Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
11 λεπτά πριν, AristidisZ είπε

Για αρχή, ξέρεις τι σημαίνει η λέξη υποφαινόμενος ; 

Μήπως ήθελες να γράψεις κάτι άλλο, π.χ. συγκεκαλυμμένος ;

Το διόρθωσα δεν έκανα σωστή αντιστοίχηση της λέξης από αγγλικά σε ελληνικά. Είχες δίκιο! Αν θες μπορείς να συνεισφέρεις και στην συζήτηση 

• Απαντ. 267
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

• Super Moderators
Δημοσ.

Δεν θα ρωτούσα ποτέ κανέναν αν "θα κάνει κανένα παιδάκι".

Όχι γιατί το θεωρώ σεξιστικό, αλλά γιατί ο άλλος μπορεί να μη θέλει ή -χειρότερα- να μη μπορεί, και να τον φέρω σε εξαιρετικά δύσκολη θέση.

Κατά τα λοιπά:

Αν ένα νήμα σας φαίνεται ανάξιο του χρόνου/επιπέδου σας, απλά μη συμμετέχετε σε αυτό. Αν θεωρείτε πως παραβιάζει τους όρους χρήσης, αποφεύγετε κάθε σχολιασμό και στέλνετε αναφορά.

Τα υπόλοιπα, οι δήθεν υπεράνω παρεμβάσεις κτλ. (πόσω μάλλον οι αβάσιμες εικασίες για το τι θα πράξουν οι συντονιστές και οι προτροπές να "πείτε καμιά μπούρδα" στο μεταξύ) δεν χρειάζονται.

• Like 16
  • Thanks 5
Δημοσ.

Όπως περιγράφεται το συμβάν το πρώτο που σκέφτομαι είναι πως θα το χαρακτήριζα μεγάλη Αδιακρισία. 

Τι νοιάζει τον άλλο αυτό το θεμα;  Άσε που και το περιβάλλον μάλλον δεν ήταν ανάλογο για τέτοιου ειδους ερωτησεις. 

Εκτός και αν  υπηρχε τοσο μεγαλη οικιοτητα μεταξύ τους που μάλλον δεν φαινετ αι κάτι τέτοιο.  Σεξιστική συμπεριφορά δεν θα το χαρακτήριζα, το θεωρώ τραβηγμένο.

Ή , ο τύπος σκεφτόταν,  δεν κάνεις κανένα παιδάκι να μας αδειάσεις τη γωνία . 

• Like 6
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
9 λεπτά πριν, Snoob είπε

Δεν θα ρωτούσα ποτέ κανέναν αν "θα κάνει κανένα παιδάκι".

Όχι γιατί το θεωρώ σεξιστικό, αλλά γιατί ο άλλος μπορεί να μη θέλει ή -χειρότερα- να μη μπορεί, και να τον φέρω σε εξαιρετικά δύσκολη θέση.

Έχει να κάνει και με τη σχέση που έχεις με τον άλλο, αλλά και φυσικά και με τον τρόπο.
Είναι διαφορετικό να πεις σε κάποιον αν σκέφτεται να κάνει παιδιά και διαφορετικό π.χ. να του πεις γιατί δεν έχει κάνει.
Σε κάθε περίπτωση, οι προσωπικές ερωτήσεις προϋποθέτουν και προσωπική σχέση.
Αν δεν την έχουμε με τον άλλο, καλύτερο είναι να αφήνουμε αυτόν να φέρει το θέμα στο τραπέζι, αν το επιθυμήσει.

Για το χαρακτηρισμό της ερώτησης ως σεξιστικής, νομίζω ότι έχει να κάνει με την υστερία της εποχής μας να βάζουμε συγκεκριμένες ετικέτες παντού, ακόμα κι αν δεν κολλάνε, όπως εδώ...

Επεξ/σία από Vassilis_24
  • Like 6
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
53 λεπτά πριν, censOred είπε

Λοιπόν είναι ένα θέμα, που με απασχολεί τα τελευταία χρόνια σχετικά με σεξιστικές προτάσεις ή κινήσεις που ενώ με μια πρώτη ματιά δεν θα τις χαρακτήριζα έτσι δυσκολεύομαι επί της ουσίας να διαχωρίσω πότε μια πρόταση αρχίζει και υποδηλώνει σεξιστικά χαρακτηριστικά. Το δέχομαι ότι μεγαλώσαμε σε μια κοινωνία με σεξιστικη διάθεση και από τις δύο πλευρές των φύλων αλλά επειδή δεν θέλω να έχω οποιαδήποτε σεξιστικη συμπεριφορά γιατί θεωρώ προσωπικη πρόοδο το θέμα αυτό θέλω να ρωτήσω. Διάβασα σε ένα άρθρο το οποίο απευθύνεται σε γυναικείο κοινό ως επί το πλείστον την αφήγηση ενός γεγονότος που εκ πρώτης όψεως δεν θα το χαρακτήριζα ως σεξιστικό. Σε γεύμα μεταξύ εργαζομένων σε εταιρία υπήρχαν 2 Έλληνες μια γυναίκα και ένας άντρας σε ανώτερο σημείο στην ιεραρχία. Σε κάποια στιγμή που η κουβέντα πήγε σχετικά με μωρά οικογένεια ο Έλληνας ρώτησε την Ελληνίδα στα αγγλικά '' εσύ θα κάνεις κανένα παιδάκι?? '' η αντίδραση της Ελληνίδας ήταν να διατηρήσει την ψυχραιμία της (εδώ δεν αντιλαμβάνομαι γιατί ήταν ερώτηση που θα μπορούσε να βγάλει κάποιον έξω από τα νερά του) και του την πέσανε και οι υπόλοιποι στο τραπέζι αγγλικής ενότητας. Δεν το καταλαβαίνω μιας και γω μπορεί να ρωτούσα τον θείο μου που δεν έχει παιδιά κάτι αντίστοιχο εσύ πότε θα κάνεις κανένα παιδάκι? Δεν το αντιλαμβάνομαι δηλαδή σαν σεξιστικη δήλωση αλλά περισσότερο κατάλοιπο της αντίληψης ότι είθισται να κάνεις οικογένεια και παιδάκια σε κάποια φάση αν το θες φυσικά. Είναι αδιάκριτη ερώτηση? Θα ήθελα feedback από όσους γίνεται περισσότερο. 

Είναι σεξιστικό, υπό-προϋποθέσεις. 

Δηλαδή, τα όσα γράφονται εδώ: 

28 λεπτά πριν, *nenya* είπε

Πρώτον, είναι αδιάκριτη η ερώτηση, ειδικά αν μιλάμε για τυπικές σχέσεις μεταξύ των συνομιλητών.
Δεύτερον, η ερώτηση εμπεριέχει το υπονοούμενο ότι ο βασικός ρόλος της γυναίκας είναι η τεκνοποίηση.
Άρα ειδικά σε συνθήκες εργασιακού γεύματος δεν θά'λεγα ότι είναι και πολύ κατάλληλη η ερώτηση...προσωπικά δεν θα ήθελα σε καμία περίπτωση να φέρω με την απάντησή μου σε δύσκολη θέση τον συνομιλητή μου και ούτε φυσικά να με φέρει κι εκείνος σε αντίστοιχα δύσκολη θέση κάνοντάς μου τέτοιου είδους ερώτηση.

Φυσικά μεγάλο ρόλο παίζει και το ύφος με το οποίο ειπώθηκε η ερώτηση. 

είναι πολύ σωστά. 

Εάν παραβλέψουμε το αδιάκριτη, όχι γιατί δεν είναι αλλά γιατί δεν μας απασχολεί η αδιακρισία αλλά ο σεξισμός, τότε μένει το: 

28 λεπτά πριν, *nenya* είπε

Δεύτερον, η ερώτηση εμπεριέχει το υπονοούμενο ότι ο βασικός ρόλος της γυναίκας είναι η τεκνοποίηση.

Το οποίο είναι, μεν, πολύ ορθό αλλά, δε, είναι ορθό επειδή υπάρχει ένα συγκεκριμένο καθεστώς πατριαρχίας τις τελευταίες χιλιετίες. Εάν δεν υπήρχε αυτό το καθεστώς πατριαρχίας για τόσες χιλιάδες χρόνια, τότε **ίσως** να μην ήταν εύκολο και προφανές να σκεφτεί κανείς αυτό το υπονοούμενο. 

Το πρόβλημα που φέρνει στην επιφάνεια το περιστατικό που αναφέρεις δεν είναι ο σεξισμός της ερώτησης.

Είναι η δήθεν αντικειμενικότητα όσων απολαμβάνουν να είναι σεξιστές (π.χ. ανθρώπους από τριτοκοσμικά ή/και αναπτυσσόμενα ή/και θεοκρατικά κράτη όπως Ιράν, Ελλάδα, Σ. Αραβία, κτλ) και λόγω της αυξανόμενης ευαισθητοποίησης, καταφεύγουν σε μία δήθεν αντικειμενικότητα. Η οποία είναι μεν βάσιμη και αντικειμενική αλλά, και βάσει του τι έχει προηγηθεί, είναι απλά μία αισχρή δικαιολογία διαιώνησης των σεξιστικών προτύπων. 

Δηλαδή, φυσικά και θα ρωτήσει κανείς έναν άντρα στην Ελλάδα "εσύ πότε θα κάνεις παιδάκι". Όμως, ο άντρας στην Ελλάδα δεν έχει υποστεί τόσα χρόνια την σεξιστική καταπίεση. Οπότε, η ερώτηση αυτή δεν σέρνει μαζί της όλα όσα σέρνει η ίδια ερώτηση σε μία γυναίκα. 

Σε αντιστοιχία, δεν είναι το ίδιο να πεις σε έναν υπέρβαρο "σταμάτα να τρως πια" από το να το πεις σε έναν κανονικών κιλών. Η ίδια ατάκα, διαφορετικές καταστάσεις (ΟΚ, μπορεί το παράδειγμα να μην είναι καλό, αλλά θέλω να πιστεύω ότι δεν θα πέσει το επίπεδο σε εξυπνακισμούς). 

Επεξ/σία από Salecon
  • Like 1
  • Confused 1
  • Sad 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Είναι καθαρά αδιάκριτη ερώτηση κατά τη γνώμη μου  ΟΧΙ δε πάνε όλα στο σεξιστικό . Ενοχλητικός πάντως ο βλάκας  που θα φέρει τέτοιο θέμα σε γεύμα εργασίας ....

Επεξ/σία από Mhlogiatros
  • Like 2
  • Super Moderators
Δημοσ.
1 λεπτό πριν, Vassilis_24 είπε

Έχει να κάνει και με τη σχέση που έχεις με τον άλλο, αλλά και φυσικά και με τον τρόπο.
Είναι διαφορετικό να πεις σε κάποιον αν σκέφτεται να κάνει παιδιά και διαφορετικό π.χ. να του πεις γιατί δεν έχει κάνει.
Σε κάθε περίπτωση, οι προσωπικές ερωτήσεις προϋποθέτουν και προσωπική σχέση.
Αν δεν την έχουμε με τον άλλο, καλύτερο είναι να αφήνουμε αυτόν να φέρει το θέμα στο τραπέζι, αν το επιθυμήσει.

Ούτε φίλο δεν θα ρωτούσα. Αν μου έκανε κουβέντα από μόνος του, σαφώς να το συζητήσουμε, αν κάτι τον προβληματίζει, αλλά έτσι ξεκάρφωτα, και μάλιστα παρουσία τρίτων, να ρωτήσω, "πότε θα κάνεις παιδί", όχι. Όσο καλοπροαίρετα και αν ρωτάς, είναι αδιάκριτο, και εν δυνάμει επώδυνο. Δεν ξέρεις τι συμβαίνει. 

Δυο περιστατικά θα σας πω και σταματώ εδώ:

Σε δικό μου άνθρωπο, με το που γυρίζουν από το ταξίδι του μέλιτος, ο άντρας λέει της γυναίκας πως δεν θέλει να κάνει παιδιά. Θα του χαλάσει την καριέρα, δεν κάνει για πατέρας κτλ. Σοκ. Το έμαθα μετά από χρόνια, αφού είχαν χωρίσει. Σκεφτόμουν πως κι εγώ δεν το είχα συζητήσει με τη γυναίκα μου, το θεωρούσα δεδομένο ότι θα κάναμε παιδιά. Εμένα δεν μου ήρθε τέτοια κεραμίδα, ευτυχώς, απλά κάτι τέτοια συμβαίνουν και συνειδητοποιείς πως κάποια πράγματα που θεωρείς δεδομένα, κακώς τα θεωρείς δεδομένα, και τα ζευγάρια πρέπει να τα συζητάνε εγκαίρως αυτά. Δεν είναι κακό να μη θες να κάνεις παιδιά. Απλά, τα ξεκαθαρίζεις αυτά στην ώρα τους. Το δέχεται ο άλλος; Βίο ανθόσπαρτο. Με ή χωρίς γάμο, ό,τι νομίζει ο καθένας. Δεν το δέχεται; Καλύτερα να το ξέρεις τώρα, παρά αργότερα. Γλιτώνεις και ένα διαζύγιο, στην τελική.

Δεύτερο, και πιο ιλαρό, έτυχε σε φίλο καρδιακό, σε μάζωξη για γιορτές. Τον ρωτούσαν κάτι θείες του πότε θα κάνει παιδί με τη γυναίκα του: οπότε, μπροστά σε γιαγιάδες, γονείς, κουμπάρους κτλ., ο δικός μου λέει το αμίμητο: "από εκεί που την πηδάω, θεία, παιδιά δεν πρόκειται να κάνει ποτέ". Έφυγε το καλό σερβίτσιο της θείας κάτω, πάνε τα φλιτζάνια, χάλια και η μοκέτα. Δεν τον ξαναρώτησαν ποτέ, εξ όσων γνωρίζω. 

• Like 13
  • Confused 1
  • Super Moderators
Δημοσ.
2 minutes ago, Snoob said:

Δεύτερο, και πιο ιλαρό, έτυχε σε φίλο καρδιακό, σε μάζωξη για γιορτές. Τον ρωτούσαν κάτι θείες του πότε θα κάνει παιδί με τη γυναίκα του: οπότε, μπροστά σε γιαγιάδες, γονείς, κουμπάρους κτλ., ο δικός μου λέει το αμίμητο: "από εκεί που την πηδάω, θεία, παιδιά δεν πρόκειται να κάνει ποτέ". Έφυγε το καλό σερβίτσιο της θείας κάτω, πάνε τα φλιτζάνια, χάλια και η μοκέτα. Δεν τον ξαναρώτησαν ποτέ, εξ όσων γνωρίζω.

• Like 2
Δημοσ.
3 λεπτά πριν, Snoob είπε

Θεουλης ο φιλος!!!!

Στα του θεματος, συμφωνω με τους προλαλησαντες οτι αμα δεν ειναι καρδιακος φιλος/η ειναι πολυ μεγαλη αδιακρισια αυτο γτ μπορει να τον φερεις σε πολυ δυσκολη θεση.

Τωρα ομως οι αλλοι σε τι φαση την υπερασπιστηκαν; οτι ειναι σεξιστικο το ερωτημα που εκανε ή αφησαν να εννοηθει οτι ειναι αγενες @censOred; τι σχολια ακουστηκαν;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
44 minutes ago, CarbonFibre said:

Αυτή η ερώτηση μπορεί κάλλιστα να γίνει και γίνεται συχνά και σε άντρες. Δεν βλέπω το πρόβλημα. 

Δεν ειναι προβλημα να γινεται σε αντρες, επισης δεν ειναι προβλημα να κακοποιουνται οι αντρες απο γυναικες (ναι κοριτσια, συμβαινει). Ουτε ειναι προβλημα να μπαινεις σε αγγελιες και να βλεπεις "ζητειται γυναικα/κοπελα" σε δουλειες που μπορει να γινουν και απο αντρες. Γενικα προβλημα ειναι οταν η ανισοτητα επηρεαζει το γυναικειο φυλο. Το αντιθετο δε μας απασχολει

41 minutes ago, *nenya* said:

Αυτο δεν προκυπτει απο πουθενα, εκτος αν η ερωτηση εγινε με υφακι κλπ. Στα υπολοιπα που λες συμφωνω. Δλδ αν εγω σε ρωτησω "τι μαγειρεψες σημερα" θα σημαινει πως πιστευω οτι η θεση σ ειναι στην κουζινα;

Επεξ/σία από Kostasspil
  • Like 6
  • Thanks 1
Δημοσ.
6 minutes ago, Kostasspil said:

Αυτο δεν προκυπτει απο πουθενα, εκτος αν η ερωτηση εγινε με υφακι κλπ. Στα υπολοιπα που λες συμφωνω. Δλδ αν εγω σε ρωτησω "τι μαγειρεψες σημερα" θα σημαινει πως πιστευω οτι η θεση σ ειναι στην κουζινα;

Η ερώτηση λέει ήταν "Εσύ θα κάνεις κανένα παιδάκι;". Δεν μου φαίνεται καθόλου αντίστοιχη με το 'Τί μαγείρεψες σήμερα;'. Τώρα αν εσένα σου φαίνεται, πάω πάσο. Και το υφάκι είπαμε ναι, παίζει ρόλο βέβαια...αλλά νομίζω συμφωνούμε ότι η ερώτηση είναι έτσι κι αλλιώς αδιάκριτη, ειδικά όταν δεν μιλάμε για συζήτηση μεταξύ φίλων.

Επίσης, δεν ξέρουμε αν το 'Εσύ θα κάνεις κανένα παιδάκι;' το ρώτησε ΚΑΙ σε άλλους παρευρισκόμενους ή ΜΟΝΟ σε μία γυναίκα. Κι αυτό παίζει ρόλο γιατί είναι σαν να την διαχωρίζει.

Δημοσ.

Εμένα πάντως με έχει ρωτήσει προϊστάμενος 

"Βάλατε μπρος για κάνα παιδάκι ;" 

Λέτε να τον καταγγείλω για λανθάνοντα / υποβόσκοντα / ή whatever σεξισμό ; 

• Like 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, censOred είπε

Σε γεύμα μεταξύ εργαζομένων σε εταιρία υπήρχαν 2 Έλληνες μια γυναίκα και ένας άντρας σε ανώτερο σημείο στην ιεραρχία. Σε κάποια στιγμή που η κουβέντα πήγε σχετικά με μωρά οικογένεια ο Έλληνας ρώτησε την Ελληνίδα στα αγγλικά '' εσύ θα κάνεις κανένα παιδάκι?? '

Ενταξει , ανθρωπος ειναι , να μην κανει τον προγραμματισμο του ? Μπορει να θελει  να αγορασει ρετιρε , να μην ξερει τι του επιφυλλασει το  επαγγελματικο του μελλον 😂

Φανταζεσαι να την πειραζαν τα θαλασσινα , να ελεγε οτι νιωθει ναυτια και ο τυπος να της προσφερε ενα τεστ εγκυμοσυνης ? 😂

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...