MadPax Δημοσ. 12 Μαΐου 2019 Δημοσ. 12 Μαΐου 2019 Το ηλεκτρικό ρεύμα στην περιοχή μου ήρθε το 1978, ο δρόμος μπροστά από το πατρικό μου φτιάχτηκε και ασφαλτοστρώθηκε το 1991, μέχρι τότε ήταν χωματόδρομος με αγκονάρια, τα αυτοκίνητα και τα μηχανάκια τα παρκάραμε στον παράλληλο δρόμο που ήταν τουλάχιστον περασμένος με τσιμέντο...και δεν μιλάω για κανένα χωριό ξεχασμένο από τον θεό, μιλάω για το Περιστέρι, 6 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας. Και σήμερα δεν είναι όλα ρόδινα, όμως μη διαβάζω για ωραία ζωή και Ντόλτσε Βίτες το '60, γιατί βλέπω τον πατέρα μου να σηκώνεται από τον τάφο... 7
chill Δημοσ. 13 Μαΐου 2019 Δημοσ. 13 Μαΐου 2019 14 ώρες πριν, Γιαούρτι είπε ΚΕΑ μέρισμα κοινωνικό τιμολόγιο τέκνων θέρμανσης στέγασης φοιτητικό αγάμητες θυγατέρες κάτι bonus όπως αυτό που ακούγεται για τους συνταξιούχους μακροχρόνια άνεργοι στα γρήγορα όλα αυτά και σίγουρα κάτι ξεχναμε I am summoning @vairass τον κατεξοχήν επιδοματάκια του forum να μας πει αν ξέχασες κανένα 😛 1
zx-spectrum Δημοσ. 13 Μαΐου 2019 Δημοσ. 13 Μαΐου 2019 3 ώρες πριν, Axelq είπε Ο πλούτος δεν παράγεται ούτε δημιουργείται, αποκτάται. Ο μόνος πλούτος που γνωρίζω οτι αποκτάται είναι εν μέρη ο φιλοσοφικός και γενικότερα της γνώσης. Αν ο υλικός αποκτάται απο κάποιον άλλον τότε ή τον έκλεψε ή τον καταχράστηκε ή τον κληρονόμησε.... δεν υπάρχουν άλλοι μέθοδοι!! Τρανό παράδειγμα : Ο καταχρασμός, κινητών ή ακίνητων αξιών απο μια κυβέρνηση, θεσμοθετόντας νομικά τερτίπια του στύλ ανταποδοτικού τέλους υπάρχουν άπειρα (κινητής, σταθερής, ένφια, περιβαλλοντικό, υπερ ογα, υπερ νατ, υπερ δσα, κληρονομιάς, δικαστικών εξόδων, δημοσιογράφων.... κοκ). Δεν νομίζω οτι το θέμα εδω μέσα αφορά φιλοσοφικές αναζητήσεις... για την διαβίωση γίνεται η συζήτηση. 1 1
christopher0016 Δημοσ. 13 Μαΐου 2019 Δημοσ. 13 Μαΐου 2019 17 ώρες πριν, Joshua21 είπε Τη δεκαετία του 60 έτρωγαν κρέας μια φορά το εξάμηνο και αν... Από ότι μου έλεγε η συνχωρεμενη η γιαγιά μου τότε δεν είχαν καν ηλεκτρικό ρεύμα ψυγείο σφάζανε ένα γουρούνι και το τρώγανε όλο το χρόνο συντηρούσαν το κρέας τού μέσα στο λίπος του ! 1
Βασίλης_29 Δημοσ. 13 Μαΐου 2019 Δημοσ. 13 Μαΐου 2019 (επεξεργασμένο) 20 ώρες πριν, LongTom είπε Δεν το κατάλαβα αυτό. Λες ότι τότε μια δραχμή = ένα ευρώ; Δεν βγάζει νόημα. | Πάντως συγκρίνεις τα 60s με σήμερα, κάτι που είναι λάθος κατ' εμέ. Διαφορετικές εποχές και σίγουρα πολύ πιο δύσκολα χρόνια. Οικονομικά και πολιτικά. Δεν ξέρω πολλούς που να γουστάρουν τέτοιες εποχές, φυσικά εξαιρούνται οι οπαδοί των καταστάσεων/κινημάτων της εποχής. Οι περισσότεροι συγγενείς μου που είναι προς τα 60 ή μεγαλύτεροι μου λένε οτι την δεκαετία του 60 ναι μεν η οικονομική κατάσταση ήταν πολύ δυσκολότερη όπως και πολλά άλλα πράγματα, αλλά η ψυχολογική κατάσταση του κόσμου ήταν πολύ καλύτερη. Λεφτά για φαγητό όπως σήμερα δεν υπήρχαν, αλλά υπήρχαν άλλα πράγματα όπως η αποκέντρση, η δυνατότητα απόκτησης τροφών και αγροτικών αγαθών από τα χωράφια της επαρχίας, τους συγγενείς και τους γνωστούς. Οι διατροφικές συνήθειες όπως και οι απαιτήσεις ήταν διαφορετικές, κρέας ούτε μια φορά την βδομάδα. Το οξύμωρο βέβαια που το σκέφτομαι πολλές φορές, είναι από το 50-60 και μετά καταστρέψαμε όλο το ιστορικό κέντρο της Αθήνας χτίζοντας πολλές πολυκατοικίες, σε κάθε τετράγωνο χτιζόντουσαν 2 και 3 πολυκατοικίες ταυτόχρονα. Όλα αυτά τα διεμερίσματα κάποιοι τα αγόραζαν, απορώ πως βρέθηκαν τα λεφτά. Διότι προφανώς αν δεν υπήρχε φράγκο το 60-70 δεν θα μπορούσαν να αγοραστούν τόσα διαμερίσματα και δεν θα υπήρχε λόγος να χτίζουν οι εργολάβοι. Επεξ/σία 13 Μαΐου 2019 από Βασίλης_29
papoys1 Δημοσ. 13 Μαΐου 2019 Δημοσ. 13 Μαΐου 2019 Σίγουρα δεν υπάρχει σύγκριση με τα χρόνια του 50,60 με του σήμερα. Φτώχεια εξαθλίωση πείνα.Μετά το 70 ήρθαν καλύτερα χρόνια ,το βασικό άνοιξαν δουλειές , καλύτερο μεροκάματο καλύτερες συνθήκες ζωής αλλά όχι και κάτι το τρομακτικό. Από τη δεκαετία του 80 άλλαξαν πολλά.Ήρθε η ανάπτυξη που όλοι περιμέναμε φυσικά με δανεικά τα οποία χρόνο με το χρόνο πολλαπλασιάζονταν οι τόκοι ανέβαιναν φτάσαμε στις χρυσές 10ετίες του 90 και του 2000 όπου οι πολιτικοί έκαναν συναγωνισμό ποιος θα δώσει μεγαλύτερες παροχές με δανεικά φυσικά.Αλλάζαμε αυτοκίνητο κάθε 5-6 χρόνια και αγοράζαμε σπίτι μεζονέτα στα Βόρεια ή στα Νότια προάστια που ήταν και πιο ιν όλα αυτά με δάνεια από τις Τράπεζες φυσικά. Και επειδή όλα κάποτε πληρώνονται ήρθε η 10ετία του 2010 μαζί με το λογαριασμό.Το λογαριασμό φυσικά δεν τον πληρώνουν μόνο αυτοί που τον δημιούργησαν και τον απόλαυσαν αλλά κυρίως οι σημερινοί νέοι που φταίνε και λιγότερο. Εν κατακλείδι ναι δεν συγκρίνεται το σήμερα με την πείνα και την ανέχεια του 50 και του 60 αλλά δεν συγκρίνεται επίσης και με τις δεκαετίες της χλιδής και της κραιπάλης του 90 και του 2000. Ο αέναος κύκλος της ζωής.Το θέμα είναι να σου κάτσει να ζήσεις τα καλά σου χρόνια στο πάνω μέρος του κύκλου και όχι στο κάτω που βρισκόμαστε σήμερα. 2 1
vairass Δημοσ. 13 Μαΐου 2019 Δημοσ. 13 Μαΐου 2019 6 ώρες πριν, chill είπε I am summoning @vairass τον κατεξοχήν επιδοματάκια του forum να μας πει αν ξέχασες κανένα 😛 Σιγά Ρέ συ.. Εγώ δουλεύω 10 ώρες την ημέρα και βγάζω 10 χιλιάρικα με το ζόρι... Αν μου κάνουν αύξηση δεν έχω θέμα, ας μην παίρνω επιδόματα καν.
bill27 Δημοσ. 13 Μαΐου 2019 Δημοσ. 13 Μαΐου 2019 Προσωπικη μου αποψη ειναι πως πιο δυσκολα ειναι τα σημερινα χρονια με ολους αυτους τους φορους,αγχος για ευρεση εργασιας,ανεργια,οικονομικη κριση κτλ,Συγγενης μου λενε πως εκεινα τα χρονια 50'60' ναι μεν ηταν δυσκολα αλλα η ψυχοσυνθεση του κοσμου ηταν διαφορετικη απο την σημερινη,τα σπιτια τους ηταν ανοιχτα χωρις να φοβουνται αν θα μπει κλεφτεις μεσα,και ακομα και στα χωρια οι κατοικοι εβρισκαν εργασια πηγαινοντας μεροκαματο σε αλλους που ειχανε χωραφια,τωρα πλεον στα χωραφια μονο Αλβανοι πανε.Στην πολη δεν το συζητω,εβρισκες εργασια ακομα και αγραμματος να ησουν,αρκει βεβαια να το ηθελες. 2
vairass Δημοσ. 13 Μαΐου 2019 Δημοσ. 13 Μαΐου 2019 7 λεπτά πριν, bill27 είπε Προσωπικη μου αποψη ειναι πως πιο δυσκολα ειναι τα σημερινα χρονια με ολους αυτους τους φορους,αγχος για ευρεση εργασιας,ανεργια,οικονομικη κριση κτλ,Συγγενης μου λενε πως εκεινα τα χρονια 50'60' ναι μεν ηταν δυσκολα αλλα η ψυχοσυνθεση του κοσμου ηταν διαφορετικη απο την σημερινη,τα σπιτια τους ηταν ανοιχτα χωρις να φοβουνται αν θα μπει κλεφτεις μεσα,και ακομα και στα χωρια οι κατοικοι εβρισκαν εργασια πηγαινοντας μεροκαματο σε αλλους που ειχανε χωραφια,τωρα πλεον στα χωραφια μονο Αλβανοι πανε.Στην πολη δεν το συζητω,εβρισκες εργασια ακομα και αγραμματος να ησουν,αρκει βεβαια να το ηθελες. Τα ίδια προβλήματα υπήρχαν και τότε... Απλά αν έκανες οικονομία αγόραζες σπίτι αυτοκίνητο πιο άνετα. 1
jgeorgiou Δημοσ. 13 Μαΐου 2019 Δημοσ. 13 Μαΐου 2019 ΤΕΡΑΣΤΙΑ διαφορά πλουτου μεταξύ του '60 και του 2019. Σήμερα ακόμη και οι τεμπεληδες-ανεπρόκοποι που το μόνο που ξέρουν είναι να γκρινιάζουν ζουν αξιοπρεπώς σε αντίθεση με εκείνη την εποχή που πέθαιναν της πείνας. 3
vairass Δημοσ. 13 Μαΐου 2019 Δημοσ. 13 Μαΐου 2019 6 λεπτά πριν, jgeorgiou είπε ΤΕΡΑΣΤΙΑ διαφορά πλουτου μεταξύ του '60 και του 2019. Σήμερα ακόμη και οι τεμπεληδες-ανεπρόκοποι που το μόνο που ξέρουν είναι να γκρινιάζουν ζουν αξιοπρεπώς σε αντίθεση με εκείνη την εποχή που πέθαιναν της πείνας. Μη ξεχνάς ότι η οικοδομή έδινε πολλά λεφτά τοτε...τωρα απλά έχουν οι τότε γονείς χρήμα και ταΐζουν. Μόλις πεθάνουν να δεις πείνα.
chill Δημοσ. 13 Μαΐου 2019 Δημοσ. 13 Μαΐου 2019 2 ώρες πριν, vairass είπε Σιγά Ρέ συ.. Εγώ δουλεύω 10 ώρες την ημέρα και βγάζω 10 χιλιάρικα με το ζόρι... Αν μου κάνουν αύξηση δεν έχω θέμα, ας μην παίρνω επιδόματα καν. Το γνωρίζω ότι δουλεύεις όπως και το ότι έχεις δυο παιδιά κλπ. Πλακίτσα κάνω προφανώς με έναυσμα το γεγονός ότι για όλα τα επιδόματα εσύ ανοίγεις θέμα για να λύσεις τις απορίες σου. Δεν είχα σκοπό να σε προσβάλω ή να στην πω, αν ερμηνεύτηκε έτσι σου ζητώ συγνώμη.
logistoulis Δημοσ. 13 Μαΐου 2019 Δημοσ. 13 Μαΐου 2019 4 ώρες πριν, papoys1 είπε με δάνεια από τις Τράπεζες φυσικά. με δάνεια που κάποιοι τα ξεπλήρωσαν και κάποιοι άλλοι όχι, πολλοί μάλιστα από άποψη.. δεν είναι όλοι το ίδιο, ακόμα κι από κεινα τα χρόνια 2
Joshua21 Δημοσ. 13 Μαΐου 2019 Δημοσ. 13 Μαΐου 2019 7 ώρες πριν, christopher0016 είπε Από ότι μου έλεγε η συνχωρεμενη η γιαγιά μου τότε δεν είχαν καν ηλεκτρικό ρεύμα ψυγείο σφάζανε ένα γουρούνι και το τρώγανε όλο το χρόνο συντηρούσαν το κρέας τού μέσα στο λίπος του ! Τότε μόνο οι εύποροι είχαν γουρούνι για να σφάξουν... 1
Moderators Malthador Δημοσ. 13 Μαΐου 2019 Moderators Δημοσ. 13 Μαΐου 2019 (επεξεργασμένο) On 12/05/2019 at 07:54, adi32 said: Την δεκαετία του 60 η αντιστοιχία τιμών δραχμής ευρώ ήταν σχεδόν ίδια με σήμερα. Πχ αλεύρι τότε 3δρχ /κιλό τότε 3€/κιλο σήμερα Ο κατώτατος μισθός τότε ήταν 1500 ε και σήμερα 586 € https://averoph.wordpress.com/2014/10/23/τιμές-αγαθών-κάποτε/ Το 1960 η μισή Ελλάδα δεν είχε αποχέτευση, το 2019 η μισή Ελλάδα δεν έχει VDSL. Έχουμε λύσει τη συντριπτική πλειοψηφία των προβλημάτων που είχαμε τη δεκαετία του '60, έχουμε άλλα να μας απασχολούν σήμερα. Αυτό για να καταλάβεις ότι συγκρίνεις ανόμοια πράγματα, το οποίο είναι τουλάχιστον γλαφυρό. Επίσης, στη μετεμφυλιακή Ελλάδα οι γυναίκες έκαναν 5-6 παιδιά γιατί η βρεφική θνησιμότητα ήταν πολύ υψηλή. Σήμερα, το παιδί σου δεν παθαίνει polio, υπάρχει εμβόλιο γι' αυτό. Βασικά, απορώ που απευθύνονται κάτι τέτοια άρθρα, ποιός πιστεύει τέτοιες ανοησίες; Επεξ/σία 13 Μαΐου 2019 από Malthador 8
Προτεινόμενες αναρτήσεις