fingolfingr Δημοσ. 12 Μαΐου 2019 Δημοσ. 12 Μαΐου 2019 Καλησπέρα, Πριν από μερικές μέρες συνόδευα ένα φίλο σε ένα ΙΕΚ που παρακολουθεί μαθήματα και είπα να μπω μέσα να ρωτήσω τι παίζει με τις ειδικότητες πληροφορικής. Δεν είχα ποτέ στο μυαλό μου να παρακολουθήσω μαθήματα σε ΙΕΚ για να βρω δουλειά κλπ (στην ηλικία μου). Απλά επειδή η πληροφορική είναι κάτι που ναι μεν μου αρέσει άλλα δεν είχα την ευκαιρία να το σπουδάσω, σκεφτόμουν να παρακολουθήσω πιο πολύ για εμένα. Για να το βγάλω από μέσα μου πιο πολύ. Bucket list and all that. Κατά την ερώτηση μου λοιπόν σχετικά με τις ειδικότητες που υπάρχουν, ο υπάλληλος εκεί μου απάντησε ότι οι ειδικότητες πληροφορικής ΙΕΚ έχουν "κίνηση" αλλά υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός και κορεσμός. Πριν προλάβω να του εξηγήσω, μου πρότεινε δύο εναλλακτικές ειδικότητες. Ναυτιλιακά ή Δασική προστασία. Στα ναυτιλιακά με ενημέρωσε ότι υπάρχει ζήτηση στον ιδιωτικό τομέα, αλλά στην ειδικότητα του Τεχνικού Δασικής προστασίας μου είπε ότι θα γίνει χαμός μετά από τις πυρκαγιές στο Μάτι το περσινό καλοκαίρι. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, από εδώ και πέρα το κράτος θα δει πιο σοβαρά το κομμάτι τις δασικής προστασίας οπότε θα υπάρξει κύμα προσλήψεων στο δημόσιο κλπ. Σε ερώτηση μου αν η συγκεκριμένη ζήτηση θα υπάρχει και σε 2 χρόνια που κάποιος θα τελειώσει την σχολή, μου απάντησε ότι αυτή την στιγμή δεν υπάρχει αρκετό προσωπικό για να καλύψει τις ανάγκες. Για αυτό και το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας που είχε βγει πριν κάμποσο καιρό πήρε παράταση. Η λέξη δημόσιο..... ήταν βέβαια μελωδία στα αυτιά μου, αλλά από την άλλη λογικά είναι κάτι που λένε σε όλους για να τους πείσουν. Για να κλείσουν τα τμήματα κλπ. Αυτή την στιγμή έχω εργασία και είμαι καλός σε αυτή, αλλά γνωρίζω πολύ καλά ότι δεν θα μπορέσω να μείνω για πολλά χρόνια ακόμα στον ιδιωτικό τομέα. Είμαι 39. Το πολύ να φτάσω μέχρι τα 50-55. Μετά τι; Από την άλλη αν ισχύει κάτι τέτοιο, ίσως να είναι ένας τρόπος για να μπορέσω να φύγω από την Αθήνα (που είναι κάτι που θέλω αρκετά). Να προσθέσω ότι έχω τελειώσει ΤΕΙ τεχνολογίας γεωπονίας, αλλά δυστυχώς λόγω διάφορων συγκυριών δεν είχα την ευκαιρία να πάω κάπου παραπέρα από θέμα σπουδών. Ποια η γνώμη σας για την συγκεκριμένη ειδικότητα; Θα την ακολουθούσατε; Πιστεύετε ότι αξίζει να ασχοληθεί κανείς με απώτερο σκοπό τον διορισμό στο δημόσιο; Ευχαριστώ
isay Δημοσ. 12 Μαΐου 2019 Δημοσ. 12 Μαΐου 2019 19 λεπτά πριν, fingolfingr είπε ... αλλά στην ειδικότητα του Τεχνικού Δασικής προστασίας μου είπε ότι θα γίνει χαμός μετά από τις πυρκαγιές στο Μάτι το περσινό καλοκαίρι. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, από εδώ και πέρα το κράτος θα δει πιο σοβαρά το κομμάτι τις δασικής προστασίας οπότε θα υπάρξει κύμα προσλήψεων στο δημόσιο κλπ. Σε ερώτηση μου αν η συγκεκριμένη ζήτηση θα υπάρχει και σε 2 χρόνια που κάποιος θα τελειώσει την σχολή, μου απάντησε ότι αυτή την στιγμή δεν υπάρχει αρκετό προσωπικό για να καλύψει τις ανάγκες. Για αυτό και το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας που είχε βγει πριν κάμποσο καιρό πήρε παράταση. Η λέξη δημόσιο..... ήταν βέβαια μελωδία στα αυτιά μου, αλλά από την άλλη λογικά είναι κάτι που λένε σε όλους για να τους πείσουν. ... Ποια η γνώμη σας για την συγκεκριμένη ειδικότητα; Θα την ακολουθούσατε; Πιστεύετε ότι αξίζει να ασχοληθεί κανείς με απώτερο σκοπό τον διορισμό στο δημόσιο; Μακριά! Ο τυπάς (πωλητής ονείρων με γνώμονα μονο τον αριθμό εγγραφών) είναι καλός, γιατί είδε οτι τσίμπησες και σε "τάισε" αυτό που ήθελες να ακουσεις για να σε πεισει να γραφτείς. Καλυτερα αυτά τα 2500/ετος να τα δώσεις να μάθεις ξένες γλώσσες παρα να τα ακουμπήσεις στο συγκεκριμένο ιεκ. Αν το θες για γνώσεις (πολλοί κάνουν κάποιο ιεκ γιατί γουστάρουν ενα γνωστικο αντικείμενο) ζύγισε το χρήμα χρονο και αποφάσισε ή ψάξε αν στην ευρυτερη περιοχή σου παιζει δημοσιο ιεκ με την ίδια ειδικότητα. Για το συγκεκριμένο επάγγελμα η αλήθεια είναι οτι υπάρχουν πάνω απο 4000 εποχικοί, κυρίως ΥΕ που προσπαθούν να γίνουν μόνιμοι, οποτε ο ανταγωνισμός είναι μεγαλος (και στους ΔΕ). Η ατάκα "με αφορμή το Μάτι" απλά πουλάει. Με δυο λογια. Αν είσαι φυσιολάτρης και γουστάρεις τις γνώσεις, κάνε το σε δημοσιο ή ιδιωτικό ιεκ ΑΛΛΑ αν θες να το κάνεις για λόγους επαγγελματικής αποκατάστασης, μην τσιμπας. EDIT: Δεν είναι μονο 2 χρόνια, ειναι παραπάνω, γιατί είναι τα μαθήματα (που απλά θα πάρεις τη ΒΕΚ) και μετά θα περιμένεις να βγει ανακοινωση του εοπεπ για τις εξετάσεις πιστοποιησης που μπορει να πάρει πάνω απο χρόνο και σε σπάνιες ειδικότητες αργουν αρκετά. 2
fingolfingr Δημοσ. 12 Μαΐου 2019 Μέλος Δημοσ. 12 Μαΐου 2019 Αρχικά σε ευχαριστώ για την απάντηση. Η αλήθεια είναι ότι μου φαινόταν ύποπτο από την αρχή. Και κυρίως γιατί τα παρουσιάζουν τόσο εύκολα. Το οποίο είναι λογικό γιατί θέλουν να πουλήσουν αλλά.... όχι τόσο. 2500/ετος δεν είναι αλλά και πάλι δεν έχουμε λεφτά για πέταμα. Οκ, έχω χαρτί υπολογιστών, αγγλικά και 2 παιδιά που μου δίνουν κάποια μόρια. Και μαζί με τα 150 (νομίζω) που δίνει το πτυχίο ίσως να είχα κάποια ελπίδα αλλά και πάλι.... δεν το θεωρώ τόσο εύκολο όσο το παρουσίαζε. Στο πρόγραμμα κοινωφελούς χαρακτήρα είχαν πάρει 5066 άτομα για πυροπροστασία. Το οποίο είναι από ένα από τα δύο τέτοια προγράμματα που πήραν παράταση. Το έχω δει γιατί η σύζυγος μπήκε και εκείνη με κοινωφελούς (σε εκείνο με τις 30033 θέσεις) και τους έχουν ξεκόψει την όποια παράταση. Αλλα σημαίνει αυτό κάτι; Σημαίνει ότι θα προσλάβουν μόνιμο προσωπικά; Δύσκολο. Γι αυτό και ζητάω γνώμες
isay Δημοσ. 12 Μαΐου 2019 Δημοσ. 12 Μαΐου 2019 1 ώρα πριν, fingolfingr είπε Αλλα σημαίνει αυτό κάτι; Σημαίνει ότι θα προσλάβουν μόνιμο προσωπικά; Δύσκολο. Γι αυτό και ζητάω γνώμες Ξεφεύγουμε offtopic και θα σου μεταφέρω την εικονα που εχω εγω. Οι ανανεωσεις (γενικά, οχι μονο για τη συγκεκριμένη ειδικότητα) θα γινονται πολύ δυσκολα (έως καθόλου) για να μην αποκτουν δικαιώματα οι εργαζόμενοι για διεκδίκηση συμβάσεων αορίστου χρόνου και μονιμότητα. Θα τους παιρνουν πάλι σε συμβάσεις ορισμένου χρόνου, αλλά αφου πρώτα περάσει ένα ικανοποιητικό διάστημα αναμεσα στις συμβάσεις και το διάστημα αυτό αλλάζει αναλογα με το υπουργείο και το φορέα. Για να καταλάβεις τι εννοώ φαντάσου τους αναπληρωτές οπου εχουν φτάσει να μαζέουν τρελά μορια και δυνατότητες/πιθανοτητες μονιμοποιήσης πολύ λίγες. Προσωπικά θεωρώ οτι το σύντομο μέλλον (γιατί δεν μπορω να σκεφτώ για μετά απο 10 χρόνια) ειναι συμβασιουχοι ορισμένου χρόνου, είτε μεμονωμένα ή μεσα απο συνεργείο (όπως γίνεται με τα συνεργεία καθαριότητας). Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται συνεχή προσθήκη και αντικατάσταση νέων μυαλών, χωρίς τα μειονεκτήματα συμπεριφοράς της μονιμότητας (του παλιού που λέγαμε στο στρατό), ουτε το πρόβλημα των προϋπολογισμών για συντάξεις και παροχες. ΔΕΝ λεω οτι ειναι καλύτερο ή χειροτερο για τους εργαζομένους, απλώς λεω τι βλέπω να γινεται τα επομενα χρόνια
Βασίλης_29 Δημοσ. 13 Μαΐου 2019 Δημοσ. 13 Μαΐου 2019 Αυτή ή νοοτροπία των ΙΕΚ να χώνουν την λέξη "τεχνικός" μπροστά σε οτιδήποτε άλλη ειδικότητα ή λέξη κάποιου τομέα βρούνε με ξεπερνάει. Είχα δει κάποιες φορές να διαφημίζουν τμήματα τεχνικών μαγειρικής τέχνης. Τι τεχνικός μαγειρικής τέχνης ρε κορόιδα να πούμε..... βάλτε μάγειρας, γαστρονομία ή κάτι άλλο. Τώρα διαβάζω για τεχνικός δασικής προστασίας...... τι τεχνικός πρέπει να είσαι δηλαδή για την δασική προστασία; Πολύ προσοχή σε κάτι τέτοια τμήματα που φουμάρουνε. 5
Επισκέπτης Δημοσ. 13 Μαΐου 2019 Δημοσ. 13 Μαΐου 2019 (επεξεργασμένο) Τα ΙΕΚ είναι πολύ καλά σε κάποιες ειδικότητες και χάσιμο χρόνου σε άλλες, όλες όσες ανέφερες μάλλον ανήκουν στη 2η κατηγορία. Αν είναι να πας σε ΙΕΚ δες καλύτερα για κανά δημόσιο, δε νομίζω ότι αξίζει να δώσεις χρήμα σε αυτά. Πάντως αυτό που σπούδασες ακούγεται καλό ειδικά για τη χώρα μας, είμαι σίγουρος πως κάπως θα αξιοποιείται αλλά δεν είμαι του κλάδου για να σου προτίνω εφαρμογές του. Μη μεταπηδάς σε κάτι καινούργιο χωρίς να χεις ψάξει εις βάθος αυτά που ήδη κατέχεις τα οποία μπορεί κάλιστα να είναι και μακράν καλύτερα εκτός βέβαια αν τα αντιπαθείς τόσο ή έχεις άλλα όνειρα κάτι που δε φαίνεται από αυτά που γράφεις. Ότι και να τελιώσεις πάλι θα βρεις τοίχους μπροστά σου, δεν υπάρχουν έυκολες λύσεις, θέλει ψάξιμο, προσπάθεια και έρευνα. Επεξ/σία 13 Μαΐου 2019 από aizensama24
Thulogur Δημοσ. 13 Μαΐου 2019 Δημοσ. 13 Μαΐου 2019 (επεξεργασμένο) 5 hours ago, Βασίλης_29 said: Αυτή ή νοοτροπία των ΙΕΚ να χώνουν την λέξη "τεχνικός" μπροστά σε οτιδήποτε άλλη ειδικότητα ή λέξη κάποιου τομέα βρούνε με ξεπερνάει. Ισως εχει να κανει με κατι γραφειοκρατικό. Κοίτα ομως το Τεχνικός Κοπής κρέατος https://www.foititikanea.gr/ιεκ/δημόσια-ιεκ/15234-2019-ιδρύεται-νέο-δημόσιο-ιεκ Επεξ/σία 13 Μαΐου 2019 από Thulogur 1
vagos789 Δημοσ. 13 Μαΐου 2019 Δημοσ. 13 Μαΐου 2019 17 ώρες πριν, fingolfingr είπε στην ειδικότητα του Τεχνικού Δασικής προστασίας μου είπε ότι θα γίνει χαμός μετά από τις πυρκαγιές στο Μάτι το περσινό καλοκαίρι. 2
isay Δημοσ. 13 Μαΐου 2019 Δημοσ. 13 Μαΐου 2019 13 ώρες πριν, Thulogur είπε Κοίτα ομως το Τεχνικός Κοπής κρέατος https://www.foititikanea.gr/ιεκ/δημόσια-ιεκ/15234-2019-ιδρύεται-νέο-δημόσιο-ιεκ Μην το γελας σαν ειδικότητα. Για να ανοιξεις κρεοπωλειο είναι ζητουμενη η συγκεκριμένη ειδικότητα 1
loukoumaki887 Δημοσ. 13 Μαΐου 2020 Δημοσ. 13 Μαΐου 2020 Μην ν κάνεις πατατα. Μάτι και μαλακιες. Τίποτα δεν γίνεται . Δεν υπάρχουν διορισμοί στο δημόσιο από κρηδη και μετα. Τίποτα . Μετά έχει αιώνες να διορίσει . Ξέρεις πόσοι απόφοιτοι υπάρχουν.;;; Θα χάσες την ώρα σου και θα ελιζεις . Πήγαινε σε μια χρήσιμη . Εδώ και φύλακας μουσείων γεμίζει .. το θέμα είναι να μαζεύονται άτομα για να πληρώνονται αυτοί ..... Βρες κάτι που να σου αρέσει και ίσως μπορεί να το αξιοποιήσες αλλιώς χάσιμο χρόνου και χρήματος
Apoll Δημοσ. 13 Μαΐου 2020 Δημοσ. 13 Μαΐου 2020 (επεξεργασμένο) Στις 12/5/2019 στις 4:40 ΜΜ, fingolfingr είπε αλλά στην ειδικότητα του Τεχνικού Δασικής προστασίας μου είπε ότι θα γίνει χαμός μετά από τις πυρκαγιές στο Μάτι το περσινό καλοκαίρι. Δεν ξέρει ο ίδιος ούτε τι λέει. Η φωτιά στο Μάτι έγινε το 2018 όχι το 2019. Επεξ/σία 13 Μαΐου 2020 από Apoll
DrLo Δημοσ. 13 Μαΐου 2020 Δημοσ. 13 Μαΐου 2020 (επεξεργασμένο) Στις 12/5/2019 στις 4:40 ΜΜ, fingolfingr είπε Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, από εδώ και πέρα το κράτος θα δει πιο σοβαρά το κομμάτι τις δασικής προστασίας οπότε θα υπάρξει κύμα προσλήψεων στο δημόσιο κλπ. Σε ερώτηση μου αν η συγκεκριμένη ζήτηση θα υπάρχει και σε 2 χρόνια που κάποιος θα τελειώσει την σχολή, μου απάντησε ότι αυτή την στιγμή δεν υπάρχει αρκετό προσωπικό για να καλύψει τις ανάγκες. Για αυτό και το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας που είχε βγει πριν κάμποσο καιρό πήρε παράταση. Εσύ δηλαδή ας πούμε θέλεις να στηρίξεις το επαγγελματικό σου μέλλον στο ότι για κάποιο λόγο το ελληνικο κράτος σε 2 χρόνια δε θα έχει άλλο πρόβλημα και άλλη σκασίλα από το πως θα μπορέσει να καλύψει τα τεράστια κενά που θα υπάρξουν στη μαζική αναγκη για πλήρωση θεσεων σε υπηρεσίες σχετικές με τη δασική προστασία; και άντε και αυτό συμβαίνει ... θα είναι προσόν γι αυτή τη θέση ένα ΙΕΚ ; Πραγματικά δυσκολέυομαι να φανταστώ χειρότερο τροπο να πετάξεις λεφτά και χρόνο. Στις 12/5/2019 στις 4:40 ΜΜ, fingolfingr είπε Η λέξη δημόσιο..... ήταν βέβαια μελωδία στα αυτιά μου Ο κλασσικός ελληνικός καρκίνος. Επεξ/σία 13 Μαΐου 2020 από DrLo
fingolfingr Δημοσ. 15 Μαΐου 2020 Μέλος Δημοσ. 15 Μαΐου 2020 Στις 13/5/2020 στις 6:52 ΜΜ, Apoll είπε Δεν ξέρει ο ίδιος ούτε τι λέει. Η φωτιά στο Μάτι έγινε το 2018 όχι το 2019. Ναι το 2018. Αλλά.... το post που παρέθεσε (όπως και όλο το topic) είναι περσινό οπότε.... Το πέρσι του 2019 είναι το 2018. Απλά κάποιος το ξέθαψε και ξεκίνησε πάλι να κινείται. Στις 13/5/2020 στις 7:10 ΜΜ, DrLo είπε Εσύ δηλαδή ας πούμε θέλεις να στηρίξεις το επαγγελματικό σου μέλλον στο ότι για κάποιο λόγο το ελληνικο κράτος σε 2 χρόνια δε θα έχει άλλο πρόβλημα και άλλη σκασίλα από το πως θα μπορέσει να καλύψει τα τεράστια κενά που θα υπάρξουν στη μαζική αναγκη για πλήρωση θεσεων σε υπηρεσίες σχετικές με τη δασική προστασία; και άντε και αυτό συμβαίνει ... θα είναι προσόν γι αυτή τη θέση ένα ΙΕΚ ; Πραγματικά δυσκολέυομαι να φανταστώ χειρότερο τροπο να πετάξεις λεφτά και χρόνο. Απλά για να το κλείσουμε, στην σχολή δεν πήγα. Αλλά και ένα φίλος που πήγε με την γυναίκα του.... η γυναίκα τα παράτησε και αυτός είναι έτοιμος. Όχι λόγω κορωνοϊού. Γενικότερα. Πληροφοριακά, ξεκίνησα με κάποια οικονομικά σεμινάρια στο Coursera και αλλά παρόμοια sites. Πιο πολύ για να ενισχύσω το βιογραφικό μου για τον ιδιωτικό τομέα που κινούμαι. Μέχρι τώρα η απόφαση μου αυτή έχει πάει καλά. Βλέπουμε. 1
velociraptoras Δημοσ. 15 Μαΐου 2020 Δημοσ. 15 Μαΐου 2020 Μούφα φιλε, υπάρχουν εκατονταδες αποφοιτοι δασοπονιας και επίσης παρα πολλοι εποχιακοί εργαζόμενοι στα δασαρχεία που εχουν πολλά χρόνια εμπειριας ως πυροφύλακες κλπ. Αυτό που εγινε στο ματι δεν ειχε αιτια την ελλειψη προσωπικού αλλά τον κακό σχεδιασμό δασικής προστασίας, πολεοδομικές παραβλέψεις, τα πευκα, και πολλά αλλα. αν σε ενδιαφέρει η πληροφορική κανε αιτηση στο ιεκ για να παρεις καποιες βασεις ωστε να εμβαθυνεις μόνος σου μετα. *επίσης αν σε ενδιαφέρει να συνεχίσεις σπουδές το εαπ θα βγαλει μεταπτυχιακό για υδροπονικές καλλιέργειες, αν εισαι απο τμημα σχετικό με φυτική παραγωγή, ανθοκομία κλπ σκέψου το. Και το ΓΠΑ εχει καλά μεταπτυχιακά με χαμηλό κόστος -οταν εψαχνα ηταν 1500 ευρω τα περισσότερα- και απογευματινά μαθήματα. Στις 13/5/2019 στις 7:49 ΜΜ, isay είπε Μην το γελας σαν ειδικότητα. Για να ανοιξεις κρεοπωλειο είναι ζητουμενη η συγκεκριμένη ειδικότητα και για να δουλεψεις σε κρεοπωλείο, πρατηριο/βιομηχανία κρεάτων
Επισκέπτης Δημοσ. 16 Μαΐου 2020 Δημοσ. 16 Μαΐου 2020 (επεξεργασμένο) Κοίτα φίλε αν κάποιος σου λέει ακριβώς αυτά που πρέπει να ακούσεις μακριά. Και ειδικά από τα ΙΕΚ (ιδιωτικά). Μόνο λεφτά και νούμερα θέλουν συν το ότι τα χαρτιά που μοιράζουν δεν αναγνωρίζονται και 100%. Επεξ/σία 16 Μαΐου 2020 από Επισκέπτης
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα