Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
13 ώρες πριν, pados1002 είπε

Το βεβιασμένης μπήκε μετα από προτροπή του υδραυλικού μου... Το σπίτι έγινε ολική ανακαίνιση απ' την αρχή. Σε όλα άψογος.

Όταν μιλήσαμε για τον ηλιακό εγώ είχα στο μυαλό μου τον κλασσικό, με μποιλερ επί κεφαλής των γυαλιών. Εκείνος ήταν αυτός που επέμεινε ότι πλέον όλα γίνονται βεβιασμένης κτλ. Όταν τον ρώτησα τι γίνεται με την απόδοση σε σχέση με τον κλασσικό, γτ όπως είπα είχα ακούσει παράπονα μου έλεγε όχι μη τ ακούς κτλ. Άντε να χει μια απώλεια 10-15% σε απόδοση από τον κλασσικό. Ναι αλλά τώρα μιλάμε για 15 βαθμούς, όχι %.

Για το θέμα είναι ενήμερος εννοείται. Βέβαια μου λέει τώρα ότι αυτός ο ηλιακός τέτοιες περιόδους είναι κυρίως βοηθητικός και ότι εννοείται ότι δεν έχει τις αποδόσεις του κλασικού. Αρχίζει και με εκνευρίζει και τον έχω στην τσίτα συνέχεια. Τους είπα (είναι 2 άτομα) να έρθουν από Τρίτη να κάνουμε μια σωστή εξαέρωση ξανά. Αλλά δεν ξέρω αν θα είναι λύση αυτό. 

Η αντλία θερμότητας το νερό το ζεματαει μέσα σε 15 λεπτά. Χωρίς τη χρήση της ζεστό νερό για κανένα λόγο.

Αν και τα βεβιασμενης κυκλοφορίας είναι για πολύ ειδικές περιπτώσεις (υπάρχουν διάφοροι οικονομικοί και πρακτικοί λόγοι για τους οποίους πρέπει να αποφεύγονται σε συνήθεις οικιακές εφαρμογές), όταν τοποθετούνται, κι εφόσον έχουν μελετηθεί/υπολογισθει σωστά, δεν έχουν κάτι να ζηλέψουν από "κλασσικό" ηλιακό. Μάλιστα έχουν κι ένα πρόσθετο υπέρ ότι το καζάνι τους βρίσκεται προστατευμενο στο λεβητοστάσιο και όχι να το "τρώει" το κρύο στην ταράτσα. 

Αρχικά ξεκινάς από τους συλλέκτες που έχουν μπει. Αν για παράδειγμα είναι για το 200άρι που έχεις πχ 3τμ, όσο δηλαδή μπαίνουν σε ένα συνηθισμένο ηλιακό της εταιρίας που ανέφερες, τότε ο υδραυλικός σου έκανε λάθος επιλογή. Θα έπρεπε η επιφάνεια να είναι αρκετά μεγαλύτερη από συμβατικό ηλιακό για να αντισταθμίσει τις απώλειες λόγω απόσταση ανάμεσα σε συλλέκτες και καζάνι. Παρόλο που αναφέρεις "κιτ" ΔΕΝ είναι κάτι φιξ και αυτά υπολογίζονται ανά περίπτωση. Αν ήταν πρόταση της εταιρίας αφού τους παρουσίασες τα συγκεκριμένα δεδομένα του σπιτιού σου (ή ακόμα καλύτερα είδαν το σπίτι) τότε μιλάς μαζί τους για λύση. Αλλιώς "κυνηγάς" τον υδραυλικό σου. 

Μετά, θεωρώντας ότι συλλέκτες είναι οκ, θα πρότεινα να δει τι σύστημα και άλλος τεχνικός με εμπειρία σε βεβιασμενης. Σαν μια 2η γνώμη. Υπάρχουν ουκ ολιγαις περιπτώσεις (ξέρω από γνωστό , χρόνια στο "κουρμπέτι") που υπάρχουν από σοβαρά μέχρι χαζά λάθη σε εγκαταστάσεις που έγιναν από εγκαταστατες που θεωρούσαν "τί ηλιακός, τί σύστημα βεβιασμενης, τα ίδια είναι" 

Τέλος η όποια 2η γνώμη (αν την ζητήσεις) να είναι ΠΡΙΝ την όποια αλλαγή εξαρτημάτων (κυκλοφοτητές, διαφορικούς, κλπ) καθώς υπάρχει μία τάση σε μάστορες, όταν δεν ξέρουν τι φταίει, να αρχίζουν try and error προσέγγιση αλλάζοντας το ένα και το άλλο μέχρι να τους βγει. Όλα αυτά με την δική σου τσέπη φυσικά. 

Σημ. Σε ένα σωστά υπολογισμένο σύστημα δεν υπάρχει ΚΑΝΕΝΑΣ λόγος για τον οποίο το βεβιασμενης θα έχει έστω και 15% μικρότερη απόδοση σε σχέση με συμβατικό ηλιακό. Γενικά θα πω, χωρίς να ξέρω τον τεχνικό σου, ότι αφενός είναι ασυνήθιστο υδραυλικός να προτείνει βεβιασμενης (δεν θέλουν να μπλέκουν) αλλά αφού το πρότεινε δείχνει να κάνει παραδοχές όχι απόλυτα σωστές 

• Like 3
  • Απαντ. 9,2k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.
28 λεπτά πριν, πάνοσ2 είπε

Ισχύει: Παροχή (κυβικά μέτρα ανά ώρα) = Ταχύτητα (μέτρα ανά δευτερόλεπτο) * διατομή (τετραγωνικά μέτρα).

με τα δεδομένα του μέλους παρακάτω και   200ρι μποιλερ και πες 4 m2 συλλέκτες  τι ροή βγάλατε 

19 ώρες πριν, pados1002 είπε

Να προσθέσω ότι η οικοδομή είναι ημιυπόγειο το boiler, ένα διαμέρισμα στον ημιώροφο, το δικό μου στον 2ο ας πούμε και ταράτσα οι ηλιακοί.

• Like 1
Δημοσ.
Μόλις τώρα, hp8 είπε

με τα δεδομένα του μέλους παρακάτω και   200ρι μποιλερ και πες 4 m2 συλλέκτες  τι ροή βγάλατε 

Οι οδηγίες χρήσεως της Viessmann λένε για 30lt/h/sqm

Δημοσ.
14 λεπτά πριν, πάνοσ2 είπε

Οι οδηγίες χρήσεως της Viessmann λένε για 30lt/h/sqm

Για την Γερμανία φαντάζομαι όπου έχει  χαμηλότερη απόδοση σε watt ο επίπεδος συλλέκτης λόγο της ηλιοφάνειας Γι αυτό είπα ότι το καλοκαίρι μια μεγαλύτερη ροή δεν έχει θέμα Το χειμώνα όμως ? Εκτίμηση για τα δικά μας δεδομένα 40 χειμώνα και εως 60 καλοκαίρι θα είναι οκ

• Like 1
Δημοσ.
Μόλις τώρα, hp8 είπε

Για την Γερμανία φαντάζομαι όπου έχει  χαμηλότερη απόδοση σε watt ο επίπεδος συλλέκτης λόγο της ηλιοφάνειας Γι αυτό είπα ότι το καλοκαίρι μια μεγαλύτερη ροή δεν έχει θέμα Το χειμώνα όμως ? Εκτίμηση για τα δικά μας δεδομένα 40 χειμώνα και εως 60 καλοκαίρι θα είναι οκ

Ένας μικρότερος ρυθμός παροχής σου εξασφαλίζει μικρότερη κατανάλωση ενέργειας και μικρότερες σωληνώσεις.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
14 ώρες πριν, hp8 είπε

εφ όσον  θεωρεί αυτονόητο  ότι δεν έχει τις επιδόσεις του κλασικού γιατί στο πλάσαρε πληρώνοντας ένα σκασμό λεφτά

Αφού το ψάξει για διαρροές -υγρά -πίεση δοχείου διαστολής κλπ θα μπορούσε μια ροή  40-60 λίτρα την ώρα ανά m2 συλλέκτη και μια ΔΤ 10 c στον διαφορικό να βοηθούσε Φαντάζομαι να έχεις τουλάχιστον 4 τμ συλλέκτες με είσοδο έξοδο νερού χιαστί τα αισθητήρια σωστά τοποθετημένα  και σωλήνες παροχής τουλάχιστον φ18 και όχι από τουμποραμα

Σολαρ κιτ έχεις έτοιμο η αυτοκατασκευη του υδραυλικού ?

Απ' όσο ξερω τα γυαλιά είναι 4τμ, χιαστί, σωλήνα Inox τύπου σπιράλ, φ18. Η πίεση του συστήματος στα 2.5bar και υποθέτω δεν έχει διαρροή γτ είναι προσαρμοσμένο εδώ και 3 βδομάδες. Ελπίζω ότι με μια εξαέρωση ίσως να βελτιωθεί. Το Κιτ απ' όσο γνωρίζω γυαλιά, boiler σύστημα κυκλοφορητή και ότι άλλο χρειάζεται ήρθε πακέτο από τον Μαλτέζο.

Επεξ/σία από pados1002
Δημοσ.
7 λεπτά πριν, pados1002 είπε

Απ' όσο ξερω τα γυαλιά είναι 4τμ, χιαστί, σωλήνα Inox τύπου σπιράλ, φ18. Η πίεση του συστήματος στα 2.5bar και υποθέτω δεν έχει διαρροή γτ είναι προσαρμοσμένο εδώ και 3 βδομάδες. Ελπίζω ότι με μια εξαέρωση ίσως να βελτιωθεί. Το Κιτ απ' όσο γνωρίζω γυαλιά, boiler σύστημα κυκλοφορητή και ότι άλλο χρειάζεται ήρθε πακέτο από τον Μαλτέζο.

Μπορεί να σου ήρθαν από τον μαλτέζο όλα μαζί αλλά δεν υπάρχει σαν ένα συγκεκριμένο προϊόν. Τα βεβιασμένης κυκλοφορίας πάντα υπολογίζονται ανά περίπτωση. Αλλο εμβαδόν συλλέκτη ή τύπο κυκλοφορητή θα χρειαστεί ένα σπίτι όπου οι συλλέκτες είναι στην ταράτσα και το boiler είναι σε απόσταση 10 μέτρων, στο λεβητοστάσιο, με υψομετρική διαφορα 4 μέτρα και άλλα πράγματα θα χρειαστούν αν η απόσταση είναι 30 μέτρα (αναφέρομαι στο μήκος της διαδρομής που τρέχει το κλειστό κύκλωμα) και η υψομετρική διαφορά είναι άλλα τόσα. 

Θα σου επαναλάβω (αν θες το ακούς) ότι αν πρότεινε το σύστημα η εταιρία μετά από επίσκεψη, να έρθουν να δουν τι τρέχει (άσχετα αν το έβαλε άλλος τελικά) αφού λογικά θα τους ενδιαφέρει το να μην λειτουργεί ένα σύστημα που πρότειναν (σαν εικόνα της εταιρίας/προϊόντων). Αν το πρότεινε ο υδραυλικός σου δες για 2η γνώμη. Ίσως και από την ίδια την εταιρία (μαμά εταιρία και όχι μεταπωλητή), αν είσαι σε περιοχή που εξυπηρετεί 

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, πάνοσ2 είπε

Ένας μικρότερος ρυθμός παροχής σου εξασφαλίζει μικρότερη κατανάλωση ενέργειας και μικρότερες σωληνώσεις.

Ναι Αλλα να καλύπτει τις ανάγκες σε σύντομο   χρόνο και όχι όλη μέρα Ξέρεις ότι οι επίμαχες απαιτήσεις από ένα τέτοιο σύστημα  είναι οι 3 μήνες Λαμβανομένου υπόψιν ότι 10 με 3 μμ έχουμε την απολαβή της προσπιπτουσας σε σταθερά συστήματα προσανατολισμου πρέπει να πάρουμε όσο το δυνατό συντομότερα τα μέγιστα  

pados1002 αν βρεις το πρόβλημα πες μας Καημό το έχω να πει κάποιος πως αποκατασταθηκε Ακόμα περμενω ένα μέλος από νησί που είχε θέμα από το καλοκαίρι με την πίεση του ΖΝΧ να πει αν βρήκε λύση 

ΥΓ Αν θες βαλε κάποια στιγμή καμιά φωτο με το σύστημα  

image.jpeg.36b2b32d1191f71bd67bff7484c5f1be.jpeg

Επεξ/σία από hp8
Δημοσ.
46 λεπτά πριν, haris_216 είπε

Μπορεί να σου ήρθαν από τον μαλτέζο όλα μαζί αλλά δεν υπάρχει σαν ένα συγκεκριμένο προϊόν. Τα βεβιασμένης κυκλοφορίας πάντα υπολογίζονται ανά περίπτωση. Αλλο εμβαδόν συλλέκτη ή τύπο κυκλοφορητή θα χρειαστεί ένα σπίτι όπου οι συλλέκτες είναι στην ταράτσα και το boiler είναι σε απόσταση 10 μέτρων, στο λεβητοστάσιο, με υψομετρική διαφορα 4 μέτρα και άλλα πράγματα θα χρειαστούν αν η απόσταση είναι 30 μέτρα (αναφέρομαι στο μήκος της διαδρομής που τρέχει το κλειστό κύκλωμα) και η υψομετρική διαφορά είναι άλλα τόσα. 

Θα σου επαναλάβω (αν θες το ακούς) ότι αν πρότεινε το σύστημα η εταιρία μετά από επίσκεψη, να έρθουν να δουν τι τρέχει (άσχετα αν το έβαλε άλλος τελικά) αφού λογικά θα τους ενδιαφέρει το να μην λειτουργεί ένα σύστημα που πρότειναν (σαν εικόνα της εταιρίας/προϊόντων). Αν το πρότεινε ο υδραυλικός σου δες για 2η γνώμη. Ίσως και από την ίδια την εταιρία (μαμά εταιρία και όχι μεταπωλητή), αν είσαι σε περιοχή που εξυπηρετεί 

Αν μια εταιρεία εμπορεύεται συστήματα βεβιασμένης κυκλοφορίας, συνήθως τα έχει διασταλογήσει.

Αν ο μεταπωλητής δεν έκανε κάποια μελέτη, σχετικά με τις ανάγκες του τελικού χρήστη το σφάλμα,

το έκανε μεταπωλητής. Και επιμένω ότι, η εγκατάσταση τέτοιων συστημάτων απαιτεί εξειδικευμένο 

τεχνίτη και όχι σκιτζή. Αν το σύστημα το μελέτησε ο υδραυλικός, το φταίξιμο είναι του τελικού χρήστη.

Δουλειά του υδραυλικού είναι η εγκατάσταση και όχι η μελέτη. Η τελευταία είναι δουλειά μηχανικού.

Αν τα μπλέξαμε ας πληρώσουμε το κόστος.

Δημοσ.

Στην περίπτωση μου ο υδραυλικός ασχολήθηκε αποκλειστικά. Αυτός έκανε και την παραγγελία και την τοποθέτηση. Τώρα τι πληροφορίες ζητήθηκαν από την εταιρεία και αν ζητήθηκαν δεν έχω ιδέα. @hp8 ελπίζω να βρω λύση και να σας πω την κάθε λεπτομέρεια!

Με την πρώτη ευκαιρία θα βάλω μερικές φωτογραφίες μήπως και μπορεί το μάτι σας να καταλάβει κάτι!

Δημοσ.

Καλώς εχόντων των πραγμάτων ακούω ότι αύριο ξεκινάνε οι αιτήσεις για το πρόγραμμα επιδότησης ηλιακών το οποίο, όπως αναφέρεται, θα κρατήσει έως 31/3 (οι αιτήσεις, ΟΧΙ το πρόγραμμα)

Από αυτά που διάβασα θα δοθεί προτεραιότητα στους επιλαχόντες του παλιού προγράμματος και στις αιτήσεις που αφορούν κεντρική Μακεδονία και Ήπειρο (λόγω υψηλών ποσοστών ρύπων σωματιδίων)

Δεν είμαι σίγουρος αν θα αφορά αντικατάσταση παλιού ηλεκτρικού θερμοσίφωνα με ταυτόχρονη ανακύκλωσή του (όπως το παλιό) ή όχι. Βέβαια κάπου διάβασα ότι "δεν υπάρχει προαπαιτούμενο" οπότε σε ελεύθερη μετάφραση ίσως σημαίνει ότι δεν θα ισχύσει κάτι τέτοιο. Προφανώς θα πρέπει να περιμένουμε ενδεχομένως διευκρινίσεις.

Δημοσ.
23 λεπτά πριν, haris_216 είπε

Καλώς εχόντων των πραγμάτων ακούω ότι αύριο ξεκινάνε οι αιτήσεις για το πρόγραμμα επιδότησης ηλιακών το οποίο, όπως αναφέρεται, θα κρατήσει έως 31/3 (οι αιτήσεις, ΟΧΙ το πρόγραμμα)

Από αυτά που διάβασα θα δοθεί προτεραιότητα στους επιλαχόντες του παλιού προγράμματος και στις αιτήσεις που αφορούν κεντρική Μακεδονία και Ήπειρο (λόγω υψηλών ποσοστών ρύπων σωματιδίων)

Δεν είμαι σίγουρος αν θα αφορά αντικατάσταση παλιού ηλεκτρικού θερμοσίφωνα με ταυτόχρονη ανακύκλωσή του (όπως το παλιό) ή όχι. Βέβαια κάπου διάβασα ότι "δεν υπάρχει προαπαιτούμενο" οπότε σε ελεύθερη μετάφραση ίσως σημαίνει ότι δεν θα ισχύσει κάτι τέτοιο. Προφανώς θα πρέπει να περιμένουμε ενδεχομένως διευκρινίσεις.

Επιπρόσθετα, τρέχει από αύριο και το Εξοικονομώ 2025. 

Δημοσ.

Καλησπέρα,

ξέρω ότι μπορεί να είναι γενική ερώτηση και να λείπουν πληροφορίες αλλά θα θέλω να αλλάξω τον ηλιακό μου μέσα από το πρόγραμμα.

οπωσδήποτε θέλω να έχω μέτρηση θερμοκρασίας μέσα στην αντίσταση για το smart home το οποίο θα πρέπει να το ζητήσω έξτρα? από τον εγκαταστάτη? τι φάση? (θα το διαβάζω από ένα sonoff)

θέλω για 3 έως 4 άτομα (να υπολογίσουμε και το πλύσιμο των πιάτων πχ) να μπορεί μέσω όρο να κάνει κάποιος μπάνιο 20-30 λεπτά ανά άτομο.

είμαι μεταξύ 160-200. οκ η λογική λέει ότι όσο μεγαλύτερο τόσο το καλύτερο (κάποιες φορές) αλλά φαντάζομαι ότι θα αργεί περισσότερο να ζεστάνει το νερό στο 200? θα καίει λοιπόν και παραπάνω ρεύμα?

είναι να τοποθετηθεί πάνω ταράτσα / κεραμίδια (με βάση κανονική όχι ξάπλα πάνω στα κεραμίδια) και το σπίτι είναι 3 ορόφους κάτω.

βάση κριτικών κοιτάω Maltezo και Calpak. 

μπορείτε να προτείνετε / κατευθύνετε?

Δημοσ.

Ξέρω είμαι λίγο offtopic αλλά εδώ είστε συγκεντρωμένοι οι περισσότεροι ειδήμονες..

Μου χάλασε ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας, ένας ELCO και πρέπει να τον αλλάξω άμεσα γιατί έχω και μικρό βρέφος και χρειάζεται νερό για το μπάνιο του...

Έχετε να μου προτείνεται καλές εταιρίες για 80άρι ηλεκτρικό με boiler;

Δημοσ.
8 λεπτά πριν, yazidis είπε

Έχετε να μου προτείνεται καλές εταιρίες για 80άρι ηλεκτρικό με boiler;

Εταιρία δεν προτείνω Αλλα θα πρότεινα  διπλής επίστρωσης σμάλτου και θα έλεγα για 100ρι και  ρύθμιση του θερμοστάτη στους  65

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...