MikhailBakurin Δημοσ. 23 Οκτωβρίου 2023 Δημοσ. 23 Οκτωβρίου 2023 23 minutes ago, Giorgos_Mad20 said: Καλησπέρα.... Εδώ και 2 βδομάδες έχω εγκαταστήσει έναν ηλιακό θερμοσίφωνα στην ταράτσα της πολυκατοικίας (pyramis 160l, διπλής ενέργειας). Το ερώτημα μου έχει να κάνει αν αξίζει να τον συνδέσω με ρεύμα (κοντά στα 15m καλώδιο) και τώρα τον χειμώνα να ζεσταίνω νερό μέσω αυτού ή να κρατήσω τον θερμοσίφωνα (80l - μπόιλερ) που έχω στο πατάρι, πάνω από το μπάνιο. Βάση λογικής θα χρειάζομαι περισσότερο χρόνο για να ζεστάνω τα 160l από τα 80l, αλλά μήπως οι αντιστάσεις είναι διαφορετικές και είναι το ίδιο? Κάθε εμπειρία - άποψη δεκτή. Εξαρτάται πού είσαι και τι χρήση θα κάνεις. Γενικά, αν το νερό στον ηλιακό τείνει να "τελειώνει" και να κρυώνει, θα είσαι μια χαρά και με τον ηλεκτρικό για όταν έχεις "αδειάσει" τον ηλιακό. Αν όμως ο ηλιακός σου κρατάει έστω και λίγο ζεστό νερό, ή μένεις σε μέρος που ακόμα και 20-40 λεπτά ήλιο να βγάλει τη μέρα, θα σου δώσει κατιτις (Από Λαμία και κάτω), τότε σύνδεσε τον ηλιακό στο ρεύμα. Ένα μεγάλο μέρος της εξοικονόμησης, προέρχεται από το ότι ακόμα και με συννεφιά - χειμώνα, το νερό σου θα πάει από τους 20 στους 25/27/30. Οπότε, με ένα 10λεπτάκι αντίσταση, θα έχεις 160 λίτρα 35 βαθμών, που είναι αρκετά για 2 ντους. Τα 10 λεπτά στον 80λιτρο, νομίζω δεν θα αρκούν ούτε για 1 ντους... 2
nikos263 Δημοσ. 24 Οκτωβρίου 2023 Δημοσ. 24 Οκτωβρίου 2023 Να πω και εγω οτι μπηκε τελικά ο Skyland GL170 με 2.5 πάνελ ,μέχρι στιγμής όλα καλά δίνει πολύ ζεστό νερό και το κρατάει και το βράδυ αλλά είναι λογίκο γιατί εχει ηλιόλουστες μέρες. Και εγώ αμφιταλαντευομαι αν θα κρατήσω τον ηλεκτρικό των 80l διότι δεν μπορεί να μπεί τρίοδη και θα πρέπει να ανεβαίνω ταράτσα και να τον κλείνω. Δεν ξέρω αν αξίζει η τυχόν οικονομία που θα κάνω...
PLACEBO_89 Δημοσ. 24 Οκτωβρίου 2023 Δημοσ. 24 Οκτωβρίου 2023 19 ώρες πριν, Ntinaras είπε Πηρα 200 λιτρα ηλιακο με 2.5 πανελ μου ειπαν οτι ειναι πολυ μεγαλο το δοχειο για τοσο μικρο πανελ και δε θα ζεσταινει καλα. ισχυει? Θα εχεις μικροτερες θερμοκρασιες σε περισσοτερα λιτρα (καλυτερη αξιοπιστια) Σε μια κανονικη αναλογια συνηθως σκαρφαλωνει ~25β. Αρα εσενα καπου στους 15-18β αναλογα την κλιση και την ποιοτητα/αποδοση του συλλεκτη. Στα κρυα με παγωμενο νερο δικτυου πρεπει να φροντιζεις να μην πεφτει κατω απο τους 28β ωστε μετα απο μια ηλιοφανεια να μπορεσει να δωσει.. 52 λεπτά πριν, nikos263 είπε Να πω και εγω οτι μπηκε τελικά ο Skyland GL170 με 2.5 πάνελ ,μέχρι στιγμής όλα καλά δίνει πολύ ζεστό νερό και το κρατάει και το βράδυ αλλά είναι λογίκο γιατί εχει ηλιόλουστες μέρες. Και εγώ αμφιταλαντευομαι αν θα κρατήσω τον ηλεκτρικό των 80l διότι δεν μπορεί να μπεί τρίοδη και θα πρέπει να ανεβαίνω ταράτσα και να τον κλείνω. Δεν ξέρω αν αξίζει η τυχόν οικονομία που θα κάνω... Αφου οταν τον χτυπαει ο ηλιος εχει ηδη ζεστο νερο!
haris_216 Δημοσ. 24 Οκτωβρίου 2023 Δημοσ. 24 Οκτωβρίου 2023 2 ώρες πριν, nikos263 είπε Να πω και εγω οτι μπηκε τελικά ο Skyland GL170 με 2.5 πάνελ ,μέχρι στιγμής όλα καλά δίνει πολύ ζεστό νερό και το κρατάει και το βράδυ αλλά είναι λογίκο γιατί εχει ηλιόλουστες μέρες. Και εγώ αμφιταλαντευομαι αν θα κρατήσω τον ηλεκτρικό των 80l διότι δεν μπορεί να μπεί τρίοδη και θα πρέπει να ανεβαίνω ταράτσα και να τον κλείνω. Δεν ξέρω αν αξίζει η τυχόν οικονομία που θα κάνω... Προσωπικά, αν και το σπίτι είχε προεγκατάσταση για ηλεκτρικό και ηλιακό και μάλιστα η τρίοδη είναι σε ιδιαίτερα εύκολο και προσβάσιμο σημείο, δεν μπήκα ποτέ στη διαδικασία να βάλω ηλεκτρικό και όλη η κάλυψη είναι από τον ηλιακό. Υπολογίζοντας τα δεδομένα (προφανώς τα δικά μου) δηλαδή λίτρα ηλιακού και πιθανού ηλεκτρικού, μέρες ηλιοφάνειας, καταναλώσεις, απώλειες (3 όροφοι), ευκολία (σημαντικό, καθώς δεν θα βάλω ακόμα κάτι στο μυαλό μου για να εξοικονομήσω κέρματα), κλπ κατέληξα στην επιλογή μόνο ηλιακός. Να ξεκαθαρίσω ότι όταν λέω "υπολογίζοντας" δεν έκανα κανένα υπολογισμό με το κομπιουτεράκι ρυθμισμένο στο 4ο δεκαδικό καθώς προσωπικά θεωρώ υπερβολικά κάποια που διαβάζω εδώ (no offence guys, καθαρά δική μου άποψη) καθώς θεωρώ πως οτιδήποτε εξαρτάται από κάτι τόσο ασαφές και απρόβλεπτο όσο οι καιρικές συνθήκες δεν ωφελείται ή ζημιώνεται από ΜΙΚΡΟ-παρεμβάσεις. 3
dimitris_st13 Δημοσ. 24 Οκτωβρίου 2023 Δημοσ. 24 Οκτωβρίου 2023 (επεξεργασμένο) Στις 18/10/2023 στις 5:18 ΜΜ, TANPY είπε Είπα “μάλλον Glass”. Δεν θυμάμαι ανόδιο αλλά δεν νομίζω χάλκινος με το σκεπτικό: Ο χαλκός πάντα στοίχιζε. Αν είχα οικονομική άνεση θα έπαιρνα 160lt (όχι 120lt) με τoν χάλκινο εκτός πλάνου. Οι 50 ετών που έχεις δει, μιλάς γενικά ή για Φυρογένη? Σίγουρα δεν έχεις δει δικό του Η/Θ ανοιχτού κυκλώματος με μπόιλερ 2μ. σαν τορπίλη που τον πέταγαν στα 5 χρόνια, εκτός κι αν είσαι 60+. Είχαμε 2 τέτοιους στην ταράτσα που έγινα ΜΑΛΤ. Το μπόιλερ στη φωτο ήταν φασόν Γερμανικό και το εξήγαγε Γερμανία, ίσως πιο ποιοτική κατασκευή. Τώρα αν έτυχε ή το τακτικό σέρβις έπαιξε ρόλο δεν ξέρω. Αν είναι χάλκινος (το εύχομαι) είναι λογικό. Θα σου πω στο σέρβις. Ευχαριστώ πολύ. Πήρα τλφ. Πουλάει σε εμπόρους. Θα χρειαστεί να φτιάξει καλούπι. Αυτά που έχει στο site δεν σημαίνει πως τα έχει σε στοκ αλλά τα βρίσκεις στο εμπόριο. «Εάν δεν βρεις αυτό που ζητάς τελικά, έλα από δω με δείγμα» μου είπε. Καλή πατέντα κι ευχαριστώ για τη συμβουλή. Από την περιγραφή σου κατάλαβα χρησιμοποίησες την παλιά φλάντζα με κόλλα και στεγανοποίησες επί πλέον με την κόλλα περιφερειακά. Είναι έτσι? Ευχαριστώ, πολύ χρήσιμη info. Ας δούμε πρώτα αν πράγματι χάνει η φλάντζα και παραγγέλνω 10 να αλλάζω κάθε χρόνο 😂… Στο street-view βρήκα ονόματα/τλφ. κι επικοινώνησα. Να συμπληρώσω μήπως φανεί χρήσιμο και σε άλλους παθόντες που δεν ξέρουν φλαντζάδες... Μυκάλης 4, (210 4173760): φτιάχνει παρεμβύσματα (φλάντζες, τσιμούχες, σαλαμάστρες κ.α.) Πας με δείγμα, σου κόβει τη φλάντζα επί τόπου. Χαλκοκονδύλη 54 (210 5230366): Πας δείγμα, βλέπει υλικό/διαστάσεις/χρήση και σου κόβει ίδιο ή παρεμφερές λάστιχο σε φύλλο. Πρέπει όμως να σχεδιάσεις και να κόψεις ο ίδιος τη φλάντζα που ζητάς. Ευτυχώς που μας ανοίγετε τα μάτια για να μην πηγαίνουμε σαν.. ζώα επί σφαγή!! Είναι εύκολο να φτιάξεις επίπεδη φλάτζα. Αν είναι κωνική όπως αυτή της αντίστασης, δεν κατασκευάζεται εύκολα, παρά μόνο βάσει δείγματος με καλούπι ή με κόπια σε cnc και 3D scanner. Και οι 2 λύσεις ακριβές, σίγουρα φθηνότερες από νέο ηλιακό (ο νέος είναι ωραίος όμως). Ο επισκευασμένος βέβαια μπορεί σε 2 χρόνια να τρυπήσει μη το ξεχνάμε. Καλύτερη λύση αν με το σφίξιμο δεν γίνει δουλειά, λύσιμο όλα, τρίψιμο όλες οι επιφάνειες να αγριέψει + την φλάτζα με σμυριδόπανο και τοποθέτηση κόκκινης sikaflex ή ανώτερου υλικού μέσα έξω από την παλιά φλάτζα. Πιθανότατα δεν θα σε ξανα ενοχλήσει εφόσον από την άλλη πλευρά αλλάζεις ανόδιο τακτικά και δεν φθείρονται τα μέταλλα. Επεξ/σία 24 Οκτωβρίου 2023 από dimitris_st13
vaggy Δημοσ. 24 Οκτωβρίου 2023 Δημοσ. 24 Οκτωβρίου 2023 Καλησπέρα κι από εμένα, μετά από πολύ καιρό "διαβάσματος" κυρίως εδώ, προχώρησα στην αγορά με voucher ενός Nobel classic 200lt με 4 τ.μ panel (5 άτομα). Η εγκατάσταση δεν έχει γίνει ακόμη. Από extra θα τοποθετήσω μόνο ένα δοχείο διαστολής στο "κλειστό" (βαρελάκι), ενώ έχω ζητήσει διπλό κυάθιο για να τοποθετήσω και αισθητήρα θερμοκρασίας. Σίγουρα θα σκεπάζω το καλοκαίρι τον ένα συλλέκτη (και τους 2 όταν λείπω για αρκετές μέρες). Σωστά? Σε πρώτη φάση θα κρατήσω και το ηλεκτρομπόιλερ που έχω και δεν θα τον συνδέσω στο ρεύμα. Πιστεύω αρχικά να πράττω σωστά. Θα ήθελα τις συμβουλές σας αν χρειάζεται να προσέξω κάτι άλλο. Επίσης, τον αισθητήρα - σε πρώτη φάση κι αφού δεν θα συνδέσω ρεύμα δεν θα μπω στην διαδικασία βάλω διακόπτη wifi on-off να ανοιγκλείνω ανάλογα τη θερμοκρασία - θα τον χρησιμοποιήσω μόνο για ένδειξη θερμοκρασίας και τίποτε άλλο. Θέλω δηλαδή να έρθει με καλώδιο ένα θερμόμετρο στο μπάνιο να δείχνει τη θερμοκρασία. Το μπάνιο έχει απόσταση ενός ορόφου από την κεραμοσκεπή. Είδα σε πολλά προηγούμενα posts ότι αρκει ένας αισθητήρας, το κατάλληλο καλώδιο κι ένα απλό θερμόμετρο. Επειδή βλέπω ότι κάποιοι αισθητήρες σε ορισμένους δε λειτουργούν με πάνω απο κάποια μετρα καλώδιο και μιας και το κόστος είναι μικρό γενικά, θα μπορούσατε να μου προτείνετε ποιόν αισθητήρα, τί καλώδιο ακριβώς και ένα αξιόπιστο ποιοτικό θερμομετρο για να τα παραγγείλω και να κάνω σωστά τη δουλειά μου? Ευχαριστώ προκαταβολικά για την βοήθεια όλων, καθώς υπάρχουν άνθρωποι εδώ που πραγματικά βοηθούν και γνωρίζουν τί προτείνουν
hp8 Δημοσ. 24 Οκτωβρίου 2023 Δημοσ. 24 Οκτωβρίου 2023 1 ώρα πριν, vaggy είπε προτείνετε ποιόν αισθητήρα, τί καλώδιο ακριβώς και ένα αξιόπιστο ποιοτικό θερμομετρο για να τα παραγγείλω και να κάνω σωστά τη δουλειά μου? ρωτα εδω 1 ώρα πριν, vaggy είπε Σίγουρα θα σκεπάζω το καλοκαίρι τον ένα συλλέκτη (και τους 2 όταν λείπω για αρκετές μέρες). Σωστά? Σε πρώτη φάση θα κρατήσω και το ηλεκτρομπόιλερ που έχω και δεν θα τον συνδέσω στο ρεύμα. Πιστεύω αρχικά να πράττω σωστά. σωστά εσυ αποφασίζεις Αν το καλώδιο μετα περνα εύκολα δεν υπάρχει θέμα 1
nikos263 Δημοσ. 25 Οκτωβρίου 2023 Δημοσ. 25 Οκτωβρίου 2023 (επεξεργασμένο) 17 ώρες πριν, haris_216 είπε Προσωπικά, αν και το σπίτι είχε προεγκατάσταση για ηλεκτρικό και ηλιακό και μάλιστα η τρίοδη είναι σε ιδιαίτερα εύκολο και προσβάσιμο σημείο, δεν μπήκα ποτέ στη διαδικασία να βάλω ηλεκτρικό και όλη η κάλυψη είναι από τον ηλιακό. Υπολογίζοντας τα δεδομένα (προφανώς τα δικά μου) δηλαδή λίτρα ηλιακού και πιθανού ηλεκτρικού, μέρες ηλιοφάνειας, καταναλώσεις, απώλειες (3 όροφοι), ευκολία (σημαντικό, καθώς δεν θα βάλω ακόμα κάτι στο μυαλό μου για να εξοικονομήσω κέρματα), κλπ κατέληξα στην επιλογή μόνο ηλιακός. Να ξεκαθαρίσω ότι όταν λέω "υπολογίζοντας" δεν έκανα κανένα υπολογισμό με το κομπιουτεράκι ρυθμισμένο στο 4ο δεκαδικό καθώς προσωπικά θεωρώ υπερβολικά κάποια που διαβάζω εδώ (no offence guys, καθαρά δική μου άποψη) καθώς θεωρώ πως οτιδήποτε εξαρτάται από κάτι τόσο ασαφές και απρόβλεπτο όσο οι καιρικές συνθήκες δεν ωφελείται ή ζημιώνεται από ΜΙΚΡΟ-παρεμβάσεις. Με τα ελάχιστα που ξέρω για το θέμα συμφωνώ και εγω για το πόσο κερδίζεις/χάνεις απο τις μικρο-παρεμβάσεις. Αυτό που σκέφτομαι είναι οτι εφοσον ήδη υπάρχει ο ηλεκτρικός να τον αφήσω αυτόν τον χειμώνα και εαν δω οτι δεν χρειάζεται να ανάψω πολλές φορές αντίσταση να τον αφαιρέσω προς άνοιξη μεριά. Να μην τρώει και χώρο τζαμπα Επεξ/σία 25 Οκτωβρίου 2023 από nikos263
haris_216 Δημοσ. 25 Οκτωβρίου 2023 Δημοσ. 25 Οκτωβρίου 2023 31 λεπτά πριν, nikos263 είπε Με τα ελάχιστα που ξέρω για το θέμα συμφωνώ και εγω για το πόσο κερδίζεις/χάνεις απο τις μικρο-παρεμβάσεις. Αυτό που σκέφτομαι είναι οτι εφοσον ήδη υπάρχει ο ηλεκτρικός να τον αφήσω αυτόν τον χειμώνα και εαν δω οτι δεν χρειάζεται να ανάψω πολλές φορές αντίσταση να τον αφαιρέσω προς άνοιξη μεριά. Να μην τρώει και χώρο τζαμπα Αν υποθέσουμε ότι δεν έχεις 2η ηλεκτρολογική σύνδεση για τον ηλιακό και άρα (εφόσον παραμένει ο ηλεκτρικός) ο ηλιακός σου θα είναι απλά ηλιακός, πρέπει να σκεφτείς και την απώλεια υποβοήθησης του ηλιακού. Δηλαδή όταν μια "ζαβή" μέρα σαν και σήμερα (εδώ που είμαι ψιλοσυννεφιά με αμυδρό ήλιο) ο ηλιακός έχει δημιουργήσει ένα χλιαρό νερό προφανώς θα το αφήσεις ανεκμετάλλευτο, αφού σαν χλιαρό δεν είναι επαρκές. Ενώ αν είναι συνδεδεμένος με το ρεύμα, ανάβεις λίγο την αντίσταση, το κάνεις καυτό και...μπλουμ 2
nikos263 Δημοσ. 25 Οκτωβρίου 2023 Δημοσ. 25 Οκτωβρίου 2023 (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, haris_216 είπε Αν υποθέσουμε ότι δεν έχεις 2η ηλεκτρολογική σύνδεση για τον ηλιακό και άρα (εφόσον παραμένει ο ηλεκτρικός) ο ηλιακός σου θα είναι απλά ηλιακός, πρέπει να σκεφτείς και την απώλεια υποβοήθησης του ηλιακού. Δηλαδή όταν μια "ζαβή" μέρα σαν και σήμερα (εδώ που είμαι ψιλοσυννεφιά με αμυδρό ήλιο) ο ηλιακός έχει δημιουργήσει ένα χλιαρό νερό προφανώς θα το αφήσεις ανεκμετάλλευτο, αφού σαν χλιαρό δεν είναι επαρκές. Ενώ αν είναι συνδεδεμένος με το ρεύμα, ανάβεις λίγο την αντίσταση, το κάνεις καυτό και...μπλουμ Υπαρχει γραμμη που παει μεχρι τον πινακα και περιμενω να μου το συνδεσουν , σημερα οντως θα ειναι ενα καλο τεστ αν εχει ζεστο νερο το απογευμα για μπανιο.Αυτό με το χλιαρό δεν το είχα σκεφτεί να πω την αληθειαι. Με αυτά που λεμε σκεφτομαι να συνδεσω τον ηλιακο εκει που ειναι ο ηλεκτρικος να μην πληρωνω ρελε και ασφαλειες εξτρα και βλεπω πως παει. Δεν θα εχω και στο μυαλο μου και την μανουρα ανεβα κλεισε κατεβα.. Επεξ/σία 25 Οκτωβρίου 2023 από nikos263
πάνοσ2 Δημοσ. 25 Οκτωβρίου 2023 Δημοσ. 25 Οκτωβρίου 2023 49 λεπτά πριν, nikos263 είπε Υπαρχει γραμμη που παει μεχρι τον πινακα και περιμενω να μου το συνδεσουν , σημερα οντως θα ειναι ενα καλο τεστ αν εχει ζεστο νερο το απογευμα για μπανιο.Αυτό με το χλιαρό δεν το είχα σκεφτεί να πω την αληθειαι. Με αυτά που λεμε σκεφτομαι να συνδεσω τον ηλιακο εκει που ειναι ο ηλεκτρικος να μην πληρωνω ρελε και ασφαλειες εξτρα και βλεπω πως παει. Δεν θα εχω και στο μυαλο μου και την μανουρα ανεβα κλεισε κατεβα.. Να προσέχετε πάντως γιατί με το ηλεκτρικό ρεύμα δεν παίζουμε.
nikos263 Δημοσ. 25 Οκτωβρίου 2023 Δημοσ. 25 Οκτωβρίου 2023 55 λεπτά πριν, πάνοσ2 είπε Να προσέχετε πάντως γιατί με το ηλεκτρικό ρεύμα δεν παίζουμε. Δεν θα το κανω εγω σε καμια περιπτωση θα ερθει ηλεκτρολογος εστω και για κατι τοσο απλο 1
Maurikycli Δημοσ. 25 Οκτωβρίου 2023 Δημοσ. 25 Οκτωβρίου 2023 Στις 23/10/2023 στις 5:04 ΜΜ, Ntinaras είπε Πηρα 200 λιτρα ηλιακο με 2.5 πανελ μου ειπαν οτι ειναι πολυ μεγαλο το δοχειο για τοσο μικρο πανελ και δε θα ζεσταινει καλα. ισχυει? Περιμένουμε να μας πεις Στις 23/10/2023 στις 6:35 ΜΜ, Giorgos_Mad20 είπε Καλησπέρα.... Εδώ και 2 βδομάδες έχω εγκαταστήσει έναν ηλιακό θερμοσίφωνα στην ταράτσα της πολυκατοικίας (pyramis 160l, διπλής ενέργειας). Το ερώτημα μου έχει να κάνει αν αξίζει να τον συνδέσω με ρεύμα (κοντά στα 15m καλώδιο) και τώρα τον χειμώνα να ζεσταίνω νερό μέσω αυτού ή να κρατήσω τον θερμοσίφωνα (80l - μπόιλερ) που έχω στο πατάρι, πάνω από το μπάνιο. Βάση λογικής θα χρειάζομαι περισσότερο χρόνο για να ζεστάνω τα 160l από τα 80l, αλλά μήπως οι αντιστάσεις είναι διαφορετικές και είναι το ίδιο? Κάθε εμπειρία - άποψη δεκτή. Αν βολεύει πρακτικά κράτα τον ηλεκτρικό
πάνοσ2 Δημοσ. 26 Οκτωβρίου 2023 Δημοσ. 26 Οκτωβρίου 2023 Στις 23/10/2023 στις 5:04 ΜΜ, Ntinaras είπε Πηρα 200 λιτρα ηλιακο με 2.5 πανελ μου ειπαν οτι ειναι πολυ μεγαλο το δοχειο για τοσο μικρο πανελ και δε θα ζεσταινει καλα. ισχυει? Εξαρτάται από τις kWh που αποδίδει ο συλλέκτης.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Ξεκίνησε από Thresh,
1 ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ
Μετάβαση στην ανάρτηση
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα