Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Moderators
Δημοσ.

Έχει δικαίωμα ένας έμπορος να αρνηθεί να δεχτεί την κάρτα μου παρόλο που περνάει από το POS του;

Έχω μία κάρτα Ticket Restaurant τύπου Mastercard, η οποία χρησιμοποιείται για αγορές τροφίμων ή προϊόντων εστίασης. Πήγα να κάνω αγορά από ένα S/M μεγάλης αλυσίδας και μου είπαν ότι δεν τη δέχονται (ενώ όλα τα S/M υποτίθεται ότι την δέχονται κανονικά). Ο έμπορος δεν έχει κάποια διαφορετική χρέωση πέραν της όποιας προμήθειας έχει με οποιαδήποτε κάρτα Mastercard, οπότε δεν έχει και λογική να μην δέχεται τέτοια κάρτα.

Από εκεί και πέρα, κατά πόσο είναι νόμιμο να λένε ότι δεν δέχονται την κάρτα, εφόσον περνάει από το τερματικό τους;

pos.jpg

• Απαντ. 295
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
22 λεπτά πριν, Malthador είπε

Έχει δικαίωμα ένας έμπορος να αρνηθεί να δεχτεί την κάρτα μου παρόλο που περνάει από το POS του;

Έχω μία κάρτα Ticket Restaurant τύπου Mastercard, η οποία χρησιμοποιείται για αγορές τροφίμων ή προϊόντων εστίασης. Πήγα να κάνω αγορά από ένα S/M μεγάλης αλυσίδας και μου είπαν ότι δεν τη δέχονται (ενώ όλα τα S/M υποτίθεται ότι την δέχονται κανονικά). Ο έμπορος δεν έχει κάποια διαφορετική χρέωση πέραν της όποιας προμήθειας έχει με οποιαδήποτε κάρτα Mastercard, οπότε δεν έχει και λογική να μην δέχεται τέτοια κάρτα.

Από εκεί και πέρα, κατά πόσο είναι νόμιμο να λένε ότι δεν δέχονται την κάρτα, εφόσον περνάει από το τερματικό τους;

Στην εισοδο του καταστηματος και σε εμφανη σημεια, ολα τα εμπορικα καταστηματα ειναι υποχρεωμενα βαση νομου να αναφερουν αν δεχονται καρτες και ποιες καρτες δεχονται. Αν δεχεται καρτες τυπου μαστερκαρντ ειναι υποχρεωμενος βαση νομου να την δεχθει. σε  περιπτωση αρνησης μπορεις να κανεις καταγγελια για το συμβαν.

H συγκεκριμενη καρτα τι ακριβως ειναι; με πιστωτικο υπολοιπο σαν προπληρωμενη;

Επεξ/σία από kallair
  • Like 3
Δημοσ.

Περναω τα συγκεκριμένα κουπόνια εδώ και χρονια και φιλος την καρτα χωρις κανενα πρόβλημα.

Αρκει το κατάστημα να είναι στην αλυσιδα καταστημάτων που υποστηρίζεται.

Εχε το νου σου γιατι καποια μεγαλα γνωστα σουπερμάρκετ ενώ υποστηριζονται κανονικα, κατι μικρες αλυσιδες που εχουν που είναι σαν ψιλικατζίδικα δεν τα δεχονται! Μηπως είναι αυτή η περιπτωση? 

Δημοσ.

απ'οσο ξερω ως ελ.επαγγελματιας απαγορευεται να μη δεχθεις την οποιαδηποτε καρτα.

ακομη και στις diners που το ποσο για την τραπεζα ειναι σχεδον διπλασιο, αν περναει απ'το μηχανακι, απαγορευεται να μην την περασεις.

(η 2η προταση αφορα καταστηματα που τυπωνουν στον εκτυπωτη τους ενα κωλοχαρτο που λεει "δε δεχομαστε").

Δημοσ.
51 λεπτά πριν, Malthador είπε

ΑΒ Βασιλόπουλος να υποθέσω ;;; 😛
Δεν θα βγάλεις άκρη με τον συγκεκριμένο.

Δημοσ.
3 ώρες πριν, Malthador είπε

Στο σάιτ της Ticket Restaurant έχει τη λίστα με τα καταστήματα που δέχονται την κάρτα τους.

Έλεγξέ το και αν το συγκεκριμένο κατάστημα είναι στη λίστα τους μπορείς να κάνεις καταγγελία.

Πάντως αν ήταν Βασιλόπουλος, όπως υποθέτει ο dpolal, μου κάνει εντύπωση γιατί εγώ δεν είχα ποτέ πρόβλημα με αυτή την κάρτα σε κανένα μεγάλο S/M

Τώρα την δέχεται και το Lidl.

• Like 1
Δημοσ.

Διαβάστε τι γράφει ο άνθρωπος. Mastercard έχει που είναι της Ticket Restaurant

Σαν να λέμε Mastercard Ολυμπιακός. 

Φίλε μου την έχω και εγώ. Δεν έχουν δικαίωμα να την αρνηθούν. Mastercard είναι. Αν δέχονται Mastercard, την δέχονται και αυτή 

• Like 1
Δημοσ.

Μήπως ο/η υπάλληλος δεν κατάλαβε ότι πρόκειται για mastercard;

Για τις amex και τις diners ξέρω ότι υπάρχει θέμα, οι amex σιγά σιγά καταργούνται και diners δεν έχουν πολλοί όμως.

• Moderators
Δημοσ.
7 hours ago, kallair said:

H συγκεκριμενη καρτα τι ακριβως ειναι; με πιστωτικο υπολοιπο σαν προπληρωμενη;

Είναι κάρτα που δίνουν οι επιχειρήσεις σε υπαλλήλους τους για σίτιση. Έχει μέσα ένα ποσό και μπορείς να το δαπανήσεις για τρόφιμα ή για εστίαση. Σαν προπληρωμένη, ναι.

6 hours ago, Αλεξανδρος A.92 said:

Αρκει το κατάστημα να είναι στην αλυσιδα καταστημάτων που υποστηρίζεται.

4 hours ago, SB_1957 said:

Έλεγξέ το και αν το συγκεκριμένο κατάστημα είναι στη λίστα τους μπορείς να κάνεις καταγγελία.

Κατ' αρχάς να λύσουμε λίγο αυτό: η κάρτα περνάει σε οποιοδήποτε κατάστημα εστίασης ή πώλησης τροφίμων, όχι μόνο στα συμβεβλημένα (μην με ρωτήσετε τι σημαίνει «συμβεβλημένα», δεν ξέρω, ίσως «προβεβλημένα»). Άπαξ και ο έμπορος έχει κάνει έναρξη στην εφορία με ΚΑΔ σχετικά με τρόφιμα/εστίαση, η κάρτα περνάει στο τερματικό του. Το γνωρίζω γιατί έχω τέτοιο κατάστημα και στο τερματικό μου περνάνε αυτές οι κάρτες, χωρίς να είμαι συμβεβλημένος. Οπότε δεν τίθεται θέμα «συμβεβλημένου» ή μη. Τίθεται θέμα άρνησης αποδοχής κάρτας που περνάει στο τερματικό τους (γιατί θέσει όλες οι Mastercard περνάνε σε όλα τα τερματικά).

6 hours ago, GeoMak7 said:

απ'οσο ξερω ως ελ.επαγγελματιας απαγορευεται να μη δεχθεις την οποιαδηποτε καρτα.

Υπάρχει κάποιος σχετικός νόμος να τον τυπώσω και να τους τα σούρω;

6 hours ago, dpolal said:

ΑΒ Βασιλόπουλος να υποθέσω ;;; 😛
Δεν θα βγάλεις άκρη με τον συγκεκριμένο.

Όχι, δεν είναι από τις κλασικές αλυσιδές, αλλά δεν θέλω να επεκταθώ για να μην τους διασύρω εάν έχουν δίκιο.

3 hours ago, telis said:

Σαν να λέμε Mastercard Ολυμπιακός. 

Ακριβώς, μπορώ να πω σε πελάτη μου ότι δεν δέχομαι την κάρτα του Ολυμπιακού γιατί είμαι βάζελος; Νομίζω ότι σε κάποιο νόμο απαγορεύεται κάτι τέτοιο.

3 hours ago, ParhsG said:

Στη πραξη δεν υπαρχει λογος να τη δεχτουν αν δε θελουν. 

Αυτό που σε σκαλώνει είναι γιατί να μην θέλουν. Αφού δεν χάνουν κάτι περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη κάρτα.

3 hours ago, zio10 said:

Μήπως ο/η υπάλληλος δεν κατάλαβε ότι πρόκειται για mastercard;

Το κατάλαβε γιατί του το έδειξα και του είπα «περασέ το στο μηχάνημα κι αν δεν περνάει θα σου δώσω άλλη κάρτα» και μου είπε ότι έχει εντολή να μην την περνάει καν από το τερματικό. Πράγμα που σημαίνει ότι περνάει από το τερματικό και σκαλώνει κάπου αλλού η δουλειά.

---------------------------------------------------------

Ας το πάρουμε αλλιώς:

Η κάρτα είναι ανέπαφη. Έχω δικαίωμα να περάσω την κάρτα μου στο τερματικό του, χωρίς να την επιδείξω; Ενώ την έχω μέσα στο πορτοφόλι μου π.χ.;

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Γιατι δεν ρωτας τον διευθυντη του υποκαταστηματος η τα κεντρικα να δεις τι θα σου πουν ? Προφανως δεν θα σου απαντησουν <γιατι ετσι >

Επεξ/σία από bluesattack
  • Like 1
  • Moderators
Δημοσ.
11 minutes ago, bluesattack said:

Γιατι δεν ρωτας τον διευθυντη του υποκαταστηματος η τα κεντρικα να δεις τι θα σου πουν ? Προφανως δεν θα σου απαντησουν <γιατι ετσι >

Προφορικά έτσι μου απάντησαν επί της ουσίας. Θα κάνω γραπτό αίτημα αύριο να δω τι θα μου απαντήσουν. Μάλιστα στο τηλέφωνο μου είπαν "τι περισσότερο περιμένετε να σας απαντήσουμε γραπτώς;". 

Δημοσ.

Παρε τηλεφωνο στην εξυπηρετηση πελατων στα κεντρικα.Αν και κανονικα ενας διευθυντης θα επρεπε να δωσει απαντηση.Εκτος αν πετυχες καποιον.υπαλληλο βαρδιας που εκανε ντε και καλα χρεη υπευθυνου, υποδοχης κλπ

Αν δεν σου απαντησουν ,  πηγαινε σε αλλη αλυσιδα που σεβεται τον καταναλωτη περισσοτερο.Μην τους δινεις τα λεφτα σου 

• Like 4
Δημοσ.

Ίσως και η Edenred θα μπορούσε να πάρει θέση σχετικά με το τι ισχύει. Ναι μεν είναι Mastercard αλλά παράλληλα έχει τη λογική της διατακτικής τροφίμων. Λογικά τα συνεργαζόμενα καταστήματα κάποια ζημιά έχουν σε σχέση με το να λάμβαναν κανονικά χρήματα (μετρητά ή χρεωστική) διαφορετικά δε θα έστεκε το όλο σύστημα.

Τα κουπόνια ticket restaurants πχ δεν τα δεχόταν τα lidl ενώ την αντίστοιχη κάρτα την δέχεται.

Ολίγον άσχετο, αλλά τα έξοδα με αυτή τη κάρτα δε μετράνε στο αφορολόγητο ε ;  

Δημοσ.
14 λεπτά πριν, MikeJ είπε

Ίσως και η Edenred θα μπορούσε να πάρει θέση σχετικά με το τι ισχύει. Ναι μεν είναι Mastercard αλλά παράλληλα έχει τη λογική της διατακτικής τροφίμων. Λογικά τα συνεργαζόμενα καταστήματα κάποια ζημιά έχουν σε σχέση με το να λάμβαναν κανονικά χρήματα (μετρητά ή χρεωστική) διαφορετικά δε θα έστεκε το όλο σύστημα.

Τα κουπόνια ticket restaurants πχ δεν τα δεχόταν τα lidl ενώ την αντίστοιχη κάρτα την δέχεται.

Ολίγον άσχετο, αλλά τα έξοδα με αυτή τη κάρτα δε μετράνε στο αφορολόγητο ε ;  

Όχι δεν έχει λογική διατακτικης. Έχει κανονικά χρήματα, σαν προπληρωμένη. Λεφτά τραβάει από μέσα, δεν είναι κουπόνια 

• Like 2
Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...