Προς το περιεχόμενο

Ηλιακοί θερμοσίφωνες

billdanos

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Στις 21/4/2020 στις 7:19 ΜΜ, D.PAT είπε

Ξεβίδωσε και βγάλε τα λάστιχα.

Προηγούμενος ώμος προμηθεύσου καινούρια από τα βιομηχανικά, με διπλά λινά αλλιώς μπαίνεις σε περιπέτειες.

Πάρε το λάστιχο και δώσε πίεση στο δεξή σωληνάκι του συλλέκτη πρώτα, (όπως το βλέπουμε από πίσω) το αριστερό θα βγάζει μαυρίλα. Μέχρι να βγει καθαρό, μετά το ίδιο στο αριστερό σωληνάκι του συλλέκτη.

Το ίδιο θα κάνης και στο καζάνι, βάζοντας από πάνω την πίεση και ταπώνεις εναλλάξ μια το ένα, μια το άλλο από κάτω τα σωληνάκια του κυκλώματος. Τώρα το νερό που θα μήνη στο συλλέκτη, και που δεν είναι απιονισμενο, μην ασχολείσαι. Απιονισμενα, κουκουρουκου κανένας δεν βάζει και δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος.

Όταν συνδέσεις τα καινούργια κολάρα βαλε 2 λίτρα υγρό, και το υπόλοιπο πάλη νερό και είσαι ΟΚ. Τώρα μη με ρωτήσεις, τη υγρό. Αυτό είναι μια πολύ πονεμένη ιστορία.

καλημέρα και καλό πσκ, update εργασιών: λάστιχα δεν έβγαλα, είπα να μήν μπλεξω με τα καταστήματα κλειστά. έριξα νερό με πίεση απο επάνω, μέχρι που έτρεχε καθαρό νερό απο το άλλο σωληνάκι, οπότε και καθάρισε απο το αντιψυκτικό. βρωμιές δεν έβγαλε, φαντάζομαι όχι γιατί δεν έχει αλλά γιατί δεν μπορουσαν να ανέβουν μέχρι επάνω. μετά έβγαλα ότι νερό μπορουσα με αέρα. κατόπιν, έφτιαξα μίγμα με 75% αντυψυκτικό προπυλενογλυκόλης (με το σκεπτικό ότι το περισσότερο νερό θα έχει μείνει μέσα στο κύκλωμα οπότε και θα το αραιώσει παραπανω), και πήρε περίπου 2 λίτρα απο αυτό.

ερώτηση: επειδή με τον αέρα δεν ακούστηκαν γουργουρητα, και επειδή απο specs άλλων πανελ (1,6μ2)που είδα στο νετ έγραφαν για χωρητικότητα κωκλώματως περίπου 2 λιτρα αν το διάβασα καλά, υπάρχει περίπτωση όντως να έχει 2 λίτρα περίπου χωηρητικότητα το κύκλωμα του δικου μου?   

ευχαριστω πάρα πολύ.

• Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 9k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 24/4/2020 στις 8:32 ΠΜ, rubadub είπε

κατόπιν, έφτιαξα μίγμα με 75% αντυψυκτικό προπυλενογλυκόλης (με το σκεπτικό ότι το περισσότερο νερό θα έχει μείνει μέσα στο κύκλωμα οπότε και θα το αραιώσει παραπανω)

Φίλε μου έχω την εντύπωση ότι είναι πολύ λάθος η αναλογία. Έχεις υπερβολική ποσότητα αντιψυκτικού και τον χειμώνα θα έχεις πρόβλημα, δεν θα μπορεί να ζεστάνει με τίποτα το νερό. Πρόσφατα που άλλαξα εγώ στον δικό μου, σε 3τμ πάνελ συν το καζάνι, πήρε σχεδόν 12 λίτρα μίγματος. Και το μπουκάλι στις οδηγίες (δυστυχώς τα πέταξα ρε γαμωτο για να βγάλω φωτογραφίες την ετικέτα) αλλά και υδραυλικός, μου πρότειναν αναλογία 1:4. Πιο πολύ ποσότητα προπυλενογλυκολης ενδεχομένως να χρειάζεται σε πιο κρύα κλίματα ή αν π.χ είσαι σε μέρος στην Β. Ελλάδα όπου το κρύο και ο πάγος θερίζει. Τώρα το καλοκαίρι με την ηλιοφάνεια ίσως να μην το πάρεις χαμπάρι αλλά φοβάμαι μήπως από φθινόπωρο έχεις μειωμένη απόδοση.

Επεξ/σία από Greektrooper
  • Like 3

2 ώρες πριν, Greektrooper είπε

Φίλε μου έχω την εντύπωση ότι είναι πολύ λάθος η αναλογία. Έχεις υπερβολική ποσότητα αναψυκτικού και τον χειμώνα θα έχεις πρόβλημα, δεν θα μπορεί να ζεστάνει με τίποτα το νερό.

σωστός !!  Το πολύ πηχτό μείγμα είναι πιο βαρύ και κάνει αργούς κύκλους Και όσο πιο λίγη ηλιοφάνεια τόσο  λιγότεροι κύκλοι - λιγότερη απόδοση Μ αρέσει που αγοράζουν εδώ μέσα πανάκριβους ηλιακούς  και κανένας κατασκευαστης δεν έχω διαβάσει να τους δίνει αναλογίες - ποσότητα

Παιδιά η τελική αναλογία που θα προκύψει θα είναι μικρότερη αφού δε βγήκε όλο το νερό από το συλλέκτη. 
Και ναι υπάρχει λογκή στο να έχει χωρητικότητα 2 λ το πάνελ. 

Αλλά άμα γεμίζεις από πάνω από το μπόιλερ, θα έχεις να γεμίσεις και το χώρο γύρω από το μπόιλερ.

25 λεπτά πριν, dimitris_st13 είπε

Παιδιά η τελική αναλογία που θα προκύψει θα είναι μικρότερη αφού δε βγήκε όλο το νερό από το συλλέκτη. 
Και ναι υπάρχει λογκή στο να έχει χωρητικότητα 2 λ το πάνελ. 

Αλλά άμα γεμίζεις από πάνω από το μπόιλερ, θα έχεις να γεμίσεις και το χώρο γύρω από το μπόιλερ.

Δημήτρη σε ευχαριστώ πολύ. η εμπείρία τί λέει; να το αφήσω ώς έχει ή να παίξω με ποιο αραιωμένο τον οκτώβριο; φαίνεται ότι μπορώ να βγάλω 2 λιτρα περίπου απο το κύκλωμα, αλλά δεν ξέρω ρε γμτ πόσο τελικά μένει μέσα , ώστε να φτιάξω μια αναλογία που και θα λειτουγεί σωστά, και δεν θα κάνει ζημιά τον χειμώνα.

7 ώρες πριν, rubadub είπε

Δημήτρη σε ευχαριστώ πολύ. η εμπείρία τί λέει; να το αφήσω ώς έχει ή να παίξω με ποιο αραιωμένο τον οκτώβριο; φαίνεται ότι μπορώ να βγάλω 2 λιτρα περίπου απο το κύκλωμα, αλλά δεν ξέρω ρε γμτ πόσο τελικά μένει μέσα , ώστε να φτιάξω μια αναλογία που και θα λειτουγεί σωστά, και δεν θα κάνει ζημιά τον χειμώνα.

Για την αναλογια παιζει ρολο και το αντιψυκτικο..  Γενικα μην περιπλεκεις την κατασταση.. Απλα να μην εχει περισσοτερο απο το κανονικο(λιγοτερο ας ειναι) γιατι αν βαρύνει το νερο θα κανει λιγοτερους κυκλους τον χειμωνα με αντικτυπο την αποδοση..!

• Like 2

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
13 ώρες πριν, rubadub είπε

καλημέρα και καλό πσκ, update εργασιών: λάστιχα δεν έβγαλα, είπα να μήν μπλεξω με τα καταστήματα κλειστά. έριξα νερό με πίεση απο επάνω, μέχρι που έτρεχε καθαρό νερό απο το άλλο σωληνάκι, οπότε και καθάρισε απο το αντιψυκτικό. βρωμιές δεν έβγαλε, φαντάζομαι όχι γιατί δεν έχει αλλά γιατί δεν μπορουσαν να ανέβουν μέχρι επάνω. μετά έβγαλα ότι νερό μπορουσα με αέρα. κατόπιν, έφτιαξα μίγμα με 75% αντυψυκτικό προπυλενογλυκόλης (με το σκεπτικό ότι το περισσότερο νερό θα έχει μείνει μέσα στο κύκλωμα οπότε και θα το αραιώσει παραπανω), και πήρε περίπου 2 λίτρα απο αυτό.

ερώτηση: επειδή με τον αέρα δεν ακούστηκαν γουργουρητα, και επειδή απο specs άλλων πανελ (1,6μ2)που είδα στο νετ έγραφαν για χωρητικότητα κωκλώματως περίπου 2 λιτρα αν το διάβασα καλά, υπάρχει περίπτωση όντως να έχει 2 λίτρα περίπου χωηρητικότητα το κύκλωμα του δικου μου?   

ευχαριστω πάρα πολύ.

Το κύκλωμά σου εφόσον προκειται για 160ρη χωράει 10-12 λίτρα. Έχεις βάλει μέσα περίπου 1,5λίτρα αντιψυκτικό, άρα έχεις κάνει μια τελική περιεκτικότητα γύρω στο 15%.
Από αντιψυκτικότητα είσαι οριακά. Ωστοσο, όπως έχω πει πολλές φορές, ένα καλό μίγμα που όχι μόνο προστατεύει αλλά αντέχει και στο χρόνο και δεν κάνει ιζήματα είναι γύρω στο 30%. 

Επεξ/σία από naive
  • Like 1

Εμένα 160 με 2 συλλέκτες είχε πάρει περίπου 10 λίτρα πράγματι. 

Ο φίλος νομίζω έχει μονό συλλέκτη. 

Δε θεωρώ και εγώ ότι χρειάζεται να κάνει κάτι παραπάνω. 

3 ώρες πριν, naive είπε

Το κύκλωμά σου εφόσον προκειται για 160ρη χωράει 10-12 λίτρα. Έχεις βάλει μέσα περίπου 1,5λίτρα αντιψυκτικό, άρα έχεις κάνει μια τελική περιεκτικότητα γύρω στο 15%.
Από αντιψυκτικότητα είσαι οριακά. Ωστοσο, όπως έχω πει πολλές φορές, ένα καλό μίγμα που όχι μόνο προστατεύει αλλά αντέχει και στο χρόνο και δεν κάνει ιζήματα είναι γύρω στο 30%. 

Εγω προσωπικα δεν γνωριζω ποσο παραπανω μπορεις να βαλεις ωστε η διαφορα να ειναι αμελητέα..!  Γιατι αν μπορουσαμε να μην βαζαμε και καθολου ακομα καλυτερα θα ηταν στην αποδοση!!!

Στις 24/4/2020 στις 8:45 ΜΜ, gia_nnis είπε

Για την αναλογια παιζει ρολο και το αντιψυκτικο..  Γενικα μην περιπλεκεις την κατασταση.. Απλα να μην εχει περισσοτερο απο το κανονικο(λιγοτερο ας ειναι) γιατι αν βαρύνει το νερο θα κανει λιγοτερους κυκλους τον χειμωνα με αντικτυπο την αποδοση..!

Η προπυλενογλυκολη δεν βαραίνει το μίγμα. Αλλάζει το ιξώδες του, με αποτέλεσμα να δυσκολεύει την κυκλοφορία του ρευστού, να μειώνει την ταχύτητα κυκλοφορίας και επομένως να αυξάνονται οι απώλειες του συλλέκτη. Καθώς έχει χαμηλότερη θερμό χωρητικότητα από το νερό μπορεί να μεταφέρει λιγότερη θερμότητα το οποίο με τη σειρά του οδηγεί σε περισσότερα θερμικές απώλειες από τον συλλέκτη.

• Like 1

4 ώρες πριν, acomaedo είπε

Η προπυλενογλυκολη δεν βαραίνει το μίγμα. Αλλάζει το ιξώδες του, με αποτέλεσμα να δυσκολεύει την κυκλοφορία του ρευστού, να μειώνει την ταχύτητα κυκλοφορίας και επομένως να αυξάνονται οι απώλειες του συλλέκτη. Καθώς έχει χαμηλότερη θερμό χωρητικότητα από το νερό μπορεί να μεταφέρει λιγότερη θερμότητα το οποίο με τη σειρά του οδηγεί σε περισσότερα θερμικές απώλειες από τον συλλέκτη.

Το ιδιο πραγμα λεμε.. Γιατι το ενα δεν αναιρει το αλλο!  Και βεβαια μπορεις να χρησιμοποιησεις τον ορο βαραινει απο την στιγμη που αλλαζει η περιεκτικότητα του νερου.. Και δεν εχει χαμηλοτερη θερμοχωρητικότητα αλλα την ιδιοτητα να μην παγωνει το νερο απο τους μηδεν βαθμους και κατω! Και μιλαω για αντιψυκτικα με βαση την προπυλενογλυκολη!

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
8 ώρες πριν, gia_nnis είπε

Το ιδιο πραγμα λεμε.. Γιατι το ενα δεν αναιρει το αλλο!  Και βεβαια μπορεις να χρησιμοποιησεις τον ορο βαραινει απο την στιγμη που αλλαζει η περιεκτικότητα του νερου.. Και δεν εχει χαμηλοτερη θερμοχωρητικότητα αλλα την ιδιοτητα να μην παγωνει το νερο απο τους μηδεν βαθμους και κατω! Και μιλαω για αντιψυκτικα με βαση την προπυλενογλυκολη!

Δεν λέμε το ίδιο πράγμα. Η πυκνότητα της προπυλενογλυκολης ειναι παραπλήσια με του νερού, άρα δεν το βαραίνει. Η θερμοχωρητικοτητα της είναι περίπου το 60% του νερού ενώ και το ιξώδες της είναι πολύ μεγάλο. Αυτό είναι το πρόβλημα με υψηλές περιεκτικότητες προπυλενογλυκόλης.

Επεξ/σία από acomaedo

εχω εναν ηλιακο με 2 συλλεκτες 1*1,5 δηλαδη συνολο 3τ.μ. και σταζουν και οι δυο κατω χαμηλα.Τι συλλεκτη προτεινετε να βαλω για να τους αλλαξω?

1,25 * 2 πιστευετε θα με καλυπτει και ποιες μαρκες ειναι αξιοπιστες? 

Τι αλλο πρεπει να προσεξω?

23 λεπτά πριν, acomaedo είπε

Δεν λέμε το ίδιο πράγμα. Η πυκνότητα της προπυλενογλυκολησβειναι παραπλήσια με του νερού, άρα δεν το βαραίνει. Η θερμοχωρητικοτητα της είναι περίπου το 60% του νερού ενώ και το ιξώδες τους είναι πολύ μεγάλο.

Με την αιθυλενογλυκολη τι γινεται? (εκτος του οτι ειναι βλαβερη) Μηπως σε ενα συστημα σωστο ειναι προτιμοτερο να βαλεις μιας καλης ποιοτητας αιθυλενογλυκολη η οποια αυξησει ισως την αποδοση του?

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...