Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
5 minutes ago, hp8 said:

η κλίση των 45 μοιρών είναι κοντά στην μέγιστη  λειτουργική Η θεωρία λέει Γεωγραφικό πλάτος +  10 -15  για χειμώνα  και -10 έως 15 για καλοκαίρι Στα βεβιασμένης μπορεί και να εφαρμοστεί μια μεγάλη κλίση Στα φυσικής με το μποιλερ πάνω βγαίνουν άλλα θέματα Να έχεις κατά νου ότι Άνοιξη και Φθινόπωρο  η θεωρία λέει Γεωγραφικό πλάτος -2,5 μοίρες 

Χμ....οταν εβαλαν τον δικο μου ηλιακό φετος, δεν ειδα να...μετρουν καμια κλιση....

Βεβαια, οτι ηλιακό έχω δει, ολοι κοιτανε ακριβως ιδιο, προς το νοτο, και προς την ιδια κατευθυνση....αρα αυτοι εμπειρικα ξερουν.

• Απαντ. 9,3k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.
5 λεπτά πριν, mindreader είπε

Χμ....οταν εβαλαν τον δικο μου ηλιακό φετος, δεν ειδα να...μετρουν καμια κλιση....

Βεβαια, οτι ηλιακό έχω δει, ολοι κοιτανε ακριβως ιδιο, προς το νοτο, και προς την ιδια κατευθυνση....αρα αυτοι εμπειρικα ξερουν.

μετά από τόσα χρόνια οι κατασκευαστες έχουν καταλήξει σε μια καλή απόδοση για το 80% των ημερών του έτους καλύπτοντας ένα αντίστοιχο 80% καταναλωτές Τα υπόλοιπα είναι για να γεμίζουν οι σκληροί του ινσομνια Τώρα θα μου πεις οι λεπτομέρειες κάνουν την διαφορά

• Like 1
Δημοσ.
31 λεπτά πριν, hp8 είπε

η κλίση των 45 μοιρών είναι κοντά στην μέγιστη  λειτουργική Η θεωρία λέει Γεωγραφικό πλάτος +  10 -15  για χειμώνα  και -10 έως 15 για καλοκαίρι Στα βεβιασμένης μπορεί και να εφαρμοστεί μια μεγάλη κλίση Στα φυσικής με το μποιλερ πάνω βγαίνουν άλλα θέματα Να έχεις κατά νου ότι Άνοιξη και Φθινόπωρο  η θεωρία λέει Γεωγραφικό πλάτος -2,5 μοίρες 

Το καλοκαίρι όμως δεν θέλουμε την μέγιστη απόδοση, ούτε καν στην αρχή του φθινοπώρου-άνοιξης. Το πιο λογικό είναι την μέγιστη απόδοση να την θέλουμε τον χειμώνα άρα στην Αθήνα με γεωγραφικό πλάτος κάπου στο 37 π.χ θα έπρεπε η κλίση να ήταν μεταξύ 47 και 52 μοιρών.  Δεν ξέρω τώρα κάθε μοίρα πόσο επηρεάζει και την απόδοση κάθε εποχή ή είναι αμελητέα η διαφορά. 

• Like 1
Δημοσ.
20 λεπτά πριν, mindreader είπε

Άλλο προσανατολισμός (που κοιτάνε) και άλλο κλίση των συλλεκτών.

Σε όσες περιοχές είναι στο βόρειο ημισφαίριο (πάνω από τον Ισημερινό) όπως η χώρα μας, ο βέλτιστος προσανατολισμός είναι στον Νότο (180°) και από εκεί και πέρα αν έχουμε απόκλιση ± κάποιες μοίρες, υπάρχει κάποια απώλεια. Αντίθετα όσες είναι στο νότιο ημισφαίριο, ο προσανατολισμός είναι στον Βορρά (0°).

Η βέλτιστη κλίση είναι αυτή κατά την οποία οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν ακριβώς κάθετα στην επιφάνεια του συλλέκτη. Ωστόσο αυτό διαφοροποιείται ανάλογα την εποχή (ηλιοστάσιο) και την ώρα της ημέρας. Κι επειδή είναι δύσκολο και ασύμφορο να έχουμε κινητούς συλλέκτες, βάσει μελετών έχει υπολογισθεί ότι η βέλτιστη ετήσια απόδοση για γεωγραφικό πλάτος ~38° που έχει η χώρα μας (από 35° έως 42°) επιτυγχάνεται με κλίση συλλεκτών 40°-50° και συνήθως οι βάσεις έχουν στάνταρτ ρύθμιση στις 45°.

• Like 3
Δημοσ.
28 λεπτά πριν, Conan2046 είπε

Το καλοκαίρι όμως δεν θέλουμε την μέγιστη απόδοση,

γιαυτό δεν κυκλοφορούν ευρέως βάσεις με 25-30 μοίρες  κλιση 

29 λεπτά πριν, Conan2046 είπε

ούτε καν στην αρχή του φθινοπώρου -  άνοιξης.

στην αρχή της ανοίξεις την θέλεις γιατί είσαι μετά το χειμώνα και δεν χει σηκωθεί πολύ ο ήλιος Στο τέλος της άνοιξης ΠΧ Μάιο δεν 

34 λεπτά πριν, Conan2046 είπε

θα έπρεπε η κλίση να ήταν μεταξύ 47 και 52 μοιρών. 

52 μοίρες κλίση Το μποιλερ αλλάζει  κέντρο βάρους Ενδεχομένως θέλει περισσότερη στήριξη  και ίσως και τα σημεία προσαγωγής εξαγωγής να θέλουν επανασχεδιασμο Τώρα όλοι εσείς που το ψάχνετε τόσο πολύ γιατί δεν κάνετε μια παραγγελία με αυτά που ζητάτε να μας πείτε αποτελέσματα ;) 

Εγώ έχω  3 διαφορετικους  Οι 2   13ετών και ο άλλος   10 Ο ένας των 13 ετών αν και αποδίδει πολύ καλά ακόμα μου έβγαλε πρόβλημα στο λαιμό της φλάντζας στην 5ετια  Δίδαγμα Μακροχρόνια αντοχή κι ας ανάψω και 15 φορές το χρόνο αντίσταση  

Δημοσ.
26 λεπτά πριν, hp8 είπε

στην αρχή της ανοίξεις την θέλεις γιατί είσαι μετά το χειμώνα και δεν χει σηκωθεί πολύ ο ήλιος Στο τέλος της άνοιξης ΠΧ Μάιο δεν 

52 μοίρες κλίση Το μποιλερ αλλάζει  κέντρο βάρους Ενδεχομένως θέλει περισσότερη στήριξη  και ίσως και τα σημεία προσαγωγής εξαγωγής να θέλουν επανασχεδιασμο Τώρα όλοι εσείς που το ψάχνετε τόσο πολύ γιατί δεν κάνετε μια παραγγελία με αυτά που ζητάτε να μας πείτε αποτελέσματα ;) 

Ναι, βέβαια τέλος άνοιξης έπρεπε να γράψω.

Θεωρητικά απάντησα μια που γίνεται κουβέντα, νότια Κρήτη που είμαι ούτως ή άλλως ελάχιστες μέρες δεν έχω αρκετό ζεστό νερό,

Δημοσ.
48 λεπτά πριν, Giorgis4 είπε

Αυτό δε δείχνει για την κάθε γωνία πρόσπτωσης της ηλιακής ακτινοβολίας;

Απόκρυψη περιεχομένων

Screenshot_2023-11-17-16-48-24-809-edit_cn_wps.moffice_eng.jpg.08d76d39c29ffb64098d3abfe4f59745.jpg

Άρα μιλάμε από 45 έως 52 μοίρες που λέγαμε για διαφορά απόδοσης 1-2 watt/m2, ψιλοαμελητέο.

• Like 1
Δημοσ.
Στις 17/11/2023 στις 8:53 ΠΜ, haris_216 είπε

Ψάξου λίγο με το θέμα εγγύηση (προϋποθέσεις) και κόστους service. Επίσης κοίτα αν τα αναλώσιμα του συγκεκριμένου ηλιακού που κοιτάς είναι mainstream και άρα τα βρίσκεις στην αγορά σε "προσγειωμένες" τιμές ή είναι κάποια "ειδικά" (παίζει με μοντέλα της εταιρίας που κοιτάς) και άρα τα παίρνεις μόνο από εκείνους και με το όποιο κόστος εκείνοι θέτουν.

Σημ. ΚΑΜΙΑ εταιρία κατασκευής ηλιακών δεν κατασκευάζει τα αναλώσιμά της (αντιστάσεις, ανόδια, κλπ) και όλοι τα αγοράζουν από τους ίδιους 2-3 κατασκευαστές που υπάρχουν στον χώρο.

Φλάντζα, ανοδιο, υγρά και βαλβίδες ασφαλείας παίζει να μην ταιριάζουν εκτός των δικών τους δηλαδή; Δεν με ενδιαφέρει η εγγύηση. Στα τρία χρόνια που θα κάνω αλλαγή υγρών, ότι είναι να πάθει, θα το έχει πάθει...

Δημοσ.
21 ώρες πριν, Giorgis4 είπε

Φλάντζα, ανοδιο, υγρά και βαλβίδες ασφαλείας παίζει να μην ταιριάζουν εκτός των δικών τους δηλαδή; Δεν με ενδιαφέρει η εγγύηση. Στα τρία χρόνια που θα κάνω αλλαγή υγρών, ότι είναι να πάθει, θα το έχει πάθει...

Για υγρά ή βαλβίδες δεν υπάρχει θέμα. Για αντίσταση ομως σε κάποια μοντέλα μπορεί να έχει άλλο σχήμα από το συνηθισμένο στρογγυλό (πχ οβάλ) το οποίο δεν πολυκυκλοφορεί στην αγορά και άρα να αναγκαστείς να πάρεις είτε αντίσταση είτε φλάντζα από την "μαμά" εταιρία. Στο όποιο κόστος φυσικά σου πουν, αφού δεν έχεις εναλλακτική. 

Σημ. Δεν μπορώ να σκεφτώ κάποιο τεχνικό λόγο για διαφοροποίηση της αντίστασης από τη συνήθη (στρογγυλή) προσέγγιση πέρα από τα €€€

• Like 1
Δημοσ.
Στις 17/11/2023 στις 1:17 ΜΜ, jkoukos είπε

Η βέλτιστη κλίση είναι αυτή κατά την οποία οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν ακριβώς κάθετα στην επιφάνεια του συλλέκτη. Ωστόσο αυτό διαφοροποιείται ανάλογα την εποχή (ηλιοστάσιο) και την ώρα της ημέρας. Κι επειδή είναι δύσκολο και ασύμφορο να έχουμε κινητούς συλλέκτες, βάσει μελετών έχει υπολογισθεί ότι η βέλτιστη ετήσια απόδοση για γεωγραφικό πλάτος ~38° που έχει η χώρα μας (από 35° έως 42°) επιτυγχάνεται με κλίση συλλεκτών 40°-50° και συνήθως οι βάσεις έχουν στάνταρτ ρύθμιση στις 45°.

Στις 17/11/2023 στις 2:10 ΜΜ, hp8 είπε

Λογω της φυσικης ροης απο μια κλιση και πανω χανει σε αποδοση γι αυτο και σε βεβιασμενης βλεπουμε μεγαλυτερη κλιση!

Εγω δεν εχω καταλαβει γιατι καποιες εταιριες ακομα και γνωστες πχ ηλιοακμη δεν εχουν σωστη κλιση για μεγιστη αποδοση τον χειμωνα?!? 

Δημοσ.
2 ώρες πριν, PLACEBO_89 είπε

δεν εχω καταλαβει γιατι καποιες εταιριες ακομα και γνωστες πχ ηλιοακμη δεν εχουν σωστη κλιση για μεγιστη αποδοση τον χειμωνα?!? 

αυτό πρέπει να μας το πει ο πάνοσ2 που έχει επικοινωνία με κατατασκευαστες Τώρα αν δεχτούμε τις αποδώσεις που έβαλε εδω 

Spoiler

_2023-11-19_18-23-04.jpg.69125554ebeabd8800531a8f96bb20a6.jpg

ο Giorgis4 οι 45 μοίρες έχουν την καλύτερη συνολικά απόδοση 

• Like 1
Δημοσ.

Καλησπέρα σας,

Έχω το ακόλουθο θέμα και θα ήθελα την άποψή σας σχετικά.

Ο ηλιακός μου είναι ένας Siemens (Sieline) 20ετίας και σήμερα διαπιστώθηκε ότι τρύπησε το Boiler (υπάρχει διαροή) και πρέπει να παμε σε αλλαγή. Σημειώνεται ότι μέσα στα 20 αυτά χρόνια ήδη έχουμε προβεί σε μια αλλαγή boiler (πριν 10 χρόνια) για τον ίδιο ακριβώς λόγο. Το θέμα είναι αξίζει να κάνω την αντικατάσταση στα 700ευρώ περίπου (160l) ή να πάω σε αγορά νέου. Σε μια σύντομή έρευνα που έκανα βρήκα τον calpac mark5 γύρω στα 1.400ευρώ (Τελικές τιμές με μεταφορά και τοποθέτηση).

Ένας από τους λόγους που με προβληματίζει επίσης είναι ότι πρόσφατα έκανα και ανανέωση της μόνωσης των σωληνώσεων και μου στοίχησε 200ευρώ, τα οποία θα πάνε και χαμένα αν πάρουμε νέο. Από την άλλη βεβαια ξανά αλλαγή boiler μου φαίνεται λίγο περίεργο.

Ποια είναι η άποψή σας και σε περιπτώση που θεωρείτε ότι πρέπει να προβώ σε νέα αγορά τι θα είχατε να μου προετείνετε ως την καλύτερη λύση για 4 άτομα (160l).

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

Δημοσ.

Όσο λειτουργούσε το νερό σου το ζέσταινε; Αν ναι, σου έφτανε; Αν ναι και στα 2, πάρε ένα μπόιλερ και πάλι.
Αν δεν σου τα ζέσταινε πάρε καινούργιο. Αν σου τα ζέσταινε αλλά μερικές φορές δεν έφτανε να κάνετε μπάνιο όλοι, πάρε ένα 200ρι. 

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...