Προς το περιεχόμενο

Ryzen 3000 series & x570/Β550/Α520 Μobos

akoinonitos

Προτεινόμενες αναρτήσεις

1 λεπτό πριν, Πέτρος είπε

Ανεξαρτήτως, γιατί?

Άμα έχει όσο ο 8700Κ, πάρε (μείνε, για την ακρίβεια) τον 8700Κ, να μην έχεις να απασχοληθείς με τίποτα άλλο.

Εμένα με ενδιαφέρει να κάνω την ίδια (ή και καλύτερη) "δουλειά", φτηνότερα.

Πιστεύω το ίδιο ενδιαφέρει και το 90%+ εκεί έξω.

Οι "ειδικές" κατηγορίες, έχουν άλλο γνώμονα.

Kαλα για παράδειγμα το έφερα. Εγω 3900x κοιτάζω

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

6 λεπτά πριν, Ryzenlake είπε

Kαλα για παράδειγμα το έφερα. Εγω 3900x κοιτάζω

Σωστό το παράδειγμα, κατανοώ αυτό που λες.

Αν ο 3900Χ έχει 5% χαμηλότερο STP από τον 9900Κ (κ 8700, και 9700 κλπ, δηλαδή), πέρα από 1 συγκεκριμένο σενάριο στα 5, τί θα σε νοιάζει στο σύνολο αν έχει λιγότερο από τον 9900Κ και συνολικά σε 5/5 σενάρια είναι +70% πάνω?

Ναι, θα έχει το perf. crown σε 1/5 σενάρια η Intel. Στην ουσία, τί σημασία θα έχει?

• Like 3

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, Ryzenlake είπε

Και εγω τα κοροιδευα αυτα καποτε, αλλα οταν η ΑΜD πλεον μας λεει οτι εφτασε το per core performance της Intel τοτε ναι, θα επρεπε να συγκρινουμε ιδιο αριθμο cores για να δουμε αν ισχυει.

Ο 3600χ εχει ιδιο single core boost με τον 3700χ και 200Mhz ψηλοτερο multi. H amd συγκρινε τον 3700χ με τον 9700k  σε single ,απο ολο αυτο νομιζω οτι θα εχει ενδιαφερον η συγκριση 3600x-8700k με 300mhz παραπανω σε Boost για τον 8700k  ,οχι βεβαια 3600-8700k καθως ο 3600 εχει χαμηλα ρολογια.

Επεξ/σία από akoinonitos
  • Like 1

Εμένα προσωπικά δε με νοιάζει καν το per core performance και πόσο καλύτερο/το ίδιο/μικρότερο θα είναι από αυτό της intel. 2 metrics έχουν για μένα νόημα το performance/$ και σε πολύ δεύτερη μοίρα το performance/watt εκτός αν μιλάμε για datacenters που εκεί είναι το απόλυτο νούμερο 1. Στη πρώτη γενιά zen σε όλα τα price brackets οι Ryzen/TR είχαν πολύ καλύτερο performance/$ από τους KL/SL-X σε multithreaded workloads. Μάλιστα σε μερικές κατηγορίες ήταν game changing οι διαφορές. Πχ με τον 1600 τρέχεις άνετα 1-2 VM's, με τον 7500 κάνεις τάμα στον Άγιο Φανούριο, Τώρα στο high refresh gaming είχαν μέγα θέμα οι zen στο launch των b350/x370 γιατί κυρίως οι imc, τα traces στις μητρικές και τα agesa ήταν όλα ανώριμα επειδή η AMD rushaρε το launch για να τους πιάσει με κατεβασμένα τα βρακιά ενδεχομένως. Βάλε και στην εξίσωση το εν γένει μεγαλύτερο latency λόγω αρχιτεκτονικής και τα χαμηλά ρολόγια λόγω GloFo και κάπως έτσι έσωσε τη παρτίδα η intel με τους KL για τους απανταχoύ shroud. Βέβαια στη πορεία διορθώθηκαν τα πράγματα, αλλά όποιος πήρε Μάη/Ιούνη 1700 θα θυμάται τι τράβηξε με τα πρώτα bios.😍

Στους zen+ τώρα δεν είχαμε τις ίδιες παιδικές αρρώστιες και ήταν επίσης και καλό bump σε performance τύπου από haswell σε skylake αλλά μέσα σε μόνο μία χρονιά. Πάλι όμως ήταν πίσω το κατι τής τους σε STP σε σχέση με τους ξεκλείδωτους CL. Σε κάποια φάση δεν είχε νόημα αυτό βέβαια γιατί ο 2600 έκανε outsale όλο το lineup των CL, όταν οι τιμές στα intel είχαν πάει στον θεό με τα κατασκευαστικά της προβλήματα. Όπως και να έχει οι zen+ ήταν εξίσου επιτυχημένοι με τους zen, αν όχι περισσότερο παρόλο που δεν είχαν το STP crown.

Τώρα το αφήγημα με τους zen2 δείχνει να είναι πολύ διαφορετικό όμως. Για πρώτη φορά από εποχές athlon XP η AMD θα έχει και το process node advantage και όπως όλα δείχνουν και το IPC advantage τόσο σε ST (έστω και χλιαρό)  όσο και σε MT workloads. Τα συνοδεύει κιόλας με μια φαινομενικά ανώτερη πλατφόρμα (x570) σε σχέση με τα z370/390 (καλύτερο memory oc, περισσότερα pci-e lanes και pci-e gen 4 native support). Ακόμα και αν  δε τα καταφέρει τώρα σε αυτή τη γενιά να έχει ρολόγια κοντά στα 5 Ghz, οι διαφορές θα είναι πλέον τόσο μικρές που όλα αυτά τα cpu θα βράζουν στο ίδιο καζάνι. Με λίγα λόγια όποιος δε τρέχει intel specific κώδικα όπως κάποιοι compilers, δε θα καταλαβαίνει διαφορά (πάρα μόνο στη τσέπη του).🤩

• Like 18
  • Thanks 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Πρέπει να κρατηθούμε λίγο με τις βαρύγδουπες δηλώσεις περί ΖΕΝ 2.

Φαίνεται πως η AMD έχει κουτσουρέψει την L1 Cache στο νέο Chip, με αποτέλεσμα μάλλον να έχει χάσει το SMT απόδοση σε σχέση με τις παλαιότερες γενιές.

Οι αλλαγές ίσως να μην είναι τόσο θεαματικές όσο πιστεύουμε.

Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι γιατί κούρεψε την L1 cache ....

Επεξ/σία από adtakhs

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, Psycho_Warhead είπε

Θα ξεφτιλιστούν αν δεν είναι όπως τα παρουσιάζουν.

Από μια συζήτηση σε διπλανό φόρουμ.

Και οι δυο 3,6/4,2 χωρίς να γνωρίζομε το all core turbo του 3600 σε σχέση με τον 2600χ .

Ενώ σε SINGLE THREAD  πάει αρκετά καλύτερα , σε Multithread δεν έχει την ίδια αύξηση απόδοσης.

Δες τον συντελεστή απόδοσης MT/ST και θα καταλάβεις πως μάλλον έχουν κόψει το SMT performance στους νέους.

Η βελτίωση είναι κυρίως σε Single thread FP και φαίνεται σε λειτουργία ενός πυρήνα και σε λειτουργία 4άρων ...

Όταν πας σε full thread η αύξηση είναι μόλις 5% αντί για 17% που είναι σε QC, που σημαίνει πως το SMT (hyperthreading) δεν είναι τόσο αποδοτικό . Ισως αυτό να οφείλεται στην κομμένη L1 που μπαφάρει ..

Στιγμιότυπο από 2019-06-06 09-39-20.png

Στιγμιότυπο από 2019-06-06 09-42-51.png

Επεξ/σία από adtakhs

• Moderators
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
15 minutes ago, adtakhs said:

στην κομμένη L1 που μπαφάρει ..

Υπομονή 1 μήνα λέω εγώ. Θα τα δούμε όλα τότε. Λίγο μπαφάρισμα και θα περάσει ο καιρός... ☺️

Επεξ/σία από GeorgeMan

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
27 λεπτά πριν, adtakhs είπε

Από μια συζήτηση σε διπλανό φόρουμ.

Και οι δυο 3,6/4,2 χωρίς να γνωρίζομε το all core turbo του 3600 σε σχέση με τον 2600χ .

Ενώ σε SINGLE THREAD  πάει αρκετά καλύτερα , σε Multithread δεν έχει την ίδια αύξηση απόδοσης.

Δες τον συντελεστή απόδοσης MT/ST και θα καταλάβεις πως μάλλον έχουν κόψει το SMT performance στους νέους.

Η βελτίωση είναι κυρίως σε Single thread FP και φαίνεται σε λειτουργία ενός πυρήνα και σε λειτουργία 4άρων ...

Όταν πας σε full thread η αύξηση είναι μόλις 5%, που σημαίνει πως το SMT δεν είναι τόσο αποδοτικό .

Στιγμιότυπο από 2019-06-06 09-39-20.png

Στιγμιότυπο από 2019-06-06 09-42-51.png

Ο 2600χ ειχε Pbo enabled? Θα απαντησω μονος μου ,ναι ειχε Pbo enabled οποτε ειναι ακυρη η συγκριση.

αυτος ειναι ενας 2600χ χωρις Pbo ομως ,συγκρινε με αυτον και ας εχει τις μνημες ψηλα

2600χ

https://www.userbenchmark.com/UserRun/17449864

3600

https://www.userbenchmark.com/UserRun/17389094

βασικα απο μονη της η συγκριση που κανετε ειναι ακυρη αν δεν ειναι στην ιδια συχνοτητα, στο geebench παντως ενας 3600 χτυπαει multi 2700 οποτε εγω μια χαρα το βλεπω το smt

Επεξ/σία από akoinonitos
  • Like 2

7 λεπτά πριν, akoinonitos είπε

Ο 2600χ ειχε Pbo enabled? Θα απαντησω μονος μου ,ναι ειχε Pbo enabled οποτε ειναι ακυρη η συγκριση.

αυτος ειναι ενας 2600χ χωρις Pbo ομως ,συγκρινε με αυτον και ας εχει τις μνημες ψηλα

https://www.userbenchmark.com/UserRun/17449864

Μα με PBO κρατά τα ρολόγι σε full load στα 3,9Ghz και τα boost στα 4,2.

Κάπως έτσι δεν θα είναι και ο 3600 ? Δεν περιμένω τον 3600 των 65watt TDP στα 7 nm να μην εχει τα ρολόγια του 2600X χωρίς την χρήση οποιουδήποτε PBO .

Από εκεί και πέρα, το θέμα μου δεν είναι η απόδοση αυτή καθεαυτή, μιας και με τα αυξημένα ρολόγια των 3000 και το καλύτερο performance / watt θα είναι μπροστά.

Απλά προσπαθώ να βρω την λειτουργία του πυρήνα και πως αυτός ξεδιπλώνει την ισχύ του σε διάφορα σενάρια.

Ο συντελεστής MTFP/STFP έχει πέσει για κάποιο λόγο.

Η Intel πάντως, όπου προσέλαβε το Keller στην επερχόμενη γενιά θα ανεβάσει την L1 , ενώ η AMD κάνει πισωγύρισμα και την κατεβάζει ...

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 λεπτά πριν, adtakhs είπε

Κάπως έτσι δεν θα είναι και ο 3600 ? Δεν περιμένω τον 3600 των 65watt TDP στα 7 nm να μην εχει τα ρολόγια του 2600X χωρίς την χρήση οποιουδήποτε PBO .

Από εκεί και πέρα, το θέμα μου δεν είναι η απόδοση αυτή καθεαυτή, μιας και με τα αυξημένα ρολόγια των 3000 και το καλύτερο performance / watt θα είναι μπροστά.

Απλά προσπαθώ να βρω την λειτουργία του πυρήνα και πως αυτός ξεδιπλώνει την ισχύ του σε διάφορα σενάρια.

Η Intel πάντως, όπου προσέλαβε το Keller στην επερχόμενη γενιά θα ανεβάσει την L1 , ενώ η AMD κάνει πισωγύρισμα και την κατεβάζει ...

οχι δεν ειναι ετσι με Pbo θα παιξει σιγουρα στα 4,1ghz και  μπορει και να χτυπησει 4,2ghz all core με καλη ψυξη και αναλογα το κομματι, Pbo=overclock

Απο την στιγμη μου δεν συγκρινεις ιδιες συχνοτητες καθε θεωρια πεφτει στο κενο.

Επεξ/σία από akoinonitos
  • Like 1

2 ώρες πριν, adtakhs είπε

Ίδιο το βλέπω εγώ το smt

AFCBC8EA-5B64-4845-9872-A103041FFA79.png

• Like 1

• Moderators
Just now, nikos5800 said:

Έτσι μπράβο να τα βλέπουμε αυτά ! ;)

Επειδή λέγαμε ότι θα έχει άλλο χαρτογράφιση λόγω πιο aggresive PBO κλπ.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...