Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Το πάχος του μετάλλου δεν παίζει τόσο σπουδαίο ρόλο. Το κύριο πρόβλημα είναι οι υψηλότερες θερμοκρασίες και πιέσεις που επιτυγχάνονται από την μεγαλύτερη απόδοση των σύγχρονων συλλεκτών σε σχέση με τα απαράδεκτα ασφαλιστικά που χρησιμοποιούνται.

Λόγω αυτών επέρχεται σε πολλές περιπτώσεις ριγμάτωση της εσωτερικής υάλωσης με αποτέλεσμα να σκουριάζει το μέταλλο (ασχέτως του πάχους) και να τρυπάει το δοχείο.

• Thanks 1
  • Απαντ. 9,5k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
6 ώρες πριν, jkoukos είπε

Οι ελάχιστες εργασίες συντήρησης αφορούν άδειασμα του boiler και καθαρισμό του από άλατα, αντικατάσταση ράβδου μαγνησίου, καθαρισμό ή αλλαγή αντίστασης, έλεγχο υγρών κλειστού κυκλώματος και των ασφαλιστικών. Οπότε το κόστος σχετίζεται και με τα υλικά που θα αλλαχθούν πλέον των εργατικών.

Στα 150€ θεωρώ ότι περιέχεται ο πλήρης καθαρισμός του κλειστού κυκλώματος με χημικά και επαναπλήρωση αυτού με το κατάλληλο υγρό.

Συγγνώμη, αλλά αν θέλω για όλο τον ηλιακό 6-7 κατοστάρικα και για σέρβις κάθε 2 χρόνια 150 € μιλάμε για ληστεία, δεν γίνεται αυτό. Και το λέω απλά σαν καταναλωτής, δεν έχω εξειδίκευση στο αντικείμενο. Τί είδους άρμεγμα είναι αυτό που επιβάλλουν μάλιστα και μέσω των εγγυήσεων; Προσωπικά το 150 € δεν μπορώ να το συζητήσω καν και το θέωρησα απλά κλοπή. Αλλά ούτε κι εκείνον με το 40€ θα διάλεγα, γιατί καταλαβαίνω ότι θα έρθει να δείξει το μπόι του και δεν θα κάνει τίποτα.

Για αυτά που αναφέρεις εσύ-πλην του καθαρισμού του κλειστού κυκλώματος- ποιο θεωρείται ένα νορμάλ κόστος πλέον; Φαντάζομαι η αλλαγή ράβδου δεν αποφεύγεται όπως -ίσως- και της αντίστασης.

ΥΓ: Σέρβις δεν χρειαζόταν ποτέ, διότι φτιάχνονταν μια χαρά οι ηλιακοί και κράταγαν. Μετά απλά "αποφασίσαμε" ότι χρειάζονται, χειροτερέψαμε την ποιότητα και το επιβάλλαμε μέσω των εγγυήσεων για να αρμέγουν οι εταιρίες/μαστόρια. Το γνωστό πλέον subscription model το θέλουμε και στους ηλιακούς....Τα ίδια με κλιματισμούς, καλοριφέρ, αμάξια, τράπεζες, pos, mos, προμήθειες και λοιπά "πάγια" και ένα κάρο πράγματα κερατιάτικα που έχουμε φορτωθεί να πληρώνουμε. Τα υπόλοιπα είναι αμπελοφιλοσοφίες...

Επεξ/σία από tryfos
  • Like 2
Δημοσ.

Καλησπέρα σας,

Αν και ίσως χαζή απορία, η οποία λογικά έχει απαντηθεί αλλά είναι αρκετές οι σελίδες, ποιο προϊόν προτείνετε για πλήρωση του ηλιακού, στα πλαίσια συντήρησης?

Πχ το γνωστό ως "παραφλού" για τα αυτοκίνητα (σε κατάλληλη πάντα αναλογία με νερό) κάνει να το βάλουμε ή όχι?

Δημοσ.
1 ώρα πριν, nikos_k1 είπε

Πχ το γνωστό ως "παραφλού" για τα αυτοκίνητα (σε κατάλληλη πάντα αναλογία με νερό) κάνει να το βάλουμε ή όχι?

Ούτε κατά διάνοια απορώ πως το σκέφτεσαι αυτό; Τι είναι ο ηλιακός μηχανή εσωτερικής καύσης;; Θα πάρεις το σωστό αντιψυκτικό που πρέπει να μπει σε ηλιακό.

Στο θέμα συντήρησης εγώ που έβαλα καινούργιο με το πρόγραμμα θα κάνω τα προβλεπόμενα σέρβις στην εταιρεία αναγκαστικά για την εγγύηση και μόλις τελειώσει πάντα τα σέρβις τα έκανα εγώ και είμαι σίγουρος ότι έκανα σωστή συντήρηση.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 hours ago, nikos_k1 said:

Καλησπέρα σας,

Αν και ίσως χαζή απορία, η οποία λογικά έχει απαντηθεί αλλά είναι αρκετές οι σελίδες, ποιο προϊόν προτείνετε για πλήρωση του ηλιακού, στα πλαίσια συντήρησης?

Απ' ότι έχω καταλάβει, οτιδήποτε σε προπυλενογλυκόλη που δεν είναι τοξικό αντιψυκτικό και αν τυχόν περάσει μέσω διαρροής του μανδύα στο ζεστό νερό χρήσης, δεν θα προκαλέσει προβλήματα. Σε αναλογία 50-50 ή 75-25 με απιονισμένο νερό, ανάλογα τις θερμοκρασίες του τόπου (όσο χαμηλότερες, τόσο μεγαλύτερη αναλογία υπέρ της προπυλενογλυκόλης). Νομίζω τυπικά μιλάμε για περίπου 3 με 5 λίτρα αντιψυκτικού, ανάλογα βέβαια και τη χωρητικότητα του κλειστού κυκλώματος. Με την ανάμιξη φυσικά να γίνεται πρώτα σε κουβά. 

Για συγκεκριμένα προϊόντα ό,τι έχω κοιτάξει μέχρι στιγμής online μου φαίνονται αμφιβόλου ποιότητας και προέλευσης. Πολλά δεν γράφουν καν την κατά βάρος περιεκτικότητα σε προπυλενογλυκόλη, άλλα είναι πολύ πηχτά, άλλα φαίνονται αραιωμένα, άλλα δεν έχουν σωστά σφραγισμένα καπάκια, άλλη ποσότητα γράφει το μπουκάλι και άλλη έχει μέσα κ.ο.κ. Οπότε ψάχνω κι εγώ μια αξιόπιστη μάρκα. 

Επεξ/σία από nzeppos
Δημοσ.
13 ώρες πριν, gsisr είπε

καλησπερα. ειμαστε μια τριμελης οικογενεια(περιμενουμε σε λιγους μηνες και το τεταρτο μελος) και βλεπω τις αναγκες για ζεστο νερο συνεχως να αυξανονται. το σπιτι θερμαινεται με λεβητα φυσικου αεριου και ενδοδαπεδια και ζεστο νερο χρησης απο τον ιδιο λεβητα. σκεφτομαι για 200αρι αν και μου προτεινουν 160lt. θα ειχε αξια να τον εχω συνδεμενο και στο ρευμα η οχι μιας και εχω ζεστο απο το λεβητα αεριου;

Κάνε αίτηση στο πρόγραμμα αλλάζω σύστημα θέρμανσης και θερμοσίφωνα.

• Like 1
Δημοσ.
8 ώρες πριν, tryfos είπε

Για αυτά που αναφέρεις εσύ-πλην του καθαρισμού του κλειστού κυκλώματος- ποιο θεωρείται ένα νορμάλ κόστος πλέον; Φαντάζομαι η αλλαγή ράβδου δεν αποφεύγεται όπως -ίσως- και της αντίστασης.

Τα 150€ για το σύνηθες σέρβις που λες, απλά δεν υπάρχουν πουθενά. Γύρω στα 30-50€ είναι το σύνηθες κι επιπλέον το κόστος τυχόν ανταλλακτικών.

Η ράβδος μαγνησίου αλλάζει πάντα και μάλιστα ανάλογα το νερό της περιοχής μπορεί να χρειαστεί κάθε χρόνο. Η αντίσταση ίσως να μην χρειασθεί αλλαγή αν μπορεί να καθαρισθεί καλά.

Όσον αφορά εγγυήσεις κλπ, κανείς δεν σε υποχρεώνει να ακολουθήσεις τα ισχύοντα. Κάλιστα μπορείς να κάνεις το σέρβις μόνος σου ή και καθόλου.

• Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
16 ώρες πριν, jkoukos είπε

Τα 150€ για το σύνηθες σέρβις που λες, απλά δεν υπάρχουν πουθενά. Γύρω στα 30-50€ είναι το σύνηθες κι επιπλέον το κόστος τυχόν ανταλλακτικών.

Η ράβδος μαγνησίου αλλάζει πάντα και μάλιστα ανάλογα το νερό της περιοχής μπορεί να χρειαστεί κάθε χρόνο. Η αντίσταση ίσως να μην χρειασθεί αλλαγή αν μπορεί να καθαρισθεί καλά.

Όσον αφορά εγγυήσεις κλπ, κανείς δεν σε υποχρεώνει να ακολουθήσεις τα ισχύοντα. Κάλιστα μπορείς να κάνεις το σέρβις μόνος σου ή και καθόλου.

Φυσικά και σε "υποχρεώνουν", καθώς ορίζεται ρητά ότι η εγγύηση ΔΕΝ ισχύει αν δεν γίνει το σέρβις από κάποιον "πιστοποιημένο" και ζητάνε και κάποια ΑΠΥ όταν έρθει η ώρα. Και φυσικά περιμένουν πως και πως να σου ρίξουν άκυρο και να μην καλύψουν τίποτα αν δεν τα έχεις αυτά. Κάποιες ακόμα πιο άθλιες εταιρίες στους όρους τους έχουν να κάνεις το σέρβις ΣΕ ΑΥΤΕΣ (και όχι με όποιον μάστορα θες), οπότε εκεί πλέον είναι εμφανής ο σκοπός(=πάντρεμα και άρμεγμα).

΄Ώστε πολύ ωραία όλα αυτά να κάνουμε μόνοι μας το σέρβις κλπ., αλλά όταν το καζάνι τρυπήσει ΣΙΓΟΥΡΑ στην προϋπολογισμένη ώρα του, δεν θα έχεις καμία εγγύηση και θα τα πετάξεις όλα. Ή τουλάχιστον δεν θα έχεις κάποιον να κυνηγήσεις δικαστικά (γιατί θεωρώ ότι και όλα να τα έχεις κάνει, καμία εταιρία δεν πρόκειται να τιμήσει την εγγύηση με διάφορες δικαιολογίες της πλάκας, ακριβώς γιατί όλες οι εταιρίες του χώρου πλέον είναι της πλάκας και τα προϊόντα κατά 90% μούφες και κάκιστα). 

Επεξ/σία από tryfos
Δημοσ.

Δεν έχω καταλάβει, τελικά είσαι υπέρ ή κατά των εγγυήσεων; Κανένα καζάνι δεν τρυπά (και μάλιστα σίγουρα) "στην ώρα του".  Άντε να δεχθώ ότι έχει λεπτότερο μέταλλο, αλλά αυτό δεν είναι λόγος για σίγουρη αστοχία και μάλιστα προγραμματισμένη από τον κατασκευαστή.

Δεν έχει αλλάξει ο τρόπος σχεδίασης, κατασευής και λειτουργίας των καζανιών εδώ και 50+ χρόνια που εμφανίσθηκαν οι ηλιακοί. Είναι συγκεκριμένοι οι λόγοι και οι αιτίες για τις αστοχίες τους. Έχεις 2 επιλογές. Είτε ακολουθείς τις οδηγίες του κατασκευαστή για να είσαι εντός της όποιας εγγύησης, είτε ασχολείσαι προσωπικά και αν πιάνουν τα χέρια σου, διαθέτοντας ελάχιστο χρόνο 2-3 φορές τον χρόνο. Υπάρχουν δεκάδες οδηγίες και βίντεο στο διαδίκτυο για το τι χρειάζεται και πως γίνεται η συντήρηση του ηλιακού καθώς και ποιες προληπτικές βελτιώσεις μπορούμε να εφαρμόσουμε για την μακροζωία του.

Στο χωριό υπάρχουν 4 ηλιακοί σε δικά μας και διπλανά σπίτια συγγενών. Δύο Lico (σκέτο μέταλλο, χωρίς καμία εσωτερική προστασία του) του 1982 και 1983, ένας Romina του 1994 και ένας Nobel του 2007. Από αυτούς δουλεύουν μέχρι σήμερα αξιοπρεπώς για την ηλικία τους ένας Lico του 1982 και ο Romina του 1994. Οι άλλοι δύο είναι άχρηστοι πλέον (σε πρώτη ευκαιρία που θα πάω, θα βγάλω φωτογραφίες), καθώς ουδέποτε ασχολήθηκε κανείς να κάνει τουλάχιστον τα βασικά.

• Like 1
Δημοσ.
33 λεπτά πριν, jkoukos είπε

Δεν έχω καταλάβει, τελικά είσαι υπέρ ή κατά των εγγυήσεων;

Φυσικά και είμαι υπέρ των καθαρών εγγυήσεων. Όχι βέβαια αυτών που έχουν 1002 όρους για να μην σε καλύψουν στο τέλος και που σε υποχρεώνουν σε πολύ συχνό υποχρεωτικό σέρβις στις πωλήτριες εταιρίες(=πάντρεμα/άρμεγμα), και τελικά πάλι κάτι βρίσκουν και δεν καλύπτουν.

35 λεπτά πριν, jkoukos είπε

Δεν έχει αλλάξει ο τρόπος σχεδίασης, κατασευής και λειτουργίας

Για το "κατασκευής" επίτρεψε μου να έχω ΕΝΤΟΝΕΣ αμφιβολίες. Ο λόγος φυσικά δεν είναι η τεχνολογική αδυναμία αλλά η σχεδιασμένη πτώση της ποιότητας με αποκλειστικό σκοπό τα σέρβις και/ή τις συχνές πωλήσεις νέων κομματιών.

37 λεπτά πριν, jkoukos είπε

ασχολείσαι προσωπικά και αν πιάνουν τα χέρια σου, διαθέτοντας ελάχιστο χρόνο 2-3 φορές τον χρόνο

2-3 φορές τον χρόνο;;!! Αυτό έλειπε να κάνω σέρβις στον ηλιακό 2-3 φορές τον χρόνο. Να κάνουμε και στον κλιματισμό σέρβις 2-3 φορές τον χρόνο και στα καλοριφέρ και στο αμάξι και πάει λέγοντας. Και τελικά απλά να αφιερώνουμε όλο τον χρόνο μας σε σέρβις προϊόντων...Αυτό που λες πολύ απλά δεν γίνεται, εκτός αν έχει χόμπι κάποιος το σέρβις ηλιακών. Δεν ξέρω αν χρειάζεται κιόλας. Αλλά η ερώτηση είναι απλή: Πώς φτάσαμε από εκεί που δεν χρειαζόταν ο ηλιακός κανένα σέρβις για πολλά χρόνια, ξαφνικά να θέλει...2-3 φορές τον χρόνο;;;

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
58 λεπτά πριν, tryfos είπε

2-3 φορές τον χρόνο;;!! Αυτό έλειπε να κάνω σέρβις στον ηλιακό 2-3 φορές τον χρόνο.

Δεν αναφέρομε για τόσες φορές σέρβις, αλλά για να κάνεις ελέγχους. Μία φορά τον χρόνο έλεγχο των υγρών του κλειστού κυκλώματος και 1-2 για αφαιροτοποθέτηση μερικής κάλυψης του ηλιακού. Το σέρβις γίνεται ανά διετία.

58 λεπτά πριν, tryfos είπε

Για το "κατασκευής" επίτρεψε μου να έχω ΕΝΤΟΝΕΣ αμφιβολίες. Ο λόγος φυσικά δεν είναι η τεχνολογική αδυναμία αλλά η σχεδιασμένη πτώση της ποιότητας με αποκλειστικό σκοπό τα σέρβις και/ή τις συχνές πωλήσεις νέων κομματιών.

Επίτρεψέ μου να διαφωνώ πλήρως σε αυτή την θέση σου.

Επεξ/σία από jkoukos
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

"Ελάχιστο χρόνο" είπε ο άνθρωπος. 2-3 φορές το χρόνο από 5-10 λεπτά τη φορά και αν. Για παράδειγμα:

• Ένα έλεγχο στη βαλβίδα εκτόνωσης στο πάνω μέρος (που χαλάει εύκολα και ιδανικά κάθε χρόνο θέλει άλλαγμα με κόστος 2-3 ευρώ), με ταυτόχρονο οπτικό έλεγχο στο υγρό του κλειστού κυκλώματος σε περίπτωση που θέλει συμπλήρωση. Χρόνος 5 λεπτά.
  • Αφαίρεση (βλ. σκέτο ξεβίδωμα) του δοχείου διαστολής το χειμώνα και επανατοποθέτηση το καλοκαίρι. Έλεγχος διαρροής της φούσκας του δοχείου διαστολής (κάτι που θα το καθιστούσε αυτομάτως άχρηστο) και φούσκωμα αν χρειάζεται. Χρόνος 1-2 λεπτά, εκτός αν δεν έχουμε αεροσυμπιεστή και πρέπει να πάμε το δοχείο σε βενζινάδικο.
  • Ένα γρήγορο έλεγχο για τυχόν μικροδιαρροές και ότι τα μονωτικά αρμαφλέξ κλπ είναι στη θέση τους. Χρόνος 1 λεπτό.
  • Ένα άνοιξε-κλείσε στις βάνες για να μην κολλήσουν από άλατα και χώματα. Χρόνος 1 λεπτό.
  • Ένα καθάρισμα των πάνελ από σκόνη, υπολείμματα λασποβροχής, πιθανώς εσωτερική υγρασία κλπ. Χρόνος 1-2 λεπτά.
  • Ένα έλεγχο ότι η αντεπίστροφη στο κρύο λειτουργεί σωστά. Χρόνος 1 λεπτό.
  • Συμπληρώστε ό,τι άλλο θέλετε, πχ. έλεγχος ανοδίου Stopcore αν τυχόν έχουμε τοποθετήσει τέτοια συσκευή.

Και άλλες γρήγορες και απλές εργασίες που δεν χρειάζεται να έρθει θερμοϋδραυλικός για να τις κάνει. Το πιο εκτεταμένο σέρβις μπορεί να γίνεται πολύ πιο αραιά, πχ. κάθε 2-3 χρόνια.

Επεξ/σία από nzeppos
  • Like 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, nzeppos είπε

Αφαίρεση (βλ. σκέτο ξεβίδωμα) του δοχείου διαστολής το χειμώνα και επανατοποθέτηση το καλοκαίρι. Έλεγχος διαρροής της φούσκας του δοχείου διαστολής (κάτι που θα το καθιστούσε αυτομάτως άχρηστο) και φούσκωμα αν χρειάζεται. Χρόνος 1-2 λεπτά, εκτός αν δεν έχουμε αεροσυμπιεστή και πρέπει να πάμε το δοχείο σε βενζινάδικο.

Το δοχείο διαστολής συνήθως δεν υπάρχει, ωστόσο γίνεται δουλειά ελέγχου του και με απλή τρόμπα ποδηλάτου και έναν μετρητή χειρός. Με αυτά κάνω τους ελέγχους, ούτε να τρέχω σε βουλκανιζατέρ ούτε με χρήση αεροσυμπιεστή και να ψάχνω τροφοδοσία (για τους μικρούς φορητούς) ή να πληρώσω για ακριβότερους.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Α ωραίο, το είχα απορία αυτό το τελευταίο γιατί όσους είχα δει όλοι με κομπρέσορ το έκαναν αλλά όντως ακούγεται ταλαιπωρία εκτός αν έχεις το μηχάνημα από δίπλα (μιλάω για ιδιώτη, γιατί όντως για τον επαγγελματία είναι περισσότερη φασαρία να κουβαλάει τέτοια ογκώδη πράγματα για να κάνει μια δουλειά που τελικά γίνεται και πολύ πιο απλά).

Επεξ/σία από nzeppos

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...