Προς το περιεχόμενο

Ηλιακοί θερμοσίφωνες

billdanos

Προτεινόμενες αναρτήσεις

4 ώρες πριν, sargyrop81 είπε

Λογικά, αν υποθέσουμε θερμογόνο δύναμη του πετρελαίου 10kwh/lt, βαθμό απόδοσης 90% και τιμή 1.3€/λτ, τότε μία  κιλαβατώρα κοστίζει 1.3 / (10 *0.9) = 14.4 cents. Τα νούμερα είναι ενδεικτικά, προφανώς μπορούν να αλλαχθούν.

Με το ρεύμα, παίρνεις μια κιλοβατώρα με 10 λεπτά (+ έξτρα ρυθμιζόμενες χρεώσεις αν δεν είναι στο νυχτερινό).

Με μία κιλοβατώρα (που ισούται με 860kcal/h) ζεσταίνεις 100λτ νερό κατά 8.6 βαθμούς κελσίου.

Λογικά συμφέρει με το πετρέλαιο ειδικά εκεί που θα φτάσει η κιλοβατώρα από το νέο έτος; Αν έχει συννεφιά και δεν έχει ζεστό νερό συνήθως θα χρειαστεί να το ζεστάνω εκτάκτως ώρες χωρίς νυκτερινό. Ευχαριστώ όλους για την ανάλυση που κάνατε.

14 ώρες πριν, noistis είπε

Για να βλέπεις θερμοκρασία νερού υπάρχει κυαθιο θερμοσίφωνα στο οποίο βάζεις μέσα έναν μετρητη ntc 10k συνδεμένο με το ψηφιακό όργανο

Εγώ βλέπω και τις υποδιαστολες θερμοκρασίας  με μεγάλη ακρίβεια το έχω  βάλει χωρίς κυαθιο , απλά σφιγμένο παρέα με την γείωση και με καλώδιο σχεδων 40 μέτρα 

Έχει μεγάλο κόστος και κόπο να εγκατασταθεί; Και στην ταράτσα να το βλέπω δεν θα με πειράξει για να πειραματιστω λίγο

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 9k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Xh w 3001 

Το μοντέλο στα 220ν και βάζεις τσόντα όσο καλώδιο θες με διατομή ίση ή μικρότερη των 0,5mm

Συνολικό κόστος κάτω από 20€

Τώρα η εργασία πρέπει να πιάνουν τα χέρια σου καμία δύο ώρες με καλή δουλειά και ανάλογα αν είσαι σε πολυκατοικία ή μονοκατοικία 

17017967537565151295507465196364.jpg

Επεξ/σία από noistis
Πρόσθεση
  • Like 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

έχω ηλιακό διπλής ενέργειας 140 λίτρων και σκέφτομαι να τον συνδέσω με το καλοριφέρ/εναλλακτικά με το υδραυλικό τζάκι που σκοπεύω να βάλω. Στην προκειμένη περίπτωση , ο μόνος τρόπος να τον κάνω τριπλής ενέργειας είναι να αλλάξω αντίσταση με διπλής ενέργειας, κάτι τέτοιο δηλαδή https://www.ecoenergyshop.gr/antistasi-thermosifwna-f140-8-tripes-me-enallakti-05m-01-01-08-13?skr_prm=WyI5NmYwMTE3NS03YTBhLTQ4ZTgtOWFkNi02NjBkMDQ1NjFmNTAiLDE3MDE4NDMwOTg3NDcseyJhcHBfdHlwZSI6IndlYiIsImNwIjoiZiIsInRhZ3MiOiIifV0

Μπορεί αυτό να ζεστάνει μπόιλερ 140 λιτρων από καυστήρα 26kw και αντίστοιχο υδραυλικό τζάκι μέσα σε λογική ώρα; Οι περισσότεροι κατασκευαστές δεν αναφέρουν πόσα kcal  βγάζει ο εναλλάκτης  τους στην λειτουργία μπόιλερ, αλλά αναφέρουν μόνο το μήκος της.

Επεξ/σία από 111111

18 λεπτά πριν, 111111 είπε

έχω ηλιακό διπλής ενέργειας 140 λίτρων και σκέφτομαι να τον συνδέσω με το καλοριφέρ/εναλλακτικά με το υδραυλικό τζάκι που σκοπεύω να βάλω. Στην προκειμένη περίπτωση , ο μόνος τρόπος να τον κάνω τριπλής ενέργειας είναι να αλλάξω αντίσταση με διπλής ενέργειας, κάτι τέτοιο δηλαδή https://www.ecoenergyshop.gr/antistasi-thermosifwna-f140-8-tripes-me-enallakti-05m-01-01-08-13?skr_prm=WyI5NmYwMTE3NS03YTBhLTQ4ZTgtOWFkNi02NjBkMDQ1NjFmNTAiLDE3MDE4NDMwOTg3NDcseyJhcHBfdHlwZSI6IndlYiIsImNwIjoiZiIsInRhZ3MiOiIifV0

Μπορεί αυτό να ζεστάνει μπόιλερ 140 λιτρων από καυστήρα 26kw και αντίστοιχο υδραυλικό τζάκι μέσα σε λογική ώρα; Οι περισσότεροι κατασκευαστές δεν αναφέρουν πόσα kcal  βγάζει ο εναλλάκτης  τους στην λειτουργία μπόιλερ, αλλά αναφέρουν μόνο το μήκος της.

Δεν έχεις πολλές επιλογές γι' αυτό που θέλεις να κάνεις. Ο εναλλάκτης που μπορεί να μπει από το άνοιγμα της αντίστασης είναι συγκεκριμένος (αυτός ή παρόμοιος με αυτόν που έχεις βάλει στο link) και άσχετα από κατασκευαστή έχουν όλοι λίγο-πολύ την ίδια απόδοση/διαστάσεις.

Οπότε το βάζεις και παίρνεις ότι μπορεί να σου δώσει.

Και όταν μελλοντικά σου τρυπήσει το boiler και χρειαστεί να το αλλάξεις τότε κοιτάς για boiler τριπλής (να έχει δηλαδή ήδη εναλλάκτη μέσα από κατασκευής). Τότε όντως θέλει ψάξιμο γιατί ανάλογα με την εταιρία υπάρχουν διαφορές κυρίως ως προς το μήκος του εναλλάκτη (η διατομή δεν έχει ιδιαίτερες αποκλίσεις) και κατά συνέπεια ως προς το τελικό εμβαδό της επιφάνειας. Που αυτό επηρεάζει φυσικά την απόδοση.

Σημ. Ως προς το υπογραμμισμένο, όταν η διατομή του σωλήνα είναι παραμένει σταθερή size does matter. Δηλαδή το μήκος έχει σημασία. Εννοείται πως δεν εννοώ το 3,0μ με το 3,2μ (αστεία διαφορά) αλλά το 3 από το 4 ή από το 6

το μήκος συνήθως του σωλήνα κυμαίνεται από 50cm έως και 90cm, και είναι φυσικό να έχει διαφορά στην απόδοση. Απλά σκεφτόμουν, επειδή αυτή τη στιγμή χρησιμοποιώ ξεχωριστά ηλεκτρικό θερμοσίφωνα 80l με τρίοδη βάνα, και επειδή ο θερμοσίφωνας είναι elco 30 ετών, μήπως τον αντικαταστήσω με άλλον που θα είναι ηλεκτρομπόιλερ (το κόστος τους κυμαίνεται από 150-200€ περίπου). Φαντάζομαι το ηλεκτρομπόιλερ θα έχει καλύτερη απόδοση.

47 λεπτά πριν, 111111 είπε

είχα αντίστοιχη σε 100ρι του παταριού Με θερμοκρασία προσαγωγής  70 βαθμών και τριοδη ηλεκτροβανα bypass Ηταν μια χαρά Τώρα για τα 26kw εξαρτάται και από τις απαιτήσεις των  σωμάτων Ένα άλλο που πρέπει να προσεξεις ειναι το μανομετρικο του κυκλοφορητή αν σε καλύπτει  

3 λεπτά πριν, hp8 είπε

είχα αντίστοιχη σε 100ρι του παταριού Με θερμοκρασία προσαγωγής  70 βαθμών και τριοδη ηλεκτροβανα bypass Ηταν μια χαρά Τώρα για τα 26kw εξαρτάται και από τις απαιτήσεις των  σωμάτων Ένα άλλο που πρέπει να προσεξεις ειναι το μανομετρικο του κυκλοφορητή αν σε καλύπτει  

ο ηλιακός είναι στο έδαφος (δεν είχα κότσια για σκεπή!)

@111111το ίδιο είχα στον προηγούμενο ηλιακό μου, μια χαρά ζέστανε το υδραυλικό τζάκι το νερό, να ξέρεις όσο μεγαλύτερος είναι ο εναλλάκτης τόσο καλύτερα.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

111111  Μια χαρά θα είναι Λοιπόν μέτρησα την δικη μου (φ100) γιατί την εχω κρατήσει Οι σωληνες- εναλλακτης εχουν μηκος 70 cm η μια φουρκετα και 58 η αλλη Δηλ 2,60 συνολικο μηκος φ15 Δεν μπορώ να σου πω ποσο αποδίδει  Συνήθως την υπολογίζουν γύρω στα 4 kw αποδοση 

Επεξ/σία από hp8

Στις 5/12/2023 στις 3:49 ΠΜ, Philippe είπε

Ναι, γεμάτο είναι, έβαζα από τη μία και έβγαινε από την άλλη.

Απο ποτέ έχεις να τα αλλάξεις; μήπως συμπληρωνες σκέτο αντιπηκτικο και "βαρυναν" τα υγρά; πιάσε και άλλαξε τα και ξεπλυνε και το κλειστό κύκλωμα 

• Like 1

16 λεπτά πριν, 111111 είπε

το μήκος συνήθως του σωλήνα κυμαίνεται από 50cm έως και 90cm, και είναι φυσικό να έχει διαφορά στην απόδοση. Απλά σκεφτόμουν, επειδή αυτή τη στιγμή χρησιμοποιώ ξεχωριστά ηλεκτρικό θερμοσίφωνα 80l με τρίοδη βάνα, και επειδή ο θερμοσίφωνας είναι elco 30 ετών, μήπως τον αντικαταστήσω με άλλον που θα είναι ηλεκτρομπόιλερ (το κόστος τους κυμαίνεται από 150-200€ περίπου). Φαντάζομαι το ηλεκτρομπόιλερ θα έχει καλύτερη απόδοση.

• Το "ηλεκτρομπόϊλερ" αφορά συζήτηση για ηλεκτρικούς θερμοσίφωνες, όπου χωρίζονται σε απλούς ηλεκτρικούς και ηλεκτρομπόϊλερ. Όταν μιλάμε για ηλιακούς μιλάμε για διπλής ή τριπλής ενέργειας (διευκρίνιση απλά για να μην μπερδευτεί κανείς αφού εγώ για μια στιγμή σε "έχασα")
  • Εννοείται πως "μαμά" boiler τριπλής έχει καλύτερη απόδοση από τοποθέτηση εναλλάκτη. ΠΡΟΣΟΧΗ όμως να είναι με μεγάλο εναλλάκτη γιατί πολλές φορές απλά σου βάζουν αυτό που ανέφερες παραπάνω στο link (προφανώς για λόγους ευκολίας/κόστους). Για να είσαι σίγουρος θα κοιτάξεις η είσοδος του εναλλάκτη να είναι από την άλλη πλευρά από αυτή που είναι η αντίσταση/καλώδιο και η απόσταση μεταξύ των δύο σωλήνων του εναλλάκτη να είναι καμιά 20ριά πόντους (ή παραπάνω) και όχι τα 3cm που είναι στην αντίσταση.
  • Προσωπικά (δική σκέψη/προσέγγιση) θα ήμουν επιφυλακτικός για boiler τριπλής των 150-200€. Λίγα τα χρήματα για να είναι καλό.

11 λεπτά πριν, haris_216 είπε
  • Το "ηλεκτρομπόϊλερ" αφορά συζήτηση για ηλεκτρικούς θερμοσίφωνες, όπου χωρίζονται σε απλούς ηλεκτρικούς και ηλεκτρομπόϊλερ. Όταν μιλάμε για ηλιακούς μιλάμε για διπλής ή τριπλής ενέργειας (διευκρίνιση απλά για να μην μπερδευτεί κανείς αφού εγώ για μια στιγμή σε "έχασα")
  • Εννοείται πως "μαμά" boiler τριπλής έχει καλύτερη απόδοση από τοποθέτηση εναλλάκτη. ΠΡΟΣΟΧΗ όμως να είναι με μεγάλο εναλλάκτη γιατί πολλές φορές απλά σου βάζουν αυτό που ανέφερες παραπάνω στο link (προφανώς για λόγους ευκολίας/κόστους). Για να είσαι σίγουρος θα κοιτάξεις η είσοδος του εναλλάκτη να είναι από την άλλη πλευρά από αυτή που είναι η αντίσταση/καλώδιο και η απόσταση μεταξύ των δύο σωλήνων του εναλλάκτη να είναι καμιά 20ριά πόντους (ή παραπάνω) και όχι τα 3cm που είναι στην αντίσταση.
  • Προσωπικά (δική σκέψη/προσέγγιση) θα ήμουν επιφυλακτικός για boiler τριπλής των 150-200€. Λίγα τα χρήματα για να είναι καλό.

Δεν αναφέρομαι για μπόιλερ τριπλής. Αναφέρομαι σε διπλής με χρήση τρίοδης (το κάνω και τώρα, ηλιακός 150 λίτρων και ηλεκτρικός 80l) - δεν έχω συνδέσει τον ηλιακό με το ρεύμα. Ο ηλεκτρικός των 80 λίτρων σε 15 λεπτά έχει κάψει το νερό (φτάνει για δύο ντους), απλά σκέφτομαι μήπως αντί για αντίσταση με εναλλάκτη στον ηλιακό (με κόστος περίπου 70,00€) συμφέρει να αλλάξω τον ηλεκτρικό με ηλεκτρομπόιλερ (διπλής λειτουργίας) με κόστος 150-200€

2 λεπτά πριν, 111111 είπε

Δεν αναφέρομαι για μπόιλερ τριπλής. Αναφέρομαι σε διπλής με χρήση τρίοδης (το κάνω και τώρα, ηλιακός 150 λίτρων και ηλεκτρικός 80l) - δεν έχω συνδέσει τον ηλιακό με το ρεύμα. Ο ηλεκτρικός των 80 λίτρων σε 15 λεπτά έχει κάψει το νερό (φτάνει για δύο ντους), απλά σκέφτομαι μήπως αντί για αντίσταση με εναλλάκτη στον ηλιακό (με κόστος περίπου 70,00€) συμφέρει να αλλάξω τον ηλεκτρικό με ηλεκτρομπόιλερ (διπλής λειτουργίας) με κόστος 150-200€

Τελικά όντως σε "έχασα". Ή τα γράφεις μπερδεμένα ή είναι πρωί ακόμα για μένα.

Σβήσε ότι είπα και θα αφήσω άλλους να σχολιάσουν που ίσως σε "πιάνουν" καλύτερα.

5 λεπτά πριν, 111111 είπε

Φίλε γιατί τα μπερδεύεις, εγώ τα έχω όλα στον ηλιακό τριπλής 160λ ούτε τριοδες ούτε τετραοδες, ρεύμα δεν έχει χρειαστεί να ανάψω ακόμα, και να χειριστεί σε ένα τέταρτο έχει άφθονο ζεστό νερό, το νερό στον ηλιακό πότε δεν παγώνει είτε ο ήλιος είτε το τζάκι πάντα έχει ζεστό νερό.

25 minutes ago, haris_216 said:
  • Για να είσαι σίγουρος θα κοιτάξεις η είσοδος του εναλλάκτη να είναι από την άλλη πλευρά από αυτή που είναι η αντίσταση/καλώδιο και η απόσταση μεταξύ των δύο σωλήνων του εναλλάκτη να είναι καμιά 20ριά πόντους (ή παραπάνω) και όχι τα 3cm που είναι στην αντίσταση.

Ο λόγος για το παραπάνω σκεπτικό ποιος είναι ;

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...