Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Btw κυκλοφόρησε σήμερα η 1909 που υποστηρίζει περισσότερα preffered cores και έχει καλύτερη συμπεριφορά ο win10 scheduler να διαλέγει τα συγκεκριμένα.

• Like 2
  • Απαντ. 13,1k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, elpenor είπε

Δεν είναι ακριβώς thermal throttling όσο το ότι δίνεις περισσότερα περιθώρια στον boost algorithm με τις χαμηλότερες θερμοκρασίες και τo λιγότερο ρεύμα. Θα μας πει ακριβώς ο @akoinonitos εγώ μπορεί να μην τα έχω καταλάβει καλά.

Εμένα το clock / effective clock ήταν χαμηλότερο στο prime από ότι στο CB20. Επειδή αγχώνομαι ότι θα την κάψω στο τέλος την μητρική δεν θα κάνω άλλο test σήμερα αλλά αύριο που θα έχω περάσει την καινούργια θα κάνω και εγώ πειράματα με το PBO και θα σου πω τα αποτελέσματα.

To χαμηλο LLC λόγω μεγαλύτερου vdroop βοηθάει στο να δίνει λιγότερη τάση σε load άρα χαμηλοτερη θερμοκρασια άρα μεγαλύτερα ρολόγια.  

Το ότι βλέπεις χαμηλότερα Ρολόγια στο prime95 από το CB είναι απολύτως φυσιολογικό. Όπως σε ένα πιο ελαφρύ bench από το CB θα δεις υψηλότερα ρολογια. Όσο πιο πολύ θα στρεσαρεται ο επεξεργαστής τόσο θα κατεβάζει την συχνότητα του προς την base. Προφανώς και δεν υπάρχουν πολλες εφαρμογές που θα σου ρίξουν την συχνότητα όπως στο prime95 αλλα και να υπήρχαν βλέπεις ότι ο αλγόριθμος προσπαθεί να "προστατεψει" το chip 

Επεξ/σία από akoinonitos
  • Like 2
Δημοσ.
1 ώρα πριν, akoinonitos είπε

To χαμηλο LLC λόγω μεγαλύτερου vdroop βοηθάει στο να δίνει λιγότερη τάση σε load άρα χαμηλοτερη θερμοκρασια άρα μεγαλύτερα ρολόγια.  

Το ότι βλέπεις χαμηλότερα Ρολόγια στο prime95 από το CB είναι απολύτως φυσιολογικό. Όπως σε ένα πιο ελαφρύ bench από το CB θα δεις υψηλότερα ρολογια. Όσο πιο πολύ θα στρεσαρεται ο επεξεργαστής τόσο θα κατεβάζει την συχνότητα του προς την base. Προφανώς και δεν υπάρχουν πολλες εφαρμογές που θα σου ρίξουν την συχνότητα όπως στο prime95 αλλα και να υπήρχαν βλέπεις ότι ο αλγόριθμος προσπαθεί να "προστατεψει" το chip 

x265 encoding, νομίζω είναι το ίδιο απαιτητικό. Είδα πολύ ψηλές θερμοκρασίες με το x265 που δεν είχα δει ποτέ με blender ή με CB20.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
8 λεπτά πριν, malakudi είπε

x265 encoding, νομίζω είναι το ίδιο απαιτητικό. Είδα πολύ ψηλές θερμοκρασίες με το x265 που δεν είχα δει ποτέ με blender ή με CB20.

ισως δεν ξερω να σου απαντησω

Επεξ/σία από akoinonitos
Δημοσ.

Το βραδάκι θα το πάω από την αρχή. βήμα βήμα αλλάξοντας 3-4 πράγματα κάθε φόρα..

παραθέτω κάποιες φωτογραφίες απο το bios της μητρικής ...

αν θελετε και μπορείτε πειτε μου "παω εκει αλλάζω αυτό για να..."

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

20191112_202450.jpg

20191112_202919.jpg

20191112_202949.jpg

20191112_203006.jpg

20191112_203144.jpg

20191112_203225.jpg

20191112_203543.jpg

20191112_203139.jpg

20191112_203144.jpg

20191112_203225.jpg

20191112_203349.jpg

20191112_203415.jpg

20191112_203543.jpg

Δημοσ.
6 λεπτά πριν, sstav είπε

Το βραδάκι θα το πάω από την αρχή. βήμα βήμα αλλάξοντας 3-4 πράγματα κάθε φόρα..

παραθέτω κάποιες φωτογραφίες απο το bios της μητρικής ...

αν θελετε και μπορείτε πειτε μου "παω εκει αλλάζω αυτό για να..."

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Δεν καταλαβαίνω γιατί θέλεις να τα πειράξεις όλα, το PC δουλεύει μια χαρά και με το bios στο auto. Οι λόγοι να κάνεις κάποια αλλαγή είναι οι παρακάτω:

1. Επειδή κανένα chip δεν είναι ίδιο με το άλλο αν έχεις όρεξη να πειραματιστείς μπορείς να βρεις ακριβώς τα όρια των δικών σου CPU/RAM σε συνδυασμό με τη μητρική σου και να μπορέσεις να τα ρυθμίσεις με τον καλύτερο τρόπο ώστε να πετύχεις λίγο καλύτερες θερμοκρασίες ή επιδόσεις. Φυσικά εσύ πρέπει να κάνεις την περισσότερη δουλειά σε αυτό τον τομέα γιατί εξαρτάται από τα δικά σου chip.

2. Να στρεσάρεις το chip περισσότερο από όσο θέλει η εταιρεία που το έφτιαξε, ακυρώνοντας την εγγύηση και κερδίζοντας κάποιες επιδόσεις που θα φανούν σε κάποια benchmark ή σε κάποιο παιχνίδι που παίζεις competitive. Αυτές οι επιδόσεις δεν είναι αισθητές σε φυσιολογική χρήση ούτε σε gaming που το bottleneck είναι η κάρτα γραφικών. Πάντα ρισκάρεις να κάνεις ποιο γρήγορα degrade τα chip σου, ακόμα περισσότερο αν δεν έχεις πολύ καλή ψύξη και δεν ξέρεις ακριβώς τι κάνεις.

Το PBO μπορεί να ακυρώνει την εγγύηση αλλά επειδή το έχει φτιάξει η ίδια η εταιρεία με λογικές ρυθμίσεις θεωρούμε (ο χρόνος θα δείξει) ότι δεν θα δημιουργεί degrade με καλή ψύξη και τροφοδοσία. Tο low LLC είναι κάτι που κάνει καλό στον επεξεργαστή οπότε όσο δεν χάνεις επιδόσεις με αυτό μπορείς να το χρησιμοποιήσεις.

• Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Εδώ μου ειπε ο ακοινώνητος να πειράξω το PBO στο βιος όχι στο ryzen master. To auto oc στο ryzen master φορτώνει τις επιλογές από bios? Τι σημαίνει αυτό που έχω δει PBO+Auto OC (και τα 2);

Γιατί να μην αλλάξω όλα τα Auto με τα default values στα πράγματα που γνωρίζουμε; Στα βασικά πχ Spread Spectrum DISABLED,

RAM voltage 1.35 /Major Subtimmings etc

γιατί να μην ορίζω to mclck ίσο με το fclck? Δεν ξέρω που υπάρχει αυτή η επιλογή στο bios

γιατί να μην ορίσω το Uncore voltage 1.10? Και αυτά που βάζω να τα βλέπω στα monitoring tools!...

Tι μαλακία είναι αυτή με τα VID που τρεμοπαίζουν οι τιμές τους και τα perf clocks...το Effective ειναι το πραγματικό και αυτό θέλω να βλέπω στα εργαλεία ...τα άλλα ας γράφουν και 6000Μhz

Συγγνώμη για αυτές τις ερωτήσεις...ισως σε σας ειναι ξεκάθαρα και λογικά, στο δικό μου το μυαλό δεν είναι ... και επειδή εδωσα τα χρήματα που έδωσα και με ταλαιπωρεί έτσι δεν νιώθω να έκανα την καλύτερη αγορά...

Επεξ/σία από sstav
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
51 λεπτά πριν, elpenor είπε

Το PBO μπορεί να ακυρώνει την εγγύηση αλλά επειδή το έχει φτιάξει η ίδια η εταιρεία με λογικές ρυθμίσεις θεωρούμε (ο χρόνος θα δείξει) ότι δεν θα δημιουργεί degrade με καλή ψύξη και τροφοδοσία. Tο low LLC είναι κάτι που κάνει καλό στον επεξεργαστή οπότε όσο δεν χάνεις επιδόσεις με αυτό μπορείς να το χρησιμοποιήσεις.

Καλα στειλε εσυ τσιπακι για rma και αμα σου πουν καηκε ξερω γω γτ ειχες Pbo On και δεν στο αντικαταστησουν ελα να μου τρυπησεις την μυτη :P

29 λεπτά πριν, sstav είπε

Εδώ μου ειπε ο ακοινώνητος να πειράξω το PBO στο βιος όχι στο ryzen master. To auto oc στο ryzen master φορτώνει τις επιλογές από bios? Τι σημαίνει αυτό που έχω δει PBO+Auto OC (και τα 2);

Γιατί να μην αλλάξω όλα τα Auto με τα default values στα πράγματα που γνωρίζουμε; Στα βασικά

πχ Spread Spectrum DISABLED

γιατί να μην ορίζω to mclck ίσο με το fclck? Δεν ξέρω που υπάρχει αυτή η επιλογή στο bios

γιατί να μην ορίσω το Uncore voltage 1.10? Και αυτά που βάζω να τα βλέπω στα monitoring tools

Συγγνώμη για αυτές τις ερωτήσεις...ισως σε σας ειναι ξεκάθαρα και λογικά, στο δικό μου το μυαλό δεν είναι ... και επειδή εδωσα τα χρήματα που έδωσα και με ταλαιπωρεί έτσι δεν νιώθω να έκανα την καλύτερη αγορά...

καταρχας ,πες μας τι θελεις ησυχια η επιδοσεις ? ποιες μνημες εχεις ακριβως (λινκ) τι χρηση κανεις στο pc ,τι ψυξη εχεις στην cpu

το Auto overclock ειναι το +200 που εβαλες στο Bios , οτι κανεις το κανεις απο το Bios το ryzen master εχε το μονο για Monitoring.

Επισης ξεχνα το συνδρομο Intel που επρεπε να βαζεις τις τασεις Manual για να μην δινουν παραπανω

Επεξ/σία από akoinonitos
  • Like 2
Δημοσ.
4 λεπτά πριν, sstav είπε

Γιατί να μην αλλάξω όλα τα Auto με τα default values στα πράγματα που γνωρίζουμε; Στα βασικά

πχ Spread Spectrum DISABLED

γιατί να μην ορίσω το Uncore voltage 1.10? Και αυτά που βάζω να τα βλέπω στα monitoring tools

Αν η αγορά σου δε σε ικανοποιεί στα Auto settings, το 5% παραπάνω που θα κερδίσεις με fine-tuning - γιατί τόσο είναι - πάλι δε θα σε ικανοποιεί.

Πχ εγώ με 3900X σε stock και RAM απλώς στο profile της, πιάνω περίπου 7080 σε CB20. Με όλα fine tuned και PBO πιάνω 7480. 5,6% διαφορά. Και αυτό στο CB20 που είναι short length test και δε προλαβαίνει να πέσει η απόδοση λόγω thermals. Αν τρέξω κανένα x265 που παίρνει ώρες, η διαφορά είναι σίγουρα κάτω από 5%.

Πέρασαν οι εποχές που με overclock έπαιρνες +50% (Celeron 300A) ή έστω 33% (I7 2600K). Για μένα δεν αξίζει καν το χαμένο χρόνο σε δοκιμές αυτό το 5%.

• Like 5
Δημοσ.
3 λεπτά πριν, akoinonitos είπε

Καλα στειλε εσυ τσιπακι για rma και αμα σου πουν καηκε ξερω γω γτ ειχες Pbo On και δεν στο αντικαταστησουν ελα να μου τρυπησεις την μυτη :P

καταρχας ,πες να τι θελεις ησυχια η επιδοσεις ? ποιες μνημες εχεις ακριβως (λινκ) τι χρηση κανεις στο pc ,τι ψυξη εχεις στην cpu

Δεν εννοούσα ότι δεν θα στο αλλάξουν αν καεί και λάθος μου αν βγαίνει αυτό το συμπέρασμα. Προσπάθησα να τοποθετηθώ έτσι ώστε να δείξω ότι είμαι υπέρ του PBO αν υπάρχει καλή ψύξη και τροφοδοσία αλλά ταυτόχρονα να μεταδώσω ότι υπάρχει ρίσκο στο να πειράζεις όλες τις ρυθμίσεις του bios χωρίς να είσαι 100% σίγουρος για τα όρια του chip σου. Ένα μόνιμο 1.48V στον επεξεργατή αρκεί για να γίνει degrade

Ένα ρίσκο που εγώ το παίρνω γιατί με διασκεδάζει πολύ να ανακαλύπτω πως μπορώ να ξεζουμίσω λίγο ακόμα το hardware αλλά όταν αρχίζει η πίεση της δουλειάς και θέλω απλά να ξέρω ότι δεν θα κολλήσει τότε άνετα να καταλήξω στο όλα auto γιατί να έχω το κεφάλι μου ήσυχο.

15 λεπτά πριν, sstav είπε

Γιατί να μην αλλάξω όλα τα Auto με τα default values στα πράγματα που γνωρίζουμε; Στα βασικά πχ Spread Spectrum DISABLED,

γιατί να μην ορίσω το Uncore voltage 1.10? Και αυτά που βάζω να τα βλέπω στα monitoring tools!...

Tι μαλακία είναι αυτή με τα VID που τρεμοπαίζουν οι τιμές τους και τα perf clocks...το Effective ειναι το πραγματικό και αυτό θέλω να βλέπω στα εργαλεία ...τα άλλα ας γράφουν και 6000Μhz

Super είναι η αγορά σου δεν καταλαβαίνω τι σε στεναχωρεί πραγματικά. Έχεις επιδόσεις που είχαν μόνο server επεξεργαστές πριν από λίγα χρόνια με πολύ λογικά λεφτά και μία μητρική με τα καλύτερα mosfet. Επίσης ο akoinonitos δίνει πολύ καλές συμβουλές (ελπίζω να δώσει και σε εμένα αύριο που θα φορέσω την unify), και δεν υπάρχει διαφορά στο να κάνεις τις αλλαγές στο ryzen master ή στο bios πέρα από το ότι το ryzen master δεν τις σώζει μόνιμα οπότε γλιτώνεις τα bios reset αν περάσεις το όριο.

7 λεπτά πριν, malakudi είπε

Αν η αγορά σου δε σε ικανοποιεί στα Auto settings, το 5% παραπάνω που θα κερδίσεις με fine-tuning - γιατί τόσο είναι - πάλι δε θα σε ικανοποιεί.

Πχ εγώ με 3900X σε stock και RAM απλώς στο profile της, πιάνω περίπου 7080 σε CB20. Με όλα fine tuned και PBO πιάνω 7480. 5,6% διαφορά. Και αυτό στο CB20 που είναι short length test και δε προλαβαίνει να πέσει η απόδοση λόγω thermals. Αν τρέξω κανένα x265 που παίρνει ώρες, η διαφορά είναι σίγουρα κάτω από 5%.

Πέρασαν οι εποχές που με overclock έπαιρνες +50% (Celeron 300A) ή έστω 33% (I7 2600K). Για μένα δεν αξίζει καν το χαμένο χρόνο σε δοκιμές αυτό το 5%.

3% από το ένα click του PBO enable και 2.6% από όλο το υπόλοιπο fine tuning να υποθέσω.

• Like 4
Δημοσ.
7 λεπτά πριν, elpenor είπε

3% από το ένα click του PBO enable και 2.6% από όλο το υπόλοιπο fine tuning να υποθέσω.

CB20 7210 με ram optimized => +1,8% - βέβαια άλλο benchmark που είναι περισσότερο memory bandwidth limited θα είχε μεγαλύτερη διαφορά - αλλά λίγα είναι τέτοια
CB20 7350 με ram optimized και PBO one click => +1,9% ακόμα και τέλος
CB20 7480 με ram optimized και PBO optimized (EDC fine tune) => +1,7% ακόμα

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

CPU:3700X

MOBO: AORUS GIGA x570 ELITE

RAM gskill 3200 trident  2x16GB DDR4-3200 16-18-18-38-56-1,35V

https://www.skroutz.gr/s/15260746/G-Skill-Trident-Z-RGB-32GB-DDR4-3200MHz-F4-3200C16D-32GTZR.html

CPU COOLER: NOCTUA D14

Nα βλέπω effective rate στα 3900? όχι δεν με ικανοποιεί  Όταν διαβαζα για 4200 και μερικοί 4300-4400?

θέλω 4200 on all cores σε load ΕFFECTIVE σε games/video encoding/παντού! Θέλω να δίνω μια τάση / ρεύμα και να βλέπω τις πραγματικές τιμές στα εργαλεία.. σε όλα το ίδιο ... όχι να μυρίζω τα νύχια μου βλέποντας το ryzen master να λεει 4250 και στο hwinfo στο effective να βλέπω 3925...

Αλλάζω κάτι στο bios και η επίδραση που έχει ειναι σε διαφορετικό πράγμα από αυτό που άλλαξα....Μεγάλη και ανούσια πολυπλοκότητα

Επεξ/σία από sstav
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
5 λεπτά πριν, sstav είπε

https://www.skroutz.gr/s/15260746/G-Skill-Trident-Z-RGB-32GB-DDR4-3200MHz-F4-3200C16D-32GTZR.html

Nα βλέπω effective rate στα 3900? όχι δεν με ικανοποιεί  Όταν διαβαζα για 4200 και μερικοί 4300-4400?

θέλω 4200 on all cores σε load ΕFFECTIVE σε games/video encoding/παντού! Θέλω να δίνω μια τάση / ρεύμα και να βλέπω τις πραγματικές τιμές στα εργαλεία.. σε όλα το ίδιο ... όχι να μυρίζω τα νύχια μου βλέποντας το ryzen master να λεει 4250 και στο hwinfo στο effective να βλέπω 3925...

Αλλάζω κάτι στο bios και η επίδραση που έχει ειναι σε διαφορετικό πράγμα από αυτό που άλλαξα....

4200 all core δε νομίζω να μπορείς να έχεις παντού. 4300 και 4400 σίγουρα all core δε μπορείς, ακόμα και σε light loads. Την τάση για ποιο λόγο θες να την βλέπεις; Συγνώμη αλλά αυτά που γράφεις είναι ψυχαναγκασμός, δεν είναι πραγματικές ανάγκες. Πραγματική ανάγκη θα ήταν να έτρεχες κάποια tasks και να έβλεπες ότι είσαι 5-10% κάτω από τα reference tests.

Επεξ/σία από malakudi
  • Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
5 λεπτά πριν, sstav είπε

Αλλάζω κάτι στο bios και η επίδραση που έχει ειναι σε διαφορετικό πράγμα από αυτό που άλλαξα....Μεγάλη και ανούσια πολυπλοκότητα

Aν θελεις ολα αυτα που λες κανε  Manual overclock 4.2Ghz και τελειωσε η υποθεση αλλιως παρε ενα Intel και καντον οverclock oσο παει ,αν θες να φτιαξεις το συστημα σου να αποδιδει το βελτιστο σε καθε σεναριο πες μας να σου που τι να βαλεις και που ,με την γκρινια και την αρνητικοτητα δεν θα καταφερεις τπτ

Επεξ/σία από akoinonitos
  • Like 4

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...