PC_MAGAS Δημοσ. 29 Μαΐου 2019 Δημοσ. 29 Μαΐου 2019 (επεξεργασμένο) 3 ώρες πριν, kostello είπε Δώσε μας λίγες πληροφορίες για το ΤΑΟΜΑ. Είναι κάποια συσκευή? δεν έχει κάποιο software που σου μαζεύει τις τιμές? προγραμματίζεται ώστε να στέλνει κάπου τις τιμές? Μυρίζομαι έυκολη υλοποίηση αν δώσεις παραπάνω πληροφορίες. με php και sql μπορεις να στείλεις τα δεδομένα στην βάση σου πολύ απλά και επίσης να τα διαβάσεις και να τα εμφανίσεις. Ναι, όντως μερικές πληροφορίες για το σύστημα TAOMA και το πως επικοινωνεί με αυτό ίσως να βολεύει. Πχ. Επικοινωνεί μέσω wi-fi είναι επαναπρογραμματιζόμενος μικροελεχτής, παίζει μέσω TCP/IP socket; Επεξ/σία 29 Μαΐου 2019 από PC_MAGAS
drpaneas Δημοσ. 30 Μαΐου 2019 Δημοσ. 30 Μαΐου 2019 Στις 23/5/2019 στις 1:02 ΜΜ, nenh1 είπε Χρειάζομαι επειγόντως βοήθεια! . Δεν έχω ιδέα από που καν να ξεκινήσω! Τις περισσότερες φορές στον χώρο μας, μας αναθέτουν δουλειές για τις οποίες δεν έχουμε ιδέα 'τι' και 'πως'. Ενα σημαντικό skill είναι να μπορείς να βρίσκεις μόνος σου τι χρειάζεσαι και να μπορείς να μαθαίνεις συνεχώς καινούρια πράγματα, με στόχο πάντα να έχεις κάποιο αποτέλεσμα. Καλως ήρθες λοιπόν στον όμορφο κόσμο της πληροφορικής. Google, Youtube, StackOverflow, Udemy, και ότι άλλο θες... Βάλε ένα πρόγραμμα για να ξέρεις πως θα δουλέψεις, πχ 1 εβδομάδα έρευνα και 1 εβδομάδα υλοποίηση. Δοκίμασε διάφορους τρόπους και διάλεξε όποιον πιστεύει ο εργοδότης σου (ζητώντας feedback) ότι είναι καλύτερος για αυτόν. Στις 23/5/2019 στις 1:02 ΜΜ, nenh1 είπε έναν σέρβερ ο οποίος θα επικοινωνεί με μία βάση δεδομένων. Δεν είναι κάτι σύνθετο. Μην χάσεις χρόνο στο configuration. Ας πούμε ότι τον έχεις ήδη. Ας πάμε στην ουσία: Στις 23/5/2019 στις 1:02 ΜΜ, nenh1 είπε Σε αυτόν τον σέρβερ θα στέλνονται κάποιες μετρήσεις από ένα μηχάνημα! Το μηχάνημα αυτό έχει επάνω του gprs και κάρτα sim. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις το https://logz.io/ που τρέχει elkstack και ώστε να επικεντρωθείς στην ουσία του πράγματος: - πώς θα επικοινωνήσουν τα δύο μηχανηματα (το μηχανημα με την sim με τον server του logz.io) - αν θα είναι ασφαλής ή όχι η επικοινωνία - με ποιο φορματ θα αποθηκεύεις τα δεδομένα Αφου τα καταφερεις, μετα μπορεις να ασχοληθεις με το στήσιμο ενός δικό σου elkstack αντί να χρησιμοποιείς τις υπηρεσίες του logz. Απλά στο προτείνω αυτό για να ξεκινήσεις έχοντας τον server & database ετοιμα στημένα ώστε να είσαι περισσότερο result driven στην εργασία σου.
PC_MAGAS Δημοσ. 30 Μαΐου 2019 Δημοσ. 30 Μαΐου 2019 Στις 23/5/2019 στις 2:02 ΜΜ, nenh1 είπε Το μηχάνημα αυτό έχει επάνω του gprs και κάρτα sim. Άρα μιλάμε για δυνατότητα TCP/IP δικτύωσης. Well εάν η βάση σε ενοχλεί μια SQLITE για αρχή σου κάνει. Μετά βλέπεις κάτι fancy
kostello Δημοσ. 30 Μαΐου 2019 Δημοσ. 30 Μαΐου 2019 Το ερώτημα και το κλειδί της υπόθεσης για εμένα είναι πως αυτό το μηχάνημα στέλνει τις τιμές που συλλέγει? όλα τα άλλα ειναι πανευκολα και γίνονται σε λίγες ώρες. Φαντάζομαι και θεωρώ ότι το μηχάνημα αυτό έχει ένα λογισμικό με το οποίο επικοινωνεί και ίσως είναι προγραμματιζόμενο μεσω αυτού? πως θα πεις στο μηχανημα να στειλει τις τιμές στην βάση σου? αυτό θα τις στείλει μέσω δικτύου οκ, αλλά πρέπει να διαβάσεις κάποια πεδία με τις τιμές απο κάποια εφαρμογή που όπως είπα μιλάει με το μηχάνημα καισου δείχνει τις τιμές? έχει αισθητήρες και πρέπει να βρεις εφαρμογή να διαβάσεις τις τιμές του? εσύ γνωρίζεις πως δουλεύει αυτό το σύστημα? ξέρεις τα χαρακτηριστικά του? ΄δωσε μας το μοντέλο και νομίζω ότι θα βρούμε εύκολα την άκρη.
nenh1 Δημοσ. 4 Ιουνίου 2019 Μέλος Δημοσ. 4 Ιουνίου 2019 Λοιπόν το TAOMA είναι ένα μηχάνημα το οποίο παίρνει μετρήσεις Η/Μ ακτινοβολίας. Έχει επάνω του κάρτα μνήμης στην οποία αποθηκεύονται οι μετρήσεις σε μορφή txt. Επίσης έχει θύρα για κάρτα sim, θύρα lan(το οποίο όμως δεν μας βολεύει γιατί θέλουμε να πάρουμε μετρήσεις εκτός του εργαστηρίου) και θύρες usb. Το manual λέει ότι επικοινωνεί μέσω gprs. Με βοηθάνε όλα αυτά που μου λέτε αλλά το θέμα μου είναι ότι δεν ξέρω ποια εφαρμογή να κατεβάσω ώστε να κάνω αυτή τη σύνδεση.
Bloodskin Δημοσ. 4 Ιουνίου 2019 Δημοσ. 4 Ιουνίου 2019 (επεξεργασμένο) 3 ώρες πριν, nenh1 είπε Λοιπόν το TAOMA είναι ένα μηχάνημα το οποίο παίρνει μετρήσεις Η/Μ ακτινοβολίας. Έχει επάνω του κάρτα μνήμης στην οποία αποθηκεύονται οι μετρήσεις σε μορφή txt. Επίσης έχει θύρα για κάρτα sim, θύρα lan(το οποίο όμως δεν μας βολεύει γιατί θέλουμε να πάρουμε μετρήσεις εκτός του εργαστηρίου) και θύρες usb. Το manual λέει ότι επικοινωνεί μέσω gprs. Με βοηθάνε όλα αυτά που μου λέτε αλλά το θέμα μου είναι ότι δεν ξέρω ποια εφαρμογή να κατεβάσω ώστε να κάνω αυτή τη σύνδεση. αρα η λογικη ειναι οτι θα υπαρχουν δυο συνολικα τροποι επικοινωνιας , το ενα ειναι το gprs ( δεν το ξερω καν , και δεν ξερω αν υποστηριζεται απο pc ) με το οποιο θα επικοινωνει το μηχανηματακι με καποιο pc , και το αλλο προφανως το http με το οποιο θα μπαιουν clients και μεσω server (και καποιας scriptoγλωσσας) θα ανακτουν τις τιμες μετρησεως απο τη βαση τα ζητηματα που προκυπτουν ειναι , ποιος θα ειναι ο τροπος με τον οποιο , το προγραμμα που κανει το " gprs αλισβερισι " θα φορτωνει τα δεδομενα στη βαση , αν διαχειριζεται txt αρχεια οπως λες τοτε θα μπορουσε να γραφτει ενα προγραμματακι σε c++/java/python θα λειτουργει σαν middleware αναμεσα στο gprs και τη βαση διαβαζοντας τα txt αρχεια το οποια σταλθηκαν απο " το προγραμμα που κανει το gprs αλισβερισι " και κανοντας τα αναλογα actions στη βαση , το πραγμα τωρα γινεται θολο επειδη δεν ξερουμε τι δινει ως output αυτο το gprs προγραμμα ( γραφει σε txt αρχεια ? ) ας με διορθωσει οποιοις ξερει περι gprs Επεξ/σία 4 Ιουνίου 2019 από Bloodskin
PC_MAGAS Δημοσ. 4 Ιουνίου 2019 Δημοσ. 4 Ιουνίου 2019 3 ώρες πριν, Bloodskin είπε Aς με διορθωσει οποιοις ξερει περι gprs To GPRS είναι ο προπροπρο-πάππους του 4G (2,5G) και επιτρέπει TCP/IP δικτύωση μέσω κινητής τηλεφωνίας. Άρα θες TCP/IP δικτύωση και να δεις με ποιο πρωτόκολλο τα μεταφέρει. Η βάση είναι το μόνο ευκολάκι το δύσκολο είναι να κάνεις Reverse Engineer τον πρωτόκολλο που χρησιμοποιεί το TAOMA. Για αρχή στήσε έναν προσωρινό Server σε Netcat σε ένα VM να ακούει μια θύρα και δες πως μπορείς να κάνεις capture το traffic μιας θύρας σε ένα αρχειο .pcap. Μετά δες το .pcap αρχείο μέσω wireshark, ίσως το να παίξεις ethernet για αρχή με wireshark να είναι καλή λύση λόγο κόστους GPRS, worst case scenario (άλλο πρωτόκολλο GPRS άλλο πρωτόκολλο ethernet) βάζεις ένα RPI στην ethernet θύρα του TAOMA σαν data forarder πχ. το να μεταφέρεις τα δεδομένα μέσω LoRa, 4G/5G ή και Wi-Fi. Ακόμη δες μήπως παίζει MQTT πρωτόκολλο as well. Ουσιαστικά η πτυχιακή σου έχει 2 μέρη: ΤΑΟΜΑ -> SERVER -> DB DB -> WEB APP Που μπορεί να παίζουν και να αναπτυχθούν παράλληλα. Ακόμη περί γενικής αρχιτεκτονικής δες στο παρακάτω Infographic που ανέβασα. Λόγο του χρόνου που θέλει εάν έχεις team μπορείς να συμφωνήσεις στο σχήμα της βάσης και να αναπτύσσεις παράλληλα το Web app και τον server που θα βάζει τα δεδομένα στην DB. Προσοχή καλό είναι ο server να έχει ένα προσωρινό τρόπο αποθήκευσης των δεδομένων σε περίπτωση που η db κλατάρει από το φόρτο (πχ. μια sqlite). Και να βάζεις τα δεδομένα ανά batches αντί ένα-ένα. Στο σύστημα που προτείνω ή DB είναι το bottleneck. 1
marios28 Δημοσ. 4 Ιουνίου 2019 Δημοσ. 4 Ιουνίου 2019 6 ώρες πριν, nenh1 είπε Το manual λέει ότι επικοινωνεί μέσω gprs. Όπως σου γράψαμε πρέπει να επικεντρωθείς στη συσκευή. To είδα το manual. Όντως δε λέει κάτι το manual. Λίγο που έψαξα δε βρήκα τίποτα το χρήσιμο επί του θέματος (τι δεδομένα στέλνει και πώς) Και αφού προς το παρόν δεν έχεις πρόσβαση στη συσκευή, στείλε email στην εταιρία: tecnoservizi@tecnoservizi-sas.it (από το manual) Αν δεν ισχύει το email (που μάλλον δεν ισχύει), βάλε κάποιον που ξέρει ιταλικά να τους ρωτήσει τηλ/κως (δε βρήκα άλλο email) ή να σου στείλουν αν γίνεται αναλυτικά τι δεδομένα στέλνει μέσω gprs. To τηλ. θα το βρεις από 'δω: https://www.google.gr/maps/place/Tecnoservizi+Di+Digiuseppe+Annalisa+S.A.S./@41.8606335,12.4890311,17z/data=!4m13!1m7!3m6!1s0x13258a7060f94643:0x383dc12bd5eb4b09!2zVmlhIGRlbGxlIFNldHRlIENoaWVzZSwgMTQ2LCAwMDE0NSBSb21hIFJNLCDOmc-EzrHOu86vzrE!3b1!8m2!3d41.8606295!4d12.4912198!3m4!1s0x13258a7af7229af9:0xd31ecc4fbc87bb6!8m2!3d41.8603961!4d12.4873917
PC_MAGAS Δημοσ. 4 Ιουνίου 2019 Δημοσ. 4 Ιουνίου 2019 (επεξεργασμένο) Εναλλακτικά μπορείς να κάνεις reverse engineer με wireshark και ethernet. Ένας dummy server με την εντολή Netcat αποτελεί καλή αρχή όπως προείπα. Για αρχή δες εάν είναι TCP ή UDP. Ακόμη καλό είναι να δεις το https://jhalon.github.io/reverse-engineering-protocols/ ή και προηγούμενες πτυχιακές (λογικά η βιβλιοθήκη θα τις έχει) προκειμένου να δεις τι παίζει. Το βασικό σου αγκάθι είναι η ανάλυση του πρωτοκόλλου άρα wireshark και ethernet για αρχή. 1 ώρα πριν, marios28 είπε Όπως σου γράψαμε πρέπει να επικεντρωθείς στη συσκευή. To είδα το manual. Όντως δε λέει κάτι το manual. Λίγο που έψαξα δε βρήκα τίποτα το χρήσιμο επί του θέματος (τι δεδομένα στέλνει και πώς) Ακόμη που είναι το Manual? Υποψιάζομαι πως η συσκευή θα είναι πανάρχαια (10ετία '90 μήπως;) και πλέον δεν θα έχει support. Για να λέει GPRS μάλλον ναι. Εάν το reverse engineer σας φάει χρόνο απλά κάντε έναν ethernet αντάπτορα σε RPI για την συσκευή αυτή. Ίσως, ο αντάπτορας να έχει και commarcial αξία as well. Επεξ/σία 4 Ιουνίου 2019 από PC_MAGAS
marios28 Δημοσ. 4 Ιουνίου 2019 Δημοσ. 4 Ιουνίου 2019 1 ώρα πριν, PC_MAGAS είπε Ακόμη που είναι το Manual? http://www.westek.com.au/wp-content/uploads/2012/08/TAOMA-Brochure.pdf
PC_MAGAS Δημοσ. 4 Ιουνίου 2019 Δημοσ. 4 Ιουνίου 2019 (επεξεργασμένο) Well θα χρειαστεί αρκετό Reverse Engineering για αρχή παίξτε με Ethernet και Wireshark. Το netcat είναι ένα GNU/Linux εργαλείο για να δημιουργεί σε κέλυφος server και socket. Στο laptop δημιουργείστε ένα DHCP server και κάντε το να είναι network provider και μετά καρφώστε το ethernet εκεί. Εάν τα windows σας δυσκολεύουν σε αυτό βάλτε ένα GNU/Linux εικονικό μηχάνημα και βάλτε διεπαφή δικτύου ορίστε σαν "γεφυρωμένη" (bridged), στο Virtualbox μπορείτε να ορίσετε και την διεπαφή δικτύου που θα γίνει bridged απλά μένει να ορίσετε την ethernet διεπαφή. Αυτή η λύση σας επιτρέπει: Μαζί με κάθε κώδικα να δώσετε ΚΑΙ το VM σαν μέρος της πτυχιακής (μπορείτε να εξάγετε vms και σαν OVA, δηλαδή όλο το VM σε ένα αρχείο). Να μπορείτε να αναπαράγετε τα βήματα ποιο εύκολα απλά μέ το να κάνετε νέο VM στον supervisor. Ακόμη μπορείτε να δίνετε vm μεταξύ στην ομάδα σας. Έτσι ένας το κάνει όλοι το έχουν (αρκεί να δίνετε "φρέσκα" vm). Πρέπει για αρχή να περάσετε το μεγαλύτερο όπως βλέπω αγκάθι που είναι το να κάνετε reverse engineer το πρωτόκολλο, εν ολίγοις wireshark και άγιος ο Θεός. Η db όπως προείπα είναι το μόνο εύκολο και υπάρχουν APIS και επιλογές, το δύσκολο είναι να τραβήξετε τα δεδομένα, σε αυτό το κομμάτι επιλέξτε πολλές στρατηγικές (μέχρι και file upload στο web app που προτείνω παραπάνω και εισχώρηση στην DB). Επεξ/σία 4 Ιουνίου 2019 από PC_MAGAS
nenh1 Δημοσ. 19 Ιουνίου 2019 Μέλος Δημοσ. 19 Ιουνίου 2019 Εγώ έχω φτιάξει ένα σερβερ στον οποίο προς το παρόν μπορώ να ανεβάζω δεδομένα χειροκίνητα. Έχω πει στον καθηγητή μου να ανοίξουμε το μηχάνημα και να δούμε με κάποιον τρόπο σε τι μορφή αποθηκεύονται τα δεδομένα στην κάρτα που έχει... Οπότε περιμένω κίνηση του και αν μου πει να ανοίξω το μηχάνημα θα το συνεχίσω. Ευχαριστώ πολύ πάντως όλους σας για τη βοήθεια!!!!
PC_MAGAS Δημοσ. 19 Ιουνίου 2019 Δημοσ. 19 Ιουνίου 2019 8 ώρες πριν, nenh1 είπε Εγώ έχω φτιάξει ένα σερβερ στον οποίο προς το παρόν μπορώ να ανεβάζω δεδομένα χειροκίνητα. Έχω πει στον καθηγητή μου να ανοίξουμε το μηχάνημα και να δούμε με κάποιον τρόπο σε τι μορφή αποθηκεύονται τα δεδομένα στην κάρτα που έχει... Οπότε περιμένω κίνηση του και αν μου πει να ανοίξω το μηχάνημα θα το συνεχίσω. Ευχαριστώ πολύ πάντως όλους σας για τη βοήθεια!!!! Μην περιμένεις τον καθηγητή πάρε την πρωτοβουλία και κάνε την ενέργεια. Από την εμπειρία μου ο καθηγητής πρακτικά δεν θα σου δώσει λύση και στην περίπτωσή μου ούτε την κατεύθυνση, πρέπει να μπορείς να πάρεις μια απόφαση.
mad-proffessor Δημοσ. 19 Ιουνίου 2019 Δημοσ. 19 Ιουνίου 2019 (επεξεργασμένο) Είναι πιθανό, απο το λίγο που έψαξα να μπορεί να μιλήσει απευθείας μέσω http οποτε να χρειαστεί να φτιάξετε μόνο τον http server εσείς. Σε κάθε περίπτωση έχει άπειρα interfaces για συνδέσεις (serial, usb, ethernet) οπότε reverse engineering γίνεται αν δεν σας απαντήσουν στα mails. Νομίζω όμως ότι επειδη μιλάμε για εμπορικό προιον με υποστήριξη θα υπάρχει κάποιο έτοιμο πρωτόκολλο (λογικά θα στέλνει csv σε text μορφή) είτε μέσω απλού tcp/udp σερβερ (που θα πρέπει να υλοποιήσετε) είτε μέσω http όπως είπα. Επεξ/σία 19 Ιουνίου 2019 από mad-proffessor
PC_MAGAS Δημοσ. 20 Ιουνίου 2019 Δημοσ. 20 Ιουνίου 2019 (επεξεργασμένο) Ακόμη μπορείτε να κάντετε τσακ-μπαμ ένα προσωρινό server και να δείτε τι παίζει με την εντολή netcat. Σε ms windows θεωρίτικά θα γίνετε εύκολα με WSL: https://betanews.com/2019/06/19/install-wsl-2-on-windows-10/ Επεξ/σία 20 Ιουνίου 2019 από PC_MAGAS
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα