Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Απαντ. 138
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, Getta Robo είπε

Δεν ειμαι επαγγελματιας μελισσοκομος αλλα ξερω κοσμο που ειναι πιστοποιημενοι στο χωρο. Ενας παραγωγος που κανει τα παντα για να παραξει οικολογικο μελι, αλλα εχει για διαφορους λογους δραστικες ουσιες απο συμβατικους γεωργους, δεν θα παρει ποτε πιστοποιηση. Και αυτη η περιπτωση δεν ειναι καθολου σπανια δυστυχως. Η επιμολυνση ειναι σοβαρο ζητημα σε οσους ασχολουνται ευρυτερα με την παραγωγη οικολογικων προιοντων γενικοτερα.

σου λεω δεν υπαρχει ο ορος οικολογικος με εσκασεςςςςςςς.....

Μόλις τώρα, bjj-p είπε

εχει ημερομηνια ληξης το μελι;

στα χαρτια μονο εχει ..... τυπικά δεν χαλαει ποτε  

Δημοσ.
1 minute ago, Cocomel said:

Διαβασε παραπανω τι γραφω.

26 minutes ago, Getta Robo said:

Ο ορος οικολογικο προιον εχει μεγαλυτερο νοημα απο τον βιολογικο/οργανικο, δυστυχως ομως τα πραγματα δεν ειναι οπως τα σκεφτεσαι.

Χρησιμοποειται ακομα λιγοτερο απο πχ το οργανικο προιον η το βιολογικο προιον, αλλα ετυμολογια ειναι πιο σωστο. Θα βρεις αναφορες παντως, εστω και αν δεν εχει επικρατησει ακομα σαν ορισμος.
http://www.enallaktikos.gr/kw241el_oikologiki-gewrgia.html

Δημοσ.
2 λεπτά πριν, Cocomel είπε

και γιατι να εχει στα χαρτια αφου δεν αλλοιωνονται τα χαρακτηριστικα του και οι θρεπτικες ουσιες που περιεχει;

23 λεπτά πριν, harrispas είπε

Υπάρχει συγκεκριμένη νομοθεσία για τα μέλια που ορίζει ότι το θυμαρίσιο πρέπει να έχει 17% μέλι από θυμάρι για να χαρακτηριστεί ως τέτοιο. Το θυμάρι δίνει μόνο για 15 μέρες και αν φυσήξει κλείνει και τό' χασες το παιχνίδι, γι αυτό είναι και το ακριβότερο. 
Δεν υπάρχει μέλι καλύτερο ή χειρότερο, το κάθε μέλι έχει τα χαρακτηριστικά του, πχ το πεύκο που είναι φτηνό είναι το πιο πλούσιο σε ιχνοστοιχεία, αλλά φτωχό σε άρωμα, το θυμάρι και το θρουμπί είναι αντιοξειδωτικά, η κουμαριά για τους διαβητικούς, η βανίλια με την μισή γλυκάδα κτλ.

επισης, τι σημαινει 17% περιεκτικοτητα σε θυμαρισιο για να χαρακτηριστει ως τετοιο;  παιρνω μια παραγωγη απο θυμαρι, την ανακατευω με οτι να ναι αμφιβολου ποιοτητος μελι  ή την ανακατευω με εισαγωμενα μελια ανθεων (πιο φθηνα)  και συνεχιζει το προιον να λεγεται θυμαρισιο μελι;

γιατι δεν ανακατευουν τις παραγωγες απο ειδη μελιων ωστε να εκμεταλευτουν τα χαρακτηριστικα απο το καθενα; πχ να εχει και πευκο , να εχει και απο θρουμπι  κλπ ;  

Δημοσ.
11 λεπτά πριν, Cocomel είπε

Άρα μιας και ξέρεις,  επειδη μπορεί να τα έχω μπερδέψει στο μυαλό μου εγώ,  Ποιο είναι αυτό το μέλι το οποίο έχει την σκούρό κίτρινο χρώμα,  είναι πηχτό και είναι βαρύ ; Ποιο να προτιμήσω με αυτά τα κριτήρια?

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, bjj-p είπε

και γιατι να εχει στα χαρτια αφου δεν αλλοιωνονται τα χαρακτηριστικα του και οι θρεπτικες ουσιες που περιεχει;

Για πολλά προιόντα η ημερομηνία λήξης αφορά τη συσκευασία.

Πχ, φαντάζομαι ότι και η coca cola δε χαλάει, αλλά το πολυμερές πλαστικό στο οποίο την πουλούν αποπολυμερίζεται με την πάροδο του χρόνου. Το ίδιο αλλιώνεται πχ και το μέταλλο στο καπάκι του (αθάνατου) γυάλινου δοχείου που πωλείται το μέλι.

• Thanks 1
Δημοσ.
38 λεπτά πριν, bjj-p είπε

επισης, τι σημαινει 17% περιεκτικοτητα σε θυμαρισιο για να χαρακτηριστει ως τετοιο;  παιρνω μια παραγωγη απο θυμαρι, την ανακατευω με οτι να ναι αμφιβολου ποιοτητος μελι  ή την ανακατευω με εισαγωμενα μελια ανθεων (πιο φθηνα)  και συνεχιζει το προιον να λεγεται θυμαρισιο μελι;

Σημαίνει ότι το 17% το έχει μαζέψει η μέλισσα αποκλειστικά από άνθη θυμαριού. Την ίδια ώρα που δίνει νέκταρ το θυμάρι η μέλισσα θα πάρει νέκταρ και από άλλα άνθη, δεν γίνεται να την περιορίσεις, αν λοιπόν το 17% είναι θυμάρι τότε χαρακτηρίζεται σαν θυμαρίσιο, γιατί έχουν βρει ότι διατηρεί τις ιδιότητες του θυμαρίσιου μελιού. Φτωχές περιοχές έχουν περισσότερο θυμάρι σαν ποσοστό, αλλά εκεί κινδυνεύεις με καταστροφή αν κλείσει γρήγορα το θυμάρι. Αν το μέλι σου έχει υψηλό ποσοστό θυμαριού (καθαρό θυμάρι δεν υπάρχει) δεν χρειάζεται να το αναμείξεις με φτηνότερα, πουλάς το προιόν σου που σπάει μύτες πανάκριβα και κάνεις και όνομα για του χρόνου που η χρονιά μπορεί να μην είναι το ίδιο καλή.  

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, bjj-p είπε

εχει ημερομηνια ληξης το μελι;

απο αυτα τα γραφειοκρατικα παρε και καταλαβε τι συμβαινει...., γενικοτερα....!! 

κι επειδη ενα διαστημα παλιοτερα, ειχα ασχοληθει λιγο και με "πιστοποιημενα προιοντα ολοκληρωμενης διαχειρισης", θα σου πω μονο.... οτι αντεξαμε 3 χρονια... επειτα το παρατησαμε...!!!    πολυ γραφειοκρατεια, για 0 ουσια...!!!   

ΥΓ  και τα βαρεα μεταλλα που χρησιμοποιουνται -σε καποιες περιπτωσεις, οπως ο χαλκος-, εχουν ορια, τα οποια οταν ξεπεραστουν, γινονται τοξικα..!  

τα 4-5 γραμμαρια χαλκου στο νερο που πινουν οι κοτουλες, που πολλοι εχουν σπιτι τους, για να κανουμε απολυμανση στα δοχεια, δεν παθαινουν τιποτα. αν ριξεις 105 γραμμαρια ομως, θα ψοφησουν ολες..!!!! 

Επεξ/σία από cabdik
Δημοσ.
23 ώρες πριν, TrifonSam είπε

Εγω παιρνω απο τον ΑΒ το κλασικο μελι Attiki με 12.5 ευρω τη συσκευασια του κιλου και τελειωνει η ιστορια.

Σιγα μη καθομαι να σπαω το κεφαλι μου και να προβληματιζομαι για το μελι...😂😂😂

Σε όλες τις αναλύσεις που έχουν γίνει ποτέ το μέλι αττικής δεν βρέθηκε νοθευμένο. Κι εγώ όταν πάρω από σούπερ, αττικής θα πάρω. Απλά αυτό που είναι ελάττωμα για κάποιους είναι ότι περιέχει πολλές ποικιλίες  και όχι μία.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ειπωθηκαν   το μελι ευκαλυπτου και ρεικι;.

τι γευση, ιδιοτητες εχουν;

Επεξ/σία από bjj-p
  • Like 1
  • Super Moderators
Δημοσ.
33 minutes ago, bjj-p said:

Ειπωθηκαν   το μελι ευκαλυπτου και ρεικι;.

τι γευση, ιδιοτητες εχουν;

Ευκάλυπτο δεν πέτυχα ακόμη. Το μέλι ερείκης προσωπικά μου αρέσει γιατί δεν είναι έντονα γλυκό και ανάλογα με την εποχή είναι από λίγο υπόγλυκο έως και ελάχιστα πικρό. Το κακό είναι πως κρυσταλλώνει πάρα πολύ γρήγορα μέσα στους πρώτους 2-3 μήνες! 

Δημοσ.
24 λεπτά πριν, duende είπε

και που ξερουμε αν ο μικροπαραγωγος δεν εχει παρει κινεζικο και να το αναμειξει με το δικο του?

http://www.enallaktikos.gr/ar44645el-pws-i-kina-ypovathmise-to-meli-pagkosmiws.html

Ειπαμε μελογνωσια-γευσιγνωσια 😁 Αν εχεις αφετηρια γνωσης μια "σωστη" γευση, αντιλαμβανεσαι
λιγο - πολυ μετα οταν κατι παρεκλινει αρκετα, ειδικα σε χαρακτηριστικα μελια θα σου ειναι εφικτο.  

Επισκέπτης
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
58 λεπτά πριν, TheDevilMayCare είπε

Ειπαμε μελογνωσια-γευσιγνωσια 😁 Αν εχεις αφετηρια γνωσης μια "σωστη" γευση, αντιλαμβανεσαι
λιγο - πολυ μετα οταν κατι παρεκλινει αρκετα, ειδικα σε χαρακτηριστικα μελια θα σου ειναι εφικτο.  

αντε να ξερεις πιο ειναι το σωστο ομως. αδερφος σου να ναι ο αλλος αμα κανει μαλακιουλες με το μελι σιγα μη το παραδεχτει..

θελω να πιστευω οτι απο εναν συγκεκριμενο εχω φαει σωστο μελι πευκου. απο κει και περα δε ξερω τιποτα :P

Επεξ/σία από Επισκέπτης
Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.
  • Δημιουργία νέου...