εφέ, πχ απλό editing, ή merging, ή cut και export σε ξεχωρα αρχεία, αν ενεργοποιήσω το PCIE 4.0 σε B350 με μια ταπεινή GTX 760 4GB έχω σημαντική αύξηση στα FPS (από 220-270 κυμαινόμενα σε 300+ σταθερά!!! στο πρότζεκτ που δοκίμαζα με ανοικτό το στόμα, δίχως να αλλάξω τίποτε άλλο) με τον ryzen 1600 να δουλεύει τέρμα και την κάρτα στο 30%. Η αφορμή να το ενεργοποιήσω, ήταν ότι παρατήρησα ότι το gpuz έδειχνε πάνω από 50% χρήση σε PCIE 3.0 X16 κατά το export.  Επαναλαμβάνω, GTX 760, ryzen 1600, Β350.

Χωρίς να γνωρίζω τέτοιου είδος εργασίες σαν το project που αναφέρεις, εντελώς πληροφοριακά. Η μητρική σου με B350 chipset δεν υποστηρίζει pci express gen 4.0 (κανονικά) αλλά ίσως υπάρχει η επιλογή του στο BIOS επειδή είναι έκδοση (BIOS) για υποστήριξη Zen 2 επεξεργαστών. Για να έχεις pci express gen 4.0 πρέπει να έχεις εγκατεστημένο κάποιο Zen 2 επεξεργαστή (Ryzen 3600, 3700, 3800 κλπ.) ενώ έχεις τον 1600 που δεν υποστηρίζει pci express gen 4.0. Επίσης η ταπεινή σου GTX 760 υποστηρίζει pci express gen 3.0!

Αναφορά σε κείμενο

Bus Support   PCI Express 3.0

• Like 3
Δημοσ.

Έχει επιλογή στο bios, είναι 2 εκδόσεις πίσω (ΑΒΒΑ νομίζω).

Μα ακριβώς αυτό τονίζω, βλέπω διαφορές απλά ενεργοποιώντας το gen 4.0 από το bios, με gen 3 cpu/gpu. Δοκιμασμένο επαναλαμβανόμενα, με render από NVME σε raid ssd για να μην υπάρχει bottleneck από δίσκους. Ίσως πρόκειται για κάποιο bug; Δεν ξέρω, εγώ αυτό που βλέπω αυτό γράφω.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
17 λεπτά πριν, nicksoti είπε

Μα ακριβώς αυτό τονίζω, βλέπω διαφορές απλά ενεργοποιώντας το gen 4.0 από το bios, με gen 3 cpu/gpu. Δοκιμασμένο επαναλαμβανόμενα, με render από NVME σε raid ssd για να μην υπάρχει bottleneck από δίσκους. Ίσως πρόκειται για κάποιο bug; Δεν ξέρω, εγώ αυτό που βλέπω αυτό γράφω.

Ναι υπήρχε επιλογή στο bio στο ΑΒΒΑ για PCI-E V4.0 αλλά πρέπει το Ι/Ο του επεξεργαστή σου να είναι PCI-E V4.0 για να τρέξει σε 4.0

Εσένα το I/O του επεξεργαστή είναι PCI-E V3.0

Από εκεί και πέρα έχεις κάνει ένα λάθος στο σύστημά σου.

Τον οικονομικό Μ2 NVME πρέπει να τον βάλεις στην M2 που έρχεται από την CPU

και τον M2 SATA στην δεύτερη.

Εχεις κάνει το ανάποδο .....

Οι δίαυλοι που γινονται PCI-E V4.0 με το ABBA είναι οι παρακάτω.

B550.png.5c817417337ee50b57bbb54e18827f6

αλλά όπως θα διαπιστώσεις , πρέπει να είναι PCI-E V4.0 ο επεξεργαστής (RYZEN 3000).

Στην εικόνα φαίνεται που πρέπει να τοποθετήσεις τον NVME  σου.

Τον Sata πάνω στο promontrory (b450/b350) αλλά τον NVME στην πάνω M2 που έρχεται από το CPU.

Αλήθεια ποιοι είναι οι SSD , NVME που έχεις?

Επεξ/σία από adtakhs
  • Like 1
Δημοσ.

όχι δεν έχω κάνει λάθος. 1  m.2 θύρα έχει η μητρική και την καταλαμβάνει ένας western digital green, sata, και είναι σε raid με έναν PNY SSD 2.5 inch. 

Ο Nvme (ένας HP 128gb) είναι για boot, se pci x4 κάρτα m.2 adapter, μέσω ενός 1Χ - 16Χ 2.0 usb riser στη μοναδική ελεύθερη pcie θύρα.

Η μόνη παρατήρηση που έχω στο διάγραμμα που έχεις, είναι ότι φαίνεται ότι το chipset δεν παίζει κανένα ρόλο. Όμως παίζει.

Δημοσ.
11 ώρες πριν, nicksoti είπε

Δεν έχεις ούτε CPU pci-e v4 ούτε GPU pci-e v4. Δεν αμφισβητώ την παρατήρησή σου αλλά πέραν κάθε αμφιβολίας δεν οφείλεται σε ταχύτητα pci-e. Κάτι άλλο αλλάζει η ρύθμιση που χρησιμοποιείς.

Δημοσ.
8 ώρες πριν, nicksoti είπε

Δεν αμφιβάλω για τα λεγόμενά σου ως προς το αποτέλεσμα της δοκιμής. Τα παραπάνω τα ανέφερα για να τα γνωρίζεις (τουλάχιστον για την GTX 760 νόμιζες πως είναι gen 2).

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Όχι  δεν νόμιζα ότι είναι gen2 η 760... αλλά και gen3 που είναι δεν αλλάζει κάτι. τέλος πάντων.

Πάντως έγραψα ότι ίσως ήταν κάποιο bug. Πουθενά αλλού δεν είδα διαφορά, παρά μόνο σε project με συγκεκριμένο codec και δίχως φίλτρα. 4 φορές άλλαξα μεταξύ gen3 και 4. 

Επεξ/σία από nicksoti
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
8 ώρες πριν, nicksoti είπε

όχι δεν έχω κάνει λάθος. 1  m.2 θύρα έχει η μητρική και την καταλαμβάνει ένας western digital green, sata, και είναι σε raid με έναν PNY SSD 2.5 inch. 

Ο Nvme (ένας HP 128gb) είναι για boot, se pci x4 κάρτα m.2 adapter, μέσω ενός 1Χ - 16Χ 2.0 usb riser στη μοναδική ελεύθερη pcie θύρα.

Η μόνη παρατήρηση που έχω στο διάγραμμα που έχεις, είναι ότι φαίνεται ότι το chipset δεν παίζει κανένα ρόλο. Όμως παίζει.

Το raid καλό είναι να το κάνεις πάνω στο promontory chip.

Όχι μεταξύ του πρώτου ενσωματωμένου στο CPU I/O και του δεύτερου promontory....

Από όσο καταλαβαίνω η μητρική που έχεις είναι η ASROCK B350(M) PRO 4 ?

Και τι τύπος RAID είναι αυτός ? 0 /1 ?

imageproxy.php.png

Επεξ/σία από adtakhs
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ειναι soft raid 0 μέσω windows.. Από achi σε raid στο bios αλλάζουν όλα, δεν μπορείς να επιλέξεις, οπότε πας σε επανεγκατάσταση που δεν το ήθελα.

Η μητρική είναι GA-A320-S2H v2 (B350). Σε αυτές τις μiκρούλες μετρημένα κουκιά είναι, μην το ψάχνεις, αν σκεφτείς μάλιστα ότι η GPU τρώει τη 2πλανή pcie και το 1ο sata...

Γι αυτό ο nvme, στο σκίτσο που έχεις, είναι πάνω στο switch, σε κάρτα-αντάπτορα pcie-m.2, στο κάτω-κατω pci-e x1 και μάλιστα με riser. Δεν υπάρχει ελεύθερη θύρα σε τίποτα, να στο πω απλά. Sata-pci- usb headers - dimm slots είναι όλα πιασμένα και τίποτα δεν μπαίνει αλλού...

Πχ αν θέλω να βάλω τον NVME στη m.2 θύρα της μητρικής, για να έχω φουλ επιδόσεις, μετά ο m.2 sata δεν μπαίνει πουθενά. Θέλω κάρτα- αντάπτορα με ενσωματωμένο sata controller που και δυσεύρετη είναι και κοστίζει όσο η μητρική και παραπάνω...

motherboard.jpg

Επεξ/σία από nicksoti
  • Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...