Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Σε μελλοντικό σύστημα, τι παίζει πιο πολύ ρόλο στο να παίξουν μνήμες σε quad channel στην ονομαστική ταχύτητα?(4x8gb 3200)

Το chipset (b450/x470 vs x570)ή η γενιά του επεξεργαστή (2000 vs 3000)?

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
12 λεπτά πριν, vadergr είπε

Σε μελλοντικό σύστημα, τι παίζει πιο πολύ ρόλο στο να παίξουν μνήμες σε quad channel στην ονομαστική ταχύτητα?(4x8gb 3200)

Το chipset (b450/x470 vs x570)ή η γενιά του επεξεργαστή (2000 vs 3000)?

Το socket AM4 δεν υποστηρίζει quad channel. Αν αυτό που εννοείς είναι να βάλεις 4 stick μνήμης στη μητρική και να μπορέσεις να κάνεις καλό overclock τις 3200 εγώ υποψιάζομαι (χωρίς καθόλου δεδομένα απλά ένστικτο) ότι τον πρώτο ρόλο τον έχει η ποιότητα του chip της RAM, τον δεύτερο η γενιά του επεξεργαστή και τον τρίτο η ολοκλήρωση της μητρικής. Αν παίζει ρόλο το chipset της μητρικής δεν το ξέρω αλλά δεν θα μου έκανε εντύπωση αν δεν είχε. Είμαι περίεργος να ακούσω αυτούς που έχουν περισσότερα δεδομένα.

Επεξ/σία από elpenor
  • Like 2
Δημοσ.
2 λεπτά πριν, elpenor είπε

Το socket AM4 δεν υποστηρίζει quad channel. Αν αυτό που εννοείς είναι να βάλεις 4 stick μνήμης στη μητρική και να μπορέσεις να κάνεις καλό overclock τις 3200 εγώ υποψιάζομαι (χωρίς καθόλου δεδομένα απλά ένστικτο) ότι τον πρώτο ρόλο τον έχει η ποιότητα του chip της RAM, τον δεύτερο η γενιά του επεξεργαστή και τον τρίτο η ολοκλήρωση της μητρικής. Αν παίζει ρόλο το chipset της μητρικής δεν το ξέρω αλλά δεν θα μου έκανε εντύπωση αν δεν είχε. Είμαι περίεργος να ακούσω αυτούς που έχουν περισσότερα δεδομένα.

Αυτό εννοώ. 4 στικάκια μνήμης.

Δεν θέλω να κάνω o/c ,απλά να μάθω αν πέφτει η ταχύτητα τους αν εγκατασταθούν 4 αντί για 2 τεμάχια. Πχ 4x8gb αντί για 2x16. Προφανώς αναφέρομαι σε στικάκια ίδιας ονομαστικής ταχύτητας.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
39 λεπτά πριν, vadergr είπε

Αυτό εννοώ. 4 στικάκια μνήμης.

Δεν θέλω να κάνω o/c ,απλά να μάθω αν πέφτει η ταχύτητα τους αν εγκατασταθούν 4 αντί για 2 τεμάχια. Πχ 4x8gb αντί για 2x16. Προφανώς αναφέρομαι σε στικάκια ίδιας ονομαστικής ταχύτητας.

Η άποψη μου στηρίζεται σε αυτά που έχω διαβάσει και όχι στην εμπειρία μου (τελευταία φορά που έβαλα πάνω από 2 μνήμες ήταν τις εποχές της DDR3). Πιστεύω ότι αν δεν τα καταφέρεις σημαίνει ότι υπάρχει ένας αδύναμος κρίκος στο σύστημα σου αφού ανέκαθεν υπήρχε η δυνατότητα να βάλεις 4 μνήμες στην ονομαστική τους ταχύτητα (αν ήταν 16bg modules θα ήταν ποιο δύσκολα τα πράγματα). Αδύναμος κρίκος μπορεί να είναι η RAM, μπορεί να είναι η μητρική ή κάποια γενιά επεξεργαστών. Επίσης ρόλο παίζουν και τα τροφοδοτικά.

Όσο αφορά τις RAM, με IC b-die / e rev / cjr δεν έχω ακούσει ποτέ πρόβλημα, με D die / C die / AFR υπάρχει πάλι μία γενικότερη αξιοπιστία και με MFR / Elpedia / Infineon κα προβλήματα.

Όσο αφορά τις μητρικές όσες είναι T-Topology υποστηρίζουν ποιο εύκολα 4 stick, ο buck pwm controller και τα vddr mosfet παίζουν τον ρόλο τους, έχω ακούσει καποιους να υποστηρίζουν ότι οι μητρικές με περισσότερα layers μπορούν να πάνε τις μνήμες λίγο ποιο γρήγορα.

Όσο αφορά τους επεξεργαστές που περιλαμβάνουν τον controller της μνήμης και κάνουν την ποιο σημαντική δουλειά δεν γνωρίζω λεπτομέρειες πέρα από το ότι οι zen2 τους έχουν βελτιώσει.

Αν δεν έχεις κάτι πολύ παλιό ή κάτι πολύ φτηνό να είσαι αισιόδοξος. Βέβαια υπάρχει και η Corsair που πουλάει πολύ φτηνά πράγματα σε ακριβές τιμές οπότε μπορεί να έχεις και να μην το ξέρεις.

Επεξ/σία από elpenor
  • Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.

Οποιος έχει χρόνο και όρεξη ...ας το δοκιμάσει.... 🤣😂

1usmus Custom Power Plan for Ryzen 3000 Zen 2 Processors

https://www.techpowerup.com/review/1usmus-custom-power-plan-for-ryzen-3000-zen-2-processors/

https://www.techpowerup.com/review/1usmus-custom-power-plan-for-ryzen-3000-zen-2-processors/2.html

installed_Pplan.png

Δημοσ.
13 λεπτά πριν, Reaper Lords είπε

Οποιος έχει χρόνο και όρεξη ...ας το δοκιμάσει.... 🤣😂

1usmus Custom Power Plan for Ryzen 3000 Zen 2 Processors

https://www.techpowerup.com/review/1usmus-custom-power-plan-for-ryzen-3000-zen-2-processors/

https://www.techpowerup.com/review/1usmus-custom-power-plan-for-ryzen-3000-zen-2-processors/2.html

installed_Pplan.png

Το δοκίμασα αλλά με 1.0.0.3  abba 

Δημοσ.

Το δοκίμασα και γω...
Δεν ξέρω αν τα καλύτερα αποτελέσματα είναι εξαιτίας του power plan & ρυθμίσεις bios ή επειδή η θερμοκρασία έχει πέσει αρκετά
Το πρώτο είναι με 1.0.0.3abba + 3600fast + pbo enabled
Tο δεύτερο είναι με 1.0.0.4 + 3600xmp + pbo enabled
Πιο γρήγορο το 1usmus αν σκεφτούμε ότι ξεπερνάει ακόμα και το έστω μικρό σπρώξιμο που έδιναν τα καλύτερα timings του 3600fast

Αύριο θα δοκιμάσω στα 3800(very)fast.. ελπίζοντας ότι θα μου παίξουν 15-15-15-28 με gear down disabled

pbo_enabled & 3600fast.jpg

1usmus pbo-xmp.jpg

clocks.jpg

• Like 5
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Εγώ είδα αντίθετα αποτελέσματα...και με pbo enable και disable... Με άλλο power plan ειμαι στα 2180... χωρις idle ρευμα και core parking...

Enable..  

Untitled_3.jpg

Disable

Untitled_7.jpg

Επεξ/σία από Reaper Lords
Δημοσ.
14 λεπτά πριν, Reaper Lords είπε

Εγώ είδα αντίθετα αποτελέσματα...και με pbo enable και disable... Με άλλο power plan ειμαι στα 2180... χωρις idle ρευμα και core parking...

Enable..  

Untitled_3.jpg

Disable

Untitled_7.jpg

Πώς γίνεται με pbo enabled να βγάζεις λιγότερο?

• Confused 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
8 λεπτά πριν, akoinonitos είπε

Πώς γίνεται με pbo enabled να βγάζεις λιγότερο?

Παντως δεν κάνω λάθος γιατι έχω και το Ryzen ανοιχτο όπως φαίνεται και στο screen και λεει OC Mode PBO....

ισως έχει φερει το power plan του μονο στα ''μέτρα'' του 3900x οπως αναφέρει και όχι για 3700x...

Επεξ/σία από Reaper Lords
Δημοσ.
8 λεπτά πριν, Reaper Lords είπε

Παντως δεν κάνω λάθος γιατι έχω και το Ryzen ανοιχτο όπως φαίνεται και στο screen και λεει OC Mode PBO....

ισως έχει φερει το power plan του μονο στα ''μέτρα'' του 3900x οπως αναφέρει και όχι για 3700x...

Εγώ δεν έχω τέτοιο θέμα, all core παίζει όπως έπαιζε και single πλέον παίζει 25-50 mhz παραπανω

• Super Moderators
Δημοσ.
39 minutes ago, veider said:

εχουμε κανενα νεωτερο για το ποτε θα κυκλοφορησει ελλαδα ο  3950Χ ?

Την ίδια που θα κυκλοφορήσει στο εξωτερικό, την οποία επίσης δεν ξέρουμε αν δεν κάνω λάθος. 😛

• Thanks 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...