Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
5 ώρες πριν, malakudi είπε

Σε Χ470 Prime Pro με 1.0.0.3ABBA, EDC 95 ή 90, η απόδοση είναι σαφώς πεσμένη, χειρότερη και από auto (χωρίς PBO)

pare.png.d570a61c7a8a9481263e912f73c7e42a.png

Όπως φαίνεται, το μικρότερο EDC περιορίζει το TDC (Cinebench R20 score σε αυτό το run κάτω από 7000). Αν αυτό δουλεύει στις X570, μάλλον για bug μου κάνει παρά για feature.

Σε σένα δηλαδή όταν το EDC είναι 90, το TDC μέχρι πόσο πάει; Λογικά θα μένει 90, οπότε 90/105, θα πρέπει να δείχνει 85-86% TDC. Αν δείχνει 100%, τότε κάτι πάει λάθος και στην ουσία δε σέβεται το όριο του EDC. Αν βάλεις TDC 105, EDC 105 αλλάζει κάτι;

Και σε εμενα που εχω χ570 μητρικη + 3700x το EDC default 90  περιοριζει τον επεξεργαστη σε cinebench να τρεχει κοντα στο 4.1 ( μονο αν το ανεβασω η το βαλω στα ορια τις motherboard  , παει και παραπανω..)

Επεξ/σία από enable_your_mind
Δημοσ.
6 ώρες πριν, akoinonitos είπε

Μιας και ολοι κραζετε τα ανεμιστηρακια στο x570 να πω κατι που εγω το βρηκα χρησιμο στην μητρικη μου. Προσφατα εβαλα εναν m2 στο συστημα και βαραγε 50+ βαθμους παρολο που εχει αλουμινενια ψυκτρα η μητρικη. Το fan της μητρικης ειναι ρυθμισμενο ετσι απο deafult που δεν στροφαρει κατω απο 60 βαθμους ετσι εμενε σταματημενο , φτιαχνοντας ενα ησυχο curve στο bios ομως για το chipset fan εχω πολυ καλυτερες θερμοκρασιες στον M2 πλεον. Συγκεκριμενα με 1000-1500 στροφες στο chipset fan (εντελως αθορυβο) εχω 40 βαθμους στον m2 και 40-45 βαθμους στο chipset.

Εγώ πιστεύω καλό είναι να έχει το φαν εκεί γιατί πλέον δεν βγάζουν κουτιά με πλαϊνό φαν οπότε ανεβάζει και θερμοκρασία ποιο εύκολα. 

Δημοσ.
1 ώρα πριν, LIGHT1NG είπε

Εγώ πιστεύω καλό είναι να έχει το φαν εκεί γιατί πλέον δεν βγάζουν κουτιά με πλαϊνό φαν οπότε ανεβάζει και θερμοκρασία ποιο εύκολα. 

Καλά, εσένα δε θα έπρεπε να σε απασχολούν τέτοιες λεπτομέρειες αφού δεν έχεις πρόβλημα θερμοκρασιών.

Ως γνωστόν έχεις τον καλύτερο R5 2600 του πλανήτη που δουλεύει στα 4.3GHz με πολύ χαμηλή τάση 1.28V και ταυτόχρονα έχεις θερμοκρασίες και κατανάλωση όση ενός στοκ 2600.

🤣🤩🤪

Δημοσ.
7 ώρες πριν, malakudi είπε

Σε Χ470 Prime Pro με 1.0.0.3ABBA, EDC 95 ή 90, η απόδοση είναι σαφώς πεσμένη, χειρότερη και από auto (χωρίς PBO)

pare.png.d570a61c7a8a9481263e912f73c7e42a.png

Όπως φαίνεται, το μικρότερο EDC περιορίζει το TDC (Cinebench R20 score σε αυτό το run κάτω από 7000). Αν αυτό δουλεύει στις X570, μάλλον για bug μου κάνει παρά για feature.

Σε σένα δηλαδή όταν το EDC είναι 90, το TDC μέχρι πόσο πάει; Λογικά θα μένει 90, οπότε 90/105, θα πρέπει να δείχνει 85-86% TDC. Αν δείχνει 100%, τότε κάτι πάει λάθος και στην ουσία δε σέβεται το όριο του EDC. Αν βάλεις TDC 105, EDC 105 αλλάζει κάτι;

Μου φαινεται λογικο να σε κοβει το 95Α στον 3900x, εντυπωση μου κανει που δουλευει με stock limits απο 3700x εστω σε x570.

Δοκιμασε στο amd cbs nbio xfr, enable pbo, με manual limits οτι δινει η μητρικη στο auto για τον 3900x, το scalar αφησε το auto η βαλτο μεχρι ενα σημειο που δεν δινει υπερβολικο vcore.  Λογικα αυτο θα σου δωσει λιγο καλυτερο boost, απο το auto. Σε αυτο εξαρταται και ποσο πιεζει ειδη η μητρικη στο auto, γιατι στο x570 παιζουν τελειως αλλα clocks/voltages, λογικα και εσενα (αν ειναι και η prime στα ιδια πλαισια με ch6/ch7) στο auto πρεπει να παιζει πανω απο 4150 all core και 1.35v vcore, οποτε το pbo μενει να δωσει κατι ψιχουλα.

Στο ryzen master οι μπαρες PPT/TDC αλλαζουν αν τρεξεις κατι η ειναι σταθερες;

Δημοσ.
8 ώρες πριν, akoinonitos είπε

Τα ξερω ολα αυτα που γραφεις .Αυτο αφορα τις x570 μητρικες ,εχουν διαφορετικη συμπεριφορα απο οτι οι x470/b450. Αυτο ολο προκυπτει  απο το οτι εχει δοκιμαστει  σε 3700x ,3900x,3950x σε x570 μητρικη και εχει πιασει σε ολους. Στην ουσια κοροιδευεις το Pbo και κερδιζεις 25-75Mhz αναλογα και το κομματι σε σχεση με το να βαλεις τα Limits by motherboard. Βασικα αυτο ολο το προσεξα απο τα ρολογια και τα νουμερα των Limits μου ειχε o @Razor333 στην ch6 και ετσι δοκιμασα με Pbo να ριξω το edc στα 90Α απο τα 460Α που εδινε η μητιρκη μου δλδ να το βαλω στο στοκ edc. Eτσι δοκιμαζοντας με καποια παιδια που εχουν τους παραπανω επεξεργαστες να βαλουν με ppt max ,tdc max το edc στα στοκ A διαπιστωσα οτι και σε αυτους συμβαινει το ιδιο (σε αλλους πιο πολυ και σε αλλους πιο λιγο)

Tα απο κατω ειναι η διαφορα στον δικο μου. Μια αλλη παρατηρηση ειναι οτι στους 3700x αν βαλεις το Llc στην μικροτερη σκαλα εχεις καλυτερα νουμερα ,ενω στους 3900x χειροτερα απο οτι με το Llc auto με τα παραπανω settings παντα.

auto.png.36d67f124483b1e8ffe332519af9ddbc.png

llc.png.0a2c97942569663f3af37292b32c9812.png

Ρε φιλε τοσο χαμηλα ρευματα 0,93v πως τα πετυχαινεις; εμενα ο 3900 δεν πεφτει κατω απο 1.

Δημοσ.

καλημερα!! μπορει καποιος με asus crosshair x470 να μου πει τι idle temps εχει και ποσο του παει το vcore? εβαλα το 2901 εβαλα και pbo εγω δεν βλεπω διαφορες χωρις pbo το vcore ειτε με ειτε χωρις παει ελαχιστες φορες 1.1 σε idle παντα μιλαω με 1.470 και τα temps μου παιζουν στο hwinfo και στο cam απο 50 μεχρι 75+! μερικες φορες βλεπω και 80+ στο ryzen master παιζει απο 45 μεχρι 60 οΟ ολα τα προγραματα ειναι update και το chipset driver τελευταιο τι ρυθμησεις εχετε ρε σεις οτι και να αλλαζω δεν βλεπω διαφορες

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, zyx1979 είπε

καλημερα!! μπορει καποιος με asus crosshair x470 να μου πει τι idle temps εχει και ποσο του παει το vcore? εβαλα το 2901 εβαλα και pbo εγω δεν βλεπω διαφορες χωρις pbo το vcore ειτε με ειτε χωρις παει ελαχιστες φορες 1.1 σε idle παντα μιλαω με 1.470 και τα temps μου παιζουν στο hwinfo και στο cam απο 50 μεχρι 75+! μερικες φορες βλεπω και 80+ στο ryzen master παιζει απο 45 μεχρι 60 οΟ ολα τα προγραματα ειναι update και το chipset driver τελευταιο τι ρυθμησεις εχετε ρε σεις οτι και να αλλαζω δεν βλεπω διαφορες

Στο idle αυτη την στιγμη με 20-22 ambient πρεπει να πεφτει και κατω απο 30, τουλαχιστον στο ryzen master.

Τρεξε ενα cb15 και δες με hwinfo τι clocks πιανει και τι vcore δινει στο auto profile.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλημέρες παιδια!

Τελικά 3700Χ ή 3800Χ αν η χρηματική διαφορά δεν είναι πρόβλημα και προερχόμενος απο 2700Χ που έχω τώρα? Χρήση κυρίως για games (1440p).

Ουσιαστικά ο 3800Χ είναι binned 3700X σωστα? Einai 2-3% πιο γρήγορος σε εφαρμογές και παιχνίδια αλλά τραβάει 12% παραπάνω ρεύμα και ζεσταίνεται 3-5% παραπάνω σωστά?

Λενε αν θες 3800Χ απλά πάρε 3700Χ και ανοιξε PBO. Ναι αλλά ο 3800Χ με το ψηλοτερο TDP δεν έχει και μεγαλύτερο headroom για oc? Δηλαδή ενας 3800Χ oc δεν πατάει κατω έναν 3700Χ oc?

Επεξ/σία από Warlord1981
Δημοσ.
21 λεπτά πριν, mpokwsths είπε

Καλά, εσένα δε θα έπρεπε να σε απασχολούν τέτοιες λεπτομέρειες αφού δεν έχεις πρόβλημα θερμοκρασιών.

Ως γνωστόν έχεις τον καλύτερο R5 2600 του πλανήτη που δουλεύει στα 4.3GHz με πολύ χαμηλή τάση 1.28V και ταυτόχρονα έχεις θερμοκρασίες και κατανάλωση όση ενός στοκ 2600.

🤣🤩🤪

Θα σας ανεβάσει το παλικάρι που θα τον παραλάβει την Πέμπτη με τα settings που του έχω δώσει ☺️ και με τα ίδια settings ένας ακόμα τρέχει στα 4.1 με 1.275v all core λογικά θα σας ανεβάσει και εκείνος, επίσης όταν έχεις case που παίρνει εως και 10 fans σε push pull μέχρι και στην aio υδρόψυξη + άλλα 3 να βαράνε mobo+vrm+gpu λογικά από βδομάδα θα είναι και τα red-carbon extensions έτοιμα οπότε θα ανέβει και ανάλογη φωτο με λεπτομέρειες πως είναι το build

Δημοσ.
10 λεπτά πριν, Razor333 είπε

Στο idle αυτη την στιγμη με 20-22 ambient πρεπει να πεφτει και κατω απο 30, τουλαχιστον στο ryzen master.

Τρεξε ενα cb15 και δες με hwinfo τι clocks πιανει και τι vcore δινει στο auto profile.

στο auto εννοεις auto oc στο ryzen master? στο pbo εχω βαλει χ10 και +200 ετσι για info αλλα και ολα default στο bios τα temps μου στο idle δεν πεφτουν

Δημοσ.
5 λεπτά πριν, Warlord1981 είπε

Καλημέρες παιδια!

Τελικά 3700Χ ή 3800Χ αν η χρηματική διαφορά δεν είναι πρόβλημα και προερχόμενος απο 2700Χ που έχω τώρα? Χρήση κυρίως για games.

Ουσιαστικά ο 3800Χ είναι binned 3700X σωστα? Einai 2-3% πιο γρήγορος σε εφαρμογές και παιχνίδια αλλά τραβάει 12% παραπάνω ρεύμα και ζεσταίνεται 3-5% παραπάνω σωστά?

Λενε αν θες 3800Χ απλά πάρε 3700Χ και ανοιξε PBO. Ναι αλλά ο 3800Χ με το ψηλοτερο TDP δεν έχει και μεγαλύτερο headroom για oc? Δηλαδή ενας 3800Χ oc δεν πατάει κατω έναν 3700Χ oc?

https://www.google.com/amp/s/www.techspot.com/amp/review/1899-ryzen-3800x-vs-3700x-difference/ με βάση εδώ λένε ότι οι 3800x έχουν καλύτερο binning, τώρα θέμα τύχης είναι πάντως αν το οικονομικό δεν είναι θέμα πας στον 3800Χ και παίζεις με το oc. 

• Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
21 λεπτά πριν, Razor333 είπε

Μου φαινεται λογικο να σε κοβει το 95Α στον 3900x, εντυπωση μου κανει που δουλευει με stock limits απο 3700x εστω σε x570.

Δοκιμασε στο amd cbs nbio xfr, enable pbo, με manual limits οτι δινει η μητρικη στο auto για τον 3900x, το scalar αφησε το auto η βαλτο μεχρι ενα σημειο που δεν δινει υπερβολικο vcore.  Λογικα αυτο θα σου δωσει λιγο καλυτερο boost, απο το auto. Σε αυτο εξαρταται και ποσο πιεζει ειδη η μητρικη στο auto, γιατι στο x570 παιζουν τελειως αλλα clocks/voltages, λογικα και εσενα (αν ειναι και η prime στα ιδια πλαισια με ch6/ch7) στο auto πρεπει να παιζει πανω απο 4150 all core και 1.35v vcore, οποτε το pbo μενει να δωσει κατι ψιχουλα.

Στο ryzen master οι μπαρες PPT/TDC αλλαζουν αν τρεξεις κατι η ειναι σταθερες;

Οι μπάρες φυσικά και αλλάζουν, το screenshot είναι ενώ τρέχει CB20 MT. Το screenshot το έκανα για να δείξω πως στη δική μου περίπτωση, το χαμηλότερο EDC από TDC περιορίζει ουσιαστικά το TDC. Αν αυτό δε συμβαίνει στα X570, είναι τουλάχιστον περίεργο.Τα default είναι 95 και 140 για 105W TDP CPUs ενώ είναι 60 και 90 αντίστοιχα για 65W TDP. O @akoinonitos προτείνει 105 και 90, που, σύμφωνα με τις δικές μου παρατηρήσεις, θα έπρεπε να είναι το ίδιο με 90 - 90.

@akoinonitos Επίσης αυτό με το LLC που ανέφερες, στην Prime X470 Pro δεν ισχύει. Το LLC auto = LLC 1, δηλαδή το ελάχιστο (μέγιστο Vdroop)

Επεξ/σία από malakudi
Δημοσ.
3 λεπτά πριν, zyx1979 είπε

στο auto εννοεις auto oc στο ryzen master? στο pbo εχω βαλει χ10 και +200 ετσι για info αλλα και ολα default στο bios τα temps μου στο idle δεν πεφτουν

Οχι default της μητρικης χωρις να βαλεις κατι οπουδηποτε στο bios και χωρις να κανεις apply pbo profile απο το ryzen master. Τρεξε ενα cb15 με ανοιχτο hwinfo και δες ποσο vcore σου ριχνει σε full load, τι clocks κραταει και αν ξεφευγει η θερμοκρασια. 

Μόλις τώρα, malakudi είπε

Οι μπάρες φυσικά και αλλάζουν, το screenshot είναι ενώ τρέχει CB20 MT. Το screenshot το έκανα για να δείξω πως στη δική μου περίπτωση, το χαμηλότερο EDC από TDC περιορίζει ουσιαστικά το TDC. Αν αυτό δε συμβαίνει στα X570, είναι τουλάχιστον περίεργο.Τα default είναι 95 και 140 για 105W TDP CPUs ενώ είναι 60 και 90 αντίστοιχα για 65W TDP. O @akoinonitos προτείνει 105 και 90, που, σύμφωνα με τις δικές μου παρατηρήσεις, θα έπρεπε να είναι το ίδιο με 90 - 90.

Οκ, γιατι οι δυο πρωτες μπαρες στο x370 δεν αλλαζουν, μονο το EDC, αναρωτιομουν αν ισχυει και για το x470.

Δοκιμασε να βαλεις οτι limits δινει auto η μητρικη σου στο advanced amd cbs nbio xfr και αυτα που σου εδωσε ο akoinonitos, μην τα βαζεις στο ryzen master, ουτε στο pbo που εχει στο tweaker tab μεσα στο bios.

17 λεπτά πριν, Warlord1981 είπε

Καλημέρες παιδια!

Τελικά 3700Χ ή 3800Χ αν η χρηματική διαφορά δεν είναι πρόβλημα και προερχόμενος απο 2700Χ που έχω τώρα? Χρήση κυρίως για games (1440p).

Εγω δεν την πληρωνα την διαφορα, ισως εχεις ελπιδες για καλυτερο manual O/C και να παιξεις πανω απο 4300 με λογικη ταση για 24/7, αλλα αν σε ενδιαφερουν κυριως τα παιχνιδια, ετσι και αλλιως και ο 3700x με pbo ανεβαινει πανω απο 4300 στα games (δεν εχω παρατηρησει διαφορες σε games με manual O/C μεχρι και 4400), καλυτερα δωσε το 70αρι για καλυτερες μνημες η αν εχεις καλες, παρε καλυτερη ψυξη απο την prism.

• Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.

@Razor333 στη μητρική (BIOS) τα βάζω, το Ryzen Master απλώς το άνοιξα για να δείξω τι συμβαίνει. Ότι βάζω στη μητρική, αυτά δείχνει και το Ryzen Master

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, malakudi είπε

@Razor333 στη μητρική (BIOS) τα βάζω, το Ryzen Master απλώς το άνοιξα για να δείξω τι συμβαίνει. Ότι βάζω στη μητρική, αυτά δείχνει και το Ryzen Master

Εχω παρατηρησει στο bios, στα pbo menu, μεσα στο extreme tweaker tab και στο advanced-amd overclocking οτι δεν δουλευουν. Αυτο που δουλευει ειναι στο advanced amd cbs nbio xfr.

Αυτο μπορει να παιζει ομως απο μητρικη σε μητρικη.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...