Προς το περιεχόμενο

Ηλιακοί θερμοσίφωνες

billdanos

Προτεινόμενες αναρτήσεις

5 λεπτά πριν, chios είπε

Φίλε γιατί τα μπερδεύεις, εγώ τα έχω όλα στον ηλιακό τριπλής 160λ ούτε τριοδες ούτε τετραοδες, ρεύμα δεν έχει χρειαστεί να ανάψω ακόμα, και να χειριστεί σε ένα τέταρτο έχει άφθονο ζεστό νερό, το νερό στον ηλιακό πότε δεν παγώνει είτε ο ήλιος είτε το τζάκι πάντα έχει ζεστό νερό.

Έχω ηλιακό διπλής λειτουργίας (ήλιος-χωρίς να έχω συνδέσει το ρεύμα), δεν έχω τριπλής (με σερπατίνα). Δεν συμφέρει να αλλάξω το μπόιλερ του ηλιακού (κόστος πάνω από 400,00€). Έως τώρα, το χειμώνα (εδώ είναι Γιάννενα, βροχές και ομίχλες κάθε μέρα), χρησιμοποιώ τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα 80 λίτρων με χρήση τρίοδης βάνας.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 9k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

51 λεπτά πριν, tarantules είπε

Ο λόγος για το παραπάνω σκεπτικό ποιος είναι ;

Ο λόγος είναι ότι ο εναλλάκτης (το σπιράλ) συνήθως αναπτύσσεται ανάμεσα στους δύο σωλήνες εισόδου-εξόδου που βλέπουμε (φωτό). Άρα όταν η απόσταση είναι μεγαλύτερη ανάμεσα στους σωλήνες, οι σπείρες θα αναπτυχθούν σε μεγαλύτερο μήκος και άρα το τελικό εμβαδόν επιφανείας θα είναι μεγαλύτερο.

Προφανώς μαμουνιές μπορούν να γίνουν (και γίνονται) αλλά μια που μιλάμε για επιλογή κλειστού "κουτιού" (δεν βλέπουμε τι έχει μέσα) το ανέφερα σαν ένα απλό εξωτερικό τρόπο σύγκρισης ανάμεσα σε παρεμφερή μοντέλα.

Apollon_Boiler_Half-Cut-3.jpg

2 minutes ago, haris_216 said:

Ο λόγος είναι ότι ο εναλλάκτης (το σπιράλ) συνήθως αναπτύσσεται ανάμεσα στους δύο σωλήνες εισόδου-εξόδου που βλέπουμε (φωτό). Άρα όταν η απόσταση είναι μεγαλύτερη ανάμεσα στους σωλήνες, οι σπείρες θα αναπτυχθούν σε μεγαλύτερο μήκος και άρα το τελικό εμβαδόν επιφανείας θα είναι μεγαλύτερο.

Προφανώς μαμουνιές μπορούν να γίνουν (και γίνονται) αλλά μια που μιλάμε για επιλογή κλειστού "κουτιού" (δεν βλέπουμε τι έχει μέσα) το ανέφερα σαν ένα απλό εξωτερικό τρόπο σύγκρισης ανάμεσα σε παρεμφερή μοντέλα.

Το δικό μου μπόϊλερ (20ετίας+) είναι τριπλής από τη μάνα του και ο ενναλάκτης είναι από την ίδια πλευρά που είναι και η ηλεκτρική αντίσταση , συν οτι η απόσταση μεταξύ των σωλήνων είναι πολύ κοντά η μια με την άλλη και μέσα δεν είναι το σπιράλ όπως στη φωτογραφία που παρέθεσες αλλά ένα μακρυνάρι.Βέβαια τότε μπορεί έτσι να τα έφτοιαχναν και τώρα να τα βελτιώσανε.

2 λεπτά πριν, tarantules είπε

Το δικό μου μπόϊλερ (20ετίας+) είναι τριπλής από τη μάνα του και ο ενναλάκτης είναι από την ίδια πλευρά που είναι και η ηλεκτρική αντίσταση , συν οτι η απόσταση μεταξύ των σωλήνων είναι πολύ κοντά η μια με την άλλη και μέσα δεν είναι το σπιράλ όπως στη φωτογραφία που παρέθεσες αλλά ένα μακρυνάρι.Βέβαια τότε μπορεί έτσι να τα έφτοιαχναν και τώρα να τα βελτιώσανε.

Αν είναι φ15 οι σωλήνες σου και είναι πάνω στην αντίσταση (δηλαδή όταν βγάζεις την αντίσταση βγαίνουν και αυτοί) τότε είναι το "κλασσικό" σενάριο της εύκολης (αλλά λιγότερο αποδοτικής) μετατροπής ενός boiler διπλής σε τριπλής.

Πιθανόν να υπάρχουν και άλλα σενάρια που δεν γνωρίζω

1 minute ago, haris_216 said:

Αν είναι φ15 οι σωλήνες σου και είναι πάνω στην αντίσταση (δηλαδή όταν βγάζεις την αντίσταση βγαίνουν και αυτοί) τότε είναι το "κλασσικό" σενάριο της εύκολης (αλλά λιγότερο αποδοτικής) μετατροπής ενός boiler διπλής σε τριπλής.

Πιθανόν να υπάρχουν και άλλα σενάρια που δεν γνωρίζω

Ναι βγαίνει ο εναλλάκτης μαζί με την αντίσταση.Απόσο θυμάμαι ο εναλλάκτης έχει ένα σχήμα σαν Λ , δηλαδή μπαίνουν παράλληλα οι 2 σωλήνες μέσα στο μπόϊλερ και κάπου στη μέση ή και παραπάνω της διαδρομής του μπόϊλερ τσακίζουν προς τα πάνω και γυρνάνε πάλι πίσω.Δεν είναι η κλασική σερπαντίνα δηλαδή.

Από Απρίλη και μετά θα το πετάξω και θα πάρω νέο μπόϊλερ γιατί έχω πρόβλημα με τη ροή του ζεστού.Το βγάζει με πολύ χαμηλή πίεση.Συν οτι από κάτω στις εισόδους εξόδους έχουν αρχίσει τα σαπίσματα και κάποια στιγμή θα το πει το ποίημα.

1 λεπτό πριν, tarantules είπε

Ναι βγαίνει ο εναλλάκτης μαζί με την αντίσταση.Απόσο θυμάμαι ο εναλλάκτης έχει ένα σχήμα σαν Λ , δηλαδή μπαίνουν παράλληλα οι 2 σωλήνες μέσα στο μπόϊλερ και κάπου στη μέση ή και παραπάνω της διαδρομής του μπόϊλερ τσακίζουν προς τα πάνω και γυρνάνε πάλι πίσω.Δεν είναι η κλασική σερπαντίνα δηλαδή.

Από Απρίλη και μετά θα το πετάξω και θα πάρω νέο μπόϊλερ γιατί έχω πρόβλημα με τη ροή του ζεστού.Το βγάζει με πολύ χαμηλή πίεση.Συν οτι από κάτω στις εισόδους εξόδους έχουν αρχίσει τα σαπίσματα και κάποια στιγμή θα το πει το ποίημα.

Λογικά κάτι όπως της φωτό έχεις, το οποίο όπως είπα είναι το "κλασσικό" σενάριο.

--.jpg.e49786434d3de90519c2ee91b3ef9b08.jpg

Αναφορικά με την αλλαγή του boiler για τα σαπίσματα οκ. Για θέμα ροής όμως ψάξου καθώς γενικά ο ηλιακός δεν έχει τρόπο να μειώνει τη ροή του νερού (αν εξαιρέσουμε το σενάριο να έχει χωθεί κάπου στον σωλήνα εξόδου κάνα πλακίδιο από άλατα).

Γενικότερα μιλώντας αν έχεις απόσταση από την ταράτσα (πχ είσαι στον 2ο όροφο 7όροφης πολυκατοικίας) είναι αναμενόμενο να έχεις διαφορετική πίεση ανάμεσα σε ζεστό και κρύο καθώς όσο ανεβαίνουμε στους ορόφους πέφτει η πίεση. Και στο ζεστό θα έχεις την πίεση/ροή που θα είχες αν ζούσες στην...ταράτσα

2 minutes ago, haris_216 said:

Αναφορικά με την αλλαγή του boiler για τα σαπίσματα οκ. Για θέμα ροής όμως ψάξου καθώς γενικά ο ηλιακός δεν έχει τρόπο να μειώνει τη ροή του νερού (αν εξαιρέσουμε το σενάριο να έχει χωθεί κάπου στον σωλήνα εξόδου κάνα πλακίδιο από άλατα).

Γενικότερα μιλώντας αν έχεις απόσταση από την ταράτσα (πχ είσαι στον 2ο όροφο 7όροφης πολυκατοικίας) είναι αναμενόμενο να έχεις διαφορετική πίεση ανάμεσα σε ζεστό και κρύο καθώς όσο ανεβαίνουμε στους ορόφους πέφτει η πίεση. Και στο ζεστό θα έχεις την πίεση/ροή που θα είχες αν ζούσες στην...ταράτσα

Ναι αυτό της φωτογραφίας είναι.

Όσον αφορά τη ροή , πιστεύω δεν είναι θέμα απόστασης.Διόροφο κτήριο είναι αλλά εκτός από αυτό , πριν 2 χρόνια που το ανοίξαμε για να καθαρίσουμε τα άλατα με τον υδραυλικό , πάλι έπεφτε το ζεστό με πολύ χαμηλή ροή από την έξοδο του ζεστού κάτω από το μπόϊλερ και ας το είχε καθαρίσει από τα άλατα.

Πριν ένα μήνα αλλάξαμε μπόϊλερ στον ηλιακό του αδερφού (ισόγειο εγώ , 1ος αυτός) που είναι δίπλα με τον δικό μου και εκτός του ότι ζεσταίνει πολύ περισσότερο από το δικό μου , έχει και πολύ μεγάλη ροή.Τα πάνελ και των δυο μας είναι 20ετίας και βάλε.Ούτε καν επιλεκτικά.Το δικό μου έδειχνε θερμοκρασία 24 βαθμούς και ταυτόχρονα του αδερφού ήταν στους 46-48.Και τα 2 μπόϊλερ 160άρια.Και το βρίσκω και λογικό γιατί η μόνωση μετά από τόσα χρόνια πρέπει να μην κρατάει πλέον στο δικό μου.

7 ώρες πριν, apostolossmi είπε

Απο ποτέ έχεις να τα αλλάξεις; μήπως συμπληρωνες σκέτο αντιπηκτικο και "βαρυναν" τα υγρά; πιάσε και άλλαξε τα και ξεπλυνε και το κλειστό κύκλωμα 

Δεν είμαι σίγουρος, γιατί είναι του γείτονα ο ηλιακός. Ίσως να έχει πιάσει μούργα και να έχει βουλώσει, ειδικά εάν μόνο συμπλήρωνε και δεν τα έχει αλλάξει ποτέ. Θα τον βάλω να τα αλλάξει άμεσα μήπως διορθωθεί και επανέρχομαι. Ευχαριστώ.

Στις 5/12/2023 στις 12:26 ΠΜ, pierotos είπε

Καλησπέρα! Ήρθε η ώρα να αγοράσω ηλιακό μιας και πάω σε καινούργιο σπίτι. Θα είναι διπλής ενέργειας, στα 160lt και κοιτάω με όσο το δυνατόν περισσότερα τετραγωνικά >2,5-2,7 συλλεκτικής επιφάνειας. Το θέμα είναι ότι έχω διαβάσει διάφορες κριτικές για Maltezo, Nobel και Calpak που πολλές φορές είναι απογοητευτικές για το όνομα τους. Από την άλλη στο skroutz πολλές καλές κριτικές έχει ένας άλλος Ελληνικός, ο MasterSol με πολυ καλη τιμή μάλιστα αλλά είναι αξιόπιστος; Ακούω απόψεις. Ευχαριστώ!

Μπορεί κάποιος βάση εμπειρίας και γνώσεων να προτείνει κάποιον ηλιακό;

8 ώρες πριν, pierotos είπε

Μπορεί κάποιος βάση εμπειρίας και γνώσεων να προτείνει κάποιον ηλιακό διπλής ενέργειας, στα 160lt 

Ποιον ηλιακό θα πάρεις και από τι υλικό κατασκευής θα είναι το μποιλερ το αποφασίζεις μόνο σου Τώρα θα μπορούσες να δεις αν έχει τα βασικά  

Πιστοποίηση Keymark & απόδοσης, Επιλεκτικό συλλέκτη με μονοκόμματο κάσωμα, γύρω στα  2,5 m² συ, γυαλί ασφαλείας υψηλής διαπερατότητας, εξαερισμό, όχι εξειδικευμένα  υλικά συντήρησης, Τοποθέτηση με σωστό προσανατολισμο χωρίς σκίαση, τέλος κάνεις και μια ευχή ότι για 10 χρόνια δεν θα βγάλει προβλήματα  μιας και κάποια υλικά δεν φαίνονται πχ μόνωση , υλικό επίστρωσης 

• Like 1
  • Thanks 1

Καλησπέρα, 

στον ηλιακό έχω βάλει Θερμοστατική Βαλβίδα Ανάμιξης, ώστε να φέρνει νερό Max 65C,

αναρωτιέμαι τι θα συμβεί αν στην  στην Βαλβίδα στην είσοδο του κρύου νερού βάλω  πιο ζεστό νερό απ' ότι έχει ο ηλιακός, θα μου φέρει στο σπίτι το πιο ζεστό νερό ή θα μειώσει την ροή του  πιο ζεστού νερού και θα τείνει να φέρνει το νερό του ηλιακού που θα είναι πιο κρύο. 

Ο λόγος να το κάνω αυτό είναι ότι θέλω να συνδέσω παράλληλα με τον ηλιακό ενα μποιλερ (που το έχω και κάθεται) το οποίο ζεσταίνεται γρηγορότερα από τον λέβητά μου, θέλω να τον χρησιμοποιώ το χειμώνα που ο ηλιακός δεν έχει μεγάλες θερμοκρασίες, το καλοκαίρι το μποιλερ δεν θα ζεσταίνεται οπότε  η θερμοστατική θα συνεχίσει να κάνει την "κανονική" δουλειά της. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
43 λεπτά πριν, shack είπε

Ο λόγος να το κάνω αυτό είναι ότι θέλω να συνδέσω παράλληλα με τον ηλιακό ενα μποιλερ

περιγράφει αυτό που θέλεις  να κάνεις Αλλά θα μπορούσε να μπουν και 2 σε σειριά Ενδεχομένως θα χρειαστούν να μπουν  και ανεπίστροφες   

Επεξ/σία από hp8

Καλησπέρα σε όλη την ομάδα,

Τελικά εχθές ήρθε ο νέος ηλιακός και ήμουν πολύ τυχερός σε 1η φάση καθώς τον έλαβα στις 12 μέρες περίπου, ενώ με είχαν ενημερώσει ότι θα χρειασθούν πάνω από 20 μέρες. Ευτυχώς οι άνθρωποι το είχαν βάλει σε 1η προτεραιότητα, καθώς υπήρχε το πρόβλημα με την χρήση του σπασμένου boiler και ήμουν συνέχεια με το άγχος μην μείνω από νερό χειμωνιάτικα.

Όπως θα δείτε και στις εικόνες, το μαύρο που φαίνεται στο έδαφος είναι κυρίως από την απεγκατάσταση του παλαιού. Είναι απίστευτο τι έβγαλε. Τα παιδιά που τον τοποθέτησαν με ενημέρωσαν ότι θα δω τεράστια διαφορά και δεν θα έχω πρόβλημα για πάρα πολλά χρόνια. Το service θα πρέπει να γίνεται σε 4ετή βάση. Επίσης να σκεπάζω τον ένα συλλέκτη από Μαϊο μέχρι Σεπτέμβριο και όλους όταν λείπουμε για διακοπές.

Τέλος την σωστή λειτουργία του θα την δω μόνο όταν θα υπάρξει πλήρης ηλιοφάνεια για να λειτουργήσει το κλειστό κύκλωμα κανονικά, άρα θα πρέπει να κάνω υπομονή λίγες μέρες. Εχθές ανοίξαμε 1 ώρα θερμοσίφωνα και μας έφθασε 3 άτομα οριακά (μιλάμε για 200λιτρα), αλλά μου είπαν ήταν φυσιολογικά καθώς δεν είχε καθόλου ζεστό νερό, έγινε πρώτη φορά χρήση και δεν έχει λειτουργήσει ακόμα το κλειστό κύκλωμα που σας έγραψα και πρίν.

Μακάρι να πάνε όλα καλά και επιτέλους να κάνουμε πραγματική χρήση ηλιακού. Ελπίζω τ΄λεος να έκανα καλή επιλογή, καθώς ήταν αρκετά χρήματα, αλλά τόσο οι απόψεις γνωστών και ειδικών όσο και η ταλαιπω΄ρια που είχα υποστεί τόσα χρόνια με τον παλαιό (siemens) με οδήγησαν σε αυτή την λύση.

Καλές γιορτές σε όλους....

Spoiler

_Viber_2023-12-08_14-10-55-918.jpg.7d9ce652745a990de7fb3931585cc7f5.jpg_Viber_2023-12-08_14-10-56-069.jpg.19b81831ac3a025b891b1441abe91997.jpg_Viber_2023-12-08_14-10-56-010.jpg.098bc8df0e39597ba77d646a4980f388.jpg_Viber_2023-12-08_14-10-56-567.jpg.83053fca8215fc1b56ae275d10adc1c2.jpg_Viber_2023-12-08_14-10-57-927.jpg.b6c17f62a2bf3f03a2ca72ef4f6d68d0.jpg_Viber_2023-12-08_14-10-58-013.jpg.25c96e1a28a3aeee59ea751837e78aec.jpg

• Like 3

Στις 7/12/2023 στις 8:04 ΠΜ, hp8 είπε

Ποιον ηλιακό θα πάρεις και από τι υλικό κατασκευής θα είναι το μποιλερ το αποφασίζεις μόνο σου Τώρα θα μπορούσες να δεις αν έχει τα βασικά  

Πιστοποίηση Keymark & απόδοσης, Επιλεκτικό συλλέκτη με μονοκόμματο κάσωμα, γύρω στα  2,5 m² συ, γυαλί ασφαλείας υψηλής διαπερατότητας, εξαερισμό, όχι εξειδικευμένα  υλικά συντήρησης, Τοποθέτηση με σωστό προσανατολισμο χωρίς σκίαση, τέλος κάνεις και μια ευχή ότι για 10 χρόνια δεν θα βγάλει προβλήματα  μιας και κάποια υλικά δεν φαίνονται πχ μόνωση , υλικό επίστρωσης 

Γεια χαρά,

Αυτό με το μονοκόμματο κασωμα πολύ της μόδας έγινε τελευταία ενώ ακόμη και κορυφαίες πασίγνωστες εταιρείες ηλιακών βάζουν τους κλασικούς συλλέκτες.Δεν ξέρω κατά πόσο ωφελεί μιας και η απόδοση τους είναι ίδια.

Για τους εξαερισμους στους συλλέκτες σε τι ωφελεί;Σε συγκράτηση υγρασίας και υδρατμών;Στους δικούς μου συλλέκτες ουδέποτε είδα υγρασία στα 15 χρόνια χρήσης και δεν έχει εξαεριστικα.

Σίγουρα το κατι επιπλεον μπορεί να βελτιώνει τον χρόνο ζωής ενός ηλιακού αλλά στην απόδοση δεν βλέπω κάποια διαφορά στα δύο παραπάνω.

Καλές γιορτές να έχεις.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...