Προς το περιεχόμενο

Ηλιακοί θερμοσίφωνες

billdanos

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Εμένα πάλι μου πρότεινα ELCO ελληνικός γνωστή μάρκα απο αξιόπιστους ηλεκτρικους  και σχετικα φτηνός 160Lt/ 2,5m αλλά απ ότι διάβασα κριτικές στο γνωστό Skrz μετά απο 6 χρόνια τον πετάξανε.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 9k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

2 ώρες πριν, vassilis3 είπε

Εμένα πάλι μου πρότεινα ELCO ελληνικός γνωστή μάρκα απο αξιόπιστους ηλεκτρικους  και σχετικα φτηνός 160Lt/ 2,5m αλλά απ ότι διάβασα κριτικές στο γνωστό Skrz μετά απο 6 χρόνια τον πετάξανε.

Πάνω-κάτω τα ίδια διαβάζεις για όλους. Σε λίγο θα βγει και... μπετόν μιας χρήσης, αν μπορούσαν. Να πρέπει να το πετάμε και να παίρνουμε άλλο κάθε πέντε χρόνια. Ο σκοπός είναι αυτός και όχι καλά, ποιοτικά προϊόντα.

Και αν όχι, στον συγκεκριμένο κλάδο θέλουν να σ' τα τρώνε από το υποχρεωτικό σέρβις, που ξαφνικά ανακάλυψαν, ενώ δεν υπήρχε άνθρωπος μέχρι πριν δέκα χρόνια που να έκανε στον ηλιακό του σέρβις γενικότερα, πόσω μάλλον κάθε δύο χρόνια που θέλουνε οι μάγκες τώρα...

• Like 1

Κοίτα σε πολλά που γράφεις σωστά μιλάς αλλά στο συγκεκριμένο περί σέρβις δεν θα συμφωνήσω.Εχω ηλιακό  inox υπό την προστασία μου  εδώ και 23 χρόνια με την έννοια ότι τον ελέγχω εγώ και όχι ο πατέρας μου ή άλλος και έχω να πω το εξής.

Όταν έγινε η εγκατάσταση μου είπαν ανά δύο χρόνια σέρβις.Δεν μου το είπαν με πολύ θέρμη ούτε έδωσαν πολύ σημασία απλά μου είπαν κάνε σέρβις ανά διετία σε όποιον μάστορα θες.

Όταν πέρασαν δυομιση χρόνια τοτε θυμήθηκα ότι μου το είχαν πει αλλά δεν καιγομουν και πολύ.Τελικα είπα να το κάνω τότε πιο πολύ από περιέργεια.Οταν έβγαλαν το ανόδιο δεν είχε μείνει τίποτα! Διαλυμένο όλο.Αμαν λέω πως έλιωσε τούτο;; Εβγαλαν και από το καζάνι και μερικά άλατα κλπ.Τοτε είπα μέσα μου καλώς το έκανα.

Την δεύτερη φορά το άφησα 3μιση χρόνια χωρίς σέρβις να κάνω πείραμα να δω τι θα γινει..Οχι μόνο είχε εξαφανιστεί το ανόδιο αλλά η ηλεκτρόλυση είχε φάει και το παξιμάδι εκεί κοντά στο ανόδιο που είναι.Ειχε μείνει το μισο παξιμαδι.

Από τότε κάνω σέρβις συστηματικά ανά δύο με τρία χρόνια.Συνηθως στα δυομιση με δύο.

Ακούω μερικούς που λένε ότι έχουν ηλιακό 15 χρόνια και παραπάνω κ δεν έχουν ανοίξει το καζάνι καν.Αν το ανοίξουν θα πάθουν έκπληξη με το τι θα βρουν μέσα!

Για να είμαι ειλικρινής θα προτιμούσα χάλκινο μποιλερ αλλά είναι απλησίαστες οι τιμές.Για να μην χρειάζεται ποτέ να γίνει σέρβις.Αν και ξέρω ότι και εκεί κάτι θέλει όπως υγρά κλπ.Απλα όχι ανόδιο.

Απλά κάνε σέρβις έστω και φθηνό αν βρεις πχ με 40 ευρώ ώστε να αλλάζεις το ανόδιο,καθαρισμό από άλατα κλπ.Θα σου κρατήσει περισσότερα χρόνια ο ηλιακός.

• Like 3

17 ώρες πριν, sonikk είπε

Κοίτα σε πολλά που γράφεις σωστά μιλάς αλλά στο συγκεκριμένο περί σέρβις δεν θα συμφωνήσω.Εχω ηλιακό  inox υπό την προστασία μου  εδώ και 23 χρόνια με την έννοια ότι τον ελέγχω εγώ και όχι ο πατέρας μου ή άλλος και έχω να πω το εξής.

Όταν έγινε η εγκατάσταση μου είπαν ανά δύο χρόνια σέρβις.Δεν μου το είπαν με πολύ θέρμη ούτε έδωσαν πολύ σημασία απλά μου είπαν κάνε σέρβις ανά διετία σε όποιον μάστορα θες.

Όταν πέρασαν δυομιση χρόνια τοτε θυμήθηκα ότι μου το είχαν πει αλλά δεν καιγομουν και πολύ.Τελικα είπα να το κάνω τότε πιο πολύ από περιέργεια.Οταν έβγαλαν το ανόδιο δεν είχε μείνει τίποτα! Διαλυμένο όλο.Αμαν λέω πως έλιωσε τούτο;; Εβγαλαν και από το καζάνι και μερικά άλατα κλπ.Τοτε είπα μέσα μου καλώς το έκανα.

Την δεύτερη φορά το άφησα 3μιση χρόνια χωρίς σέρβις να κάνω πείραμα να δω τι θα γινει..Οχι μόνο είχε εξαφανιστεί το ανόδιο αλλά η ηλεκτρόλυση είχε φάει και το παξιμάδι εκεί κοντά στο ανόδιο που είναι.Ειχε μείνει το μισο παξιμαδι.

Από τότε κάνω σέρβις συστηματικά ανά δύο με τρία χρόνια.Συνηθως στα δυομιση με δύο.

Ακούω μερικούς που λένε ότι έχουν ηλιακό 15 χρόνια και παραπάνω κ δεν έχουν ανοίξει το καζάνι καν.Αν το ανοίξουν θα πάθουν έκπληξη με το τι θα βρουν μέσα!

Για να είμαι ειλικρινής θα προτιμούσα χάλκινο μποιλερ αλλά είναι απλησίαστες οι τιμές.Για να μην χρειάζεται ποτέ να γίνει σέρβις.Αν και ξέρω ότι και εκεί κάτι θέλει όπως υγρά κλπ.Απλα όχι ανόδιο.

Απλά κάνε σέρβις έστω και φθηνό αν βρεις πχ με 40 ευρώ ώστε να αλλάζεις το ανόδιο,καθαρισμό από άλατα κλπ.Θα σου κρατήσει περισσότερα χρόνια ο ηλιακός.

Εγώ δεν έχω πρόβλημα με το service, προφανώς. Έχω πρόβλημα με το υποχρεωτικό service ως προϋπόθεση για την εγγύηση που ανακάλυψαν σχετικά πρόσφατα. Ή εν πάση περιπτώσει με όλα αυτά τα απίθανα που ζητάνε για να υπάρχει εγγύηση. Και καταλήγουν είτε να στα έχουν αρπάξει από τα service σε όλα αυτά τα χρόνια είτε να εφευρίσκουν δικαιολογίες για να μην έχεις στο τέλος εγγύηση. Όλα δικά τους.

Επίσης δεν κατάλαβα: Από που προκύπτει στον συγκεκριμένο κλάδο (και μόνο) το μοναδικό φαινόμενο στις εγγυήσεις να καλύπτουν μόνο ανταλλακτικά και υλικά και όχι εργασία; Τί είδους καραγκιοζιλικι είναι αυτό και πώς είναι δυνατόν να μην τους έχουν πάει στα δικαστήρια; Είναι γελοίο και παράνομο και δεν υπάρχει σε κανέναν άλλο κλάδο.

• Thanks 1

2 λεπτά πριν, tryfos είπε

Εγώ δεν έχω πρόβλημα με το service, προφανώς. Έχω πρόβλημα με το υποχρεωτικό service ως προϋπόθεση για την εγγύηση που ανακάλυψαν σχετικά πρόσφατα. Ή εν πάση περιπτώσει με όλα αυτά τα απίθανα που ζητάνε για να υπάρχει εγγύηση. Και καταλήγουν είτε να στα έχουν αρπάξει από τα service σε όλα αυτά τα χρόνια είτε να εφευρίσκουν δικαιολογίες για να μην έχεις στο τέλος εγγύηση. Όλα δικά τους.

Επίσης δεν κατάλαβα: Από που προκύπτει στον συγκεκριμένο κλάδο (και μόνο) το μοναδικό φαινόμενο στις εγγυήσεις να καλύπτουν μόνο ανταλλακτικά και υλικά και όχι εργασία; Τί είδους καραγκιοζιλικι είναι αυτό και πώς είναι δυνατόν να μην τους έχουν πάει στα δικαστήρια; Είναι γελοίο και παράνομο και δεν υπάρχει σε κανέναν άλλο κλάδο.

Για αυτό πρέπει να βρίσκουμε τρόπους να προσπερνάμε τις "απαιτήσεις" τους..

Ανάλογα και με τα νερά της περιοχής σου, πχ αν θέλει όντως ανόδιο κάθε 2-3 χρόνια (για τα νερά σας) και η εγγύηση θέλει ετήσιο, μίλα με τον υδραυλικό σου, να σου κόβει κάθε χρόνο ένα δελτίο παροχής υπηρεσιών (και καλά πως έγινε σέρβις), πλήρωνε του ΦΠΑ τι είναι (πχ 15€) και ας μην έρχεται καθόλου (ή στα 2-3 χρόνια)
Μετά παίξε το τρελίτσα πως όντως τα έκανες ;)

5 λεπτά πριν, Kozanitis1 είπε

Για αυτό πρέπει να βρίσκουμε τρόπους να προσπερνάμε τις "απαιτήσεις" τους..

Ανάλογα και με τα νερά της περιοχής σου, πχ αν θέλει όντως ανόδιο κάθε 2-3 χρόνια (για τα νερά σας) και η εγγύηση θέλει ετήσιο, μίλα με τον υδραυλικό σου, να σου κόβει κάθε χρόνο ένα δελτίο παροχής υπηρεσιών (και καλά πως έγινε σέρβις), πλήρωνε του ΦΠΑ τι είναι (πχ 15€) και ας μην έρχεται καθόλου (ή στα 2-3 χρόνια)
Μετά παίξε το τρελίτσα πως όντως τα έκανες ;)

Πόσο έχει περίπου ένα σχετικά σοβαρό service (γιατί είμαι σίγουρος ότι θα υπάρχουν αρκετοί που θα έρχονται θα κουνάνε τα χέρια τους πίσω από το καζάνι και θα λένε έκανα σερβις); Αν έχει πχ 30 και σου ζητάει ο υδραυλικός σου 15 για να μην κάνει τίποτα ίσως δεν αξίζει αναλογικά.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
6 λεπτά πριν, tryfos είπε

Πόσο έχει περίπου ένα σχετικά σοβαρό service (γιατί είμαι σίγουρος ότι θα υπάρχουν αρκετοί που θα έρχονται θα κουνάνε τα χέρια τους πίσω από το καζάνι και θα λένε έκανα σερβις); Αν έχει πχ 30 και σου ζητάει ο υδραυλικός σου 15 για να μην κάνει τίποτα ίσως δεν αξίζει αναλογικά.

Ένα σοβαρό σέρβις διετίας, δηλαδή αντίσταση+ανόδιο, καθαρισμός το καζάνι, έλεγχος/αντικατάσταση αντιπηκτικού (όχι απλά γέμισμα νερό), άδειασμα καθάρισμα κλειστού+πλήρωση και έλεγχος γενικά μονώσεις/διαρροές, σίγουρα 70-80€+

Εγώ δεν έχω θέμα να τα ζητήσει, αλλά να δω πως θα ασχοληθεί σοβαρά και με το χρόνο του, αν τα "κάνει" αυτά σε 15' τότε πασάλειμμα κάνει..

30€ "σέρβις" δεν θα έφερνα καν να μου κάνουν..

Επεξ/σία από Kozanitis1
  • Like 1

22 λεπτά πριν, Kozanitis1 είπε

Ένα σοβαρό σέρβις διετίας, δηλαδή αντίσταση+ανόδιο, καθαρισμός το καζάνι, έλεγχος/αντικατάσταση αντιπηκτικού (όχι απλά γέμισμα νερό), άδειασμα καθάρισμα κλειστού+πλήρωση και έλεγχος γενικά μονώσεις/διαρροές, σίγουρα 70-80€+

Εγώ δεν έχω θέμα να τα ζητήσει, αλλά να δω πως θα ασχοληθεί σοβαρά και με το χρόνο του, αν τα "κάνει" αυτά σε 15' τότε πασάλειμμα κάνει..

30€ "σέρβις" δεν θα έφερνα καν να μου κάνουν..

Και φυσικά με απόδειξη.

• Like 1

1 ώρα πριν, tryfos είπε

Πάντα υπήρχε απλά τώρα το συνειδητοποίησες.

Ακόμα και στους απλούς ηλεκτρικούς γίνεται αναφορά σε σέρβις.

Απλά η συνήθης τακτική είναι να πετάμε τα πάντα μαζί με τις συσκευασίες χωρίς καν να τα κοιτάξουμε.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αυτος λέει ότι οι καφασωτοι συλλέκτες είναι καλύτεροι.Όντως;

Εγώ στην πλειοψηφία των ηλιακων παρατηρώ ότι όλοι είναι κλασικοί πάντως και όχι καφασωτοι.

Δεν ξέρω τις διαφορές.Αυτος στο βίντεο αναφέρει κάτι για υγρασίες κλπ.

Ο δεύτερος ηλιακός που έχω 17 χρόνια τωρα με κλασικούς επιλεκτικους χρώματος μπλε συλλέκτες όχι καφασωτους δεν μου έχει κανείς κάποια υγρασία ή πρόβλημα πάντως.

Επεξ/σία από sonikk

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Μπορεί με τον Ντάνιελ να αναγκαστήκαμε να κάνουμε μπάνιο με μωρομάντηλα αλλά απο χθες και σήμερα περισσότερο επανήλθε μια ισσοροπία στο ΖΝΧ.

Screenshot_20230909_173320_Home Assistant.jpg

Στις 6 του μήνα άναψε και η αντίσταση το πρωί για καμιά ώρα αλλά αποκλείεται να ανέβασε όλο το νερό του μπόιλερ στους 50.

PS Εδώ να πώ ότι μου έκανε εντύπωση η ακρίβεια του αναλογικού θερμοστάτη της ηλεκτρικής αντίστασης που είναι όντως ρυθμισμένη στους 50!

Κάναμε κανά 2 μπάνια αλλά τα 160 λίτρα του μποίλερ δεν πολυσυγκινήθηκαν.

Μετά απο καμιά ώρα που αναμίχθηκε το νερό πάλι 29 βαθμούς είχε.

Γιατί αυτό? Μκρή αντίσταση σε σχέση με την σερπαντίνα του ηλιακού κυκλώματος?

Η αλήθεια είναι πως το θερμόμετρο είναι στο κέντρο ακριβώς στο ύψος της αντίστασης που είναι οριζόντια στην μέση του μπόιλερ ενω η σερπαντίνα είναι κάθετη ξεκινάει απο το κέντρο και φτάνει μέχρι το πάτο του καζανιού.

Επαναλαμβάνω την ερώτηση του  @phanispal

Όσοι είσαστε με καινούργιο ηλιακό βγάλατε όλο το τριήμερο-τετραήμερο του Ντανιελ με αρκετό νερό απ τον ηλιακό???

Επεξ/σία από yiannis_1
  • Like 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 hours ago, yiannis_1 said:

Όσοι είσαστε με καινούργιο ηλιακό βγάλατε όλο το τριήμερο-τετραήμερο του Ντανιελ με αρκετό νερό απ τον ηλιακό???

Εμείς ναι, γιατί ήταν 3 άτομα στο σπίτι για 160 λίτρα, η θερμοκρασία του κρύου νερού παρέμεινε υψηλή, ενώ το θερμόμετρο είχε προλάβει να σκαρφαλώσει στους 70 την προηγούμενη (Αθήνα, ΒΠ). Οπότε, όποιος πήγαινε να κάνει ντους, αρκούσε να βάλει ελάχιστο 70ρικο νεράκι σε πολύ 23άρικο, για να πετύχει μια καλή καλοκαιρινή θερμοκρασία 32-35 βαθμών ζεστού.

Εν τέλει τους έφτασε οριακά. Όταν γύρισα εγώ από τις διακοπές μου ξημερώματα, χθες που ξαναβγήκε ο ήλιος, το θερμόμετρο του ηλιακού έδειχνε 28 βαθμούς (ενώ με ένα άδειασμα που του έκανα 26 Αυγούστου, πριν φύγω διακοπές, είχε πέσει στους 23, που μάλλον είναι η θερμοκρασία δικτύου.)

Σήμερα ξανά επιστροφή στα κλασικά 70άρια, τον έχουμε πλέον ασκέπαστο σχεδόν, με τη μείωση διάρκειας μέρας και την μείωση έντασης ηλιακής ακτινοβολίας. Άμα τον είχαμε έτσι πριν ένα μήνα, θα γινόταν διαστημόπλοιο, με 90 βαθμούς.

Επεξ/σία από MikhailBakurin
  • Like 1

Στις 7/9/2023 στις 11:47 ΠΜ, Kozanitis1 είπε

Καλημέρα, δοχείο διαστολής για 200 λίτρα ηλιακό, πίεση δικτύου 4-4.5 bar, πόσα λίτρα χρειάζονται και σε τι πίεση το "φουσκώνουμε" ;

Θεωρείτε πως χρειάζεται μειωτής; (να "πέσουμε" στα 3 bar)

18 - 24 λίτρα φούσκωσε  5 bar 

6 ώρες πριν, tryfos είπε

χρεώνουν απο 50 μέχρι και 120 ευρώ, στο μεταξύ τα υλικά δεν κοστίζουν πάνω απο10 € εκτός αν θέλει αλλαγή η αντίσταση που είναι το πιο ακριβό ανάλογα το μοντέλο. αν πιάνουν τα χέρια σου είναι αρκετά εύκολο δες και μερικά βίντεο στο ytube 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 8/9/2023 στις 3:29 ΜΜ, tryfos είπε

Μάλλον το τελευταίο που λες. Εγώ κατέληξα ότι πάνω-κάτω είναι τα ίδια όλοι (μέτρια προς άθλια), οπότε κινήθηκα με βάση την τιμή και την εγγύηση. Τα specs εκτός από κακογραμμένα είναι και ελλιπή και ως ένα βαθμό πιστεύω δεν τηρούνται καν (δηλαδή πώς θα ελέγξεις πως είναι το καζάνι εσωτερικά ή διάφορα άλλα που "υπόσχονται" αν δεν ξέρεις;). Και μόνο ότι ανέβασαν όλοι για να κονομήσουν με αισχροκέρδεια αρκεί για να σου πει πολλά. Αντίστοιχη θα είναι και η "ποιότητα" των ηλιακών.

Για να σε "βοηθήσω" λίγο, αν είσαι Αττική ξεχνάς τη Mastersol. Είναι στην Πάτρα και δεν μπορούν να πάρουν οι ίδιοι τον παλιό ηλεκτρικό. Σου δίνουν μια μεταφορική που τον παίρνει, χωρίς χρέωσή σου μεν, αλλά μετά εξαργυρώνουν το κουπόνι και ξεκινάνε τη διαδικασία, οπότε μέχρι να έρθει ο ηλιακός θα μείνεις χωρίς καθόλου θερμοσίφωνα καμιά βδομάδα (αν τα υπολογίζω σωστά). Οπότε εγώ αποφάσισα να μην ασχοληθώ καν.

Είναι ζήτημα αν ο μέσος καταναλωτής θα εξοικονομήσει στο τέλος 150-200 Ευρώ από όλη αυτή τη μανούρα (και αυτό αν δεν τον κατακλέψει ο εγκαταστάτης). Οπότε και αυτό το πρόγραμμα, όπως και τα άλλα, είναι αποκλειστικά και μόνο για να κονομήσουν οι προμηθευτές και οι εγκαταστάτες, όχι ο απλός κοσμάκης.

σωστος σε ολα.ακομα και στη mastersol που τους τηλ. κ μου ειπαν ακριβως τα ιδια συν παραδοση στο πεζοδρομιο οποτε πρεπει να βρω συμβεβλημενο υδραυλικο να δηλωσει παρων για να το ανεβασει κ να το εγκαταστησει.

Πολλες δυσκολιες βλεπω στην επιλογη και ακομα δεν εχω καταληξει.

Αλλου τα καζανια γραφουν 40κιλα/μ3 αλλου 50 με διαφορετικα παχη.Μειωνεται η χωρητικοτητα του καζανιου με αυτο τον τροπο?

Δηλ τα 160λιτρα ειναι ονομαστικα ή πραγματικα?

Ποιον πηρες εσυ?

7 ώρες πριν, sonikk είπε

τι κανει η αναμεικτικη βαλβιδα ακριβως?ειναι απαραιτητη?

Επεξ/σία από gponiris

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...