Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Η βασική διαφορά ανάμεσα στον ηλιακό και στο...δορυφορικό πιάτο είναι η απουσία ανάγκης κεντραρίσματος του ηλιακού :P

Στην θεωρία του πράγματος ΝΑΙ η διόρθωση της γωνίας τόσο ως προς τον οριζόντιο όσο και ως προς τον κάθετο άξονα θα είχε θετικά αποτελέσματα. Αν δε αυτή η διόρθωση δεν γινόταν κάθε πχ μήνα αλλά γινόταν καθ' όλη τη διάρκεια της...ημέρας τότε θα είχαμε το βέλτιστο αποτέλεσμα (πχ όπως τα κινούμενα φωτοβολταϊκά).

Στην πράξη όμως οι ανοχές των θερμικών συστημάτων είναι τόσο ευρείες που μια χαρά είναι οι ηλιακοί ακούνητοι, αρκεί να έχουν μπει σωστά εξαρχής. Τουλάχιστον για την χώρα μας (όπως ήδη ειπώθηκε +/- 10 μοίρες είναι μέσα στα μέγιστα αποτελέσματα). Αν κάποιος δε το αναγάγει σε μέσο όρο σε ετήσια βάση τότε τα οφέλη του όποιου περιστασιακού realigment "ξεθωριάζουν"

Επίσης το κόστος της όποιας βάσης και της διαδικασίας επαναρύθμισής της (ανά τακτά διαστήματα) νομίζω υπερκαλύπτει (οικονομικά τουλάχιστον) το όποιο προσβλεπόμενο όφελος. Για δε sun tracking βάσεις δεν  θα το συζητούσα καν (κόστος/συντήρηση) παρά μόνο σαν d-i-y εφαρμογή κάποιου που θα το κάνει απλά επειδή μπορεί και θέλει.

Προσωπικά θα πρότεινα σε όποιον ψάχνεται να "τουρμπίσει" τον ηλιακό του να ξεκινήσει πρώτα από την ίδια την εγκατάστασή του. Υπάρχουν τόσες απώλειες και πτώση θερμοκρασίας από "κακούς" σωλήνες/μονώσεις, από μη βέλτιστη διαδρομή σωληνώσεων, από κακές μπαταρίες, από σκιάσεις από καμινάδες/τοιχία/δορυφορικά πιάτα, κλπ που το όποιο πιθανό (μικρό) όφελος θα εξανεμιζόταν.

Επεξ/σία από haris_216
  • Like 3
  • Thanks 1
  • 2 εβδομάδες αργότερα...
  • Απαντ. 9,2k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Παιδιά καλησπέρα, είναι να βάλω ηλιακό στο πατρικό μου (περιοχή Αθήνα, Καλλιθέα/Ταύρος) προς αντικατάσταση του παλιού (παίζει να είναι 23-24 χρόνια) και θα ήθελα τη γνώμη σας.

Για 150-160lt πάμε, διπλής ενέργειας, αν και ουσιαστικά θα χρησιμοποιηθεί σαν μονής.
Να εξηγήσω, στο διαμέρισμα υπάρχει boiler στο πατάρι του οποίου η αντίσταση ανοίγει από τον πίνακα κι επίσης το νερό του ζεσταίνεται και όταν ανοίγει η θέρμανση. Και φυσικά υπάρχει βάνα που ελέγχει τη ροή είτε να έρχεται το νερό από τον ηλιακό στην ταράτσα, είτε από το boiler στο πατάρι. Οπότε ο υφιστάμενος ηλιακός στην ταράτσα, δεν έχει καν σύνδεση με το ρεύμα.
Υποθέτω δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει αυτό και με τον νέο.

Η αρχική μου σκέψη ήταν να βάλω χάλκινο, με τη λογική να μην πιάνει άλατα, πιο υγιεινό που λένε και ως εκ τούτου να  μην χρειάζεται ιδιαίτερη συντήρηση το δοχείο μέσα, να είναι λίγο πιο ξένοιαστο αυτό το κομμάτι δηλαδή. Ενδεχομένως να είναι και φθηνότερη η συντήρηση;
Κοίταζα προς Sonne κυρίως, αλλά βλέπω το κόστος έχει πιάσει άλλα επίπεδα πρόσφυσης.
https://www.skroutz.gr/s/4869736/Sonne-Phaethon-Iliakos-THermosifonas-160-litron-CHalkos-Diplis-Energeias-me-3-4t-m-Syllekti.html
Δεν είμαι σίγουρος αν αξίζουν σε αυτή την τιμή (~1800€). Συν το όποιο κόστος εγκατάστασης εύκολα πάει στα 2.000€. Είχα στο μυαλό μου ένα κόστος μέχρι 1.500€ περίπου συνολικά.
Ο αντίστοιχος glass μετά, είδα στα ~1050
https://www.skroutz.gr/s/4867352/Sonne-Phaethon-Iliakos-THermosifonas-160-litron-Glass-Diplis-Energeias-me-3-4t-m-Syllekti.html

Επί της ευκαιρίας, πριν μια βδομάδα έκανα συντήρηση στον δικό μου ηλιακό, ρώτησα μια γνώμη και τους υδραυλικούς που ήρθαν.
Γενικά έχουν μια αδυναμία στον Calpak Mark 5, θυμάμαι και παλαιότερα άλλος υδραυλικός που είχα ρωτήσει μου είχε πει πάλι για Calpak, Mark 4 τότε. Να βρεις κοπέλα να μιλάει για σένα, όπως μιλάνε οι υδραυλικοί για τον Calpak. Μιλάνε σα να είναι το dream car τους. Προσωπικά, χωρίς να το έχω ψάξει ιδιαίτερα, μου φαίνεται λίγο υπερτιμημένος/marketing. Παρεμφερές κόστος με τον Sonne glass από πάνω με τη διαφορά πως ο Sonne έχει και 1τ.μ. παραπάνω συλλεκτική επιφάνεια.
https://www.skroutz.gr/s/38816143/Calpak-Mark-5-Iliakos-THermosifonas-160-litron-Glass-Diplis-Energeias-me-2-6t-m-Syllekti.html
Για χάλκινο που τους είπα τη σκέψη μου, μου λένε μη νομίζεις, πιάνουν κι αυτοί άλατα.
Ισχύει αυτό ρε παιδιά; Ή υπερβάλανε/δεν ξέρανε;

Στο μεταξύ σε 2 συντηρήσεις που έχω κάνει, δεν βρήκα κάποιον να καθαρίζει πραγματικά το δοχείο από άλατα. Αυτό που εννοούν καθάρισμα, είναι να βάζουν το χέρι τους και να αφαιρούν λίγο ό,τι μπορέσουν και πιάσουν εκεί κοντά στο άνοιγμα. Μετά τη συντήρηση παραμένει το δοχείο με αρκετά άλατα δηλαδή φαντάζομαι. Πρέπει την επόμενη να είμαι πιο συγκεκριμένος.
Μάλλον ήταν κι ένας από του λόγους που είπα να κοιτάξω τώρα σε χάλκινο, να μην έχω αυτήν την "έννοια".

Κοίταξα λίγο και πιο φτηνούς με τη λογική αν είναι να πάω σε glass, ας κοιτάξω και κάτι πιο οικονομικό
π.χ. κάτι τέτοιο, ενδεικτικά τον βάζω απλά επειδή τον έχω και 6 χρόνια τώρα και μου βγήκε οκ για τα χρήματά του (είναι αυτός που του έκανα τη συντήρηση τώρα). Τότε ήταν και πιο φτηνός βέβαια:P
https://www.skroutz.gr/s/6694381/SOL-Violaris-EnergyPro-Iliakos-THermosifonas-160-litron-Glass-Diplis-Energeias-me-3t-m-Syllekti.html

Τι λέτε ρε παιδιά εσείς;
Η σκέψη μου ήταν προς χάλκινο αρχικά αλλά με το κόστος που βλέπω είναι σα να χάνει το νόημά του λίγο...
Εννοώ, θες να σου κρατήσει, +χωρίς άλατα, πιο υγιεινός κτλ. αλλά τον βάζεις και για να κάνεις οικονομία θεωρητικά...
Γι'αυτό και είχα βάλει ένα όριο περίπου στα 1.500€. Δεν ξέρω αν αξίζει να το ξεπεράσω...

Επεξ/σία από trabakoulas
Δημοσ.
1 ώρα πριν, trabakoulas είπε

είναι να βάλω ηλιακό στο πατρικό μου (περιοχή Αθήνα, Καλλιθέα/Ταύρος) προς αντικατάσταση του παλιού (παίζει να είναι 23-24 χρόνια) και θα ήθελα τη γνώμη σας.

πέραν της ηλικίας του τι πρόβλημα υπάρχει και θες να τον αλλάξεις ?

Δημοσ.
50 minutes ago, hp8 said:

πέραν της ηλικίας του τι πρόβλημα υπάρχει και θες να τον αλλάξεις ?

Έχει σκουριάσει απ'ότι μου λένε και γενικά δεν αποδίδει, δεν ζεσταίνει το νερό (ενώ του έχουν συμπληρώσει υγρά)

Δημοσ.
11 ώρες πριν, trabakoulas είπε

Παιδιά καλησπέρα, είναι να βάλω ηλιακό στο πατρικό μου (περιοχή Αθήνα, Καλλιθέα/Ταύρος) προς αντικατάσταση του παλιού (παίζει να είναι 23-24 χρόνια) και θα ήθελα τη γνώμη σας.

Για 150-160lt πάμε, διπλής ενέργειας, αν και ουσιαστικά θα χρησιμοποιηθεί σαν μονής.
Να εξηγήσω, στο διαμέρισμα υπάρχει boiler στο πατάρι του οποίου η αντίσταση ανοίγει από τον πίνακα κι επίσης το νερό του ζεσταίνεται και όταν ανοίγει η θέρμανση. Και φυσικά υπάρχει βάνα που ελέγχει τη ροή είτε να έρχεται το νερό από τον ηλιακό στην ταράτσα, είτε από το boiler στο πατάρι. Οπότε ο υφιστάμενος ηλιακός στην ταράτσα, δεν έχει καν σύνδεση με το ρεύμα.
Υποθέτω δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει αυτό και με τον νέο.

Η αρχική μου σκέψη ήταν να βάλω χάλκινο, με τη λογική να μην πιάνει άλατα, πιο υγιεινό που λένε και ως εκ τούτου να  μην χρειάζεται ιδιαίτερη συντήρηση το δοχείο μέσα, να είναι λίγο πιο ξένοιαστο αυτό το κομμάτι δηλαδή. Ενδεχομένως να είναι και φθηνότερη η συντήρηση;
Κοίταζα προς Sonne κυρίως, αλλά βλέπω το κόστος έχει πιάσει άλλα επίπεδα πρόσφυσης.
https://www.skroutz.gr/s/4869736/Sonne-Phaethon-Iliakos-THermosifonas-160-litron-CHalkos-Diplis-Energeias-me-3-4t-m-Syllekti.html
Δεν είμαι σίγουρος αν αξίζουν σε αυτή την τιμή (~1800€). Συν το όποιο κόστος εγκατάστασης εύκολα πάει στα 2.000€. Είχα στο μυαλό μου ένα κόστος μέχρι 1.500€ περίπου συνολικά.
Ο αντίστοιχος glass μετά, είδα στα ~1050
https://www.skroutz.gr/s/4867352/Sonne-Phaethon-Iliakos-THermosifonas-160-litron-Glass-Diplis-Energeias-me-3-4t-m-Syllekti.html

Επί της ευκαιρίας, πριν μια βδομάδα έκανα συντήρηση στον δικό μου ηλιακό, ρώτησα μια γνώμη και τους υδραυλικούς που ήρθαν.
Γενικά έχουν μια αδυναμία στον Calpak Mark 5, θυμάμαι και παλαιότερα άλλος υδραυλικός που είχα ρωτήσει μου είχε πει πάλι για Calpak, Mark 4 τότε. Να βρεις κοπέλα να μιλάει για σένα, όπως μιλάνε οι υδραυλικοί για τον Calpak. Μιλάνε σα να είναι το dream car τους. Προσωπικά, χωρίς να το έχω ψάξει ιδιαίτερα, μου φαίνεται λίγο υπερτιμημένος/marketing. Παρεμφερές κόστος με τον Sonne glass από πάνω με τη διαφορά πως ο Sonne έχει και 1τ.μ. παραπάνω συλλεκτική επιφάνεια.
https://www.skroutz.gr/s/38816143/Calpak-Mark-5-Iliakos-THermosifonas-160-litron-Glass-Diplis-Energeias-me-2-6t-m-Syllekti.html
Για χάλκινο που τους είπα τη σκέψη μου, μου λένε μη νομίζεις, πιάνουν κι αυτοί άλατα.
Ισχύει αυτό ρε παιδιά; Ή υπερβάλανε/δεν ξέρανε;

Στο μεταξύ σε 2 συντηρήσεις που έχω κάνει, δεν βρήκα κάποιον να καθαρίζει πραγματικά το δοχείο από άλατα. Αυτό που εννοούν καθάρισμα, είναι να βάζουν το χέρι τους και να αφαιρούν λίγο ό,τι μπορέσουν και πιάσουν εκεί κοντά στο άνοιγμα. Μετά τη συντήρηση παραμένει το δοχείο με αρκετά άλατα δηλαδή φαντάζομαι. Πρέπει την επόμενη να είμαι πιο συγκεκριμένος.
Μάλλον ήταν κι ένας από του λόγους που είπα να κοιτάξω τώρα σε χάλκινο, να μην έχω αυτήν την "έννοια".

Κοίταξα λίγο και πιο φτηνούς με τη λογική αν είναι να πάω σε glass, ας κοιτάξω και κάτι πιο οικονομικό
π.χ. κάτι τέτοιο, ενδεικτικά τον βάζω απλά επειδή τον έχω και 6 χρόνια τώρα και μου βγήκε οκ για τα χρήματά του (είναι αυτός που του έκανα τη συντήρηση τώρα). Τότε ήταν και πιο φτηνός βέβαια:P
https://www.skroutz.gr/s/6694381/SOL-Violaris-EnergyPro-Iliakos-THermosifonas-160-litron-Glass-Diplis-Energeias-me-3t-m-Syllekti.html

Τι λέτε ρε παιδιά εσείς;
Η σκέψη μου ήταν προς χάλκινο αρχικά αλλά με το κόστος που βλέπω είναι σα να χάνει το νόημά του λίγο...
Εννοώ, θες να σου κρατήσει, +χωρίς άλατα, πιο υγιεινός κτλ. αλλά τον βάζεις και για να κάνεις οικονομία θεωρητικά...
Γι'αυτό και είχα βάλει ένα όριο περίπου στα 1.500€. Δεν ξέρω αν αξίζει να το ξεπεράσω...

Λίγο σας κράτησε ο ηλιακός.

• Thanks 1
Δημοσ.
4 ώρες πριν, πάνοσ2 είπε

Γιατί δεν κρατάει τους παλιούς  συλλέκτες που είναι σχετικα καινούριοι δηλ έξι ετών όπως λεει και να βάλει μόνο ένα καλό μποιλερ;Πχ ανοξείδωτο; 

Σάπισε στα έξι χρόνια....Απαράδεκτο.Εγω θα έπαιρνα την εταιρία τηλέφωνο να παραπονεθω.

Δημοσ.
5 hours ago, πάνοσ2 said:

Παίδες κάπου μπορεί να έγινε μια παρανόηση. Μπορεί εγώ να σας μπέρδεψα. Ο ηλιακός στο πατρικό μου, που "χάλασε" και είναι προς αντικατάσταση, είναι 23-24 ετών. Έχουν πρόβλημα/σκουριάσει οι συλλέκτες, από αυτά που καταλαβαίνω, αλλά θεωρώ πως δεν έχει νόημα να μην αλλάξει και το δοχείο, το οποίο δεν έχει ανοιχτεί ποτέ όλα αυτά τα χρόνια για κάποια συντήρηση.

Το θέμα είναι που αξίζει να πάμε τώρα.

6 ετών είναι ο ηλιακός στο δικό μου διαμέρισμα ο οποίος είναι οκ μέχρι στιγμής και του έκανα τη δεύτερη συντήρηση τώρα.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
26 minutes ago, trabakoulas said:

Παίδες κάπου μπορεί να έγινε μια παρανόηση. Μπορεί εγώ να σας μπέρδεψα. Ο ηλιακός στο πατρικό μου, που "χάλασε" και είναι προς αντικατάσταση, είναι 23-24 ετών. Έχουν πρόβλημα/σκουριάσει οι συλλέκτες, από αυτά που καταλαβαίνω, αλλά θεωρώ πως δεν έχει νόημα να μην αλλάξει και το δοχείο, το οποίο δεν έχει ανοιχτεί ποτέ όλα αυτά τα χρόνια για κάποια συντήρηση.

6 ετών είναι ο ηλιακός στο δικό μου διαμέρισμα ο οποίος είναι οκ μέχρι στιγμής και του έκανα τη δεύτερη συντήρηση τώρα.

Δεν θα πετύχεις την ποιότητα των υλικών του παλιού ηλιακού ακόμα και στις ακριβές μάρκες. Βάλε έναν αξιοπρεπή με γύρω στα 800 ευρώ, δώσε χρήματα και για σωστά υλικά εγκατάστασης (κανονικό ασφαλιστικό solar π.χ, δοχείο διαστολής κλειστού κυκλώματος χάλκινο, σωληνώσεις με καλή μόνωση ανθεκτική στον ήλιο κλπ) και θα είσαι εντάξει. Αν φροντίζεις να σκεπάζεις και τους συλλέκτες το καλοκαίρι όταν δεν χρησιμοποιείται ο ηλιακός και κάνεις τακτικά service (με ευσυνειδητο τεχνικό) θα είσαι μιά χαρά για 15 χρόνια τουλάχιστον, εκτός αν πέσεις σε κακό κομμάτι ή σε κακό κατασκευαστή.

Έβαλα πρόσφατα (διετία) δύο ηλιακούς glass από την warmesol και τους βλέπω εντάξει σε όλα μέχρι στιγμής αλλά ψάξε και πάρε γνώμες και κυρίως βρες καλό τεχνικό.

Επεξ/σία από BigBlack
  • Like 1
Δημοσ.

Κοντευουμε μια βδομαδα με συννεφια, ηλιος ουτε για 1 ωρα τη μερα, πλεον μονο εντελως κρυο νερο...

και οι συννεφιες συνεχιζονται για αρκετες επομενες ημερες μαλλον...

Με 1-2 ωρες ηλιο, καπως θα την παλευαμε.

:(

Δημοσ.
22 ώρες πριν, trabakoulas είπε

Εγω αν δεν ειχα ηλιακο θα κοιταζα αυτους

https://www.artavil.gr/product-category/hliakoi-thermosifones/hliakoi-thermosifones-160-litra/

https://hliakoi-thermosifones.com/hliakoi-thermisofones/

Με τα χρηματα που θα εδινα για εναν επωνυμο 160/2.5τμ θα εβαζα εναν οικονομικο 200/3τμ + καλο ασφαλιστικο solar 8bar, δοχειο στο κλειστο.

Αποτελεσμα καλυτερη αποδοση,αξιοπιστια.. και με λιγοτερα χρηματα!

• Like 2
Δημοσ.

Παίδες καλησπέρα.  Αγόρασα το καλοκαίρι έναν Nobel classic διπλης 160 lt ο οποίος έχει τοποθετηθεί στη ταράτσα 5 όροφο ενώ εγώ είμαι στο 2.  Τις τελευταίες ημέρες που έχει συννεφιά όπως πχ σήμερα περιοχή καλλιθεα αθηνα , δεν έχω αρκετό ζεστό νερό οπότε τον ανάβω. Δεν ξέρω εάν συμβαίνει και σε άλλους,  αλλά αν τον ανάβω μισή ώρα πχ δεν κάνει τπτ απολύτως.  Θέλει πάνω από 1 ώρα να ζεσταθεί ο θερμοσίφωνας.  Είναι λογικό? Μήπως συμφέρει να βάλω κάποιον εσωτερικό μικρό για αυτές τις λίγες μέρες του χρόνου που δεν έχει ήλιο και να ανάβω εκείνον? 

Δημοσ.
1 ώρα πριν, kleanthis21 είπε

Παίδες καλησπέρα.  Αγόρασα το καλοκαίρι έναν Nobel classic διπλης 160 lt ο οποίος έχει τοποθετηθεί στη ταράτσα 5 όροφο ενώ εγώ είμαι στο 2.  Τις τελευταίες ημέρες που έχει συννεφιά όπως πχ σήμερα περιοχή καλλιθεα αθηνα , δεν έχω αρκετό ζεστό νερό οπότε τον ανάβω. Δεν ξέρω εάν συμβαίνει και σε άλλους,  αλλά αν τον ανάβω μισή ώρα πχ δεν κάνει τπτ απολύτως.  Θέλει πάνω από 1 ώρα να ζεσταθεί ο θερμοσίφωνας.  Είναι λογικό? Μήπως συμφέρει να βάλω κάποιον εσωτερικό μικρό για αυτές τις λίγες μέρες του χρόνου που δεν έχει ήλιο και να ανάβω εκείνον? 

Είναι απολύτως λογικός ο χρόνος όταν μέσα στον θερμοσίφωνα έχει τελείως κρύο νερό (θερμοκρασία δικτύου) 

Οι συνήθεις αντιστάσεις που χρησιμοποιούνται στην αγορά είναι 3,5-4 kW και κατά συνέπεια η 1+ ώρα είναι αναμενόμενη. Προφανώς και μπορείς να βάλεις πιο "μεγάλη" αντίσταση (περισσότερα kW) για να φτάνεις στο επιθυμητό αποτέλεσμα πιο γρήγορα αλλά θα πρέπει πρώτα να τσεκάρεις αν το καλώδιο/ασφάλεια την "σηκώνουν". Επίσης, αφού είναι νέα αγορά ηλιακού, να δεις τους όρους της εγγύησης, μήπως κάτι τέτοιο την ακυρώνει. 

Εναλλακτικά πας στη λύση που σκέφτηκες, με μικρό ηλεκτρικό θερμοσίφωνα στο σπίτι και τριοδη βάνα για να μπορείς να επιλέξεις από που θα τραβήξεις νερό (ηλιακό ή ηλεκτρικό) ανάλογα τον καιρό 

• Like 2
Δημοσ.
1 hour ago, kleanthis21 said:

Για να πάει όλο το καζάνι των 160 λίτρων από τους 20 ας πούμε βαθμούς στους 60 θέλει να έχεις αντίσταση 7,5Kw που να καίει επί μία ώρα. Εσύ τί αντίσταση έχεις στο καζάνι; 3,5Kw; Μεγαλύτερη; Δες πόσο είναι η αντίστασή σου και κάνε υπολογισμούς.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
5 λεπτά πριν, haris_216 είπε

Είναι απολύτως λογικός ο χρόνος όταν μέσα στον θερμοσίφωνα έχει τελείως κρύο νερό (θερμοκρασία δικτύου) 

Οι συνήθεις αντιστάσεις που χρησιμοποιούνται στην αγορά είναι 3,5-4 kW και κατά συνέπεια η 1+ ώρα είναι αναμενόμενη. Προφανώς και μπορείς να βάλεις πιο "μεγάλη" αντίσταση (περισσότερα kW) για να φτάνεις στο επιθυμητό αποτέλεσμα πιο γρήγορα αλλά θα πρέπει πρώτα να τσεκάρεις αν το καλώδιο/ασφάλεια την "σηκώνουν". Επίσης, αφού είναι νέα αγορά ηλιακού, να δεις τους όρους της εγγύησης, μήπως κάτι τέτοιο την ακυρώνει. 

Εναλλακτικά πας στη λύση που σκέφτηκες, με μικρό ηλεκτρικό θερμοσίφωνα στο σπίτι και τριοδη βάνα για να μπορείς να επιλέξεις από που θα τραβήξεις νερό (ηλιακό ή ηλεκτρικό) ανάλογα τον καιρό 

δηλαδη του λες να φωναξει ηλεκτρολογο να ανοιξει το βαρελι και να αλλαξει την αντισταση σε καινουργιο ηλιακο? ποσο ρεαλιστικο ειναι αυτο???

ας περιμενει μια ωρα λεω εγω και θα ζεσταθει

Επεξ/σία από Give-me-a-hit

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...