sonikk Δημοσ. 2 Αυγούστου 2023 Δημοσ. 2 Αυγούστου 2023 3 ώρες πριν, jkoukos είπε Γράφει, "αλλά έχει (απώλειες) και καίει η μόνωση του, οπότε δεν διατηρεί για ώρες το ΖΝΧ". Τώρα βγάζει νόημα; Εννοεί ότι έχει απώλεια η μόνωση και ακουμπώντας το χέρι νιώθει υψηλή θερμοκρασία κι ένεκα αυτής δεν διατηρείται η θερμοκρασία του νερού για μεγάλο διάστημα. Φυσικά αν ισχύει το σκεπτικό μου περί παράλειψης της λέξης μέσα στην παρένθεση. Αυτό έχω υπόψη. Και το ρωτώ διότι αν κατάλαβα σωστά ο φίλος θέλει να αποσύρει τον παλιό ηλιακό, κάτι που δεν προβλέπεται. Εκτός αν έχει και θερμοσίφωνα να αποσύρει. Δεν καταλαβαίνω το εξής σημείο που μάλλον δεν στο εξήγησα σωστά. Πώς γίνεται να εχει απώλεια από μόνωση;; Το υλικό αυτό είναι κάτι που δεν φθείρεται.Δεν είναι σίδερο κλπ.Ειναι κάτι που καλύπτεται από το εξωτερικό περίβλημα του μποιλερ και προστατεύεται. Άλλο να λέμε ότι έχει κακή μόνωση λόγω κακής ή φτωχής ποιότητας υλικού και άλλο να λέμε ότι καίγεται το υλικό. Αυτό το υλικό είναι ένα συμπαγές πράγμα στουμπηγμενο στον μανδύα του μποιλερ. Καίγεται με την πάροδο του χρόνου αυτό το υλικό την στιγμή που προστατεύεται και από το εξωτερικό περίβλημα του μποιλερ; Βέβαια για να γίνω πολύ συγκεκριμένος έχω δει ηλιακό με το μποιλερ να έχει από πάνω του σκέπαστρο και μόνο οι συλλέκτες να είναι ελεύθεροι.Αυτο γιατί το κάνουν ομως; Για να το προστατεύσουν από τί ακριβώς; Παντως το μποιλερ δεν προσφέρει κάτι πέραν της αποθήκευσης ζεστού νερού.Ολη η δουλειά γίνεται από τους συλλέκτες βάση της φυσικής. Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποιο μειονέκτημα να σκεπάζεις το μποιλερ με σκέπαστρο ωστόσο.Αν κάποιος γνωρίζει κάποια λεπτομέρεια περί αυτού ας την αναφέρει.
sonikk Δημοσ. 3 Αυγούστου 2023 Δημοσ. 3 Αυγούστου 2023 12 ώρες πριν, gcf είπε Eίμαι δικαιούχος του προγράμματος και τώρα αρχίζω να ψάχνω, θα εκτιμούσα οποιαδήποτε πρόταση για κατασκευαστή (δοκιμασμένης αξιοπιστίας) και απαντήσεις στα παρακάτω: - Προσανατολίζομαι στα 160 τμ (είμαστε 3 με μέτρια χρήση λόγω απουσιών). Να είναι με δύο συλλέκτες ή με ένα; - Inox ή glass/εμαγιέ, λογικά το δεύτερο; - Λεπτομέρεια. Επειδή όλο το σπίτι είναι πάνω σε home assistant, θα ήθελα μέτρηση θερμοκρασίας νερού, άρα πρέπει να υπάρχει το ανάλογο κυάθιο για τον αισθητήρα σωστά; Έχει κανείς κάποια πρόταση που να δέχεται κάτι τέτοιο; Οι Μαλτέζος το έχουν, τι γνώμη έχετε για αυτούς γενικότερα; - Υπολεπτομέρεια. Έχω 100 ευρώ κουπόνι στο πλαίσιο, λένε τίποτα τα elco / Sole / Ηλιοθερμο που πουλάνε ή μακριά; Ευχαριστώ Θα πρότεινα ότι όσα λίτρα και να επιλέξεις το υλικό του μποιλερ να είναι inox.Στοιχιζει περισσότερο αλλά θα σου κρατήσει και πιο πολλά χρόνια. Ένας glass έχει χρόνο ζωής 15-20 χρόνια το πολύ και αυτό αν κάνεις τακτικά τις συντηρήσεις,τον προσέχεις κλπ. Τον inox αν τον προσέχεις μπορεί να σε βγάλει και τα διπλάσια χρόνια.Μιλαω για 30+ χρόνια χαλαρά.Ενας οικογενειακός φίλος μου τον έχει 35 χρόνια. Τον δικό μου τον έχω 16 χρόνια.Μεχρι στιγμής δεν αντιμετώπισα πρόβλημα.
apostolossmi Δημοσ. 3 Αυγούστου 2023 Δημοσ. 3 Αυγούστου 2023 8 ώρες πριν, sonikk είπε Δεν καταλαβαίνω το εξής σημείο που μάλλον δεν στο εξήγησα σωστά. Πώς γίνεται να εχει απώλεια από μόνωση;; Το υλικό αυτό είναι κάτι που δεν φθείρεται.Δεν είναι σίδερο κλπ.Ειναι κάτι που καλύπτεται από το εξωτερικό περίβλημα του μποιλερ και προστατεύεται. Άλλο να λέμε ότι έχει κακή μόνωση λόγω κακής ή φτωχής ποιότητας υλικού και άλλο να λέμε ότι καίγεται το υλικό. Αυτό το υλικό είναι ένα συμπαγές πράγμα στουμπηγμενο στον μανδύα του μποιλερ. Καίγεται με την πάροδο του χρόνου αυτό το υλικό την στιγμή που προστατεύεται και από το εξωτερικό περίβλημα του μποιλερ; Βέβαια για να γίνω πολύ συγκεκριμένος έχω δει ηλιακό με το μποιλερ να έχει από πάνω του σκέπαστρο και μόνο οι συλλέκτες να είναι ελεύθεροι.Αυτο γιατί το κάνουν ομως; Για να το προστατεύσουν από τί ακριβώς; Παντως το μποιλερ δεν προσφέρει κάτι πέραν της αποθήκευσης ζεστού νερού.Ολη η δουλειά γίνεται από τους συλλέκτες βάση της φυσικής. Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποιο μειονέκτημα να σκεπάζεις το μποιλερ με σκέπαστρο ωστόσο.Αν κάποιος γνωρίζει κάποια λεπτομέρεια περί αυτού ας την αναφέρει. Έχεις όμως παρατηρήσει σε παλιά δουλεμενα μποιλερ ότι η πολυουρεθανη απο μέσα είναι σκούρα κίτρινη και τρίβετε πολύ εύκολα; δεν έχει καμία σχέση με ενα νέο μποιλερ που είναι σχεδόν άσπρη και συμπαγή. Αρα κάποια φθορά - αλλοίωση παθαίνει και αυτή από τις θερμοκρασίες και σίγουρα χάνει κάποιες μονωτικές ιδιότητες έτσι. 1
Kozanitis1 Δημοσ. 3 Αυγούστου 2023 Δημοσ. 3 Αυγούστου 2023 (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, apostolossmi είπε Έχεις όμως παρατηρήσει σε παλιά δουλεμενα μποιλερ ότι η πολυουρεθανη απο μέσα είναι σκούρα κίτρινη και τρίβετε πολύ εύκολα; δεν έχει καμία σχέση με ενα νέο μποιλερ που είναι σχεδόν άσπρη και συμπαγή. Αρα κάποια φθορά - αλλοίωση παθαίνει και αυτή από τις θερμοκρασίες και σίγουρα χάνει κάποιες μονωτικές ιδιότητες έτσι. Ακριβώς έτσι και σε εμάς φίλε μου, σχεδόν 20 χρόνια καζάνι, παλιά δεν ήξερα δεν σκεπαζα, έβραζε αυτό.. Στο δικό μας αν πατήσω οπουδήποτε την λαμαρίνα μπαίνει μέσα.., από το πλαϊνό καπάκι μπορείς να σφηνωσεις το χέρι σου στην πολυουροεθανη και σιγά σιγά να την σκέψεις.. έχει γίνει τριμα σαν πριονίδι.. Δεν θα το πετάξω γιατί είναι χάλκινο, θα δω μήπως μπορέσω να "φτιάξω " την μόνωση με κάποιο τρόπο, ίσως μπει αλλού Επεξ/σία 3 Αυγούστου 2023 από Kozanitis1
hp8 Δημοσ. 3 Αυγούστου 2023 Δημοσ. 3 Αυγούστου 2023 (επεξεργασμένο) 54 λεπτά πριν, Kozanitis1 είπε Δεν θα το πετάξω γιατί είναι χάλκινο, θα δω μήπως μπορέσω να "φτιάξω " την μόνωση με κάποιο τρόπο, ίσως μπει αλλού πολύ καλά θα κανείς Δεν ξέρω πως το σκέφτεσαι πχ να το ανοίξεις και να βγάλεις την παλιά η να κάνεις ένα μεγαλύτερο καλούπι εξωτερικά Το υλικό σε κουτιά διογκουμενη πολυουρεθανη χυτευσης Επεξ/σία 3 Αυγούστου 2023 από hp8
Kozanitis1 Δημοσ. 3 Αυγούστου 2023 Δημοσ. 3 Αυγούστου 2023 (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, hp8 είπε πολύ καλά θα κανείς Δεν ξέρω πως το σκέφτεσαι πχ να το ανοίξεις και να βγάλεις την παλιά η να κάνεις ένα μεγαλύτερο καλούπι εξωτερικά Το υλικό σε κουτιά διογκουμενη πολυουρεθανη χυτευσης Μια λύση ήταν να τρυπήσω με προσοχή τα πριτσίνια, να βγάλω το κάλυμα απ έξω και να καθαρίσω την υπάρχουσα.. Μετά να το πριτσινώσω πάλι, να βάλω νερό να το γεμίσω γιατί φοβάμαι μην με άδειο καζάνι η πολυουρεθανη το τσαλακώσει πουθενά αν είναι άδειο, ακόμα και η χαμηλής διόγκωσης Μετά άδειασμα, τοποθέτηση και γέμισμα.. Καμία άλλη ιδέα; Επεξ/σία 3 Αυγούστου 2023 από Kozanitis1
Doom1978 Δημοσ. 3 Αυγούστου 2023 Δημοσ. 3 Αυγούστου 2023 Γεια σας έχω ένα Μαλτέζο inox 160 λίτρα με δύο συλλέκτες 30 χρόνια ελάχιστη συντήρηση μιας και δεν ήξερα και δεν ασχολήθηκα μέχρι τώρα μόνο συμπληρώματα νερού που δεν χρειάστηκε και μόνωση στης σωλήνες αν το θυμόμουν.... πλέον είμαστε 5 άτομα και είπα να πάρω ένα μεγαλύτερο και με τους καινούριους συλλέκτες που έχουν καλύτερη απόδοση βλέπω ότι πάνω από 200 λίτρα δεν υπάρχουν πια πας στα 300 λίτρα και έχω λίγο μπερδευτεί σε επαγγελματίες που ρώτησα λένε τα 200 θα με καλύψουν το θέμα είναι ότι θα δω τέτοια διαφορά που θα αξίζουν τα λεφτά που θα δώσω η κρατάω τον Μαλτέζο που οπτικά τουλάχιστον μοιάζει καινούργιος και του κάνω ενα γερό σέρβις και όσο ακόμα πάει? ευχαριστώ
SB_1957 Δημοσ. 3 Αυγούστου 2023 Δημοσ. 3 Αυγούστου 2023 On 28/07/2023 at 18:37, sonikk said: Είναι πολύ απλό.Το προηγούμενο βράδυ που σημαίνει ανυπαρξία ηλίου καταναλώθηκαν όλα τα λίτρα ζεστού νερού από τα άτομα που έκαναν μπάνιο.Ολα έκαναν μπάνιο όταν είχε φύγει για τα καλά ο ήλιος δηλαδή. Την επόμενη μέρα ξεκίνησαν όλα από το μηδέν. Κάτι άσχετο να ρωτήσω; Για λογαριασμό φίλου που δεν έχει account εδώ και βοηθάω εγώ γιατί δεν το έχει το θέμα... Ανακαινίζει ένα παλιο σπίτι που θα μείνει σε έξι με οκτω μήνες.Επειδη θα αγοράσει ηλιακό σύντομα και θα τον συνδέσει όμως σε κανένα εξάμηνο με οκταμηνο από τωρα τον συμφέρει να τον βάλει μέσα στο σπίτι ή να τον ανεβάσει μια και καλή στη ταράτσα; Απλά στην ταράτσα μήπως οι καιρικές συνθήκες τον τρώνε τσάμπα τόσους μήνες χωρίς λόγο επειδή δεν θα χρησιμοποιείται; Εγώ προσωπικά του συνέστησα να τον ανεβάσει ταράτσα και να τον σκεπάσει με ένα μουσαμά μέχρι να ολοκληρωθεί η ανακαίνιση.Δεν ξέρω αν τον συμβούλεψα και σωστά βέβαια για αυτό ρωτάω και κάποια άλλη γνώμη.Απλα οι ανακαινίσεις πάνε πάντα πιο μετά χρονολογικά απ' ότι υπολογίζεις.Αυτος νομίζει ότι θα μπει στο εξάμηνο με οκταμηνο εγώ του λέω βάλε χρόνο και για να είσαι μέσα.. Αφού δεν θα συνδεθεί άμεσα καλύτερα στο σπίτι. Όπως βλέπεις στα σχόλια ακόμη και σκεπασμένοι συλλέκτες ανεβάζουν θερμοκρασία. Πού θα πάει αυτή; 1
hp8 Δημοσ. 3 Αυγούστου 2023 Δημοσ. 3 Αυγούστου 2023 (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, Kozanitis1 είπε φοβάμαι μην με άδειο καζάνι η πολυουρεθανη το τσαλακώσει πουθενά αν είναι άδειο, όποιος φοβάται πέφτει και κοιμάται δεν παθαίνει τίποτα Το εξωτερικό που ειναι λεπτότερο θα το εσκιζε Θα υπολογίσεις τον όγκο για να βαλεις την ποσότητα Οι αναλογία γράφεται στο κουτί Θα το αφήσεις ξεσκέπαστο μέχρι να φτάσει στη μέση το φούσκωμα Μετά κλείνεις το καπάκι και περιμένεις Το καπάκι που ειναι από την μεριά της αντίστασης εννοείται και για να μην σου πάει στην φλάντζα να βαλεις ένα κομμάτι φ150 για προστασία Ανάλογα με την θερμοκρασία περιβάλλοντος ειναι και το φούσκωμα Θα πρότεινα γύρω στους 20 - 25 Κάτι άλλο δεν θυμάμαι Ψαχτο λίγο στο κατάστημα : Ξέχασα στον πάτο όπως θα ειναι όρθιο να βαλεις 4-5 κομματάκια φελιζολ για να μην πατάει στο καπάκι 1 ώρα πριν, Doom1978 είπε η κρατάω τον Μαλτέζο που οπτικά τουλάχιστον μοιάζει καινούργιος και του κάνω ενα γερό σέρβις και όσο ακόμα πάει? αυτό για όσο πάει Αλλά γερό σέρβις Καλό ξέπλυμα υδροσκελετου και μανδύα Καθαρισμό αλάτων από το μποιλερ με σκούπα με κάδο Και κατά την πλήρωση του κλειστού να μην εγκλωβίσει αέρα Μόνωση 9 mm uv Επεξ/σία 3 Αυγούστου 2023 από hp8 1 1
sonikk Δημοσ. 3 Αυγούστου 2023 Δημοσ. 3 Αυγούστου 2023 7 ώρες πριν, apostolossmi είπε Έχεις όμως παρατηρήσει σε παλιά δουλεμενα μποιλερ ότι η πολυουρεθανη απο μέσα είναι σκούρα κίτρινη και τρίβετε πολύ εύκολα; δεν έχει καμία σχέση με ενα νέο μποιλερ που είναι σχεδόν άσπρη και συμπαγή. Αρα κάποια φθορά - αλλοίωση παθαίνει και αυτή από τις θερμοκρασίες και σίγουρα χάνει κάποιες μονωτικές ιδιότητες έτσι. Ναι έχεις δίκιο.Το έχω παρατηρήσει. Κάποτε είχα πει εδώ και το ξαναεθεσα πάλι να βάζαμε ένα σκέπαστρο στο μποιλερ αφού έτσι και αλλιώς η δουλειά του μποιλερ είναι να αποθηκεύει νερό μόνο.Δεν επιτελεί κάποια άλλη λειτουργία. Ομολογώ προσπάθησα να το κάνω με ιδιοκατασκευη.Τελικα το παράτησα κάτι δεν μου καθόταν καλά. Ξέρεις γιατί;Σκέφτηκα ότι το χειμώνα με την μειωμένη ηλιοφάνεια όσο κοντά και να είναι το σκέπαστρο στο μποιλερ θα δημιουργεί καποια σκιά στους συλλέκτες ανάλογα με την κίνηση του ηλιου και θα επηρεάζεται η απόδοση του ηλιακού. Δεν ξέρω αν είναι σωστό το σκεπτικό μου.Αλλα έτσι το φαντάστηκα στο μυαλό μου. Δεν ξέρω αλλά ακόμα σκέφτομαι με κάποιο τρόπο να σκεπάσω το μποιλερ. Ίσως εδώ στο forum που υπάρχουν και πολλοί γνώστες του αντικειμένου και είναι εξειδικευμένοι κρίνουν καλύτερα αν αυτή η κίνηση είναι σωστή ή όχι. Σίγουρα πάντως πιστεύω ότι κάποια προστασία προσφέρει μια κάλυψη του μποιλερ και οι απώλειες με τα χρόνια περιορίζονται.Ο ήλιος είναι αμείλικτος,τα σαρώνει όλα. Ίσως ένα καλυμα αντηλιακό όπως αυτό που βάζουμε στους συλλεκτες και γύρω γύρω σχοινί να το κρατάει θα βόλευε; Δεν ξέρω..Ας προτείνουν και οι ειδικοί εδώ μέσα.
apostolossmi Δημοσ. 3 Αυγούστου 2023 Δημοσ. 3 Αυγούστου 2023 4 ώρες πριν, sonikk είπε Ναι έχεις δίκιο.Το έχω παρατηρήσει. Κάποτε είχα πει εδώ και το ξαναεθεσα πάλι να βάζαμε ένα σκέπαστρο στο μποιλερ αφού έτσι και αλλιώς η δουλειά του μποιλερ είναι να αποθηκεύει νερό μόνο.Δεν επιτελεί κάποια άλλη λειτουργία. Ομολογώ προσπάθησα να το κάνω με ιδιοκατασκευη.Τελικα το παράτησα κάτι δεν μου καθόταν καλά. Ξέρεις γιατί;Σκέφτηκα ότι το χειμώνα με την μειωμένη ηλιοφάνεια όσο κοντά και να είναι το σκέπαστρο στο μποιλερ θα δημιουργεί καποια σκιά στους συλλέκτες ανάλογα με την κίνηση του ηλιου και θα επηρεάζεται η απόδοση του ηλιακού. Δεν ξέρω αν είναι σωστό το σκεπτικό μου.Αλλα έτσι το φαντάστηκα στο μυαλό μου. Δεν ξέρω αλλά ακόμα σκέφτομαι με κάποιο τρόπο να σκεπάσω το μποιλερ. Ίσως εδώ στο forum που υπάρχουν και πολλοί γνώστες του αντικειμένου και είναι εξειδικευμένοι κρίνουν καλύτερα αν αυτή η κίνηση είναι σωστή ή όχι. Σίγουρα πάντως πιστεύω ότι κάποια προστασία προσφέρει μια κάλυψη του μποιλερ και οι απώλειες με τα χρόνια περιορίζονται.Ο ήλιος είναι αμείλικτος,τα σαρώνει όλα. Ίσως ένα καλυμα αντηλιακό όπως αυτό που βάζουμε στους συλλεκτες και γύρω γύρω σχοινί να το κρατάει θα βόλευε; Δεν ξέρω..Ας προτείνουν και οι ειδικοί εδώ μέσα. οι ακτίνες του ήλιου δεν έρχονται σε επαφή με την πολυουρεθανη λόγο του καλυματος, το δε θερμικό φορτίο του ήλιου δε πιστεύω ότι το επιρεαζει τόσο πολύ όσο οι υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στον μανδύα του μποιλερ που κυκλοφορούν τα υγρά και έρχεται σε άμεση επαφή με την μόνωση(πολυουρεθανη) και σιγά σιγά με τα χρόνια την "ψηνει" και την αλλοιώνει 1
sonikk Δημοσ. 3 Αυγούστου 2023 Δημοσ. 3 Αυγούστου 2023 (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, apostolossmi είπε οι ακτίνες του ήλιου δεν έρχονται σε επαφή με την πολυουρεθανη λόγο του καλυματος, το δε θερμικό φορτίο του ήλιου δε πιστεύω ότι το επιρεαζει τόσο πολύ όσο οι υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στον μανδύα του μποιλερ που κυκλοφορούν τα υγρά και έρχεται σε άμεση επαφή με την μόνωση(πολυουρεθανη) και σιγά σιγά με τα χρόνια την "ψηνει" και την αλλοιώνει Πολύ σωστό αυτό που επισημαίνεις.Σιγουρα εκ των έσω η καταπόνηση είναι μακράν μεγαλύτερη λόγω υψηλών θερμοκρασιών. Να ρωτήσω κάτι άλλο.Πηγα τις προάλλες σε ένα γείτονα να τον βοηθήσω με τον ηλιακό του να αλλάξει βαλβίδες κλπ.Παρατηρησα σε ένα σημείο στα πλαϊνά στον ηλιακό του το μεγάλο στρογγυλό καπάκι που είναι πρεσαριστό στο μποιλερ και δεν έχει πριτσίνια να έχει λασκαρει λίγο σε ένα σημείο μόνο.Στην υπόλοιπη περίμετρο είχε εφαρμογή χωρίς καμία χαλάρωση.Στο σημείο της χαλάρωσης ήταν και γρατσουνισμενο και με μια μικρή λακουβιτσα.Του λέω τι είναι αυτό;Ααα μου λέει όταν τον τοποθέτησαν ακούμπησε ατσαλα προσπαθώντας να τον ακουμπήσουν στη βαση και πιέστηκε λίγο. Αυτό μελλοντικά μπορεί να κάνει κάποια ζημιά; Αυτό πρέπει να είναι στεγανοποιημενο ή να περάσει βροχή μέσα ή δεν επηρεάζει κάτι; Ή πχ να σκουριάσει ή ότι άλλο; Επεξ/σία 3 Αυγούστου 2023 από sonikk
sonikk Δημοσ. 3 Αυγούστου 2023 Δημοσ. 3 Αυγούστου 2023 Να ρωτήσω...Υπάρχει περίπτωση ηλιακός ΔΙΠΛΗΣ ενέργειας να έχει αναμονες για τριπλής αλλά να μην περιέχει στο θερμοδοχείο σερπαντίνα; Φίλος έκανε παραγγελίας ηλιακό διπλής και του ήρθε μποιλερ που έχει στα πλαϊνά υποδοχές ζεστου-κρυου. Αναμένω φωτο να μου στείλει.Μηπως είναι διπλής με άλλου είδους κατασκευή; Ή μήπως έχει απλά αναμονες για μετατροπή σε τριπλής αν θελήσει;
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Ξεκίνησε από Thresh,
1 ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ
Μετάβαση στην ανάρτηση
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα