lary7 Δημοσ. 21 Μαΐου 2019 Δημοσ. 21 Μαΐου 2019 15 λεπτά πριν, XronisR είπε Είναι δύσκολο μια οικογένεια να κάψει 2 τόνος σε μια χρονιά; Άμα έχει απαρχαιωμένο λέβητα όχι. Άμα έχει ένα σύγχρονο λέβητα σε σωστή ισχύ τότε ναι. Γενικά ο κανόνας για τις αντλίες είναι: Χαμηλών θερμοκρασιών -> ενδοδαπέδια, μικρές απώλειες-> σωστή θερμομόνωση κατά ΚΕΝΑΚ. Οι υψηλών ίσως για νότια Ελλάδα είναι οκ, για βόρεια δεν ενδείκνυται. Τώρα για το αρχικό ερώτημα, όπως θέλεις τους περνάς, μέσα απο το σπίτι έχουν χαμηλές απώλειες, εξωτερικά αν μπούνε καλό είναι να μπούν πριν την θερμομόνωση και να καλυφθούν με μονωτικό, έστω 2εκ και ας έχουν οι σωλήνες δική τους μόνωση, αλλά έτσι σε περίπτωση βλάβης δεν είναι προσβάσιμοι. Ολα θέμα απόφασης είναι δεν υπάρχει κανόνας.
koufs Δημοσ. 22 Μαΐου 2019 Δημοσ. 22 Μαΐου 2019 2 ώρες πριν, hp8 είπε Μια αντλία υψηλών θερμοκρασιών φαντάζομαι σε αυτήν αναφέρεσαι ( αφού δεν άλλαξες σώματα) ας πούμε ότι έχεις σπίτι 85 - 90τμ + ζεστο νερό χρήσης θέλει περίπου 15 kw μονάδα δηλ κάπου στα 6500- 7000€ αγορά Βαλε εγκατάσταση +υλικά σύνδεσης + καλωδιώσεις κλπ πας 8000-8500 + το ρεύμα που καταναλώνει? Ποτέ πρόλαβες και έκανες απόσβεση σε 4 χρόνια Έκαιγες 2 τόνους το χρόνο πετρέλαιο ? Δεν νομίζω φαντάζεσαι λάθος, καθώς δεν έβαλα αντλία υψηλών θρμοκρασιών, και δεν άλλαξα σώματα, τα οποία στο 90% των περιπτώσεων (όπως και στη δική μου) είναι σαφώς υπερδιαστασιολογημένα, το διαμάρισμα είναι 125 τ.μ. , πάλι λάθος υπόθεση έκανες, εγκατάσταση και υλικά πήγανε 4,500, ξανά λάθος υπόθεση και για να συμπληρώσω το παζλ, επειδή στην πολυκατοικία (6 διαμερίσματα) σταματήσαν όλοι να ανάβουν τη θέρμανση, εκτός από εμένα και ένα γραφείο, η κατανάλωση εκτοξεύθηκε (πριν βάλω την αντλία) με υποθέσεις δεν βγαίνει σωστό συμπέρασμα, εγώ μιλάω εκ του αποτελέσματος, δεν είμαι επαγγελματίας του χώρου αλλά πελάτης και δεν έχω κανένα συμφέρον να υποστηρίξω τις αντλίες 1
liakjim Δημοσ. 22 Μαΐου 2019 Δημοσ. 22 Μαΐου 2019 6 ώρες πριν, koufs είπε φαντάζεσαι λάθος, καθώς δεν έβαλα αντλία υψηλών θρμοκρασιών, και δεν άλλαξα σώματα, τα οποία στο 90% των περιπτώσεων (όπως και στη δική μου) είναι σαφώς υπερδιαστασιολογημένα, το διαμάρισμα είναι 125 τ.μ. , πάλι λάθος υπόθεση έκανες, εγκατάσταση και υλικά πήγανε 4,500, ξανά λάθος υπόθεση και για να συμπληρώσω το παζλ, επειδή στην πολυκατοικία (6 διαμερίσματα) σταματήσαν όλοι να ανάβουν τη θέρμανση, εκτός από εμένα και ένα γραφείο, η κατανάλωση εκτοξεύθηκε (πριν βάλω την αντλία) με υποθέσεις δεν βγαίνει σωστό συμπέρασμα, εγώ μιλάω εκ του αποτελέσματος, δεν είμαι επαγγελματίας του χώρου αλλά πελάτης και δεν έχω κανένα συμφέρον να υποστηρίξω τις αντλίες To παράδειγμά σου δεν είναι απόλυτα σωστό . Αν είχες πχ ατομικό λέβητα πετρελαίου ή ακόμα καλύτερο με φυσικό αέριο και λέβητα υψηλής συμπύκνωσης, δεν θα είχες το ίδιο όφελος. Ίσως μάλιστα να μην έφτανες και να την αποσβέσεις σε εύλογο χρονικό διάστημα. Στην περίπτωσή σου, εννοείται πως είναι μια καλή επιλογή αλλά και πάλι θα πρέπει να συγκρίνεις με πχ το όφελος με κάποια άλλη λύση που θα μπορούσες να είχες βάλει. Πάντως, επειδή προσωπικά ενδιαφέρομαι, αν μπορείς γράψε λίγο τις ονομαστικές θερμίδες των σωμάτων, την ισχύ της αντλίας, τι ρύθμιση εσωτερικής θερμοκρασίας είχες, πόσες KWh έκαψε η αντλία μόνο από Οκτώβρη μέχρι τέλη Απρίλη , τι μονώσεις έχεις και κουφώματα και αν θες μοντέλο και περιοχή και τέλος αν σου είχαν δώσει με την αντλία καμπύλες COP/ εξωτερική θερμοκρασία.
hp8 Δημοσ. 22 Μαΐου 2019 Δημοσ. 22 Μαΐου 2019 6 ώρες πριν, koufs είπε φαντάζεσαι λάθος, καθώς δεν έβαλα αντλία υψηλών θρμοκρασιών, ακόμα χειρότερα Δηλαδή η εγκατάσταση είχε υπολογιστεί εξ αρχής για μια τέτοια αλλαγή !!! Τροφοδοτείτε τα ίδια σώματα με 58 βαθμούς θερμοκρασία Μπειτε στη παρακάτω μηχανή και βάλτε τα στοιχεία για να δειτε που πάνε οι αποδόσεις των σωμάτων με αυτές τις θερμοκρασίες νερού Από 75-80 που δίνατε με το πετρέλαιο και στους 55-58 που δινετε τώρα Αν είναι έτσι έχετε πετύχει το αεικίνητο Να μου λέγατε ότι έχετε fan coils Οκ https://www.aenaos-sa.gr/ypologismos-apodosis-thermandikon-somaton
AristidisZ Δημοσ. 22 Μαΐου 2019 Δημοσ. 22 Μαΐου 2019 Και εμένα η άποψή μου είναι ότι οι Α/Θ δεν είναι θέσφατο, αλλά υπάρχουν οι περιπτώσεις που είναι μονόδρομος για αυτονόμηση σε διαμερίσματα ή / και περιοχές που δεν υπάρχει Φ/Α
n4sleep Δημοσ. 22 Μαΐου 2019 Δημοσ. 22 Μαΐου 2019 23 ώρες πριν, spyros_vas είπε Καλημέρα σε όλους Ετοιμαζομαι να βαλω θερμομονωση και αντλια θερμοτητας με το προγραμμα εξοικονομω Ο εγκαταστατης της αντλιας επιμενει οι σωληνωσεις την αντλιας να περασουν το σπιτι εσωτερικα και η εγκατασταση να γινει πανω απο την θερμομονωση, ενω εγω για ευνοητους λογους θα ηθελα να περασουν εκτος σπιτιου και πριν την θερμομονωση ωστε να παμε μετα και να τις καλυψουμε με το υλικο. Δυο αλλα διαμερισματα στους πανω οροφους εχουν κανει την εγκατασταση των σωληνωσεων εξωτερικα εχοντας βαλει απο πανω θερμομονωση χωρις κανενα προβλημα εδω και χρονια, οπως δηλαδη θα ηθελα και εγω. Αποψεις ? Συνήθως προτιμούμε την εγκατάσταση σωλήνων εσωτερικά για μικρότερες απώλειες (πρακτικά οι απώλειες ζεσταίνουν και αυτές το σπίτι). Επίσης ο εγκαταστατης λογικά δεν θέλει να τις καλύψει με την θερμό πρόσοψη για λόγους επισκεψιμότητας και επισκευής. Αν έχεις κάποια διαρροή κάποια στιγμή θα πρέπει να κανείς τον ποντικό σκάβοντας την θερμομόνωση.
koufs Δημοσ. 22 Μαΐου 2019 Δημοσ. 22 Μαΐου 2019 1 ώρα πριν, hp8 είπε ακόμα χειρότερα Δηλαδή η εγκατάσταση είχε υπολογιστεί εξ αρχής για μια τέτοια αλλαγή !!! Τροφοδοτείτε τα ίδια σώματα με 58 βαθμούς θερμοκρασία Μπειτε στη παρακάτω μηχανή και βάλτε τα στοιχεία για να δειτε που πάνε οι αποδόσεις των σωμάτων με αυτές τις θερμοκρασίες νερού Από 75-80 που δίνατε με το πετρέλαιο και στους 55-58 που δινετε τώρα Αν είναι έτσι έχετε πετύχει το αεικίνητο Να μου λέγατε ότι έχετε fan coils Οκ https://www.aenaos-sa.gr/ypologismos-apodosis-thermandikon-somaton αφού δεν το ξέρεις το θέμα, γιατί επιμένεις; τα σώματα του καλοριφέρ τροφοδοτούνται (στην περίπτωσή μου) με νερό από 31 έως 51 βαθμούς, αναλόγως πόση θερμοκρασία έχει έξω (αλλά και μέσα), πχ όταν έχει έξω 10 βαθμούς, η ρύθμιση είναι το νερό να είναι 41 (με λειτουργία 24/24), αλλά στην πράξη επειδή κάνει αντιστάθμιση και με εσωτερική θερμοκρασία, τις περισσότερες ώρες της ημέρας, δουλεύει με νερό από 39 έως 41 (όταν έξω έχει 10 βαθμούς) η απόδοση είναι κλάσμα από όσο με το πετρέλαιο, αλλά δουλεύουν περισσότερο χρόνο, οπότε παίρνεις τελικά τις θερμίδες που χρειάζεσαι
ritualistic Δημοσ. 22 Μαΐου 2019 Μέλος Δημοσ. 22 Μαΐου 2019 29 λεπτά πριν, n4sleep είπε Συνήθως προτιμούμε την εγκατάσταση σωλήνων εσωτερικά για μικρότερες απώλειες (πρακτικά οι απώλειες ζεσταίνουν και αυτές το σπίτι). Επίσης ο εγκαταστατης λογικά δεν θέλει να τις καλύψει με την θερμό πρόσοψη για λόγους επισκεψιμότητας και επισκευής. Αν έχεις κάποια διαρροή κάποια στιγμή θα πρέπει να κανείς τον ποντικό σκάβοντας την θερμομόνωση. Ευχαριστω πολυ @n4sleep Η αληθεια ειναι πως προτιμω η εγκατασταση να γινει εξωτερικα κατω απο την θερμομονωση για να μη γεμισει το σπιτι σωληνες καταλαβαινω ομως τη λογικη πισω απο αυτο που λες... Απο την αλλη ποσο πιθανο ειναι να εχεις διαρροη ? Και αν τελικα συμβει κατι τετοιο, για να βρουμε τον σωληνα θα πρεπει να καταστραφει η θερμομονωση σε εκεινο το σημειο ?
AristidisZ Δημοσ. 22 Μαΐου 2019 Δημοσ. 22 Μαΐου 2019 7 λεπτά πριν, spyros_vas είπε Ευχαριστω πολυ @n4sleep Η αληθεια ειναι πως προτιμω η εγκατασταση να γινει εξωτερικα κατω απο την θερμομονωση για να μη γεμισει το σπιτι σωληνες καταλαβαινω ομως τη λογικη πισω απο αυτο που λες... Απο την αλλη ποσο πιθανο ειναι να εχεις διαρροη ? Και αν τελικα συμβει κατι τετοιο, για να βρουμε τον σωληνα θα πρεπει να καταστραφει η θερμομονωση σε εκεινο το σημειο ? Δεν έχεις καμιά γωνία να περάσουν ; Τι μεγέθους σωλήνες είναι αυτές που θα κρυφτούν κάτω από τη θερμομόνωση ; Αν γίνει διαρροή (που πάντα υπάρχει πιθανότητα να συμβεί, προφανώς), σκέψου ότι υπάρχει περίπτωση να μη ξέρεις καν σε ποιο σημείο ακριβώς έγινε η ζημιά, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει...
koufs Δημοσ. 22 Μαΐου 2019 Δημοσ. 22 Μαΐου 2019 (επεξεργασμένο) 2 ώρες πριν, liakjim είπε To παράδειγμά σου δεν είναι απόλυτα σωστό . Αν είχες πχ ατομικό λέβητα πετρελαίου ή ακόμα καλύτερο με φυσικό αέριο και λέβητα υψηλής συμπύκνωσης, δεν θα είχες το ίδιο όφελος. Ίσως μάλιστα να μην έφτανες και να την αποσβέσεις σε εύλογο χρονικό διάστημα. Στην περίπτωσή σου, εννοείται πως είναι μια καλή επιλογή αλλά και πάλι θα πρέπει να συγκρίνεις με πχ το όφελος με κάποια άλλη λύση που θα μπορούσες να είχες βάλει. Πάντως, επειδή προσωπικά ενδιαφέρομαι, αν μπορείς γράψε λίγο τις ονομαστικές θερμίδες των σωμάτων, την ισχύ της αντλίας, τι ρύθμιση εσωτερικής θερμοκρασίας είχες, πόσες KWh έκαψε η αντλία μόνο από Οκτώβρη μέχρι τέλη Απρίλη , τι μονώσεις έχεις και κουφώματα και αν θες μοντέλο και περιοχή και τέλος αν σου είχαν δώσει με την αντλία καμπύλες COP/ εξωτερική θερμοκρασία. σε σχέση με αέριο η οικονομία θα ήταν μικρότερη, έχεις δίκιο, αλλά πάλι θα έκανα απόσβεση σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μόνο που όταν το έβαλα, χρειαζότανε συμφωνία της πολυκατοικίας για να βάλω αέριο και μου λέγανε κάτι λακαμίες --------------------- όσον αφορά την εγκατάστασή μου, έχω βαρεθεί να τα λέω, και κάθε εγκατάσταση έχει διαφορές και λεπτομέρειες και δεν μπορείς να πάρεις τα ίδια με κάποιον άλλο και να έχεις ίδιο αποτέλεσμα ---------- για την ιστορία, η αντλία έιναι 8 άρα Carrier (επίτηδες υποδιαστασιολογημένη, γιατί στο χώρο που την έβαλα θα έκλεινε ένα παράθυρο με μεγαλύτερη 2 ανεμιστήρων), αυτό σημαίνει ότι αν κάνει μεγάλο κρύο παρατεταμένα, θα πρέπει να συμπληρώσω τη θέρμανση με τα 2 σπλιτάκια που ήδη υπήρχανε, φέτος και πέρυσι δεν χρειάστηκε, πρερσι χρειάστηκε για 2 μέρες) εσωτερική 21 λειτουργία από τέλος Οκτώβρη μέχρι τέλος Απρίλη 7/7, 24/24, νερό στα σώματα από 31 έως 51, κουφώματα PVC διπλό τζάμι, μόνωση αυτή που είχε η πολυκατοικία (φαντάζομαι η συνήθης που βάζαβε υποχρεωτικά), όροφος μεσαίος, αλλά ανοιχτό γύρω γύρω, 125 τμ, περιοχή Χαλάνδρι κατανάλωση φέτος 2990 Kwh, πέρυσι 2204 και πρόπερσι 3296 --------------------------- όσο για τις καμπύλες που λες έχε υπόψην, ότι παίζουν πολύ από το πόσο ζορίζεται η αντλία, για παράδειγμα ίδια αντλία ίδια εξωτερική θερμοκρασία, άλλο cop θα έχει αν δουλεύει στο 30% και άλλο αν δουλέυει στο 70% (έχει να κάνει με θερμοκρασία που ζητάς το νερό, θερμοκρασία επιστροφής κλπ) οι περισσότερες δίνουν τέτοιες καμπύλες και σε σχέση με το φορτίο ----------------- να διευκρινίσω ότι τα παραπάνω αφορούν μόνο θέρμανση (για το νερό υπάρχει ηλιακός) και ότι γίνεται και προσπάθεια οικονομίας πχ το βράδυ κλείνω ερμητικά πατζούρια, κουρτίνες κλπ για λόγους οικολογίας κυρίως Επεξ/σία 22 Μαΐου 2019 από koufs 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα