Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
4 ώρες πριν, louben είπε

Παιδια μια ερώτηση και από εμένα.

Έχουμε ένα ηλιακό 25ετιας ο οποίος πνέει τα λοίσθια οπότε πάμε στην αγορά νέου.

Είμαστε 3 άτομα με συνεχή χρήση ΖΝΧ. Μας ενδιαφέρει η απόδοση του ηλιακού κυρίως το χειμώνα.

Κατά 99% έχουμε προσανατολιστει σε nobel classic. Η ερώτηση μου είναι η εξής:

Πάμε σε 160αρη με 3 τμ συλλέκτη ή σε 200αρη με 4 τμ συλλέκτη.

Η διαφορά τους είναι γύρω στα 200 ευρώ. 

Όπως προανέφερα μας ενδιαφέρει η απόδοση του το χειμώνα. Σκέπασμα συλλεκτών θα κάνουμε έτσι και αλλιώς.

Περιοχή Κρήτη (Χανιά). 

Εχω τον Νομπελ Απολλον 200/4 και ειμαι σουπερ ευχαριστημενος 

θα επαιρνα τον ιδιο και στην Κρητη ,μενω Αττικη , θα ειχα μεγαλη αποδοση τον χειμωνα και το καλοκαιρι αναλογα τις αναγκες θα σκεπαζα τον ενα ,η και τον μισο απο τον δευτερο

Εγω σκεπαζω Ιουνιο με Σεπτεμβριο -Οκτωβριο τον εναν και εχω 80 εως 65-70 ,αναλογα τον μηνα

Επεξ/σία από takis1964
  • Απαντ. 9k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.
10 λεπτά πριν, takis1964 είπε

θα επαιρνα τον ιδιο και στην Κρητη ,μενω Αττικη , θα ειχα μεγαλη αποδοση τον χειμωνα και το καλοκαιρι αναλογα τις αναγκες θα σκεπαζα τον ενα ,η και τον μισο απο τον δευτερο

Εγω σκεπαζω Ιουνιο με Σεπτεμβριο -Οκτωβριο τον εναν και εχω 80 εως 65-70 ,αναλογα τον μηνα

Αυτη ελιναι η γενικη ιδεα, να σκεπάζω το ένα πιάτο το καλοκαίρι και να το ξεσκεπάζω τον χειμώνα.

Στην παρούσα φάση (όπως προανέφερα ο ηλιακός μας έχει παραδώσει πνευμα) μέχρι και τον Ιουνιο χρησιμοποιούσαμε ρευμα.

Τρείς ερωτησεις. Πόσα άτομα τον χρησιμοποιούν; Βράδια του χειμώνα έχετε ζεστό νερό; Πόσες φορές ανάψατε ρευμα/χρησιμοποιήσατε boiler?

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
16 ώρες πριν, takis1964 είπε

Tον classic εχεις με συλλεκτες apollon. 

16 ώρες πριν, louben είπε

Αυτη ελιναι η γενικη ιδεα, να σκεπάζω το ένα πιάτο το καλοκαίρι και να το ξεσκεπάζω τον χειμώνα.

Στην παρούσα φάση (όπως προανέφερα ο ηλιακός μας έχει παραδώσει πνευμα) μέχρι και τον Ιουνιο χρησιμοποιούσαμε ρευμα.

Τρείς ερωτησεις. Πόσα άτομα τον χρησιμοποιούν; Βράδια του χειμώνα έχετε ζεστό νερό; Πόσες φορές ανάψατε ρευμα/χρησιμοποιήσατε boiler?

Αν ειστε 4 ατομα τον χειμωνα με συννεφιες θες τουλαχιστον 200/4τμ. Μερες με ηλιο 200/3τμ και τους καλοκαιρινους μηνες 200/2τμ

Επεξ/σία από PLACEBO_89
Δημοσ.
1 ώρα πριν, PLACEBO_89 είπε

Tον classic εχεις με συλλεκτες apollon. 

Αν ειστε 4 ατομα τον χειμωνα με συννεφιες θες τουλαχιστον 200/4τμ. Μερες με ηλιο 200/3τμ και τους καλοκαιρινους μηνες 200/2τμ

Ειμαστε 3 άτομα με μεγάλη καταναλωση νερου ομως. 

Ενδεικτικα με τον υπάρχοντα ηλιακο απο Σεπτέμβριο ως μαιο-Ιουνιο δουλευούμε ρευμα (και όσο ανάβει το καλοριφέρ μποιλερ)> Με τον καινούργιο ευελπιστω να τα κόψω και τα δύο.

Γι αυτο ρώτησα αν με 160/3 καλυπτόμαστε ή just in case να πάμε κατευθείαν 200/4 (ανεξαρτήτως της διαφοράς τιμής.

Δημοσ.
26 λεπτά πριν, louben είπε

Ειμαστε 3 άτομα με μεγάλη καταναλωση νερου ομως. 

Ενδεικτικα με τον υπάρχοντα ηλιακο απο Σεπτέμβριο ως μαιο-Ιουνιο δουλευούμε ρευμα (και όσο ανάβει το καλοριφέρ μποιλερ)> Με τον καινούργιο ευελπιστω να τα κόψω και τα δύο.

Γι αυτο ρώτησα αν με 160/3 καλυπτόμαστε ή just in case να πάμε κατευθείαν 200/4 (ανεξαρτήτως της διαφοράς τιμής.

Ετσι οπως μου τα λες οχι κατω απο 200/4τμ

Εδω μελος μας 2 ενηλικες και το μωρακι τους εβαλε 200/3τμ και μολις μπηκε ο χειμωνας αρχισε να τον προβληματιζει..

Δημοσ.

Άρα όπως είχα ήδη προγραμματισει 200/4.

Άλλη ερώτηση. Ο καινούργιος ηλιακός θα συνδεθεί στις υπάρχουσες σωληνώσεις (αν και σκέφτομαι να μεταφερθεί 6-7 μέτρα για λόγους χωροταξίας)).

Η μόνωση με τα χρόνια έχει αποσυντεθει. Ποιά είναι η καλύτερη δυνατή μόνωση που μπορώ να επιλέξω από άποψη απόδοσης στο κρύο και προστασιας από τον ήλιο (uv). Επίσης: η μόνωση να μπέι στις υπάρχουσες σωλήνες (σιδεροσωλήνες οι οποίες δεν φαίνονται όμως ν αέχουν πρόβλημα) ή τις ξηλώνω και βάζω πλαστικές;

Δημοσ.
Στις 31/7/2023 στις 1:13 ΜΜ, zaras27 είπε

Έσκασαν κ σε μένα τα voucher κ κοιτάω Sonne , maltezo, kalpak 2πλης αλλά με μεγαλύτερα panel .

Απλά λέει ότι το voucher είναι για >185ltr κ αν είναι λιγότερο θα είναι μικρότερο το ποσοστό ...

Το θέμα είναι ποιοι συμμετέχουν..μεχρι κ το Πλαισιο έβγαλε  

Το voucher δεν σε περιορίζει ως προς το μέγεθος του ηλιακού. Όπως πχ έκανε το "εξοικονομώ" που έπρεπε να βάλεις συγκεκριμένη χωρητικότητα (και πάνω).

Ότι θέλεις βάζεις. Απλά βάζοντας μικρότερο ηλιακό και η επιδότηση αριθμητικά (ποσοστιαία παραμένει ίδια) θα είναι μικρότερη.

Λογικό

Και όντως σπρώχνουν ηλιακά οι πάντες. Το οποίο είναι κακό, κατά τη γνώμη μου πάντα, ως προς την ενημέρωση που θα μπορούσε να πάρει κάποιος για το τι ηλιακό να βάλει, από πωλητή πχ του Πλαισίου (no offense guys).

Επίσης νομίζω ότι θα γίνουν πολλά χαριτωμένα αφού το να παραγγείλεις ηλιακό  χωρίς καν να έχει δει κάποιος το χώρο για το αν μπαίνει, τι μπαίνει, πως μπαίνει, σημαίνει ότι όταν θα έρθει η ώρα της τοποθέτησης θα πάνε οι τεχνικοί, θα το στήσουν/χώσουν όπου μπορούν και θα πάνε παρακάτω

Θα δούμε αρκετά χαριτωμένες φωτογραφίες στο μέλλον στα διάφορα groups στο fb ;)

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Σεντόνι alert.

Προς κάθε ενδιαφερόμενο.

Πιστεύω ότι οι εποχές άλλαξαν τόσο πολύ που το να ρωτάς κάποιον υποψήφιο αγοραστή ηλιακού πόσα άτομα είστε για να σου προτείνουμε λίτρα κ τμ συλλέκτη δεν υφίσταται καν πλέον.

Επίσης είναι σπαστικό αυτό καθεαυτό το ερώτημα.

Δηλαδή αν ένα άτομο θέλει να κάνει χαμάμ 3 ώρες και να τρέχει το ζεστό νερό και να έχει καζάνι 500 λίτρα απαγορεύεται;

Υπό αυτή την έννοια το ερώτημα άτομα/λίτρα δεν έχει νόημα πια.

Με τέτοιους καύσωνες κάνουμε 3 ντους το 24 Ώρο.Που να φτάσουν τα 160 και 200 λίτρα όταν μια 4μελης οικογένεια κάθε τρεις κ λίγο κάνει ντους.

Ακόμη και το χειμώνα η νοοτροπία άλλαξε.Μπανια,ντους συχνά κλπ.Γιναμε καθαρότερος.

Για μένα μόνο μεγάλα μποιλερ πλέον.

Πιστεύω ότι το ερώτημα πόσα άτομα είστε κλπ γίνεται από μαγαζιά και προμηθευτές γιατί γνωρίζουν ότι οι ηλιακοί όταν δεν καταναλώνεις το ζεστό νερό που απομένει ζοριζονται.

Με άλλα λόγια το ερώτημα αυτό γίνεται γιατί τα μποιλερ έχουν αδυναμίες.

Και τα συστήματα ασφαλείας,βαλβίδες κλπ λίγο βοηθούν μάλλον.

Μέχρι τα Χριστούγεννα  πιστεύω θα εχουμε 25-26 βαθμούς όπως είχε γίνει μια χρονια με πολύ ζέστη.Νομιζω το 19 ήταν.

Και ένα ερώτημα.

Οι 4 μεγαλύτερες εταιρείες  κατασκευάστριες ηλιακων στην Ελλάδα ποιες είναι;

Αν θυμάμαι καλά.Η μια είναι ο Δήμας,μια άλλη είναι στην Θεσσαλονίκη(δεν θυμάμαι όνομα),μια τρίτη Αθήνα και άλλη μία που μου ξεφεύγει τώρα.

Επεξ/σία από sonikk
Δημοσ.

Λ

Οι υπολογισμοί γίνονται βάσει παραδοχών που είναι διεθνώς αποδεκτές.

Ο κάθε άνθρωπος θέλει 40λίτρα ζεστού νερού 30 βαθμών ημερησίως

Αν ο άλλος είναι μπίχλας ή βατράχι δεν μας απασχολεί, ας βρει τί τον εξυπηρετεί μόνος του

• Like 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, sonikk είπε

Έχει και παρέχει όταν αναφερόμαστε στη συνήθη παραδεκτή μέση χρήση και όχι ακραίες παραδοχές.

1 ώρα πριν, sonikk είπε

Προσωπική άποψη και ας πούμε υπό προϋποθέσεις αποδεκτή.

1 ώρα πριν, sonikk είπε

Λάθος!

1 ώρα πριν, sonikk είπε

Τεράστιο λάθος!

Δημοσ.
1 ώρα πριν, jkoukos είπε

Έχει και παρέχει όταν αναφερόμαστε στη συνήθη παραδεκτή μέση χρήση και όχι ακραίες παραδοχές.

Προσωπική άποψη και ας πούμε υπό προϋποθέσεις αποδεκτή.

Λάθος!

Τεράστιο λάθος!

Κατάλαβες με ποια λογική τα λέω αυτά όμως έτσι;

Ασε έναν ηλιακό ξεσκέπαστο σε συνεχόμενα 45αρια καύσωνα και το καζάνι θα τρώει ξύλο.Γιατι μην μου πεις ότι οι ηλιακοί στην πλειοψηφία τους δουλεύουν σωστά ή γίνονται τα service τους.

Όσο για βατράχια,μπιχλες κλπ δεν συμφωνώ.

Την δεκαετία του 90 κάποιος έκανε μπάνιο ανά 3-4 μέρες.Τωρα κάνει κάθε μέρα.Ενα μέσο όρο αναφέρω μην βαρατε.Αλλαξαν οι συνθήκες υγιεινής και η κουλτούρα.

Επίσης ας δοκιμάσει κάποιος που έχει βρέφος και δίχρονο παιδί που συνεχώς λερώνονται κλπ πόσα λίτρα χρειάζεται.Τα 200 δεν σε φτάνουν ούτε για ζήτω.Πολυ σωστά το είχε αναφέρει κάποιος φίλος παλιότερα.Πολλοι που ξεκίνησαν οικογένειες αγόρασαν για αρχή ηλιακό 160 λίτρων.Εγινε το πρώτο παιδί και οριακά την έβγαζαν έως καθόλου.Στο δεύτερο παιδί χάθηκε η μπάλα.Αχρηστος τελείως.Με τα έξοδα να τρέχουν όμως δεν υπήρχε περιθώριο αγοράς μεγαλύτερου.Αμανατι τους έμεινε ο 160αρης.Και σχεδον καθημερινα λειτουργία με ρεύμα.

Καλύτερα να έχεις περισσότερα λίτρα και ας μην τα χρειάζεσαι πάντα παρά να τρέχεις και να μην φτάνεις.

Προσωπικες εμπειρίες καταθέτω εννοείται όπως όλοι εδώ,δεν αναγκάζω να τις συμμεριστεί ο οποιοσδήποτε.

Δημοσ.

Λ

Αν δεν ήταν τόσο απόλυτη η διατύπωση δεν θα διαφωνούσαμε.

Υπάρχουν οι συγκεκριμένες παραδοχές. Αν κάποιος θέλει ζεστό νερό στους 45 βαθμούς για το μπάνιο του , τότε ναι , βγαίνει εκτός.

Μην ξεχνάμε ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν καλύπτουν 100% τις ανάγκες μας. 

Κάποια στιγμή θα χρειαστείς επιπλέον ενέργεια για να ζεστάνεις νερό. Σε αυτό το στάδιο θα είναι ασύμφορο να ζεστάνεις π.χ. 300 λίτρα για να χρησιμοποιήσεις τα 30.

• Like 2
Δημοσ.
15 ώρες πριν, sonikk είπε

Σεντόνι alert.

Προς κάθε ενδιαφερόμενο.

Πιστεύω ότι οι εποχές άλλαξαν τόσο πολύ που το να ρωτάς κάποιον υποψήφιο αγοραστή ηλιακού πόσα άτομα είστε για να σου προτείνουμε λίτρα κ τμ συλλέκτη δεν υφίσταται καν πλέον.

Επίσης είναι σπαστικό αυτό καθεαυτό το ερώτημα.

Δηλαδή αν ένα άτομο θέλει να κάνει χαμάμ 3 ώρες και να τρέχει το ζεστό νερό και να έχει καζάνι 500 λίτρα απαγορεύεται;

Με τέτοιους καύσωνες κάνουμε 3 ντους το 24 Ώρο.Που να φτάσουν τα 160 και 200 λίτρα όταν μια 4μελης οικογένεια κάθε τρεις κ λίγο κάνει ντους.

Ακόμη και το χειμώνα η νοοτροπία άλλαξε.Μπανια,ντους συχνά κλπ.Γιναμε καθαρότερος.

Πιστεύω ότι το ερώτημα πόσα άτομα είστε κλπ γίνεται από μαγαζιά και προμηθευτές γιατί γνωρίζουν ότι οι ηλιακοί όταν δεν καταναλώνεις το ζεστό νερό που απομένει ζοριζονται.

Μέχρι τα Χριστούγεννα  πιστεύω θα εχουμε 25-26 βαθμούς όπως είχε γίνει μια χρονια με πολύ ζέστη.Νομιζω το 19 ήταν.

Και ένα ερώτημα.

Οι 4 μεγαλύτερες εταιρείες  κατασκευάστριες ηλιακων στην Ελλάδα ποιες είναι;

Αν θυμάμαι καλά.Η μια είναι ο Δήμας,μια άλλη είναι στην Θεσσαλονίκη(δεν θυμάμαι όνομα),μια τρίτη Αθήνα και άλλη μία που μου ξεφεύγει τώρα.

Το ερώτημα γίνεται γιατί υπάρχουν στατιστικές καταναλώσεις καθώς πολύ απλά δεν θα μπορούσε κανείς, εταιρία ή πωλητής (πέρα από την οικογένειά σου) να ξέρει ποιος πλατσουρίζει, έχει τζακούζι ή κάνει ένα γρήγορο ντουζ.

Ποιον άλλο αντικειμενικό τρόπο προτείνεις για να σου πει κάποιος (άγνωστος σε σένα) ότι χρειάζεσαι χ λίτρα;

Σύμφωνα με το σκεπτικό σου δεν θα έπρεπε πχ το polo ή το ibiza να κατατάσσονται σαν 5θέσια επειδή "οι καιροί άλλαξαν κι έχω συνηθίσει να ταξιδεύω στο πίσω κάθισμα χαλαρός και μισοξαπλωμένος"

Δημοσ.

Καλημέρα στην παρέα, πριν λίγες ημέρες μου ήρθε μήνυμα για το πρόγραμμα «ανακύκλωσης» ηλιακών..

Στο σπίτι είμαστε 3 άτομα όπου αυτή τη στιγμή ο ηλιακός είναι 120 λίτρων με 2.4τμ συλλέκτη.., το καλοκαίρι ζεματάει (σκεπάζω), αλλά το χειμώνα φτάνει για δύο μπάνια, μετά χρειάζεται βοήθεια από την αντίσταση..

Σκέφτομαι αν μπω στη διαδικασία για αντικατάσταση, ακόμα και για 3 άτομα (με αρκετό μήκος σωληνώσεων) να δω για 200 λίτρα τουλάχιστον, με όσο μεγαλύτερο συλλέκτη γίνεται (πχ 4τμ), καθώς θεωρώ πως το χειμώνα θέλεις να παίρνεις τα μέγιστα και το καλοκαίρι απλώς σκεπάζεις τον ένα συλλέκτη (ή και παραπάνω), καλύτερα δηλαδή να έχεις ένα μεγάλο συλλέκτη και να σκεπαζεις, παρά να δουλεύω αντίσταση τον χειμώνα για να ζεστάνω 200 λίτρα με 2.5-3 τμ συλλέκτη..

Είναι λάθος το σκεπτικό;

Να δω σε κάτι επώνυμο απλό (glass) ή να δώσω αρκετά παραπάνω για inox/χάλκινο, όπου ο τωρινός είναι χάλκινος, αλλά έχει και καίει η μόνωση του, οπότε δεν διατηρεί για ώρες το ΖΝΧ.., φυσικά θα μπουν βαρέως τύπου ασφαλιστικά κλπ δοχείο διαστολής κλειστού (αργότερα ίσως ΖΝΧ)

Καμία ιδέα ή προτάσεις;

Δημοσ.
13 ώρες πριν, sonikk είπε

Καλύτερα να έχεις περισσότερα λίτρα και ας μην τα χρειάζεσαι πάντα παρά να τρέχεις και να μην φτάνεις.

Προσωπικες εμπειρίες καταθέτω εννοείται όπως όλοι εδώ,δεν αναγκάζω να τις συμμεριστεί ο οποιοσδήποτε.

Περισσοτερα λιτρα ναι.Μεγαλυτερες θερμοκρασιες οχι!!!

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...