sstav Δημοσ. 12 Νοεμβρίου 2019 Δημοσ. 12 Νοεμβρίου 2019 δεν υπαρχει ... αν το effective στο hwinfo ειναι το πραγματικό στα 3369-3429ΜΗζ τι στο διαολο γράφουν τα άλλα 42xx; Η θερμοκρασία ειναι σωστή; Το ρεύμα; 1,256 V ? Καληνύχτα σας και σας ευχαριστούμε που μας παρακολουθήσατε...
akoinonitos Δημοσ. 12 Νοεμβρίου 2019 Μέλος Δημοσ. 12 Νοεμβρίου 2019 8 λεπτά πριν, sstav είπε δεν υπαρχει ... αν το effective στο hwinfo ειναι το πραγματικό στα 3369-3429ΜΗζ τι στο διαολο γράφουν τα άλλα 42xx; Η θερμοκρασία ειναι σωστή; Το ρεύμα; 1,256 V ? Καληνύχτα σας και σας ευχαριστούμε που μας παρακολουθήσατε... τρεξε το ιδιο και με manual voltage , αν και δεν ετρεξες αυτο που σου ειπα που εχει Avx
elpenor Δημοσ. 12 Νοεμβρίου 2019 Δημοσ. 12 Νοεμβρίου 2019 (επεξεργασμένο) 16 λεπτά πριν, sstav είπε δεν υπαρχει ... αν το effective στο hwinfo ειναι το πραγματικό στα 3369-3429ΜΗζ τι στο διαολο γράφουν τα άλλα 42xx; Η θερμοκρασία ειναι σωστή; Το ρεύμα; 1,256 V ? Καληνύχτα σας και σας ευχαριστούμε που μας παρακολουθήσατε... Είναι φυσιολογικό τόσο χαμηλά effective clock; Εμένα είναι ελάχιστα χαμηλότερα από το core clock (έχω PBO disabled τώρα). Επεξ/σία 12 Νοεμβρίου 2019 από elpenor
sstav Δημοσ. 12 Νοεμβρίου 2019 Δημοσ. 12 Νοεμβρίου 2019 (επεξεργασμένο) Δεν μπορω να καταλαβω τι γινεται... κατεβασα και το prime. ετρεξε και εφθασαν οι πυρήνες στα 3900 με μεγάλο vdroop...1.25! Και θερμοκρασίες 87 βαθμοι σε noctua d14 τωρα σε idle βλεπω έναν πυρήνα στα 4200 στο 90% utiliztion και ρεύμα 1,48! ΜΕ PBO στα setting που ειπε ο ακοινωνητος...αν τα εχω βαλει σωστά στο bios....στο ryzen master βλέπω άλλα ppt/tdc/edc sta 720/380/480 από 1000/105/95... χρειαζομαι βοήθεια και εξηγήσεις γιατι θα το πετάξω απτο παράθυρο...κατι δεν γινεται/ρυθμιζεται σωστά... βάζω τα pbo settings που μου είπατε από βιος (ppt/tdc/edc 1000/105/95 , max frequency +200mhz)...φορτώνω ryzen master και στο oc mode λεει: Auto Overcloking....δεν έπρεπε να λεει pbo? μονίμως ο ένας πυρήνας φαινεται φορτωμένος στα 4200+ , usage 98% και η θερμοκρασία ειναι 51 βαθμοί. το ρεύμα ειναι 1.46-1-48 Επεξ/σία 12 Νοεμβρίου 2019 από sstav
akoinonitos Δημοσ. 12 Νοεμβρίου 2019 Μέλος Δημοσ. 12 Νοεμβρίου 2019 (επεξεργασμένο) 43 λεπτά πριν, sstav είπε Δεν μπορω να καταλαβω τι γινεται... κατεβασα και το prime. ετρεξε και εφθασαν οι πυρήνες στα 3900 με μεγάλο vdroop...1.25! Και θερμοκρασίες 87 βαθμοι σε noctua d14 τωρα σε idle βλεπω έναν πυρήνα στα 4200 στο 90% utiliztion και ρεύμα 1,48! ΜΕ PBO στα setting που ειπε ο ακοινωνητος...αν τα εχω βαλει σωστά στο bios....στο ryzen master βλέπω άλλα ppt/tdc/edc sta 720/380/480 από 1000/105/95... χρειαζομαι βοήθεια και εξηγήσεις γιατι θα το πετάξω απτο παράθυρο...κατι δεν γινεται/ρυθμιζεται σωστά... 87βαθμοι σε avx με 1.25v ,φαντάζεσαι να είσαι με manual 1.325v που το είχες πόσο παραπάνω θερμοκρασίες θα είχες? Λοιπόν όταν δουλεύεις το επεξεργαστή στοκ η με pbo δεν βάζεις manual τάση όπως καταλαβαίνεις. Ο επεξεργαστής είναι έτσι ρυθμισμένος που σε ελαφρυ load δίνει έως και 1.48v ανεβάζοντας όσο περισσότερο μπορεί τα ρολόγια του (απολύτως safe) ,η amd θεωρώ ότι ξέρει κάτι παραπάνω από εμάς. Οταν ομως τρεχεις μια εφαρμογή που ζορίζει αρκετά τον επεξεργαστή αρχίζει και ριχνει ρολόγια και τάση βάσει ενός αλγόριθμου ώστε να μην υποστεί ζημιά το τσιπ και να μείνει εντός ορίων σε κατανάλωση και θερμοκρασίες. Ενεργοποιώντας τώρα το pbo ανεβάζεις αυτά τα όρια ,σκέψου το σαν στοκ οβερκλοκ. Έτσι ο επεξεργαστής μπορεί να κρατήσει υψηλότερα ρολογια με περισσότερη όμως κατανάλωση και υψηλότερες θερμοκρασίες. Τα όρια αυτά είναι αυτά που εμείς βάζουμε manual ppt1000/tdc105/edc90. Τα όρια αυτά είναι εξαρτωμενα και από την μητρική σου. Το ppt είναι τα watt που θα επιτρέψει η μητρική να τραβήξει το socket To edc είναι τα ampere που θα επιτρέψει η μητρική να τραβηξει το τσιπ όταν αυτό βρίσκεται σε βαρύ load και τα vrm της μητρικής βρίσκονται σε φόρτο. Και το edc είναι τα ampere που θα επιτρέψει η μητρική να τραβηξει το chip όταν βρίσκεται σε πιο ελαφριά load όπου τα vrm δεν στρεσαρονται ιδιαίτερα. Τώρα για να σου γράφει το ryzen master αλλά limits απο αυτά που έχεις βάλει η έχει κάποιο bug η μητρική η έχεις κάνει κάτι λάθος. Τα settings είναι Pbo-advanced Limits - manual Ppt-1000 tdc -105 edc -90 Scalar - x10 LLC στη χαμηλότερη σκάλα (σε άλλες μητρικές είναι ο μικρότερος αριθμός σε άλλες ο μεγαλύτερος θα πρέπει να το ψάξεις) Περνας τους τελευταίους chipset drivers από το site της amd Περνάς το τελευταίο bios στην μητρική σου (Εκτός αν υπάρχουν αναφορές ότι έχει κάποιο bug) περνάς το 1usmus power plan των windows θα το βρεις μερικές σελίδες πιο πίσω. Απο bios βάζεις ότι βρεις από αυτά Cool&quiet enabled C-states enabled Cppc enabled Cppc preferred cores enabled Όλα αυτά αν θες το καλύτερο που μπορείς να πάρεις από το τσιπάκι αλλιώς τα αφήνεις όλα στοκ και δεν ασχολείσαι. Επίσης για τις μνήμες θα πρέπει στο bios να βάλεις memclk=uclk και το fclk στην μισή συχνότητα που τρέχεις τις ram. Αν δεν έχεις κάνει καθαρή εγκατάσταση καλό είναι να κάνεις. Επίσης στο msconfig στις υπηρεσίες τικαρε την απόκρυψη των υπηρεσιών της Microsoft και ότι απομείνει από εφαρμογές ξετικαρε τις εκτός αν κάποια σου είναι απολύτως απαραίτητο να την φορτώνει. Ελπίζω να μην σε κούρασα Ps: καλά τα λέει το ryzen master (+200 = auto overclock) ,επίσης δεν γίνεται να τα μάθεις όλα σε μια μέρα, μην τρελενεσαι Επεξ/σία 12 Νοεμβρίου 2019 από akoinonitos 15
nikpoth Δημοσ. 12 Νοεμβρίου 2019 Δημοσ. 12 Νοεμβρίου 2019 Σε b450 με 3600χ τα tdc και edc 105 και 90 να δοκιμάσω; παίζει κάποιο ρόλο το tdp του που είναι 95w?
akoinonitos Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2019 Μέλος Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2019 2 λεπτά πριν, nikpoth είπε Σε b450 με 3600χ τα tdc και edc 105 και 90 να δοκιμάσω; παίζει κάποιο ρόλο το tdp του που είναι 95w? Δεν ξέρω αν λειτουργούν οι μητρικές με το παλιό chipset ακριβώς το ίδιο. Μπορείς να βάλεις Ppt 1000 Tdc 120 Scalar x10 +200mhz Και να ξεκινήσεις με το edc στα 90A και να το ανεβάζεις 10A κάθε φορά και να δεις τι ρολόγια κρατάει στο CB και τι σκορ βγάζεις Να κοιτάς και τα effective clocks στο hwinfo αν είναι πολύ πιο χαμηλά από τα αλλά που βλέπεις από πάνω σημαίνει ότι δεν είναι καλά τα settings 2 1
nikpoth Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2019 Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2019 (επεξεργασμένο) Τα ρεύματα normal μου φαίνονται. Θα δοκιμάσω τώρα και llc auto απο 8. Edit: μαύρα χάλια στο αυτόματο llc. Έριξε όλους τους πυρήνες 0.050 και το σκορ 20 πόντους κάτω. Επεξ/σία 13 Νοεμβρίου 2019 από nikpoth
elpenor Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2019 Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2019 1 ώρα πριν, sstav είπε Δεν μπορω να καταλαβω τι γινεται... κατεβασα και το prime. ετρεξε και εφθασαν οι πυρήνες στα 3900 με μεγάλο vdroop...1.25! Και θερμοκρασίες 87 βαθμοι σε noctua d14 τωρα σε idle βλεπω έναν πυρήνα στα 4200 στο 90% utiliztion και ρεύμα 1,48! ΜΕ PBO στα setting που ειπε ο ακοινωνητος...αν τα εχω βαλει σωστά στο bios....στο ryzen master βλέπω άλλα ppt/tdc/edc sta 720/380/480 από 1000/105/95... χρειαζομαι βοήθεια και εξηγήσεις γιατι θα το πετάξω απτο παράθυρο...κατι δεν γινεται/ρυθμιζεται σωστά... βάζω τα pbo settings που μου είπατε από βιος (ppt/tdc/edc 1000/105/95 , max frequency +200mhz)...φορτώνω ryzen master και στο oc mode λεει: Auto Overcloking....δεν έπρεπε να λεει pbo? μονίμως ο ένας πυρήνας φαινεται φορτωμένος στα 4200+ , usage 98% και η θερμοκρασία ειναι 51 βαθμοί. το ρεύμα ειναι 1.46-1-48 Όλα τα ρολόγια 3900 είναι μια χαρά, voltage 1.25 όσο τρέχει το prime είναι μια χαρά (νομίζω ότι δεν είναι από το κύκλωμα vdroop αλλά από τον chip management αλγόριθμο της AMD). 1.48V spikes στο idle είναι μια χαρά γιατί δεν είναι πραγματικό idle, ακόμα και το HWInfo όταν κάνει poll ζητάει resources και οι πυρήνες κάνουν boost ώστε να τα δώσουν γρήγορα. Η θερμοκρασία μου φαίνεται λίγο ανεβασμένη, ίσως να φταίει το Prime. Εγώ έχω την ίδια ψύκτρα και το έτρεξα μία να δω αλλά τώρα δεν έχω PBO On και έχω και offset -0.075V στο ρεύμα. Τα ανεμιστηράκια δεν τα έκανε να γυρίσουν στο max το Prime όταν το έτρεξα σε small FFt's. Θα το τρέξω και αύριο με PBO On και χωρίς offset να δω πόσο θα φτάσει, αν η υποψία μου είναι σωστή κάτι δεν έχει πάει καλά με το airflow του κουτιού σου ή την πάστα ή δεν έχεις το δεύτερο fan στην ψύκτρα. 1
sstav Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2019 Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2019 (επεξεργασμένο) Ευχαριστώ για τις απαντήσεις ...θα το δω το βράδυ όταν επιστρέψω ...αν έχω όρεξη... Nα απαντήσω πως το σύστημα στήθηκε από την αρχή (καθαρή εγκατάσταση) με τους νέους -τελευταίους chipset drivers και bios to f10a της Aorus elite. Τι σημαίνει το LLC στην χαμηλότερη σκάλα; να προσπαθεί η μητρική να το εξισορροπήσει ή όχι - να έχω δηλαδή μεγάλο vdrop ή όχι; Γιατί ρε ΑMD δεν μου γράφεις παντου το effective clock, αφού αυτό ειναι το πραγματικό και ΟΛΕΣ οι εφαρμογές (Afterburner.OSD /coretemp/cpuz/ δείχνουν το core clock x (perf)? Επίσης με το edc στο 95 έχει τερματίσει σε load ...όπως βλέπω στο ryzen master....να μην το ανεβάσω κιάλλο; ΤΟ PBO από μητρική δεν έχει σχέση μετο PBO από Ryzen Master ; Δηλαδή αν εχω ενεργό PBO στο Βιοs είτε έχω την επιλογή default είτε PBO στο Ryzen master το ίδιο και το αυτό; Τι στο διατανο το διαφορετικό κάνει το Auto overclocking σε σχέση με το PBO? Στο βιος βλέπω επιλογή και για AMD CBS και για AMD overclocking Με ακόλουθες επιλογές ¨: AMD CBS: Performance /Prefetcher Settings/Memory Interleaving/DRAM Controller Config/XFR Enhancement/cTDP Control/ACS Enable/Enable AER Cap/PCIe ARI Support/Package Power Limit COnf/CPPC Preferred Cores AMD Overclocking: Manual CPU Oveclocking/DDR and Inf.Fabric Frequency/Timings / ECO Mode / PBO / LN2 mode / SoC Voltage / SoC/Uncore OC Mode / VDDP Voltage Control / VDDG Voltage Control / Onboard Voltage Control Επεξ/σία 13 Νοεμβρίου 2019 από sstav
elpenor Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2019 Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2019 (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, sstav είπε Ευχαριστώ για τις απαντήσεις ...θα το δω το βράδυ όταν επιστρέψω ...αν έχω όρεξη... Nα απαντήσω πως το σύστημα στήθηκε από την αρχή (καθαρή εγκατάσταση) με τους νέους -τελευταίους chipset drivers και bios to f10a της Aorus elite. Τι σημαίνει το LLC στην χαμηλότερη σκάλα; να προσπαθεί η μητρική να το εξισορροπήσει ή όχι - να έχω δηλαδή μεγάλο vdrop ή όχι; Γιατί ρε ΑMD δεν μου γράφεις παντου το effective clock, αφού αυτό ειναι το πραγματικό και ΟΛΕΣ οι εφαρμογές (Afterburner.OSD /coretemp/cpuz/ δείχνουν το core clock x (perf)? Επίσης με το edc στο 95 έχει τερματίσει σε load ...όπως βλέπω στο ryzen master....να μην το ανεβάσω κιάλλο; ΤΟ PBO από μητρική δεν έχει σχέση μετο PBO από Ryzen Master ; Δηλαδή αν εχω ενεργό PBO στο Βιοs είτε έχω την επιλογή default είτε PBO στο Ryzen master το ίδιο και το αυτό; Τι στο διατανο το διαφορετικό κάνει το Auto overclocking σε σχέση με το PBO? Στο βιος βλέπω επιλογή και για AMD CBS και για AMD overclocking Με ακόλουθες επιλογές ¨: AMD CBS: Performance /Prefetcher Settings/Memory Interleaving/DRAM Controller Config/XFR Enhancement/cTDP Control/ACS Enable/Enable AER Cap/PCIe ARI Support/Package Power Limit COnf/CPPC Preferred Cores AMD Overclocking: Manual CPU Oveclocking/DDR and Inf.Fabric Frequency/Timings / ECO Mode / PBO / LN2 mode / SoC Voltage / SoC/Uncore OC Mode / VDDP Voltage Control / VDDG Voltage Control / Onboard Voltage Control Το LLC στη χαμηλότερη σκάλα σημαίνει να μην υπάρχει LLC άρα το vdroop να λειτουργεί στο 100% (μέγιστο vdroop). Αν υπάρχει επιλογή LOW LLC τότε αυτή θα επιλέξεις, αν υπάρχουν νούμερα τότε είναι καλύτερα να διαβάσεις στο internet ποια είναι η χαμηλότερη τιμή (σου είχα δώσει ένα link που έκανε ανάλυση σε προηγούμενο post). Κανονικά το LLC μειώνει το % του κυκλώματος vdroop και στην μέγιστη τιμή LLC το απενεργοποιεί (no vdroop), η δική μου εμπειρία από το LLC implement της MSI μου έχει δημιουργήσει μία υποψία ότι στις μέγιστες τιμές επηρεάζει και το συνολικό voltage για αυτό εκτιμώ ότι είναι έυκολο να μπερδευτεί κάποιος αν δεν διαβάσει για την μητρική του. Διάφορα power limits που υπάρχουν έξω από το PBO είναι συνήθως για να ρίξεις το TDP του επεξεργαστή ώστε να δουλέψει χωρίς active cooling ή σε περιορισμένο περιβάλλον, δεν είναι επιλογές που μπορούν να αυξήσουν τις επιδόσεις. Όσο αφορά τα ρεύματα, τα SOC / VDDP / VDDG θα τα ρυθμίσεις ανάλογα με τις απαιτήσεις του OC της RAM. Το ίδιο και την συχνότητα του Inf Fabric. To uncore freq είναι η συχνότητα στα υπόλοιπα μέρη του επεξεργαστή εκτός από το core, έχω να το δω χρόνια σαν επιλογή σε μητρική και ιδανικά πρέπει να έχει την ίδια συχνότητα με το CPU. Υποθέτω ότι το Soc/Uncore OC Mode θα ενεργοποιεί κάποιο power management για auto boost στο SOC, δεν βρίσκω λόγο να υπάρχει ούτε dynamic voltage στο SOC και το power management μου φαίνεται δύο φορές περιττό, εγώ θα το έκανα disable αν το είχα σαν επιλογή και θα έδινα ένα fixed voltage στο SOC ανάλογο με τις απαιτήσεις της RAM (πχ 1.025V-1.05V). Επεξ/σία 13 Νοεμβρίου 2019 από elpenor 1
sstav Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2019 Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2019 Αρα όπως λέει και ο ακοινώνητος θέλουμε vdroop ώστε να μην κοκκινίσει ο επεξεργαστής - thermal throttle... (Σενάριο που με avx εβλεπε 1.25 core αλλά με μόλις 3900 mhz αντί για το επιθυμητό 4200 Εffective). To πόσο θα το βρούμε στην πορεία... Μπορώ να έχω 4150-4200 Μhz effective cpu clock οn all cores;
elpenor Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2019 Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2019 1 λεπτό πριν, sstav είπε Αρα όπως λέει και ο ακοινώνητος θέλουμε vdroop ώστε να μην κοκκινίσει ο επεξεργαστής - thermal throttle... (Σενάριο που με avx εβλεπε 1.25 core αλλά με μόλις 3900 mhz αντί για το επιθυμητό 4200 Εffective). To πόσο θα το βρούμε στην πορεία... Μπορώ να έχω 4150-4200 Μhz effective cpu clock οn all cores; Δεν είναι ακριβώς thermal throttling όσο το ότι δίνεις περισσότερα περιθώρια στον boost algorithm με τις χαμηλότερες θερμοκρασίες και τo λιγότερο ρεύμα. Θα μας πει ακριβώς ο @akoinonitos εγώ μπορεί να μην τα έχω καταλάβει καλά. Εμένα το clock / effective clock ήταν χαμηλότερο στο prime από ότι στο CB20. Επειδή αγχώνομαι ότι θα την κάψω στο τέλος την μητρική δεν θα κάνω άλλο test σήμερα αλλά αύριο που θα έχω περάσει την καινούργια θα κάνω και εγώ πειράματα με το PBO και θα σου πω τα αποτελέσματα. 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα