Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Απαντ. 9,5k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.
4 ώρες πριν, jkoukos είπε

Επίτρεψέ μου να διαφωνώ πλήρως σε αυτή την θέση σου.

Οκ, σεβαστό. Απ' ό,τι καταλαβαίνω πάντως πρέπει να είσαι στην πολύ μικρή μειοψηφία όσων πιστεύουν, ότι οι ηλιακοί (όπως και όλα) κατασκευάζονται με την ποιότητα που θα μπορούσαν ή όπως παλιά. Και ότι δεν έχει πέσει σκοπίμως η ποιότητα για να πουλάνε οι εταιρίες και να κάνουν σέρβις... Αλλά οκ, σεβαστό.

Δημοσ.
3 ώρες πριν, nzeppos είπε

"Ελάχιστο χρόνο" είπε ο άνθρωπος. 2-3 φορές το χρόνο από 5-10 λεπτά τη φορά και αν. Για παράδειγμα:

•  
  •  
  • Ένα έλεγχο ότι η αντεπίστροφη στο κρύο λειτουργεί σωστά. Χρόνος 1 λεπτό.
  • Συμπληρώστε ό,τι άλλο θέλετε, πχ. έλεγχος ανοδίου Stopcore αν τυχόν έχουμε τοποθετήσει τέτοια συσκευή.

Και άλλες γρήγορες και απλές εργασίες που δεν χρειάζεται να έρθει θερμοϋδραυλικός για να τις κάνει. Το πιο εκτεταμένο σέρβις μπορεί να γίνεται πολύ πιο αραιά, πχ. κάθε 2-3 χρόνια.

Αυτή την αντεπιστροφή;

20250328_152752-min.jpg

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
17 λεπτά πριν, famas είπε

Αυτή την αντεπιστροφή;

ναι η οποία είναι και ασφαλιστικό Είναι η κλασική των κατασκευαστων   Πάνω πρέπει να γράφει και στα πόσα bar ανοίγει (8-10 ?)

Επεξ/σία από hp8
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

...η οποια καλό είναι να αλλαχτεί και να μπει μία βαρέως τύπου, ιδανικά με ορειχάλκινο έμβολο αντί για πλαστικό κλπ. Κόστος γύρω στα 3 με 10 ευρώ. Γιατί οι κατασκευαστές συνήθως βάζουν την φθηνότερη δυνατή (βλ. 1-2 ευρώ) και μάλιστα με ενσωματωμένο ασφαλιστικό στα 10-12 bar, που μάλλον είναι πάρα πολλά. Τα καλά ασφαλιστικά τυπικά είναι στα 8 bar (παράδειγμα).

Στη δική μου περίπτωση αλλάξαμε και δεύτερη αντεπίστροφη/ασφαλιστικό αλλά τις μέρες με ηλιοφάνεια η πίεση στο κύκλωμα του κρύου εξακολουθεί να φτάνει τα 6+ bar (αντί για τα αναμενόμενα 1,5 του δικτύου ύδρευσης), οπότε σίγουρα κάτι δεν δουλεύει σωστά εκεί. Θα φανεί μόλις βάλω επιτέλους το σουβλάκι και το δοχείο διαστολής.

Μέχρι τότε για σιγουριά πηγαίνω και ανοίγω μια βρύση κάθε 2-3 ώρες για λίγα δευτερόλεπτα, ώστε να εκτονώσει την πίεση. Δοκίμασα να κλείσω εντελώς την παροχή του ηλιακού ώστε να μην επηρεάζει το κρύο. Σε αυτή την περίπτωση η πίεση στο δίκτυο ναι μεν δεν ανεβαίνει, αλλά ενεργοποιείται το ασφαλιστικό του ηλιακού και αρχίζει να στάζει συνέχεια (1 σταγόνα ανά δευτερόλεπτο).

Εφόσον ο ηλιακός χάνει νερό που δεν συμπληρώνεται από κάπου, λογικά δημιουργείται κενό μέσα στο καζάνι και σε ένα βίντεο είχα δει ότι αν το νερό φτάσει σε μεγάλες θερμοκρασίες το καλοκαίρι και αρχίσει να εξατμίζεται (μιλάμε βέβαια για 110-120 βαθμούς...), τότε ο ατμός μπορεί σταδιακά να δημιουργήσει ρωγμές στην επικάλυψη και να έχουμε άλλα χειρότερα στο μέλλον. Τραβηγμένο μεν και σίγουρα δεν δημιουργείται τέτοιο πρόβλημα Μάρτη μήνα, αλλά γενικά μου έκανε εντύπωση.

Φυσικά το πιο συνηθισμένο είναι το ασφαλιστικό να τρέχει επειδή δεν μπορεί να γίνει εκτόνωση πχ. σε δοχείο διαστολής, να τύχει εκείνη την ώρα να κοπεί το νερό του δικτύου ή να έχει πολύ χαμηλή πίεση, οπότε σε βάθος χρόνου να δημιουργηθεί πρόβλημα. Αυτά ακούω, αυτά σας λέω. Δεν είμαι του επαγγέλματος.

Επεξ/σία από nzeppos
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
4 ώρες πριν, nzeppos είπε

Αφαίρεση (βλ. σκέτο ξεβίδωμα) του δοχείου διαστολής το χειμώνα και επανατοποθέτηση το καλοκαίρι.

Αν το δοχείο είναι σιδερένιο δεν θα προλάβει να βγάλει καλοκαίρι καθ όσον θα έχει σκουριάσει όταν μείνει χωρίς νερό και μην μου πεις να το γεμίσει και να το ταπώσει γιατί δεν υπάρχει λόγος αφαίρεσης καθ όσον περιέχει αντιπαγωτικο αφ ενός αφ ετέρου αν το σκεπτικό είναι οι απώλειες λόγο παγωνιάς θα είναι αμελητέες 

10 λεπτά πριν, nzeppos είπε

Θα φανεί μόλις βάλω επιτέλους το σουβλάκι.

βάλε δοχείο διαστολής μετα την αντεπιστροφη  η μειωτη πίεσης μονο στον ηλιακό πριν την αντεπιστροφη 

Επεξ/σία από hp8
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αντιπαγωτικό στο δοχείο διαστολής; Μάλλον δεν εξήγησα καλά. Δεν μιλάω για το φουσκάκι του ενός λίτρου πάνω στον ηλιακό. Αυτό δεν νομίζω ότι έχει νόημα να το βγάλουμε το χειμώνα, παρά μόνο να το αντικαταστήσουμε όταν σκουριάσει. Εγώ όμως έλεγα για το ΔΔ 18-24 λίτρων που μπαίνει πριν την είσοδο του κρύου νερού στο καζάνι και εκεί που έγραψα για "φούσκα" εννοούσα τη σαμπρέλα που έχει μέσα, η οποία μπορεί να τρυπήσει καμια φορά. Απ' ότι διαβάζω το ΔΔ δεν έχει νόημα να μείνει πάνω στον ηλιακό το χειμώνα, οπότε μπορούμε να το αφαιρέσουμε.

image.png.09bb4e976b3b703183032e6e1518f5cc.png

Ο μειωτής πίεσης που θα βοηθήσει; Ο ηλιακός παίρνει πίεση μόλις 1,5 bar από το δίκτυο. Οπότε θεωρώ πως δεν χρειάζεται μειωτής σε πρώτη φάση. Επειδή όμως σίγουρα κάτι πάει στραβά με την αντεπίστροφη της πλάκας, κάθε φορά που ζεσταίνεται πολύ το νερό του ηλιακού μεταξύ 10πμ και 2μμ τότε το μανόμετρο στην παροχή του κρύου (μέσα στο σπίτι, 20 μέτρα σωλήνα πριν τον ηλιακό) πάντα ανεβάζει σταδιακά πίεση μέχρι 6-7 bar και παραπάνω. Μια καλή αντεπίστροφη θέλω νομίζω συν ΔΔ, όχι μειωτή. Αν προλάβω επιτέλους να το στήσω μέσα στο ΣΚ, θα φανεί αν λέω χαζομάρες ή όχι.

βάλε δοχείο διαστολής μετα την αντεπιστροφη  η μειωτη πίεσης μονο στον ηλιακό πριν την αντεπιστροφη 

Τώρα είδα το update που έκανες. Αυτό ακριβώς θα κάνω, ευχαριστώ για την επιβεβαίωση. Τα έχω όλα έτοιμα, απλώς περιμένω να αποφασίσω επιτέλους πως θα τα στηρίξω γιατί κάτι ζυγγιά που πήρα για τη βάση του ΔΔ δεν μου βγήκαν στις σωστές διαστάσεις.

Επεξ/σία από nzeppos
Δημοσ.
14 λεπτά πριν, nzeppos είπε

Ο μειωτής πίεσης που θα βοηθήσει; Ο ηλιακός παίρνει πίεση μόλις 1,5 bar από το δίκτυο. Οπότε δεν χρειάζεται μειωτής σε πρώτη φάση.

με αυτην την πιεση δεν χρειαζεται 

16 λεπτά πριν, nzeppos είπε

Εγώ όμως έλεγα για το ΔΔ 18-24 λίτρων που μπαίνει πριν την είσοδο του κρύου νερού στο καζάνι και εκεί που έγραψα για "φούσκα" εννοούσα τη σαμπρέλα που έχει μέσα, η οποία μπορεί να τρυπήσει καμια φορά.

οκ αλλά θα πρέπει να  βγει αέρας και να έρθει στην αρχική του εργοστασίου  για να μην είναι τσιτωμένη η μεμβράνη και οταν μπει να στην ρύθμιση που απαιτείται  Η φωτο που περεθεσες με το σουβλακι ειναι του δικου σου η ετσι θελεις να τον κανεις ? 

21 λεπτά πριν, nzeppos είπε

Επειδή όμως σίγουρα κάτι πάει στραβά με την αντεπίστροφη της πλάκας, όταν ζεσταίνεται πολύ το νερό του ηλιακού μεταξύ 10πμ και 2μμ τότε το μανόμετρο στην παροχή του κρύου (μέσα στο σπίτι, 20 μέτρα σωλήνα πριν τον ηλιακό) ανεβάζει σταδιακά πίεση μέχρι 6-7 bar και παραπάνω. Μια καλή αντεπίστροφη θέλω νομίζω

ναι. καλή μέτρια εσύ αποφασίζεις 

• Like 1
Δημοσ.
6 ώρες πριν, tryfos είπε

Φυσικά και είμαι υπέρ των καθαρών εγγυήσεων. Όχι βέβαια αυτών που έχουν 1002 όρους για να μην σε καλύψουν στο τέλος και που σε υποχρεώνουν σε πολύ συχνό υποχρεωτικό σέρβις στις πωλήτριες εταιρίες(=πάντρεμα/άρμεγμα), και τελικά πάλι κάτι βρίσκουν και δεν καλύπτουν.

Κι εγώ (νομίζω και όλοι μας) είμαι υπέρ των καθαρών εγγυήσεων, χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις.

Αλλά πραγματικά, τις έχεις βρει πουθενά; Στο όποιο προϊόν ή υπηρεσία; Χωρίς να θέλω να δικαιολογήσω το κομμάτι των ηλιακών νομίζω πως ΟΤΙ πάρουμε έχει εγγύηση υπό την προϋπόθεση να κάνεις τα 1, 2, .... και να μην κάνεις τα 3, 4, 5.....

Εδώ το ίδιο το κράτος μας (λέμε τώρα), μετά τα χιόνια τις φωτιές, κλπ όταν έρθει η ώρα των αποζημιώσεων να δεις πόσους αστερίσκους βρίσκει για να σε βγάλει εκτός ή με ένα ξεφτίλα ποσό.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
14 minutes ago, hp8 said:

οκ αλλά θα πρέπει να  βγει αέρας και να έρθει στην αρχική του εργοστασίου  για να μην είναι τσιτωμένη η μεμβράνη και οταν μπει να στην ρύθμιση που απαιτείται  Η φωτο που περεθεσες με το σουβλακι ειναι του δικου σου η ετσι θελεις να τον κανεις ? 

Αυτό έχω καταλάβει κι εγώ, οπότε έχω προνοήσει για ρακόρ 3/4 ώστε να μπορώ να βαζωβγάζω εύκολα το ΔΔ, όπως επίσης και για βρύση για να το αδειάζω εύκολα και να ξαναρυθμίζω την πίεση του αέρα όταν χρειάζεται (κάπου είχα δει και τούτον εδώ τον ταχυσύνδεσμο, αλλά νομίζω παραείναι ακριβό για αυτή τη δουλειά). Για την σωστή τιμή της πίεσης του ΔΔ υπό χρήση δεν είμαι σίγουρος, νομίζω 0,2 bar πάνω από του δικτύου;

Όσο για τη φωτό δεν είναι δική μου, παράδειγμα ήταν. Το δικό μου σουβλάκι: α) θα είναι καλύτερο ελπίζω, β) το ΔΔ θα κοιτάει προς τα κάτω ώστε να αδειάζει εύκολα και να μην κρατάει στάσιμα νερά. Είχα βάλει μια πρόχειρη φωτό από το σουβλάκι μου στο spoiler εδώ αλλά επιδέχεται αλλαγών: https://www.insomnia.gr/forums/topic/707880-ηλιακοί-θερμοσίφωνες/page/624/#findComment-60670758

Επεξ/σία από nzeppos
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
28 λεπτά πριν, nzeppos είπε

πάνω από του δικτύου;

κάτω. Να κοιτάξεις να είναι με εξαναγκασμένη κυκλοφορία του νερού μέσα σε αυτό.

ΥΓ Για να ρυθμιστεί και να λειτουργεί σωστά στις ρυθμίσεις, θέλει σταθερή πίεση εισόδου Γιαυτό προτείνεται συνδυασμός με μειωτη πίεσης  

Επεξ/σία από hp8
  • Thanks 1
Δημοσ.

Ευχαριστώ και πάλι. Βλέπω τώρα πως αυτό που έχω πάρει έχει εργοστασιακή ρύθμιση στα 2,5 bar. Το μέτρησα και όντως τόση ήταν, οπότε καταλαβαίνω πως όποτε το έχω αποσυνδεδεμένο θα πρέπει να το κρατάω σε αυτή την πίεση περίπου. Προφανώς θα τσεκάρω το κύκλωμα της παροχής πριν κουμπώσω το ΔΔ, αλλά φαντάζομαι θα εξακολουθεί να είναι εκεί γύρω στα 1,5 bar οπότε θα πρέπει να το σετάρω στα 1,3 περίπου πριν ανοίξω τις βάνες προς αυτό.

Κατανοητό αυτό με το μειωτή πίεσης. Λογικά θα μπει και τέτοιος κάποια στιγμή, ειδικά μετά που θα βάλω και πιεστικό  για όλο το σπίτι, οπότε υπολογίζω η πίεση θα ανέβει στα 3 bar και για παν ενδεχόμενο θα θέλω να την κρατάω σταθερή στην παροχή του ηλιακού.

Δημοσ.
51 λεπτά πριν, nzeppos είπε

Προφανώς θα τσεκάρω το κύκλωμα της παροχής πριν κουμπώσω το ΔΔ, αλλά φαντάζομαι θα εξακολουθεί να είναι εκεί γύρω στα 1,5 bar οπότε θα πρέπει να το σετάρω στα 1,3 περίπου πριν ανοίξω τις βάνες προς αυτό.

θα πρότεινα να μην κατεβάσεις την πίεση καθ όσον το άζωτο που θα φύγει δεν είναι ότι καλύτερο να το γεμίσεις με αέρα μετά Βάλε την ενεπιστροφη και αν βάλεις το πιεστικό κοιτάς για το δοχείο  

• Thanks 1
Δημοσ.

Για μένα όλα αυτά τα σουβλάκια περισσότερο κακό κάνουν παρά καλό.

Τέσσερα απαραίτητα πράγμα χρειάζονται σαν υλικα.Καλη βαλβιδα ασφαλείας,αντεπιστροφη βαρέως τύπου,δδ κλειστού  κυκλώματος και δδ για τα νερά.

Και σκέπασμα Μάιο με Οκτώβρη.Και τα σέρβις φυσικά.

Τα υπόλοιπα για μένα επειδή ο κόσμος δεν ασχολείται λόγω έλλειψης χρόνου και άλλων προβλημάτων λόγω της καθημερινότητας μόνο προβλήματα θα δημιουργήσουν.Η πολυπλοκότητα φέρνει και προβλήματα.Κατι να βουλώσει θα πάρει στο χέρι και τα υπόλοιπα.

Δημοσ.

Χωρίς να αναφερθώ συγκεκριμένα σε "σουβλάκια" ή λοιπά...ταχυφαγεία :P θα πω ότι ο ηλιακός τόσο σαν αρχή λειτουργίας όσο και σας κατασκευή είναι ένα από τα πιο απλά μηχανήματα που μπορεί να έχουμε στο σπίτι. Προφανώς και μπορούμε να το κάνουμε πιο πολύπλοκο με την όποια δικαιολογία ή εξήγηση.

Αλλά όπως αναφέρει και ο φίλος από πάνω όσο πιο πολύπλοκο είναι κάτι τόσο πιο πιθανή είναι η όποια αστοχία ή τόσο μεγαλύτερο ψάξιμο πρέπει να κάνεις όταν δεν λειτουργεί κάτι για να βρεις τι φταίει. Το πιο απλό που μπορούμε να σκεφτούμε (το αναφέρω γιατί ίσως να είναι ότι πιο κατανοητό σε όλους, σχετικούς ή άσχετους) είναι ότι ενώ κάθε τεχνικός θέλει να έχει τις λιγότερες δυνατές "ενώσεις" στην όποια "γραμμή" (από υδραυλική μέχρι ηλεκτρική, αερίου ή ακόμα και "γραμμή δεδομένων"), ξαφνικά καταλήγουμε αντί για ένα ρακόρ που "κουμπώνει" τον σωλήνα πάνω στο καζάνι να έχουμε 3, 4, 5 ή παραπάνω σημεία ένωσης/στεγανοποίησης. Προσωπικά θα "χτυπούσα" τον υδραυλικό που θα μου περνούσε σωλήνες στο σπίτι ή τον ψυκτικό που θα έκανε εγκατάσταση κλιματιστικού ή αντλίας και θα μου έβαζε ξεχωριστά τμήματα σωλήνα (προφανώς για δική του ευκολία ή και οικονομία, αφού μπορεί να έχει leftovers κομμάτια) τη στιγμή που θα μπορούσε να περάσει μονοκόμματη σωλήνα. Προφανώς δεν είναι κάτι τρομερό που δεν γίνεται αλλά you get the point ;)

ΥΓ Συνήθως όλες αυτές οι πρόσθετες "δημιουργίες" δεν μονώνονται. Λογικό αφού πάλι πρέπει να γίνει πατέντα καθώς το σχήμα είναι ατσούμπαλο. Οπότε το αμόνωτο αυτό τμήμα προφανώς έχει απώλειες, αλλά δεν θα επικεντρωθώ σε αυτό καθώς είναι μικρό κομμάτι και δεν θέλω να το ψειρίζω. Σε περίπτωση όμως παγετού έχεις μία αμιγώς μεταλλική επιφάνεια, σε ένα Χ ύψος που μια χαρά την "ξυρίζει" ο βοριάς", και που μέσα της κυκλοφορεί νερό. Παγώνει ή δεν παγώνει; Και αν παγώσει, σπάει ή όχι ένα εξάρτημα ή μία ένωση; Και μη μου πει κανείς για το "πόσο πιθανό είναι αυτό;" καθώς  ήδη διαβάζω για λύσεις που προσπαθούν να πιάσουν το Χ ή το Ψ απίθανο σενάριο. Και για λύσεις με 2 βάνες και 3 κάνουλες προκειμένου όταν/αν συμβεί κάτι να μπορείς να αλλάξει ένα ρακόρ χωρίς να κλείσεις το νερό από το σπίτι (γιατί προφανώς είναι φοβερά δύσκολο :P). Τουλάχιστον ως προς τις παγωνιές τα τελευταία χρόνια είδαμε χιόνια σε περιοχές που δεν είχαμε ξαναδεί.

• Like 2
  • Thanks 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...