Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
8 ώρες πριν, zx-spectrum είπε

Ο μόνος πλούτος που γνωρίζω οτι αποκτάται είναι εν μέρη ο φιλοσοφικός και γενικότερα της γνώσης.

Αν ο υλικός αποκτάται απο κάποιον άλλον τότε ή τον έκλεψε ή τον καταχράστηκε ή τον κληρονόμησε.... δεν υπάρχουν άλλοι μέθοδοι!!

Τρανό παράδειγμα : Ο καταχρασμός, κινητών ή ακίνητων αξιών απο μια κυβέρνηση, θεσμοθετόντας νομικά τερτίπια του στύλ ανταποδοτικού τέλους υπάρχουν άπειρα (κινητής, σταθερής, ένφια, περιβαλλοντικό, υπερ ογα, υπερ νατ, υπερ δσα, κληρονομιάς, δικαστικών εξόδων, δημοσιογράφων.... κοκ).

Δεν νομίζω οτι το θέμα εδω μέσα αφορά φιλοσοφικές αναζητήσεις... για την διαβίωση γίνεται η συζήτηση.

Λάθος, ο πλούτος πια παράγεται με έργα. Όσο η κοπή του χρήματος ήταν πλήρως σε αντιστοιχία με το χρυσό, ο μόνος τρόπος ανάπτυξης ήταν να τα πάρεις με πόλεμο από τον άλλον (ή για τους υπομονετικούς μέσω εμπορίου). Από τη στιγμή που άλλαξε αυτό, πια μπορείς να κόβεις όσο θες αρκεί να έχεις collaterals σε αντίκρυσμα. Η παγκόσμια ανάπτυξη τον τελευταίο αιώνα έγινε εφικτή επειδή πια μπορούσε να κυκλοφορεί χρήμα παραπάνω από τον χρυσό. Αλλιώς θα είμασταν ακόμα στις λάσπες. Και το ιδιοφυές της σκέψης ήταν το εξής: Φτιάξε κάτι που όλοι θα το αποδέχονταν ως ισάξιο του χρυσού, και με αυτό ως αντίκρισμα μπορείς να κόψεις χρήμα. Αυτό είναι το σπίτι, η γέφυρα, ένα δημόσιο έργο (σε απλά λόγια, υπάρχουν και πιο πολύπλοκα). Όταν παίρνεις ένα δάνειο για σπίτι, νομίζεις ότι σου δανείζουν τα λεφτά ενός καταθέτη?? ΟΧΙ. Κόβεις νέο χρήμα για την αγορά. Είσαι ευεργέτης. Απλά η τράπεζα κρατάει ένα 10% ή 5% σε μετρητά για να υπάρχει η Αξιοπιστία. Για αυτό όταν σκάνε δάνεια, χάνεται χρήμα από τη αγορά. Γι'αυτό τα δάνεια είναι καλά για την αγορά, όσο είναι υγιή. 

Επομένως τα σύγχρονα χρυσορυχεία είναι το real estate, τα μεγάλα έργα, το άνοιγμα μιας επιχείρησης, η καινοτομία. Γιατί δίνει δυνατότητα δανεισμού = νέο χρήμα.

Για αυτό το σημαντικότερο πράγμα για μια χώρα είναι η ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ. Αυτό σου επιτρέπει να πας στην κεντρική σου τράπεζα και να πεις, θα κάνω ΑΥΤΑ, δώσε μου 1 τρισ νέο χρήμα...….

Έρημος να είσαι, αν έχεις 10 πράγματα να κάνεις και πείσεις κόβεις χρήμα. 

Επεξ/σία από jimarass26
  • Like 2
  • Thanks 1
  • Απαντ. 239
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Δημοσ.
1 ώρα πριν, bill27 είπε

Προσωπικη μου αποψη ειναι πως πιο δυσκολα ειναι τα σημερινα χρονια με ολους αυτους τους φορους,αγχος για ευρεση εργασιας,ανεργια,οικονομικη κριση κτλ,Συγγενης μου λενε πως εκεινα τα χρονια 50'60' ναι μεν ηταν δυσκολα αλλα η ψυχοσυνθεση του κοσμου ηταν διαφορετικη απο την σημερινη,τα σπιτια τους ηταν ανοιχτα χωρις να φοβουνται αν  θα μπει κλεφτεις μεσα,και ακομα και στα χωρια οι κατοικοι εβρισκαν εργασια πηγαινοντας μεροκαματο σε αλλους που ειχανε χωραφια,τωρα πλεον στα χωραφια μονο Αλβανοι πανε.Στην πολη δεν το συζητω,εβρισκες εργασια ακομα και αγραμματος να ησουν,αρκει βεβαια να το ηθελες.

Αν ήταν καλύτερα δεν θα έφευγαν μετανάστες. Είχε αδειάσει η Ελλάδα από νέους πολύ περισσότερο από σήμερα.

Να μπει ο κλέφτης να πάρει τί? Το αχυρένιο στρώμα και το τσίγκινο κατσαρολάκι?

Ρίξτε μια ματιά στις εφημερίδες εκείνης της εποχής, αλλά και προηγούμενης να δείτε εγκληματικότητα, φτώχεια και μιζέρια.

http://efimeris.nlg.gr/ns/main.html

• Like 1
Δημοσ.
30 λεπτά πριν, Joshua21 είπε

Τότε μόνο οι εύποροι είχαν γουρούνι για να σφάξουν...

Ναι ήταν πλούσιοι γι'αυτό τρώγανε 12 άτομα 1 ζωντανό όλο το χρόνο...

Πρόσεχε μην δαγκώσεις την γλώσσα σου μόνο... 

• Like 1
Δημοσ.
5 ώρες πριν, papoys1 είπε

Σίγουρα δεν υπάρχει σύγκριση με τα χρόνια του 50,60 με του  σήμερα.

Φτώχεια εξαθλίωση πείνα.Μετά το 70 ήρθαν καλύτερα χρόνια ,το βασικό άνοιξαν δουλειές , καλύτερο μεροκάματο καλύτερες συνθήκες ζωής αλλά όχι και κάτι το τρομακτικό.

Από τη δεκαετία του 80 άλλαξαν πολλά.Ήρθε η ανάπτυξη που όλοι περιμέναμε φυσικά με δανεικά τα οποία χρόνο με το χρόνο πολλαπλασιάζονταν οι τόκοι ανέβαιναν φτάσαμε στις χρυσές 10ετίες του 90 και του 2000 όπου οι πολιτικοί έκαναν συναγωνισμό ποιος θα δώσει μεγαλύτερες παροχές με δανεικά φυσικά.Αλλάζαμε αυτοκίνητο κάθε 5-6 χρόνια και αγοράζαμε σπίτι μεζονέτα στα Βόρεια ή στα Νότια προάστια που ήταν και πιο ιν όλα αυτά με δάνεια από τις Τράπεζες φυσικά.

Και επειδή όλα  κάποτε πληρώνονται ήρθε η 10ετία του 2010 μαζί με το λογαριασμό.Το λογαριασμό φυσικά δεν τον πληρώνουν μόνο αυτοί που τον δημιούργησαν και τον απόλαυσαν αλλά κυρίως οι σημερινοί νέοι που φταίνε και λιγότερο.

Εν κατακλείδι ναι δεν συγκρίνεται το σήμερα με την πείνα και την ανέχεια του 50 και του 60 αλλά δεν συγκρίνεται επίσης και με τις δεκαετίες της χλιδής και της κραιπάλης του 90 και του 2000.

Ο αέναος κύκλος της ζωής.Το θέμα είναι να σου κάτσει να ζήσεις τα καλά σου χρόνια στο πάνω μέρος του κύκλου και όχι στο κάτω που βρισκόμαστε σήμερα.

Την δεκαετία του 90 αλλάζαμε αυτοκίνητο κάθε 5 χρόνια; Που ήμουν εγώ δεν πήρα. :(

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, christopher0016 είπε

Ναι ήταν πλούσιοι γι'αυτό τρώγανε 12 άτομα 1 ζωντανό όλο το χρόνο...

Πρόσεχε μην δαγκώσεις την γλώσσα σου μόνο... 

Καταρχήν άλλο πλούσιος και άλλο εύπορος.

Και ναι, εκείνη την εποχή όποιος είχε τη δυνατότητα να σφάζει ένα γουρούνι το χρόνο ήταν εύπορος, η πλειοψηφία κυριολεκτικά πεινούσε...

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, Malthador είπε

Το 1960 η μισή Ελλάδα δεν είχε αποχέτευση, το 2019 η μισή Ελλάδα δεν έχει VDSL. Έχουμε λύσει τη συντριπτική πλειοψηφία των προβλημάτων που είχαμε τη δεκαετία του '60, έχουμε άλλα να μας απασχολούν σήμερα. Αυτό για να καταλάβεις ότι συγκρίνεις ανόμοια πράγματα, το οποίο είναι τουλάχιστον γλαφυρό.

Επίσης, στη μετεμφυλιακή Ελλάδα οι γυναίκες έκαναν 5-6 παιδιά γιατί η βρεφική θνησιμότητα ήταν πολύ υψηλή. Σήμερα, το παιδί σου δεν παθαίνει polio, υπάρχει εμβόλιο γι' αυτό.

Βασικά, απορώ που απευθύνονται κάτι τέτοια άρθρα, ποιός πιστεύει τέτοιες ανοησίες;

+ οι οικιακές βοηθοί που ο TS νομίζει ότι υπήρχαν στο μέσο σπίτι, ήταν κατά κανόνα πάμφτωχα, με κάποια κολυβογράμματα ανήλικα κορίτσια που δίνονταν να δουλέψουν σε ένα  ένα "αστικό" σπίτι, 24 ώρες τη μέρα, πρακτικά ένταντι φαγητού και στέγης γιατί αν μένανε στην οικογένειά τους με τα 10 αδέλφια δε θα είχαν να φάνε. 

Δεν υπήχαν ούτε κατώτατοι μισθοί, ούτε εργόσημα, ούτε ωράρια, ούτε ΟΑΕΔ, ούτε κοινωνικοί τουρισμοί κλπ κλπ

Επεξ/σία από DrLo
  • Moderators
Δημοσ.
10 minutes ago, DrLo said:

+ οι οικιακές βοηθοί που ο TS νομίζει ότι υπήρχαν στο μέσο σπίτι, ήταν κατά κανόνα πάμφτωχα, με κάποια κολυβογράμματα ανήλικα κορίτσια που δίνονταν να δουλέψουν σε ένα  ένα "αστικό" σπίτι, 24 ώρες τη μέρα, πρακτικά ένταντι φαγητού και στέγης γιατί αν μένανε στην οικογένειά τους με τα 10 αδέλφια δε θα είχαν να φάνε. 

Δεν υπήχαν ούτε κατώτατοι μισθοί, ούτε εργόσημα, ούτε ωράρια, ούτε ΟΑΕΔ, ούτε κοινωνικοί τουρισμοί κλπ κλπ

Ποιές οικιακές βοηθοί, τι λέμε τώρα. Προφανώς οι πληροφορίες που αντλεί ο OP είναι από ταινίες της εποχής με τη Στυλιανοπούλου να κάνει την οικονόμο.

Σε σχέση με τότε, στις μέρες μας απασχολούμε κατά μέσο όρο υπερβολικά περισσότερα άτομα στα σπίτια μας απ' ότι τότε, χωρίς να χρειάζεται να είμαστε εφοπλιστές. Καθαρίστριες, κηπουροί, κοπέλες να φυλάνε τα παιδιά κοκ. Τότε δεν υπήρχαν τέτοια κομφόρ, η μάνα καθόταν σπίτι με μισή ντουζίνα παιδιά και καθάριζε μόνη της.

Δημοσ.
Στις 12/5/2019 στις 8:25 ΠΜ, adi32 είπε

Τότε δούλευε μόνο ο άντρας υπήρχε ακόμα και οικιακή βοηθός στο σπίτι 

• Like 3
  • Sad 1
  • Moderators
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 minutes ago, DrLo said:

Ζωάρα στα sixties λέμε.

Τι φάση όμως, έστελναν κοριτσάκια σε προεφηβική ηλικία στην άλλη άκρη της χώρας γιατί δεν είχαν να τα ταΐσουν οι γονείς τους. Αδιαννόητα πράγματα.

Επεξ/σία από Malthador
Δημοσ.
49 λεπτά πριν, DrLo είπε

Οι περιβόητες ψυχοκόρες!

Υποτίθεται τις έπαιρναν για να κάνουν "ψυχικό" στην φτωχή οικογένεια, συνήθως συγγενείς, και τις είχαν κυριολεκτικά σαν δούλες για ένα πιάτο φαγητό, ένα κρεβάτι στο υπόγειο/αποθήκη και πολλές φορές έπεφταν και θύματα κακοποίησης!

• Like 1
Δημοσ.

Νομίζω οι περισσότεροι έχουν ξεφύγει από το θέμα που είναι η αγοραστική δύναμη του εργαζόμενου με βάση το βασικό μισθό από παλιά έως σήμερα. 

Το αν παλιά στο χωριό δεν είχε δωμάτιο ο παππούς να πάει με τη γιαγιά ή αν υπήρχαν αρρώστιες, ή δεν υπήρχε ίντερνετ ή αν το Toyota δεν είχε αερόσακο το 1999.....ειναι άσχετα 

• Like 1
Δημοσ.
4 ώρες πριν, NT1G είπε

Την δεκαετία του 90 αλλάζαμε αυτοκίνητο κάθε 5 χρόνια; Που ήμουν εγώ δεν πήρα. :(

Μήπως τράβαγες κατά παραλία μεριά Άντζελα - Πανταζή - Βοσκόπουλο κ.λ.π.

Τότε λειτουργούσαν 7 μέρες τη βδομάδα και δεν έκλειναν πριν βγει ο ήλιος.:P

Δημοσ.
9 λεπτά πριν, adi32 είπε

Νομίζω οι περισσότεροι έχουν ξεφύγει από το θέμα που είναι η αγοραστική δύναμη του εργαζόμενου με βάση το βασικό μισθό από παλιά έως σήμερα. 

Το αν παλιά στο χωριό δεν είχε δωμάτιο ο παππούς να πάει με τη γιαγιά ή αν υπήρχαν αρρώστιες, ή δεν υπήρχε ίντερνετ ή αν το Toyota δεν είχε αερόσακο το 1999.....ειναι άσχετα 

Εμένα έχει αερόσακο το τουωτα μου :)

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
23 λεπτά πριν, adi32 είπε

Εσύ που ποστάρεις ότι πιο άκυρο/εξωφρενικό βρίσκεις στο internet και παίρνεις σαν δεδομένο ότι βλέπεις σε ταινίες, δεν έχεις ξεφύγει με τη γενικότερη έννοια?

Επεξ/σία από Joshua21
  • Like 2
Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...