Moderators Malthador Δημοσ. 1 Ιουνίου 2019 Μέλος Moderators Δημοσ. 1 Ιουνίου 2019 (επεξεργασμένο) 4 minutes ago, Conan2046 said: Οπότε κανονικά αν εσύ με αυτήν την πατέντα που έχει ανακαλύψει η endered το χρησιμοποιείς για αγορά άλλων ειδών ουσιαστικά φοροδιαφεύγεις και γλυτώνεις και εισφορές στο ΙΚΑ όχι με δική σου ευθύνη αλλά με ευθύνη της εταιρίας που δουλεύεις, το ίδιο και η εταιρία φυαικά. Για να είμαι ξεκάθαρος η Edenred είναι κάθετη στην απάντησή της, η κάρτα χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο για σίτιση. Αν τα S/M περνάνε προϊόντα πέραν τροφίμων, τότε την παρατυπία την κάνουν τα S/M. Επεξ/σία 1 Ιουνίου 2019 από Malthador
kon1to Δημοσ. 1 Ιουνίου 2019 Δημοσ. 1 Ιουνίου 2019 (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, Malthador είπε Για να είμαι ξεκάθαρος η Edenred είναι κάθετη στην απάντησή της, η κάρτα χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο για σίτιση. Αν τα S/M περνάνε προϊόντα πέραν τροφίμων, τότε την παρατυπία την κάνουν τα S/M. Πάντως μηπως την επόμενη φορά που θα πας να πληρώσεις και η ταμίας αρνηθεί να δεχθεί την κάρτα, να ζητήσεις τον υπεύθυνο για να σου εξηγήσει γιατι δεν τη δέχονται και να σου/μας λυθεί η απορία; Επεξ/σία 1 Ιουνίου 2019 από kon1to
EuphangeL Δημοσ. 1 Ιουνίου 2019 Δημοσ. 1 Ιουνίου 2019 1 ώρα πριν, Malthador είπε Δεν ξέρω τι σημαίνει αυτό που λες. Εγώ ξέρω ότι όταν έχει το σήμα της Mastercard επάνω, σημαίνει ότι είναι Mastercard. Δεν το έχει μπροστά το έχει πίσω και μάλιστα το έχει μαζί με υποσημείωση «Valid only for Ticket Restaurant», πιθανόν επειδή είναι limited card, δηλαδή ισχύει μόνο για σίτιση. Υπάρχουν κάρτες με το σήμα της Mastercad που να δεν είναι Mastercard; Δεν το έχω ξανακούσει αυτό. Δεν ισχύει αυτό. Η προμήθειά της είναι όση μιας οποιασδήποτε άλλης κάρτας Mastercard, τσεκαρισμένο. Ποτέ μου δεν κατάλαβα γιατί σε αυτό το forum, όταν πας να συζητήσεις κάτι στα σοβαρά και πολιτισμένα πάντα θα υπάρξει κάποιος που θα ειρωνευτεί ή θα προσβάλει χωρίς λόγο, λες και του βρίζεις την μάνα ξέρω 'γω. Τα ίδια και στο νήμα του GoT, τα ίδια και εδώ. Κατά τ' άλλα κάνεις τόσα πολλά μαζεμένα λάθη στο post σου, κάποιο εκ των οποίων θα μου διαφύγει σίγουρα: Ο νόμος είναι σαφής: «Οι δικαιούχοι πληρωμής οφείλουν να αποδέχονται μέσα πληρωμής με κάρτα, τα οποία έχουν εκδοθεί από τετραμερές σύστημα πληρωμής (VISA, MASTER CARD, MAESTRO, UNION PAY)» Λέει ότι οφείλουν να δέχονται πληρωμές με αυτού του είδους τις κάρτες, δηλαδή με όλες αυτές, δεν λέει ότι οφείλουν να δέχονται πληρωμές με μερικές από αυτές, ανάλογα με το αν τους αρέσει το interface. Δεν ισχύει αυτό που λες, γι' αυτό υπάρχουν οργανισμοί που αδειοδοτούν άλλους οργανισμούς να φέρουν το σήμα τους. Για να ψωνίζεις με την ασφάλεια της Visa, της Mastercard, του Paypal κοκ. Άρα αν ο έμπορος έχει τσακωθεί με την Πειραιώς γιατί χρωστάει δάνειο εκεί, μπορεί να πει στον πελάτη ότι δεν δέχεται την κάρτα Visa της Πειραιώς; Ούτε αυτά που γράφεις εδώ ισχύουν. Απαγορεύεται να αρνηθείς συναλλαγή επειδή δεν σου αρέσουν τα χρήματα του άλλου ή επειδή δεν σου αρέσει η φάτσα του. Υπάρχουν και σχετικές δικαστικές αποφάσεις. Λες ότιναναι, με πλήρη ημιμάθεια Μπορεί άνετα ο καταστηματάρχης να μην δεχτεί την κάρτα σου, επειδή τα στοιχεία ταυτοποίησης δεν του αρκούν ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο. Αυτό δε που είπες "limited card" και για "κρυμμένη κάρτα ανέπαφα" δείχνει οτι δεν γνωρίζεις τίποτα σχετικά με τα processing networks και την ασφάλεια συναλλαγών στους όρους τους. Εν κατακλείδι, το κατάστημα δέχεται Mastercard. Την δικιά σου Mastercard μπορεί να μην την δεχτεί: Επειδή του βρωμάει η ανάσα σου Επειδή η ταυτοποίηση με μαγνητική λωρίδα δεν του αρκεί Επειδή δεν έχεις βάλει την υπογραφή σου στο πίσω μέρος της Επειδή είναι ticket restaurant και δεν είναι ΚΑΔ εστίασης Επειδή είναι mixed εστίαση + κάτι ακόμα και έχει ζητήσει να γίνει exclude από την TR γιατί δεν μπορεί να κάθεται στο ταμείο να σου ξεχωρίζει τα τρόφιμα από τα air condition 1 1
Moderators Malthador Δημοσ. 1 Ιουνίου 2019 Μέλος Moderators Δημοσ. 1 Ιουνίου 2019 (επεξεργασμένο) 14 minutes ago, EuphangeL said: Λες ότιναναι, με πλήρη ημιμάθεια Μπορεί άνετα ο καταστηματάρχης να μην δεχτεί την κάρτα σου, επειδή τα στοιχεία ταυτοποίησης δεν του αρκούν ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο. Αυτό δε που είπες "limited card" και για "κρυμμένη κάρτα ανέπαφα" δείχνει οτι δεν γνωρίζεις τίποτα σχετικά με τα processing networks και την ασφάλεια συναλλαγών στους όρους τους. Εν κατακλείδι, το κατάστημα δέχεται Mastercard. Την δικιά σου Mastercard μπορεί να μην την δεχτεί: Επειδή του βρωμάει η ανάσα σου Επειδή η ταυτοποίηση με μαγνητική λωρίδα δεν του αρκεί Επειδή δεν έχεις βάλει την υπογραφή σου στο πίσω μέρος της Επειδή είναι ticket restaurant και δεν είναι ΚΑΔ εστίασης Επειδή είναι mixed εστίαση + κάτι ακόμα και έχει ζητήσει να γίνει exclude από την TR γιατί δεν μπορεί να κάθεται στο ταμείο να σου ξεχωρίζει τα τρόφιμα από τα air condition Δεν τα λέω εγώ, ο νόμος τα λέει, ν.4446/2016: «Αρθρο 65. Υποχρέωση αποδοχής μέσων πληρωμής με κάρτα 1. Οι δικαιούχοι πληρωμής, στο πλαίσιο των συναλλαγών τους με πληρωτές οι οποίοι ενεργούν για λόγους που δεν εμπίπτουν στην εμπορική, επιχειρηματική ή επαγγελματική τους δραστηριότητα, υποχρεούνται, ανάλογα με τον κύριο Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητάς τους (ΚΑΔ) και εντός ορισμένης προθεσμίας, η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τρία (3) έτη από τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, να αποδέχονται μέσα πληρωμής με κάρτα για την ολοκλήρωση των πράξεων πληρωμής. 2. Για την αποδοχή μέσων πληρωμής με κάρτα, οι δικαιούχοι πληρωμής συμβάλλονται υποχρεωτικά με νομίμως αδειοδοτημένους Παρόχους Υπηρεσιών Πληρωμών, κατά το οριζόμενα στο ν. 3862/2010 (A' 113). Για την αποδοχή μέσων πληρωμής με κάρτα και μετρητά, καθώς και την είσπραξη για λογαριασμό τρίτου εν γένει, οι δικαιούχοι πληρωμής απαγορεύεται να συμβάλλονται με οντότητες οι οποίες δεν αποτελούν νομίμως αδειοδοτημένους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών ή Αντιπροσώπους αυτών, εκτός αν άλλως ορίζεται ρητά στην οικεία ισχύουσα νομοθεσία.» Και εσύ συνέχισε να πιστεύεις ότι έχει δικαίωμα να αρνηθεί να δεχτεί την κάρτα σου γιατί είναι της ΑΕΚ ενώ ο έμπορος είναι γαύρος. Επεξ/σία 1 Ιουνίου 2019 από Malthador 1 2
kon1to Δημοσ. 1 Ιουνίου 2019 Δημοσ. 1 Ιουνίου 2019 (επεξεργασμένο) 38 λεπτά πριν, EuphangeL είπε Λες ότιναναι, με πλήρη ημιμάθεια Μπορεί άνετα ο καταστηματάρχης να μην δεχτεί την κάρτα σου, επειδή τα στοιχεία ταυτοποίησης δεν του αρκούν ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο. Αυτό δε που είπες "limited card" και για "κρυμμένη κάρτα ανέπαφα" δείχνει οτι δεν γνωρίζεις τίποτα σχετικά με τα processing networks και την ασφάλεια συναλλαγών στους όρους τους. Εν κατακλείδι, το κατάστημα δέχεται Mastercard. Την δικιά σου Mastercard μπορεί να μην την δεχτεί: Επειδή του βρωμάει η ανάσα σου Επειδή η ταυτοποίηση με μαγνητική λωρίδα δεν του αρκεί Επειδή δεν έχεις βάλει την υπογραφή σου στο πίσω μέρος της Επειδή είναι ticket restaurant και δεν είναι ΚΑΔ εστίασης Επειδή είναι mixed εστίαση + κάτι ακόμα και έχει ζητήσει να γίνει exclude από την TR γιατί δεν μπορεί να κάθεται στο ταμείο να σου ξεχωρίζει τα τρόφιμα από τα air condition απο τη στιγμή που οι συναλλαγές άρχισαν να γίνονται με chip & pin έπαψε να είναι δουλειά του καταστηματάρχη να κάνει ταυτοποίηση στοιχείων. Επίσης απο τη στιγμή που η κάρτα σου δεν ειναι amex, diners και λοιπές σπάνιες, είναι υποχρεωμένος να τη δεχθεί. (προφανώς δεν ξέρω τι ισχυει συγκεκριμενα για περιπτωσεις ticket restaurant, απλα φαίνεται οτι αναφερεσαι σε όλους τους τυπους καρτών γενικά) Επεξ/σία 1 Ιουνίου 2019 από kon1to
EuphangeL Δημοσ. 1 Ιουνίου 2019 Δημοσ. 1 Ιουνίου 2019 58 λεπτά πριν, kon1to είπε απο τη στιγμή που οι συναλλαγές άρχισαν να γίνονται με chip & pin έπαψε να είναι δουλειά του καταστηματάρχη να κάνει ταυτοποίηση στοιχείων. Η Ticket Restaurant Mastercard στην πλειοψηφία της είναι κάρτα χωρίς chip & pin
Moderators Malthador Δημοσ. 1 Ιουνίου 2019 Μέλος Moderators Δημοσ. 1 Ιουνίου 2019 7 minutes ago, EuphangeL said: Η Ticket Restaurant Mastercard στην πλειοψηφία της είναι κάρτα χωρίς chip & pin Μιλάμε για ανέπαφες συναλλαγές και πετάς αυτό το μαργαριτάρι. Έχεις δίκιο, είναι νέα τεχνολογία, ανέπαφη συναλλαγή χωρίς chip, με τηλεπάθεια. Ημιμάθεια φάση;
kallair Δημοσ. 1 Ιουνίου 2019 Δημοσ. 1 Ιουνίου 2019 Ασχετο μα σιναμα σχετικο μιας αναφερθηκε πιο πανω. Ενα καταστημα μπορει ευκολα να αρνηθει χρηση ανεπαφης χρησης μια καρτας για λογους ασφαλειας. Συγκεκριμενα, στην ΒP που βαζω βενζινη, αν θες να πληρωσεις με καρτα, μονο με χρηση κωδικου σε αφηνουν και οχι ανεπαφα για να διασφαλισουν οτι η καρτα ειναι δικη σου και δεν ειναι πχ κλεμμενη. Στα του θεματος, διαβαζοντας τους ορους της εταιρειας, θα συμφωνησω με καποιους προλαλησαντες οτι αν δεν ειναι στην λιστα με τα συνεργαζομενα καταστηματα, δεν ειναι υποχρεωμενη να την δεχθει την καρτα. Η mastercard παρεχει την τεχνογνωσια και την πιστοποιηση στην εν λογω εταιρεια κ στους ορους χρησης γραφει για που μπορει να χρησιμοποιηθει. Τωρα αν παρατυπα αλλα καταστηματα την δεχονται μιας κ η τεχνολογια που χρησιμοποιει ειναι συμβατη με τα POS μηχανηματα τους, αυτο ειναι αλλο θεμα.
EuphangeL Δημοσ. 1 Ιουνίου 2019 Δημοσ. 1 Ιουνίου 2019 1 ώρα πριν, Malthador είπε Μιλάμε για ανέπαφες συναλλαγές και πετάς αυτό το μαργαριτάρι. Έχεις δίκιο, είναι νέα τεχνολογία, ανέπαφη συναλλαγή χωρίς chip, με τηλεπάθεια. Ημιμάθεια φάση; Έχεις ticket restaurant από παλιά? Μάλλον όχι
Alex2020 Δημοσ. 1 Ιουνίου 2019 Δημοσ. 1 Ιουνίου 2019 Στις 30/5/2019 στις 1:53 ΜΜ, Malthador είπε Έχει δικαίωμα ένας έμπορος να αρνηθεί να δεχτεί την κάρτα μου παρόλο που περνάει από το POS του; Έχω μία κάρτα Ticket Restaurant τύπου Mastercard, η οποία χρησιμοποιείται για αγορές τροφίμων ή προϊόντων εστίασης. Πήγα να κάνω αγορά από ένα S/M μεγάλης αλυσίδας και μου είπαν ότι δεν τη δέχονται (ενώ όλα τα S/M υποτίθεται ότι την δέχονται κανονικά). Ο έμπορος δεν έχει κάποια διαφορετική χρέωση πέραν της όποιας προμήθειας έχει με οποιαδήποτε κάρτα Mastercard, οπότε δεν έχει και λογική να μην δέχεται τέτοια κάρτα. Από εκεί και πέρα, κατά πόσο είναι νόμιμο να λένε ότι δεν δέχονται την κάρτα, εφόσον περνάει από το τερματικό τους; Μου έχει τύχει εκανα εμπεριστατωμένο παράπονο στη εταιρία με τα ticket restaurant και ζήτησα επίσημη εγγραφή απάντηση για το θέμα . Απο τότε όποτε πηγαίνω εξυπηρετούν 1
Moderators Malthador Δημοσ. 1 Ιουνίου 2019 Μέλος Moderators Δημοσ. 1 Ιουνίου 2019 (επεξεργασμένο) 35 minutes ago, kallair said: Συγκεκριμενα, στην ΒP που βαζω βενζινη, αν θες να πληρωσεις με καρτα, μονο με χρηση κωδικου σε αφηνουν και οχι ανεπαφα για να διασφαλισουν οτι η καρτα ειναι δικη σου και δεν ειναι πχ κλεμμενη. Δεν επιτρέπεται αυτό. Σχετικός νόμος μπορεί να μην υπάρχει, αλλά στη σύμβαση που έχει υπογράψει ο έμπορος με την τράπεζα προβλέπεται να περνάει τις κάρτες ανέπαφα (με τον ίδιο τρόπο που προβλέπεται πως αν δεν ζητήσει PIN η πιστωτική πρέπει να έχει υπογραφή το απόκομμα). Οπότε αν ενημερωθεί η τράπεζα που του έχει προμηθεύσει το POS σχετικά, θα έχει πρόβλημα. Το πρότυπο των contactless καρτών είναι υποχρεωτικό χαρακτηριστικό των Visa και των Mastercard πλέον και πληροί όλες τις δικλείδες ασφαλείες που έχουν οριστεί από αυτές, πάντως. Σε περίπτωση κλοπής, κάνεις αμφισβήτηση συναλλαγής και λήγει το πρόβλημα. Ούτως ή άλλως δεν μπορείς να κάνεις απανωτές ανέπαφες συναλλαγές, υπάρχει χρονικό όριο. Και τελοσπάντων, το πρόβλημα του βενζινά είναι ότι θα έχεις μία κλεμένη κάρτα (που σημαίνει πρόσβαση σε όνομα, αριθμό κάρτας, ημερομηνία λήξης και CVV) και αντί να αγοράσεις τα κέρατά σου από το internet, θα πας να βάλεις 20 ευρώ βενζίνη; Αστείο στην καλύτερη. 7 minutes ago, EuphangeL said: Έχεις ticket restaurant από παλιά? Μάλλον όχι Στις παλιές ticket restaurant μπορούσες να κάνεις ανέπαφη συναλλαγή χωρίς να έχουν chip, δηλαδή; Επεξ/σία 1 Ιουνίου 2019 από Malthador
EuphangeL Δημοσ. 1 Ιουνίου 2019 Δημοσ. 1 Ιουνίου 2019 40 λεπτά πριν, Malthador είπε Στις παλιές ticket restaurant μπορούσες να κάνεις ανέπαφη συναλλαγή χωρίς να έχουν chip, δηλαδή; Οι ticket restaurant έκδοσης μέχρι τον Δεκέμβρη του '18, δεν είχαν chip, μόνο magnetic stripe 1
MikeJ Δημοσ. 1 Ιουνίου 2019 Δημοσ. 1 Ιουνίου 2019 Αυτή η πράσινη που έχω και εγώ έχει πιν πάντως για συναλλαγές πάνω από 25 ευρώ. Το κατάστημα που ανέφερα πριν είναι το καινούριο το μεγάλο απέναντι από το Χαροκόπειο στη Καλλιθέα. Πάντως η κάρτα επάνω λέει "the card is only valid in Greece within the network of affiliates accepting the Ticket Restaurant Card." (με άλλα λόγια αν κάποιος δεν είναι affiliate μπορεί να μην accept) 1
DrLo Δημοσ. 1 Ιουνίου 2019 Δημοσ. 1 Ιουνίου 2019 (επεξεργασμένο) 20 ώρες πριν, Malthador είπε Ουφ, μιλάμε για πολύ ψάξιμο: «Οι δικαιούχοι πληρωμής οφείλουν να αποδέχονται μέσα πληρωμής με κάρτα, τα οποία έχουν εκδοθεί από τετραμερές σύστημα πληρωμής (VISA, MASTER CARD, MAESTRO, UNION PAY) και δεν είναι υποχρεωτική η αποδοχή μέσων πληρωμής που έχουν εκδοθεί από τριμερές (DINERS, DISCOVER, AMERICAN EXPRESS). Επιπλέον, οι δικαιούχοι πληρωμής συμβάλλονται υποχρεωτικά με νομίμως αδειοδοτημένους Παρόχους Υπηρεσιών Πληρωμών, κατά το οριζόμενα στο ν. 3862/2010 (A' 113) και απαγορεύεται να συμβάλλονται με οντότητες οι οποίες δεν αποτελούν νομίμως αδειοδοτημένους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών ή αντιπροσώπους αυτών.» Εν ολίγοις, τα καταστήματα είναι υποχρεώμενα να δέχονται κάρτες Visa και Mastercard, αλλά δεν είναι υποχρεωμένα να δέχονται AMEX και Diners. Πάμε παρακάτω, στο τι σημαίνει «νομίμως αδειοδοτημένος Πάροχος Υπηρεσιών Πληρωμών», ο 3862/2010, λέει: 4. «ιδρύματα πληρωμών»: τα νομικά πρόσωπα που έχουν άδεια, σύμφωνα με το άρθρο 10, να παρέχουν και να εκτελούν υπηρεσίες πληρωμών σε ολόκληρη την Κοινότητα· και τελοσπάντων με λίγο ψάξιμο στους όρους χρήσης βρίσκει κανείς εύκολα ότι ο εκδότης της κάρτας είναι αδειοδοτημένος στο UK για να εκδίδει προπληρωμένες κάρτες. Επομένως, εφόσον έχουν άδεια εντός της ΕΕ να εκδίδουν προπληρωμένες κάρτες, κανένας έμπορος δεν μπορεί να αρνηθεί τη χρήση τους. Τουλάχιστον έτσι το καταλαβαίνω εγώ. Κρατάς ότι σε συμφέρει. Λέει υποχρεούνται να δέχονται κάποια συγκεκριμένα συστήματα πληρωμής όπως αυτά που έχει για παράδειγμα η MasterCard, η Visa κλπ. Αυτό δε σημαίνει ότι όλα τα συστήματα της MasterCard είναι τέτοια. Δε ξέρω τις τεχνικές λεπτομέρειες αλλά από όσο έχω καταλάβει το ένα από τα μέρη είναι η τράπεζα. Άρα χωρίς αυτή δεν "πιάνεται" υποχρεωτική η αποδοχή ενός συστήματος πληρωμής ανεξάρτητα ποιος το υποστηρίζει. Κρατάς ότι εσύ νομίζεις ότι σημαίνει "αδειοδοτημένους" (παρότι σου αναφέρει με βάση ποια διαδικασία) ενώ από το "επομένως" και κάτω κανείς απλά υποθέσεις. Όχι ότι regulatory controllers εταιρειών δεν κάνουν λάθη, αλλά στο θέμα αυτό πέρα από αυτό που καταλαβαίνω εγώ έχω μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους controllers του ΣΜ από τη δική σου, biased ερμηνεία. Επεξ/σία 1 Ιουνίου 2019 από DrLo
petasis Δημοσ. 2 Ιουνίου 2019 Δημοσ. 2 Ιουνίου 2019 Στις 1/6/2019 στις 9:17 ΠΜ, Conan2046 είπε Και Και όμως οι διατακτικές σίτισης προβλέπονται από τον νόμο (έως 6 ευρώ ημερησίως), το νόημα τους είναι ότι η εταιρία μπορεί να παρέχει τροφή κατά την διάρκεια της εργασίας, αντί, λοιπόν, να τους την δίνει αυτή τους επιτρέπει με τις διατακτικές να την αγοράσουν. Γι' αυτό είναι και σίτισης. Απ' ότι κατάλαβα συνεχίζουν να εκδίδονται διατακτικές τις οποίες με κάποιο τρόπο καταχωρούνται και φορτίζουν αυτές τις κάρτες. Ο νόμος μιλάει για τις διατακτικές, αλλά υπάρχει μια περίπτωση αυτές να υπερβαίνουν τα 132 ευρώ το μήνα, και να μπαίνει μέσα μέρος του μισθού. Υποθέτω εγώ τώρα, ξέρω δεν συμβαίνουν στην πραγματικότητα... 🙂
Προτεινόμενες αναρτήσεις