Προς το περιεχόμενο

Ηλιακοί θερμοσίφωνες

billdanos

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
14 hours ago, Testgr said:

Θα ήθελα να χρησιμοποιήσω και εγώ Sonoff THR320 origin WiFi / Sonoff DS18B20 RJ9

Αλλά θέλω να συνδέσω τον θερμοστάτη Sonoff DS18B20 RJ9 Εκεί πού βρίσκεται ο θερμοστάτης του ηλιακό θερμοσίφωνα, δηλαδή να βγάλω τον θερμοστάτη που είναι μέσα και Να εγκαταστήσω τον Sonoff, τον φόβο που έχω είναι ο αισθητήρας είναι μέχρι  +115℃ Και δεν ξέρω άμα το αντέξει μέσα στον ηλιακό θερμοσίφωνα!

Μη το κάνεις!!!

Αν δεις πόσες φορές έχει βγεί εκτός σύνδεσης για διάφορους λόγους το sonoff μου δε θα το σκεφτόσουν καν.

Άσε τον παλιό θερμοστάτη όπως έχει ή ρύθμισε τον λίγο χαμηλότερα πχ στους 50-55 βαθμούς και πέρνα το κοντρόλ άναμα-σβήσιμο για την αντίσταση του ηλιακού απο τον πίνακα σε εναν smartδιακόπτη όπως ο sonoff.

Βάλε το θερμοστάτη του sonoff ιδανικά σε θέση για κυάθιο στο boiler του ηλιακού αν έχει.

Αλλιώς θα κάνεις πατέντα σκάβοντας την μόνωση του καζανιού σε ενα σημείο ίσα ίσα να περάσει το κυάθιο του θερμοστάτη. 

Στα settings του sonoff επέλεξε ρύθμιση σε περίπτωση διακοπής ρεύματος να ξεκινάει off, ώστε να μην σου ανάβει την αντίσταση και την αφήνει αναμμένη σε κάθε διακοπή ρεύματος.

Ο συγκεκριμένος συνδιασμός sonoff και θερμομέτρου πολλές φορές τα βρίσκουν σκούρα (false readings) αν επιμηκύνεις το καλώδιο του θερμομέτρου πάνω απο τα 3 μέτρα.

Επεξ/σία από yiannis_1
  • Like 1
  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 9k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

1 hour ago, yiannis_1 said:

Μη το κάνεις!!!

Αν δεις πόσες φορές έχει βγεί εκτός σύνδεσης για διάφορους λόγους το sonoff μου δε θα το σκεφτόσουν καν.

Άσε τον παλιό θερμοστάτη όπως έχει ή ρύθμισε τον λίγο χαμηλότερα πχ στους 50-55 βαθμούς και πέρνα το κοντρόλ άναμα-σβήσιμο για την αντίσταση του ηλιακού απο τον πίνακα σε εναν smartδιακόπτη όπως ο sonoff.

Βάλε το θερμοστάτη του sonoff ιδανικά σε θέση για κυάθιο στο boiler του ηλιακού αν έχει.

Αλλιώς θα κάνεις πατέντα σκάβοντας την μόνωση του καζανιού σε ενα σημείο ίσα ίσα να περάσει το κυάθιο του θερμοστάτη. 

Στα settings του sonoff επέλεξε ρύθμιση σε περίπτωση διακοπής ρεύματος να ξεκινάει off, ώστε να μην σου ανάβει την αντίσταση και την αφήνει αναμμένη σε κάθε διακοπή ρεύματος.

Ο συγκεκριμένος συνδιασμός sonoff και θερμομέτρου πολλές φορές τα βρίσκουν σκούρα (false readings) αν επιμηκύνεις το καλώδιο του θερμομέτρου πάνω απο τα 3 μέτρα.

Και εγώ συμφωνώ ότι είναι επικίνδυνο. Αν αστοχήσει το σύστημα του sonoff θα έχεις μεγάλο πρόβλημα. Καλύτερα άσε το μηχανικό θερμοστάτη και σπρώξε τον αισθητήρα στη μόνωση, μια χαρά δουλεύει. 

2 ώρες πριν, yiannis_1 είπε

Μη το κάνεις!!!

Εγώ μπορώ να κάνω πατέντα και να τοποθετήσω στο μποιλερ μια βαλβίδα θερμοκρασιας-πιεσης ρυθμισμένη στους 45 βαθμούς;

Το δικό μου μποιλερ δεν έχει τρίτη τάπα στην κορυφή όπως αλλα για την εν λόγω βαλβίδα.Μπορω με πατέντα να μπει κάπου αλλού αυτή;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 7/11/2023 στις 12:22 ΜΜ, CaMp3on είπε

Φίλε μου το σημείο που σάπισε δεν δικαιολογεί τα χρόνια η την χρήση που έγινε. Σάπισε στο κλειστό κύκλωμα που είναι το αντιψυκτικό. Εγκατάσταση και συντήρηση γινόταν από έμπειρο υδραυλικό.Τα 8 χρόνια είναι πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Ευτυχώς τον είχα πάρει σε καλή τιμή τότε. Τώρα ζητάει αστείο πόσο για την ποιότητα που προσφέρει. Αν θέλαν να με κρατήσουν πελάτη θα έμπαιναν στον κόπο να μου κάνουν έστω έκπτωση για μποιλερ. Αυτά τα κακά έχουν οι εταιρείες που δεν μιλάς απευθείας με το αφεντικό αλλά με μια κοπέλα που θα σηκώσει το τηλέφωνο και θα σου πει ξερά μια τιμή.

Γινοταν σωστη συντηρηση απο εμπειρο υδραυλικο και σου τρυπησε το κλειστο στα 8 χρονια. Ναι καπως ετσι πρεπει να γινεται για να παραγεται εργο! Στο προκειμενο δεν φταιει ο ηλιακος αλλα ο υδραυλικος σου, μιας και τον πληρωνες και δεν σου εξηγησε/συμβουλες για την μακροζωια του ηλιακου.

Στις 8/11/2023 στις 11:41 ΜΜ, gponiris είπε

ξερει κανεις αν το πανελ ειναι φυσιολογικο που ειναι ετσι απο κατω?μηπως επηρεαζει τη λειτουργια μελλοντικα?  επισης τι ειναι αυτα τα μαυρα που ξεκολανε στο μποιλερ?

Ναι προκειμενου τα μαστορια να κανουν πιο γρηγορα/ανωδυνα την δουλεια τους.. Και για του λογου το αληθες αν ηταν δικο τους θα προσεχαν να μην συμβει αυτο!

Πιστεψε με θα σε πειραζε περισσοτερο αν μαθαινες με τι κερδος δουλευουν απο την κατασκευη μεχρι την τοποθετηση του παρα την χασουρα που μπορει να εχεις απο αυτη την ζημια/απωλεια αποδοσης!

Επεξ/σία από PLACEBO_89

25 λεπτά πριν, sonikk είπε

Εγώ μπορώ να κάνω πατέντα και να τοποθετήσω στο μποιλερ μια βαλβίδα θερμοκρασιας-πιεσης ρυθμισμένη στους 45 βαθμούς;

Το δικό μου μποιλερ δεν έχει τρίτη τάπα στην κορυφή όπως αλλα για την εν λόγω βαλβίδα.Μπορω με πατέντα να μπει κάπου αλλού αυτή;

Δεν μπορείς σε άλλη θέση εκτός της κορυφής του boiler, καθώς το ζεστό νερό βρίσκεται στο ανώτερο σημείο ενώ στο χαμηλότερο υπάρχει στο κρύο του δικτύου ύδρευσης και ενδιάμεσα υπάρχει διαστρωμάτωση της θερμοκρασίας.

Δεν υπάρχει βαλβίδα με ρύθμιση της θερμοκρασίας. Αυτές οι βαλβίδες είναι στάνταρτ ρυθμισμένες στους 90°C και μόνον η πίεση μπορεί να ρυθμισθεί.

Αλλά και στην περίπτωση που υπήρχε τέτοια δυνατότητα, θα ήταν ανώφελο και άσκοπο. Για παράδειγμα στους 45°C που αναφέρεις, θα άνοιγε τακτικά η βαλβίδα και θα έχανες ικανή ποσότητα ζεστού νερού ενώ παράλληλα το πολύ 2 (με πολύ οικονομία στην χρήση) θα έκαναν μπάνιο.

• Thanks 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
4 ώρες πριν, yiannis_1 είπε

Μη το κάνεις!!!

Καλησπέρα, Είναι πρώτη φορά που βάζω ηλιακό θερμοσίφωνα για αυτό δεν ξέρω.
Αυτό που ξέρω είναι ότι είναι Απαράδεκτο να μην ξέρει Ποια θερμοκρασία έχει το νερό που βρίσκεται μέσα στον ηλιακό!
Για αυτό Ψάχνω οποιοδήποτε τρόπο να έχω ακριβείς Μέτρηση της θερμοκρασίας και όχι πάνω-κάτω!

Αυτό να ακυρώσω τον κεντρικό θερμοστάτη ήταν βλακεία!
 Άμα έχει θέση κυάθιο, δεν ξέρω ακόμα! 
θα Κοιτάξει ο υδραυλικός που θα κάνει εγκατάσταση τον ηλιακό και θα μου πει.
Άλλο σημείο εμβαπτιζομενο Πού θα μπορούσα να έχω?

Ο ηλιακός είναι https://calpak.gr/el/portfolio-item/gigaxs-ii-glass-200-3-2/#product-description μήπως ξέρει κανένας παραπάνω!

Επεξ/σία από Testgr

1 ώρα πριν, Testgr είπε

Αυτό που ξέρω είναι ότι είναι Απαράδεκτο να μην ξέρει Ποια θερμοκρασία έχει το νερό που βρίσκεται μέσα στον ηλιακό!

Δεν υπάρχει boiler οποιουδήποτε κατασκευαστή και οποιασδήποτε μορφής (ηλιακό, ηλεκτρικό ή λεβητοστασίου) που να γνωρίζει την θερμοκρασία του νερού. Αυτό που έχουν είναι επιπλέον κυάθια εντός των οποίων τοποθετούμε εκ των υστέρων τους διάφορους μετρητές από τους οποίους παίρνουμε την ένδειξη.

Στα ηλιακά boiler (και στα απλά ηλεκτρικά), υπάρχει ένα μόνο κυάθιο και αυτό βρίσκεται στην βάση της αντίσταση όπου χρησιμοποιείται για την είσοδο του του θερμοστάτη. Στο εμπόριο (ακόμη και στον ίδιο κατασκευαστή του boiler) υπάρχουν συμβατές αντιστάσεις με 2 κυάθια για να βάλουμε τον μετρητή στον ένα από αυτά.

Κάποια λίγα μοντέλα έχουν επιπλέον κυάθιο στο πάνω μέρος του boiler στο οποίο συνήθως τοποθετούμε κάποιο ασφαλιστικό, αλλά κάλλιστα μπορούμε να βάλουμε έναν μετρητή θερμοκρασίας. Σε μερικούς κατασκευαστές είναι δυνατόν να ζητηθεί η τοποθέτηση έξτρα κυαθίου, αλλά καθώς η κατασκευή θα γίνει εκτός της αλυσίδας παραγωγής το κόστος είναι αρκετά αυξημένο οπότε καλύτερη επιλογή είναι η λύση είτε αντίστασης με διπλό κυάθιο είτε η πατέντα με το σφήνωμα του μετρητή μεταξύ δοχείου και μόνωσης.

1 ώρα πριν, Testgr είπε

Ψάχνω οποιοδήποτε τρόπο να έχω ακριβείς Μέτρηση της θερμοκρασίας και όχι πάνω-κάτω!

Ακριβής μετρήσεις θερμοκρασίας θα έχεις μόνο για την ποσότητα του νερού που βρίσκεται στο σημείο του κυάθιου. Το νερό μέσα στο boiler δεν έχει παντού την ίδια θερμοκρασία. Υπάρχει διαστρωμάτωση.

Αν βάλεις π.χ. τον μετρητή στο πάνω μέρος του boiler, 160 λίτρων θα σου δείξει την μέγιστη θερμοκρασία του νερού, αλλά αυτή δεν σημαίνει ότι και τα 160 λίτρα θα έχουν την ίδια θερμοκρασία. Γι' αυτό μερικοί "τρελαμένοι" κάνουν χρήση πολλαπλών μετρητών σε διαφορετικά ύψη, ώστε να υπολογίζουν (όσο είναι δυνατόν) τον πραγματικό όγκο ζεστού νερού που είναι διαθέσιμος.

• Like 1

-

Στις 10/11/2023 στις 4:57 ΜΜ, Testgr είπε

Καλησπέρα, Είναι πρώτη φορά που βάζω ηλιακό θερμοσίφωνα για αυτό δεν ξέρω.
Για αυτό Ψάχνω οποιοδήποτε τρόπο να έχω ακριβείς Μέτρηση της θερμοκρασίας και όχι πάνω-κάτω!

Αυτό να ακυρώσω τον κεντρικό θερμοστάτη ήταν βλακεία!

Ο ηλιακός είναι https://calpak.gr/el/portfolio-item/gigaxs-ii-glass-200-3-2/#product-description μήπως ξέρει κανένας παραπάνω!

Καλησπέρα Μήπως υπάρχει κάποιος που έχει γνώση και μπορεί να απαντήσει στην ερώτησή μου! 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Είναι πρώτη φορά που βάζω ηλιακό θερμοσίφωνα για αυτό δεν ξέρω.

στο θερμοσίφωνα που έχεις τώρα ξέρεις ποια θερμοκρασία έχει το νερό που βρίσκεται μέσα ?

να κάνεις ειδική παραγγελιά μποιλερ με θέσεις που να μπαίνουν αισθητήρες 

αν δεν ξέρεις ρώτα τον πωλητή να σου πει  και πες μας να μάθουμε και εμείς

προς τι η βιασύνη  και η ανάρτηση ?

σε αντίσταση με 2 κυαθια Δεν ξέρω αν βγαίνει για τον ηλιακό που έχεις αναρτήσει Ρωτα τον πωλητή 

ΥΓ : Τώρα που βλέπω το τεχνικό φυλλάδιο  σελίδα 30+31 https://calpak.gr/el/portfolio-item/gigaxs-ii-glass-200-3-2/#product-description αν χωράει να μπει με ένα ταφ αυτό πχ  το κυάθιο  https://www.iliosak.gr/kyathio_15cm_1.2  μπορεί να μπει αισθητήρας εκει στο 2 ΑΝ ειναι ετσι το μποιλερ  Πιθανόν όμως να μειωθεί η ποσότητα παροχής 

Spoiler

_2023-11-11_20-51-32.png.09ef1b1e6b19fa8e0b1137267ea22683.png

Spoiler

639224900_.png.a7283d71d68c3b654026264751e9a4ec.png

Επεξ/σία από hp8
  • Thanks 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπέρα σας! Εβαλε προσφορα ο κωτσος τον calpak neo 160/2.5 στα 799 απο 999. Εχει καποιος αποψη για τον συγκεκριμενο; Ετοιμαζουμε το νεο σπιτι μας και ψαχνομαστε! Ευχαριστω προκαταβολικα! Αξιζει για 4μελη οικογενεια να παμε στον 200ρι που τον εχει 100€ πανω;

Επεξ/σία από metis
  • Like 1

11 hours ago, metis said:

Καλησπέρα σας! Εβαλε προσφορα ο κωτσος τον calpak neo 160/2.5 στα 799 απο 999. Εχει καποιος αποψη για τον συγκεκριμενο; Ετοιμαζουμε το νεο σπιτι μας και ψαχνομαστε! Ευχαριστω προκαταβολικα! Αξιζει για 4μελη οικογενεια να παμε στον 200ρι που τον εχει 100€ πανω;

Για 4μελή αν είναι, εγώ θα πήγαινα στον 200. Θα έχει πιο πολύ "αέρα" ΖΝΧ να δώσει.

Το μόνο που με προβληματίζει, είναι η χειμερινή απόδοση με 2,5 τ.μ. , ίδια δλδ με τα 160. Πού (χοντρικά) είναι το νέο σπίτι, αν επιτρέπετε; Υπάρχει σκίαση στην ταράτσα/σκεπή;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
15 ώρες πριν, metis είπε

Οσοι δεν ξερουν απο ηλιακους εστιαζουν στην μαρκα και το κοστος. Το μυαλο ταξιδι στην καλυτερη αποδοση και αξιοπιστια. Πραγματικα αν ηταν ετσι δεν θα υπηρχε και λογος συζητησης..!

Για τα ατομα που αναφερεις η βαση σου ειναι 200/3τμ και θα βαλεις στο παιχνιδι και τον ηλεκτρικο σου!

Αν ειναι για Αθηνα μπορεις να κινηθεις σε εξυπνη αγορα.. Αυτες οι αλυσιδες καταστηματων ειναι γι αυτους που ειναι απομακρισμενοι/επαρχια και δεν εχουν πολλες επιλογες..

Επεξ/σία από PLACEBO_89

3 ώρες πριν, MikhailBakurin είπε

Για 4μελή αν είναι, εγώ θα πήγαινα στον 200. Θα έχει πιο πολύ "αέρα" ΖΝΧ να δώσει.

Το μόνο που με προβληματίζει, είναι η χειμερινή απόδοση με 2,5 τ.μ. , ίδια δλδ με τα 160. Πού (χοντρικά) είναι το νέο σπίτι, αν επιτρέπετε; Υπάρχει σκίαση στην ταράτσα/σκεπή;

Καλησπερα! Το σπιτι ειναι στο Μενιδι στο κεντρο και δεν υπαρχει σκιαση..το μονο που με προβληματιζει με τον 200ρι, αν τα σκεφτομαι καλα, ειναι οτι οταν χρησιμοποιω την αντισταση θα καιει περισσοτερο. Ωστοσο τα ΖΝΧ δεν τα ειχα σκεφτει, μαλλον εχεις δικιο για να ειμαι ανετος καλυτερα 200! Σ ευχαριστω!

9 λεπτά πριν, PLACEBO_89 είπε

Οσοι δεν ξερουν απο ηλιακους εστιαζουν στην μαρκα και το κοστος. Το μυαλο ταξιδι στην καλυτερη αποδοση και αξιοπιστια. Πραγματικα αν ηταν ετσι δεν θα υπηρχε και λογος συζητησης..!

Για τα ατομα που αναφερεις η βαση σου ειναι 200/3τμ και θα βαλεις στο παιχνιδι και τον ηλεκτρικο σου!

Αν ειναι για Αθηνα μπορεις να κινηθεις σε εξυπνη αγορα.. Αυτες οι αλυσιδες καταστηματων ειναι γι αυτους που ειναι απομακρισμενοι/επαρχια και δεν εχουν πολλες επιλογες..

Πραγματι δεν ξερω απο ηλιακους και εστιασα στο ονομα! Και εσυ προτεινεις 200ρι. Εχεις καποιον να προτεινεις περαν του συγκεκριμενου;  Ευχαριστω!

6 λεπτά πριν, metis είπε

Καλησπερα! Το σπιτι ειναι στο Μενιδι στο κεντρο και δεν υπαρχει σκιαση..το μονο που με προβληματιζει με τον 200ρι, αν τα σκεφτομαι καλα, ειναι οτι οταν χρησιμοποιω την αντισταση θα καιει περισσοτερο. Ωστοσο τα ΖΝΧ δεν τα ειχα σκεφτει, μαλλον εχεις δικιο για να ειμαι ανετος καλυτερα 200! Σ ευχαριστω!

Πραγματι δεν ξερω απο ηλιακους και εστιασα στο ονομα! Και εσυ προτεινεις 200ρι. Εχεις καποιον να προτεινεις περαν του συγκεκριμενου;  Ευχαριστω!

http://www.iliofar.gr/

Με την τοποθετηση περασε και ενα καλο ασφαλιστικο στα σωστα bar του τυπου https://emavromatis.gr/shop/thermansi-klimatismos/kentriki-thermansi/axesouar-kentrikis-thermansis/exartimata-levitostasiou/brass-form-valvilda-asfaleias-hliakiwn-33/

Ρωτα αν βαζουν με τον πρεσαριστο/ενιαιο κασωμα συλλεκτη και αν θες πες μας εδω κοστος!

1 hour ago, metis said:

Για Λεκανοπέδιο θα σου έλεγα ότι σου φτάνει και το 2,5 ως επιφάνεια συλλογής με 200 λίτρα. Ωστόσο, το Μενίδι τείνει να "σκεπάζεται" περισσότερο από τις συννεφιές της Πάρνηθας, που ελλοχεύει ακριβώς από πάνω του. Βάσει της εμπειρίας μου από την Κηφισιά, θα σου έλεγα ότι για 200 λίτρα, καλύτερα να πας σε επιφάνεια συλλογής 3 τ.μ., για να είσαι ασφαλής.

Φυσικά, υπάρχουν και μικροδιαφορές μεταξύ συλλεκτών. Ένας καλπακ βλέπω δίνει 1950 βαττ μέγιστη στα 2,5 τμ, ενώ άλλοι δίνουν 1700 στα 2,5. Μικροδιαφορές, επαναλαμβάνω. Με 3 τμ στη Β περίπτωση πας στα 2150 βατ, οπότε τον τρως τον καλπάκ, παρότι (ενδεχομένως!) καλύτερος ο συλλέκτης καλπάκ.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...