BigBlack Δημοσ. 7 Ιανουαρίου Δημοσ. 7 Ιανουαρίου (επεξεργασμένο) 4 hours ago, primesoft said: Καλησπέρα, ξέρω ότι μπορεί να είναι γενική ερώτηση και να λείπουν πληροφορίες αλλά θα θέλω να αλλάξω τον ηλιακό μου μέσα από το πρόγραμμα. οπωσδήποτε θέλω να έχω μέτρηση θερμοκρασίας μέσα στην αντίσταση για το smart home το οποίο θα πρέπει να το ζητήσω έξτρα? από τον εγκαταστάτη? τι φάση? (θα το διαβάζω από ένα sonoff) θέλω για 3 έως 4 άτομα (να υπολογίσουμε και το πλύσιμο των πιάτων πχ) να μπορεί μέσω όρο να κάνει κάποιος μπάνιο 20-30 λεπτά ανά άτομο. είμαι μεταξύ 160-200. οκ η λογική λέει ότι όσο μεγαλύτερο τόσο το καλύτερο (κάποιες φορές) αλλά φαντάζομαι ότι θα αργεί περισσότερο να ζεστάνει το νερό στο 200? θα καίει λοιπόν και παραπάνω ρεύμα? είναι να τοποθετηθεί πάνω ταράτσα / κεραμίδια (με βάση κανονική όχι ξάπλα πάνω στα κεραμίδια) και το σπίτι είναι 3 ορόφους κάτω. βάση κριτικών κοιτάω Maltezo και Calpak. μπορείτε να προτείνετε / κατευθύνετε? 20-30 λεπτά ανά άτομο δε θα σου φτάνει με τίποτα ο 200άρης. Μόνο καλοκαίρι, στη διάρκεια της ημέρας και θα μείνει και για έναν βαριά δύο να κάνουν μετά τη δύση. Υπολόγισε μέση ροή 6-8 λίτρα το λεπτό, έστω με ανάμιξη μισό καυτό μισό κρύο και φτάνεις στα 240 λίτρα συντηρητικά για 4 άτομα. Πόσο μάλλον το χειμώνα ή με χρήση αντίστασης. Επίσης, με χρήση αντίστασης δεν θα ζεσταθεί όλο το νερό καθώς το ζεστό πηγαίνει προς τα επάνω και το κρύο θα μείνει κάτω, θα τραβήξεις 80 λίτρα καυτό ώς χλιαρό και θα βρεθείς μετά με κρύο νερό καθώς θα έρχεται και φρέσκο από το δίκτυο όσο τραβάς το ζεστό. Θα πρέπει να το ξανανάψεις. Σκέψου αν έχεις χώρο να τοποθετήσεις στο πατάρι κι έναν ηλεκτρικό θερμοσίφωνα ή ακόμα καλύτερα έναν ταχυθερμαντήρα αερίου (βουτάνιο ή προπάνιο σε φιάλη- φυσικά αυτά όχι στο πατάρι! ). Για το αισθητήριο θερμοκρασίας ρωτάς τον κατασκευαστή που θα επιλέξεις, το βασικό είναι να έχει υποδοχή το "καπάκι" της αντίστασης για τέτοιο όργανο. Μάρκες δε θα σου πω, ρώτα τι έχουν και οι γείτονες, αν είναι ευχαριστημένοι, συμβουλέψου και κανέναν σοβαρό επαγγελματία. Οι καταρχήν επιλογές σου είναι πανάκριβες, ακόμα και με το πρόγραμμα θέλει μελέτη αν αξίζει αυτό το κόστος και πότε θα σου γίνει απόσβεση. Εσύ πρέπει να τα μετρήσεις αφού κάνεις μιά έρευνα. Το βασικό είναι η σωστή εγκατάσταση και η τακτική επιμελής συντήρηση για να κρατήσει το όποιο σύστημα για πολλά χρόνια με καλή απόδοση. Το πιό οικονομικό πάντως είναι να μειώσετε την ώρα που κάνετε μπάνιο ή τα λίτρα νερού που χρησιμοποιείτε, ιδίως το χειμώνα! Επεξ/σία 7 Ιανουαρίου από BigBlack 2
phanispal Δημοσ. 7 Ιανουαρίου Δημοσ. 7 Ιανουαρίου Βασικά το 20-30 λεπτά μπάνιο πώς προέκυψε; Και μάλιστα από πολλά άτομα, να πεις ότι ένας είναι ο υπερβολικός.
primesoft Δημοσ. 7 Ιανουαρίου Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 26 λεπτά πριν, phanispal είπε Βασικά το 20-30 λεπτά μπάνιο πώς προέκυψε; Και μάλιστα από πολλά άτομα, να πεις ότι ένας είναι ο υπερβολικός. το 20 λεπτο ειναι το minimum για μένα. πες ότι είναι κάτι να χαλαρώσεις στο τέλος της ημέρας μου. σκέψου ότι έχω tablet στο μπάνιο μόνιμο και παίζει netflix. ένα 20 λεπτο επεισόδιο είναι εύκολο αν δεν ακούω φωνές και το μπάνιο είναι δικό μου. η γυναίκα δεν θέλει το 20 λεπτο με τα μαλλιά κτλ? για μένα το 40 λεπτο ζεστο νερό είναι το minimum που θέλω να έχω. δεν σου λέω να το έχεις φουλ πίεση 40 λεπτα 100% ανοιχτό. συνήθως στην μέση και ΕΛΑΧΙΣΤΑ προς το ζεστό... βγάζει 40-42 βαθμούς ζεστό νερό εύκολα. δεν σου λέω μέσα στο τρελό χειμώνα να έχει κρατήσει τόση ώρα ζεστό νερό. αλλά σε συνθήκες όπως τώρα στην Αθήνα.... ναι θέλω. και όχι για το πατάρι δεν μπορεί να μπει τίποτα. έχεις δίκιο όμως όσο αφορά το ζεστό νερό που θα πηγαίνει προς τα πάνω και εγώ κάτω θα έχω το κρύο. όντως μέχρι να το τραβήξω, θα έχω απώλεια. άρα 200αρι το minimum. υπάρχει κάτι που πρέπει να προσέξω στην αγορά? κατασκευή? inox? 1 πανελ? 2 πανελ? 1
BigBlack Δημοσ. 7 Ιανουαρίου Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 5 minutes ago, primesoft said: το 20 λεπτο ειναι το minimum για μένα. πες ότι είναι κάτι να χαλαρώσεις στο τέλος της ημέρας μου. σκέψου ότι έχω tablet στο μπάνιο μόνιμο και παίζει netflix. ένα 20 λεπτο επεισόδιο είναι εύκολο αν δεν ακούω φωνές και το μπάνιο είναι δικό μου. η γυναίκα δεν θέλει το 20 λεπτο με τα μαλλιά κτλ? για μένα το 40 λεπτο ζεστο νερό είναι το minimum που θέλω να έχω. δεν σου λέω να το έχεις φουλ πίεση 40 λεπτα 100% ανοιχτό. συνήθως στην μέση και ΕΛΑΧΙΣΤΑ προς το ζεστό... βγάζει 40-42 βαθμούς ζεστό νερό εύκολα. δεν σου λέω μέσα στο τρελό χειμώνα να έχει κρατήσει τόση ώρα ζεστό νερό. αλλά σε συνθήκες όπως τώρα στην Αθήνα.... ναι θέλω. και όχι για το πατάρι δεν μπορεί να μπει τίποτα. έχεις δίκιο όμως όσο αφορά το ζεστό νερό που θα πηγαίνει προς τα πάνω και εγώ κάτω θα έχω το κρύο. όντως μέχρι να το τραβήξω, θα έχω απώλεια. άρα 200αρι το minimum. υπάρχει κάτι που πρέπει να προσέξω στην αγορά? κατασκευή? inox? 1 πανελ? 2 πανελ? Διπλής επίστρωσης εσωτερικά στο καζάνι αν είναι glass, ίνοξ εξωτερικό κατά προτίμηση, 1 τ.μ συλλέκτη ανά 65 λίτρα χωρητικότητας, άρα 2Χ1,5τ.μ συλλέκτες για Αθήνα το στάνταρ, εγώ θα έβαζα 2Χ1,75 ή 2Χ2 τ.μ. με την προυπόθεση να είναι εύκολο να σκεπαστεί το ένα πάνελ (ή και τα δύο) το καλοκαίρι αν δεν έχεις μεγάλη ζήτηση ή πας διακοπές. Εγκατάσταση με σωλήνες σωστής διατομής, πολύ καλά μονωμένους, χάλκινο δοχείο διαστολής για το κλειστό κύκλωμα, καλής ποιότητας ασφαλιστικό solar. Βρες ευσυνείδητο και γνώστη μάστορα και θα σε βοηθήσει. 3 1
primesoft Δημοσ. 7 Ιανουαρίου Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 1 λεπτό πριν, BigBlack είπε Βρες ευσυνείδητο και γνώστη μάστορα και θα σε βοηθήσει. καλή μου τύχη με αυτό σε ευχαριστώ για την απάντηση για τα παραπάνω. θα προσπαθήσω να δω τι μοντέλα υπάρχουν βάση αυτών των προδιαγραφών 1
BigBlack Δημοσ. 7 Ιανουαρίου Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 3 minutes ago, primesoft said: καλή μου τύχη με αυτό σε ευχαριστώ για την απάντηση για τα παραπάνω. θα προσπαθήσω να δω τι μοντέλα υπάρχουν βάση αυτών των προδιαγραφών Όντως, η τύχη παίζει μεγάλο ρόλο! Δες κανένα βιντεάκι στο youtube από δουλειές μαστόρων για να καταλάβεις μερικά πράγματα παραπάνω αλλά έχε στο νου σου πως δεν είναι όλα σωστά αυτά που θα δεις. Αν αφιερώσεις λίγο χρόνο και διαβάσεις/ρωτήσεις κι εδώ μέσα όμως πιστεύω πως θα κάνεις σωστές επιλογές. Μοντέλα/μάρκες θα βρεις πολλά, αν καταλήξεις σε κατασκευαστή μπορείς και να κάνεις παραγγελία πως το θες (πάνελ, βάση κλπ). Πάντως με αυτές τις καταναλώσεις που ζητάς οι βροχερές/ συννεφιασμένες μέρες θα σε ξοδεύουν αρκετά σε ρεύμα. Σκέψου και την άλλη λύση του ταχυθερμαντήρα αερίου (μπορεί να μπει σε ένα μπαλκόνι ή ημιυπαίθριο χωρο) καθώς ένας ηλεκτρικός ταχυθερμαντήρας για τις δικές σου απαιτήσεις είναι παντελώς ασύμφορος, ενώ δεν έχεις χώρο ούτε για ηλεκτρικό θερμοσίφωνο σε πατάρι ή στο μπάνιο.
meletis_m Δημοσ. 8 Ιανουαρίου Δημοσ. 8 Ιανουαρίου 9 ώρες πριν, primesoft είπε Καλησπέρα, ξέρω ότι μπορεί να είναι γενική ερώτηση και να λείπουν πληροφορίες αλλά θα θέλω να αλλάξω τον ηλιακό μου μέσα από το πρόγραμμα. οπωσδήποτε θέλω να έχω μέτρηση θερμοκρασίας μέσα στην αντίσταση για το smart home το οποίο θα πρέπει να το ζητήσω έξτρα? από τον εγκαταστάτη? τι φάση? (θα το διαβάζω από ένα sonoff) θέλω για 3 έως 4 άτομα (να υπολογίσουμε και το πλύσιμο των πιάτων πχ) να μπορεί μέσω όρο να κάνει κάποιος μπάνιο 20-30 λεπτά ανά άτομο. είμαι μεταξύ 160-200. οκ η λογική λέει ότι όσο μεγαλύτερο τόσο το καλύτερο (κάποιες φορές) αλλά φαντάζομαι ότι θα αργεί περισσότερο να ζεστάνει το νερό στο 200? θα καίει λοιπόν και παραπάνω ρεύμα? είναι να τοποθετηθεί πάνω ταράτσα / κεραμίδια (με βάση κανονική όχι ξάπλα πάνω στα κεραμίδια) και το σπίτι είναι 3 ορόφους κάτω. βάση κριτικών κοιτάω Maltezo και Calpak. μπορείτε να προτείνετε / κατευθύνετε? Μήπως λόγω και οικογένειας να κοίταζες και λύση boiler λεβητοστασίου εάν υπάρχει ηδη εγκατάσταση ή σύστημα βεβιασμένης κυκλοφορίας και να έχεις μόνο τους συλλέκτες στην ταράτσα . Βέβαια έχει μεγαλύτερο κόστος.
πάνοσ2 Δημοσ. 8 Ιανουαρίου Δημοσ. 8 Ιανουαρίου 5 ώρες πριν, meletis_m είπε Μήπως λόγω και οικογένειας να κοίταζες και λύση boiler λεβητοστασίου εάν υπάρχει ηδη εγκατάσταση ή σύστημα βεβιασμένης κυκλοφορίας και να έχεις μόνο τους συλλέκτες στην ταράτσα . Βέβαια έχει μεγαλύτερο κόστος. Με μόνο boiler δεν θα μπορούσε να μπει στο πρόγραμμα.
sonikk Δημοσ. 8 Ιανουαρίου Δημοσ. 8 Ιανουαρίου 10 ώρες πριν, BigBlack είπε Όντως, η τύχη παίζει μεγάλο ρόλο! Δες κανένα βιντεάκι στο youtube από δουλειές μαστόρων για να καταλάβεις μερικά πράγματα παραπάνω αλλά έχε στο νου σου πως δεν είναι όλα σωστά αυτά που θα δεις. Αν αφιερώσεις λίγο χρόνο και διαβάσεις/ρωτήσεις κι εδώ μέσα όμως πιστεύω πως θα κάνεις σωστές επιλογές. Μοντέλα/μάρκες θα βρεις πολλά, αν καταλήξεις σε κατασκευαστή μπορείς και να κάνεις παραγγελία πως το θες (πάνελ, βάση κλπ). Πάντως με αυτές τις καταναλώσεις που ζητάς οι βροχερές/ συννεφιασμένες μέρες θα σε ξοδεύουν αρκετά σε ρεύμα. Σκέψου και την άλλη λύση του ταχυθερμαντήρα αερίου (μπορεί να μπει σε ένα μπαλκόνι ή ημιυπαίθριο χωρο) καθώς ένας ηλεκτρικός ταχυθερμαντήρας για τις δικές σου απαιτήσεις είναι παντελώς ασύμφορος, ενώ δεν έχεις χώρο ούτε για ηλεκτρικό θερμοσίφωνο σε πατάρι ή στο μπάνιο. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί οι άνθρωποι κινούνται οριακά στην επιλογή των λίτρων.Γιατι το κόστος μεταξύ 200 και 300 λίτρων δεν είναι μεγάλο έτσι και αλλιώς.Βαζουν κάτι οριακά και μετά λένε δεν τους φτάνει. Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω τον λόγο.
BigBlack Δημοσ. 8 Ιανουαρίου Δημοσ. 8 Ιανουαρίου 10 minutes ago, sonikk said: Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί οι άνθρωποι κινούνται οριακά στην επιλογή των λίτρων.Γιατι το κόστος μεταξύ 200 και 300 λίτρων δεν είναι μεγάλο έτσι και αλλιώς.Βαζουν κάτι οριακά και μετά λένε δεν τους φτάνει. Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω τον λόγο. Πολλές παράμετροι παίζουν ρόλο, χώρος, απαιτήσεις βάρους στο σημείο τοποθέτησης, κόστος λειτουργίας με ηλεκτρισμό (άλλο 200 άλλο 300 λίτρα! ), ύπαρξη εναλλακτικού συστήματος ΖΝΧ κ.α. Δεν είναι όλες οι λύσεις κατάλληλες για όλους. 1 1
vaggooss Δημοσ. 8 Ιανουαρίου Δημοσ. 8 Ιανουαρίου 23 λεπτά πριν, sonikk είπε Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί οι άνθρωποι κινούνται οριακά στην επιλογή των λίτρων.Γιατι το κόστος μεταξύ 200 και 300 λίτρων δεν είναι μεγάλο έτσι και αλλιώς.Βαζουν κάτι οριακά και μετά λένε δεν τους φτάνει. Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω τον λόγο. Αν ήταν έτσι όπως τα λες θα βάζαμε όλοι 500 λίτρα. Ο ηλιακός δεν σε καλύπτει στο 100% ότι και να κάνεις. Άρα έχεις εναλλακτική για τις μέρες που δεν έχει ήλιο κλπ και δεν χρειάζονται υπερβολές. Όπως έγραψε και άλλος είναι θέμα χώρου, χρήματος, και άλλοι λόγοι. Είναι λάθος να βάλεις παραπάνω από ότι χρειάζεσαι για 30 μέρες τον χρόνο και στο τέλος θα σου προκαλέσει και φθορά. Αν δεις πλέον σε όλες τις πολυκατοικίες βάζουν με έναν συλλέκτη γιατί ο δεύτερος προκαλεί ζημιά το καλοκαίρι. Είναι εν ολίγοις πολλοί οι λόγοι που δεν πρέπει να κάνεις υπερβολή. 4 1
primesoft Δημοσ. 8 Ιανουαρίου Δημοσ. 8 Ιανουαρίου 1 ώρα πριν, vaggooss είπε Αν ήταν έτσι όπως τα λες θα βάζαμε όλοι 500 λίτρα. Ο ηλιακός δεν σε καλύπτει στο 100% ότι και να κάνεις. Άρα έχεις εναλλακτική για τις μέρες που δεν έχει ήλιο κλπ και δεν χρειάζονται υπερβολές. Όπως έγραψε και άλλος είναι θέμα χώρου, χρήματος, και άλλοι λόγοι. Είναι λάθος να βάλεις παραπάνω από ότι χρειάζεσαι για 30 μέρες τον χρόνο και στο τέλος θα σου προκαλέσει και φθορά. Αν δεις πλέον σε όλες τις πολυκατοικίες βάζουν με έναν συλλέκτη γιατί ο δεύτερος προκαλεί ζημιά το καλοκαίρι. Είναι εν ολίγοις πολλοί οι λόγοι που δεν πρέπει να κάνεις υπερβολή. είναι καλύτερο να έχεις ένα συλλέκτη ή 2? επίσης να λάβουμε υπόψιν ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ημερών ειδικά στην Αθήνα έχει ήλιο και δεν μιλάμε για θερμοκρασίες που πέφτουν κάτω από το 5. επίσης δεν πιστεύω ότι είναι θέμα το "οριακά". είναι η χρησή τομή σε χρήση και εξοικονόμηση. Πχ καλή αγορά για μένα είναι αυτή που θα γυρίσω σπίτι και θα έχω ζεστό νερό σε μέρες για την σημερινή για να κάνουν άνετα! 2 άτομα μπάνιο για 20 λεπτά ο καθένας και θα έχει μείνει και λίγο νερό να μπορείς να πεις οτι πλένεις τα πιάτα. η αγορά αυτή θα πρέπει να κρατήσει για πάνω από 12 χρόνια για να έχει βγάλει τα λεφτά της για μένα. από ότι βλέπω οι τιμές παίζουν γύρω στα 1600-1700~ ευρώ για έναν 200αρι επώνυμο με 2 πανελ. τα θεωρώ αρκετά αλλά μπορώ να δεχτώ το κόστος αν όντως κρατήσει 12 χρόνια. να τονίσω ότι ο ηλιακός μου είναι πάνω σε σκεπή και η πρόσβαση δεν είναι καθόλου εύκολη για να μπορεί να ανέβει κάποιος να πει οτι σκεπάζει τα πανελ. είναι πολύ πιο εύκολο για μένα να έχω έναν αυτοματισμό που κοιτάει την θερμοκρασία που έχει το νερό μέσα στο δοχείο και να βάλω μία βρύση να ανοίγει για 4 λεπτά πχ στο ζεστό για να βγάζει ότι χρειάζεται 1
mindreader Δημοσ. 8 Ιανουαρίου Δημοσ. 8 Ιανουαρίου Οταν εβαλα τον ηλιακο μου, πανε δυο χρονια τωρα, ο εγκαταστατης (μιλαμε για πολυ ψαγμενο ατομο, μα παααρα πολυ ψαγμενο), μου ειπε οτι 'το θεμα δεν ειναι να εχεις ζεστο νερο τους καλους μηνες, αλλα το χειμωνα!' Και συμφωνω. Το ζητουμενο για μενα ειναι, το χειμωνα, να μπορω να εχω μια καλη θερμοκρασια νερου, εστω και με 2 ωρες ηλιο. Γι'αυτο το λογο, προτεινε και βαλαμε, δυο πανελ, 2x1,5. Αν ειχαμε βαλει 1 πανελ, προφανως θα ηταν αλλη η συμπεριφορα του ηλιακου. Εγω συμφωνω απολυτα μαζι του. Ζεστο νερο οταν ειναι οι ευκολες μερες, οκ, καλοδεχουμενο, αλλα για μενα η προκληση και αν θες και η οικονομια που θες να κανεις, ειναι οταν οι μερες ειναι 'ζορικες', με συννεφιες οπως στο χειμωνα. Εκει, βλεπω στην πραξη, οτι με δυο πανελ, γινεται δουλεια. Με ενα πανελ, θα γινονταν...η μιση δουλεια, αρα ανεπαρκεια καλης θερμοκρασιας νερου. Οσο για το καλοκαιρι, απο περυσι ξεκινησα, σκεπασα και θα σκεπαζω εκ περιτροπης, καθε καλοκαιρι, απο ενα πανελ.
BigBlack Δημοσ. 8 Ιανουαρίου Δημοσ. 8 Ιανουαρίου 1 minute ago, primesoft said: είναι καλύτερο να έχεις ένα συλλέκτη ή 2? επίσης να λάβουμε υπόψιν ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ημερών ειδικά στην Αθήνα έχει ήλιο και δεν μιλάμε για θερμοκρασίες που πέφτουν κάτω από το 5. επίσης δεν πιστεύω ότι είναι θέμα το "οριακά". είναι η χρησή τομή σε χρήση και εξοικονόμηση. Πχ καλή αγορά για μένα είναι αυτή που θα γυρίσω σπίτι και θα έχω ζεστό νερό σε μέρες για την σημερινή για να κάνουν άνετα! 2 άτομα μπάνιο για 20 λεπτά ο καθένας και θα έχει μείνει και λίγο νερό να μπορείς να πεις οτι πλένεις τα πιάτα. η αγορά αυτή θα πρέπει να κρατήσει για πάνω από 12 χρόνια για να έχει βγάλει τα λεφτά της για μένα. από ότι βλέπω οι τιμές παίζουν γύρω στα 1600-1700~ ευρώ για έναν 200αρι επώνυμο με 2 πανελ. τα θεωρώ αρκετά αλλά μπορώ να δεχτώ το κόστος αν όντως κρατήσει 12 χρόνια. να τονίσω ότι ο ηλιακός μου είναι πάνω σε σκεπή και η πρόσβαση δεν είναι καθόλου εύκολη για να μπορεί να ανέβει κάποιος να πει οτι σκεπάζει τα πανελ. είναι πολύ πιο εύκολο για μένα να έχω έναν αυτοματισμό που κοιτάει την θερμοκρασία που έχει το νερό μέσα στο δοχείο και να βάλω μία βρύση να ανοίγει για 4 λεπτά πχ στο ζεστό για να βγάζει ότι χρειάζεται Δεν είναι ζήτημα καλύτερου αλλά πιό πρακτικού. Για καζάνια μέχρι 160 λίτρα μπορείς να βάλεις ένα πάνελ 2 ως 2,5 τμ. Κουβαλιέται σχετικά εύκολα. Αν θέλεις όμως 3,5 μέτρα; Βγαίνουν μέχρι 3τ.μ ενιαία αλλά ήδη συμφέρει να βάλεις 2Χ1,75 τ.μ. Το άλλο ζήτημα έχει να κάνει περισσότερο με την απουσία από το σπίτι, διακοπές το καλοκαίρι πχ. Εκεί το καζάνι θα υποφέρει. Αν δεν μπορείς να σκεπάζεις τους συλλέκτες θα πρέπει να στέλνεις κάποιον να κάνει κανα μπάνιο καθημερινά για να εκτονώνει το σύστημα, ή με αυτοματισμό να ανοίγει καμμιά βρύση, ή να υπάρχει μεγάλο δοχείο διαστολής στο κύκλωμα του νερού χρήσης... Το καζάνι αλλιώς θα ταλαιπωρείται πολύ, μειώνοντας τη διάρκεια ζωής του. Πάντως με καλή εγκατάσταση/συντήρηση/χρήση το προσδόκιμο είναι για πάνω από 15 χρόνια, ακόμα και για τους λιγότερο επώνυμους. 1
vaggooss Δημοσ. 8 Ιανουαρίου Δημοσ. 8 Ιανουαρίου 28 λεπτά πριν, primesoft είπε είναι καλύτερο να έχεις ένα συλλέκτη ή 2? επίσης να λάβουμε υπόψιν ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ημερών ειδικά στην Αθήνα έχει ήλιο και δεν μιλάμε για θερμοκρασίες που πέφτουν κάτω από το 5. επίσης δεν πιστεύω ότι είναι θέμα το "οριακά". είναι η χρησή τομή σε χρήση και εξοικονόμηση. Πχ καλή αγορά για μένα είναι αυτή που θα γυρίσω σπίτι και θα έχω ζεστό νερό σε μέρες για την σημερινή για να κάνουν άνετα! 2 άτομα μπάνιο για 20 λεπτά ο καθένας και θα έχει μείνει και λίγο νερό να μπορείς να πεις οτι πλένεις τα πιάτα. η αγορά αυτή θα πρέπει να κρατήσει για πάνω από 12 χρόνια για να έχει βγάλει τα λεφτά της για μένα. από ότι βλέπω οι τιμές παίζουν γύρω στα 1600-1700~ ευρώ για έναν 200αρι επώνυμο με 2 πανελ. τα θεωρώ αρκετά αλλά μπορώ να δεχτώ το κόστος αν όντως κρατήσει 12 χρόνια. να τονίσω ότι ο ηλιακός μου είναι πάνω σε σκεπή και η πρόσβαση δεν είναι καθόλου εύκολη για να μπορεί να ανέβει κάποιος να πει οτι σκεπάζει τα πανελ. είναι πολύ πιο εύκολο για μένα να έχω έναν αυτοματισμό που κοιτάει την θερμοκρασία που έχει το νερό μέσα στο δοχείο και να βάλω μία βρύση να ανοίγει για 4 λεπτά πχ στο ζεστό για να βγάζει ότι χρειάζεται 2 πάνελ ίσον καταπόνηση. Αν βάλεις μηχανισμό να τον σκεπάζει βάλε και 3 πάνελ. Ο ηλιακός από την καταπόνηση χαλάει. Να ανοίγεις βρύση για μένα είναι ότι χειρότερο. Φέτος θα πούμε το νερό νεράκι και εσύ θα πετάς κάθε μέρα πόσα λίτρα?? Ασέβεια προς το περιβάλλον και τους συνανθρώπους σου που το χρειάζονται. 2
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Ξεκίνησε από Thresh,
1 ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ
Μετάβαση στην ανάρτηση
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα