Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
4 ώρες πριν, primesoft είπε

συμφωνώ ότι καλός θερμοσίφωνας είναι αυτός που έχει ζεστό νερό το χειμώνα με λίγο ήλιο. αυτό θέλω και εγώ (και όλοι)

άρα λοιπόν να κοιτάω για 200αρι με τουλάχιστον 2 πάνελ του 1.5 έως 1.75

δέχομαι ότι συντήρηση πρέπει να γίνεται και σίγουρα κάθε 3 χρόνια, κανένα πρόβλημα. 

άρα πρέπει να βρω τρόπο να σκεπάζεται μετά το ένα πάνελ πχ ή να ανοίγω μία βρύση αυτόματα και να βγάζει ζεστό νερό

και... μπερδεύτηκα πάλι :D
τελικά είναι καλύτερο ένα πάνελ ή δύο? 

2 πάνελ θα καταπονεί τον ηλιακό αν αυτός δεν χρησιμοποιείται κάθε μέρα ή κάθε δεύτερη... αν έχω καταλάβει σωστά.
ειδικά αν είναι και καλοκαίρι και πιάνει 35+ βαθμούς θερμοκρασία ο καιρός.

πάμε λοιπόν στο σενάριο που κάποιος χρησιμοποιεί το θερμοσίφωνα 2-3 φορές την εβδομάδα μέσο όρο. και μπορεί να λείπει και 1-2 βδομάδες συνεχόμενα.

αν αυτός βάλει 2 πανελ, θα τον πάρει στο χέρι στα 10 χρόνια? είναι καλύτερο να βάλει 1 πανελ?
η απόδοση θα είναι τραγική με το ένα πάνελ? δηλαδή θα έχει ένα σχετικό ήλιο και θα πρέπει να ανάβω το ρεύμα για να ζεστάνω νερό για να κάνουν μπάνιο 2 άτομα?

Όχι δεν είναι τραγική η διαφορά με έναν συλλέκτη. 

• Απαντ. 9,2k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.
27 λεπτά πριν, BigBlack είπε

Δεν έχεις άδικο, αλλά παίρνεις ορισμένα πράγματα ως δεδομένα ενώ για άλλους δεν είναι. Εγώ για παράδειγμα έχω ανθρώπους που και για να πλύνουν τα χέρια τους το χειμώνα θέλουν ζεστό νερό, και άφθονο. Στην ταράτσα μου όμως λόγω στατικής επιβάρυνσης δε μπορώ και δεν θέλω να βάλω μεγάλα βάρη, οπότε αναγκαστικά μπήκε ένας 160άρης και το θεώρησα πολυ, 120 ήθελα. Έβαλα όμως ένα μικρό ταχυθερμοσιφωνάκι κάτω από το νιπτήρα για να βολέψω τους συγκεκριμένους ανθρώπους το χειμώνα, κι ένα θερμοσίφωνα ηλεκτρικό 80 λίτρα για να μην καίμε ρεύμα τζάμπα και περιμένουν 1,5 ώρα για ένα μπάνιο. Δηλαδή συνολικά μιά εξατομικευμένη προσέγγιση, δεδομένων των  πολλών περιορισμών που έχω στο συγκεκριμένο σπίτι.

Θα ήθελα ένα 300άρι καζάνι; Ναι, ευχαρίστως, όπως και σύνδεση με φυσικό αέριο, και επανακυκλοφορία ΖΝΧ και αυτοματισμούς και πολλά άλλα. Αλλά ούτε μπορούν να μπουν, ούτε αν έμπαιναν θα μπορούσα να τα πληρώσω και να τα συντηρήσω ορθά. Οπότε ελίσσομαι μεταξύ περιορισμών και κοιτάω πως θα πάρω το μέγιστο από αυτά που μπορώ, καλύπτοντας όχι το 100% αλλά ένα 80-90% των αναγκών με τον πιό οικονομικό τρόπο.

Πόσα σου στοιχισαν όλα αυτά;

Γιατί με ενα χιλιάρικο έβαζες 300αρι διπλής επισμάλτωσης και ξεμπερδευες.

Και σε καλύπτει και για ζνχ όταν ανάβεις την αντίσταση που με μισή ώρα  αναμενο έχεις ζεστό νερό για τις χρήσεις που θες.

Τώρα για την στατική επιβάρυνση που λες στην ταράτσα δεν έχω δεδομένα να πω γνώμη.Μου κανει λιγο εντυπωση όμως αυτό που λες γιατί για να μην σηκώνει η ταράτσα αυτό το βάρος θα πρέπει να είναι καποια κατοικία του 50.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
30 minutes ago, sonikk said:

Πόσα σου στοιχισαν όλα αυτά;

Γιατί με ενα χιλιάρικο έβαζες 300αρι διπλής επισμάλτωσης και ξεμπερδευες.

Και σε καλύπτει και για ζνχ όταν ανάβεις την αντίσταση που με μισή ώρα  αναμενο έχεις ζεστό νερό για τις χρήσεις που θες.

Τώρα για την στατική επιβάρυνση που λες στην ταράτσα δεν έχω δεδομένα να πω γνώμη.Μου κανει λιγο εντυπωση όμως αυτό που λες γιατί για να μην σηκώνει η ταράτσα αυτό το βάρος θα πρέπει να είναι καποια κατοικία του 50.

1958 και με πρόσθετη επιβάρυνση θερμουγρομόνωσης + 2 ακόμα ηλιακούς.

Αλλά κάπου κάνεις λάθος στη θέρμανση του 300άρη με αντίσταση. Όχι απλά δεν συμφέρει, τσουρουφλίζει.

650 έδωσα το '22 για ηλιακό, 120 για τον ηλεκτρικό. Το ταχυθερμοσιφωνάκι υπήρχε αλλά και να μην υπήρχε έβρισκα με κάτω από 100 για τη συγκεκριμένη χρήση. Σκοπεύω σύντομα να πετάξω τα ηλεκτρικά και να βάλω ταχυθερμοσίφωνα γκαζιού (βουτάνιο-προπάνιο). Έχω σε σπίτι στο χωριό και είναι κούκλα και πολύ οικονομικότερο από τα ρεύματα.

Επεξ/σία από BigBlack
  • Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 ώρες πριν, Vagosman είπε

DS18B20, είναι βολικό γιατι το πετάς μέσα στο υφιστάμενο κυάθιο που ειναι και ο θερμοστάτης.

image.jpeg.a3ac59d0a688f03a05074695656fbbe9.jpeg

Ψαχνω καιρο να το κανω και γω.Ωραιο.Υπαρχει καποιο ετοιμο kit;

Επισης ψαχνω για τεχνικό (δοκιμασμένο) για συντήρηση ηλιακου θερμοσιφωνα αν εχετε καποιον να προτεινετε για Αθηνα ακομα και με μηνυμα.

ευχαριστω

Επεξ/σία από panitos
  • Like 1
Δημοσ.
Στις 8/1/2025 στις 12:25 ΜΜ, primesoft είπε

συμφωνώ ότι καλός θερμοσίφωνας είναι αυτός που έχει ζεστό νερό το χειμώνα με λίγο ήλιο. αυτό θέλω και εγώ (και όλοι)

άρα λοιπόν να κοιτάω για 200αρι με τουλάχιστον 2 πάνελ του 1.5 έως 1.75

δέχομαι ότι συντήρηση πρέπει να γίνεται και σίγουρα κάθε 3 χρόνια, κανένα πρόβλημα. 

άρα πρέπει να βρω τρόπο να σκεπάζεται μετά το ένα πάνελ πχ ή να ανοίγω μία βρύση αυτόματα και να βγάζει ζεστό νερό

και... μπερδεύτηκα πάλι :D
τελικά είναι καλύτερο ένα πάνελ ή δύο? 

2 πάνελ θα καταπονεί τον ηλιακό αν αυτός δεν χρησιμοποιείται κάθε μέρα ή κάθε δεύτερη... αν έχω καταλάβει σωστά.
ειδικά αν είναι και καλοκαίρι και πιάνει 35+ βαθμούς θερμοκρασία ο καιρός.

πάμε λοιπόν στο σενάριο που κάποιος χρησιμοποιεί το θερμοσίφωνα 2-3 φορές την εβδομάδα μέσο όρο. και μπορεί να λείπει και 1-2 βδομάδες συνεχόμενα.

αν αυτός βάλει 2 πανελ, θα τον πάρει στο χέρι στα 10 χρόνια? είναι καλύτερο να βάλει 1 πανελ?
η απόδοση θα είναι τραγική με το ένα πάνελ? δηλαδή θα έχει ένα σχετικό ήλιο και θα πρέπει να ανάβω το ρεύμα για να ζεστάνω νερό για να κάνουν μπάνιο 2 άτομα?

Ίσως δεν έχεις αντιληφθεί πώς ακριβώς λειτουργεί ένας ηλιακός, το άνοιγμα της βρύσης είναι μόνο (μεγάλη) σπατάλη νερού.

Αυτή η πρακτική είναι ξεπερασμένη και αντιοικολογική.

22 ώρες πριν, Vagosman είπε
  • Τους καλοκαιρινούς μήνες δεν το σώζεις, η θερμοκρασία του ζεστού εισερχόμενου νερού δεν μπορεί να γκρεμίσει το δοχείο. Οσο και να τραβήξεις. Το νεα συγκεντρωτικά πανελ ανεβάζουν πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Άνω των 90C στο δοχείο. Το κλειστό κύκλωμα εννοείται αρκετά πάνω απο 100C.
  • Μόνη λύση ειναι το μερικό σκέπασμα, προσωπικά τον σκεπάζω στα 3/4.
  • Το χειμώνα φτάνεις εύκολα στους 60 στο δοχείο αλλα επειδη το εισερχόμενο είναι κρύο, καταφέρνει κ το γκρεμίζει γρήγορα. Το καλύτερο ειναι να γινεται χρήση οσο υπάρχει ηλιοφάνεια (οχι βράδυ η νωρίς το πρωί).

Αυτά τα τρία σημεία είναι κλειδιά, τα έβαλα με bullets για να είναι ξεκάθαρα.

Δημοσ.

Για πάμε μια ξανά γιατί σας χάνω κάποιους.

Στο ακόλουθο link φαίνεται πως μετράω τη θερμοκρασία στον ηλιακό μου. Απλή και αξιόπιστη υλοποίηση.

Αν αντικαταστήσω το αισθητήριο με το ακόλουθο, με τι μπορώ να το συνδέσω ώστε να βλέπω αυτόματα σε γράφημα ανά τακτά διαστήματα τη θερμοκρασία? πχ μέσω TUYA / Wifi κλπ

https://grobotronics.com/waterproof-temperature-sensor-ds18b20.html?

Δημοσ.
Στις 8/1/2025 στις 3:32 ΜΜ, Vagosman είπε

DS18B20, είναι βολικό γιατι το πετάς μέσα στο υφιστάμενο κυάθιο που ειναι και ο θερμοστάτης.

image.jpeg.a3ac59d0a688f03a05074695656fbbe9.jpeg

Αν μπορείς δώσε λεπτομέρειες, πως μπορεί να μπει μαζί με τον θερμοστάτη στο ίδιο κυάθιο? χωράνε και τα 2?

Δημοσ.

Στην Υπουργική Απόφαση για το πρόγραμμα Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα, θα πρέπει να έχει Solar Key mark τόσο ο συλλέκτης όσο και το σύστημα.

• Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, panosv7 είπε

Αν μπορείς δώσε λεπτομέρειες, πως μπορεί να μπει μαζί με τον θερμοστάτη στο ίδιο κυάθιο? χωράνε και τα 2?

Μαζί δεν γίνεται. Είτε ο θερμοστάτης είτε ο αισθητήρας μπαίνει στο κυάθιο. Ωστόσο στο εμπόριο υπάρχουν αντιστάσεις με 2πλό κυάθιο.

Spoiler

spacer.png

Άλλη λύση είναι να το σφηνώσεις μεταξύ μόνωσης και του μεταλλικού εσωτερικού πλαισίου του καζανιού.

Επεξ/σία από jkoukos
Δημοσ.
8 λεπτά πριν, jkoukos είπε

Μαζί δεν γίνεται. Είτε ο θερμοστάτης είτε ο αισθητήρας μπαίνει στο κυάθιο. Ωστόσο στο εμπόριο υπάρχουν αντιστάσεις με 2πλό κυάθιο.

Εμφάνιση κρυμμένου περιεχομένου

spacer.png

Άλλη λύση είναι να το σφηνώσεις μεταξύ μόνωσης και του μεταλλικού εσωτερικού πλαισίου του καζανιού.

Αυτο με το 2πλο κυάθιο το γνωρίζω, απλά μου είπαν ότι για το δικό μου που είναι χαλκού δεν μπορώ να βάλω ότι αντίσταση θέλω παρά μόνο αυτές που είναι για χάλκινο μπόιλερ και δεν βρίσκω τέτοιες με 2πλο κυάθιο. Ισχύει αυτό που μου είπαν ή αγοράζω και βάζω όποια αντίσταση θέλω?

Δημοσ.

Δεν είμαι γνώστης, αλλά πρώτη φορά ακούω ότι υπάρχουν ειδικές αντιστάσεις για χάλκινα boiler και δεν  καταλαβαίνω τον λόγο να ισχύει αυτό.

• Like 1
Δημοσ.
2 ώρες πριν, panosv7 είπε

Εμένα χώρεσε αν και ειχα παραγγειλει με εξτρα κυάθιο απο την κατασκευή

1 ώρα πριν, panosv7 είπε

Αυτο με το 2πλο κυάθιο το γνωρίζω, απλά μου είπαν ότι για το δικό μου που είναι χαλκού δεν μπορώ να βάλω ότι αντίσταση θέλω παρά μόνο αυτές που είναι για χάλκινο μπόιλερ και δεν βρίσκω τέτοιες με 2πλο κυάθιο. Ισχύει αυτό που μου είπαν ή αγοράζω και βάζω όποια αντίσταση θέλω?

Δεν εχει σχεση η αντισταση με το κυάθιο. Το κυάθιο ειναι σαν ενα αναστροφο προφυλακτικό το οποίο επιτρέπει να εχεις εικονα της εσωτερικής θερμοκρασίας αντι να βρέχεσαι.

Δεν εχει σχέση το χαλκινο ή μη, με την αντίσταση. Ιδιες ειναι οι αντιστάσεις.

• Like 1
Δημοσ.
53 λεπτά πριν, Vagosman είπε

Εμένα χώρεσε αν και ειχα παραγγειλει με εξτρα κυάθιο απο την κατασκευή

Δεν εχει σχεση η αντισταση με το κυάθιο. Το κυάθιο ειναι σαν ενα αναστροφο προφυλακτικό το οποίο επιτρέπει να εχεις εικονα της εσωτερικής θερμοκρασίας αντι να βρέχεσαι.

Δεν εχει σχέση το χαλκινο ή μη, με την αντίσταση. Ιδιες ειναι οι αντιστάσεις.

Πως το χώρεσες βρε θηρίο??

Αρα να πάρω μια αντισταση ιδιας αποδοσης με 2 κυαθια και θα μπει και θα δουλεύει κομπλε??? Ευχαριστώ!!

Δημοσ.
33 λεπτά πριν, panosv7 είπε

Πως το χώρεσες βρε θηρίο??

Αρα να πάρω μια αντισταση ιδιας αποδοσης με 2 κυαθια και θα μπει και θα δουλεύει κομπλε??? Ευχαριστώ!!

Το 2ο κυάθιο το εβαλα αντιδιαμετρικά στο καζάνι. Αλλα εμεινε αχρησιμοποίητο.

image.jpeg.3c034174ae827f21d9048b2776df4252.jpeg

Ο θερμοστάτης μπαίνει στη μαύρη τρυπα κ εχει ενα μακρύ αισθητήριο. Εκει άνετα εβαλα κ το δικό μου θερμόμετρο.

Κυάθιο θεωρείται και αυτό απλά είναι μέρος της αντίστασης.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...