Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
5 λεπτά πριν, spectaculator είπε

Δεν πρόσεξα αυτό που είπες για τη δεύτερη. Δεν αξίζει πάντως το κόπο να μπεις σε φασαρίες καλύτερα αλλού,

Για τις πληρωμές με κινητό υπάρχουν άλλοι όροι και μπορείς δυσκολότερα να κάνεις μια προσβολή χρέωσης με κάτι σαν μου έκλεψαν το κινητό. Και γι αυτό δεν ελέγχονται.

Όλες οι ανέπαφες συναλλαγές είναι μέχρι 25 ή 30 ευρώ (αν θυμάμαι καλά, uk είναι 35 λίρες) και μέχρι 3 συναλλαγές χωρίς pin. Στη 4ή θα σου πει είτε βάλτη στο slot είτε βάλε απλά το pin. Άρα κανα κατοστάρι να σου κλέψουν αν χάσεις κάρτα. Τηλέφωνο αν χάσεις ... θα το χάσεις μαζί με το δάχτυλο? Αφού όλες οι τραπεζιτικές εφαρμογές βάζουν και βιομετρικό έλεγχο πλέον.

• Απαντ. 295
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

• Moderators
Δημοσ.

Παιδιά, επειδή κάποιοι το παίρνετε πατριωτικά, δεν θέλω να τσακωθώ με κανέναν. Διερευνητικά το εξετάζω και δεν πρόκειται να μπω σε διαδικασία καταγγελιών κλπ για το συγκεκριμένο θέμα, για διάφορους λόγους που δεν είναι της παρούσης. Στο κάτω κάτω στην χειρότερη περίπτωση δεν ξαναψωνίζω από τη συγκεκριμένη αλυσίδα με αυτή την κάρτα, δεν χάθηκε ο κόσμος.

Πάμε παρακάτω:

2 hours ago, AristidisZ said:

@Malthador έχεις μιλήσει με τον εκδότη της κάρτας ; 

Έχω μιλήσει με την εκδότρια εταιρεία δύο φορές, με πωλητή της εκδότριας εταιρείας, με την ταμία του καταστήματος, με την υπεύθυνη του καταστήματος και με το helpdesk στα κεντρικά της αλυσίδας. Οι τηλεφωνήτριες όσες φορές μίλησα πάντα με έβαζαν σε αναμονή πριν μου απαντήσουν, πράγμα που σημαίνει ότι η ερώτηση που κάνω μάλλον είναι εξειδικευμένη. Γενικά οι απαντήσεις που παίρνω είναι μεταξύ του «τι το ψάχνεις» και του «άστο μωρέ καλύτερα», το πιθανότερο όχι επειδή υπάρχει κάποιος κρυφός λόγος, αλλά περισσότερο επειδή απλά δεν ξέρει κανένας τι ισχύει και για ποιό λόγο. Και αυτό είναι που κάνει το μυαλό μου να εκρήγνυται κατά βάση.

2 hours ago, DrLo said:

Το ότι έχει σημα Mastercard πάνω δε σημαίνει τίποτα απολύτως.

Τόνισα ότι έχει σήμα Mastercard όχι για να δώσω κάποια επιπλέον αξία στην κάρτα, αλλά για να αποφύγω το επιχείρημα «που πας με την άγνωστη κάρτα να ψωνίσεις»: δεν μας ενδιαφέρει εάν είναι γνωστή ή άγνωστη η κάρτα για να περάσει από το POS, μας ενδιαφέρει το σηματάκι που έχει επάνω της για να κρίνουμε εάν περνάει.

Γι' αυτό διατυπώνω και έτσι το ερώτημά μου: Η κάρτα περνάει από το τερματικό (οπότε είμαστε past this point, δεν χρειάζεται να το αναλύσουμε*), έχει δικαίωμα ο έμπορος να μου πει «δεν τη δέχομαι γιατί έτσι»; Αυτό που λες ότι δεν ανήκει σε τραπεζικό ίδρυμα (και άρα πιθανόν να μην υποχρεούται να τη δεχτεί) είναι ένα καλό επιχείρημα. Μπορεί όντως να μην ορίζεται έτσι στο νόμο, αν και θα ήθελα να το δω αυτό γραπτώς κάπου.

*Σε άλλα (μη συμβεβλημένα) καταστήματα που δεν ήξεραν αν περνάει ή αν ήξεραν ότι δεν περνάει, δεν μου αρνήθηκαν να το δοκιμάσουμε, btw.

2 hours ago, DrLo said:

Το γιατί έχει επιλέξει να μη τη δέχεται (ενώ θεωρητικά είναι προς το συμφέρων του), ποιός ξέρει.

Μαζί σου, του τη δείχνω και δεν τη δέχεται. Έχω δικαίωμα να περάσω ανέπαφα μια οποιαδήποτε κάρτα μου χωρίς να δώσω αναφορά και χωρίς να την επιδείξω στον υπάλληλο; Πολλές φορές όταν μου ζητάνε την κάρτα (όχι τη συγκεκριμένη, γενικότερα για όλες τις κάρτες μου) για να την περάσουν στο τερματικό, τους αρνούμαι ευγενικά και τους ενημερώνω ότι θα την περάσω ανέπαφα μόνος μου. Κανείς δεν μου έχει αρνηθεί μέχρι σήμερα, θα έχει ενδιαφέρον να το δοκιμάσω και στην περίπτωση που συζητάμε.

2 hours ago, ManFromEarth said:

Αυτο ακριβως. Με την ιδια λογικη θα επαιρνα τα κουπονια ticket restaurant που εχω, θα τα περνουσα στην "mastercard" καρτα  και μετα θα πηγαινα να αγορασω τηλεοραση με αυτη την καρτα.

Μην καρφωθούμε κιόλας αλλά ξέρουμε ότι υπάρχει τουλάχιστον ένα S/M στο οποίο αγοράζεις ότι θέλεις με τέτοια κάρτα. Μάλιστα έχει αναφερθεί και παλιότερα αυτό στο forum.

54 minutes ago, Conan2046 said:

Αναρωτιέμαι μήπως απλός η υπάλληλος ήξερε ότι αυτές οι  κάρτες δεν γίνονται δεκτές από το pos και απλώς το είπε στον πελάτη αντί να την βάλει και να απορριφθεί η συναλλαγή.

Οι υπάλληλος μου είπε ότι δεν την περνάει καν, γιατί έχει τέτοιες εντολές. Ζήτησα να την δοκιμάσουμε και μου είπε ένα ξερό «δεν γίνεται».

Δεν υπάρχει περίπτωση να μην περνάει από το τερματικό της πάντως.

Δημοσ.

Φίλε μου, το πιο πιθανό είναι οτι η συγκεκριμένη κάρτα αντικαθιστά τα κουπόνια που είναι για σίτιση. Άρα είναι αποκλειστικά για φαγώσιμα. Το πρόβλημα που έχει η αλυσίδα σουπερμάρκετ που ανέφερες είναι οτι μάλλον πάει κόσμος στα ταμεία με ίδια κάρτα, παίρνει 10 φέτες ζαμπόν 10 φέτες τυρί 20 φέτες τοστ και ένα απορρυπαντικό και απορρίπτεται όλη η συναλλαγή και έχουν αναγκαστεί πολλές φορές στο παρελθόν να γυρίσουν πίσω στα τρόφιμα τα ζαμπονοειδή π.χ. που δεν ξέρω κι αν μπορούν μετά να τα πουλήσουν. 

Άλλο ενδεχόμενο είναι η εταιρεία πίσω από το σουπερμάρκετ να μην φαίνεται ως εταιρεία παροχής σίτισης (να είναι δλδ τύπου ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε.) , οπότε να τους το κόβει το POS λόγω ρύθμισης της κάρτας σου. Αυτό έχει συμβεί στη γυναίκα μου (που πληρωνόταν τις υπερωρίες με το ίδιο σύστημα με σένα) σε μίνι μάρκετ που πουλάει τα πάντα. Στην απόδειξη φαίνεται κιόλας με το ονοματεπώνυμο του ιδιοκτήτη σαν απλά μια Ο.Ε. και ακόμα κι αν πας να πάρεις ένα ζαμπόν δεν την περνάει. Έτσι κι αλλιώς στην απόδειξη γράφει "άλλα είδη" λολ. 

Συγκλίνω προς το πρώτο σενάριο λόγω των λεγομένων της υπαλλήλου που δεν το περνάει από το μηχάνημα, έτσι της έχουνε πει για αυτό το λόγο που σου έγραψα μάλλον.

• Like 2
Δημοσ.
6 ώρες πριν, gthe είπε

Κατά την γνώμη μου, ενας εκ των 2 πλευρών κάτι κάνει παράτυπο τελικά ... είτε η ticket restaurant χρησιμοποιεί καταχρηστικά το σήμα mastercard, είτε τα μη συνεργαζόμενα καταστήματα την αρνούνται με λάθος τρόπο.

Η MasterCard είναι μια εταιρεία που μπορεί να παρέχει μια υπηρεσία ή τεχνιγνωσια που να είναι χρήσιμη και στη περίπτωση των πιστωτικων/χρεωστικών καρτών ή σε άλλες παρόμοιες περίπτωσης. Με το να έχει πάνω το σήμα της MC σημαίνει ότι ο χρήστης της αναμένει ένα συγκεκριμένο επίπεδο αξιόπιστης λειτουργείας για παράδειγμα ή ο μαγαζατορας ότι δε θα χάσει τα χρήματα της πώλησης. Μέχρι εκεί. Δεν υπάρχει καμία κατάχρηση του σήματος της MC αν αυτή παρέχει ουσιαστικά το Backoffice Knowhow για να λειτουργεί η κάρτα αυτή. Αυτό δε σημαίνει ότι είναι πιστωτική ή χρεωστική η πτοπληρωμενη κάρτα.

4 ώρες πριν, Malthador είπε

Αυτό που λες ότι δεν ανήκει σε τραπεζικό ίδρυμα (και άρα πιθανόν να μην υποχρεούται να τη δεχτεί) είναι ένα καλό επιχείρημα. Μπορεί όντως να μην ορίζεται έτσι στο νόμο, αν και θα ήθελα να το δω αυτό γραπτώς κάπου.

Αν θυμάμαι καλά ο νόμος αναφέρει κάποια συγκεκριμένη τεχνική ορολογία κάτι σαν "τριών ή δύο μελών" ή "τριών ή δύο μερων" ... Κάτι τέτοιο.

Είχα ψάξει λίγο τι σημαίνει αυτό και έχει να κάνει με το τρόπο που γίνεται η σύμβαση μεταξύ μαγαζιού/τράπεζας/καταστήματος.

4 ώρες πριν, Malthador είπε

Αυτό που λες ότι δεν ανήκει σε τραπεζικό ίδρυμα (και άρα πιθανόν να μην υποχρεούται να τη δεχτεί) είναι ένα καλό επιχείρημα. Μπορεί όντως να μην ορίζεται έτσι στο νόμο, αν και θα ήθελα να το δω αυτό γραπτώς κάπου.

Αν θυμάμαι καλά ο νόμος αναφέρει κάποια συγκεκριμένη τεχνική ορολογία κάτι σαν "τριών ή δύο μελών" ή "τριών ή δύο μερων" ... Κάτι τέτοιο.

Είχα ψάξει λίγο τι σημαίνει αυτό και έχει να κάνει με το τρόπο που γίνεται η σύμβαση μεταξύ μαγαζιού/τράπεζας/καταστήματος.

Πχ Αν θυμάμαι καλά η American Express ή η Diners ανοίκουν σε άλλο τύπο από τις VISA / Mastercard

Δημοσ.
5 λεπτά πριν, DrLo είπε

Δεν υπάρχει καμία κατάχρηση του σήματος της MC αν αυτή παρέχει ουσιαστικά το Backoffice Knowhow για να λειτουργεί η κάρτα αυτή. Αυτό δε σημαίνει ότι είναι πιστωτική ή χρεωστική η πτοπληρωμενη κάρτα.

Ότι και να είναι η κάρτα, εφόσον φέρει σήμα Mastercard πάνω και το τερματικό υποστηρίζει Mastercard ο υπάλληλος υποχρεούται να την περάσει στο POS. Αν θέλει να μην την δεχτεί το μαγαζί πρέπει να την κάνει reject στο POS με βάση τον αριθμό της (το πρώτο μέρος δλδ). 

Δημοσ.

Mε την αλλη καρτα της ticket restaurant παντως (οχι την πρασινη του ts) εχω αγορασει ,εχρι και ρουχα και παιχνιδια playstation online.

Δημοσ.
45 λεπτά πριν, gthe είπε

Ότι και να είναι η κάρτα, εφόσον φέρει σήμα Mastercard πάνω και το τερματικό υποστηρίζει Mastercard ο υπάλληλος υποχρεούται να την περάσει στο POS. Αν θέλει να μην την δεχτεί το μαγαζί πρέπει να την κάνει reject στο POS με βάση τον αριθμό της (το πρώτο μέρος δλδ). 

Ναι εντάξει, έχεις δίκιο.

Δημοσ.

Τη στιγμή που σου πετάξει το "Δε δέχομαι την κάρτα σου" κάνεις ένα γρήγορο τηλεφωνάκι στο 100, περιμένεις μέχρι να έρθουν και το πρόβλημα λύνεται.

• Like 1
  • Moderators
Δημοσ.
3 hours ago, DrLo said:

Πχ Αν θυμάμαι καλά η American Express ή η Diners ανοίκουν σε άλλο τύπο από τις VISA / Mastercard

Ουφ, μιλάμε για πολύ ψάξιμο:

«Οι δικαιούχοι πληρωμής οφείλουν να αποδέχονται μέσα πληρωμής με κάρτα, τα οποία έχουν εκδοθεί από τετραμερές σύστημα πληρωμής (VISA, MASTER CARD, MAESTRO, UNION PAY) και δεν είναι υποχρεωτική η αποδοχή μέσων πληρωμής που έχουν εκδοθεί από τριμερές (DINERS, DISCOVER, AMERICAN EXPRESS). Επιπλέον, οι δικαιούχοι πληρωμής συμβάλλονται υποχρεωτικά με νομίμως αδειοδοτημένους Παρόχους Υπηρεσιών Πληρωμών, κατά το οριζόμενα στο ν. 3862/2010 (A' 113) και απαγορεύεται να συμβάλλονται με οντότητες οι οποίες δεν αποτελούν νομίμως αδειοδοτημένους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών ή αντιπροσώπους αυτών.»

Εν ολίγοις, τα καταστήματα είναι υποχρεώμενα να δέχονται κάρτες Visa και Mastercard, αλλά δεν είναι υποχρεωμένα να δέχονται AMEX και Diners.

Πάμε παρακάτω, στο τι σημαίνει «νομίμως αδειοδοτημένος Πάροχος Υπηρεσιών Πληρωμών», ο 3862/2010, λέει:

4. «ιδρύματα πληρωμών»: τα νομικά πρόσωπα που έχουν άδεια, σύμφωνα με το άρθρο 10, να παρέχουν και να εκτελούν υπηρεσίες πληρωμών σε ολόκληρη την Κοινότητα·

και τελοσπάντων με λίγο ψάξιμο στους όρους χρήσης βρίσκει κανείς εύκολα ότι ο εκδότης της κάρτας είναι αδειοδοτημένος στο UK για να εκδίδει προπληρωμένες κάρτες.

Επομένως, εφόσον έχουν άδεια εντός της ΕΕ να εκδίδουν προπληρωμένες κάρτες, κανένας έμπορος δεν μπορεί να αρνηθεί τη χρήση τους. Τουλάχιστον έτσι το καταλαβαίνω εγώ.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Παρότι παραπάνω αναφέρθηκε ότι η κάρτα είναι MasterCard, από τη φωτογραφία δεν προκύπτει κάτι τέτοιο. Δε φαίνεται στην μπροστινή μεριά το σήμα της MasterCard, εκτός αν είναι στην κάτω αριστερή μεριά που δε βλέπουμε.

Αν ισχύει αυτό, τότε πιθανά να μην είναι "κάρτα MasterCard", παρότι μπορεί να την εκδίδει (τυπώνει) η MasterCard (για λόγους εμπορικούς/ασφαλείας κ.α.) για λογαριασμό της ticket restaurant ή άλλης εταιρίας. Γι' αυτό το λογότυπό της βρίσκεται μόνο στην πίσω μεριά (όπως αναφέρθηκε).

Ακολουθεί παράδειγμα κάρτας όπου δίπλα στο λογότυπο της MasterCard λέει "valid only for Ticket Restaurant":

https://www.google.com/imgres?imgurl=https%3A%2F%2Fwww.edenred.sk%2Fbuxus%2Fimages%2Ftrkarta_web%2Fchip_vs_pasik_en.gif&imgrefurl=https%3A%2F%2Fwww.trkarta.sk%2Fen%2Ffrequently-asked-questions&docid=PeuFZZcKcUtfzM&tbnid=2C_oToUkth4CWM%3A&vet=10ahUKEwiIrKP70sbiAhUNQxUIHX2dC9gQMwhLKAgwCA..i&w=800&h=663&bih=917&biw=1280&q=ticket restaurant edenred card&ved=0ahUKEwiIrKP70sbiAhUNQxUIHX2dC9gQMwhLKAgwCA&iact=mrc&uact=8

Επεξ/σία από asotgr
  • Like 1
Δημοσ.

Προσωπικά πιστεύω ότι ΔΕΝ είναι MASTERCARD αλλά προφανώς χρησιμοποιούν την υποδομή της MASTERCARD για την διεκπεραίωση των συναλλαγών.

Οσον αφορά τους εμπόρους που δεν την δέχονται προφανώς τους δημιουργεί προβλήματα ή έξοδα και την έχουν εκτός.

Όποιος νομίζει ότι ο έμπορος  κακώς δεν την δέχεται κάνει επισήμως καταγγελία στο υπουργείο εμπορίου και παίρνει την απάντηση επισήμως.

Δημοσ.
2 ώρες πριν, Voyaller είπε

Τη στιγμή που σου πετάξει το "Δε δέχομαι την κάρτα σου" κάνεις ένα γρήγορο τηλεφωνάκι στο 100, περιμένεις μέχρι να έρθουν και το πρόβλημα λύνεται.

Θα θελα πολυ να παρεις το 100 και μολις σκασουν οι μπατσοι και δουν την καρτα της Ticket Restaurant. 

Δημοσ.

Eγω παντως με αυτην αγορασα μεχρι και ηχομπαρα απο τον κωτσοβολο περσι (τελευται κινηση στο λογαριασμο της).

Ticket-Compliments-Gift-Card-Winners.asp

• Like 1
Δημοσ.

Ότι του λαλεί, του λωλοστεφανή είστε εδώ μέσα

Η κάρτα της Edenred είναι Mastercard και διεκπεραιώνει πληρωμές αν ο ΚΑΔ είναι εστίασης

Το αν ο μαγαζάτορας θα δεχτεί την κάρτα σου, είναι δικό του θέμα. Αυτοί οι νόμοι που παραθέτεις έχουν να κάνουν με την δυνατότητα πληρωμής με κάρτα, γενικότερα. Όχι με την δική σου κάρτα

Και επειδή πάλι μάλλον δεν καταλάβατε, αν στον μαγαζάτορα δεν αρέσει η κάρτα σου επειδή το interface της είναι magnetic strip, το οποίο δεν θεωρεί οτι παρέχει αρκετή ασφάλεια στην πιστοποίηση οτι η κάρτα είναι δικιά σου, δεν την δέχεται

Αν τώρα ο μαγαζάτορας έχει τσακωθεί με την Edenred για τους δικούς του λόγους, είναι γούστο του να μην δεχτεί καμία κάρτα της Edenred

Όπως ακριβώς γούστο του θα ήταν να μην δεχτεί τα μετρητά σου, επειδή δεν του αρέσουν οπτικά, του κάνουν για πλαστά

Όπως ακριβώς γούστο του θα ήταν να μην δεχτεί να εισέλθεις στο κατάστημα του, επειδή δεν του αρέσει η φάτσα σου

Κ.ο.κ.

Δημοσ.

Εγώ στην θέση σου δεν θα έκανα ούτε φασαρίες, ούτε τίποτα. Θα ρώταγα στο ταμείο πριν αγοράσω αν την δέχονται, και θα αποφάσιζα ανάλογα. Εμένα το όλο πράγμα φωνάζει φοροδιαφυγή (και τα κουπόνια), οπότε όσο χαμηλότεροι οι τόνοι, τόσο καλύτερα.

• Confused 2
Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...