Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπέρα στην ομάδα ,  μια ερώτηση για τα χάλκινα μποιλερ ηλιακών , sonnet h sol violaris? ΣΑς ευχαριστώ .

Επεξ/σία από AmiJIm
  • Απαντ. 9,2k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, kleanthis21 είπε

Παίδες καλησπέρα.  Αγόρασα το καλοκαίρι έναν Nobel classic διπλης 160 lt ο οποίος έχει τοποθετηθεί στη ταράτσα 5 όροφο ενώ εγώ είμαι στο 2.  Τις τελευταίες ημέρες που έχει συννεφιά όπως πχ σήμερα περιοχή καλλιθεα αθηνα , δεν έχω αρκετό ζεστό νερό οπότε τον ανάβω. Δεν ξέρω εάν συμβαίνει και σε άλλους,  αλλά αν τον ανάβω μισή ώρα πχ δεν κάνει τπτ απολύτως.  Θέλει πάνω από 1 ώρα να ζεσταθεί ο θερμοσίφωνας.  Είναι λογικό? Μήπως συμφέρει να βάλω κάποιον εσωτερικό μικρό για αυτές τις λίγες μέρες του χρόνου που δεν έχει ήλιο και να ανάβω εκείνον? 

Αστειεύεσαι μάλλον...Ρητορικά ρωτάω.

Σαφώς κάποιο πρόβλημα έχει ο ηλιακός.Ή αν όχι ο ηλιακός κάτι με την καλωδίωση ή την ασφάλεια ίσως;

Αυτό που θέλω να πω είναι ότι ένας 160αρης ηλιακός έπρεπε με το ρεύμα μέσα σε 45 λεπτά ακόμα και αν έξω χιονίζει να έχει γίνει τούρμπο!!

Εγώ μια χρονιά προσπερσι που χιόνιζε άναψα τον ηλιακό και σε μισή ώρα είχα ζεστό νερό γύρω στους 45 βαθμούς ίσως και παραπανω και στα 50 λεπτά είχα 75 βαθμούς ζεστό νερό.

Όλα τα παραπάνω ξεκινώντας από μηδενική βάση δηλ κρύο νερό.

Στα πρώτα είκοσι λεπτά είχα χλιαρό νερό που άνετα έκανα μπάνιο δηλαδή.

Και μιλάμε για 200αρι μποιλερ.

Με τις σημερινές θερμοκρασίες κανονικά στα είκοσι λεπτά με εικοσιπέντε  έπρεπε να είχες ζεστό νερό ίσως γύρω στους 35 βαθμούς.

Επεξ/σία από sonikk
Δημοσ.
10 hours ago, kleanthis21 said:

Παίδες καλησπέρα.  Αγόρασα το καλοκαίρι έναν Nobel classic διπλης 160 lt ο οποίος έχει τοποθετηθεί στη ταράτσα 5 όροφο ενώ εγώ είμαι στο 2.  Τις τελευταίες ημέρες που έχει συννεφιά όπως πχ σήμερα περιοχή καλλιθεα αθηνα , δεν έχω αρκετό ζεστό νερό οπότε τον ανάβω. Δεν ξέρω εάν συμβαίνει και σε άλλους,  αλλά αν τον ανάβω μισή ώρα πχ δεν κάνει τπτ απολύτως.  Θέλει πάνω από 1 ώρα να ζεσταθεί ο θερμοσίφωνας.  Είναι λογικό? Μήπως συμφέρει να βάλω κάποιον εσωτερικό μικρό για αυτές τις λίγες μέρες του χρόνου που δεν έχει ήλιο και να ανάβω εκείνον? 

Θα σου πρότεινα να βάλεις έναν ταχυθερμαντηρα στο μπάνιο ή στο πατάρι αν υπάρχει ηλεκτρική εγκατάσταση. Ακόμη και ένας με μικρή αντίσταση 3-4 KW ανεβάζει την θερμοκρασία ικανοποιητικά για να κάνεις ντουζ. Το νερό του ηλιακού μπορεί να περνάει μέσα από τον ταχυθερμαντηρα και αν χρειάζεται να το ζεστάνει επιπλεον, αυτός θα ανάβει. Θα μειώσεις σημαντικά και την σπατάλη του νερού τις ημέρες που έχει ηλιοφανεια γιατί δεν θα χρειάζεται να περιμένεις μέχρι να κατέβει το νερό από την ταράτσα στο μπάνιο σου.

Δημοσ.
9 ώρες πριν, Give-me-a-hit είπε

δηλαδη του λες να φωναξει ηλεκτρολογο να ανοιξει το βαρελι και να αλλαξει την αντισταση σε καινουργιο ηλιακο? ποσο ρεαλιστικο ειναι αυτο???

ας περιμενει μια ωρα λεω εγω και θα ζεσταθει

Πολύ ρεαλιστικό ΑΝ επιθυμεί κάτι διαφορετικό από τις δυνατότητες που έχει το μηχάνημα όπως παραδίδεται 

Ως προς την αναμονή, κι εγώ μαζί σου. Έχω αντίστοιχα 160αρι και το περιμένω όταν χρειάζεται. Αν κάποιος όμως βιάζεται πρέπει να το προσεγγίσει διαφορετικά. 

Και αν πρόσεξες ήδη του αναφέρω τι θα έπρεπε να προσέξει (καλώδιο, ασφάλεια, εγγύηση) 

• Like 1
Δημοσ.
27 λεπτά πριν, haris_216 είπε

Πολύ ρεαλιστικό ΑΝ επιθυμεί κάτι διαφορετικό από τις δυνατότητες που έχει το μηχάνημα όπως παραδίδεται 

Ως προς την αναμονή, κι εγώ μαζί σου. Έχω αντίστοιχα 160αρι και το περιμένω όταν χρειάζεται. Αν κάποιος όμως βιάζεται πρέπει να το προσεγγίσει διαφορετικά. 

Και αν πρόσεξες ήδη του αναφέρω τι θα έπρεπε να προσέξει (καλώδιο, ασφάλεια, εγγύηση) 

Δέν έχω πρόβλημα να περιμένω. Απλά μου κάνει εντύπώση που χρειάζεται τόση ώρα . Είναι η πρώτη φορά που βάζω ηλιακό και μουφαίνεται ακραίο να πρέπει να περιμένω πχ 1 ώρα για να έχω ζεστό νερό σε ημέρα με συννεφία.  

Δημοσ.
2 ώρες πριν, kleanthis21 είπε

Δέν έχω πρόβλημα να περιμένω. Απλά μου κάνει εντύπώση που χρειάζεται τόση ώρα . Είναι η πρώτη φορά που βάζω ηλιακό και μουφαίνεται ακραίο να πρέπει να περιμένω πχ 1 ώρα για να έχω ζεστό νερό σε ημέρα με συννεφία.  

Το νερό ήταν κρύο η χλιαρό πριν το ανάψεις; Είχε τόσα σύννεφα στην Αθήνα όλη μέρα ώστε δεν το ζέστανε καθόλου; 

Δημοσ.

τα πράγματα είναι απλά και υπολογίσιμα

Power (kWh) = (L * 4,19 kJ/kg·°C ειδική θερμοχωρητικότητα νερού * ΔΤ°C)/3600 kJ/kWh 

Οπότε πχ L = 80 λίτρα νερού για να τα θερμάνουμε από τους 15°C στους 80°C έχουμε μια ΔΤ=65°C

Αρα kWh= (80 * 4,19 * 65)/3600 =6,05kWh.

Οπότε ο θερμοσίφωνας  για τις παραπάνω τιμές με 4kW αντίσταση και απόδοση 90% (λόγο αλάτων κλπ) = 6,05kWh/0,9*4kW =1,68h για να ζεσταθεί 

• Like 4
  • Thanks 1
Δημοσ.
2 λεπτά πριν, hp8 είπε

Power (kWh) = (L * 4,19 kJ/kg·°C ειδική θερμοχωρητικότητα νερού * ΔΤ°C)/3600 kJ/kWh 

Οπότε πχ L = 80 λίτρα νερού για να τα θερμάνουμε από τους 15°C στους 80°C έχουμε μια ΔΤ=65°C

Οπότε ο θερμοσίφωνας  για τις παραπάνω τιμές με 4kW αντίσταση και απόδοση 90% (λόγο αλάτων κλπ) = 6,05kWh/0,9*4kW =1,68h για να ζεσταθεί 

Μπράβο ρε φίλε (φιλικά το "ρε" :))

Δεν έχω το επιστημονικό υπόβαθρο να επιβεβαιώσω/απορρίψω τους υπολογισμούς σου αλλά καταλήγουν σε παρόμοιο αποτέλεσμα με τη δική μου εμπειρία από τον ηλιακό μου αλλά και άλλων μελών της οικογένειας.

Πραγματικά τρελαίνομαι όταν ακούω/διαβάζω για τον "φοβερό" ηλιακό που ζεσταίνει με το ρεύμα στο 20λεπτο. Ειδικά όταν δεν αναφέρουν άλλα τεχνικά στοιχεία όπως πχ τύπο αντίσταση. Προφανώς και μπορεί να γίνει αν έχει καμιά 8άρα ή 11άρα αντίσταση, αλλά δε νομίζω ότι κάποια εταιρία βάζει τέτοιες αντιστάσεις σε ηλιακούς (μόνο σε ταχυθερμοσίφωνες τις συναντάει κανείς)

• Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.

Καλά, αυτό το "σ' ένα τεταρτάκι είναι έτοιμο το νερό" έχει καταντήσει πιο γραφικό κι απ' τον Ευαγγελάτο.

Βέβαια, είναι περισσότερο πολύπλοκο το πράγμα, απ' την άποψη ότι ο κάθε άνθρωπος χρειάζεται διαφορετικό όγκο νερού για το μπάνιο του, αλλά και ότι το ζεστό νερό ανεβαίνει ψηλά στο καζάνι (απ'  όπου και εξάγεται) και δε θερμένεται ομοιόμορφα, οπότε σου δίνει την ψευδαίσθηση ότι έχει ζεσταθεί μεγαλύτερη ποσότητα.

• Like 1
Δημοσ.
33 λεπτά πριν, hp8 είπε

Πάντως οι σύγχρονοι ηλιακοί ακόμα και μέρες με συννεφιά ζεσταίνουν ως ένα βαθμό το νερό, στην Κρήτη που είμαι τουλάχιστον ελάχιστες μέρες δεν έχω νερό ανεκτό. Θεωρώ δηλαδή απίθανο να είναι η θερμοκρασία στους 15 βαθμούς και ούτε χρειάζεται να ανέβει στους 80 βαθμούς, πιο ρεαλιστικό θεωρώ μα είναι κάπου στους 30 πες λίγο κάτω και να πρέπει να ανέβει λίγο πάνω από τους 40 για να κάνεις άνετα μπάνιο.

• Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.
18 ώρες πριν, kleanthis21 είπε

Είναι λογικό και όπως σου γράφουν και άλλοι θέλεις πάνω από μία ώρα για να κάνεις δουλειά. Για εμένα μην μπεις στην διαδικασία να βάλεις και εσωτερικό για 20-30 μέρες τον χρόνο. Ας κάψεις και 7 κιλοβατώρες επί 30 μέρες μας κάνει 210. 210×0,15 = 31,5 ευρω τον χρόνο.  Ένας λόγος που χρειάζεσαι δεύτερη εναλλακτική εκτός από τον ηλιακό είναι αν οι σωλήνες σου είναι εκτεθειμένες και σε ακραία παγωνιά μπορεί να μείνεις κάποιες μέρες χωρίς ζεστό νερό. Το έπαθα εγώ αλλά στην επαρχία όμως. Η Αθήνα σπάνια το αντιμετωπίζει. 

Δημοσ.
31 λεπτά πριν, hp8 είπε

Επιπρόσθετα εντός του Boiler υπάρχει διαστρωμάτωση της θερμοκρασίας του νερού, με το ζεστό να βρίσκεται στο πάνω μέρος και το κρύο στο κάτω. Με απλά λόγια π.χ. 60° θα έχουμε ψηλότερα ενώ από τη μέση και κάτω μπορεί αν είναι έως 25°. Δεν υπάρχει περίπτωση σε μία ώρα καταχείμωνο να έχουμε 60° σε όλο το 160άρι boiler.

Και για τους άπιστους Θωμάδες, δίνω εικόνες για θέρμανση 2 ηλιακών χθες το απόγευμα. Η πρώτη είναι από Αθήνα με εξωτερική 12,5° για 1,5 ώρα αντίσταση (3,8kW) σε 200άρι boiler και η άλλη στο χωριό με εξωτερική 10° για 1 ώρα αντίσταση (4,2kW) σε 150άρι boiler.

Στον 200άρι έχω 5 αισθητήρια ανά 30° (30, 60, 90, 120, 150) και στον 150άρι μόνον 3 (30, 90, 150). Φαίνεται ξεκάθαρα η διαστρωμάτωση της θερμοκρασίας του νερού.

Η θέρμανση του νερού εντός του boiler γίνεται με εντελώς διαφορετικό τρόπο με χρήση αντίστασης έναντι των υγρών του κλειστού κυκλώματος από τον ήλιο.

Boiler1.png

Boiler2.png

• Like 1
Δημοσ.

Καλά εξαρτάται και που μένεις όπως βλέπουμε στο παραπανω γράφημα πολύ σωστα.

Εγώ στο λεκανοπέδιο Αττικής κοντά στον Πειραιά σχετικά που είμαι με ήπιο κλίμα ακόμη και τον χειμώνα σε 45 λεπτά έχω την εντύπωση πως τερματίζει η θερμοκρασία στους 75 βαθμούς που έχω ορίσει τον θερμοστάτη όταν ανάβω την αντίσταση.

Δημοσ.

Όπως το γράφεις. Έχεις την εντύπωση, αλλά δεν είναι η πραγματικότητα. Δεν μπορεί να ξεπεράσεις τους νόμους της φυσικής.

Δε νομίζω να έχεις καταλάβει τι δείχνουν οι μετρήσεις στις εικόνες. Και στις 2 η μεσαία γραμμή είναι η θερμοκρασία του νερού στο σημείο που είναι η αντίσταση. Σε κανένα από αυτά δεν έφθασε καν τους 60 βαθμούς μετά από 1+ ώρα, πολλώ δε μάλλον σε 45 λεπτά ή τους 75 βαθμούς που αναφέρεις. 

Επιπλέον δες την κάτω γραμμή όπου το νερό κυριολεκτικά δεν θερμάνθηκε σχεδόν καθόλου.

• Like 1
  • Thanks 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...