Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
37 λεπτά πριν, cabdik είπε

για να δουμε τελικα, αν τα αντιβιοτικα και τα λοιπα φαρμακα που χρησιμοποιουνται στα μελισσια και η τεχνητη διατροφη ( κυριως ζαχαρη δλδ) κανουν τοση διαφορα..!! 

Για την τεχνητή διατροφή απ' ότι ξέρω αν γίνεται τις περιόδους που η μέλισσα δεν μπορεί να συλλέξει γύρη και σταματήσει κάποιο διάστημα πριν αυτή αρχίσει ξανά δεν υπάρχει καμιά διαφορά στο παραγόμενο μέλι. Το ζήτημα είναι όταν την ταΐζουν όταν συλλέγει γύρη για να τις αυξήσουν τεχνητά την παραγωγή, εκεί σαφώς υπάρχει διαφορά και μπορεί να ανιχνευτεί εύκολα υποψιάζομαι.

Για τα αντιβιοτικά κλπ δεν έχω άποψη.

Για το ποιοτικό μέλι τα πράγματα είναι απλά, εμπιστευόμαστε την γεύση και την όσφρηση μας, απλώς πρέπει να υπάρχει ένα πεδίο αναφοράς, αν κάποιος δεν έχει φάει ποτέ καλό θυμαρίσιο, ελάτης κλπ λογικό είναι να μην μπορεί να ξεχωρίσει ότι το μέλι που τρώει δεν είναι το καλύτερο δυνατό.

• Απαντ. 138
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Παιδες, επειδή έχω φίλο παραγωγό, στην Αιγιάλειακαι τα εχω μάθει αρκετά καλά τοσα χρονια μαζί του:
(https://www.facebook.com/meliriti/  Να του κάνουμε και διαφήμιση )

Τιμές ανα Kgr
Ανθέων (Πορτοκαλιά/Βαμβάκι): 7Ε
Πεύκο: 8Ε
Έλατο: 10Ε
Θυμάρι: 11Ε

Τα μέλια κωνοφόρων δεν ζαχαρώνουν.

Μέλι Βανίλιας (Βυτινας/Καλαβρυτων) έχει 4-5 χρόνια να βγει. Αλλοι παραγωγοί έχουν βγάλει λίγο. Η ελάχιστη ποσότητα που βγαίνει πλεον πωλείται γύρω στα 15Ε/kgr (πριν 4-5 χρονια είχε 7Ε το Kgr!).

Το 2018 ο συγκεκριμμένος παραγωγός δεν έβγαλε ούτε μέλι Ερείκης, που είναι από τ αγαπημένα μου.

Οι μέλισσες δεν αντέχουν τα φυτοφάρμακα, οποτε μια ένδειξη βιολογικότητας υπάρχει .

Το καθαρό μέλι ανθέων πολύ πιθανόν να κρυσταλλώσει.
Πολλοι πλέον ζητάνε κρυσταλλωμενο μέλι σαν αποδεικτικό καθαρότητας. Κι εγώ το ίδιο, αλλα για να μην στάζει από τις φρυγανιές :P

100% μέλι κάποιου τύπου δεν υπάρχει. Δε γίνεται να κατευθύνεις τις μέλισσες μόνο στα πεύκα π.χ. και να μην τρυγίσουν το θάμνο παραδίπλα.
Ουσιαστικά πάνε τις κυψέλες στο πευκόδασος π.χ. και αυτό το μέλι θεωρείται πεύκου.

To Μελι Αττικής ούτε να τ ακούσουν δε θέλουν οι παραγωγοί. Θεωρούν ότι ειναι φουλ αναμεμειγμένο με μέλι Ηλιοτρόπιου, απο Βουλγαρία.
Τώρα γιατί να είναι κακό το μέλι Ηλιοτρόπιου Βουλγαρίας, δεν ξέρω. Ίσως τους πειράζει ότι το πλασαρουν σαν Ελληνικό, δεν έχω καταλάβει κι ούτε με ενδιέφερε κι ιδιαίτερα.

Σε τουριστικό προορισμό (Καλαβρυτα) ντόπιοι παλιότερα μεταπωλούσαν το μέλι του στη διπλή τιμή, με δικιά τους ετικέτα !
Κακά τα ψέμματα, ο Αθηναίος τουρίστας στην επαρχία είναι πολλές φορές αγελάδα για άρμεγμα.

• Like 4
Δημοσ.
1 ώρα πριν, TrifonSam είπε

Παω να φαω μια κουταλια μελι αγορασμενο απο το σουπερ μαρκετ, γιατι ετσι...😂

Μόνο μην το παρακάνεις:

Δημοσ.
1 ώρα πριν, TrifonSam είπε

Γιατι τσαντιζεσαι; Φοβασαι μηπως σου κοψω τα πελατακια;

Αν δε θες να εξηγησεις τι εννοεις, στα παπακια μου.

Παω να φαω μια κουταλια μελι αγορασμενο απο το σουπερ μαρκετ, γιατι ετσι...😂

Κλασική απάντηση ελληναρά. Ποιανού δεύτερο προφίλ εισαι εσυ αραγες 😂

Δημοσ.

παιδιά ει μαι παράγωγος  οποιος θελει ρωταει για να του  πω κάποια πράγματα γενικα ολα τα ελληνικα μελια ειναι καλα εγω ασχολουμε  με ελατης βανιλια και βελανιδια 

Δημοσ.
3 λεπτά πριν, Αλεξανδρος A.92 είπε

πολύ γενικο...εγγυάσαι ότι κανενας δεν κοροιδευει?Τι παει να πει όλα τα ελληνικα μελια?

εγω λεω το ελληνικο μελι ειναι απο τα καλυτερα λογο ξερού και θερμικού κλίματος  .. δλδ βγαίνουν μελιά πηχτά  τωρα τι κανει ο καθενας ειναι αλλο θεμα  

Δημοσ.

εχω το μελι  Αχαΐας  οποιος θελει στο fb μου στέλνει.. λοιπον στην παράγωγη μελιου εχουν μπει μπετατζήδες  συνταξιούχοι αστυνομικοί  οικοδόμοι γυφτοι οτι θεςς

η γνώμη μου είναι απλή  μακρια απο θυμαρι και  άνθεων  το θυμαρι  για αρωμα βαζουν μεχρι και εσανζ ... τα ποιο ποιοτικά μελιά που ειναι δυσκολο η απατη ειναι αυτα που δεν ειναι κοινά πχ βελανιδια καστανια εγω τα δινω στα 12 ευρω .. περα απο αυτο το μελι ελατης βανιλια αν το βρει κανεις ειναι θαυμα το εχω στα 25   έχω πιστοποίηση  και ξερω τι λεω .... και  κατι τελευταιο  μην νομίζετε οτι το λιντλ εχει κακής  ποιότητας μελιά  απο της λαικες σε πολλες περιπτώσεις είναι πολύ καλύτερα  πχ  φασόν για τα μελια του Lidl κανει η μελιντα απο την θεσσαλονικη  παρόμοια ποιοτητα με τν αττική αυτα απο μενα  

• Like 1
Δημοσ.
5 hours ago, cabdik said:

εγω γελαω πολυ παντως με την ταμπελα  "Βιολογικο Μελι"...........!!!!   :lol:        λες και υπαρχει αλλη πιθανοτητα, ειδικα με τις μελισσες.......!!!! 

το μελι διακρινεται ΜΟΝΟ σε νοθευμενο ή μη νοθευμενο (= αγνο)...!!    μην τρωτε ολες τις μαρκετινιστικες παπατζες...!!   

Για να εξηγησω την σκεψη μου, περαιτερω και μην αρχισουν ορισμενοι να πεσουν να με φανε,  οι μελισσες στην φυση ειναι ενα τεραστιο βαρομετρο.  εκτος της γονιμοποιησης στα φυτα, ειναι και πααααρα πολυ ευαισθητες στα τοξικα. οπου υπαρχει τοξικοτητα, οι μελισσες πεθαινουν ή δεν πλησιαζουν.  επομενως, ο ορος "βιολογικο" στις  μελισσες, και κατα συνεπεια στο μελι, δεν νομιζω οτι ειναι σωστο να χρησιμοποιειται....!!! 

επισης, να σας πω (ελεω επαγγελματικης ενασχολησης) οτι -πλεον- η τεραστια πλειοψηφια των φαρμακων που χρησιμοποιουνται στην φυση -και στην γεωργια ειδικοτερα-  δεν ειναι τοσο τοξικα για τις μελισσες οπως ηταν παλαιοτερα.  υπαρχουν ακομα ορισμενα, τα οποια τεινουν προς καταργηση και αυτα, τα οποια μολις η μελισσα παει να φαει, ειτε απωθειται απο την μυρωδια του, ειτε -αν φαει- θα πεθανει..!   

για αυτο σε καποια προιοντα, ο ορος "βιολογικο" ειναι αδοκιμος ορος εκ φυσεως....!!!!   

Ο ορος οικολογικο προιον εχει μεγαλυτερο νοημα απο τον βιολογικο/οργανικο, δυστυχως ομως τα πραγματα δεν ειναι οπως τα σκεφτεσαι.

Οικολογικο μελι λοιπον ονομαζεται αυτο οι μελισσες δεν παιρνουν συνθετικη (εργαστηριακη χημικη) αντιβιωση, δεν εχει προσθετα συνθετικα χημικα, βοσκουν μακρυα απο ανθρωπογενη παρεμβαση πχ εργοστασια και λοιπα, και οι μοναδες επιμολυνσης απο φαρμακα ειναι σε πολυ χαμηλα ορια, σε αντιθεση με το κοινο συμβατικο μελι.

Οι μελισσες οντως ειναι πολυ ευαισθητες σε παρα πολλες ουσιες, οχι ομως τοσο οσο ισως νομιζεις. Γιαυτο και υφισταται πολυ σοβαρο προβλημα με την παρουσια τοξικων ουσιων στο μελι, απο φυτοφαρμακα μεχρι βαρεα μεταλα. Εχουνε γινει παρα πολλες ερευνες και αποκαλυψεις επι αυτου, πχ διαβασε παρακατω:
https://www.theguardian.com/environment/2017/oct/05/honey-tests-reveal-global-contamination-by-bee-harming-pesticides
Γρηγορα η συζητηση ομως μπορει και θα ξεφυγει με την δραση των λομπυ και των μεγαλοεταιρειων, θα βρεις παρα πολλα αν ψαξεις τι γινεται πχ με τα νεονικοτινοειδη, οπου απαγορευτηκαν μολις πέρυσι...

Παρα πολλα φυτοφαρμακα ειναι τοξικα για τις μελισσες οσο και για εμας, μιας και υφισταται και στο μελι. Ξεχωρα του οτι επιτρεπεπονται ακομα δραστικες στην Ευρωπη οπως ο γλυφοσατης, δεν εχει ολος ο πλανητης την νομοθεσια της Ευρωπης, ξεχωρα του οτι ουκ ολιγοι συνανθρωποι μας, ειτε γραφουν τους κανονες των φαρμακων, ειτε και εισαγουν απαγορευμενα φαρμακα απο το εξωτερικο..
https://www.euractiv.com/section/agriculture-food/news/study-bee-harming-pesticides-in-75-of-honey-worldwide/

Οι πιστοποιημενοι παραγωγοι οικολογικου μελιου ειναι λιγοι, οχι απο ελειψης ενδιαφεροντος, αλλα λογω των αυστηρων κριτηριων που εχει. Ξερω για ουκ ολιγα περιστατικα οπου μελισσοκομοι ηθελαν να πιστοποιηθει το μελι τους ως οικολογικο/βιολογικο, επειτα απο τα αποτελεσματα των αναλυσεων που ειχαν ομως, οχι μονο η συσταση του μελιου τους ηταν απαγορευτικη για να πιστοποιηθει ετσι, αλλα ηταν απαγορευτικη για την ανθρωπινη καταναλωση..

• Like 2
Δημοσ.
2 λεπτά πριν, Getta Robo είπε

Ο ορος οικολογικο προιον εχει μεγαλυτερο νοημα απο τον βιολογικο/οργανικο, δυστυχως ομως τα πραγματα δεν ειναι οπως τα σκεφτεσαι.

Οικολογικο μελι λοιπον ονομαζεται αυτο οι μελισσες δεν παιρνουν συνθετικη (εργαστηριακη χημικη) αντιβιωση, δεν εχει προσθετα συνθετικα χημικα, βοσκουν μακρυα απο ανθρωπογενη παρεμβαση πχ εργοστασια και λοιπα, και οι μοναδες επιμολυνσης απο φαρμακα ειναι σε πολυ χαμηλα ορια, σε αντιθεση με το κοινο συμβατικο μελι.

Οι μελισσες οντως ειναι πολυ ευαισθητες σε παρα πολλες ουσιες, οχι ομως τοσο οσο ισως νομιζεις. Γιαυτο και υφισταται πολυ σοβαρο προβλημα με την παρουσια τοξικων ουσιων στο μελι, απο φυτοφαρμακα μεχρι βαρεα μεταλα. Εχουνε γινει παρα πολλες ερευνες και αποκαλυψεις επι αυτου, πχ διαβασε παρακατω:
https://www.theguardian.com/environment/2017/oct/05/honey-tests-reveal-global-contamination-by-bee-harming-pesticides
Γρηγορα η συζητηση ομως μπορει και θα ξεφυγει με την δραση των λομπυ και των μεγαλοεταιρειων, θα βρεις παρα πολλα αν ψαξεις τι γινεται πχ με τα νεονικοτινοειδη, οπου απαγορευτηκαν μολις πέρυσι...

Παρα πολλα φυτοφαρμακα ειναι τοξικα για τις μελισσες οσο και για εμας, μιας και υφισταται και στο μελι. Ξεχωρα του οτι επιτρεπεπονται ακομα δραστικες στην Ευρωπη οπως ο γλυφοσατης, δεν εχει ολος ο πλανητης την νομοθεσια της Ευρωπης, ξεχωρα του οτι ουκ ολιγοι συνανθρωποι μας, ειτε γραφουν τους κανονες των φαρμακων, ειτε και εισαγουν απαγορευμενα φαρμακα απο το εξωτερικο..
https://www.euractiv.com/section/agriculture-food/news/study-bee-harming-pesticides-in-75-of-honey-worldwide/

Οι πιστοποιημενοι παραγωγοι οικολογικου μελιου ειναι λιγοι, οχι απο ελειψης ενδιαφεροντος, αλλα λογω των αυστηρων κριτηριων που εχει. Ξερω για ουκ ολιγα περιστατικα οπου μελισσοκομοι ηθελαν να πιστοποιηθει το μελι τους ως οικολογικο/βιολογικο, επειτα απο τα αποτελεσματα των αναλυσεων που ειχαν ομως, οχι μονο η συσταση του μελιου τους ηταν απαγορευτικη για να πιστοποιηθει ετσι, αλλα ηταν απαγορευτικη για την ανθρωπινη καταναλωση..

ανούσια ολα αυτα που λες οικολογικο δεν υπαρχει σαν όρος βιολογικοί ναι .... στην βιολογική μελισσοκομία μπαίνεις εύκολα   το αν είναι καλύτερο  αυτό το ξέρουν τα χημεία ..  

Δημοσ.

Είχα κάνει σεμινάρια στο Συγγρού για είχα και δικά μου μελίσσια για 4-5 χρόνια, δεν είμαι παραγωγός τώρα.

Πίττας μέλι Αττικής εγγύηση, είχα καθηγητή με Master στον Καναδά που μας έλεγε ότι έχει τις καλύτερες συνθήκες τυποποίησης στην Ελλάδα. Αν είσαι παραγωγός και σε έχει πατήσει στο κεφάλι για να στο πάρει φτηνότερα, ε δεν θα πεις καλή κουβέντα. Πάντως πριν 40 χρόνια η γιαγιά μου αυτό έτρωγε και αν δεν πάω σε παραγωγό ο ίδιος στο μελισσοκομείο να αγοράσω και όχι στην λαική, αυτό παίρνω για το παιδί μου.
Υπάρχει συγκεκριμένη νομοθεσία για τα μέλια που ορίζει ότι το θυμαρίσιο πρέπει να έχει 17% μέλι από θυμάρι για να χαρακτηριστεί ως τέτοιο. Το θυμάρι δίνει μόνο για 15 μέρες και αν φυσήξει κλείνει και τό' χασες το παιχνίδι, γι αυτό είναι και το ακριβότερο. 
Το βιολογικό παράγεται με συγκεκριμένους χειρισμούς για να αντιμετωπιστούν οι ασθένειες της μέλισσας χωρίς αντιβιοτικά και πραγματικά το κόστος εκτοξεύεται.
Οι τιμές έχουν να κάνουν με την ζήτηση και με το κόστος παραγωγής, πχ έχω μελίσσια τούμπανο για βανίλια, η βανίλια δεν δίνει φέτος, έχω κάνει προυπολογισμό να πουλήσω στα 12-14, και να αναγκάζομαι να γυρνάω με το φορτηγό την μισή Ελλάδα και το προιόν μου τελικά να μην πιάσει ούτε 7 ευρώ.
Δεν υπάρχει μέλι καλύτερο ή χειρότερο, το κάθε μέλι έχει τα χαρακτηριστικά του, πχ το πεύκο που είναι φτηνό είναι το πιο πλούσιο σε ιχνοστοιχεία, αλλά φτωχό σε άρωμα, το θυμάρι και το θρουμπί είναι αντιοξειδωτικά, η κουμαριά για τους διαβητικούς, η βανίλια με την μισή γλυκάδα κτλ.
'Ολοι ταΐζουμε με ζάχαρες στην ανάπτυξη για να πάρει το μελίσσι, δεν είναι κακό, απλώς δεν επιτρέπετε 40 μέρες πριν την νομή. Επίσης το ζαχάρωμα του μελιού δεν συμβαίνει επειδή τάισες με ζάχαρη είναι φυσική ιδιότητα του μελιού, το ανθόμελο ζαχαρώνει πιο γρήγορα. Με μπεν μαρί επανέρχεται.   
Ο τύπος στην στοά της αγοράς στην Καλλιθεα είναι καλός.
Γενικά, οι μελισσοκόμοι είναι μια αντανάκλαση της κοινωνίας μας, υπάρχουν τίμιοι και λαμόγια, επειδή κάποιος είναι παραγωγός δεν είναι τιμιότερος από τον έμπορο. 
Συμβουλεύω το 'Ολα για το μέλι' του Μπίκα για κάποιον που θέλει να μάθει δυο πράγματα παραπάνω.

• Like 8
  • Thanks 1
Δημοσ.
1 minute ago, Cocomel said:

ανούσια ολα αυτα που λες οικολογικο δεν υπαρχει σαν όρος βιολογικοί ναι .... στην βιολογική μελισσοκομία μπαίνεις εύκολα   το αν είναι καλύτερο  αυτό το ξέρουν τα χημεία ..  

Ο ορος οικολογικο προιον ειναι δοκιμος, οχι τοσο διαδεδομενος οσο ο οργανικος/βιολογιος που χρησιμοποιειται επι το πλειστον ομως. Για πιο κομματι αναφερεσαι ακριβως ως ανουσιο;

Πιστοποιηση λαμβανεις αν τηρεις τα κριτηρια. Οπου σε καμια περιπτωση δεν τα εχουν ολοι οσοι ενδιαφερονται. Υφισταται επιμολυνση πανω απο τα ορια σε πολλες περιοχες στην Ελλαδα.

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, Getta Robo είπε

Ο ορος οικολογικο προιον ειναι δοκιμος, οχι τοσο διαδεδομενος οσο ο οργανικος/βιολογιος που χρησιμοποιειται επι το πλειστον ομως. Για πιο κομματι αναφερεσαι ακριβως ως ανουσιο;

Πιστοποιηση λαμβανεις αν τηρεις τα κριτηρια. Οπου σε καμια περιπτωση δεν τα εχουν ολοι οσοι ενδιαφερονται. Υφισταται επιμολυνση πανω απο τα ορια σε πολλες περιοχες στην Ελλαδα.

ακου τι σου λεω  ειμαι επαγκελματιας μελισσοκόμος  ..... δεν  είναι δύσκολο να λάβεις πιστοποίηση,  ειναι στο θεμα του μελισσοκόμου να παράγει ποιοτικά   μελιά το μελι ειναι απο μονο του βιολογικό ,,,  παντός  μπορω να σου πω με σιγουριά τα εγκλήματα που εκαναν οι παλιοί οι νεοι δεν τα κανουν ... φουλ αντιβιοτικά τα μελιά με τεραμυκίνη......εγω πχ κανω μονο ορεινη μελισσοκομια  δλδ βελανιδια καστανια ελατης βανιλια ...    

Ice Cream Party (1).jpg

Δημοσ.
1 minute ago, Cocomel said:

ακου τι σου λεω  ειμαι επαγκελματιας μελισσοκόμος  ..... δεν  είναι δύσκολο να λάβεις πιστοποίηση,  ειναι στο θεμα του μελισσοκόμου να παράγει ποιοτικά   μελιά το μελι ειναι απο μονο του βιολογικό ,,,  παντός  μπορω να σου πω με σιγουριά τα εγκλήματα που εκαναν οι παλιοί οι νεοι δεν τα κανουν ... φουλ αντιβιοτικά τα μελιά με τεραμυκίνη......εγω πχ κανω μονο ορεινη μελισσοκομια  δλδ βελανιδια καστανια ελατης βανιλια ...   

Δεν ειμαι επαγγελματιας μελισσοκομος αλλα ξερω κοσμο που ειναι πιστοποιημενοι στο χωρο. Ενας παραγωγος που κανει τα παντα για να παραξει οικολογικο μελι, αλλα εχει για διαφορους λογους δραστικες ουσιες απο συμβατικους γεωργους, δεν θα παρει ποτε πιστοποιηση. Και αυτη η περιπτωση δεν ειναι καθολου σπανια δυστυχως. Η επιμολυνση ειναι σοβαρο ζητημα σε οσους ασχολουνται ευρυτερα με την παραγωγη οικολογικων προιοντων γενικοτερα.

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...