Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα στην ομάδα...έχω μια απορία ...είμαι 17 και του χρόνου δίνω πανελλήνιες.. κάνω φροντιστήρια και είμαι σχετικά καλός μαθητής ..πάω σε Επαλ και έχω την δυνατότητα να περάσω σε κάποιο πανεπιστήμιο ...σκεφτόμουν κάτι σε τουριστικά, οικονομικά και logistics ..Αλλά ακούω από έμπειρους ανθρώπους που ασχολούνται χρόνια με τον τομέα οικονομίας πως δεν αξίζει να σπουδάσεις σε πανεπιστήμιο γιατί το μόνο που θα καταφέρεις είναι να πάρεις ένα χαρτί ...και έχουμε γεμίσει με νέους με χαρτιά πανεπιστημίων όπου μέχρι και σήμερα είναι άνεργοι....Ακούω όμως και περιπτώσεις από παιδιά που τελείωσαν ΙΕΚ ακμή να βρίσκουν δουλεία με το που τελειώσουν την σχολή...Τι πιστεύεται ότι αξίζει ...να συνεχίσω φροντιστήρια και να πάω για κάποιο πανεπιστήμιο ( Παμακ, Ασοεε, Απθ κλπ) ή καλύτερα θα ήταν να πάω σε ένα ΙΕΚ ακμή ;;;; Ευχαριστώ εκ τον προτέρων 

• Απαντ. 38
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
41 λεπτά πριν, Xarisbrc είπε

Καλησπέρα στην ομάδα...έχω μια απορία ...είμαι 17 και του χρόνου δίνω πανελλήνιες.. κάνω φροντιστήρια και είμαι σχετικά καλός μαθητής ..πάω σε Επαλ και έχω την δυνατότητα να περάσω σε κάποιο πανεπιστήμιο ...σκεφτόμουν κάτι σε τουριστικά, οικονομικά και logistics ..Αλλά ακούω από έμπειρους ανθρώπους που ασχολούνται χρόνια με τον τομέα οικονομίας πως δεν αξίζει να σπουδάσεις σε πανεπιστήμιο γιατί το μόνο που θα καταφέρεις είναι να πάρεις ένα χαρτί ...και έχουμε γεμίσει με νέους με χαρτιά πανεπιστημίων όπου μέχρι και σήμερα είναι άνεργοι....Ακούω όμως και περιπτώσεις από παιδιά που τελείωσαν ΙΕΚ ακμή να βρίσκουν δουλεία με το που τελειώσουν την σχολή...Τι πιστεύεται ότι αξίζει ...να συνεχίσω φροντιστήρια και να πάω για κάποιο πανεπιστήμιο ( Παμακ, Ασοεε, Απθ κλπ) ή καλύτερα θα ήταν να πάω σε ένα ΙΕΚ ακμή ;;;; Ευχαριστώ εκ τον προτέρων 

Έχεις σκεφτεί τι θα ήθελες να κάνεις?

Ξεκίνα από κει. Γιατί αν δεν ξέρεις τι θέλεις να κάνεις στη ζωή σου και περιμένεις να σου πουν οι άλλοι τί να σπουδάσεις και πού, μάλλον ξεκινάς λάθος και θα πορευτείς σε λάθος δρόμο στη ζωή σου.

• Like 2
Δημοσ.
4 λεπτά πριν, SB_1957 είπε

Έχεις σκεφτεί τι θα ήθελες να κάνεις?

Ξεκίνα από κει. Γιατί αν δεν ξέρεις τι θέλεις να κάνεις στη ζωή σου και περιμένεις να σου πουν οι άλλοι τί να σπουδάσεις και πού, μάλλον ξεκινάς λάθος και θα πορευτείς σε λάθος δρόμο στη ζωή σου.

17 χρόνων είναι που να ξέρει τι θέλει να κάνει. εγώ στην ηλικία του ήθελα να μπω Ευελπίδων. τελικά μπήκα και μετά από ένα χρόνο τα παράτησα. μια χαρά κάνει που ρωτάει. λάθος είναι αυτός που δεν το ψάχνει.

• Like 13
  • Thanks 1
Δημοσ.
1 λεπτό πριν, sensai είπε

17 χρόνων είναι που να ξέρει τι θέλει να κάνει. εγώ στην ηλικία του ήθελα να μπω Ευελπίδων. τελικά μπήκα και μετά από ένα χρόνο τα παράτησα. μια χαρά κάνει που ρωτάει. λάθος είναι αυτός που δεν το ψάχνει.

Δεν είπα να μην ρωτάει, αλλά πρώτα να ρωτήσει τον εαυτό του τί του αρέσει, τί θα ήθελε να κάνει στην υπόλοιπη ζωή του και αφού το βρει, να ρωτήσει να μάθει πού να σπουδάσει αυτό που θέλει να κάνει.

Δημοσ.

Έχω ξαδέρφια που τελείωσαν ακμη και τους βλέπω δουλεύουν κανονικά ..και πάντα υποθέσεις κάνω μέχρι να βρω το καταλληλότερο για εμένα διότι δεν θελω να επιλέξω κατι και να μείνω με ενα χαρτι στο χέρι στο σπίτι τις μαμας και του μπαμπα 

• Like 4
Δημοσ.
Στις 22/5/2019 στις 9:59 ΜΜ, Xarisbrc είπε

Έχω ξαδέρφια που τελείωσαν ακμη και τους βλέπω δουλεύουν κανονικά ..και πάντα υποθέσεις κάνω μέχρι να βρω το καταλληλότερο για εμένα διότι δεν θελω να επιλέξω κατι και να μείνω με ενα χαρτι στο χέρι στο σπίτι τις μαμας και του μπαμπα 

Αφού έχεις ξαδέρφια πετυχημένα επαγγελματικά λόγω ακμής τότε τρέχα και μη ρωτάς τι να κάνεις!

Δηλαδή τι μας λες τώρα?

Ότι όσοι δεν πήγαν ακμή δεν δουλεύουν και μένουν με την μαμά και τον μπαμπά?

Δημοσ.

Αν δεν θες ή δεν πιστευεις στα πανεπιστημια και θες ιεκ, πηγαινε σε δημοσιο ιεκ. Θα παρεις ακριβως το ιδιο χαρτι με το ιδιωτικο ιεκ και θα σου μεινουν και τα χρηματα για κατι αλλο.

Θα πηγαινα σε ιδιωτικο ιεκ μονο αν ηθελα καποια πολυ ψαγμενη σπανια ειδικοτητα και δεν ειχε αντιστοιχο δημοσιο ιεκ στην περιοχη μου. Για τουριστικα, λογιστικα που εχουν ολοι δεν θα πηγαινα σε ιδιωτικο ιεκ.

Τελος μην μασας οτι θα σου βρουν δουλεια και τετοια. Στην πρακτικη σου θα σε στειλον καπου με συνθηκες γαλερας και την επομενη χρονια θα δουλευει στη θεση σου αλλος πρακτικαριος.

• Like 2
  • Thanks 1
Δημοσ.

Καλησπέρα. Κοίτα εγώ ΑΚΜΗ έχω τελειώσει αλλά θα σου πω οτι δεν έχει σημασία αν θα πας σε ΙΕΚ,ΑΕΙ,ή ΤΕΙ αλλά πόσο αγαπάς αυτό που κάνεις και αν θα ψάχνεσαι και θα ενημερώνεσαι. Ειδικά στην συγκεκριμένο τομέα της οικονομίας δεν έχει και μεγάλη σημασία τι έχεις τελειώσει αλλά τι έχει κάνει όταν ξεκινάς από χαμηλά και πόσο το ψάχνεις.Και το Harvard να έχεις τελειώσει αν στην συνέχεια δεν ενημερώνεσαι για τις νέες εξελίξεις στην οικονομία και δεν συνεχίσεις να κάνεις σεμινάρια και να ψάχνεσαι , θα σε αποβάλλει το σύστημα από μόνο του. Πχ απόφοιτοι διοίκησης από αναγνωρισμένα πανεπιστήμια έμειναν έξω από επιχειρήσεις γιατί δεν ενημερώθηκαν και δεν ακολούθησαν τις νέες τάσεις της εποχής δηλαδή το digital. Οπότε κάνε ότι πιστεύεις εσύ αρκεί να το αγαπάς γιατί τα ξαδέρφια σου μπορεί να τελείωσαν ένα ιεκ και να το έψαχναν και να ήταν δουλευταράδες και άλλος απλά να νόμιζε οτι έβγαλε ΑΣΟΕΕ και απλά θα του ανοίξουν τις πόρτες επειδή είναι όμορφος. Stay strong καλημέρα παίδες.

• Like 2
  • Thanks 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Εγω θα σου πω το εξης.... οσο καλος ή κουλος θα εισαι στην ειδικοτητα που θα επιλεξεις, χωρις το χαρτι Πανεπιστημίου, οταν ερθει η ωρα,  δεν θα μπορεσεις ποτε να εξελιχτεις σε μια θεση management. Γιατι στο κατω κατω , οπως λενε και οι αλλοι, υπαρχουν χιλιαδες αλλοι με χαρτια απο Πανεπιστημια , οποτε γιατι να παρεις την προαγωγη εσυ? (και ας το αξιζεις).

Επεξ/σία από tyxeros
  • Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.

Για εμένα να κάνεις τουριστικά,οικονομικά σε πανεπιστήμιο.Με το χαρτί του πανεπιστημίου που έχουμε γεμίσει όπως λες αν έχεις καλό βαθμό,ανοίγεις πόρτες για μεταπτυχιακά και αργότερα σε θεσεις management,θα σε κρίνουν με βάση όχι μόνο την εμπειρία αλλά και τα χαρτιά.

Τα ΙΕΚ είναι κάτι ενδιάμεσο από το λύκειο και το πανεπιστήμιο...για μαγειρική και κάποιες ειδικότητες που δεν υπάρχει η λύση του πανεπιστημίου,αξίζει.

Όλοι γέμισαν πτυχία,αλλά μεταπτυχιακά και διδακτορικά όχι.Ειναι για λίγους και θέλει χρόνο,τρόπο και κόπο.

• Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Απλά και σύντομα. Πες ότι τελειώνεις ΙΕΚ Λογιστικής.

• Με ΙΕΚ θα δουλεύεις σαν υπάλληλος για πάντα βοηθός λογιστή με μέχρι 1100€ ακόμα και 60 χρονών να είσαι - σε σημερινά δεδομένα.
  • Με ΑΕΙ μπορείς να δουλέψεις σε όλες τις εταιρίες του κόσμου με μισθούς πολλαπλάσιους του βοηθού λογιστή - αρκεί να σου κόβει.

Αν από κει και πέρα αν  θες να ανοίξεις λογιστικό γραφείο κάποια στιγμή, κανείς δεν ρωτάει τι πτυχίο έχεις γιατί όλα κρίνονται στην προσωπική προσπάθεια.

Οπότε? Πρώτα πρέπει να αποφασίσεις που θες να δουλεύεις σε 1 - 2 - 5 - 20 χρόνια, πόσα λεφτά να βγάζεις και μετά να επιλέξεις τις ανάλογες σπουδές.

Επεξ/σία από sphinxgr
  • Like 3
  • Thanks 2
Δημοσ.
Στις 22/5/2019 στις 10:09 ΜΜ, SB_1957 είπε

Αφού έχεις ξαδέρφια πετυχημένα επαγγελματικά λόγω ακμής τότε τρέχα και μη ρωτάς τι να κάνεις!

Δηλαδή τι μας λες τώρα?

Ότι όσοι δεν πήγαν ακμή δεν δουλεύουν και μένουν με την μαμά και τον μπαμπά?

Κοιταξε εδώ ψάχνω ατομα να μου πουν την γνώμη τους σχετικά με τα ιεκ ..απο προσωπικές εμπειρίες ή έστω απο εμπειρίες που ακουσαν απο γνωστούς ..δεν μπήκα εδω για να πω κατι σε κανέναν και ούτε ψαχνω για εξυπνάκιδες που θελουν  καπου να ''την πουν '',...  Λάρωσε λιγο !!!

Ευχαριστώ όλα τα παιδιά που ασχολήθηκαν και απάντησαν ξεχωριστά.... Μάλλον καταστάλαξα που θέλω να πάω και αν ολα πάνε καλά με τις πανελλήνιες τοτε θα παω σε καποιο πανεπιστήμιο ..Και πάλι σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας!!!

• Like 2
Δημοσ.

Να σπουδάσεις αγόρι μου αν έχεις την δυνατότητα, τι καθόμαστε και λέμε τώρα ... τα αυτονόητα. Δίδασκα σε ΙΕΚ χρόνια και θα στο πω σαν αν είμαι κολλητός σου, 100% να πας στο πανεπιστήμιο αν μπορείς να στρωθείς να διαβάσεις και να κάνεις μια σοβαρή προσπάθεια και να μπεις, αλλά και να το τελειώσεις. Μιλαμε για την μέρα με την νύχτα στις ικανότητες που θα αποκτήσεις από ΑΕΙ/ΤΕΙ σε σχέση με ΙΕΚ.

Και αν θες δουλίτσα να δουλέψεις παράλληλα, και ας δουλέψεις για λίγα δεν έγινε κάτι. Θα έχεις χαρτζιλίκι για την πάρτη σου να το κάνεις ότι γουστάρεις. 17 χρονών είσαι, και ας σε πιάσουνε κορόιδο στην πρώτη δουλεια, θα πας σε άλλη καλύτερη μετά.

Στη πορεία θα δεις ότι με το πτυχίο σου και όρεξη για δουλειά θα βρεις περισσότερες και καλύτερες πόρτες ανοιχτές.

Δυστυχώς υπάρχουν και παιδιά που δεν είχαν την δυνατότητα πραγματικά να σπουδάσουν λόγω οικονομικών, αλλά αν λες και για ιδιωτικό ΙΕΚ (που στοιχίζει μπόλικα χρήματα), προφανώς ευτυχώς δεν είσαι σε αυτή τη κατηγορία

• Like 4
  • Thanks 1
Δημοσ.
1 λεπτό πριν, gthe είπε

Να σπουδάσεις αγόρι μου αν έχεις την δυνατότητα, τι καθόμαστε και λέμε τώρα ... τα αυτονόητα. Δίδασκα σε ΙΕΚ χρόνια και θα στο πω σαν αν είμαι κολλητός σου, 100% να πας στο πανεπιστήμιο αν μπορείς να στρωθείς να διαβάσεις και να κάνεις μια σοβαρή προσπάθεια και να μπεις, αλλά και να το τελειώσεις. Μιλαμε για την μέρα με την νύχτα στις ικανότητες που θα αποκτήσεις από ΑΕΙ/ΤΕΙ σε σχέση με ΙΕΚ.

Και αν θες δουλίτσα να δουλέψεις παράλληλα, και ας δουλέψεις για λίγα δεν έγινε κάτι. Θα έχεις χαρτζιλίκι για την πάρτη σου να το κάνεις ότι γουστάρεις. 17 χρονών είσαι, και ας σε πιάσουνε κορόιδο στην πρώτη δουλεια, θα πας σε άλλη καλύτερη μετά.

Στη πορεία θα δεις ότι με το πτυχίο σου και όρεξη για δουλειά θα βρεις περισσότερες και καλύτερες πόρτες ανοιχτές.

Δυστυχώς υπάρχουν και παιδιά που δεν είχαν την δυνατότητα πραγματικά να σπουδάσουν λόγω οικονομικών, αλλά αν λες και για ιδιωτικό ΙΕΚ (που στοιχίζει μπόλικα χρήματα), προφανώς ευτυχώς δεν είσαι σε αυτή τη κατηγορία

σύμφωνα με αυτά που είπαν τα παιδιά πιο πάνω και λιγο searching που έκανα σχετικά με επαγγελματικές προοπτικές θα επιλέξω καποιο πανεπιστήμιο ..θα ρίξω διαβασμα και θα παω εκεί ...Σε ευχαριστώ παρα πολυ για την απάντησή σου και για τον χρόνο σου !!!

Δημοσ.

Επίσης να σημειώσω μερικές σημαντικές διαφορές σχετικά με ΙΕΚ/ΤΕΙ/ΑΕΙ

Το μάθημα σε όλες τις σχολές προχωράει με τη μέση ταχύτητα που μπορούν να ακολουθήσουν οι μαθητές του τμήματος.

Στο ΙΕΚ πάνε κυρίως όσοι δεν μπόρεσαν να περάσουν πανελλήνιες. Ποιοι είναι αυτοί?

1. Αυτοί που δεν διάβαζαν γιατί δεν ήθελαν να διαβάσουν
  2. Αυτοί που δεν τα παίρνουν ούτε με σφαίρες  
  3. Αυτοί που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα
  4. Πιο μεγάλες ηλικίες που θέλουν  επιπλέον γνώση στη ζωή τους ή τη δουλειά τους

Στο ΙΕΚ κυρίως οι μαθητές είναι απο την 1η / 2η κατηγορία. Αυτό σημαίνει πως η ταχύτητα του μαθήματος είναι σχετικά αργή σε σχέση με ΤΕΙ ΑΕΙ ενώ παράλληλα είναι μόνο 2 έτη. Αυτομάτως σημαίνει πως στο τέλος της σχολής οι γνώσεις που θα έχει αποκομίσει  κάποιος θα είναι σαφέστατα λιγότερες απο ΤΕΙ/ΑΕΙ. Αυτό όλοι το ξέρουν και για αυτό τα ΙΕΚ είναι σαφέστατα κατώτερα.

Ουσιαστικά οι πανελλήνιες τι κάνουν? Φιλτράρουν μαθητές και προσωπικές δεξιότητες. Ακόμα και αν κάποιος δεν περάσει όμως, ο κόσμος σαφέστατα δεν χάθηκε. Αρκεί να του κόβει και να μην είναι τεμπέλης ;)

• Like 3
  • Confused 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...