Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Δεν υπήρχε κατώτατος η μέσος μισθός. Ο μισός πλυθησμος ήταν αγρότες, πολλοί έφευγαν στο εξωτερικό, καμία σχέση με αυτό που έχει τώρα γιατί πολλοί έχουν γυρίσει κιόλας. Επίσης, έχω ρωτήσει συγγενείς να μου πουν εάν είχαν οικιακή βοηθό στο σπίτι. Έως τώρα δεν έχω βρει κάποιον και έχω και μεγάλο σόι... Μόνο και μόνο το γεγονός πως έχει αυξηθεί ο μο του ύψους καμία 10αρια πόντους (αν δεν κάνω λάθος είναι 15), από το 60 και μετά, αυτο σημαίνει άνοδος του βιοτικού επιπεδου. Και κάτι ακόμη. Αφού είναι έτσι όπως τα λες, πόσα αυτοκίνητα είχε τότε ο καθένας και κάθε πότε πήγαινε διακοπές ο κόσμος; μας είπες την τιμή για το αλεύρι, πες μας και την τιμούλα για το κρέας και το λαδι

• Like 2
  • Απαντ. 239
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Δημοσ.
1 ώρα πριν, adi32 είπε

Τότε δούλευε μόνο ο άντρας υπήρχε ακόμα και οικιακή βοηθός στο σπίτι και ζούσαν χωρίς δάνεια κάρτες κλπ αφού έπαιρνε τριπλάσιο μισθό από ότι σήμερα. 

ε και τώρα δε δουλεύει κανένας και τη βγάζουν με επιδόματα.

τους λες, σου βρήκα δουλειά και σου απαντούν "δε πάω, δε με συμφέρει να διακόψω την κάρτα".

εννοείται βέβαια ότι το κινητό αλλάζει κάθε χρόνο 

τι λέγαμε για βιοτικό επίπεδο λοιπόν;

• Like 5
  • Thanks 3
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Δεν ξερετε από φτωχεια τιποτα!! κακομοιρα!!!! να παιρνεις 880 ευρω όπως εγω... να αγοράζεις με μετρητα την gtx 1080 550 ευρω από την αναγκη σου για να μπορέσεις να παιξεις λιγο ένα παιχνιδακι απλο …. και να σου μενουν 330 ευρω να βγαλεις το μηνα και να τρεχουν δεη λογαριασμοι και το ψυγειο αδειο… και να τρωω ψωμι και τυρι που ξεμεινε στο ψυγειο  αχχαχχχααχχααχχαχαχαχα :) <και να βαζεις στοχο τον επομενο μηνα το τουμπανο χιαομι κινητο ….ξανα παλι πεινα!!! >

Επεξ/σία από kiriakos500
  • Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Για να καταλάβετε με απλά λόγια το φαινόμενο του πληθωρισμού. Δεκαετία του 80 ο πατέρας μου είχε αγοράσει ένα αυτοκίνητο  με 500.000 δραχμές. Επειδή είχε ανάγκη από χρήματα, μετά από λίγα χρόνια το πούλησε 1.000.000 ευρώ.

Ακόμη η δεκαετία 80' που όλοι σήμερα προσπαθούν να μας πείσουν ότι ήταν τόσο πλουσιοπάροχη, δεν ήταν και τόσο ιδανική εποχή.  Μην αφήνετε να σας παραμυθιάζουν οι διάφοροι επιτήδιοι...

Αυτό με τις υπηρέτριες το 60' μόνο για αστείο μπορώ να το εκλάβω... Σε πολλά χωριά δεν είχαν ηλεκτρικό ρεύμα την εποχή 50-60...

Εκείνες τις εποχές... μέχρι και 90 περίπου ο Ελληνας αρκούνταν στα βασικά αγαθά. Μια τηλεόραση είχε... ο υπολογιστής ακόμη για λίγους ακόμα δεν θεωρούνταν βασικό και φθηνό αγαθό.

Σήμερα βέβαια έχουμε πάρα πολλά αγαθά και πολλές ανάγκες δεν μπορούμε να τα εκπληρώσουμε/αποκτήσουμε εύκολα.

Επεξ/σία από The_Judas
  • Like 5
Δημοσ.

ΚΕΑ

μέρισμα

κοινωνικό τιμολόγιο

τέκνων

θέρμανσης

στέγασης

φοιτητικό

αγάμητες θυγατέρες

κάτι bonus όπως αυτό που ακούγεται για τους συνταξιούχους

μακροχρόνια άνεργοι

στα γρήγορα όλα αυτά και σίγουρα κάτι ξεχναμε

• Like 2
  • Thanks 2
  • Sad 1
Δημοσ.
2 ώρες πριν, plomaskost είπε

ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ λέγεται.

Κάνεις λάθος! Στρεβλώσεις λέγεται! Όταν κατά την μετάβαση από τις δραχμές στο ευρώ, η φρατζόλα των 50 δραχμών έγινε μισό ευρώ, μόνο πληθωρισμό δεν το λες.

Αναφορά σε κείμενο

Πληθωρισμός είναι η τάση αύξησης του γενικού επιπέδου των τιμών στην οικονομία, σε αντίθεση με τον αποπληθωρισμό.

Το μέγεθος του πληθωρισμού προσδιορίζεται από την εξέλιξη του δείκτη τιμών των αγαθών και των υπηρεσιών. Ειδικότερα, προσδιορίζεται από την εξέλιξη ορισμένων αριθμοδεικτών που αφορούν το δείκτη τιμών καταναλωτή.

• Like 2
  • Confused 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Οι συνταξιούχοι του παρελθόντος έδιναν εισφορές σε ένα αδύναμο νόμισμα και παίρνουν σε ισχυρό ευρώ. Διαφορετικό είναι να παίρνεις 500.000 δρχ που έχαναν την αξία κάθε μέρα άλλο τα 1500 ευρώ που είναι πιο ισχυρά και από το δολάριο...

Ο μισθός που έπαιρνε κάποιος έχανε την αξία του λόγω πληθωρισμού.

Αν μιλάμε για το σήμερα... είμαστε χρεοκοπημένη χώρα και οι μισθοί είναι αντίστοιχοι. Δεν φταίει το ευρώ για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που πήραμε το 80' ούτε για την παγκόσμια κρίση για την οποία δεν είμασταν έτοιμοι.

Αν είχαμε δραχμή τι θα άλλαζε; Θα κόβαμε χρήματα μόνοι μας και θα πληρώναμε τα δάνεια; Δεν λειτουργεί έτσι η οικονομία.

Επεξ/σία από The_Judas
  • Like 3
Δημοσ.

Εγώ ενα εχω καταλάβει..... 560 ευρώ ήταν ο βασικός καθαρά το 2002 σε μια δουλειά... και σχεδόν τα ίδια είναι και σήμερα... οπου οι ανάγκες έχουν αυξηθεί!!!

Δε χρειάζεται να τρέχετε στο 1960 - 80  - 90.

• Like 3
Δημοσ.
35 λεπτά πριν, The_Judas είπε

Ακόμη η δεκαετία 80' που όλοι σήμερα προσπαθούν να μας πείσουν ότι ήταν τόσο πλουσιοπάροχη, δεν ήταν και τόσο ιδανική εποχή.  Μην αφήνετε να σας παραμυθιάζουν οι διάφοροι επιτήδιοι...

Αυτό με τις υπηρέτριες το 60' μόνο για αστείο μπορώ να το εκλάβω... Σε πολλά χωριά δεν είχαν ηλεκτρικό ρεύμα την εποχή 50-60...

και τα περισοτερα σπιτια με την τουαλετα εκτος σπιτιου,για θερμανση τζακι που επρεπε να πας να κοψεις ξυλα μονος σου,ζυμωναν ψωμι για μια εβδομαδα και το αποθηκευαν σε ενα κρεμαστο ντουλαπι,ΕΥΔΑΠ εννοειται δεν υπηρχε και τοσα αλλα τι να λεμε...καναμε αλματα στο βιοτικο μας επιπεδο και αυτο εννοειται εγινε γιατι επιλεξαμε να ανηκουμε στο δυτικο μπλοκ

• Like 3
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
32 λεπτά πριν, zx-spectrum είπε

Εγώ ενα εχω καταλάβει..... 560 ευρώ ήταν ο βασικός καθαρά το 2002 σε μια δουλειά... και σχεδόν τα ίδια είναι και σήμερα... οπου οι ανάγκες έχουν αυξηθεί!!!

Δε χρειάζεται να τρέχετε στο 1960 - 80  - 90.

Ούτε το 2002 αρκούσαν τα 560... ούτε το 2007 αρκούσαν τα 700 ευρώ του βασικού.  Ούτε στις ΗΠΑ ζεις εύκολα με τον βασικό, ούτε στην Κούβα.

Νομίζω ότι αυτό είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Το ζήτημα είναι να παράγεται πλούτος και δημιουργούνται θέσεις εργασίας που να είναι πάνω από τον βασικο (ώστε ο βασικός να προορίζεται για entry level περιπτώσεις μόνο).

Επεξ/σία από The_Judas
  • Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
4 λεπτά πριν, The_Judas είπε

Ούτε το 2002 αρκούσαν τα 560... ούτε το 2007 αρκούσαν τα 700 ευρώ του βασικού.  Ούτε στις ΗΠΑ ζεις εύκολα με τον βασικό, ούτε στην Κούβα.

Νομίζω ότι αυτό είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Το ζήτημα είναι να παράγεται πλούτος και δημιουργούνται θέσεις εργασίας που να είναι πάνω από τον βασικό.

Το 2002 δεν ηθελες ούτε iPhone, ούτε Samsung 50αρα τηλεόραση. 

Επεξ/σία από plomaskost
Δημοσ.
4 λεπτά πριν, plomaskost είπε

Το 2002 δεν ηθελες ούτε iPhone, ούτε lcd τηλεόραση. 

Δεν υπήρχε iPhone για να το θες, αλλά υπήρχε το PS2 (ή άλλα αντικείμενα που ήθελε τότε ο κόσμος).

• Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
7 λεπτά πριν, plomaskost είπε

Το 2002 δεν ηθελες ούτε iPhone, ούτε lcd τηλεόραση. 

Το 2002 έπαιρνες μια φθηνή CRT και ένα απλό κινητό (αν και τότε δεν είχαν ακόμη όλοι κινητά). 

Σήμερα αντίστοιχα μπορείς να πάρεις με τα ίδια χρήματα ένα απλό xiaomi και μια TFT 32'. ή μπορείς να έχεις υπολογιστή μόνο και να καταργήσεις την (ξεπερασμένη πλέον ) ανάγκη για τηλεόραση.

Επεξ/σία από The_Judas
Δημοσ.
5 λεπτά πριν, The_Judas είπε

Το ζήτημα είναι να παράγεται πλούτος και δημιουργούνται θέσεις εργασίας που να είναι πάνω από τον βασικο (ώστε ο βασικός να προορίζεται για entry level περιπτώσεις μόνο).

Ο πλούτος δεν παράγεται.... δημιουργείται εις βάρος κάποιου άλλου. Στην προκείμενη περίπτωση επειδή αναφέρω το 2002 (έτος για να υπενθυμίσω που μπήκαμε στο euro) το κόστος διαβίωσης ηταν σαφώς ανεβασμένο αλλα όχι στα επίπεδα του σήμερα.

• Like 2
  • Confused 1
Δημοσ.
3 hours ago, adi32 said:

Δηλαδή θεωρείς ότι σήμερα είναι καλύτερα τα πράγματα? 

Τότε δούλευε μόνο ο άντρας υπήρχε ακόμα και οικιακή βοηθός στο σπίτι και ζούσαν χωρίς δάνεια κάρτες κλπ αφού έπαιρνε τριπλάσιο μισθό από ότι σήμερα. 

Δε είναι τόσο ανόμοια τα πράγματα. 

Ακόμα και το 1999 επί δραχμής με μισθό 200.000 δρχ ζούσε κάποιος γιατί το νεράκι είχε 50 δρχ και σήμερα 150 

3 hours ago, plomaskost said:

ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ λέγεται.

Το νερό από 50 στις 150 δρχ δεν οφειλόταν στον πληθωρισμό. Όσο κυκλοφορούσαν 2 νομίσματα το νερό έκανε 15 λεπτά περίπου. Μετά την ολοκληρωτική κατάργηση της δραχμής από 50 δραχμές πήγε 50 λεπτά, δηλαδή 50->170. Και εμείς απλά το αποδεχτήκαμε θεωρώ.

• Like 7
Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.
  • Δημιουργία νέου...