Kozanitis1 Δημοσ. 29 Οκτωβρίου 2023 Δημοσ. 29 Οκτωβρίου 2023 4 ώρες πριν, MikhailBakurin είπε Eπειδή πλησιάζει η περίοδος που θα χρειαστεί το full potential του ηλιακού, θα ανέβω τις προσεχείς ημέρες ταράτσα να πλύνω συλλέκτες και να συμπληρώσω ό,τι λείπει από το κλειστό κύκλωμα. Πρόσεχα το καλοκαίρι, αλλά 2-3 φορές χρειάστηκε να ανοίξει το κύκλωμα σίγουρα. Βγάζω τη βαλβίδα από την κορφή, ρίχνω μείγμα εμφιαλωμένου νερού με κοινή προπυλενογλυκόλη, βράδυ με κρύο κύκλωμα, ξαναβιδώνω τη βαλβίδα, τελειώσαμε, έτσι; Ή πολύ νωρίς πριν ανατείλει ο ήλιος, ή αφού δύσει, ξεβιδώνεις την τάπα στο πάνω μέρος (ιδανικά και τις 2), συμπληρώνεις απλά νερό, λογικά θα πάρει έως μισό λίτρο, αφού δακρύσει και από τις δύο μεριές, τοποθετείς νέο τεφλόν/νήμα για στεγανοποίηση και βιδώνεις.., για αντιπηκτικό θα σου έλεγα να μην συμπληρώσεις, εκτός αν είσαι σε περιοχή με πολύ κρύο, πχ Δυτική Μακεδονία. Πλύνε συλλέκτες να φύγει σκόνη κλπ, πριν από αυτό έλεγξε για τυχόν διαρροές κλπ
MikhailBakurin Δημοσ. 29 Οκτωβρίου 2023 Δημοσ. 29 Οκτωβρίου 2023 8 minutes ago, Kozanitis1 said: Ή πολύ νωρίς πριν ανατείλει ο ήλιος, ή αφού δύσει, ξεβιδώνεις την τάπα στο πάνω μέρος (ιδανικά και τις 2), συμπληρώνεις απλά νερό, λογικά θα πάρει έως μισό λίτρο, αφού δακρύσει και από τις δύο μεριές, τοποθετείς νέο τεφλόν/νήμα για στεγανοποίηση και βιδώνεις.., για αντιπηκτικό θα σου έλεγα να μην συμπληρώσεις, εκτός αν είσαι σε περιοχή με πολύ κρύο, πχ Δυτική Μακεδονία. Πλύνε συλλέκτες να φύγει σκόνη κλπ, πριν από αυτό έλεγξε για τυχόν διαρροές κλπ Α λες να μη συμπληρώσω, ε; Θεωρώ κι εγώ ότι είναι κάπως αχρείαστο το έξτρα, αλλά από την άλλη, άμα πει να κάνει στα ΒΠ κάνα ασυνήθιστο κρύο, θα τη φάμε. Βλέπω βέβαια ότι τα ρεκορδ λοου του κοντινότερου σταθμού (Εκάλη) ήταν -1 και -0,9 για το 2022 και το 2023 αντίστοιχα, χαχα. Και σκέτο νερό να είχα μέσα, δε θα προλάβαινε -πιθανότατα- να παγώσει. Τέσπα, μάλλον θα βγάλω μόνο την τάπα, φοβάμαι να παίξω με τη βαλβίδα. Θα συμπληρώσω, τεφλονιάσω, βιδώσω κυριλέ, μια ωρίτσα αφού δύσει ο ήλιος. Θενκς!
apostolossmi Δημοσ. 29 Οκτωβρίου 2023 Δημοσ. 29 Οκτωβρίου 2023 5 ώρες πριν, Maurikycli είπε Εξαρτάται τί τύπο εμφιαλωμένου θα βάλεις: φυσικό μεταλλικό ή επιτραπέζιο; Ανθρακούχο 1
Kozanitis1 Δημοσ. 29 Οκτωβρίου 2023 Δημοσ. 29 Οκτωβρίου 2023 1 ώρα πριν, MikhailBakurin είπε Α λες να μη συμπληρώσω, ε; Θεωρώ κι εγώ ότι είναι κάπως αχρείαστο το έξτρα, αλλά από την άλλη, άμα πει να κάνει στα ΒΠ κάνα ασυνήθιστο κρύο, θα τη φάμε. Βλέπω βέβαια ότι τα ρεκορδ λοου του κοντινότερου σταθμού (Εκάλη) ήταν -1 και -0,9 για το 2022 και το 2023 αντίστοιχα, χαχα. Και σκέτο νερό να είχα μέσα, δε θα προλάβαινε -πιθανότατα- να παγώσει. Τέσπα, μάλλον θα βγάλω μόνο την τάπα, φοβάμαι να παίξω με τη βαλβίδα. Θα συμπληρώσω, τεφλονιάσω, βιδώσω κυριλέ, μια ωρίτσα αφού δύσει ο ήλιος. Θενκς! Συμπλήρωσε με σκέτο νερό βρύσης, δεν θέλει κάτι άλλο, αν είχε τοποθετηθεί σωστά θα έχει αντιπηκτικό μέσα.. 1
fredd0 Δημοσ. 29 Οκτωβρίου 2023 Δημοσ. 29 Οκτωβρίου 2023 32 λεπτά πριν, Kozanitis1 είπε Συμπλήρωσε με σκέτο νερό βρύσης, δεν θέλει κάτι άλλο, αν είχε τοποθετηθεί σωστά θα έχει αντιπηκτικό μέσα.. η παρε ενα απιονισμενο απο το σουπερ μαρκετ (ζητημα να κανει 1ε το 4λιτρο) οχι δε θα εκραγει το συστημα αν βαλεις βρυσης, αλλα καλο ειναι να περιοριζουμε τα δυνητικα καταλοιπα στο κλειστο κυκλωμα αφου το κοστος ειναι αστειο
Maurikycli Δημοσ. 29 Οκτωβρίου 2023 Δημοσ. 29 Οκτωβρίου 2023 1 ώρα πριν, apostolossmi είπε Ανθρακούχο Περιέ για να είναι στο "κλίμα" των Β.Π!
ababa641 Δημοσ. 29 Οκτωβρίου 2023 Δημοσ. 29 Οκτωβρίου 2023 Καλησπέρα, έχει κανένας προσωπική εμπειρία-άποψη για τους Sieline?
πάνοσ2 Δημοσ. 30 Οκτωβρίου 2023 Δημοσ. 30 Οκτωβρίου 2023 8 ώρες πριν, MikhailBakurin είπε Α λες να μη συμπληρώσω, ε; Θεωρώ κι εγώ ότι είναι κάπως αχρείαστο το έξτρα, αλλά από την άλλη, άμα πει να κάνει στα ΒΠ κάνα ασυνήθιστο κρύο, θα τη φάμε. Βλέπω βέβαια ότι τα ρεκορδ λοου του κοντινότερου σταθμού (Εκάλη) ήταν -1 και -0,9 για το 2022 και το 2023 αντίστοιχα, χαχα. Και σκέτο νερό να είχα μέσα, δε θα προλάβαινε -πιθανότατα- να παγώσει. Τέσπα, μάλλον θα βγάλω μόνο την τάπα, φοβάμαι να παίξω με τη βαλβίδα. Θα συμπληρώσω, τεφλονιάσω, βιδώσω κυριλέ, μια ωρίτσα αφού δύσει ο ήλιος. Θενκς! Ένα σωστό αντιψυκτικό έχει και αντισκωριακές ιδιότητες.
haris_216 Δημοσ. 30 Οκτωβρίου 2023 Δημοσ. 30 Οκτωβρίου 2023 5 ώρες πριν, πάνοσ2 είπε Ένα σωστό αντιψυκτικό έχει και αντισκωριακές ιδιότητες. Επίσης η σκέψη (αν αφορά εμάς) ή η προτροπή (για άλλους) να βάλουμε "λίγο νεράκι" μπορεί λειτουργικά να μην δημιουργεί (άμεσα) πρόβλημα αλλά μακροπρόθεσμα, επειδή ίσως ξεχαστεί πόσες φορές βάλαμε "λίγο νεράκι", μπορεί να καταλήξουμε σε πολύ νερουλιασμένο κύκλωμα, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για θέματα προστασίας (αντισκωριακής ή αντιψυκτικής). Από την άλλη βέβαια φόρουμ είναι εδώ (aka σύγχρονο καφενείο) οπότε ας ρίχνουμε αβέρτα "συμβουλές" και θεωρίες. Και μάλιστα είναι πιο safe από το κανονικό καφενείο καθώς εδώ δεν μας ξέρει κανείς, δεν γνωρίζει αν μεταφέρουμε γνώση ή γνώμη και σίγουρα δεν έχουμε την όποια επίπτωση ή συνέπεια. 2
26ska Δημοσ. 30 Οκτωβρίου 2023 Δημοσ. 30 Οκτωβρίου 2023 Καλημερα,να ρωτήσω το service σε ηλιακό τι πρέπει να περιλαμβάνει;
MikhailBakurin Δημοσ. 30 Οκτωβρίου 2023 Δημοσ. 30 Οκτωβρίου 2023 28 minutes ago, haris_216 said: Επίσης η σκέψη (αν αφορά εμάς) ή η προτροπή (για άλλους) να βάλουμε "λίγο νεράκι" μπορεί λειτουργικά να μην δημιουργεί (άμεσα) πρόβλημα αλλά μακροπρόθεσμα, επειδή ίσως ξεχαστεί πόσες φορές βάλαμε "λίγο νεράκι", μπορεί να καταλήξουμε σε πολύ νερουλιασμένο κύκλωμα, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για θέματα προστασίας (αντισκωριακής ή αντιψυκτικής). Από την άλλη βέβαια φόρουμ είναι εδώ (aka σύγχρονο καφενείο) οπότε ας ρίχνουμε αβέρτα "συμβουλές" και θεωρίες. Και μάλιστα είναι πιο safe από το κανονικό καφενείο καθώς εδώ δεν μας ξέρει κανείς, δεν γνωρίζει αν μεταφέρουμε γνώση ή γνώμη και σίγουρα δεν έχουμε την όποια επίπτωση ή συνέπεια. Συμφωνώ επί της αρχής. Γι' αυτό και πήρα 1λτ προπυλενογλυκόλη που θα αναμίξω με απιονισμένο, με γνώμονα τη συμπλήρωση για προστασία μέχρι και τους -8 βαθμούς. Ωστόσο, επειδή κάθε 2-3 χρόνια γίνεται συντήρηση με αλλαγή του περιεχομένου του κλειστού με καινούριο, αν υποθέσουμε ότι έβαζα σκέτο νερό, κι εφόσον το κύκλωμα δεν έχει χάσει τον όλεθρο (που δε νομίζω να έχει συμβεί κάτι τέτοιο), τότε είναι μικρό το περιθώριο τέτοιας ζημιάς. Προφανώς, η ορθή αντιμετώπιση, είναι πάντα να βάζεις την ελάχιστη αποδεκτή ποσότητα αντιπαγωτικού που ανταποκρίνεται στο κλίμα της περιοχής σου. Δεν ξέρεις αν έχει διαλυθεί το προηγούμενο, αν μπήκε σωστά, αν φέτος θα φάμε κάνα -8 όπως φάγαμε +40 για 20 μέρες τον Ιούλιο ελέω κλιματικής κρίσης, αν θα βαριέσαι σε 1-2 χρόνια να κάνεις πλήρη ανανέωση του κλειστού.
πάνοσ2 Δημοσ. 30 Οκτωβρίου 2023 Δημοσ. 30 Οκτωβρίου 2023 1 ώρα πριν, haris_216 είπε Επίσης η σκέψη (αν αφορά εμάς) ή η προτροπή (για άλλους) να βάλουμε "λίγο νεράκι" μπορεί λειτουργικά να μην δημιουργεί (άμεσα) πρόβλημα αλλά μακροπρόθεσμα, επειδή ίσως ξεχαστεί πόσες φορές βάλαμε "λίγο νεράκι", μπορεί να καταλήξουμε σε πολύ νερουλιασμένο κύκλωμα, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για θέματα προστασίας (αντισκωριακής ή αντιψυκτικής). Από την άλλη βέβαια φόρουμ είναι εδώ (aka σύγχρονο καφενείο) οπότε ας ρίχνουμε αβέρτα "συμβουλές" και θεωρίες. Και μάλιστα είναι πιο safe από το κανονικό καφενείο καθώς εδώ δεν μας ξέρει κανείς, δεν γνωρίζει αν μεταφέρουμε γνώση ή γνώμη και σίγουρα δεν έχουμε την όποια επίπτωση ή συνέπεια. Χάρη είμαι μηχανολόγος - ηλεκτρολόγος και έχω μαγαζί με ηλιακούς. Η εμπειρία μου είναι περιπου 25 χρόνια. Μόλις τώρα, πάνοσ2 είπε Χάρη είμαι μηχανολόγος - ηλεκτρολόγος και έχω μαγαζί με ηλιακούς. Η εμπειρία μου είναι περιπου 25 χρόνια. Και κάτι ακόμα. Λόγω της κατασκευής του μανδύα του μπόιλερ, θέλει "νερουλιασμένο" υγρό. Αν βάλεις πολύ παχύρευστο υγρό είναι πιθανό να μην δουλέψει όσο καλά θα έπρεπε. Το σώζουν οι υψηλής απόδοσης συλλέκτες. 1
haris_216 Δημοσ. 30 Οκτωβρίου 2023 Δημοσ. 30 Οκτωβρίου 2023 20 λεπτά πριν, πάνοσ2 είπε Χάρη είμαι μηχανολόγος - ηλεκτρολόγος και έχω μαγαζί με ηλιακούς. Η εμπειρία μου είναι περιπου 25 χρόνια. Και κάτι ακόμα. Λόγω της κατασκευής του μανδύα του μπόιλερ, θέλει "νερουλιασμένο" υγρό. Αν βάλεις πολύ παχύρευστο υγρό είναι πιθανό να μην δουλέψει όσο καλά θα έπρεπε. Το σώζουν οι υψηλής απόδοσης συλλέκτες. Μα δε διαφωνήσαμε πουθενά. Και ούτε σε "φωτογράφησα" Απλά το να συμπληρώσουμε "κάνα λίτρο νερό" είναι μια χαρά για την 1η φορά. Τη 2η φορά λιγότερο καλά. Αν όμως παγιωθεί σαν κίνηση τότε κάποια στιγμή θα ρέει γάργαρο νεράκι (αν και "λίγο" μαύρο ) Κι εννοείται ότι το κύκλωμα θέλει αραιωμένο υγρό και συνήθως υπάρχουν οι σχετικές οδηγίες αραίωσης ή, για να είμαι πιο σωστός, οδηγίες ποσοστού συγκέντρωσης (%) Αυξημένη συγκέντρωση, όπως πολύ σωστά ανέφερες, επηρεάζει (δυσμενώς) τη ροή του υγρού και κατά συνέπεια την απόδοση. Από την άλλη μειωμένη συγκέντρωση μειώνει τις αντοχές ως προς την παγωνιά και φυσικά τις οξειδώσεις. 2
fredd0 Δημοσ. 30 Οκτωβρίου 2023 Δημοσ. 30 Οκτωβρίου 2023 3 ώρες πριν, 26ska είπε Καλημερα,να ρωτήσω το service σε ηλιακό τι πρέπει να περιλαμβάνει; καθαρισμα κλειστου κυκλωματος, αλλαγη υγρων, καθαρισμα boiler και ηλεκτρικης αντιστασης, αλλαγη ανωδιου, αλλαγη φλαντζας, αλλαγη ασφαλιστικων, πλυσιμο συλλεκτων 2
MikhailBakurin Δημοσ. 30 Οκτωβρίου 2023 Δημοσ. 30 Οκτωβρίου 2023 Ανέβηκα και συμπλήρωσα τελικά σκέτο απιονισμένο νερό, με το εξής σκεπτικό: προαποφάσισα ότι θα βάλω ως 200εμελ στο κύκλωμα (λίγο κάτω από το 10% της ολικής χωρητικότητας). Για το παραπάνω, που ενδεχομένως να χρειαζόταν, είπα στον εαυτό μου ότι θα επανέλθω με αντιψυκτικό. Τελικά ορθώς έπραξα, γιατί το κύκλωμα "πήρε" περί τα 140-150 εμελ. 300 έβαλα στο δοχείο, 130 μου έμειναν πίσω, χύθηκε και καμιά 20αριά-30αριά μέχρι να βρω στόχο. 😛 Καθάρισα και τους συλλέκτες, που δεν είχαν κάτι τραγικό, απλά μία κάποια σκίαση από σκονισμό και λίγη λασποβροχή από το τελευταίο 5μηνο που κανείς δεν έχει ασχοληθεί μαζί του. Αναμένω να δω αύριο τι θα γίνει. Σήμερα μεταξύ 12 και 1, χωρίς χρήση, πήρε 7-8 βαθμούς. Από 42 στους 50. Αύριο που θα έχει αντίστοιχες καιρικές συνθήκες, θα συγκρίνω.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Ξεκίνησε από Thresh,
1 ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ
Μετάβαση στην ανάρτηση
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα