Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
8 λεπτά πριν, Alxnks είπε

Νομίζω ότι μόνο αριθμητικό δεδομένο που ξεπερνάμε αυτή τη μικρή χώρα-φορολογικό παράδεισο (ξέρεις γιατί λέγεται έτσι και κατ' επέκταση γιατί "επιβάλλεται" η χρήση μετρητών ε?) είναι η τριπλάσια έκταση μας.

https://www.google.com/amp/www.gazzetta.gr/plus/diethni/article/1193777/i-elvetia-einai-forologikos-paradeisos%3famp

Ποιος σου είπε ότι "επιβάλλεται" η χρήση μετρητών στην Ελβετία ;

• Απαντ. 295
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
8 λεπτά πριν, AristidisZ είπε

lol...

Λοιπόν πέραν της πλάκας, στη Ζυρίχη τα μαγαζιά γράφουν απέξω "δεχόμαστε πληρωμές μόνο σε CHF, EUR & USD"

Θα μου πεις τι ξέρουν αυτοί... 

Ρε παιδιά, τι είναι αυτά που λέτε; Με τις κάρτες η χρέωση γίνεται πρωτίστως στο νόμισμα της χώρας που γίνεται η συναλλαγή συν τις χρεώσεις της εκδότριας της κάρτας για τυχών μετατροπές συναλλάγματος. Ο μάστορας με το POS περνά τις χρεώσεις μόνο σε ένα νόμισμα, εδώ είναι μόνο ευρώ.

Στη Ζυρίχη, μου έτυχε το κουφό αυτό και με ρώτησαν αν θα ήθελαν τη κάρτα να τη χρεώσουν σε ελ. φράγκα, δολάριο ή ευρώ. Μη έχοντας ιδέα τι σύμφερε να διαλέξω ζήτησα απλά ευρώ. Χρεώθηκα το κόστος τοπικής μετατρροπής από ελ. φράγκα σε ευρώ συν το ποσό σε ευρώ στη κάρτα. Φαντάζομαι πως αν διάλεγα ελ. φράγκα, θα μου χρέωναν το ποσό μόνο σε ελ. φράγκα και η τράπεζα εδώ και τη μετατροπή από φράγκα σε ευρώ.

(σόρυ για το οφ-τόπικ).

Δημοσ.

Ρε παιδιά συγγνώμη έχει δίκιο το παλικάρι που είπε ότι βγάζει την επιλογή το pos να γίνει η χρεωση σε pounds κλπ αλλά ένας σε τι μας ενοχλεί; Αφού τα λεφτά μας σε ευρώ δεν θα τα πάρουμε;;; σπάνια και εμένα μου βγάζει αυτό το μνμ σε πελάτες αλλά ένα yes πάρω και καθάρισα δεν πιστεύω  να κάνω βλακεία  :)

• Confused 1
Δημοσ.
2 λεπτά πριν, AristidisZ είπε

Ποιος σου είπε ότι "επιβάλλεται" η χρήση μετρητών στην Ελβετία ;

Εισαγωγικά :)

• Moderators
Δημοσ.
25 minutes ago, gthe said:

Κανείς εκ των 2 μερών την ώρα της συναλλαγής ΔΕΝ εχει δικαίωμα να ψάχνει τι κάρτα είναι, τι νομισμα θα χρεωθεί από πίσω κτλ.

Αυτό υπάρχει γραμμένο σε κάποιο νόμο ή σε κάποια σύμβαση τράπεζας;

Το ψάχνω πόσο καιρό και δεν βρίσκω κάτι σχετικό.

• Moderators
Δημοσ.

Οταν ειναι ξενη η καρτα, υπο προϋποθέσεις σε ρωταει πως θέλεις να κανεις τη χρεωση. Σε ευρω ή αλλο νομισμα. Αμα σε ρωτήσει επιλέγεις τι θελεις να κανεις. Αν δεν σε ρωτησει, όχι. 

Τον πελατη τον συμφέρει να γινει χρεωση στο τοπικο νομισμα συνηθως. Προφανως αμα μπορει να γινει η χρεωση σε λιρα, θα μπορεί και σε ευρω. ΔΕΝ θα σου απορρίψει την καρτα για αυτον τον λογο.

Νταξει δεν ειναι κακο να γνωρίζετε το θεμα πριν απαντησετε :lol:

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
50 λεπτά πριν, Malthador είπε

Αυτό υπάρχει γραμμένο σε κάποιο νόμο ή σε κάποια σύμβαση τράπεζας;

Το ψάχνω πόσο καιρό και δεν βρίσκω κάτι σχετικό.

Λέγεται Honor all Cards Rule και είναι γραμμένο στους όρους της mastercard.

Σου βάζω link και το σωστό σημείο να διαβάσεις ειδικά πως διαμορφώνεται για το europe region (σελ 205, παρ 5.10.1)

https://www.mastercard.us/content/dam/mccom/global/documents/mastercard-rules.pdf

In the Europe Region, the Rule on this subject is modified as follows.

EU Countries, Norway, and Serbia Only The following Rules apply with respect to acceptance by Merchants in the EU, Norway, and Serbia of Cards issued in the EU, Norway, and Serbia.

1. A Merchant that accepts Mastercard Credit Cards must accept all Mastercard Credit Cards issued in the EU, Norway, and Serbia.

2. A Merchant that accepts Mastercard Debit Cards, including Debit Mastercard Cards, must accept all Mastercard Debit Cards issued in the EU, Norway, and Serbia.

3. A Merchant that accepts Mastercard Prepaid Cards must accept all Mastercard Prepaid Cards issued in the EU, Norway, and Serbia.

4. A Merchant that accepts Maestro Credit Cards must accept all Maestro Credit Cards issued in the EU, Norway, and Serbia.

5. A Merchant that accepts Maestro Debit Cards must accept all Maestro Debit Cards issued in the EU, Norway, and Serbia.

6. A Merchant that accepts Maestro Prepaid Cards must accept all Maestro Prepaid Cards issued in the EU, Norway, and Serbia.

7. A Merchant is not required to accept Maestro Cards as a condition of accepting Mastercard Cards, and vice versa.

8. A Merchant is not required to accept Commercial Cards issued in the EU or Norway or Business Cards issued in Serbia.

9. A Merchant must not refuse to accept any Card on the basis of the identity of the Issuer or the Cardholder.

ΟΚ εδώ είναι βαλκάνια ... κάνουμε ότι γουστάρουμε, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι και καλά ορισμένο το θέμα. Έμποροι όταν παιρνουν το POS και ιδιώτες όταν βγάζουμε τις κάρτες μας υπογράφουμε και συμφωνούμε σε αυτούς τους όρους. Φυσικά οι κανόνες πάνε περίπατο στην κλασσική λογική ... "Τι λες ρε ^%$^ δικό μου είναι το POS, δική μου η κάρτα, κάνω ότι γουστάρω κτλ"

Επεξ/σία από gthe
  • Like 2
  • Thanks 1
  • Moderators
Δημοσ.
6 minutes ago, gthe said:

Λέγεται Honor all Cards Rule και είναι γραμμένο στους όρους της mastercard.

Σου βάζω link και το σωστό σημείο να διαβάσεις ειδικά πως διαμορφώνεται για το europe region (σελ 205, παρ 5.10.1)

https://www.mastercard.us/content/dam/mccom/global/documents/mastercard-rules.pdf

In the Europe Region, the Rule on this subject is modified as follows.

EU Countries, Norway, and Serbia Only The following Rules apply with respect to acceptance by Merchants in the EU, Norway, and Serbia of Cards issued in the EU, Norway, and Serbia.

1. A Merchant that accepts Mastercard Credit Cards must accept all Mastercard Credit Cards issued in the EU, Norway, and Serbia.

2. A Merchant that accepts Mastercard Debit Cards, including Debit Mastercard Cards, must accept all Mastercard Debit Cards issued in the EU, Norway, and Serbia.

3. A Merchant that accepts Mastercard Prepaid Cards must accept all Mastercard Prepaid Cards issued in the EU, Norway, and Serbia.

4. A Merchant that accepts Maestro Credit Cards must accept all Maestro Credit Cards issued in the EU, Norway, and Serbia.

5. A Merchant that accepts Maestro Debit Cards must accept all Maestro Debit Cards issued in the EU, Norway, and Serbia.

6. A Merchant that accepts Maestro Prepaid Cards must accept all Maestro Prepaid Cards issued in the EU, Norway, and Serbia.

7. A Merchant is not required to accept Maestro Cards as a condition of accepting Mastercard Cards, and vice versa.

8. A Merchant is not required to accept Commercial Cards issued in the EU or Norway or Business Cards issued in Serbia.

9. A Merchant must not refuse to accept any Card on the basis of the identity of the Issuer or the Cardholder.

ΟΚ εδώ είναι βαλκάνια ... κάνουμε ότι γουστάρουμε, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι και καλά ορισμένο το θέμα. Έμποροι όταν παιρνουν το POS και ιδιώτες όταν βγάζουμε τις κάρτες μας υπογράφουμε και συμφωνούμε σε αυτούς τους όρους. Φυσικά οι κανόνες πάνε περίπατο στην κλασσική λογική ... "Τι λες ρε ^%$^ δικό μου είναι το POS, δική μου η κάρτα, κάνω ότι γουστάρω κτλ"

Άρχοντας.

Θα στείλω e-mail απευθείας στην Mastercard για να ρωτήσω σε ποιά κατηγορία ανήκουν οι Ticket Restaurant. Λογικά θα ανήκουν στις Commercial Cards, οπότε θα έχουν και δικαίωμα οι έμποροι να μην τις δέχονται.

• Thanks 1
Επισκέπτης
Δημοσ.
3 ώρες πριν, kallair είπε

Σιγα μην μπεις στην διαδικασια να ψαχνεις πως να αλλαξεις αυτο που ειπες. Και επισης Ελλαδα ειμαστε και εχουμε ευρω. για ποιον λογο να κανουμε χρεωση σε uk pound; καθαρα προβλημα δικο της ειναι. περναει η καρτα εχει καλως, δεν περναει; ας δωσει αλλη καρτα ή μετρητα. δεν θα κατσουμε να ξεψαχνιζουμε τα μενου του pos για τον καθενα με revolut που θελει να νομιμοποιησει τα μαυρα που εχει στην ηλεκτρονικη καρτα..

Σορρυ ρε φίλε κιόλας, δε ξέρω που έχεις το μαγαζί, αλλά αν σου έρθει τουρίστας Άγγλος, Αμερικάνος ή τέλος πάντων πελάτης όχι ΕΕ τι μας λες πως κάνεις; Δεν τον χρεώνεις; Του λες να πάει να βγάλει κάρτα με κύριο νόμισμα το ευρώ; Του λες 'φύγε ρε που ήρθες να ξεπλύνεις τα μαύρα σου στο μαγαζί μου';

Δεν στέκουν και πολύ αυτά.

Δημοσ.
3 ώρες πριν, Ducatista είπε

Ρε παιδιά συγγνώμη έχει δίκιο το παλικάρι που είπε ότι βγάζει την επιλογή το pos να γίνει η χρεωση σε pounds κλπ αλλά ένας σε τι μας ενοχλεί; Αφού τα λεφτά μας σε ευρώ δεν θα τα πάρουμε;;; σπάνια και εμένα μου βγάζει αυτό το μνμ σε πελάτες αλλά ένα yes πάρω και καθάρισα δεν πιστεύω  να κάνω βλακεία  :)

τον πελατη τον συμφερει να χρεωθεί στο τοπικό νόμισμα, τον εμπορο τον συμφέρει να χρεώσει στο νόμισμα του πελάτη...

Δημοσ.
6 λεπτά πριν, kon1to είπε

τον πελατη τον συμφερει να χρεωθεί στο τοπικό νόμισμα, τον εμπορο τον συμφέρει να χρεώσει στο νόμισμα του πελάτη...

οποτε καλα κανω! yes σε ολα..!

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
8 λεπτά πριν, kon1to είπε

τον εμπορο δεν τον νοιαζει σε τι νομισμα θα χρεωσει τον πελατη. Η τραπεζα θα παρει το ποστοστο ΟΧΙ ο εμπορος

Εγω που εχω revolut ζηταω να με χρεωσουν στο νομισμα που εχω την revolut, για να κανει την μετατροπη η revolut και οχι η τραπεζα

Επεξ/σία από sezebo
  • Like 2
Δημοσ.
Μόλις τώρα, sezebo είπε

τον εμπορο δεν τον νοιαζει σε τι νομισμα θα χρεωσει τον πελατη. Η τραπεζα θα παρει το ποστοστο ετσι και αλλιως.

αν δεν τον νοιαζει τοτε μαλλον εχει κανει κακο deal με την τραπεζα ή απλα δεν ξέρει τι πληρώνει...

συναλλαγές σε ξενο νόμισμα έχουν μειωμένη ή καθολου προμήθεια...

Δημοσ.

Εγω παντως οσες φορες εχω παρει καρτα απο ξενους(αμερικανους,αργεντινους κτλπ)παντα πληκτρολογουσα το ποσο σε ευρω και δεν ειχαν αντιρρήσεις και μιλαμε για πολυ κοσμο..Δεν ξερω αν εχει επιλογη το pos για αλλαγη νομισματος θα το ψαξω μετα.

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...